Jump to content

Cărţile "Adevărul" - tipărite de gălăţeni, în Italia


dcp100168

Recommended Posts

Locul în care prind viaţă cărţile „Adevărul“

Tipografia Grafica Veneta, acolo unde se tipăresc cărţile din colecţia „Adevărul“, este una dintre cele mai moderne din Italia şi chiar din Europa. Aici s-au tipărit şi volumele din seria „Harry Potter“. La firma italiană unde sunt produse volumele din colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă“ lucrează 220 de angajaţi, printre care şi 50 de specialişti români.

Firma Grafica Veneta a fost înfiinţată de fraţii Rino şi Sergio Franceschi, la începutul anilor ‘60. Iniţial, firma din localitatea Loreggia, regiunea Veneto, tipărea formulare pentru diverse ministere. Când activitatea instituţiilor a început să fie informatizată, tipografia şi-a schimbat profilul. Cel care a avut ideea de a tipări cărţi a fost Fabio, fiul lui Rino Franceschi. În anul 2002, când Fabio a preluat conducerea tipografiei, deja fenomenul imigraţiei româneşti în Peninsulă luase proporţii. „În momentul în care tipografia îşi schimba profilul şi se orienta către producerea de cărţi, noi am angajat 5 români. Am observat că aceştia aveau un fel de organizare, de lucru şi de gestionare a situaţiei asemănător celui italian”, povesteşte Franceschi. Fabio explică faptul că românii care lucrează pentru Grafica Veneta supraveghează producţia şi au toţi funcţii de răspundere. „Ei fac parte din acel nucleu de persoane angajate la început. Au crescut odată cu firma”, adaugă el.

Grafica Veneta a început să tipărească volume într-un moment în care, pe piaţa italiană, existau mai multe firme de profil. „Noi am reuşit să ne impunem pentru că am propus clienţilor timpi mai scurţi pentru realizarea şi livrarea cărţilor. Dacă în 2002 o tipografie avea nevoie de 25 de zile pentru a livra un stoc de cărţi, noi am venit pe piaţă propunând o medie de 10 zile”, explică Fabio Franceschi. Iar rapiditatea de livrare a cărţilor a adus tipografiei Grafica Veneta contracte importante în întreaga lume. De exemplu, firma veneţiană a tipărit unul dintre discursurile lui Barack Obama pentru cotidianul american „The New York Times“. Tot la tipografia din Veneţia a fost tipărită, în mai multe limbi, seria de cărţi „Harry Potter”, semnată de Joanne Kathleen Rowling. Cărţile din colecţia „Adevărul“ se numără şi ele printre cele mai importante proiecte la care tipografii de la Grafica Veneta au lucrat de-a lungul timpului. Despre cărţile cotidianului nostru, Franceschi spune că sunt produse după un proces complex. Materialele din care se fac sunt de cea mai bună calitate: hârtia este adusă din Finlanda, iar lipiciul din Germania.

„Noi lucrăm şapte zile din şapte, 24 de ore din 24. Românii au fost unul dintre motivele succesului nostru. Sunt persoane dispuse să lucreze chiar sâmbătă şi duminică“, explică Franceschi. Cu toate acestea, angajaţii nu se plâng de faptul că trebuie să lucreze în trei schimburi. „Lucrez de 4 ani în Grafica Veneta, sunt maşinist, iar programul de aici mi se pare lejer”, spune Costel Mustaţă, 32 de ani, din Tecuci. „Eu sunt responsabila departamentului în care sunt cusute cărţile şi lucrez de cinci ani în Grafica Veneta. Persoanele din acest departament lucrează în trei schimburi. Practic, nu stăm nicio clipă”, adaugă şi Maria Voicu, 37 de ani, din judeţul Galaţi.

Chiar dacă tipografia lucrează fără întrerupere, românii care muncesc aici sunt mulţumiţi că nu trebuie să-şi facă griji în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă.

Gheorghe Bănuc, 37 de ani, din Galaţi, a sosit în Italia în urmă cu şapte ani. Tipografia Grafica Veneta a reprezentat pentru el o opţiune de angajare extrem de atrăgătoare, dat fiind faptul că avea experienţă de legător. Bănuc este cel care pune coperţile cărţilor din colecţia „Adevărul“. „Coperţile cărţilor din colecţia «Adevărul» sunt din piele ecologică verde, au un aspect foarte elegant. Mă bucur când mă gândesc că aceste cărţi, pe care le tipărim noi aici, vor ajunge în casele compatrioţilor. Cine ştie, poate şi rudele mele din ţară or să cumpere volumele astea şi, fără să ştie, vor avea în mână un lucru la care am lucrat chiar eu“, spune Gheorghe Bănuc.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/locu ... varul.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.