Jump to content

La Galaţi se taie de zece ori mai puţini miei decât în '90


dcp100168

Recommended Posts

Recesiune la stână

Unde-s mieii de-altădată?

* Potrivit estimărilor, anul acesta se vor tăia la Galaţi, de Paşte, doar circa 12.000 de miei, adică jumătate comparativ cu anul trecut * De vină e criza economică, dar şi faptul că numărul de oi a scăzut dramatic în ultimii ani *

Stânele din judeţul Galaţi par lovite, anul acesta, de o recesiune fără precedent. Potrivit estimărilor oficiale, de Paşte vor fi sacrificaţi numai 12.000 de miei, adică aproximativ 50 la sută faţă de Paştele trecut, când ciobanii au vândut peste 25.000 de animale. Iar dacă ţinem cont că în 1991 se tăiau, de Paşte, peste 150.000 de miei, ne facem o idee şi mai clară asupra situaţiei. Care sunt cauzele acestei scăderi dramatice, vă vom arăta în cele ce urmează.

Ciobani speriaţi de... presă

Din capul locului, trebuie să spunem că numărul de oi din judeţul nostru a scăzut foarte mult în ultimii ani, mai cu seamă de la aderarea României la UE. Potrivit datelor centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în judeţ existau, în 1990, peste 343.000 de ovine, „producţia” de miei ridicându-se la peste 230.000, din care cam 150.000 erau sacrificaţi în perioada de Paşte. În 1992 am asistat la prima scăderea bruscă a efectivelor (pe fondul lichidării CAP-urilor), iar în 1996-2000, odată cu dispariţia IAS-urilor, efectivele au scăzut şi mai mult. Bomboana pe colivă a fost aderarea României la UE. Pe fondul zvonurilor alarmante din presă, cum că proprietarii care nu vor asigura condiţii fantastice animalelor vor fi amendaţi cu sume colosale, de ordinul miilor de euro, oamenii au renunţat la oi, capre, vaci, porci. În anul de graţie 2008, în judeţul nostru mai erau (potrivit identificării făcute de DSVSA) doar 252.000 de ovine, iar numărul de miei raportat la 1 martie 2009 era de numai 80.000.

Mieii gălăţeni au luat calea... arabilor

Marea problemă este că din cei 80.000 buni de tăiat în judeţul nostru, numai 12.000 vor ajunge la consumatorii gălăţeni. Restul – la export! Conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară Galaţi ne-a informat că foarte mulţi dintre crescătorii de oi au preferat să-şi vândă marfa către negustorii arabi, deoarece nu erau siguri că vor avea cui vinde în România. După cum se vede, criza economică şi scăderea puterii de cumpărare a românilor i-a cam speriat pe ciobani... Potrivit unor estimări provizorii, circa 50.000 de miei „originari” din Galaţi au luat anul acesta calea Turciei, Siriei sau Egiptului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Unde ... ata_2.html

Link to comment
Share on other sites

E al doilea articol de genu, dupa cel cu porcii de asta iarna.. Ideea e ca pana in 1990 productia reala de miei/vaci/porci si ce mai vreti nu era cea declarata pe la CAP-uri/IAS-uri, ci era cel putin injumatatita. Ca acum e si mai mica, e adevarat, dar de aici si pana la titluri de genu`.. cale lunga.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.