Jump to content

ArcelorMittal Galaţi închide Cocseria


dcp100168

Recommended Posts

ArcelorMittal a anunţat reducerea cu 50% a producţiei în Europa, de la sfârşitul lunii aprilie

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, a anunţat, miercuri, că va reduce cu 50% producţia uzinelor din Europa, începând de la sfârşitul lunii aprilie, potrivit unui lider sindical care a participat la discuţiile cu conducerea grupului, citat de AFP. "Din cauza crizei, ArcelorMittal vrea să-şi reducă costurile de producţie şi va concentra producţia în anumite fabrici. Furnalele şi oţelăriile din Liege (Belgia) şi Florange (estul Franţei) vor fi oprite complet", a spus Jacques Laplanche, delegat al sindicatului francez CGT. Conducerea ArcelorMittal nu a precizat cât timp va dura reducerea producţiei. "Este o catastrofă, mai ales că managementul nu a indicat când va fi reluată producţia", a adăugat Laplanche.

În ultimul trimestru al anului 2008, grupul a diminuat producţia cu 45%, chiar dacă în toamnă estimau o reducere de doar 35%. ArcelorMittal a consemnat în ultimul trimestru al anului trecut pierderi nete de două miliarde euro, determinate, în principal, de reducerea producţiei în urma scăderii semnificative a cererii. Pentru ansamblul anului 2008, ArcelorMittal a raportat un profit net de 6,4 miliarde euro, comparativ cu 7,6 miliarde euro în 2007.

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galaţi închide Cocseria şi, posibil, un furnal şi câteva laminoare

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi închide Uzina CocsoChimică şi, posibil, şi alte capacităţi, cel mai probabil până la sfârşitul lunii aprilie, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, transmite corespondentul NewsIn. Liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a afirmat că Grupul ArcelorMittal are în plan închiderea mai multor combinate şi capacităţi de producţie până la sfârşitul lunii aprilie. "La Galaţi, va fi închisă Cocseria (Uzina CocsoChimică, n.r.) şi, posibil, un furnal şi câteva laminoare". a spus Tiber. Potrivit aceleiaşi surse, top-managementul ArcelorMittal este în şedinţă la Luxemburg, iar, la ora 16.00, oficialii de la Galaţi se vor întâlni cu sindicatele. La Uzina CocsoChimică lucrează, potrivit lui Gheorghe Tiber, aproximativ 1.800 de persoane.

Închiderea Cocseriei de la Galaţi face parte din planul de reducere a activităţii ArcelorMittal

Liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, miercuri, citând surse neoficiale, că ArcelorMittal închide Uzina CocsoChimică de la Galaţi şi, posibil, un furnal şi câteva laminoare, măsuri similare urmând să fie aplicate în toate unităţile din Europa ale Grupului, până la sfârşitul lunii. "E adevărat, da. Eu ştiu demult şi aseară (marţi, n.r.) am primit ştirea asta. Nu e oficial, am şi eu surse neoficiale. Se spune că, până la sfârşitul lui aprilie, vor închide mai multe combinate şi obiective din ele, printre care şi Cocseria de la Galaţi, dacă nu cumva chiar mai mult - şi un furnal şi ceva din laminoare. E şedinţă la Luxemburg. Se discută, printre altele, şi ca jumătate dintre obiectivele din Europa să fie închise", a declarat, miercuri, pentru NewsIn, Gheorghe Tiber, liderul Solidaritatea, sindicat are apără interesele a 4.400 dintre cei 12.000 de muncitori din combinatul gălăţean. În prezent, 1.500 dintre salariaţi lucrează în Uzina CocsoChimică. Potrivit lui Tiber, teleconferinţa cu Luxemburgul a conducerii ArcelorMittal Galaţi va fi urmată, de la ora 16.00, de o întâlnire cu sindicatele, în care este aşteptat să se facă acest anunţ. "La 16.00 e o şedinţă cu sindicatele, a doua şedinţă pe ziua de azi. A mai fost una cu mentenanţa pe laminoarele de tablă groasă şi pe Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice", a afirmat liderul sindical. Informaţii potrivit cărora compania siderurgică ArcelorMittal ar renunţa la producţia de cocs în combinatul din sudul Moldovei pentru a se axa pe producţia de tablă au început să circule la Galaţi la începutul acestui an, la câteva luni de la prăbuşirea pieţei mondiale de oţel.

Link to comment
Share on other sites

Administraţia ArcelorMittal Galaţi confirmă închidera Uzinei CoscoChimice

ArcelorMittal Galaţi a decis să demareze procesul de închidere a ultimelor trei baterii de cocsificare care mai funcţionau la Uzina CocsoChimică din cadrul combinatului siderurgic, a anunţat, miercuri, administraţia companiei. "Astăzi (n.r. miercuri, 8 aprilie) am luat decizia de a începe procesul de închidere a celor trei baterii de cocsificare. Din punct de vedere economic şi al securităţii muncii, nu mai puteam continua activitatea cu aceste baterii", a spus directorul general al companiei, Augustin Kochuparampil. El a explicat că o reducere suplimentară a producţiei de cocs sub nivelul minim acceptat ar fi pus în pericol activitatea combinatului. În prezent, pe stoc, sunt 150.000 tone de cocs. Pentru continuarea producţiei, ArcelorMittal Galaţi negociază un contract pe termen lung cu un combinat din Polonia, parte a grupului ArcelorMittal, ZKZ. Referindu-se la cei 1.400 angajaţi care lucrează la bateriile de cocsificare, Kochuparampil a menţionat că nu vor fi făcute concedieri, o parte dintre aceştia vor fi redistribuiţi către alte sectoare de activitate din combinat şi li se va oferi un pachet compensatoriu pentru plecări voluntare. De asemenea, directorul general al ArcelorMittal Galaţi a precizat că se află în stadiu de proiect reconstrucţia unei baterii de cocsificare, proiect demarat înainte de declanşarea crizei financiare şi economice, a cărui investiţie preconizată era de 85 milioane de dolari. Kochuparampil a spus că proiectul va demara după ce criza economică va lua sfârşit. Înainte de declanşarea crizei, ArcelorMittal Galaţi lucra cu cinci baterii de cocsificare, din care bateria nr. 3 a fost închisă în octombrie 2008 şi bateria nr. 5 în februarie 2009. Ambele baterii au fost închise deoarece le expirase durata de viaţă.

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la Arcelor cer compensaţii duble pentru disponibilizaţii de la Uzina CocsoChimică

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va cere dublarea plăţilor compensatorii acordate salariaţilor care, în urma închiderii Uzinei CocsoChimice, nu vor fi redistribuiţi în alte locuri de muncă şi vor fi nevoiţi să părăsească unitatea. "Noi vom cere dublarea compensaţiilor ce le vor fi acordate salariaţilor care nu vor fi redistribuiţi la alte locuri de muncă din combinat şi nici nu vor dori să plece prin autodisponibilizare. În Contractul Colectiv de Muncă scrie că, în caz de concediere din motive ce nu ţin de salariat, acesta va primi 14.000 de lei, 16.000 şi respectiv 18.000 de lei, în funcţie de vechime, plus - timp de un an de zile - ultimul salariu încasat", a declarat, miercuri, preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Liderul sindical a apreciat că, din punctul său de vedere, este mai bine ca unitatea siderurgică de la Galaţi să se întoarcă în proprietatea statului. "Părerea mea este că ar fi mai bine să se întoarcă la stat, statul să investească în combinat, să pună un management competent şi să repună astfel pe picioare combinatul, pentru salvarea lui şi a siderurgiei româneşti. Altfel, unitatea va fi închisă bucată cu bucată", a spus Tiber.

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galaţi intenţionează să importe cocs din Polonia

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi intenţionează să importe cocsul de la o altă fabrică a grupului din Polonia. "Vom încheia un contract de achiziţionare a coxului pe termen lung la un preţ competitiv cu un combinat din Polonia", a declarat, miercuri, la Galaţi, Augustine Kochuparampil, directorul executiv al ArcelorMittal Galaţi. El a explicat că, în condiţiile unei cantităţi mari de cocs aflate pe stoc, producţia ar fi trebuit redusă suplimentar ceea ce ar fi pus în pericol siguranţa operaţională a combinatului. Kochuparampil a precizat că volumul şi preţurile aferente contractuluui cu unitatea din Polonia, parte a grupului ArcelorMittal, urmează să fie stabilite.

Primele două baterii de cocsificare au fost închise în luna octombrie a anului trecut, respectiv luna februarie a acestui an. El a precizat că unităţile închise nu mai pot fi pornite. În schimb, combinatul are în plan construcţia unei baterii noi de coxificare, proiect iniţiat înainte de începerea crizei şi care va fi reluat după revenirea pieţei. Potrivit celor mai recente analize investiţia ar fi urmat să ajungă la aproximativ 85 milioane de dolari.

La cele trei unităţi care vor fi închise sunt angajaţi 1.400 de salariaţi. "O parte au optat pentru plecări voluntare. (...) Nu vor fi concedieri obligatorii", a spus Kochuparampil. El a menţionat că o parte din angajaţi ar putea fi redistribuiţi în alte segmente de activitate. "Vom găsi o soluţie socială acceptabilă", a mai spus directorul executiv ArcelorMittal.

Link to comment
Share on other sites

"Părerea mea este că ar fi mai bine să se întoarcă la stat, statul să investească în combinat, să pună un management competent şi să repună astfel pe picioare combinatul, pentru salvarea lui şi a siderurgiei româneşti. Altfel, unitatea va fi închisă bucată cu bucată", a spus Tiber.

Părerea mea este că ar trebui să ne debarasăm de asemenea lideri de sindicat, care nu sunt în stare să vadă cu un pas înaintea patronului

Link to comment
Share on other sites

Părerea mea este că ar fi mai bine să se întoarcă la stat, statul să investească în combinat, să pună un management competent

Poate dl. Tiber uita in proprietatea cui a fost combinatul pina la privatizare... Si in ce stare critica era, fara nici un fel de criza mondiala...

Partea proasta e ca sint destui care se uita in gura lui...

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal închide Uzina Cocso-Chimică pentru a nu mai plăti despăgubiri statului de aproape un miliard de dolari

Măsura închiderii definitive a Uzinei Cocso-Chimice este „o măsură menită să distrugă combinatul de Galaţi”. Prin această decizie „ArcelorMittal nu va mai trebui să facă investiţii în mediu de câteva zeci de milioane de dolari, în plus nici nu va trebui să plătească despăgubiri statului de aproape un miliard de dolari”, a declarat, joi, liderul sidicatului „Solidaritatea” de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, Gheorghe Tiber, informează corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Potrivit liderului sindical, la încheierea contractului de privatizare, ArcelorMittal şi-a luat angajamanetul de a face investiţii de 500 de milioane de dolari, motiv pentru care a primit şi unele facilităţi din partea statului. „Cum aceste investiţii nu vor mai fi făcute, iar multe dintre ele vizau Uzina Cocso-Chimică, ArcelorMittal era pasibil să plătească despăgubiri statului în valoare de un miliard de dolari. Acum, cu această cu această criză şi cu închiderea uzinei, nu mai riscă să plătească aceste compensaţii”, a spus Tiber. Liderul sindical a apreciat că procedurile de închidere a Uzinei Cocso-Chimice vor începe imediat.

Potrivit directorului general al grupului ArcelorMittal Augustine Kochuparampil, măsura de închidere a celor trei baterii de cocsificare a fost luată pentru că funcţionarea uzinei nu mai era productivă. „Din punct de vedere economic şi al securităţii muncii nu mai este posibil să menţinem activitatea la UCC. Considerăm că vom putea lucra în continuare cu două furnale şi o singură oţelărie", a declarat Augustine Kochuparampil.

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii ies în stradă pentru păstrarea locurilor de muncă

Siderurgiştii pichetează vineri sediile prefecturilor din opt oraşe şi luni sediile ministerelor Economiei şi Finanţelor, cerând păstrarea locurilor de muncă şi implicarea statului în problemele din metalurgie, nemulţumiţi de decizia combinatului ArcelorMittal Galaţi de a închide cocseria. Membrii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor "Metarom" vor picheta, vineri, sediile prefecturilor din judeţele Galaţi, Dâmboviţa, Sălaj, Hunedoara, Neamţ, Olt, Cluj şi Brăila, iar luni vor relua pichetele în Capitală, la Ministerul Economiei şi Ministerului Finanţelor, cerând păstrarea integrală a locurilor de muncă, implicarea statului român în problemele economico-sociale din metalurgie, asigurarea comenzilor pentru garantarea unei activităţi productive normale, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, liderul sindical, Mircea Scântei.

Liderul sindical a adăugat că intenţia manifestată, miercuri, de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi de a închide definitiv cele trei baterii de cocsificare, din raţiuni tehnice şi economice, şi să importe cocsul de la o altă fabrică a grupului din Polonia va duce la închiderea întregului combinat de la Galaţi. Scântei a amintit că, în urmă cu două săptămâni, conducerea ArcelorMittal a promis, în faţa ministrului Economiei, Adriean Videanu, că nu va închide nicio unitate de producţie din România. Primele două baterii de cocsificare au fost închise în luna octombrie a anului trecut, respectiv luna februarie a acestui an. Directorul executiv al ArcelorMittal Galaţi a precizat că unităţile închise nu mai pot fi pornite.

La cele trei unităţi care vor fi închise sunt angajaţi 1.400 de salariaţi. "O parte au optat pentru plecări voluntare. (...) Nu vor fi concedieri obligatorii", a spus Kochuparampil.

Link to comment
Share on other sites

Azi, în atelierul unde lucrez, au fost retrase toate mapele cu lucrări pentru cocserie.

Toate lucrările ce aşteptau livrarea, se pare că vor lua drumul fierului vechi.

„Şi pentru lucrările executate deja ne vor mai plăti?”.

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi cer plăţi compensatorii similare celor acordate în Franţa

Sindicaliştii de la Solidaritatea au cerut, joi după-amiază, la întâlnirea cu administraţia ArcelorMittal Galaţi, după anunţul privind închiderea Uzinei Cocso-Chimice, plăţi compensatorii similare celor acordate în combinatele ArcelorMttal din Franţa pentru cei care vor renunţa la locurile de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX. Reprezentanţii sindicatului Solidaritatea au cerut şi garanţii că unitatea de la Galaţi nu se va închide în totalitate în viitor. "Am cerut celor de la combinat să acorde angajaţilor UCC care pleacă din combinat pachete compensatorii egale cu cele acordate în Franţa. Pentru salariaţii care rămân în combinat să se plătească un salariu minim egal celui din Franţa. În plus, compania să prezinte un program de investiţii pe cel puţin doi ani care să garanteze că nu vor închide întreg combinatul", a declarat, după încheierea şedinţei, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Acesta a adăugat că echipa administrativă nu a putut garanta rezolvarea niciuneia dintre aceste cereri.

Cu toate acestea, conducerea combinatului a dat asigurări că procedurile efective de trimitere în şomaj tehnic a tuturor angajaţilor vor fi declanşate doar după ce Guvernul va reglementa ordonanţa de urgenţă referitoare la sprijinul de stat pentru companiile care trimit angajaţii în şomaj tehnic.

Pe de altă parte, sindicaliştii de la FSS Metarom, care au luat parte, la rândul lor, la această întâlnire, au susţinut că administraţia a dat garanţii că nu se vor face concedieri forţate şi că vor începe discuţii pentru elaborarea unei scheme de plecări voluntare a angajaţilor UCC, potrivit lui Adrian Adăscăliţei, liderul acestui sindicat din cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Nelu Macovei: "Dacă s-ar fi făcut o serie de investiţii..."

Oprirea definitivă a UCC, unde lucrează 1.500 de angajaţi, decizie motivată de reprezentanţii conducerii prin faptul că instalaţiile şi utilajele învechite nu permit producerea unui cocs de calitate şi la preţuri competitive, precum şi respectarea normelor de protecţie a mediului, a stârnit deja numeroase reacţii şi a ridicat multe semne de întrebare care ar fi trebuit să fie puse şi până acum. Unele din ele se referă la investiţiile făcute în UCC, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul celorlalte uzine, la măsurile care puteau fi luate pentru a nu se ajunge în situaţia actuală.

Semnalul de alarmă în privinţa a ceea ce s-a făcut sau nu s-a făcut în ultimii ani la UCC este tras de liderul Sindicatului Cocsarilor, Nelu Macovei, care susţine că, dacă s-ar fi făcut o serie de investiţii, cum ar fi construirea unor baterii de cocsificare moderne şi ecologice, uzina ar fi avut şansa de a supravieţui. "Nu este vina salariaţilor sau a sindicatelor pentru că nu s-au făcut investiţiile care ar fi trebuit sau pentru faptul că unele investiţii au fost făcute de mântuială, de ochii lumii, şi au fost prezentate ca mari realizări la vremea respectivă. Instalaţia de desulfurare a gazului de cocs, inaugurată cu mare tam-tam în anul 2003, în prezenţa fostului prim-ministru Adrian Năstase, şi care a fost prezentată ca pe o mare investiţie de mediu, nu a mers decât câteva luni. Scopul investiţiei era de scoatere a sulfului din subprodusele de cocs. La Bateria 2, a cărei construcţie au preluat-o din mers de la stat, prima măsură pe care au luat-o a fost să schimbe proiectul de execuţie pentru că li se părea că materialele sunt foarte scumpe şi au luat cărămidă ieftină. Bateria 2 a funcţionat foarte puţin la capacitate maximă şi a intrat tot timpul în reparaţii. În ceea ce priveşte Bateria 4, au învăţat din greşelile făcute la Bateria 2 şi pot zice că le-a reuşit. S-au făcut două instalaţii de desprăfuire, una pentru Bateria 1-4, care este modernă, iar una pentru Bateria 5-6, unde jgheaburile şi grătarele folosite la colectarea prafului de cocs sunt corodate. Au mai fost montate 2 electrofiltre, din informaţiile noastre, cumpărate cu bani europeni, cu tehnologie din Danemarca şi Turcia. Le-au construit tubulatura, ţevile de ventilaţie, dar nu a fost de ajuns. Au fost făcute lucrări de mântuială. În ceea ce priveşte instalaţia de epurare a gazului de cocs de la secţia chimică, o investiţie de circa 45 milioane de euro, au fost investiţi jumătate din aceşti bani, iar acum lucrările se opresc, odată cu închiderea cocseriei. Acum cei din conducere declară că nu se gândesc să renunţe la construcţia Bateriei 1, dar cine îi mai crede atâta timp cât s-a văzut ce investiţii au făcut? De ce nu au investit într-o baterie de cocsificare modernă şi ecologică, care ar fi rezolvat şi problemele de mediu? Pentru ceea ce s-a întâmpla la UCC este vina managementului şi, într-o măsură, şi a noastră, a sindicatelor, care am crezut promisiunile lor că vor face investiţii, că acest combinat va merge bine, iar timpul a demonstrat că adevărul este altul. Este şi vina instituţiilor statului care nu au făcut controale aşa cum ar fi trebuit şi nu au luat măsurile care trebuia, adică să îi oblige să facă investiţile de mediu pe care s-au angajat să le facă", susţine liderul sindicatului cocsarilor, Nelu Macovei. Acesta este sceptic în privinţa viitorului celorlalte uzine, făcând un apel la colegii de sindicat să înveţe din ceea ce s-a întâmplat cu UCC: "Poate că UCC se va închide, aşa cum se doreşte, şi fac un apel la colegii mei să conştientizeze ce se întâmplă cu acest combinat, pentru că şi la alte uzine se poate întâmpla la fel. Să ia măsuri energice, să bată cu pumnul în masă şi să ceară să se facă învestiţii şi să li se prezinte documente din care să reiasă clar ce se întâmplă cu acest combinat!". Acesta susţine că, în condiţiile în care combinatul a obţinut un profit record anul trecut, angajaţii UCC care se vor autodisponibiliza nu trebuie să primească doar sumele prevăzute în schema de plecări voluntare, ci între 40.000 şi 60.000 de euro, aşa cum primesc şi angajaţii din alte combinate din Europa care au decis să se autodisponibolizeze. "Sumele oferite de ei, în jur de 2.500-3.000 de euro, celor care vor să plece, sunt mici, dacă se ţine cont de condiţiile grele de muncă de la cocserie", a mai spus Macovei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi pichetează Prefectura

Aproape 100 de siderurgişti de pe platforma ArcelorMittal Galaţi pichetează Palatul Prefecturii, acuzând drept "ilegală" şi "nejustificată" închiderea Uzinei CocsoChimice de pe platformă, care ar putea duce, spun ei, la închiderea întregului flux primar, adică oţelării şi furnale. La protest participă mai multe sindicate de pe platformă, în frunte cu sindicatul Cocsarilor din Uzina CocsoChimică, care urmează să fie închisă în următoarele săptămâni. Alături de ei se află şi sindicatul Oţelarilor, sindicatul Furnaliştilor, dar şi o organizaţie sindicală de la ICMRS, întreprinderea care a construit combinatul siderurgic în anii '60. Acţiunea este organizată de Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor - Metarom, afiliată Cartel Alfa. Preşedintele FSS-Metarom, Mircea Scîntei, a declarat că proteste similare sunt în desfăşurare la această oră şi în Brăila, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Zalău, Slatina şi Hunedoara.

Protestul este îndreptat împotriva Guvernului şi împotriva grupului siderurgic ArcelorMittal. "Guvernul ne-a aruncat în braţele acestor patroni. De la el aşteptăm să desecretizeze contractul de privatizare al combinatului gălăţean, ca să vedem dacă investiţiile asumate atunci s-au realizat şi dacă există clauze de reziliere a acestui contract. De la ArcelorMittal aşteptăm soluţii, altele decât cele anunţate, de închidere a cocseriei de la Galaţi, care este ilegală, nejustificată şi poate duce la închiderea întregului flux primar, adică oţelării şi furnale. Dacă nu ieşim în stradă zi de zi, combinatul gălăţean riscă să fie şters de pe harta metalurgiei", a declarat Mircea Scîntei.

Potrivit aceleiaşi surse, protestele vor continua şi în perioada următoare după cum urmează: miercuri, 15 aprilie, ar putea fi organizat un miting la Galaţi, la care să participe lideri sindicali şi de la celelalte unităţi siderurgice din România. Alte proteste vor avea loc după Paşti. Preşedintele FSS-Metarom, Mircea Scîntei, a adăugat că aceste proteste fuseseră programate încă de acum două săptămâni, însă nu la amploarea de acum, "deoarece atunci lucrurile încă nu erau atât de grave".

Pichetul organizat de FSS-Metarom în faţa prefecturii Galaţi se va încheia la or 13.00.

Link to comment
Share on other sites

5% din PIB-ul Romaniei ar disparea odata cu Sidex

* Mittal si-a scos banii din combinat, statul roman nu

Cel mai mare combinat siderurgic din Europa de Est - ArcelorMittal Steel Galati (Sidex), dezafecteaza instalatiile cu foc continuu, urmand planul de inchidere a capacitatilor de productie despre care Guvernul Romaniei stia inca de la inceputul anului. Sunt confirmate astfel informatiile detinute de „Financiarul” inca din luna martie, respectiv ca intalnirile cu usile inchise dintre ministrul Economiei, Adriean Videanu, si premierul Emil Boc, pe de-o parte, si investitorul indian care a privatizat Sidex Galati, de cealalta parte, s-au soldat cu un esec pentru acesta din urma. Guvernul roman prefera sa acorde ajutoare si garantii de stat in valoare de sute de milioane de euro industriei auto - reprezentata de Renault si Ford - si lasa in cadere libera cel mai important obiectiv al industriei siderurgice, ArcelorMittal Steel Galati, angajatorul a peste 12 mii de persoane si contributor la Produsul Intern Brut al Romaniei cu 5%. Este o decizie strategica cu un impact devastator asupra unei economii aflate in criza, decizie a carei ratiune nu am reusit sa o aflam. Ministerul Economiei a refuzat orice explicatie, iar Guvernul nu a avut, pana la inchiderea editiei, nicio pozitie oficiala.

Versiunea patronatului nu este credibila

Directorul executiv al ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampil, incearca sa calmeze spiritele, afirmand ca nu se pune problema inchiderii definitive, ci este vorba doar despre restrangerea activitatii. Solutia la inchiderea cocseriilor este simpla pentru patronat, dar nu la fel de simpla pentru muncitorii romani, al caror viitor in combinat este incert. „Vom incheia un contract de achizitionare a cocsului pe termen lung, la un pret competitiv, cu un combinat din Polonia”, spune directorul executiv ArcelorMittal Steel Galati. Combinatul care va prelua productia de cocs face parte tot din grupul ArcelorMittal, cu diferenta ca da de lucru muncitorilor polonezi. „Nu avem incredere in ceea ce spune patronatul”, contracareaza declaratiile de mai sus Mircea Scantei, presedintele sindicatului Metarom, reprezentant al siderurgistilor din economia nationala. El spune ca, in urma cu doua saptamani, managerii de la Sidex „au declarat in fata ministrului Videanu ca nu vor inchide nicio unitate din combinat si iata ca acum inchid uzina cocsochimica, aceasta nemaiputand fi pornita vreodata si insemnand inceputul dezafectarii combinatului”.

Investitiile lui Mittal sunt secret de stat

Speculatiile privind vanzarea in paguba a Sidexului catre Lakshmi Mittal, soldata cu pierderi de miliarde de dolari pentru bugetul Romaniei, devin credibile, in contextul in care Guvernul refuza desecretizarea contractului de privatizare. Aceasta a fost ceruta in repetate randuri atat de sindicatele din siderurgie, cat si de presa, asupra contractului planand suspiciunea ca prejudiciaza in mod grav interesul national, in conditiile in care statul roman a pompat 1,3 miliarde de dolari, din taxele si impozitele platite de cetateni, in ajutoare de stat acordate magnatului indian Lakshmi Mittal la privatizarea combinatului de la Galati. Pentru el, afacerea Sidex a fost profitabila pana in ultimul moment, compania inregistrand in 2008 un profit de aproximativ 155 de milioane de euro. Inchiderea unitatii din Romania, in conditiile in care a fost exploatata intensiv, iar investitiile noi au fost minime, nu este o pierdere pentru investitor, ci pentru cei care au lasat ca situatia sa ajunga in acest punct. Exista totusi si o alta ipoteza privitoare la anuntul facut de patronat ca inchide uzina cocsochimica, anume ca acesta incearca sa forteze in acest fel mana Guvernului de la Bucuresti, pentru a intra in programul de sprijin anticriza de care beneficiaza alti investitori straini.

http://www.financiarul.com/articol_2481 ... idex-.html

Link to comment
Share on other sites

Prefectul susţine că Uzina Cocso-Chimica va fi repornită după criză

Uzina cocso-chimică (UCC) de la ArcelorMittal, care urmează să fie închisă, va fi repornită după trecerea perioadei de criză în domeniul oţelului, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan. Declaraţia a fost făcută vineri, la o întâlnire cu o delegaţie a siderurgiştilor, care au pichetat timp de două ore sediul Prefecturii, protestând faţă de neimplicarea guvernului în criza care afectează metalurgia românească. "Încă din primele zile după numirea mea în această funcţie am avut o discuţie cu cei din conducerea combinatului, pentru că ArcelorMittal este foarte important atât din puncte de vedere economic, cât şi din punct de vedere social. Mi-au garantat că fluxul cald, furnalele, oţelăriile, nu vor avea de suferit şi că Uzina Cocso-Chimică va fi repusă în funcţiune după perioada de criză'", a spus Brânzan.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... 3&Itemid=0

;)

Link to comment
Share on other sites

Uzina cocso-chimică (UCC) de la ArcelorMittal, care urmează să fie închisă, va fi repornită după trecerea perioadei de criză în domeniul oţelului,

Vrăjeală!

Dacă închide cocseria, amin instalaţii. Trebuie reconstruită de la zero.

Aş fi mai optimist dacă s-ar apuca de pe acum de reconstrucţia ei, nu „după trecerea crizei”. A, dar să nu uităm că orice începe mai întâi cu un proiect, nu-i aşa?

Link to comment
Share on other sites

Uzina Cocso-Chimică, închisă începând de pe 25 iunie

Decizia de oprire definitivă a UCC va fi pusă în practică începând cu 25 iunie, potrivit planului făcut de conducerea uzinei, dată când vor începe manevrele de închidere a primei din cele trei baterii de cocsificare care mai funcţionează, şi anume Bateria 6. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, procedurile de închidere a celor trei baterii, respectiv 2, 4 şi 6, se vor termina în jurul datei de 5 iulie. Practic se urmăreşte epuizarea în termen de 60 de zile a rezervelor de cocs de la Combinat, precum şi a cantităţii de cocs depozitată în portul Constanţa, respectiv folosirea cocsului existent în procesul de fabricaţie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Două mitinguri de protest

Miercuri va fi o zi fierbinte pe platforma siderurgică, urmând să aibă loc două mitinguri de protest la care sunt aşteptaţi să vină toţi siderurgiştii împreună cu familiile lor sau orice locuitor al oraşului. Sindicalişti doresc astfel să-şi arate dezacordul faţă de decizia de închidere a cocseriei, precum şi faţă de pericolul închiderii şi altor capacităţi de producţie, cum ar fi Oţelăria şi cele două furnale, şi îi cheamă pe siderurgişti să iasă în stradă şi să-şi apere locurile de muncă, cât încă nu este prea târziu. Mitingul organizat de sindicaliştii de la Solidaritatea va începe la ora 13.30, în timp ce mitingul organizat de sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi va începe o oră mai târziu, la 14.30, ambele acţiuni având loc la poarta principală a Combinatului.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

Mitingul organizat de sindicaliştii de la Solidaritatea va începe la ora 13.30, în timp ce mitingul organizat de sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi va începe o oră mai târziu, la 14.30,

Dezbina si stapineste...

Ce patetic... Nici macar cind au sula-n coasta nu sint in stare sa colaboreze

Link to comment
Share on other sites

Cocsarii nu vor fi concediaţi

Deşi în perioada următoare se va închide Uzina Cocso-Chimică din cadrul ArcelorMiittal Galaţi, niciunul dintre cei 1500 de siderurgişti din această unitate nu vor fi concediaţi, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Astăzi a mai avut loc o întâlnire între sindicatele de pe platforma siderugică de la Dunăre şi conducerea unităţii în care s-a stabilit ca angajaţii din Uzina Cocso-Chimică nu vor fi concediaţi. „Am primit deja asigurări din partea conducerii combinatului în privinţa faptului că nimeni nu va fi concediat. Toţi cocsarii din Uzina Cocso-Chimică vor fi mutaţi în alte secţii. Mai mult chiar, ne vom întâlni din nou săptămâna aceasta, pentru a stabili o nouă grilă de autodisponibilizări specială pentru cocsari, în cazul în care aceştia vor dori de bună voie să plece din combinat în schimbul unor despăgubiri”, ne-a explicat Adrian Adăscăliţei, preşedintele FSS Metarom Galaţi.

Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” a declarat că va solicita dublarea sumelor compensatorii acordate în acest moment pentru concedierea unui angajat de la ArcelorMittal. Este vorba de solicitarea unor sume de 28.000, 32.000 şi 36.000 de lei, în funcţie de vechimea fiecărui angajat.

Nici data în care Uzina Cocso-Chimică se va închide definitiv nu a fost încă stabilită. „Acum o serie de specialişti lucrează la aceste operaţiuni. Va mai dura o perioadă până când se vor realiza toate operaţiunile”, ne-a mai declarat Adrian Adăscăliţei.

Link to comment
Share on other sites

"Închiderea Cocseriei pune în pericol existenţa Combinatului"

Se precizează în adresa transmisă directorului general al Combinatului, Augustine Kochuparampil, de către reprezentanţi de frunte ai Guvernului, şi anume secretarul de stat al Ministerului Economiei, Claudiu Constantin Stafie, şi preşedintele AVAS, Mircea Ursache. .............

Semnalele trase de sindicalişti în ultimele zile, care au reclamat faptul că închiderea UCC ar reprezenta primul pas pentru închiderea colosului siderurgic devin pe zi ce trece din ce în ce mai demne de luat în seamă, şi asta dacă ţinem cont de conţinutul scrisorii trimise conducerii Combinatului de către preşedintele AVAS, Mircea Ursache, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Claudiu Constantin Stafie. Opinia exprimată de reprezentanţii de seamă ai Guvernului referitoare la viitorul Combinatului este diferită faţă de cea a conducerii Combinatului şi trage un serios semnal de alarmă în ceea ce priveşte soarta colosului siderurgic şi a viitorului celor 12.000 de angajaţi. În aceste condiţii, în care semnalele de alarmă vin chiar şi de la Bucureşti, apelul făcut de sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi şi Sindicatul Solidaritatea al Metalurgistilor, şi anume ca siderurgiştii să vină miercuri la poarta principală pentru a cere conducerii să ia măsuri pentru salvarea Combinatului şi a locurilor lor de muncă, este cu atât mai îndreptăţit şi de luat în seamă, viitorul Combinatului fiind, într-o bună măsură, şi în mâna angajaţilor care trebuie să lupte pentru a nu rămâne fără serviciu. Acest lucru peresupune ca salariaţii să ceară să se facă investiţii şi modernizări.

Modernizările ar putea salva Combinatul

În scrisoarea trimisă directorului general al combinatului, Augustine Kochuparampil, se arată că "având în vedere că, din punct de vedere tehnic, măsura de închidere a UCC conduce la transformarea unui combinat siderurgic integrat într-o simplă unitate de laminare tablă groasă, ne exprimăm dezacordul". În opinia celor doi reprezentanţi de seamă ai Guvernului, soluţia de asigurare în totalitate a cocsului din import este nefezabilă, având în vedere imposibilitatea transportării unei cantităţi atât de mari. Oficialii mai consideră că, în mod excepţional, cantitatea de cocs poate conduce la obţinerea unei producţii de 1,5 milioane de tone de oţel, ceea ce ar fi nerentabil, având în vedere capacităţile de care dispune Combinatul, şi anume furnale cu o capacitate de 7 milioane de tone, oţelării cu o capacitate de 6 milioane de tone şi laminoare cu o capacitate de 6 milioane de tone. În scrisoarea trimisă directorului general al Combinatului se mai arată că UCC, prin subprodusele realizate, asigura materia primă principală pentru alte industrii şi reprezenta un aport energetic, elemente care vor dispărea din procesul de fabricaţie. "În consecinţă, apreciem că materializarea soluţiei prezentate pune în pericol însăşi existenţa Combinatului, obiectiv industrial de primă importanţă pentru România, care asigură 5% din PIB", se mai arată în scrisoare. În scrisoare oficialiii Guvernului ţin să atragă atenţia că, în discuţiile pe care le-au purtat cu reprezentanţii consultantului independent desemnat de Comisia Europeană, aceştia le-au comunicat că, deşi compania a îndeplinit criteriile de viabilitate impuse, totuşi anumiţi indicatori de peformanţă pun sub semnul întrebării viabilitatea durabilă a societăţii, productivitatea muncii, consumuri specifice şi costuri de fabricaţie. Din acest motiv, oficialii guvernului consideră că CE ar putea avea unele reţineri privind utilizarea eficientă a ajutorului de stat, situaţie în care compania ar putea fi obligată să-l returneze parţial sau total (n. r. - ajutorul primit de la statul român se ridică la circa un miliard de dolari). "Totodată, reprezentanţii consultantului apreciază că, în condiţiile în care ArcelorMittal va întocmi până în iunie un program concret de modernizare a Combinatului pentru perioada 2009-2012, program convenit cu autorităţile române, care să conducă la diminuarea efectelor crizei şi la consolidarea viabilităţii acestuia, decizia Comisiei Europene ar putea fi una favorabilă. Acest program ar putea fi utilizat ca argument al părţii române în susţinerea viabilităţii pe termen lung a activităţii Combinatului la întâlnirea cu reprezentanţii CE", se mai arată în scrisoarea trimisă directorului general, Augustine Kochuparampil.

Mesajul transmis de oficialii guvernului este unul simplu, şi anume că este vital ca până în iunie reprezentanţii statului şi cei ai Combinatului să întocmească un plan de modernizare pentru următorii trei ani, ceea ce ar urma să fie un argument pentru ca oficialii europeni să nu decidă returnarea de către colosul siderurgic a sumelor primite din partea statului. Verdictul final în privinţa restituirii sau nu a ajutorului primit din partea statului, ceea ce va cântări greu pentru soarta colosului siderurgic, va fi dat în cursul lunii iulie, când se vor discuta rapoartele de monitorizare a activităţii celor şase combinate din România, printre care şi cel de la Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Si cred ca Augustine Kochuparampil a fost foarte impresionat. Am senzatia ca a avut si un moment de ezitare inainte de a o arunca la cos... :twisted:

Asta pentru a nu spune ca a folosit-o intr-un mod mult mai omenesc...

Link to comment
Share on other sites

Primarul crede că Galaţiul are nevoie de două cocserii noi

* Edilul şef spune că închiderea Uzinei Cocso-Chimice din Combinat aduce un beneficiu Galaţiului, din punct de vedere al poluării, dar crede că în viitor ar trebui construite două astfel de baterii de capacitate mare la Galaţi.

Primarul Dumitru Nicolae este îngrijorat de soarta Combinatului gălăţean, motiv pentru care a cerut informaţii suplimentare despre acest subiect şi este de părere că Galaţiul ar avea nevoie de două cocserii noi, care să facă treaba ca la carte şi să nu mai polueze aşa mult. "Am citit şi eu în ziare, toată lumea este preocupată de închiderea Cocseriei de la Combinat. Eu am trimis să mi se dea nişte date de la cei care se ocupă pe plan mondial cu siderurgia, că avem şi noi o grupare de asta la Bucureşti. Este o Asociaţie a Siderurgiştilor din România. După ce o să văd acolo care este situaţia, o să mă pronunţ. Şi asta pentru că fiecare zice altceva şi vreau să ştiu ce s-a întâmplat în toată lumea în acest domeniu. Nu ştiu dacă se impunea sau nu închiderea acestei secţii şi vreau să ştiu când reporneşte şi ce are de gând să facă patronatul Combinatului cât o să fie oprită această secţie. Logic ar fi să o taie şi să reconstruiască două baterii, aşa cum au zis înainte, de capacitate mai mare. Dar trebuie văzută care este situaţia în siderurgie; dacă prognoza e proastă, e clar că e rău. E mai comod să aduci cocs de la polonezi cu cărbune cu tot decât să aduci să-l faci aici. Cocseriile din Galaţi nu erau în starea tehnică cea mai bună şi, cel puţin pentru oraş, oprirea lor este benefică din punct de vedere al poluării. Asta nu înseamnă că nu ar trebui făcute în locul tuturor cocseriilor care erau - în vechime erau opt - două cocserii mari, de un milion de tone, pentru că odată cu injecţia prafului de cărbune reducerea consumului de cocs a fost sensibilă", a spus Dumitru Nicolae. Cu toate acestea, primarul spune că va continua să încaseze taxa de poluare de la Combinatul gălăţean, chiar dacă principalul factor poluant se va închide, pentru că, spune Nicolae, taxa a fost votată în actuala formă în cadrul Consiliului Local.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Mitingul organizat de sindicaliştii de la Solidaritatea va începe la ora 13.30, în timp ce mitingul organizat de sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi va începe o oră mai târziu, la 14.30,

Dezbina si stapineste...

Ce patetic... Nici macar cind au sula-n coasta nu sint in stare sa colaboreze

Au reuşit. Din păcate, cred că e prea târziu :X

Neînţelegerile dintre sindicate, date uitării

Sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor (SSM), UTSL şi Forum încearcă să tragă azi un nou semnal de alarmă referitor la ceea ce se întâmplă la Combinat, cu metalurgia românească şi faţă de neimplicarea reprezentanţilor Guvernului în ajutorarea unităţilor din acest domeniu. Într-un comunicat de presă semnat de toţi liderii celor patru organizaţii sindicale reprezentative amintite mai sus se arată: "Acum, în ceasul al 12-lea, când metalurgia românească a fost lovită aproape mortal, sindicatele reprezentative din ArcelorMittal Galaţi cheamă toţi siderurgiştii, indiferent de apartenenţa sindicală, la un miting al disperării. Nu mai este timp de gândire şi nici nu mai aşteptăm ca oficialităţile să reacţioneze, deoarece trecutul ne arată că nu au avut reacţii decât atunci când drepturile lor personale au fost afectate. Vă aşteptăm pe data de 15 aprilie la poarta de est, intrarea principală în ArcelorMittal Galaţi, începând cu ora 13.30, deschiderea oficială a mitingului având loc la ora 14.30, să ne putem exprima unitar îngrijorarea şi indignarea", se arată în comunicatul de presă semnat de liderii tuturor sindicatelor, şi anume Adrian Adăscăliţei, Gheorghe Tiber, Ilinca Diaconu, Costică Harnagea şi Gică Maftei.

Divergenţele dintre sindicate din ultima perioadă au fost îngropate, sindicaliştii susţinând că au decis să facă front comun pentru salvarea colosului siderurgic. "Am decis să îngropăm securea războiului împotriva oricăror sindicate şi să facem front comun pentru a apăra locurile de muncă ale oamenilor şi a salva Combinatul. Problemele din Combinat sunt prea mari şi este nevoie să ne unim pentru a încerca să le rezolvăm", ne-a declarat Adrian Adăscăliţei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.