Jump to content

Fonduri pentru electrificarea căii ferate Tecuci- Barboşi


Recommended Posts

Posted

S-au obţinut fonduri pentru finalizarea electrificării tronsonului Tecuci- Barboşi

5 milioane de euro vor fi alocaţi anul acesta pentru finalizarea electrificării tronsonului Tecuci-Barboşi (Galaţi), a anunţat Constantin Axinia, Subsecretar de Stat pentru transport feroviar în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în cadrul conferinţei „Cale ferată pentru o dezvoltare durabilă”, organizată la Poiana Braşov pe 26-27 martie de Club Feroviar şi Asociaţia Industriei Feroviare din România (AIF), împreună cu UK Trade and Investment. Proiectul reprezintă singurul tronson electrificat în România după 1990, iar finalizarea lui a fost amânată în mod repetat din lipsa fondurilor, astfel că de la aprobarea acestui obiectiv au trecut 21 de ani, iar de de la data începerii lucrărilor 18 ani.

La începutul anului 2009, CFR SA anunţa că are bani doar pentru plăţile restante aferente situaţiilor de lucrări întocmite în lunile noiembrie-decembrie 2008. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a direcţionat sumele necesare pentru a urgenta finalizarea acestui proiect după intervenţii ale reprezentanţilor Regionalei Galaţi, care solicitau reanalizarea unor posibilităţi financiare pentru continuarea lucrărilor în anul 2009, cel puţin pentru a finaliza anumite obiecte aflate într-un stadiu foarte avansat de execuţie.

http://www.tirmagazin.eu/index.php?opti ... 0&Itemid=1

  • 3 months later...
Posted

CFR in colaps: Un proiect de electrificare a 70 km de cale ferata nu a fost finalizat nici dupa 20 de ani

Proiectul de electrificare a liniei de cale ferata Barbosi-Tecuci (judetul Galati), cu o lungime de 70 km, a fost inceput in 1989 si nu va fi finalizat nici anul acesta, pentru ca Ministerul Transporturilor (MTI) a alocat acestei investitii doar 800.000 de euro pentru anul 2009, dintr-un necesar de 5 mil. euro. Calea ferata este in prezent in colaps in conditiile in care investitiile in sistemul feroviar nu au fost o prioritate pentru guvernele care s-au succedat in ultimii 20 de ani. Proiectul de electrificare a liniei Barbosi-Tecuci, construit de compania ISAF, era prevazut sa fie finalizat in iunie 2010, dupa 21 de ani, dar din lipsa de fonduri lucrarile vor intarzia. In acest timp, traseul Tecuci-Galati se face in principal pe DN25, care are o singura banda pe sens si este una dintre rutele cu cele mai multe accidente rutiere, fiind implicate de-a lungul anilor si multe microbuze cu calatori. Intre Galati si Tecuci sunt 20 de localitati, fiind una dintre cele mai aglomerate rute de cale ferata, iar timpul de parcurs este de doua ore. Mai mult, lucrarile de reparatie a tunelului CFR Galati (cu o lungime de 1 km) au inceput in 1996 si nu au fost finalizate. In prezent se lucreaza la una dintre galerii, dar cealalta are perioada de garantie depasita. „In cazul in care s-ar prabusi tunelul, gara din Galati va ramane izolata", explica Stefan Roseanu, secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare (AIF).

http://www.zf.ro/eveniment/cfr-in-colap ... i-4637168/

  • 3 years later...
Posted

Electrificarea tronsonului Hanu Conachi - Lieşti

* O porţiune minusculă de cale ferată între Hanu Conachi şi Lieşti va face ca soarele să răsară şi pe harta noastră feroviară cât ai zice electrificare * Îndată ce pe această linie vor putea circula locomotive electrice, transportatorii vor abandona rutele ocolitoare care le consumă în prezent timp şi bani şi îşi vor dirija trenurile pe aici * Trenurile lor vor aduce mai mulţi bani în regionala noastră

Opt kilometri este distanţa feroviară dintre localităţile gălăţene Hanu Conachi şi Lieşti. O garnitură de călători o poate parcurge în 11 minute, iar un marfar în 17 minute, dacă ne raportăm la viteza medie cu care trenurile au circulat anul trecut în România. Micul segment urmează să fie electrificat, după ce Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a alocat anul acesta bani pentru execuţia lucrării. Poate părea doar un plasture cu rivanol aplicat pe rana supurândă a sistemului feroviar românesc. Pentru Regionala Galaţi, însă, acest mic plasture ar putea avea puteri miraculoase.

Marfarele fac acum un ocol de cinci ore

Porţiunea de opt kilometri dintre Hanu Conachi şi Lieşti este ultima rămasă neelectrificată din linia dublă de cale ferată Barboşi-Tecuci-Doaga (judeţul Vrancea). În lungime de 82 de kilometri, această linie se află pe secţia Galaţi-Barboşi-Tecuci-Mărăşeşti, care în prezent nu poate fi exploatată electric tocmai din cauza segmentului neelectrificat dintre Hanu Conachi şi Lieşti. Mai mult, linia Barboşi-Tecuci-Doaga face legătura între două magistrale feroviare, Magistrala 5 Bucureşti-Suceava şi Magistrala 7 Bucureşti-Galaţi, de aceea umplerea golului de opt kilometri este cu atât mai necesară.

"Electrificarea porţiunii Hanu Conachi-Lieşti va face posibilă circulaţia cu locomotive electrice pe linia Barboşi-Tecuci-Doaga. În prezent, pe acolo pot circula doar trenurile cu locomotive diesel, ceea ce înseamnă consumuri mari de carburant pentru transportatorii feroviari de călători şi de marfă. Aceia care au locomotive electrice, cum sunt Grup Feroviar Român şi Transferoviar Grup, îşi direcţionează marfarele pe la Brăila-Buzău, făcând un ocol de până la cinci ore", a declarat directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii al CFR SA, Laurenţiu Seceleanu.

Toată lumea are de câştigat

Exploatarea electrică a liniei Barboşi-Tecuci-Doaga ar genera, aşadar, economii importante de timp şi de bani pentru operatorii feroviari.

Totodată, ar aduce venituri mai mari la bugetul Regionalei noastre. "Electrificarea acestei linii va aduce pe aici mai multe trenuri, ceea ce va însemna încasări mai mari din Tariful de Utilizare a Infrastructurii", a explicat Seceleanu.

Tariful este perceput de gestionarul infrastructurii feroviare, în cazul de faţă CFR SA, de la toţi operatorii de transport persoane şi marfă ale căror trenuri circulă pe liniile sale.

Proiectul trenează de 20 de ani

Beneficiile electrificării liniei Barboşi-Tecuci-Doaga nu sunt o noutate. Ele au fost anticipate încă de pe vremea lui Ceauşescu. Atunci a luat naştere, de altfel, acest proiect. În anul 1988, Consiliul de Stat comunist a aprobat prin decret electrificarea liniei duble de cale ferată Barboşi-Tecuci-Doaga, cu o valoare iniţială de 450,4 milioane de lei, potrivit datelor culese de club-feroviar.ro. Obiectivul includea şi construcţia Dispeceratului din staţia Galaţi - clădirea gri de lângă gara nouă. Lucrările au început în 1991 şi până în 1996 a fost electrificată o porţiune de 12 kilometri, între Tecuci şi Doaga. Execuţia a fost sistată între 1997 şi 2000, pentru ca în 2001 să înceapă reproiectarea soluţiilor tehnice şi reevaluarea devizului general. Potrivit concluziilor desprinse atunci, mai era nevoie de 310 milioane de lei şi de încă zece ani pentru ca linia să fie electrificată pe toată lungimea sa. Iată, însă, că au trecut 11 ani şi lucrarea tot nu e gata. Explicaţia este extrem de simplă: ca în orice alt proiect de infrastructură, banii vin cu ţârâita. O ştiu şi pasionaţii de trenuri din România. "Problema e că electrificarea acestei linii face parte dintr-o investiţie mai mare care cuprinde şi modernizarea staţiei Galaţi, iar anual se asigură foarte, foarte puţini bani care se împart între cele două", spunea, în 2010, utilizatorul Spsdc7 pe forumtrenuri.com.

"Sperăm ca linia să fie gata în acest an"

Cel puţin aşa susţine directorul regional de la CFR. "Până acum s-au executat lucrări în valoare de 130,5 milioane de lei, reprezentând electrificarea a 74 de kilometri de cale dublă pe distanţele Barboşi-Hanu Conachi şi Lieşti-Doaga, precum şi Dispeceratul şi gara nouă. Au mai rămas de executat lucrări în valoare de 123 de milioane de lei, dintre care amintim finalizarea electrificării pe intervalul Hanu Conachi-Lieşti şi sistematizarea dispozitivului de linii şi a peroanelor din staţia Galaţi. Lucrările vor continua în limita alocaţiei de la bugetul de stat pe 2012, în cuantum de 10,2 milioane de lei. Această sumă ne este suficientă pentru a finaliza porţiunea Hanu Conachi-Lieşti. Ea este deja în lucru şi sperăm să fie gata anul acesta", a afirmat Laurenţiu Seceleanu.

Şi transportatorii feroviari trag speranţă ca linia Barboşi-Tecuci-Doaga, singura rămasă neelectrificată din spaţiul fostei Regionale Galaţi, să fie gata anul acesta, ca să-şi poată reconfigura traseele înainte de următoarea modificare a mersului trenurilor, operată anual în luna decembrie.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Se pare că în sfârşit se face...

 

- Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" - S.A.     

- Electrificarea liniei cf Doaga-Tecuci-Barbosi, inclusiv dispecerat pentru coordonarea activitatii

în complexul CF Galati: peroane, copertine si pasarela de acces în statia CF Galati

- 20.000.000 RON

- Pretul cel mai scazut

- 28.10.2013 10:00

- Fonduri bugetare

  • 6 years later...
Posted

De 30 ani se lucrează la electrificarea liniei de cale ferată Doaga - Tecuci - Barboşi

Corpul de control al primului-ministru a efectuat o acţiune de control la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA care a vizat perioada 01.01.2017-31.07.2019. Obiectivele controlului au fost: verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, în ceea ce priveşte desemnarea şi remunerarea forurilor decizionale ale companiei, verificarea respectării prevederilor legale cu privire la atribuirea, încheierea şi derularea contractelor la nivelul companiei, verificarea modului de realizare a programelor anuale de investiţii, inclusiv în domeniul asigurării securităţii infrastructurii feroviare şi verificarea respectării prevederilor legale cu privire la constituirea şi realizarea veniturilor, precum şi cu privire la angajarea şi constituirea cheltuielilor la nivelul societăţii.

Printre concluziile controlului se numără şi o constatare şocantă în privinţă Galaţiului. Aprobarea realizării lucrărilor pentru electrificarea liniei de cale ferată Doaga - Tecuci - Barboşi ar fi trebuit să înceapă în 1989, an în care s-au dat avizele pentru indicatorii tehnico-economici ai acestei lucrări. Anii au trecut, CFR s-a mişcat din ce în ce mai greu şi, în 2019, aceşti indicatori au fost reactualizaţi. „Din datele şi informaţiile prezentate de CFR SA a rezultat că indicatorii tehnico-economici privind realizarea obiectivului de investiţii «Electrificarea liniei C.F. Doaga - Tecuci - Barboşi, inclusiv Dispecer pentru coordonarea activităţii de exploatare a Complexului Feroviar Galaţi» au fost aprobaţi în anul 1989, ulterior aceşti indicatori fiind actualizaţi prin Hotărârea Guvernului nr. 1483/2003, astfel la data de 31.07.2019, la 30 de ani de la aprobarea realizării obiectivului de investiţii, stadiul fizic de execuţie al acestuia era de 80%”, se arată în raportul Corpului de control al primului-ministru.

monitoruldegalati.ro

Posted

Odiseea celei mai vechi investiţii neterminate din România. Se lucrează de 30 de ani, dar abia este la 90%

Calea ferată Barboşi (Galaţi)-Tecuci-Doaga. Are exact un secol şi jumătate (a fost dată în folosinţă în 1870, ca parte a primului mare traseu feroviar din România: Bucureşti-Galaţi-Roman) şi este în continuare vitală pentru economia ţării. Practic, de ea depinde o mare parte din fluxul de mărfuri din şi spre porturile Galaţi şi Brăila, care tranzitează cam 30% din comerţul exterior pe apă al României. Trebuie spus că Doaga şi Barboşi sunt noduri feroviare esenţiale în transportul de mărfuri (cereale, materiale pentru construcţii, produse siderurgice, lemn etc) pentru zona de est a ţării. În esenţă, porţiunea de cale ferată dintre Barboşi şi Doaga are doar 80 km şi, teoretic, ar trebui să fie (dată fiind importanţa ei strategică) la nivel tehnic de vârf. Dar nu este. În realitate, există multe porţiuni cu restricţii (din cauza problemelor cu malul Siretului, dar nu numai) şi nici măcar nu este în întregime electrificată, deşi despre această necesitate s-a vorbit în termeni categorici încă din 1970. Însă lucrările au început abia în 1989. De atunci, totul se târâie exasperant de încet. S-a lucrat aproape în fiecare an, s-au cheltuit zeci de milioane de euro pe lucrări făcute direct de SNCFR sau de firme private contractante, dar parcă s-a bătut pasul pe loc, căci abia au ajuns la 90%. De fapt, vorbim despre cea mai „bătrână” investiţie în derulare din România, căci a depăşit vârsta de 30 de ani. Iar şansele să fie gata în curând nu sunt deloc mari.

A descoperit acest lucru chiar Corpul de Control al primului-ministru al României, instituţie care, recent, a dat publicităţii un amplu raport cu privire la activitatea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Iar concluziile documentului nu sunt deloc de natură să facă o imagine pozitivă celor care a condus Transporturile de la Revoluţie încoace.

De altfel, în intervalul 1990-2000, lucrările au trecut prin cea mai nebuloasă perioadă a lor, căci este „epoca” legendarelor achiziţii făcute compania publică la preţuri astronomice, umflate de până la zece ori faţă de media pieţei, care au generat mai multe dosare pentru corupţie.

Aşa se transformă 11 minute în 5 ore

În fapt, 72 din cei 80 km ai căii ferate amintite au reţeaua electrică funcţională. Mai lipsesc 8 km (în zona Hanu Conachi-Lieşti din judeţul Galaţi), însă acest lucru, aparent neînsemnat, face întregul sector imposibil de folosit de către trenurile trase de locomotive electrice. După cum ne spunea Laurenţiu Seceleanu, fostul director al Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii al CFR SA, acest segment de 8 km poate fi parcurs de trenuri în circa 11-12 minute. Teoretic. În realitate, însă, trenurile de marfă trebuie să ocolească prin altă parte, pentru a putea merge „pe curent”. Pe sistem diesel, cum necesită în continuare traseul Doaga-Tecuci-Barboşi, este scump şi presupune pierderi de timp cu schimbarea locomotivelor. Aşa că s-a ales o variantă de ocolire ce durează cinci ore în plus. În loc de 11-12 minute.

Urmarea acestei situaţii este că operarea mărfurilor între nodurile feroviare Doaga-Barboşi generează costuri mult mai mari, paguba fiind estimată la milioane de euro în fiecare an, dar şi presupune un consum mare de timp. „Aşa se ajunge că firmele aleg transportul rutier, mai ieftin pentru ele în aceste circumstanţe, dar mult mai poluant şi, mai ales, mai costisitor pentru bugetul ţării, căci întreţinerea şoselelor este mult mai scumpă decât întreţinerea căii ferate”, ne explică profesorul de economie Radu Ivan.

Bani tocaţi pe lucruri greşit proiectate

Puse cap la cap, lucrările pentru acest proiect au costat circa 75 de milioane de euro. Însă cel mai mult nu a consumat realizarea reţelei electrice de 72 km lungime, ci „auxiliarele”. Printre acestea se numără noua gară din Galaţi, o uriaşă construcţie a cărei funcţionalitate este cel puţin discutabilă. În fapt, doar 20% din suprafaţa clădirii este folosită pentru necesităţile staţiei CFR. Restul s-a construit degeaba. Cum degeaba s-a făcut şi peronul principal, de la linia 1, care este mai înalt cu o jumătate de metru faţă de scara podeaua trenurilor de călători. Deci nu poate fi folosit, iar pentru aceste aberaţie nu a fost nimeni tras la răspundere.

Linia ferată Barboşi-Tecuci-Doaga este „concurată”, în privinţa absurdului strategiei de investiţii a SNCFR, doar de traseul Bucureşti-Giurgiu, care de 15 ani trece prin Videle (ocolul fiind de circa două ore) deoarece compania nu a reuşit să repare (nici măcar nu a început, încă se licitează) podul feroviar de la Grădiştea, prăbuşit în urma unei viituri, în anul 2005.

adevarul.ro

  • 8 months later...
Posted

Linia 704 Mărășești - Galați, 104 km
Linia face legătura între magistralele 500 și 700

În 1989 s-au început lucrările pentru electrificarea a 80 de km pe ruta Doaga - Tecuci - Barboşi și nici acum lucrările nu s-au terminat, fiind la 90%. Din acest motiv, linia nu poate fi folosită cu locomotive electrice, iar trenurile de marfă trebuie să ocolească ore bune. Este, alături de București - Grădiștea - Giurgiu, un alt proiect care arată neputința României în a moderniza infrastructura.

Cât făcea cel mai rapid, dar și cel mai lent tren pe cei 104 km:
1980: 1 oră și 47 minute - 3 ore și 28 minute
1996: 1 oră și 47 minute - 2 ore și 50 minute
2005: 2 ore și 10 minute - 2 ore și 52 minuteâ
2015: 2 ore și 24 minute - 2 ore și 55 minute
2021: 2 ore 28 minute - 2 ore 40 minute (doar Regio)
(Între Tecuci și Barboși (73 km) există și trenuri IR, cel mai rapid făcând 74 de minute.)

Cu mașina drumul durează cam o oră și jumătate.

hotnews.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.