Jump to content

Curând o să mergem la vot, vom vota şi noi imigranţii


teodorescu
 Share

Recommended Posts

La urmatoarele alegeri administrative care coincid cu cele europene, vor putea vota toţi cetăţenii din Uniunea europeana rezidenţi în San Giorgio in Bosco (PD) - ITALIA.

Urmatoarele alegeri administrative, care vor avea loc pe 6 şi 7 iunie 2009, vor simnifica momentul schimbărilor radicale pentru imigranţi.

Astfel şi la San Giorgio in Bosco pe 6 şi 7 iunie 2009, Comunitatea română poate lua parte la alegerea Primarului şi al Consiliului Primariei şi de a avea un reprezentant ca consilier (cu excepţia dreptului de a fi ales ca primar sau Vice – Primar). Avem dreptul de a vota în mod pasiv şi activ, putem alege şi să fim alesi ca Consilieri.

Integrarea socială a imigranţilor înseamnă de asemenea, şi participarea în mod activ la activităţile socio politice, într-o formă de reprezentanţă pentru imigranţi.

De doi ani am intrat în Uniunea Europeană şi pentru prima dată putem manifesta prezenţa noastră în alegerile locale. Un fapt istoric, pentru cei care au vorbit întotdeauna despre integrare şi drepturi-obligaţii, este o mare oportunitate pentru români să aibă un cuvânt de spus în cadrul Comunităţii.

Este de înţeles că în acest moment putem da voce tuturor imigranţilor care într-un fel sau altul se simt discriminaţi din punct de vedere economic, social şi cultural, pentru a elimina obstacolele care, de fapt, constituiesc o discriminare directă sau indirectă, prin punerea în aplicare a principiilor egalităţii de şanse şi de paritate, aşa cum sunt specificate în Constituţia italiană şi a Comunităţii Europene.

Mulţi români am părăsit ţara noastră îmbrăţişând strada emigraţiei, căutând acea şansă de succes profesional, în cautărea unei vieţi decente şi civilizate şi să fim respectaţi pentru adevărata valoare. Pentru aceasta, putem spune puternic şi clar că şi noi românii contribuim la realizarea venitului local şi naţional şi, în consecinţă, de ce nu ar trebui să avem un rol bine definit în viaţa social politică locală, participând şi la deciziile care ne privesc?

Dezinteresul, individualismul şi egoismul sunt atitudini care trebuie să dispară din comportamentul nostru, pentru că nu aduce nimic bun.

În ultimul timp am auzit in nenumarate ocazii că se doreşte un proiect de lege înfiorător, care ar trebui să dea de gândit tuturor. Asistenţă pentru muncitorii din întreprinderile mici care nu au dreptul de a beneficia de concedieri? Da, dar numai pentru cei care locuiesc în Veneto, de cel puţin zece ani. Eu mă întreb, ceilalti muncitori ce vor face? Pentru cei care privesc la televizor, citesc ziarele sau naviga pe internet, au avut ocazia de a citi şi auzi toate argumentele pro şi contra imigranţilor. Cineva a spus că suntem buni şi utili, atât timp cât tăcem din gură, pe când eu spun că noi nu suntem disponibili doar pentru interesul de moment al cuiva.

Mass-media, în special, în ultimele luni au favorizat o imagine negativă şi stereotipa al românilor şi a imigranţilor în general, transmiţând adesea informaţii de panică în ceea ce priveşte imigrarea şi au transformat toţi imigranţii în ilegali, criminali sau ameninţări la adresa ordinei publice. În mod tipic, ziarele italiane, atunci când este vorba de imigrare au o tendinţă de a scrie numai despre cei care fac stirile.

Acelasi lucru pot spune şi despre televiziune, dau spaţiu imigranţilor numai la cronica neagră în cazul în care sunt reprezentate în principal ca autori de comportamente negative, atitudine care nu promovează în nici un caz procesul de integrare şi de cunoaştere reciprocă. De multe ori se fac referiri la etnia sau de ţara de origine, astfel făcând se vorbeşte la mod general.

Invocand respectul principiului fundamental al prezumţiei de nevinovăţie, chiar şi în cazul suspecţilor de origine străină sau care aparţin a grupuri sociale vulnerabile, mass-media are datoria de a furniza informatii in mod liber şi precis, fără presiuni politce, ideologice sau irationale, fara a otrăvi inutil climatul social în Italia.

Numeroase mărturii ale cetăţenilor italieni şi ale angajatorilor, au demonstrat existenţa unui excelent nivel de integrare socială, culturală şi umană din partea a mulţi lucrători români. Răul din Italia nu este un derivat de la imigranţi, vinovati de orice faptă ilegală şi întotdeauna în primul rând, atunci când trebui să vină acuzat cineva.

Trebuie să se înlăture voalul de neîncredere şi de teroare, corespunzător în mod principal datorită ignoranţei, a celor care ignoră, care demonstrează neîncrederea şi frica de noul care bate la uşă.

În San Giorgio in Bosco există o comunitate de români mândra care lucrează şi este bine plasată, şi are posibilitatea de a face un pas important spre o integraţie reală.

Participarea românilor la alegerile locale din San Giorgio in Bosco, poate schimba rezultatul votului: ganditiva că la ultimele alegeri din 2004, diferenţa a fost de 42 de voturi între Lista Civica "Pentru San Georgio" a actualului primar Leopoldo Marcolongo şi Lista Civica "San Giorgio e i Suoi Valori" a lui Franco Parisotto.

Actuala administraţie a câştigat doar cu 42 de voturi adica 1.09% şi, de aceea spun că participarea la alegeri, poate face o anumita diferenţă. Includerea în aceaste Liste Civice permite alegerea cetăţeanului comunitar în calitate de Consilier în Primarie şi dă posibilitatea numirii ca membru al Consiliului Municipal, cu excepţia mandatului de Viceprimar şi Primar. Doresc să subliniez faptul că, în funcţia de Consilier nu eşti consultat doar cu privire la probleme legate de integrarea imigranţilor, Consilierul are şi dreptul de a interveni în toate problemele discutate în cadrul Consiliului, cu drepturi egale ca şi ceilalţi Consilieri.

În San Giorgio in Bosco, asa cum rezulta din registrele de evidenta a populatiei au reşedinţă 234 de români, cu toate acestea avem mari dificultati.

Din cei 234 de români cu reşedinţa în San Giorgio in Bosco, foarte puţini sunt deja înscrişi pe listele electorale. Aceasta este o condiţie de bază, în plus faţă de reşedinţă, pentru a putea vota. Este necesară o implicare mai mare din partea imigranţilor în materiile ce privesc întreaga comunitate locala.

Această opţiune romanii o au până pe 28 aprilie 2009, dacă se îregistraţi pe listele electorale suplimentare, disponibile în Primăria San Giorgio in Bosco. Numai în acest fel, vor putea să voteze un reprezentant al lor.

Cererea poate fi:

- depusă personal la Biroul Electoral al Primăriei din San Giorgio in Bosco;

- trimisă prin scrisoare recomandată, la adresa “Comune di San Giorgio in Bosco - Vicolo Brembo, n. 1 - 35010 San Giorgio in Bosco”;

În cazul în care cererea nu este depozitată în mod personal, va trebui să se anexeze o fotocopie de pe un document de identitate de-al persoanei interesate. Aprobarea cererilor, va duce la înscrierea persoanei interesate pe listele electorale suplimentare din Primaria San Giorgio in Bosco, după care, se v-a elibera o schedă electorală personală, ceea ce va permite exercitarea dreptului de vot la secţia de votare indicată în propria schedă.

Seful Biroului Elettoral domnul Marcon Gianni rămâne, în orice caz, la dispoziţia celor interesati pentru orice tip de informaţii şi poate fi contactat la tel. (+39) 049 945 3208.

Faptul de a nu participa în nici un fel la viaţă social politică locală, prezintă riscul de a ne simţi mai marginalizaţi şi ignoraţi ca comunitate.

Romanii ar trebui macar sa se gandeasca cel puţin la copiii nostri, care trăiesc aici, care s-au născut aici şi la faptul că în Italia sunt consideraţi nişte străini pentru că sunt născuti din părinţi români, iar în România sunt tot la fel consideraţi străini pentru că sunt născuţi în străinătate.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.