Jump to content

Proteste ale grefierilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Protest spontan al grefierilor

Câteva zeci de grefieri şi arhivari din cadrul instanţelor gălăţene au încetat ieri activitatea timp de o oră în semn de protest faţă de decizia Ministerului Justiţiei de a nu respecta mai multe hotărâri judecătoreşti privind plata unor drepturi salariale. Ieri, în jurul orei 12.00, personalul auxiliar de specialitate din cadrul Curţii de Apel Galaţi, Tribunalului şi Judecătoriei a decis să întrerupă lucrul şi a ieşit pe treptele Palatului Justiţiei. Mirela State, reprezentanta protestatarilor, ne-a declarat că acţiunea de protest a fost spontană şi se datorează în exclusivitate Ministerului Justiţiei, care nu a respectat programul privind plata eşalonată a sumelor datorate personalului auxiliar de specialitate în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive. "Nu este posibil aşa ceva. Trebuia să plătească aceşti bani până pe 31 martie, dar nu au făcut-o şi, din câte am înţeles de la reprezentanţii noştri la nivel naţional, se discută chiar posibilitatea să nu mai achite vreodată drepturile salariale restante. Deci Ministerul Justiţiei nu respectă hotărârile judecătoreşti. Ce poţi să mai spui despre aplicarea legii într-o asemenea ţară?", ne-a declarat Mirela State.

Ieri Ministerul Justiţiei nu virase banii în cont pentru achitarea salariilor iar acestea ar putea chiar să scadă atât la magistraţi, cât şi la grefieri, în ciuda hotărârilor judecătoreşti care stipulează ca acestea să se majoreze cu 50% prin acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihică. În noua formă de calcul, sporul cu pricina ar urma să fie inclus în salariu, numai că ministerul de resort intenţionează să "uite" de el.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ o sută de grefieri şi arhivari au protestat faţă de neplata unor drepturi

Aproximativ o sută de grefieri şi arhivari din cadrul instanţelor gălăţene au încetat activitatea, vineri dimineaţă, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Justiţiei de a nu respecta mai multe hotărâri judecătoreşti privind plata unor drepturi salariale. Protestatarii sunt nemulţumiţi că Ministerul Justiţiei nu a respectat programul privind plata eşalonată a sumelor datorate personalului auxiliar de specialitate în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive, transmite corespondentul MEDIAFAX. Manifestaţii au stat pe treptele Palatului de Justiţie din Galaţi fără să scandeze, mulţumindu-se doar să afişeze mai multe hârtii pe care scria: "Noi am muncit, când ne plătiţi?", "Nu muncim pe datorie", "Sclavii cenuşii ai justiţiei", "Cerem doar ceea ce legea ne recunoaşte". Protestul a durat aproximativ o oră.

Link to comment
Share on other sites

Grefierii şi arhivarii de la Galaţi protestează pe treptele Palatului Justiţiei

Circa 100 de grefieri şi arhivari de la instanţele gălăţene au încetat activitatea, luni, pentru două ore, pentru a protesta împotriva politicii de salarizare dusă de Ministerul Justiţiei, transmite corespondentul NewsIn. Aproximativ 100 de greieri şi arhivari de la Judecătoria Galaţi, Tribunalul Galaţi şi Curtea de Apel Galaţi şi-au întrerupt lucrul luni, la ora 11.00, şi au ieşit pe treptele Palatului Justiţiei. Ei protestează împotriva Ministerului Justiţiei şi a modului arbitrar în care acesta îşi exercită atribuţiile de ordonator de credite. Personalul auxiliar de pe lângă instanţele din Galaţi cer anularea Ordinului ministrului justiţiei Cătălin Predoiu din 9 aprilie, privind sporul de 50% pentru confidenţialitate şi solicitare neuropsihică, despre care spun că crează grave dezechilibre în sistemul de salarizare din justiţie. Grefierii şi arhivarii de la Galaţi îşi vor relua activitatea la ora 13.00. Până atunci, procesele din Palatul Justiţiei sunt suspendate. Protestul de luni este al treilea, după cele de joi şi vineri.

Personalul auxiliar din justiţie cere demisia ministrului Cătălin Predoiu

Sute de persoane, reprezentând personalul auxiliar din mai multe instanţe din ţară, au început să protesteze, luni, în faţa Ministerului Justiţiei şi cer demisia ministrului Cătălin Predoiu, pe care îl acuză de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale restante. Protestatarii huduie şi poartă pancarte inscripţionate cu "Este periculos să ai dreptate, când autorităţile de drept nu au" şi "Niciun om nu este deasupra legii ori sub ea".

Personalul auxiliar din Justiţie organizează, luni, un miting în faţa Ministerului Justiţiei, deoarece nu le sunt acordate drepturile câştigate în instanţă, miting la care vor participa peste 600 de grefieri, arhivari şi şoferi din întreaga ţară şi care va dura până la ora 13.00. "Avem autorizaţie pentru 600 de persoane, însă avem semnale că vom fi mai mulţi pentru că vor veni oameni din toată ţara, având în vedere că problema noastră e şi problema grefierilor din celelalte oraşe. Protestăm pentru a ni se acorda drepturile pe care le-am câştigat în instanţă", a precizat Ştefania Teleman, grefieră la Curtea de Apel Bucureşti. Teleman a mai spus că este posibil ca, luni, instanţele de judecată să nu soluţioneze decât urgenţele, având în vedere că şi judecătorii sunt în aceeaşi situaţie cu grefierii, în urma emiterii unui ordin de către ministrul Cătălin Predoiu, în data de 9 aprilie.

Judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedinte al SoJust, a confirmat că judecătorii de la mai multe instanţe din ţară intenţionează să suspende şedinţele de judecată şi în cursul zilei de luni, când grefierii din mai multe oraşe vor picheta sediul Ministerului Justiţiei, începând cu ora 10.00. "Colegii sunt dispuşi să nu mai intra în sală", a spus Cristi Danileţ. Judecătorii din cadrul mai multor instanţe din ţară cer ministrului Cătălin Predoiu anularea ordinului din 9 aprilie, prin care doar o parte a personalului auxiliar primeşte sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare, sub sancţiunea contestării, în contencios administrativ, a ordinului.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

30 de grefieri au protestat la Galaţi

Personalul auxiliar din justiţie a intrat în grevă de avertisment, luni, cu oprirea activităţii timp de două ore, începând cu ora 10.00, principalul motiv de nemulţumire fiind faptul că nu s-a pus în aplicare contractul colectiv de muncă negociat în decembrie anul trecut cu Ministerul Justiţiei.

La Galaţi, aproximativ 30 de grefieri şi agenţi procedurali de la instanţe au protestat în faţa Palatului de Justiţie, între orele 10.00-12.00, iar o parte dintre grefieri au oprit activitatea. Acţiunea s-a desfăşurat în linişte, iar participanţii la protest nu au afişat pancarte şi nu au ales nicio altă modalitate pentru a-şi exprima nemulţumirile, în afară de oprirea efectivă a lucrului. În timpul protestului, activitatea Tribunalului Galaţi şi a judecătoriilor din Galaţi, Tecuci, Lieşti şi Târgu Bujor a fost oprită, în vreme ce la Curtea de Apel şedinţele de judecată s-au desfăşurat după programul normal. "Protestăm pentru că dorim acordarea unor drepturi care ni se cuvin prin lege, încă din anul 2000, şi pentru că nu se pune în aplicare rezultatul negocierilor cu ministerul de la finele anului trecut. Sunt convinsă că de lunea viitoare se va lua o decizie şi în ce priveşte oportunitatea continuării acţiunilor de protest, în funcţie de negocierile care se poartă la Bucureşti", a declarat liderul sindicatului "Projust" de la Galaţi, Mirela State. Potrivit preşedintelui Tribunalului Galaţi, Carmen Sandu, activitatea Tribunalului şi a judecătoriilor a fost suspendată pe întreaga durată a protestului, fiind reluată după ora 12.00.

O situaţie specială s-a înregistrat la Curtea de Apel Galaţi, unde grefierii şi arhivarii fac parte din sindicatul "Meridian". Doar o parte dintre aceştia au luat parte la protest, activitatea instanţei nefiind afectată, după cum a susţinut Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Grevă în Justiţie: Personalul auxiliar cere plata sporurilor şi a orelor suplimentare

Personalul auxiliar din Justiţie a decis, marţi, să intre în grevă generală, după ce Adunarea Generală a sindicatului Projust a votat, în unanimitate, începerea protestelor. Personalul auxiliar din Justiţie cere plata sporurilor câştigate prin hotărâri definitive şi plata orelor suplimentare. Calendarul pentru greva generală nu a fost deocamdată stabilit. Potrivit preşedintelui Adunării Generale a sindicatului Projust, aproximativ 5.300 de oameni vor intra în grevă. Conform legii, însă, activitatea nu va fi întreruptă în totalitate. Astfel, în perioada grevei se vor judeca doar cauzele urgente, celelalte urmând să fie reprogramate.

http://www.antena3.ro/stiri/justitie/pe ... 72338.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Grefierii gălățeni, în grevă japoneză

Grefierii instanţelor gălăţene, dar şi restul personalului conex au început de vineri mişcările de protest, prima fază fiind greva japoneză.

„Sindicatul Iust Lex reprezentând personal auxiliar şi conex din cadrul Judecătoriei Galaţi, Tribunalului Galaţi şi parţial Curţii de Apel Galaţi, de astăzi înţelegem să protestăm împotriva unor măsuri luate Ministerul Justiţiei, CSM, referitoare la noi şi totodată să ne raliem la protestele colegilor noştri din ţară. De astăzi până pe 30 septembrie vom protesta purtând banderole albe, deocamdată doar vrem să atragem atenţia, nu vom întrerupe activitatea. După care, între 3 şi 7 octombrie vom întrerupe activitatea atât cu publicul, cât şi cu sălile de judecată“, a spus Mirela State, grefier, liderul sindicatului gălăţean.

Nemulţumirile sunt multe şi pornesc de la lipsa unui contract colectiv de muncă, până la salarizarea prea mică pe anumite funcţii, cum ar fi 700 de lei la arhivari, sau munca în plus neplătită cauzată de faptul că, deşi sunt angajaţi pe o funcţie, fac mai multe activităţi. Lipsa condiţiile de muncă este o altă nemulţumire a protestatarilor. „Din an în an volumul de muncă creşte, spaţiul nostru se diminuează. Lucrăm la demisol, lumina naturală este foarte puţină, senzaţie de cavou, condiţiile de muncă sunt improprii. Lucrăm şi cu materiale foarte vechi. Riscăm să ne îmbolnăvim, mulţi dintre noi deja au probleme cu ochii”, spunea şi grefiera Andreea Bertei.

Protestatarii sunt nemulţumiţi şi de unele afirmaţii, false spun ei, făcute de ministrul Justiţiei, afirmaţii referitoare la salarizare şi decontări.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Protest în Palatul de Justiţie din Galați. Grefierii au blocat activitatea instanţelor timp de două ore

Activitate blocată ieri în instanţele gălăţene. Începând cu ora 10,30, toate procesele au fost suspendate, grefierii refuzând să mai stea în sală. Aşa au decis în urmă cu o săptămână, când au început o primă formă de protest prin purtarea banderolelor la mâini. Procesele de la Judecătoria, Tribunalul şi, parţial, Curtea de Apel Galaţi s-au reluat de la ora 12,30, protestul ţinând două ore.

Grefierii  vor continua acest protest în fiecare zi, până vineri, 7 octombrie. Mai mult, pe 7 octombrie, o delegaţie a grefierilor va merge la Bucureşti, unde va participa la un miting în faţa Ministerului Justiţiei.

Zi de zi, timp de două ore 

Grefierii au decis să protesteze fiind nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să muncească foarte multe ore peste program, fără ca orele suplimentare să fie plătite. „Lucrez de 17 ani ca grefier şi sunt foarte nemulţumită de ceea ce se întâmplă în sistem. În primul rând, cred că ar trebui mărită schema de personal. Am 17 ani de când vin dimineaţa, la ora şase, s-a întâmplat să vin şi la ora patru, şi plec seara la opt. Nu ştiu ce om normal din ţara asta ar putea să lucreze atâtea ore. Salariile variază între 2.000 şi 3.000 de lei, dar nu asta este problema, ci faptul că aceşti bani nu ne ajung apoi să mergem la medici şi să ne cumpărăm medicamente. Eu fac munca mea şi încă pentru doi grefieri. Chestia asta o fac de ani de zile. S-a dorit implementarea Noului Cod Civil, de Procedură Civilă şi a celor penale, dar nimeni nu s-a gândit, cei care erau datori să gândească pentru noi, să asigure şi dotarea necesare pentru implementarea acestor acte normative. Nu există o infrastructură necesară pentru implementarea codurilor, munca aproape că s-a triplat. Nu există nici săli de judecată suficiente, nu este vina conducerii noastre, ci a celor care au dorit implementarea acestor coduri. S-a mers pe ideea că merge şi aşa. Copiii noştri ne văd doar în week-end, iar cu soţii vorbim doar la telefon”, ne-a explicat Luminiţa Talpeş.

„Dacă noi avem o problemă de sănătate, un alt coleg trebuie să ne preia atribuţiile, deşi sunt deja foarte încărcaţi. Atribuţiile cresc, răspunderea este şi mai mare de când au apărut noile coduri”, ne-a spus şi Valerica Bălţătescu.   

Judecătorii sunt nevoiţi, la rândul lor, să îşi suspende activitatea, neputând intra în sălile de judecată fără grefieri. „Toată săptămâna, grefierii de la Tribunalul şi Judecătoria Galaţi sunt în protest. Nu vor intra în sală decât pentru luarea măsurilor preventive, în dosarele penale, adică asigură doar urgenţele”, ne-a explicat Robert George Florea, preşedintele Tribunalului Galaţi.

Justiţiabilii şi avocaţii îi înţeleg

O mare parte a justiţiabililor prezenţi în palatul de justiţie au luat act de suspendarea proceselor şi s-au arătat solidari cu protestatarii. „Trebuie să aştept două ore, dar nu avem ce face. Dacă au ajuns să protesteze, înseamnă că au dreptate. Asta este, trebuie să îşi ceară şi ei drepturile cumva”, ne-a spus un justiţiabil. Alţii însă cred că grefierii nu au dreptate şi că toate neajunsurile sunt din cauză că se dau termene foarte lungi la procese.

Cu toate acestea, protestatarii au fost înţeleşi şi de avocaţii care au avut procese luni dimineaţă. „Trebuie să înţelegem această formă de protest, având în vedere că probabil este justificată, pentru că altfel nu îmi explic de ce domnii şi doamnele grefieri ar fi adoptat această măsură. Aşa cum fiecare categorie socială are dreptul să protesteze, la fel şi grefierii au această justificare. Din câte cunosc eu, statutul grefierilor trebuie adaptat realităţii, din punctul meu de vedere, cel puţin parţial, acest demers este justificat”, ne-a declarat avocatul Gigel Potrivitu.

Protestul grefierilor va continua şi zilele viitoare, astfel că justiţiabilii trebuie să ştie că nu se vor desfăşura procese între orele 10,30 - 12,30 până vineri, inclusiv.

Lista revendicărilor

Conform unui comunicat de presă remis de sindicatul IUS-LEX Galaţi, lista nemulţumirilor grefierilor este mare şi datează de mult timp. Iată care sunt principalele revendicări ale protestarilor:

- lipsa unei legislaţii şi a unor reglementări adaptate la relaţiile din instanţe şi parchete,
- neadoptarea unui nou statut al personalului de specialitate din instanţe şi parchete, raportat la modificările legislative din ultimii ani şi care să contribuie astfel la eficientizarea activităţii acestor categorii profesionale, cu implicaţii directe asupra calităţii actului de justiţie. Este important de menţionat că un proiect de statut la care s-a lucrat timp de şase ani şi adoptat de camera Deputaţilor nu a fost adoptat de către Senat, în primăvara acestui an, cu toate că numărul voturilor în favoarea adoptării acestuia au fost majoritare, însă insuficiente numeric, din cauza neparticipării la şedinţa de plen a unui număr suficient de parlamentari,
- creşterea continuă şi alarmantă a volumului de activitate înregistrată în ultimii ani, ca urmare a intrării în vigoare a noilor Coduri,
- sporirea atribuţiilor şi a responsabilităţilor acestor categorii de personal,
- existenţa unor scheme de personal auxiliar şi conex neadaptate volumului de activitate, responsabilităţilor şi atribuţiilor,
- lipsa unor sedii corespunzătoare desfăşurării activităţilor profesionale şi a dotărilor necesare acesteia în multe dintre instanţe şi parchete,
- inechităţile salariale existente în rândul acestor categorii de personal, necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii,
- imposibilitatea compensării orelor suplimentare efectuate peste orele de program legal de către personalul auxiliar de specialitate, prin raportare la volumul de activitate şi complexitatea atribuţiilor,
- lipsa dialogului real şi constructiv cu Ministerul Justiţiei, ordonator principal de credite în Justiţie şi atitudinea, adesea ostilă, a acestei instituţii faţă de categoriile profesionale anterior precizate,
- refuzul luării măsurilor necesare cu privire la normarea muncii acestor categorii profesionale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Protest spontan la Palatul de Justiţie. Grefierii, nemulţumiţi că lucrează cât pentru trei

Vineri, în jurul orei 11,00, grefierii din instanţele gălăţene au întrerupt lucrul şi au început un protest spontan, nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să muncească foarte mult, fără ca salariile să reflecte acest lucru.

„Am întrerupt lucrul pentru că suntem foarte nemulţumiţi. Eu personal mă simt jignită şi umilită de atitudinea care o au guvernanţii şi cei din Ministerul de Justiţie. Noi cerem să se mărească schemele de personal. În 2012, când s-a decis intrarea în vigoare a Noilor Coduri, a fost întocmit un raport de către CSM şi s-a constatat că ar fi necesară mărirea schemei de personal cu 3.800 de posturi de grefieri. De atunci şi până anul trecut, schema de personal s-a mărit doar cu 800 de posturi. Eu muncesc pentru încă trei grefieri, care nu sunt în sistem. În luna decembrie, am muncit de dimineaţă de la ora 4,00 până seara la ora 21,00, timp de 20 de zile consecutiv şi nu mai pot. Salariul este fix, nu sunt plătite orele suplimentare. Ele se compensează cu timp liber, dar eu nu pot să îmi iau liber, pentru că nu există personal care să îmi ia locul. Eu dacă mă îmbolnăvesc nu are cine să vină să îmi ţină locul, munca mea este preluată de o altă colegă. Într-o ţară care se doreşte europeană, în care se vorbeşte mereu despre lupta împotriva corupţiei, sistemul se duce de râpă pur şi simplu. Suntem prea puţini, suntem prost plătiţi. S-a decis la Înalta Curte să se mărească valoarea sectorială de la 380 de lei la 405 lei şi s-a emis ordin de recalculare a salariilor numai pentru judecători. Noi nu lucrăm în acelaşi sistem, noi nu respirăm în acelaşi aer şi nu avem acelaşi stres ca şi un judecător? Noi suntem mâna dreaptă a judecătorului, fără noi nu se poate desfăşura un proces. Nu este posibil să fim discriminaţi în acest fel! Lucrez de 20 de ani în sistem, timp în care eu nu am avut Paşte, Crăciun, nu mai am familie, pentru că eu sunt în slujba justiţiei”, ne-a declarat Luminiţa Talpeş, grefier la Tribunalul Galaţi.

Grefierii gălăţeni, supăraţi că după acţiunile similare de anul trecut nu s-a rezolvat nimic, sunt decişi ca, începând de luni, să oprească lucrul timp de două ore, zilnic, şi să asigure doar o treime din personal pentru procesele zilnice. Astfel, cel mai probabil, în cele două ore de protest se vor desfăşura doar procesele foarte urgente şi cele cu arestaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Grefierii protestează zilnic, în această săptămână, timp de două ore

În săptămâna care tocmai a debutat, grefierii instanţelor gălăţene de judecată (de la Judecătorie, Tribunal şi parţial Curtea de Apel Galaţi) se vor afla, zilnic, în grevă, timp de două ore (de la 12.00 la 14.00), o decizie care face parte din programul protestelor pe care l-a stabilit Sindicatul IUS-LEX Galaţi care reprezintă intersele personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex din cadrul Judecătoriei, Tribunalului şi parţial Curţii de Apel Galaţi, parte din Federaţia Projust Bucureşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Galaţi, judecătorul Robert Florea, Sindicatul IUS-LEX a stabilit, ca program al protestelor, întreruperea lucrului timp de două ore (12.00-14.00), în prima săptămână, trei ore (11.00-14.00), în a doua săptămână şi patru ore (10.00-14.00), în a patra săptămână, până la blocarea instanţelor de judecată.

În toată perioada protestelor, se asigură doar participarea grefierilor la şedinţele de judecată în materie penală privind luarea măsurii arestării preventive.

Sindicatul IUS-LEX a apelat la proteste fiind nemulţumit de mai multe aspecte cu care se confruntă membrii acestuia, precum: condiţiile grele de muncă, subdimensionarea personalului şi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie.

Reamintim că la finele săptămânii trecute grefierii au întrerupt, spontan, lucrul. La acel moment, liderul Sindicatului Ius-Lex Galaţi, Mirela State, a spus că "sunt mai multe nemulţumiri. Ele sunt legate de numărul mic de personal, de statut, de salarii - vorbim de valoarea de referinţă trebuie să crească de la 398 la 445, aşa cum este decizia Curţii Constituţionale, şi cei 18% conform aceleiaşi decizii. Noul ministru nu aplică, aplică diferenţiat, pentru el familia justiţiei înseamna doar magistraţii, noi nu existăm”.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Grefierii de la instanţele gălăţene au încetat protestul. Ministerul Justiţiei a soluţionat parţial revendicările personalului auxiliar de specialitate

Personalul auxiliar de specialitate de la instanţele gălăţene declanşase săptămâna trecută un protest pe termen nelimitat ca reacţie la decizia Ministerului Justiţiei de a mări doar salariile magistraţilor, nu şi pe cele ale grefierilor. Zeci de grefieri de la Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel Galaţi au încetat activitatea la sfârşitul săptămânii trecute, în intervalul 12,00-14,00, nemulţumiţi de faptul că Ministerul Justiţiei a ales să nu majoreze salariile personalului auxiliar de specialitate. Grefierii erau nemulţumiţi că ministerul de resort ignoră hotărârea CSM nr. 64/19.01.2017, privitoare la aplicarea valorii sectoriale de referinţă atât pentru magistraţi, cât şi pentru personalul auxiliar de specialitate şi cel conex. La aceasta se adaugă neadoptarea unui nou statut al personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, creşterea continuă a volumului de activitate, mai ales după adoptarea noilor coduri, ce a adus noi atribuţii şi responsabilităţi pentru grefieri, subdimensionarea schemelor de personal şi, mai ales, lipsa unui dialog real cu Ministerul Justiţiei.

Personalul auxiliar de specialitate intenţiona să protesteze cu o oră în plus în fiecare săptămână, până când activitatea instanţelor s-ar fi blocat, dar Ministerul Justiţiei a reacţionat, soluţionând parţial revendicările grefierilor. Preşedintele Sindicatului Ius-Lex Galaţi, Mirela State, ne-a declarat că grefierii gălăţeni au acceptat să înceteze protestul, ministerul resort promiţând că va rezolva toate cererile personalului auxiliar de specialitate.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţe intră de marţi în grevă pe termen nelimitat

Grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţele gălăţene intră începând de marţi în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru, între orele 11.00 şi 13.00, asigurând doar cazurile urgente, în cadrul unui protest iniţiat de sindicatul IUS-LEX, angajaţii instanţelor fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării.

Preşedintele Sindicatului IUS-LEX Galaţi, Mirela State, a declarat, luni, telefonic, că începând de marţi, pe perioadă nelimitată, între orele 11.00 şi 13.00, grefierii, personalul conex şi auxiliar de la Tribunalul Galaţi, Judecătoriile din Galaţi, Lieşti, Tecuci, Tg. Bujor şi parţial angajaţii Curţii de Apel Galaţi vor declanşa un protest cu întreruperea programului de lucru. "Se va întrerupe programul de lucru, nu se va lucra cu publicul şi se vor asigura doar urgenţele - cazurile cu arestări, reţineri, diverse ordonanţe. Suntem nemulţumiţi de prevederile din proiectul legii salarizării", a spus Mirela State.

De altfel, potrivit unui comunicat al IUS-Lex Galaţi, transmis luni, sindicaliştii solicită în primul rând rezolvarea problemelor legale de salarizarea personalului auxiliar de specialitate. "Considerăm importanat de menţionat aspectul că dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senatul României, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusă grefierilor, pentru anul 2022, este în cel mai bun caz la acelaşi nivel cu cea actuală, ceea ce va conduce la scăderea salariilor actuale începând cu data de 1.01.2018. Totodataă grefierii au preluat în ultimii ani şi continuă să preia atribuţii transferate de la magistraţi, rolul, importanţa şi răspunderea muncii crescând în mod corelativ. Dacă în anii 200, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent procentul este de 25-30%", se arată în comunicat.

De asemenea, se mai solicită reanalizarea coeficienţilor de salarizare propuşi de către iniţiatorii proiectului legislativ, cu incidenţă grefierilor, personalului auxiliar şi conex de la instanţe, dar şi modificarea coeficienţilor de salarizare propuşi, îndeosebi în sensul micşorării diferenţelor "uriaşe" propuse între salarizarea funcţiilor de conducere şi a celor de execuţie, astfel încât salaroiul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corecate corespunzător celelalte salarii şi coeficienţi. O altă soolicitare vizează reintroducerea în textul proiectului a dispoziţiei care reglementează menţinerea salariului avut în plată, dacă prin noul proiect salariul rezultat este mai mic. Totodată, sindicaliştii doresc şi inserarea în proiectul de lege a unor dispoziţii exprese privind plata orelor suplimentare, precum şi a unor dispoziţii privind palta servciului de permanenţă în materie penală, similar dispoziţiilor aplicate altor categorii profesionale, precum poliţiştii sau medicii.

Sindicatul IUS-LEX Galaţi numără circa 150 de membri.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.