Jump to content

O mie de gălăţeni sărbătoresc Paştele romano-catolic


Recommended Posts

Credincioşii catolici sărbătoresc Paştele

Crestinii romano-catolici si cei protestanti sarbatoresc duminica Sfintele Paste, sarbatoare care alaturi de Nasterea Domnului, este cea mai importanta si mai veche din calendar. Potrivit traditiei, in aceasta zi, pe masa fiecarui crestin de rit catolic trebuie sa fie cozonaci proaspeti, oua rosii si preparate din carne de miel. In acest an, Pastele catolic este sarbatorit cu cinci saptamini inaintea celui ortodox. Inca de vineri, pelerinii din orasul vechi al Ierusalimului au pornit pe Via Dolorosa purtand cruci de lemn, oprindu-se in cele 14 locuri unde s-a oprit si Iisus pe acelasi drum. Altii au intrat in Biserica Sfantului Mormant sau au ajuns la piatra unde se spune ca a fost coborat Iisus de pe cruce. Credinciosi se vor aduna si la Vatican, unde Papa Benedict al XVI-lea va tine slujba de Inviere. In ziua Invierii, preotii catedralelor catolice vor sluji de dimineata pina seara, pentru ca toti crestinii sa poata participa la sfinta liturghie. Potrivit traditiei, la aceasta liturghie credinciosii participa nu doar ca spectatori, ci vor canta si vor pune intrebari preotului care citeste pasaje din Biblie, iar la sfarsit se vor impartasi cu ostie, un fel de paine din aluat nedospit, simbolizind trupul lui Iisus Hristos.

Cinci saptamini intre Pastele catolic si cel ortodox

In acest an, Pastele catolic este sarbatorit cu cinci saptamini inaintea celui ortodox. Asta pentru ca cele doua biserici calculeaza data invierii Mantuitorului Iisus dupa doua calendare diferite. De-a lungul timpului au existat mai multe incercari de sincronizare a datelor, insa toate au esuat. Traditia spune ca la primul Sinod ecumenic desfasurat la Niceea in anul 325 d.H. s-a hotarit ca Pastele sa fie praznuit in prima duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara. In cazul in care prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastele va fi serbat in duminica urmatoare. Pana in anul 1582, toti crestinii sarbatoreau Sfintele Paste la aceeasi data, insa Papa Grigore al VIII-lea a descoperit un decalaj de 14 zile intre calendarul iulian, intemeiat de Iulius Cezar in anul 46 i. H, si timpul real. Atunci, Papa a hotarit ca toti crestinii Bisericii Catolice sa sarbatoreasca Pastele dupa calendarul nou intemeiat de el - calendarul gregorian. De atunci, crestinii catolici sarbatoresc Invierea Domnului conform acestuia, in timp ce ortodocsi au ramas la calendarul Iulian.

Calculele celor doua momente celeste sunt si ele diferite, apusenii bazati pe luna plina ecleziastica, pe cand rasaritenii observa luna plina astronomica, la fel cum privesc si data reala a echinoxului, in timp ce catolicii se bazeaza pe o data fixa calculata din vreme pentru echinox. Luna plina ecleziastica, in acest context, este calculata din vreme conform unor tabele bisericesti, datele fiind prestabilite cu mult inainte. Ortodocsii, in schimb, urmeaza luna plina pascala, care este la o data calculata pe baza observatiilor astronomice.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O mie de gălăţeni sărbătoresc Paştele romano-catolic

Sâmbătă seară, Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Învierea Domnului. În Galaţi, cei aproximativ 1.000 de creştini de confesiune romano-catolică se vor întâlni la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Galaţi. Slujba Învierii va începe la ora 21.00.

În Sâmbăta Învierii Catolice nu se mai face nicio slujbă.

Anul acesta, Paştele la romano-catolici este cu o săptămână înaintea celui ortodox.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiam, desi am multi prieteni catolici; nu stiu nici de ce am avut impresia, in scurta-mi viata, ca mereu Pastele lor era cu o saptamana inaintea Pastelui ortodox.

Se intampla... in majoritatea cazurilor sarbatorile de Pasti sunt decalate cu o saptamana dar sunt si cazuri cand coincid sarbatorile.

Link to comment
Share on other sites

Paştele romano-catolic

Cristos a înviat!

Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul” s-a umplut de Lumină, sâmbătă seara, iar strada Domnească a răsunat în dangătul clopotelor şi glasurile credincioşilor care vesteau în cântec Învierea lui Cristos. Sute de gălăţeni romano-catolici, purtând în mâini lumânări albe, s-au adunat, cu mic cu mare, la sfânta liturghie. Catedrala a fost, ca în fiecare an, neîncăpătoare pentru gălăţenii veniţi să ia lumină. Cei care n-au mai încăput nici măcar pe treptele bisericii, au umplut curtea măreţului edificiu, deşi era destul de rece afară. Nici măcar pruncii care abia învăţaseră să meargă în picioare nu au vrut să lipsească de la sfânta liturghie şi au asistat la slujbă în braţele părinţilor. Printre creştinii romano-catolici veniţi la Înviere l-am remarcat pe inspectorul guvernamental Vasile Curduman, aflat la ceremonie împreună cu soţia.

Credincioşii de rit catolic s-au lepădat de Satana, s-au rugat şi şi-au reînnoit făgăduinţele depuse la botez. Apoi şi-au dăruit fiecăruia un semn de iertare şi pace. „Cristos a înviat!”, le-a spus preotul. „Adevărat a înviat!”, au mărturisit într-un glas credincioşii. Gălăţenii au fost povăţuiţi să fie mai buni, să fie „mai oameni între oameni”. După slujbă, credincioşii au pornit într-o impresionantă procesiune în jurul bisericii. Cântând din inimă „Cristos a înviat” şi „Aleluia!”, purtând în mâini Lumina Învierii, romano-catolicii au ieşit din curtea bisericii, au străbătut străzile Domnească, Basarabiei şi Gării pentru a poposi şi din nou, pentru ultima binecuvântare, în faţa catedralei. De la ferestre, i-au însoţit în procesiune, cu privirea, creştinii ortodocşi care se pregăteau de Florii. Catolicii au mai mărturisit o dată „Cristos a înviat!” apoi au pornit spre casă, purtând cu grijă lumânările aprinse. Măcar una dintre făcliile Învierii trebuie să pătrundă în locuinţă. Ajunşi acasă, unii sting lumânarea albă de pragul de sus al uşii pentru ca toată casa să fie binecuvântată de Lumina Învierii. Fiecare familie s-a ospătat apoi cu bucatele tradiţionale: cozonac, pască, miel şi au ciocnit ouă roşii.

Cristos a înviat! Paşte fericit!

http://www.viata-libera.ro/articol-Cris ... iat_2.html

Link to comment
Share on other sites

@George

Daca vrei tu, coincidenta. Dar omul de a scris materialul spune ca in ultimul veac "pura coincidenta" s-a intamplat de vreo treij (!) de ori... Nu e vorba de coincidenta ci de modul - destul de complicat - de stabilire a datei, mod care face ca in unii ani cele doua date sa se suprapuna.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Catolicii sărbătoresc duminică Paştele

Credincioşii catolici serbează duminică Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor, acesta fiind cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici, care, altfel, au unele tradiţii şi obiceiuri asemănătoare legate de acest eveniment.

În Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti, celebrările din timpul Săptămânii Sfinte şi din Solemnitatea Învierii Domnului au ajuns, vineri, la Patima Domnului. În sâmbăta sfântă (Vigilia Pascală), începând cu ora 23.00, tot la Catedrala "Sf. Iosif" din Capitală, romano-catolicii vor începe celebrarea Învierii Domnului. Astăzi, Noaptea Sfântă a Învierii aduce binecuvîntarea focului în afara bisericii, aprinderea lumînării pascale, preconiul pascal (o cîntare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez şi împărtăşirea credincioşilor. La finalul sfintei Liturghii, există şi obiceiul de a merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile oraşului.

În duminica Paştelui, în faţa a mii de credincioşi, Suveranul Pontif va celebra Mesa de Înviere, în piaţa San Pietro de la Vatican. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea "Urbi et orbi".

Tot la catolici, în ziua de Paşti, copiii trebuie să caute ouăle de ciocolată ascunse de părinţi cât mai bine. Friptura de miel şi cozonacul constituie, ca şi la ortodocşi, delicatese ale mesei festive.

Paştele, indiferent de data la care este sărbătorit, reprezintă cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Doi ani la rând, în 2010 si 2011, Paştele a fost sărbatorit în aceeasi zi de toţi creştinii - ortodocşi, catolici, greco-catolici, evanghelici şi reformaţi, dar şi de cei din cultele neoprotestante. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi, respectiv la 20 aprilie, de ortodocşi şi catolici va fi 2014.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Paştele Catolic. Lumină în sfânta noapte a Învierii

Sâmbătă noaptea, strada Domnească n-a mai avut nevoie de felinare. Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” şi zecile de credincioşi au luminat strada cu flacăra lumânărilor albe şi mai ales cu flacăra credinţei lor în Înviere, mărturisind într-un glas: „Cristos a înviat - Adevărat a înviat!”. Ca în fiecare an, sfântul lăcaş a fost neîncăpător, iar cei care n-au mai găsit loc nici pe treptele bisericii au umplut curtea măreţului edificiu.
De Paşti, credincioşii de rit catolic s-au lepădat de Satana, şi-au mărturisit crezul în Dumnezeu, s-au rugat tuturor sfinţilor şi şi-au reînnoit făgăduinţele de la botez. Catolicilor li s-a reamintit că a fi credincios nu înseamnă să vii doar de Paşte şi de Crăciun la biserică ori să fii un catolic de duminică. Şi că Paştele nu înseamnă doar miel şi cozonac, ci Învierea lui Cristos! Cu făcliile aprinse, credincioşii au pornit în procesiune, înconjurând sfântul locaş şi cântând din tot sufletul „Cristos a înviat!”. Apoi au pornit spre case, purtând cu grijă lumânările aprinse, pentru a se bucura alături de cei dragi de un Paşte binecuvântat!

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Paştele Romano-Catolic, în această noapte

În această seară, cei peste 1.200 de credincioşii romano-catolici din Galaţi sunt aşteptaţi să ia lumină. Viglia Pascală din Noaptea Sfântă va începe la ora 21,00, la Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul” din Galaţi.

Cu mic cu mare, ei vor mărturisi într-un glas „Cristos a înviat - Adevărat a înviat!”, după ce-şi vor fi reînnoit jurămintele de la botez. Apoi vor pleca spre casele lor unde se vor bucura de partea lumească a sărbătorii: cozonac, pască, ouă roşii, drob şi friptură de miel, iar cei mici vor „vâna” ouăle şi iepuraşii de ciocolată primiţi în dar direct de la Iepuraş. Liturghiile din prima zi şi a doua zi de Paşti vor începe la orele 8,00, 11,00 şi 18,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Credincioşii romano-catolici din Galaţi au sărbătorit Paştele

Scăldată în lumină, Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul” din Galaţi a fost neîncăpătoare, sâmbătă seara, pentru sutele de credincioşi prezenţi la Viglia Pascală din Noaptea Sfântă. În ciuda frigului pătrunzător, cei care nu au mai încăput în sfântul locaş au asistat la slujbă în curtea bisericii.
Credincioşii romano-catolici şi-au reînnoit jurămintele de la botez şi şi-au dăruit unul altuia pace. Apoi au mărturisit într-un glas: „Cristos a înviat! – Adevărat a înviat!”. Cu lumânările albe, aprinse, alaiul de credincioşi a pornit apoi, în procesiune, în jurul bisericii, cântând: „Cristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând”.
După slujbă, gălăţenii au plecat spre casele lor, pentru a duce în fiecare cămin lumina Învierii, şi a se bucura şi de partea lumească a sărbătorii: cozonac, pască, ouă roşii, drob şi friptură de miel.

Sărbătoare binecuvântată tuturor!

www.viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Paştele Romano-Catolic. Cristos a înviat!

Scăldată în Lumina Învierii, Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galaţi a fost din nou neîncăpătoare, sâmbătă noaptea, pentru zecile de credincioşi veniţi la sfânta liturghie pascală. Iar cei care n-au mai încăput nici pe treptele sfântul locaş au umplut curtea. Nu-i de mirare, pentru că au venit să participe la Viglia Pascală din Noaptea Sfântă nu doar familii din oraşul Galaţi, ci şi din Şendreni şi de la Folteşti.

Luminaţi de lumânările albe şi de flacăra credinţei, credincioşii au mărturisit într-un glas: „Cristos a înviat - Adevărat a înviat!”. S-au lepădat de Satana, şi-au mărturisit crezul în Dumnezeu, s-au rugat tuturor sfinţilor şi şi-au reînnoit făgăduinţele depuse la botez. Apoi şi-au dăruit fiecăruia un semn de iertare şi pace.

Preotul paroh Cristian Blăjuţ a ţinut să-i mulţumească părintelui Claudiu, pastorul comunităţii greco-catolice de la Brăila, care a binevoit să vină să serbeze Paştele alături de romano-catolicii gălăţeni, şi „în felul acesta ne-a amintit de un cuvânt spus de Sfântul Ioan Paul al II-lea: «Biserica lui Cristos respiră prin doi plămâni, un plămân latin şi un plămân oriental»”.

În frunte cu lumânarea pascală, semnul victoriei lui Cristos, şi făcliile aprinse, credincioşii au pornit în procesiune în jurul sfântului locaş, cântând din tot sufletul „Cristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând".

Apoi au pornit spre case, purtând cu grijă lumânările aprinse, pentru a se bucura alături de cei dragi de un Paşte binecuvântat!

Sărbători cu bine!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Paştele Romano-Catolic. Credinţa, mai puternică decât ploaia şi frigul

Scăldată în Lumină şi împodobită de sărbătoare, Biserica Romano-Catolică "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" şi-a primit credincioşii sâmbătă, 3 aprilie 2021, la Vigilia Pascală din Noaptea Învierii. În curtea sfântului locaş, zeci de gălăţeni au înfruntat frigul şi ploaia măruntă şi deasă participând la slujbă, mărturisind într-un glas alături de cei din biserică: "Cristos a înviat/Adevărat a înviat!".

Tuturor le-a lipsit unirea în credinţă şi bucuria participării trup şi suflet la liturghia Învierii, pentru că anul trecut, din cauza pandemiei, slujba a fost oficiată de preoţii rămaşi singuri în biserica şi transmisă online.

Credincioşii de rit catolic s-au lepădat de Satana, şi-au mărturisit crezul în Dumnezeu şi şi-au reînnoit făgăduinţele de la botez. Până şi ploaia a primit binecuvântarea Luminii şi a Învierii. Apoi au pornit spre case, purtând cu grijă lumânările aprinse, pentru a se bucura alături de cei dragi de un Paşte binecuvântat!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Paştele Romano-Catolic. Procesiune prin frig şi ploaie

Credinţa a fost, din nou, mai puternică decât frigul pătrunzător, vântul nervos şi ploaia rece care s-au dezlănţuit, sâmbătă seară, în Galaţi. Scăldată în Lumină şi împodobită de sărbătoare, Biserica Romano-Catolică "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" a fost neîncăpătoare pentru credincioşii care s-au adunat la Vigilia Pascală din Noaptea Învierii. Cu toţii au mărturisit într-un glas, alături de cei din biserică: "Cristos a înviat/ Adevărat a înviat!".

Credincioşii de rit catolic s-au lepădat de Satana, şi-au mărturisit crezul în Dumnezeu şi şi-au reînnoit făgăduinţele de la botez, apoi şi-au dăruit pace.

După ultima binecuvântare, cu lumânarea pascală în frunte, au pornit într-o mică procesiune în jurul bisericii. Temerile că, din cauza vremii potrivnice, nu vor putea ajunge cu lumânările aprinse acasă au fost date uitării, pentru că Lumina Învierii arde în sufletele lor!

Paşte binecuvântat!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.