Jump to content

Cum sa atragi atentia angajatorului?

Recommended Posts

Posted

Cum sa atragi atentia angajatorului?

Ai nevoie de un job...de fapt, ai nevoie de bani. Prietenii te sfatuiesc sa iti faci un curriculum vitae (CV) si o scrisoare de intentie. Bun sfat, dar ce este un CV, cum arata si mai ales cum se face? Este un formular pe care il completezi sau poate o cerere de genul Stimate Domnule Director..., Subsemnatul... ?

Nelamurit si plin de necunoscute, dai un search pe google si astepti sa descoperi Adevarul. Adevarul este ca CV-ul este cartea ta de vizita, iar continutul sau este standard. Autenticitatea CV-ului tau vine din informatiile corecte pe care le furnizezi despre tine, precum si din forma pe care o atribui acestuia.

CV-ul este cel care te reprezinta in fata angajatorului si in functie de care esti sau nu chemat la un interviu. Conteaza atat ce scrii intr-un CV, cat si ce impresie faci, dupa o prima citire a aplicatiei tale.

In redactarea unui CV este bine de stiut faptul ca poate cele mai importante sunt datele personale. Nume, prenume, data si locul de nastere, domiciliul, numarul de telefon si adresa de email, se regasesc in prima parte a CV-ului. Datele personale trebuie sa fie corecte si complete. Un CV cu numarul de telefon gresit si fara adresa de email, anuleaza candidatura ta, indiferent de cat de multa experienta profesionala sau cate formari ai.

Discutii controversate exista pe tema atasarii la CV a unei fotografii. Sunt pareri care afirma ca fotografia denota o lipsa de profesionalism din partea candidatului. In aceeasi masura, intalnim anunturi de joburi, in care se solicita fotografii in mod expres. Daca in anuntul de job nu se solicita fotografii, inseamna ca ele nu sunt relevante pentru angajator. In situatia in care ti se cere sa atasezi o fotografie la CV, atunci fotografia standard sau de buletin este singura fotografie acceptata. Evita sa atasezi fotografii de care esti atasat emotional, dar care te prezinta in posturi neprofesionale.

Varietatea tipurilor de CV iti permite sa alegi forma care ti se potriveste.

CV-ul European are o forma standard si urmareste inregistrarea informatiilor despre experienta profesionala, respectiv formarile profesionale in ordine cronologica inversa (incepand cu ultimul loc de munca si terminand cu primul). Principalul avantaj al acestei structuri este ca subliniaza evolutia in cariera, iar informatia este usor de urmarit. Acest tip de CV poate fi gasit pe http://www.cveuropean.ro.

Exista si tipuri alternative de CV-uri care scot in evidenta fie experienta profesionala, fie formarea profesionala. CV-ul Functional scoate in evidenta cunostintele dobandite in activitati specifice sau aptitudini cerute de unele departamente (marketing, vanzari, management, finante, productie, etc). Acest tip de CV subliniaza experienta propriu-zisa si nu locurile de munca anterioare.

CV-ul Orientat este tipul de CV in care informatiile expuse sunt adaptate cerintelor postului urmarit de candidat. Altfel spus, aceasta forma de CV scoate in evidenta aptitudinile si realizarile candidatului si ajuta angajatorul sa isi faca o imagine clara despre compatibilitatea cu jobul vacant.

Pentru cei care activeaza intr-un domeniu unde se cere creativitate, exista CV-ul Creativ, care da posibilitatea candidatului sa isi personalizeze aplicatia.

Unele companii solicita ceea ce se numeste scrisoare de intentie, atasata la CV. Scopul prezentarii unei scrisori de intentie sau resume, este de a atrage atentia angajatorului asupra calitatilor si cunostintelor candidatului. Angajatorul asteapta sa inteleaga motivatia candidatului in a alege jobul respectiv, iar candidatul are posibilitatea sa isi etaleze succesele si realizarile profesionale.

Spre deosebire de structura schematica a CV-ului, scrisoarea de intentie este generoasa in descrieri care sa favorizeze candidatul, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca dimensiunile a trei - patru paragrafe.

In redactarea unei scrisori de intentie, candidatul se va adresa fie reprezentantului Companiei, care a postat anuntul, fie Departamentului de Resurse Umane sau chiar D-nei/D-lui Manager General.

Continutul scrisorii de intentie trebuie sa fie clar, de aceea informatiile de inceput se vor referi la jobul pentru care s-a aplicat si se va mentiona inclusiv sursa acestuia (site de specialitate, presa locala etc).

Candidatul va continua cu o scurta prezentare a formarii sale profesionale, subliniind cunostintele relevante pentru postul in cauza. Experienta profesionala obtinuta prin voluntariat sau in calitate de angajat, va fi evidentiata prin realizarile avute sau prin diversitatea sarcinilor.

Importanta scrisorii de intentie este data si de abilitatile si aptitudinile expuse de candidat. Acestea trebuie sa fie specifice si apropiate de cerintele postului. Este de retinut faptul ca atat lipsa de modestie, cat si o modestie exagerata pot fi in detrimentul candidatului.

Tot ceea ce apare in CV si in scrisoarea de intentie se va verifica la interviul cu angajatorul. In aceste conditii, este bine de stiut ca onestitatea si claritatea ideilor sunt atribute care va pot asigura drumul spre succes.

Alina Closca

Psiholog Trenkwalder Sobis

Posted

Ok, CV-ul atrage atenţia angajatorului. Dar oare ce-l face să ia decizia finală?

Am auzit o poveste. Cică unul din doctorii noştri, din Galaţi, căuta o să angajeze pentru cabinetul său particular. După ce a făcut selecţia pe bază de CV şi interviu, a pus pe cineva să le caute pe fete acasă, sub un oarecare pretext, la prima oră a dimineţii.

Bănuiţi pe cine s-a hotărât să angajeze?

Posted
Ok, CV-ul atrage atenţia angajatorului. Dar oare ce-l face să ia decizia finală?

Am auzit o poveste. Cică unul din doctorii noştri, din Galaţi, căuta o să angajeze pentru cabinetul său particular. După ce a făcut selecţia pe bază de CV şi interviu, a pus pe cineva să le caute pe fete acasă, sub un oarecare pretext, la prima oră a dimineţii.

Bănuiţi pe cine s-a hotărât să angajeze?

pe cea care NU a venit?!?

Nu rade, ca eu am avut o surpriza cand, dupa un interviu la care am fost apreciat pozitiv :oops: , am fost intrebat de catre intervievator: daca-ti garantez ca vei ocupa acest loc de munca, mie ce-mi iese?!? :o

Nimic! :mrgreen:

d-na in cauza m-a privit putin stupefiata...Cum, nimic?

Simplu...daca stau de vorba cu dvs acum, inseamna ca ati avut deja o discutie/un aranjament cu angajatorul. Daca nu ati avut, dar il serviti in calitate de prieten, veti avea parte de recunostinta dumnealui, astfel incat nu vad sensul pentru care sa va dau eu ceva.

realizezi ca persoana a inceput sa rada si mi-a spus - din punctul meu de vedere ai postul. (ulterior m-a sunat insusi angajatorul, explicandu-mi de ce a angajat pe altcineva) :twisted:

Posted
pe cea care NU a venit?!?
la prima oră a dimineţii.

Am impresia că a angajat-o pe cea care apucase să se spele pe ochi şi să se pieptene :) :!:

Îmi permit o concluzie la cele povestite de tine: dacă angajatorul i-a dat mână liberă subalternului să ia o decizie şi apoi s-a băgat peste el, înseamnă că acolo era ceva „în neregulă”.

Oricum, felicitări pentru replică 8-)

Posted

Cam subiectiva metoda...Daca nu era acasa? Daca fusese la o nunta/petrecere inainte? Daca nu a auzit soneria?

Serios acum...NU e indeajuns un CV si un interviu ca sa iei o decizie?

Posted
NU e indeajuns un CV si un interviu ca sa iei o decizie?

Serios vorbind, citeodata conteaza foarte mult si recomandarile de la alte locuri de munca.

Posted

Dupa parerea mea depinde foarte mult de locul de munca cautat, domeniul de activitate, de job-ul in sine.

Si ca sa dau un exemplu concret ma refer la firma unde lucrez. Aproape 100% dintre angajati (colegii mei) au venit pe baza de recomandari si, in plus, o parte eram cunoscuti de la vechiul loc de munca. Bineinteles ca s-a adus si un CV ca sa fie atasat la dosar... si s-a avut si o discutie cu directorul. Recomandarile, de cele mai multe ori, au venit tot din partea colegilor. Niciodata nu s-a dat anunt in presa ca la noi la firma s-ar face angajari. Oricum intre timp s-au strans sute de CV-uri prin e-mail sau aduse personal si garantez ca nimeni n-a stat sa le citeasca cu atentie.

NIMENI (la noi) nu s-a angajat doar pe baza unui CV si a unei discutii.

Avantajele angajarilor prin recomandare sunt multiple dar presupune un background solid acumulat inainte. Ideea este ca se ia de pe piata muncii oameni deja formati. Recomandarile prietenilor dau o nota de certitudine a seriozitatii noulul angajat prin insusi faptul ca acesta "isi pune obrazul" pentru noul venit si garanteaza oarecum pentru el. Coeziunea colectivului nu este data peste cap si noul angajat se integreaza mult mai usor. Prin insusi faptul ca a fost recomandat rezulta ca a fost apreciat la vechiul loc de munca atat profesional cat si pe planul relatiilor interpersonale, colegiale.

De fapt e destul de greu sa evaluezi, de exemplu, un inginer navalist doar dintr-un simplu CV sau o discutie purtata. Efectiv nu se poate!

In alte domenii e indeajuns CV-ul, o discutie si eventual un test e verificare...

Acest tip de angajare in recomandare, din pacate, nu se refera si la cei care abia si-au terminat studiile si vor sa-si gaseasca primul loc de munca. Le este foarte greu.

Repet, totul depinde de domeniul de activitate si de specificul firmei in sine... si poate de cei care trebuie sa ia deciziile din partea angajatorului.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.