Jump to content

Scade numărul de paturi din spitale


dcp100168

Recommended Posts

Reorganizare în spitale: paturile care sunt în plus la spitalele vechi trec la cele noi

45.000 de paturi de spital din România ar trebui să dispară în următoarea perioadă. Măsura nu trebuie aplicată decât acolo unde aceste paturi sunt neeficiente. Drept urmare, şi în Galaţi se va face o analiză asupra eficienţei folosirii celor 2.615 paturi existente în cele şase spitale ale judeţului.

Numărul de paturi la mia de locuitori în România este de 6,07, pe când media europeană e de 4,2 paturi la mia de locuitori. În plus, şi numărul internărilor la suta de locuitori este la noi de 23%, pe când în UE este de cel mult 20%. Sunt concluziile unui raport al Ministerului Sănătăţii din care reiese că ţara noastră ar trebui să reducă circa 45.000 de paturi din spitale pentru a ajunge la media europeană. Asta nu înseamnă că măsura va afecta toate spitalele din ţară. Se va face iniţial şi la nivel judeţean şi regional o nouă evaluare, care va lua în calcul şi durata de folosire a patului şi indicele de eficienţă a utilizării acestuia într-o unitate spitalicească. Pentru cele 2.615 paturi de spital din judeţul Galaţi media de folosire a unui pat e de 7,1 zile, un pic mai mare ca cea naţională, iar indicele eficienţei de utilizare este de 283 zile/număr paturi per total judeţ, similar celui la nivel naţional. "Nu numărul de paturi este problema reală pe care o întâmpinăm, ci asigurarea ariei utile minime fiecătui pat şi a cubajului de aer aferent. În norme sunt prevăzuţi 7mp pentru fiecare pat în saloanele curente şi 8 pentru paturile din rezerve. În ceea ce priveşte cubajul de aer din saloane, acesta trebuie să fie de 20 metri cubi aer/pat în saloane. Din pricina naturii arhitecturii construcţiei spitalelor mai vechi, evident că aceste norme nu pot fi respectate. Dar odată ce se vor construi noi spitale, cum este cazul şi la Galaţi, către acestea va fi transferat un anumit număr de paturi, descongestionându-se celelalte spitale", a precizat directorul DSP Galaţi, dr. Costinela Georgescu. Dar şi în ceea ce priveşte numărul paturilor aprobate pentru spitalele ce se vor construi, cum e şi cazul Galaţiului, Ministerul Sănătăţii a ajuns la concluzia că numărul prevăzut iniţial, 450 de paturi pentru spitalele judeţene şi 700 pentru spitalele regionale, este mult prea mare. Experienţa din alte ţări arată că un număr de 200-250 de paturi pentru spitalele judeţene şi 300-400 de paturi pentru spitalele regionale reprezintă dimensiunile standard. Astfel, dacă viitorului spital judeţean Galaţi i se alocaseră circa 400 de paturi, acum numărul acestora nu va putea depăşi 250.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.