Jump to content

Cifrele campaniei agricole de primăvară


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cifrele campaniei agricole de primăvară, la Galaţi

Viticultură: Tăierile de rodire - 48 la sută

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, proprietarii de vii din judeţ au realizat tăierile de rodire pe circa 48 la sută din suprafaţă, respectiv 7.500 ha din cele 15.715 ha existente. În ceea ce priveşte situaţia din exploataţiile viticole de dimensiune medie şi mare, lucrarea a fost încheiată doar de Staţiunea de Cercetări Viti-Vinicole Târgu Bujor.

Arături: S-a ajuns la 80 la sută

În judeţul Galaţi arăturile pentru culturile de primăvară se apropie cu paşi repezi de final. Potrivit datelor centralizate vineri, circa 80 la sută din suprafaţa planificată a fi semănată a fost deja arată. Este vorba de 145.000 ha din 178.000 ha. Cel mai prost s-au mişcat, oarecum suprinzător, primăriile, care au arat doar 10 la sută din terenul aflat în patrimoniu. Cele mai bune rezultate sunt la societăţile agricole private mari: peste 90 la sută.

Pomicultură: Tăierile merg bine în livezi

Pînă la 1 aprilie, în judeţul Galaţi fuseseră făcute tăieri de rodire pe 550 ha din cele 766 ha de livezi din judeţ. Asta înseamnă circa 70 la sută din suprafaţă. Din păcate cifrele sunt foarte slabe în ceea ce priveşte tratamentele fito-sanitare de iarnă: doar 50 la sută, deşi trebuia să fie încheiate deja.

Competiţie: Lucerna bate cartoful

Absolut stupefiant, fermierii din judeţ vor cultiva anul acesta mai multă lucernă decât cartorfi. Suprafaţa ocupată cu planta de nutreţ menţionată se ridică la 3.419 ha, în vreme ce cu cartofi se vor cultiva numai 2.045 ha. Dincolo de comparaţie mai există o veste îngrijorătoare: numai 20 la sută din suprafaţa de cartofi se va înfiinţa cu sămânţă certificată. Restul: de la beci.

Hidrologie: Rezerva de apă din sol

Datele hidrologice indică faptul că majoritate a suprafeţelor agricole din judeţului Galaţi au o rezervă bunicică de umiditate, deşi acesta este sub nivelul optim. Probleme mai mari sunt în zona Comeşti-Nicoreşti, unde există un deficit important de precipitaţii (de la începutul anului aici au căzut doar 60 de litri pe metrul pătrat), care impune pornirea urgentă a sistemului de irigaţii.

Viticultură: Arăturile în vii - 70 la sută

Conform datelor oficiale, arăturile în plantaţiile viticole din judeţ au fost realizate în proporţie de circa 70 la sută. Cum era de aşteptat, Staţiunea de Cercetări de la Târgu Bujor a încheiat lucrarea.

Cereale: Grâul „durum” pătrunde şi la noi

Anul acesta, fermierii gălăţeni vor cultiva, în premieră, circa 500 de hectare de grâu „durum” (de primăvară). Această cereală este utilizată pentru producerea de paste şi are un preţ aproape dublu faţă de grâul clasic.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cifr ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.