dcp100168 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Poluarea din Galaţi va scădea semnificativ după închiderea Cocseriei de la ArcelorMittalMai mult de jumătate din poluarea atmosferică din municipiul Galaţi va dispărea după ce combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va închide Uzina CocsoChimică (UCC), apreciază autorităţile de mediu, transmite corespondentul NewsIn. "Impactul va fi semnificativ pentru că Uzina CocscoChimică, aşa cum se prezintă ea în acest moment, este cel mai mare poluator din Galaţi. Închiderea uzinei se va resimţi în calitatea aerului în municipiului Galaţi şi din comunele învecinate, Movileni şi Şendreni", a declarat, joi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) din Galaţi, Mihai Turcu.Şeful Comisariatului Regional al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Drugan, a apreciat că poluarea din aer se va diminua cu peste 50%. "După ce închid Cocseria, poluarea atmosferică va scădea cu mai mult de jumătate. Acolo sunt cele mai mari probleme şi, în ultimii ani, majoritatea amenzilor aplicate de noi s-a dat pe sectorul acesta", a afirmat, joi, Ion Drugan.În prezent, substanţele emise de Uzina CocsoChimică deţin cea mai mare pondere în volumul substanţelor poluante emise de combinatul gălăţean. "Substanţele periculoase care sunt emise de pe platforma siderurgică şi care deţin ponderea cea mai mare în atmosferă sunt amoniacul, pulberile în suspensie PM10, dioxidul de sulf şi dioxidul de azot. Dintre acestea, pulberile în suspensie, dioxidul de sulf şi dioxidul de azot sunt emise de Uzina CocsoChimică", a declarat directorul APM Galaţi, Mihai Turcu.Pulberile în suspensie, PM10 în termeni tehnici, sunt emise de Cocserie în urma prelucrării cărbunilor şi transformării lor în cocs. Aceste pulberi sunt asemănătoare particulelor de praf, dar au o culoare închisă, aproape neagră. Ele se depun pe clădiri şi pe maşini şi sunt foarte periculoase pentru organismul uman. Periodic, atât pulberile, cât şi celelalte substanţe poluante au fost emise de combinatul ArcelorMittal Galaţi în cantităţi mai mari decât permite legea. Autorităţile de mediu au precizat, însă, că aceste depăşiri au fost rare. "Depăşiri peste pragul-limită s-au înregistrat foarte rar. Am avut depăşiri în special la pulberile în suspensie atunci când plafonul atmosferic a fost scăzut, a fost ceaţă şi nu s-au putut dispersa în atmosferă", a spus directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Mihai Turcu. Totuşi, oficialul a precizat că, chiar şi atunci când emisiile s-a încadrat în limitele legale, au fost nocive pentru sănătatea gălăţenilor. "Eu am mai spus şi altă dată. Aceste noxe sunt exact precum picătura chinezească, efectul este în timp", a declarat Mihai Turcu.Afirmaţia directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului de la Galaţi este susţinută de statisticile efectuate de Serviciul Supraveghere Factori de Mediu din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (ASP). Şeful Serviciului, dr. Elena Vrabie, a declarat, joi, că în anul 2008 au fost luate în evidenţele ASP 61.677 de persoane din municipiul Galaţi, după ce au fost diagnosticate cu afecţiuni a căror cauză este poluarea atmosferică. Volumul de cazuri noi înregistrat anul trecut a fost cu 25% mai mare faţă de cel înregistrat în 2007, când au fost luaţi în evidenţe 46.235 de locuitori ai municipiului Galaţi. Atât în 2007, cât şi în 2008, copiii au reprezentat 60% din numărul de pacienţi noi. Afecţiunile pe care toţi aceştia le-au dezvoltat din cauza poluării sunt alergiile, infecţiile acute şi tumorile maligne, majoritatea localizate la nivelul sistemului respirator.Un studiu realizat anul trecut de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului a relevat faptul că marii poluatori din Galaţi sunt, în ordine, combinatul siderurgic ArcelorMittal, traficul rutier, groapa de gunoi a oraşului şi vopsitoriile din Şantierul Naval Damen.
toto Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Cu peste 10 ani in urma am avut "placerea" sa lucrez si pe la UCC.A fost dezastru ce am vazut ... Nu-mi inchipuiam ca poate exista asa ceva din punctul de vedere al poluarii. "Mirosul de combinat" cu care e "parfumat" Galatiul de acolo provineOricum indienii au impuscat mai multi iepuri dintr-o lovitura: dupa ce ca au luat combinatul mai pe nimic n-au facut nici investitiile agreate. Pe motiv de criza renunta la aceste investitii si inchide UCC-ul. Nu va mai fi poluare, nu vor mai fi amenzi si nu vor mai creste costurile... asta in cazul in care pe termen lung e mai ieftin sa aduca din Polonia materia prima.Singurii perdanti in aceasta afacere sunt oamenii care lucreaza la UCC. Poate ca se va gasi o solutie si pentru ei.
katman Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Eu vreau sa spun o chestie: la 100m de poarta UCC pot trage aer in plamini din toate puterile, pe trotuar pe strada Brailei ma inec.Nu spun ca UCC nu este un foarte mare poluator, dar nu as fi surprins sa vad ca aerul ramine cam la fel de poluat si dupa ce se va inchide... Pentru ca, parerea mea, traficul auto este mult peste UCC la capitolul asta. Si daca nu ne omoara una, ne omoara alta pentru ca parcuri, spatii verzi sint cam aproape de zero...Eu as prefera ca indicatoarele alea de poluare trintite pe la papadie sa fie pe intelesul tuturor, nu sa fim trimisi pe internet sa vedem semnificatia. Asa, am sti si noi mai exact cum sta treaba...Are Bucurestiul UCC? N-are. Si totusi, speranta lor de viata este cu 5 ani mai mica decit a noastra. De ce oaareeee?Eu zic sa trecem la munca voluntara de refacut spatiul verde, ca in baza celor responsabili...
toto Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Eu vreau sa spun o chestie: la 100m de poarta UCC pot trage aer in plamini din toate puterile, pe trotuar pe strada Brailei ma inec.Nu spun ca UCC nu este un foarte mare poluator, dar nu as fi surprins sa vad ca aerul ramine cam la fel de poluat si dupa ce se va inchide... Pentru ca, parerea mea, traficul auto este mult peste UCC la capitolul asta. Si daca nu ne omoara una, ne omoara alta pentru ca parcuri, spatii verzi sint cam aproape de zero...Cum zici tu... nu te contrazic. Insa eu nu am lucrat decat vreo 6 luni pe la UCC si MI-A AJUNS!Poate la centrul de calcul, la poarta principala nu se simte mirosul, poluarea... E si normal tinand cont de directia predominanta a vantului.INSA ... Cel mai bine se OBSERVA smog-ul (si ai o senzatie deosebita) atunci cand vii (din concediu eventual) pe dig-ul dinspre Braila. Se vede cum se lasa o pacla groasa peste Galati...INSA ... Cel mai bine se SIMTE poluarea in cartierele marginase. Efectiv se simte o senzatie de sufocare...Dar n-are rost sa mai vorbesc... toti o simtim pe pielea noastra. Despre poluarea auto... rezolvarile sunt in alta parte. Si poate ca n-ar fi rau ca si noi sa folosim, pe cat posibil, cat mai putin automobilele personale si sa utilizam mijloacele de transport in comun. Fata de 1 an , 2 in urma s-a aglomerat traficul in mod exponential ... nici locuri de parcare nu se prea ma gasesc!... prea multe masini (care polueaza dar numai cand sunt in trafic) :oops:
dcp100168 Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Chiar şi pe jumătate închis, Combinatul continuă să ne otrăvească* Garda de Mediu a constatat că lucrurile sunt grave în privinţa evacuării apelor uzate la ArcelorMittal Galaţi * Depăşire cu 784 la sută a concentraţiei maxime admise de cianură în apele deversate în Siret! * Depăşire cu 1610 la sută a concentraţiei de plumb! * Iazuri de decantare catastrofale, ca pe vremea dacilor * Lucrări neautorizate şi neglijenţe criminale * Albia râului Mălina, blocată de otrăvuri * DN 25 ar putea fi măturat de o viitură conţinând zeci de milioane de litri de otravă *Potrivit unui raport pe care Comsariatul regional şi cel judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi l-au transmis în urmă cu câteva zile la Garda Naţională de Mediu, deversările de ape uzate de la ArcelorMittal îi otrăvesc încet şi sigur pe gălăţeni. Cifrele prezentate (chiar dacă de o manieră împăciuitoare – o să vedeţi de ce) arată fără niciun dubiu că situaţia este extrem de gravă şi că, de fapt, ArcelorMittal Galaţi nu a investit în ultimii ani nici măcar o para chioară pentru a remedia problemele cu poluarea apelor de suprafaţă.Dacă nu se prăbuşea halda...Totul a izbucnit în momentul în care o porţiune de câteva zeci de mii de tone din halda de zgură (un subiect de care ne vom ocupa în zilele următoare) s-a prăbuşit peste albia râului Mălina. Scurgerea apei a fost blocată, iar subiectul a ajuns în presă. Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, a cerut explicaţii oamenilor săi din teritoriu, iar aceştia au întocmit un raport comun pe care, pe 23 iunie 2009 (cu nr. 1433), l-au trimis la Bucureşti. Documentul face o analiză amănunţită a situaţiei de la halda de zgură, de la bazinele de decantare a apelor reziduale şi de la sistemul de evacuare a apelor, iar concluziile nu sunt tocmai fericite. Asta chiar dacă, din dorinţa evidentă de a nu-i deranja pe indieni, autorii raportului prezintă indicii de poluare prin comparaţie pe ultimii cinci ani, însă fără a-i compara cu normele de poluare maxim admise de lege. În aceste condiţii, laudele cum că poluarea a scăzut considerabil nu fac nici doi bani în faţa realităţii dure că, în continuare, legea nu este respectată de către cei de Combinat. Depăşirile normelor maxime sunt foarte mari!Cianură – depăşire cu 784 la sută!Punctul nevralgic al sistemului de evacuare a apelor uzate de la ArcelorMittal Galaţi pare să fie Colectorul nr. 8 şi de şlam. Acesta adună şlam de la furnale şi în esenţă este un fel de iaz mare pe malul căruia sunt câteva instalaţii destul de primitive. Din acest colector, apa ajunge în colectorul Mălina, iar de aici în Siret. Ce ajunge în râu?! Otravă!Iată datele constatate de cei de la Mediu în privinţa Colectorului nr. 8:- Cianuri (otrăvuri extrem de periculoase, de altfel!) – 0,392 mg/litru, faţă de un maxim admis de lege de numai 0,05 mg/litru. Depăşirea este de 784 la sută şi ni se pare demnă de dosar penal!- Nitraţi (substanţe puternic cancerigene!) – 16,12 mg/litru faţă de in maxim admis de 15 mg/l. Depăşire de 7,46 la sută.- Suspensii (diverse) – 60 mg/litru în loc de maximum 40 mg/litru. Depăşire de 50 la sută.- Fenoli – 0,112 mg/l în loc de 0,1 mg/l. Depăşire de 12 la sută.- Plumb – 0,0161 mg/l, faţă de un maxim de 0,001 mg pe litru. Depăşire de 1610 la sută!- PH – 9 (şi peste), faţă de un maximum de 8,5.Trebuie să constatăm că lucrurile sunt deosebit de grave, chiar dacă în raportul comisarilor de mediu se afirmă că, cităm, „indicatorii ridică uneori probleme la evacuarea în Siret”. Astea nu-s probleme, domnilor, ci sunt adevărate catastrofe! Aceste otrăvuri ajung în Siret şi în Dunăre şi ne omoară pe toţi, încet şi sigur!Decantoarele de la Mălina sunt bombe ecologiceLectura datelor din raportul Gărzii de Mediu arată că decantoarele din zona bălţii Mălina (în apropierea haldei de zgură) sunt adevărate bombe ecologice. Apele încărcate cu otrăvuri sunt aduse în nişte diguri de pământ (neizolate în niciun fel de reţeaua freatică) şi apoi decantate ca vremea dacilor şi expediate către Siret.Ia citiţi aici ce trimite ArcelorMittal în decantoare:- Colectorul 6 (care preia apele uzate de la ULP, LTG2, LBR, LBR neutralizare, INOX, Zincare, LBC, Fabrica de Oxigen nr. 2): suspensii – 1200 mg/l, consum chimic de oxigen (CCOCr) – 125 mg/l, consumul biochimic de oxigen (CBO5) – 27 mg/l, reziduu fix – 1170 mg/l.- Colectorul 6 şlam (UOR, LBC, Turnătoria mixtă): şlamuri încăcate în oxizi de fier (circa 30 la sută!), aluminiu, plumb, magneziu.- Colectorul 9 (OLD1, OLD2, Slebing, Oţelăria electrică, Furnale 1-5, Suflate 1-2): şlamuri încărcate cu oxizi de fier, aluminiu şi magneziu, fenoli (0,055 mg/l), cianuri – 0,07 mg/l.- Colectorul 8 şi cel de şlam - datele le-am prezentat mai înainte.Iazurile tehnologice sunt exploatate catastrofalIată ce spun comisarii de Mediu despre modul cum sunt exploatate panaramele de „iazuri tehnologice” (le zicem „panarame”, pentru că o astfel de tehnologie mai este permisă doar prin ţările bananiere. În statele civilizate se face epurare ca la carte): „S-au constatat deficienţe cu privire la modul de exploatare şi întreţinere a iazurilor tehnologice Mălina Nord şi Mălina Sud. Principala problemă a acestor iazuri de decantare o constitute colmatarea relativ rapidă cu şlam. Decolmatarea nu se efectuează în ritmul necesar, societatea efectuând în timp lucrări neautorizate de supraînălţare a unor diguri de compartimentare şi chiar de înfiinţare a noi compartimente de decantare”. Mai pe înţelesul nostru, al tuturor, Combinatul şi-a aruncat otrăvurile în nişte lacuri, pe care s-a angajat apoi să le dragheze. În schimb a lăsat mizeriile acolo, dar a supraînălţat malurile, fără a avea autorizaţii legale pentru asta.Dar să continuăm lectura actului: „A fost înfinţat un nou compartiment (alveolă) în zona de protecţie a barajului Mălina, având digul de contur şi unele diguri de compartimentare încastrate în taluzul aval al barajului, fara a avea avizul Direcţiei Apelor Prut (N.R.: lucru confirmat de această din urmă instituţie). Datorita blocărilor repetate ale albiei râului Mălina, provocate de prăbuşiri ale versantului haldei de zgură, iazul de decantare Mălina Nord a fost inundat periodic, producându-se deteriorări vizibile ale digurilor de contur şi de compartimentare şi colmatarea totală a compartimentelor”.Şendreniul, în pericol de... inundaţie cu otravă!Staţi să vedeţi mai departe, că lucrurile sunt şi mai grave! „Pe parcursul ultimilor doi ani s-a constatat o frecvenţă mai mare a obturării cursului de apă Mălina faţă de anii precedenţi, având efect negativ asupra zonei”. „Prin creşterea exagerată a nivelului apei în zona cuprinsă între Halda de zgură şi barajul Mălina, s-a ajuns la situaţia foarte gravă ca nivelul apei din aval de barajul Mălina să fie cu circa 3,5 metri mai ridicat decât nivelul din amonte de baraj (din lac). Acest lucru pune în pericol stabilitatea barajului şi poate avea ca efect distrugerea acestuia”. Atenţie mare! O astfel de ruptură ar provoca o undă de viitură care ar putea afecta localitatea Şendreni şi drumul naţional Galaţi-Tecuci. Zeci de milioane de metri cubi de apă otrăvită ar ajunge apoi în Siret şi Dunăre!Să continuăm. „Pentru a evita intrarea apelor uzate din iazul tehnologic în lac, golirea de fund a barajului Mălina a fost blocată complet, astfel încât nu se poate face evacuarea apei din lac în vederea executării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, sau în vederea pescuitului (N.R.: Trebuie să fii un pic nebun să mănânci peşte de acolo...). Tot pentru a evita infestarea apei din lac cu ape uzate din iazul Mălina Nord (aval de baraj), descărcătorul de ape mari al barajului Mălina a fost blocat cu un dop de zgură, fapt care reprezinta un pericol în cazul unei viituri, când barajul poate fi deversat şi rupt. Circulaţia spre Şendreni, pentru transportul materialelor feroase recuperate de la halda de zgură, se face pe coronamentul barajului Mălina producând deteriorarea coronamentului acestuia şi mărind pericolul”.S-au impus măsuri. Se vor respecta?!În etapele de discuţii şi negocieri pentru noul Program de etapizare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a impus Combinatului mai multe lucrări urgente. Acestea constau în: reabilitarea lucrărilor hidrotehnice la iazurile tehnologice Mălina Nord şi Mălina Sud (refacere secţiune diguri de contur şi de compartimentare, refacere instalaţii de evacuare ape decantate, cu respectarea zonei de protecţie a barajului acumularii Mălina), realizarea lucrărilor de regularizare a albiei cursului de apă Mălina (pe tronsonul aval acumulare Mălina - DN 25 Tecuci- Galaţi). Rămâne de văzut dacă cei de la ArcelorMittal se vor pune pe treabă sau vor continua, sfidători, să ne otrăvească. Noi vom fi cu ochii pe ei!http://www.viata-libera.ro/articol-Comb ... sca_2.html
chirac Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Cu,, otrava,, combinatului am crescut mari am cumparat case ,apartamente ,masini .am facut facultati scoli de meserii etc.Lovim in acesta fara mila fara grija zilei de miine!Traim cu aer?Avem nevoie de aer!Masinile ce-si rostogolesc rotile, de jde cai putere puse in miscare, cu treaba sau fara treaba ,nu le vede nimeni!Motoare ambalate la maxim fac ciuda combinatului ca nu sunt observate.Lovim in combinat,lovim in piinea noastra cea de toate zilele!Intrarile in biserici sunt ocupate deja.Am mers itr-o zi pe Brailei,ora de virf cu trafic de masini bara la bara ,simteam ca ma sufoc, am ocolit zona intrind printre blocuri tiglina 2,cadeam din picioare.Dupa unii aceste autvehicole din procesul de ardere elimina... oxigen??
katman Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Sint de aceeasi parere ca, in ceea ce priveste aerul, poluarea este mult mai mare din partea masinilor decit din partea Combinatului.Totusi, daca situatia prezentata in presa este reala, faptul ca multi lucreaza in combinat si isi cistiga piinea nu este un motiv sa bagam capul in nisip si sa ne facem ca pericolul nu exista. Orice companie, de la director pina la ultimul angajat trebuie sa se simta responsabila pentru interactiunea cu mediul. Si nu pentru ca vine Garda de Mediu in control...Accidente se mai intimpla, dar trebuie asumate si remediate pentru ca, in fond, e vorba atit de viata noastra cit mai ales de cea a copiilor nostri.Sint combinate similare in intreaga lume... daca in alte parti se poate, se va putea si la noi zic eu...
toto Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Cu,, otrava,, combinatului am crescut mari am cumparat case ,apartamente ,masini .am facut facultati scoli de meserii etc.Lovim in acesta fara mila fara grija zilei de miine!Traim cu aer?Avem nevoie de aer!Masinile ce-si rostogolesc rotile, de jde cai putere puse in miscare, cu treaba sau fara treaba ,nu le vede nimeni!Motoare ambalate la maxim fac ciuda combinatului ca nu sunt observate.Lovim in combinat,lovim in piinea noastra cea de toate zilele!Intrarile in biserici sunt ocupate deja.Am mers itr-o zi pe Brailei,ora de virf cu trafic de masini bara la bara ,simteam ca ma sufoc, am ocolit zona intrind printre blocuri tiglina 2,cadeam din picioare.Dupa unii aceste autvehicole din procesul de ardere elimina... oxigen??Hai sa nu amestecam subiectele! Ar trebui sa fie discutate separat. Cert este ca (,) combinatul polueaza. Si nu o face de azi, de ieri. Incidenta bolilor pulmonare in Galati ne situeaza pe primele locuri din tara. Peste tot in tara sunt masini, deci surplusul de boli de la noi se regaseste la alt poluator cum ar fi combinatul. Chirac, probabil ca lucrezi in combinat... Cred ca in primul rand TU ar trebui sa te gandesti la consecintele nerespectarii mediului, la poluarea de la locul de munca, la AERUL pe care in respiri in special cat esti la munca. Nu cred ca e suficient sa arati cu degetul ca si masinile polueaza. NIMENI cu capul pe umeri nu vrea sa inchida combinatul !!! Trebuie insa sa fie respectate anumite cerinte de bun simt. Adica e inadmisibil ca atunci cand a fost preluat combinatul (mai pe nimic) si te-ai angajat ca patron sa faci investitii (inclusiv de mediu) sa nu le faci. In loc sa investesti in retehnologizare mai bine inchizi UCC-ul si importi din Polonia. Daca patronatul si-a asumat niste angajamente atunci trebuie respectate.In privinta poluarii auto solutiile tin mai de graba de legislatie dar in primul rand de gradul de civilizatie.in Grecia, de exemplu, nu se vand masini pe motorina (e interzis prin lege)... se stie ca Diesel-ul e foarte apreciat la noi. Pe de alta parte la noi s-au adus tot felul de gioarse de-afara iar daca masina nu-i mare si cu multi cai putere nu e apreciata!!! Mai mult, in saracia noastra, multi cocalari considera ca o masina le confera un statut social si sunt dispusi sa plateasca oricat pentru asta... desi traiesc inghesuti cu parintii intr-o garsoniera confort 3 ! Pentru ca nu au cu ce iesi in evidenta, dupa cum bine ai subliniat, isi ambaleaza motoarele la maxim... si polueaza... polueaza atat aerul cat si fonic.O alta solutie pentru reducerea poluarii auto ar fi folosirea mijloacelor de mers in comun sau, daca infrastructura ar permite, mersul cu bicicleta atat de apreciat in occident.Dupa cum vezi, decidentul in cazul rezolvarii problemelor de poluare in cazul combinatului este unul singur si anume conducerea/patronatul combinatului...... dar in privinta poluarii auto responsabilitatea se disperseaza catre noi toti... si in cazul asta lucrurile se misca greu, foarte greu.
chirac Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 eheii,,toto,,faptul ca ma paruiesti iti spun sincer nu doare!Am lucrat demult pe platforma chiar cind se lucra pentru cocserie,eram copil ,18 ani.Imi amintesc cit de frumos era combinatul chiarr ,curat.Eu nu pledez pentru inchiderea lui dar nu sunt nici de acord cu noxele lui !Am apucat furnicarul de zeci de mii de suflete pe schimb.Ce viata au mai avut si aiia !?N-aveau ce face acasa si se duceau sa se otraveasca un pic prin combinat!Ate timpuri tata Aveau cantina lor mincau sanatos,mai trageu si cit odusca si la treaba duceau gologanii la nevasta si copilasii facuti la norma ,,cel putin doi,,Daca nu ma insel se platea celibatarul.UNii dintre acestia sunt de vro ceva vreme pensionari si isi petrec timpul undeva pe la tara.Ce nu ia doboprit pe acestia?Aerul de tara,au avut inspiratia sa plece mai devreme ori la vremea lor vodca nu,, era,,?Faptul ca Investitiile in protejarea mediului nu se mai fac decit in proiecte raminind doar la faza de proiect trebuie cautata chichitza.Nu exista pri anii ,75 la statia de epurare a apelor uzate sa existe situatii ca acestea sa fie deversate in stare cbruta ,era puscarie curata!Analizele se faceau din ora in ora si sde repetau ori de cite ori era nevoieNu era garda de mediu. Era legea si daca nu ma isel pentru un caz deosebit era pedeapsa cu moartea.Acum avem de toate cu cheltuiala mare si in final avem ,cu ce ne-am procopsit.
Relu Posted July 4, 2009 Posted July 4, 2009 Și eu care credeam că sunt singurul veteran de combinat pe aici Hai noroc, Chirac Am mai spus-o pe undeva, pe aici și o să mă repet. M-am născut la Onești. Acolo, când scăpau gazele de la combinatul de la Borzești, era jale! Un miros dulceag, grețos...o atmosferă cenușie...mama mă punea să stau în pat. Când ne-am mutat în Galați, în '72, așteptam mereu „să vină gazele”. Nu veneau. Venea doar un miros de gaze sulfuroase. Când am ajuns prima oară în Hunedoara (pe vremea când acolo se lucra din plin), s-a nimerit să fie o zi în care ningea. A doua zi, toată zăpada din oraș era acoperită de o pulbere neagră. Nu puteai să te apuci de o bulgăreală că-ți murdăreai hainele. Aici, în combinatul din Galați, mai trecea o săptămână până să vezi acea pulbere pe zăpadă. Nu spun că nu le dau dreptate celor ce arată cu degetul spre combinat. De vreun an de zile, într-adevăr, cineva a lăsat garda jos, acolo..
gushpi Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Nimeni nu trebuie sa spuna ca trebuie sa inchidem combinatul! DOAR ca "organele" de control se comporta doar ca organe... Vad o enumerare de fapte, cu date concrete, dar amenzile si penalitatile combinatului sunt de domeniul ridicolului. Garda de mediu arata ca..., doar ca garda TREBUIE sa si actioneze!Asa cum stiu eu ca Mittal nu mai cheltuie nici un kilowat cu depoluarea aerului asa ar trebui si ei sa stie!Imediat dupa inchiderea cocseriei, mittalistii au oprit si functionarea singurului electrofiltru in functiune din combinat (cel de la Aglomerare). Acum avem zi de zi, ora de ora, un excelent fuior de praf amestecat cu abur si cine mai stie ce gaze, care vine dinspre Aglomerare si ne intra in plamani!Tot cu aprobarea organelor (acum Agentia de prot med) au pus captatorii de noxe din oras astfel incat doar 15% din noxele combinatului sunt masurate... deci, va rog, nu mai incercati sa intelegeti ce arata panourile informative pt ca veti avea parte doar de dezinformari!Oamenii din interior incearca sa faca cate ceva, dar fara bani de investitii totul ramane doar INTENTIE! Nu cei ce muncesc acolo sunt vinovati ci patronii (care nu fac investitile necesare) si statul roman (organele de control sunt total ineficiente) care nu ia nici o masura in acest sens!
dcp100168 Posted August 12, 2009 Author Posted August 12, 2009 S-au redus noxeleAerul Galaţiului a devenit un pic mai respirabil, dar nu pentru că principalul poluator, ArcelorMittal, ar fi făcut investiţii de mediu, ci pentru că a închis Uzina Cocso-Chimică (UCC). Şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului, Ingrid Miron, a făcut cunoscut faptul că odată cu închiderea UCC-ului se estimează o reducere a emisiilor de dioxid de sulf cu 43%, cele de oxizi de azot cu zece procente, iar cele de dioxid de carbon cu cu 9,88%. Miron a remarcat faptul că principalele surse de poluare la noi vin din industria siderurgică, energetică, dar şi din traficul rutier. ArcelorMittal rămâne însă topul poluatorilor, cu emisiile de dioxid de sulf în proporţie de 91,49%, cu cele de oxizi de azot - 78,34%, cu cele de monoxid de azot - 90,5%."Din monitorizarea calităţii aerului la nivelul judeţului Galaţi au rezultat reduceri semnificative a poluanţilor la nivelul tuturor staţiilor. Condiţiile meteorologice deosebite din această perioadă, similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv circulaţia redusă a maselor de aer, viteza mică a vântului, temperaturile excesiv de ridicate, modifică gradul de dispersie a poluanţilor, care sunt reţinuţi un timp mai îndelungat la înălţimi relativ mici, dar diferenţele înregistrate evidenţiază clar reducerea emisiilor provenite din sectorul siderurgic. Pentru exemplificare, s-a realizat analiza comparativă a poluanţilor în iunie 2008, când sectorul siderurgic funcţiona la capacitate maximă, şi luna iunie 2009, când Uzina Cocso-Chimică a fost închisă, înregistrându-se reducerea valorilor maxime lunare cu aproximativ 11% - 46%", a arătat Ingrid Miron.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=15
dcp100168 Posted September 2, 2009 Author Posted September 2, 2009 După închiderea cocseriei, poluare înjumătăţită la Galaţi* Dispariţia UCC a însemnat însă şi pierderea a sute de locuri de muncă *Balaurul cu mai multe capete ce sufla pe nări praf de cocs, fum, dioxid de sulf şi monoxid de carbon a fost răpus nu de legislaţia europeană sau de lipsa investiţiilor de mediu, ci de criza economică. Închiderea Uzinei Cocso-Chimice de la ArcelorMittal Galaţi a făcut ca aerul pe care îl respirăm să fie ceva mai curat. A lăsat în schimb sute de oameni fără locuri de muncă şi a dezvăluit o perspectivă sumbră în ceea ce priveşte soarta unităţii siderurgice din oraşul nostru. Statisticile agenţiei locale de mediu arată că poluarea a scăzut cu procente importante după ce şefii grupului siderurgic ArcelorMittal au îngăimat prohodul cocsochimiei româneşti. Imediat după închiderea UCC s-au ivit discuţii destul de aprinse, principalul motiv al controverselor fiind acela că lichidarea producţiei de cocs la ArcelorMittal Galaţi nu înseamnă neapărat un lucru rău dacă vom ţine cont de faptul că a fost eliminată cea mai importantă sursă de poluare din Galaţi. De cealaltă parte s-au situat mulţi dintre siderurgişti care au opinat la închiderea UCC că pierderile economice şi problemele sociale care urmează să apară vor fi mai mari decât ne putem imagina.Iată însă că statisticile pe care Agenţia locală de Protecţie a Mediului ni le-a pus la dispoziţie arată că, într-adevăr, aerul pe care îl respirăm şi mediul în care trăim sunt ceva mai curate decât anul trecut. Motivul este unul singur: în aer şi pe frunzele copacilor nu mai este praf şi alte substanţe poluante ieşite de pe coşurile vechilor baterii de cocsificare. O situaţie comparativă a poluării din judeţ înainte şi după închiderea UCC arată că, într-adevăr, a fost eliminată una dintre cele mai importante surse de poluare. Vom structura comparaţia raportând ArcelorMittal Galaţi la restul poluatorilor din judeţ.După cum arată datele de la APM Galaţi, în ce priveşte emisiile de dioxid de sulf, acestea erau calculate pe anul 2008, în total, la 12.365,02 tone. Combinatul se făcea responsabil de producerea a nu mai puţin de 91,49 la sută din întreaga cantitate. Însă după închiderea cocseriei, emisiile de SO2 s-au redus cu 43 la sută în tot judeţul.Măsurătorile în ceea ce priveşte oxizii de azot arătau că, în Galaţi, cantitatea produsă era de 12.613,05 tone anul trecut, iar ArcelorMittal contribuia cu 78,34 la sută din această cifră. Revenind la perioada de după oprirea bateriilor de cocsificare trebuie spus că emisiile s-au redus cu 10 procente.Poluarea cu monoxid de carbon se cifra la 105.100,21 tone, iar 90,5 la sută din această cantitate venea de pe platforma siderurgică. Reducerea după ce s-a pus lacătul la producţia de cocs la Galaţi este însă de doar 2,4 la sută.Nu mai puţin de 2.557,18 kilograme de dioxid de carbon este cantitatea măsurată anul trecut la nivelul întregului judeţ. Combinatul contribuia la această cantitate cu 62 de procente, iar reducerea măsurată după închiderea cocseriei este de 9,88 la sută.În fine, compuşii organici nemetanici se cifrau la 4.884,91 tone, aportul Combinatului la acest indice fiind de 11,87 la sută. Reducerile înregistrate după ce a apus perioada în care la ArcelorMittal Galaţi se producea cocs sunt mici, de doar 0,25 la sută.Deşi din punct de vedere al reducerii poluării, închiderea cocseriei a însemnat o gură mare de oxigen, industria siderurgică rămâne cel mai mare poluator din judeţ. Instalaţiile de aglomerare, producerea varului, evacuarea fontei, cuptoarele cu insuflare de oxigen şi laminoarele sunt principalii duşmani ai plămânilor noştri, susţin reprezentanţii APM Galaţi. Pe locul secund în acest top se găseşte industria energetică, care atacă mediul înconjurător prin arderi şi procedeele tehnice folosite la transformare. Un loc important, deşi al treilea în acest top, îl ocupă traficul rutier. Gazele de eşapament care conţin pulberi în suspensie şi alte substanţe extrem de nocive ne fac aerul irespirabil, iar situaţia nu este deloc de neglijat în condiţiile în care numărul autoturismelor din judeţul nostru creşte în fiecare zi.http://www.viata-libera.ro/articol-Dupa ... ati_2.html
Recommended Posts