Jump to content

Turneul european Eugen Ionesco ar putea fi anulat


dcp100168

Recommended Posts

Un turneu european de teatru închinat lui Eugene Ionesco ar putea fi anulat

Un turneu european de omagiere a lui Eugene Ionesco la 100 de ani de la naştere, turneu pregătit de trei teatre din România, Austria şi Slovacia, ar putea fi anulat în urma refuzul fiicei scriitorului de a mai ceda drepturile de autor pentru spectacolele în limba română după operele tatălui său. Împreună cu două teatre din Viena (Austria) şi Nitra (Slovacia), Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi a pregătit un turneu european de omagiere a scriitorului francez de origine română Eugene Ionesco, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea sa. "Noi făcusem deja proiectul. Turneul începea la începutul lui septembrie la Bucureşti, unde jucam patru-cinci zile Ionesco, pe urmă la Braşov, de la Braşov la Timişoara sau Arad, nu era încă fixat care dintre ele, de acolo la Nitra, apoi Viena, ne întorceam pe la Budapesta, Arad sau Timişoara celălalt oraş, pe urmă Târgu Mureşul şi încheiam cu Galaţiul, exact în timpul festivalului nostru de comedie, aducând în festival şi celelalte trupe care jucau Ionesco. Era un proiect foarte ambiţios şi foarte frumos, care ne onora şi pe noi", a declarat, miercuri, directorul Teatrului Dramatic de la Galaţi, Vlad Vasiliu. Toată munca de organizare a turneului a fost blocată după anunţul făcut recent de ambasadorul român la UNESCO, Nicolae Manolescu, potrivit căruia Marie-France Ionesco, fiica lui Eugene Ionesco, nu mai acceptă să fie pusă în scenă, în limba română, nicio piesă a tatălui său, fie că e vorba de scenele româneşti, fie de cele străine. "Stau cu domnul director al Teatrului 'Pygmalion' din Viena, care venise să lucreze piesa cu noi, stăm şi ne uităm la nişte hârtii, dăm telefoane şi nu ştim: continuăm sau nu continuăm, cade proiectul sau nu cade", a spus directorul Dramaticului gălăţean. "Doamne fereşte ca demersul ei (al fiicei lui Eugen Ionesco, n.r.) să fie atât de puternic. Are şanse de reuşită pentru că e moştenitoare, are dreptul să interzică să se joace o piesă. Noi nu putem s-o jucăm fără să cerem drepturi de autor şi, dacă nu ţi le dă, eşti în culpă", a adăugat, îngrijorat, Vlad Vasiliu. Marie-France Ionesco, fiica scriitorului francez de origine română Eugene Ionesco, refuză ca piesele tatălui său să mai fie jucate în limba română în ţara noastră sau în străinătate, a anunţat, la începutul lunii aprilie, ambasadorul român la UNESCO, Nicolae Manolescu, citat de Evenimentul Zilei. Eugen Ionescu s-a născut pe 26 noiembrie 1909, la Slatina, şi a murit pe 28 martie 1994, la Paris.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Piedici în calea „Zilelor Ionesco”

Un turneu european, sub semnul „Centenarului Ionesco” (1909-1994), a fost pus la cale la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, dar este blocat de condiţiile contractuale impuse de fiica dramaturgului, Marie-France Ionesco, şi de lipsa susţinerii financiare.

În această stagiune, la Sala Studio a Teatrului „Fani Tardini” din Galaţi a avut premiera „Lecţia”, în regia lui Ţino Geruin. „Din nefericire, spectacolul nu se joacă sub semnul centenarului”, a declarat Vlad Vasiliu, directorul instituţiei, care interpretează şi rolul principal în piesă. O serie de greutăţi s-au ivit chiar de la demararea proiectului, pentru că fiica lui Ionesco a pus condiţii foarte stricte pentru montarea spectacolului „Lecţia”. Ea acceptă ca piesele să fie jucate numai în traducerea lui Vlad Zografi şi Vlad Russo, singurii autorizaţi. Totodată, numele dramaturgului trebuie să fie ortografiat în franceză, adică Eugène Ionesco.

Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi a primit şi acordul de a juca piesa în unele oraşe din Europa, dar nu a obţinut acceptul pentru caravană, cu celelalte momente Ionesco. Proiectul itinerant ar trebui să cuprindă, în toamnă, expoziţii cu afişe europene ale spectacolelor Ionesco din 1950 până în prezent, spectacole-lectură din scrierile lui Ionesco, un film cu interviurile autorului. Caravana artistică Ionesco ar trebui să dureze o lună, să meargă pe la teatrele din ţară şi din Europa unde se află în repertoriu piesele lui Ionesco. În proiectul numit „Zilele Ionesco”, ar trebui să se desfăşoare, mese rotunde, colocvii cu specialişti şi critici. Proiectul cu periplul „Lecţiei” se cheamă „Avangarda teatrului european” şi include oraşele Braşov, Arad, Târgu-Mureş, Timişoara, cu întoarcere la Galaţi în cadrul Festivalului de Comedie. În străinătate, ar trebui să se joace la Nitra (Slovacia), şi la Viena. „Planul nostru este de a ne întâlni la Bucureşti cu alte teatre care joacă Ionesco şi să ple căm apoi într-un periplu împreună cu Teatrul Pygmalion din Viena (al cărui director este Ţino Geirun, regizorul piesei), care are în stagiune «Lecţia», în limba germană. Toate acestea sunt puse acum sub semnul întrebării, până nu obţinem finanţare locală, de la Galaţi, precum şi de la Ministerul Culturii”, subliniază Vlad Vasiliu.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... r-Ionesco/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.