Jump to content

Cultivatorii de coriandru au devenit milionari


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cultivatorii de coriandru au devenit milionari

Oricât de ciudat ar părea, coriandrul, o plantă medicinală aparent banală, i-a îmbogăţit pe fermierii gălăţeni, în condiţiile în care statul suportă absolut toate cheltuielile de cultivare şi livrare. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, în judeţ va fi cultivată în 2009 o suprafaţă de 1.353 de hectare cu coriandru. Programul a fost realizat până acum în proporţie de aproape 70%, dar există semnale că va fi şi depăşit. Dacă aruncăm o privire pe subvenţiile acordate din fonduri comunitare şi de la bugetul de stat înţelegem şi de ce. Uniunea Europeană le acordă fermierilor gălăţeni 227,20 de lei pe hectar drept subvenţie, la care se adaugă sprijinul financiar de 174,70 de lei pe hectar cu titlu de plăţi naţionale. La aceste sume se adaugă între 600 şi 800 de lei pe hectar pentru livrarea producţiei, precum şi subvenţia de 39 de lei pe hectar pentru motorina folosită la lucrările agricole. Cu asemenea bani să tot cultivi plante medicinale. Unele voci spun că doar o fracţiune din aceşti bani au fost necesari pentru realizarea lucrărilor agricole, iar restul au intrat în buzunarele agricultorilor gălăţeni, dar deocamdată nu s-a putut proba nimic. Cert este că fermierii care s-au reprofilat pe cultivarea coriandrului nu ies în pierdere, ba dimpotrivă, ceea ce nu poate decât să ne bucure ţinând cont de anii precedenţi, când agricultura nu a mers decât în pierdere.

Legumicultorii jubilează

Şi la capitolul legumicultură stăm destul de bine. Mătcaşii, dar şi ceilalţi fermieri din bazinul legumicol din zona Tecuciului, vor primi subvenţii serioase în 2009. Cei mai câştigaţi sunt deţinătorii de sere, cărora le vor intra în buzunar 15.000 de lei pentru fiecare hectar cultivat în acest regim. Aceştia sunt urmaţi de proprietarii de solarii, care încasează 9.300 de lei pe hectar, în timp ce deţinătorii de livezi nu primesc decât 3.200 de lei pe hectar. La aceste sume se adaugă plata unică de 227 de lei pe hectar, dar cultivatorii de tomate compensează prin încasarea a 6.700 de lei pe hectar pentru procesarea acestora. Un alt capitol la care mătcaşii aveau probleme, asigurarea căldurii în sere şi solarii, pare că şi-a găsit rezolvarea. Statul acordă 19.166 de lei pentru susţinerea energiei termice şi electrice folosite pentru sere şi solarii încălzite. Se adaugă cei 10.264 de lei pe hectar pentru achizaţionarea de ambalaje şi 5.500 de lei destinaţi acoperirii cheltuielilor de depozitare.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.