Jump to content

Gerul a "ars" culturile de pe 646 de hectare


Recommended Posts

Posted

Iarna trecută

Gerul a „ars” culturile de pe 646 de hectare din judeţul Galaţi

* Din fericire, doar 0,7 la sută din suprafaţa semănată în toamnă la Galaţi a fost distrusă * Pagubele se ridică la circa 200.000 de euro * Rapiţa, cea mai afectată * Efectele gerului, amplificate la culturile înfiinţate de agricultorii neasociaţi *

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi a finalizat raportul privind starea de vegetaţie a culturilor semănate în toamna trecută: 98.062 ha în total. Prima concluzie a acestui raport este aceea că marea majoritate a suprafeţelor cultivate au ieşit bine din iarnă, cu densităţi rezonabile. Însă există şi o veste proastă: culturile de pe 646 de hectare au fost complet distruse de ger, adică circa 0,7 la sută din suprafaţa semănată.

Rapiţa - cea mai afectată

Cultura care a avut cel mai mult de suferit din cauza gerului este rapiţa de toamnă. De altfel, planta amintită are, potrivit descrierii tehnologice, o sensibilitate mare la temperaturile scăzute. Specialiştii DADR au concluzionat că peste 20.000 ha din cele 23.347 ha cultivate cu rapiţă în judeţ au pornit în vegetaţie cu o densitate de peste 100 de plante pe metru pătrat (ba chiar şi peste 150 de plante), ceea ce este foarte bine. Pe 2.629 de hectare există însă o densitate de sub 100 de plante pe metru pătrat, iar 339 ha au fost compromise. Asta înseamnă circa 1,5 la sută din suprafaţa totală. „Cele 339 ha calamitate vor fi arate şi semănate cu alte culturi, deoarece la densitatea măsurată nu pot asigura decât o producţie extrem de mică”, a declarat Alexandru Sîntion, directorul DADR Galaţi.

307 de hectare de păioase - întoarse

Gerul a distrus şi 307 ha de cereale păioase: 270 ha de grâu (din 65.830 ha), 30 ha de orzoaică (4.022 ha) şi 7 ha de orz (din 4.863 ha). Ceva pierderi de recoltă ar putea fi şi pe cele 410 hectare de grâu cu densitatea între 200 şi 250 de plante/mp. O analiză pe proprietari a suprafeţelor calamitate, arată faptul că peste 80 la sută dintre acestea sunt la gospodăriile individuale. Specialiştii spun că efectele gerului au fost amplificate la culturile înfiinţate de agricultorii neasociaţi, deoarece aceştia nu au folosit tehnologia corespunzătoare. Printre încălcările tehnologice cele mai frecvente sunt menţionate: depăşirea perioadei optime de semănat, nerespectarea adâncimii de lucru, pregătirea proastă a patului vegetativ, lipsa tratamentelor fito-sanitare şi lipsa fertilizării. În fine, să mai spunem că valoarea totală a pagubelor suferite de fermierii gălăţeni din cauza gerului se ridică la circa 200.000 de euro.

http://www.viata-libera.ro/articol-Geru ... ati_2.html

  • 5 weeks later...
Posted

Proprietarii de viţă de vie au rămas cu paguba

Deşi au avut la dispoziţie câteva săptămâni pentru a-şi asigura culturile pe socoteala statului, posesorii de plantaţii viticole din judeţul Galaţi au ignorat această oportunitate, iar acum se văd puşi în imposibilitatea de a-şi recupera pierderile de zeci de mii de euro, după ce viţa de vie a fost afectată de îngheţul timpuriu.

Suprafaţa acoperită cu plantaţii viticole în judeţul Galaţi se ridică la aproximativ 20.000 de hectare, dar cu toate acestea doar 500 de hectare au fost asigurate. Asta în condiţiile în care statul returnează proprietarilor 80% din valoarea poliţei de asigurare. "La Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Galaţi au fost depuse până pe 31 ianuarie un număr de 10 dosare, prin care s-a solicitat asigurarea unei suprafeţe de 537,45 de hectare", ne-a declarat directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Galaţi, Ionel Nicula. Practic, cei mai mari proprietari de plantaţii viticole din judeţ şi-au asigurat viţa de vie, printre acestea numărându-se "Staţiunea" din Târgu-Bujor, care şi-a asigurat o suprafaţă de 321,65 hecatare, Agrimat Matca cu 71,95 hectare, la care se adaugă câteva persoane fizice, care au suprafeţe cultivate cu viţă de vie ce variază între 30 şi 50 de hectare. Cert este că subvenţia acordată în 2009 este cea mai generoasă ofertă venită din partea statului în ultimii ani. Vorbim de plata a 80% din costurile de asigurare pentru pierderi din fenomene climatice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia şi seceta.

Temperaturile scăzute înregistrate în judeţul Galaţi au condus la calamitarea parţială a unei suprafeţe de 12.500 de hectare. Cele mai afectate culturi sunt rapiţa (7.746 de hectare), dar şi viţa de vie (2.542 de hectare, din care 2.246 de hectare în procent sub 50%). Pagubele totale înregistrate de fermierii gălăţeni în urma îngheţului sunt estimate de autorităţi la 9 milioane de lei, din care o bună parte este trecută în contul deţinătorilor de plantaţii viticole. "Este incredibilă această situaţie, pentru că au avut posibilitatea să-şi asigure culturile în cea mai mare parte pe socoteala statului, dar nu au făcut-o. Acum nu se mai poate face mare lucru", concluzionează directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Alexandru Sântion.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.