Jump to content

Universitatea "Dunărea de Jos" - 3 stele


dcp100168

Recommended Posts

Topul integritatii universitatilor din Romania

Pornind de la constatarea că în domeniul educaţiei corupţia este strâns corelată cu lipsa de performanţă a sistemului, Coaliţia pentru Universităţi Curate a monitorizat integritatea a 42 de universităţi de stat din totalul de 56, fiind excluse de la evaluare universităţile de artă şi academiile de poliţie, navală şi a forţelor terestre şi aeriene. Analiza s-a axat pe patru capitole: 1. transparenţă şi corectitudine administrativă, 2. corectitudine academică 3. calitatea guvernanţei şi 4. management financiar.

Topul integrităţii alcătuit de Coaliţia pentru Univesităţi Curate, arată că situaţia este descurajatoare; nicio universitate nu a reuşit să obţină punctajul maxim acordat, adică 80 de puncte, concretizat în 5 stele şi doar 3 universităţi au obţinut 4 stele. În schimb, 6 universităţi au obţinut 0 stele, ceea ce presupune nereguli majore, scandaluri frecvente de corupţie, existenţa nepotismului, a clanurilor de familie, a avansărilor nebazate pe merit. Acestea sunt universităţi în care nimeni nu ar trebui să-şi dorească să studieze!

Universităţi cu 0 stele

Universitatea “Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu

Universitatea “Aurel Vlaicu”, Arad

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti

Universitatea “Eftimie Murgu”, Reşiţa

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti

Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti

Universităţi cu 1 stea

Universitatea din Bacău

Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu

Universitatea “Ovidius”,Constanţa

Universitatea din Oradea

Universitatea din Craiova

Universităţi cu 2 stele

Universitatea “Valahia”, Târgovişte

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, Iaşi

Universitatea Politehnică, Timişoara

Universitatea din Petroşani

Universitatea de Vest, Timişoara

Universitatea “Transilvania”, Braşov

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj Napoca

Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi

Universitatea Tehnică, Cluj Napoca

Universitatea din Piteşti

Universităţi cu 3 stele

Academia de Studii Economice, Bucureşti

Universitatea Maritimă, Constanţa

Universitatea “Politehnică”, Bucureşti

Universitatea de Petrol şi Gaze, Ploieşti

Universitatea “Ştefan cel Mare”, Suceava

Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti

Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, Iaşi

Universitatea de Medicină şi Farmacie, Craiova

Universitatea din Bucureşti

Universitatea “1 Decembrie 1918”, Alba Iulia

Universitatea “Dunărea de Jos”, Galaţi

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”, Timişoara

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara

Universitatea de Nord, Baia Mare

Universitatea Tehnică de Construcţii, Bucureşti

Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj Napoca

Universitatea “Petru Maior”, Târgu Mureş

Universităţi cu 4 stele

Universitatea de Medicină şi Farmacie, Târgu Mureş

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi

Universităţi cu 5 stele - 0

Evaluarea corectitudinii academice, zona care include plagiatul, performanţa academică şi corectitudinea procesului academic arată că 18 universităţi sunt sub media de 20 de puncte, 6 sunt egale cu media şi restul de 18 universităţi sunt deasupra mediei. Aceste cifre demonstrează de fapt toleranţa scăzută la fenomenul plagiatului, a cărui amploare este de natură să îngrijoreze, faptul că regulile, acolo unde există şi unde nu lasă loc la interpretări datorită ambiguităţii, nu sunt aplicate. Astfel, în 71% dintre universităţi, regulile privind plagiatul sunt complet ignorate.

Nepotismul, familiile universitare şi modul de accedere la posturile universitare sunt probleme care duc la scăzuta calitate a guvernanţei. Mai exact, în 57% dintre cazuri, calitatea guvernanţei este mai jos decât media şi aşa scăzută (între 10 şi 35 de puncte), iar nicio universitate nu atinge maximul posibil. Nici măcar fruntaşele clasamentului nu stau foarte bine la acest capitol, prima universitate abia apropiindu-se de 25 de puncte. În 95% dintre facultăţile evaluate a fost identificat un număr foarte mare de familii universitare, iar în majoritatea universităţilor posturile scoase la concurs sunt ”cu dedicaţie”, dar beneficiază de acoperire legală.

Existenţa unor cazuri de corupţie gravă, grevează cu atât mai mult calitatea educaţiei academice. Din totalul de universităţi, 16% au fost în proces cu angajaţii şi/sau studenţii pe chestiuni de corectitudine şi au pierdut. În 14%, au existat cazuri anchetate de procuratură pentru corupţie, hărţuire sexuală, discriminare pe ultimii 4 ani. În 17% din cazuri au existat rapoarte negative ale Curţii de Conturi, Gărzii Financiare, OLAF, corpul de control al Ministerului, în ultimii 4 ani. Şi în 10% dintre cazuri au existat dovezi de falsificare gravă a diplomelor în ultimii 10 ani.

Rezultatele raportului Coaliţiei pentru Universităţi Curate demonstrează că integritatea universitară este una dintre problemele majore ale sistemului de educaţie şi că se circumscrie problemei mai generale a corupţiei. În acest context, nu este de mirare că în România 77% dintre studenţi şi 34% dintre cadrele didactice consideră că nivelul de corupţie în universităţi este ridicat, iar 50% dintre studenţi şi 28% dintre cadrele didactice ştiu că în departamentul lor există profesori care primesc mită de la studenţii lor.

http://www.romaniacurata.ro/topul-integ ... pe-469.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

”Dunărea de Jos”, pe locul 16 în Topul integrităţii

Nicio universitate de stat din România nu a îndeplinit condiţiile de transparenţă şi corectitudine pentru a putea fi încadrată la categoria de cinci stele, potrivit unui top al integrităţii universităţilor de la noi din ţară realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate. Este al doilea an consecutiv în care România nu are nicio universitate de cinci stele.

Pe primele trei locuri se află, ca şi anul trecut, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, "Iuliu Haţieganu" din Cluj Napoca şi "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Acestea întrunesc aproape toate criteriile de transparenţă şi corectitudine şi au primit patru stele.

”Dunărea de Jos” Galaţi ocupă în Topul integrităţii universităţilor româneşti locul 16 din 42 şi a fost cotată de către Coaliţia pentru Universităţi Curate drept o instituţie de învăţământ superior de trei stele.

Potrivit concluziei raportului, universităţile din România au evoluat mai ales la capitolul transparenţă şi prezenţă online. Evoluţia e foarte vizibilă deopotrivă la universităţile de vârf precum cei doi top performeri (Medicină Cluj şi Tg. Mureş), ca şi la cele care anul trecut au fost la coada clasamentului, ca Universitatea din Arad, care a făcut un salt imens. ”Cel mai mic progres se înregistrează la universităţile de marcă din Bucureşti, care consideră probabil că au suficiente alte puncte de atracţie ca să investească într-o transparentizare mai mare. Dar câteva universităţi au început să anunţe şi să organizeze deschis concursurile pentru poziţiile didactice, o practică deocamdată minoritară. Pe plan substanţial evoluţiile sunt mult mai mici. Multe universităţi nu au afişat declaraţiile de avere, iar atunci când sunt afişate iese la iveală faptul că profesorii cu poziţii administrative cumulează mai multe norme, ajungând la salarii enorme, de zeci de ori mai mari decât ale tinerilor asistenţi sau lectori. Această practică e în continuare foarte răspândită. Plagiatul rămâne în continuare o practică foarte răspândită şi la studenţi şi la cadre didactice, astfel încât răspunsul la plagiat, care e slab în multe cazuri nu reuşeşte să facă faţă... Evaluările studenţilor, un instrument a cărui importanţă a crescut enorm în universităţile occidentale, rămân formale şi nesemnificative. Cu excepţia îmbunătăţirii paginilor de web, puţine universităţi au copiat bunele practici recomandate anul trecut de la universităţile bine plasate. Comisiile de etică sunt în continuare nişte prezenţe formale. După părerea CUC, există elemente pozitive în proiectul de lege al Educaţiei, precum cele antinepotism, dar rămân şi punct semnificative de îndoială”, sunt câteva concluzii care se regăsesc în raportul Coaliţiei pentru Universităţi Curate.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=4

Faţă de anul tercut, în 2010 au mai trecut încă două universităţi la categoria de patru stele. Este vorba de Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti care au primit anul acesta câte o stea în plus.

Universitatea Maritimă din Constanţa a coborât la categoria de două stele. În aceeaşi situaţie se află şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.

În comparaţie cu anul trecut, în 2010 a rămas o singură universitate din România fără nicio stea. Este vorba despre ultima facultate din top, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

În schimb, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, "Eftimie Murgu" din Reşiţa, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Capitală şi Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu au trecut de la nicio stea la categoria de o stea.

Unul dintre cele mai mari salturi a fost realizat de Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Aceasta a reuşit să primească trei stele în topul din 2010, după ce anul trecut nu avea nici măcar una.

http://www.realitatea.net/romania-nu-are-nicio-universitate-de-cinci-stele_725661.html

Topul integrităţii universităţilor româneşti 2010

1 Universitatea de Medicină şi Farmacie, Târgu Mureş ****

2 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj Napoca ****

3 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi ****

4 Universitatea "1 Decembrie 1918", Alba Iulia ***

5 Academia Naţionala de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti ***

6 Academia de Studii Economice, Bucureşti ***

7 Universitatea de Medicină şi Farmacie, Craiova ***

8 Universitatea din Petroşani ***

9 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi ***

10 Universitatea "Petru Maior", Târgu Mureş ***

11 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Bucureşti ***

12 Universitatea "ştefan cel Mare", Suceava ***

13 Universitatea "Valahia", Târgovişte ***

14 Universitatea "Aurel Vlaicu", Arad ***

15 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Timişoara ***

16 Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi ***

17 Universitatea "Transilvania", Braşov ***

18 Universitatea Tehnică, Cluj Napoca ***

19 Universitatea de ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", Iaşi ***

20 Universitatea din Bucureşti ***

21 Universitatea de Petrol şi Gaze, Ploieşti ***

22 Universitatea de Vest, Timişoara ***

23 Universitatea "Babes‐Bolyai", Cluj Napoca ***

24 Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Iaşi ***

25 Universitatea de Nord, Baia Mare ***

26 Universitatea Maritimă, Constanţa **

27 Universitatea "Politehnică", Bucureşti **

28 Universitatea Politehnică,Timişoara **

29 Universitatea din Piteşti **

30 Universitatea din Oradea **

31 Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara **

32 Universitatea "Ovidius",Constanţa **

33 Universitatea Tehnică de Construcţii, Bucureşti **

34 Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj Napoca **

35 Universitatea "Constantin Brâncuşi", Târgu Jiu **

36 Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu *

37 Universitatea din Bacău *

38 Universitatea din Craiova *

39 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Bucureşti *

40 Universitatea "Eftimie Murgu", Reşiţa *

41 şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti *

42 Universitatea de ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti

http://www.zf.ro/profesii/exclusiv-online-care-sunt-cele-mai-cinstite-universitati-din-romania-6745604

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

"Dunărea de Jos", o universitate de trei stele

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi s-a clasat pe locul al 11-lea între cele 48 de instituţii de învăţământ superior, care au fost evaluate, rezultatele fiind publicate în Raportul integrităţii universitare din România, realizat de Societatea Academică Română, prin intermediul Coaliţiei pentru Universităţi Curate, proiect ajuns în 2016 la a treia ediţie.

Metodologia de evaluare a fost propusă de Alina Mungiu-Pippidi şi a avut ca principal obiectiv nu evaluarea corupţiei din universităţi, ci a capacităţii de a asigura integritatea procesului de educaţie, cu alte cuvinte, controlul corupției, astfel încât titlurile de doctor acordate să aibă viabilitate.

Evaluatorii au cerut universităţilor o serie de documente şi informaţii, au fost la faţa locului şi au vorbit cu reprezentanţi ai conducerii, ai profesorilor, ai sindicatelor şi ai studenţilor, investigaţia urmărind transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei, managementul financiar, meritocraţia şi antidiscriminarea.

Nicio universitate de cinci stele

Evaluarea a fost făcută "la sânge", prin urmare, nicio universitate din România nu a primit cinci stele, niciuna neavând punctaj peste 8, pe o scară de la 1 la 10. Doar şase dintre cele 48 evaluate au primit patru stele: Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţeganu" din Cluj-Napoca. "Dunărea de Jos" se situează pe locul al 11-lea, după Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea din Suceava şi Universitatea de Vest din Timişoara. Universitatea gălăţeană a fost cotată cu trei stele, alături de alte 13 instituţii de învăţământ superior.

Rectorul Iulian Bîrsan susţine că, spre deosebire de anii anteriori, Galaţiul a urcat câteva poziţii, lucru care este mulţumitor, dar nu şi suficient. "E o clasificare corectă, am citit raportul. Din nefericire, de la noi nu s-au primit toate datele trimise, altfel cred că am fi fost pe o poziţie şi mai bună. Cu siguranţă, la următoarea evaluare, lucrurile vor  sta mult mai bine", declară rectorul.

Universităţile în România nu sunt impecabile

Cum nicio universitate nu a reuşit să primească punctaj peste 8 şi să fie cotată cu cinci stele, concluzia  "Raportului pentru integritate universitară în România" este că la noi "nu există universităţi impecabile". Prin urmare, "există foarte puţine şcoli doctorale care pot pune la dispoziţia unui tânăr talentat condiţii decente pentru urmarea unui doctorat", se mai precizează în documentul citat.

Raportul critică şi faptul universitarii din România s-au unit în a-i apăra pe conducătorii de doctorate din închisoare şi  precizează că "o majoritate de impostori prezenţi în Parlament şi în conducerile unor universităţi poate fără probleme să apere status quo-ul actual, adică o situaţie în care impostura este sistematică". Evaluatorii susţin că "plagiatul a ajuns sistematic pentru că o majoritate de conducători de doctorat nu îşi fac datoria, fie pentru că sunt impostori, fie corupţi, fie ambele". Jumătate dintre universităţile evaluate au primit punctaj sub medie şi au fost cotate cu una sau două stele.

Raportul atrage atenţia că prin "autonomia universitară" profesorii corupţi devin practic imuni, atâta vreme cât acest fenomen porneşte de la vârful instituţiilor. Prin urmare e nevoie de "construcţia unei comunităţi capabile să aibă standarde decente care să fie respectate", iar "impostorii trebuie eliminaţi". Universităţile corupte n-ar trebui să aibă dreptul la autonomie, până la rezolvarea problemelor şi nici la organizarea de şcoli doctorale, se mai arată în raport.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.