Jump to content

Cătălin Chelu - cel mai important investitor pe piaţa bursieră


Recommended Posts

Posted

Cătălin Chelu a preluat conducerea SIF Moldova

Omul de afaceri Catalin Constantin Chelu a fost ales in functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si de director general al SIF Moldova, ca urmare a demisiei lui Sorin Mihail Turtoescu, a informat miercuri societatea de investitii financiare. Turtoescu a demisionat din motive de sanatate, dar va ramane administrator al SIF Moldova si va avea si functia de consilier al Comitetului de Directie, potrivit anuntului societatii.

Chelu a fost ales in conducerea SIF Moldova in sedinta Consiliului de Administratie din 16 iulie. Conducerea efectiva a SIF Moldova SA este asigurata de Comitetul de Directie, a carui componenta actuala este directorul general - Catalin Constantin Chelu, directorul general adjunct - Costel Ceocea si directorul in Comitetul de Directie - Alexandru Matei.

Catalin Constantin Chelu este actionar la mai multe societati comerciale deschise: Celule Electrice Bailesti, Favil Rm.Valcea, Vulturul Comarnic, CIT Tecuci, Mecanica Rotes Targoviste, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina Suceava, UPSS Botosani, Portelanul Dorohoi, Galgros Galati si Minexfor Deva.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-burse ... at-3-15206

Posted

cu atat mai rau pentru tara si pentru oameni ca acest rechin isi extinde pradalnicia intrebati oamenii de la firmele lui de paza,intrebati oamenii de la Comat,intrebati toti oamenii de acest zgarcit zgarie branza!

  • 2 months later...
Posted

CNVM nu-l vrea pe Chelu la sefia SIF2 si-l amendeaza pentru detinerile de la SIF5

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o ordonanta prin care a respins, pentru “conduita necorespunzatoare”, numirea lui Catalin Chelu in functia de presedinte-director general al SIF Moldova (SIF2) si l-a amendat pe acesta cu suma de 5.000 de lei pentru depasirea pragului de detinere la SIF Oltenia.

Potrivit reprezentantilor arbitrului pietei, Catalin Chelu va trebui sa vanda, in urmatoarele trei luni, actiunile pe care le detine la SIF5, pana ajunge la mai putin de 1% din capitalul social. Totodata, CNVM va analiza, in perioada urmatoare, situatiile de la celelalte SIF-uri, pentru a afla daca mai exista actiuni concertate. “In urma unei anchete efectuate la SIF5, am stabilit ca omul de afaceri depaseste pragul legal de detinere, drept pentru care, acesta trebuie ca, in termen de trei luni, sa vanda din actiunile pe care le detine la SIF, pentru intrarea in legalitate. Mai mult, avem un plan de control in derulare si intentionam sa verificam si actionariatul la celelalte SIF-uri”, a declarat pentru Business Standard Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

Potrivit CNVM, Catalin Chelu nu a fost avizat in functia de conducator al SIF Moldova, pentru ca a folosit “un limbaj inadecvat si care nu corespunde cerintelor de buna purtare si integritate” prevazute de legea pietei de capital in cadrul Adunarii Generale din 29 august de la SIF Oltenia si in mai multe articole de presa si emisiuni televizate. Catalin Chelu nu a putut fi contactat pentru mai multe detalii. Conducerea avizata de CNVM este formata din Matei Alexandru, in functia de director general, si Ceocea Costel, in functia de director general adjunct. Mai mult, CNVM a emis o ordonanta in care obliga CA al SIF Moldova sa convoace, in termen de cel mult 60 de zile, AGA, in vederea adoptarii unei hotarari cu privire la oportunitatea mentinerii lui Chelu Catalin in functia de membru al CA. “Am solicitat CA sa puna in discutie la urmatoarea AGA mentinerea lui Chelu in CA. In final, aceasta va fi decizia actionarilor”, a adaugat Anghelache. In urma cu doua luni, omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai bogati investitori locali de pe Bursa de Valori Bucuresti, a fost numit presedinte-director general al SIF2. CNVM l-a amendat cu 5.000 de lei pe Chelu, pentru ca detine, impreuna cu alte persoane si firme cu care actioneaza in mod concertat, peste 1% din actiunile SIF5 si nu a raportat acest lucru. Dinel Staicu, Teodor Buzatu si Tudor Ciurezu, membri ai conducerii SIF5, au fost amendati cu cate 2.000 de lei, pentru ca nu au suspendat mai devreme drepturile de vot ale lui Chelu si ale persoanelor si firmelor cu care acesta actioneaza in mod concertat. Potrivit ordonantelor CNVM, Catalin Chelu actioneaza in mod concertat cu Galgros Galati, Lidas Prod, Luminita Tiru, Iledificia SA, Rimar Doina, Rimar Cezar, Comrimet SA, Lineas Trade SA, Libron Consulting SA si Epsomatic SA.

http://www.standard.ro/articol_59935/cn ... _sif5.html

Posted

Chelu sare la gâtul CNVM

Omul de afaceri gălăţean spune că va contesta în instanţă ordonanţa CNVM şi îi atacă pe membrii comisiei. „Cei de la CNVM erau supăraţi pe mine de mai mult timp şi acum au găsit prilejul să-mi plătească o poliţă. Nu ştiu cine e sfânt din cadrul CNVM să arunce cu piatra. Cine e moral în CNVM? La salariile de prost gust pe care le au, că stau pe un munte de bani, îşi permit să facă pe judecătorii“, a acuzat Chelu. Omul de afaceri a fost numit preşedinte/director general al SIF Moldova în urma deciziei CA de pe 16 iulie, după ce fostul şef al SIF 2, Sorin Turtoescu, şi-a dat demisia invocând motive de sănătate. Potrivit CNVM, în prezent conducerea autorizată a SIF Moldova este formată din Costel Ceocea - director general adjunct şi Matei Alexandru - director.

http://www.gds.ro/Eveniment/2008-09-18/ ... &tip=toate

Posted

Catalin Chelu, inlocuit de Costel Ceocea in fruntea SIF Moldova

Catalin Chelu a fost inlocuit de Costel Ceocea in functia de presedinte-director general al Consiliului de Administratie (CA) al SIF Moldova, anunta un comunicat al institutiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. CA a mai decis vineri ca Matei Alexandru va ocupa functia de director.

Catalin Chelu nu a primit avizul CNVM (arbitrul pietei de capital) pentru sefia SIF Moldova, dupa ce a fost amendat cu 5.000 de lei pentru depasirea pragului de detinere la SIF Oltenia si pentru folosirea "unui limbaj inadecvat si care nu corespunde cerintelor de buna purtare si integritate".

http://economie.hotnews.ro/stiri-burse- ... oldova.htm

  • 1 month later...
Posted

Catalin Chelu, somat de CNVM sa faca oferta de preluare la trei companii

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a constatat ca omul de afaceri Catalin Chelu actioneaza concertat cu mai multe persoane care detin impreuna participatii de control la trei societati listate pe piata RASDAQ, potrivit unei ordonante publicate in buletinul saptamanal. In aceste conditii, institutia ii obliga pe acestia sa depuna in termen de 15 zile de la emiterea ordonantei o documentatie privind oferta publica obligatorie de preluare a companiilor la care au depasit pragurile de 33% si respectiv 50% din capitalul social.

Cele trei societati la care omul de afaceri trebuie sa deruleze oferta de preluare sunt producatorul de piese auto Spit Bucovina din Suceava (SPTU), compania de transport Transtec Tecuci (TRCS) si cea din industria extractiva Minexfor Deva (MINX).

Potrivit reglementarilor in vigoare, daca un investitor sau un grup de investitori ajung in urma unor achizitii sa controleze mai mult de 33% din capitalul unei companii listate, sunt obligati sa deruleze oferta de preluare. In cazul in care actiunile sunt tranzactionabile, pretul minim de oferta este egal cu cel mediu din ultimele 12 luni de tranzactionare.

Cele trei companii la care Catalin Chelu trebuie sa deruleze oferta de preluare au o capitalizare totala de 8,5 milioane de euro (31,5 milioane de lei).

Catalin Chelu nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta noile decizii ale CNVM. Comisia a gasit ca omul de afaceri actioneaza in mod concertat cu Ionel Stan la societatea Spit Bucovina si controleaza impreuna 46,7% din actiuni. Cei doi mai detin impreuna 50,3% din actiunile Trantec Tecuci. De asemenea, institutia a constatat ca acestia mai actioneaza in mod concertat impreuna cu Nicolae Tandrau la societatea Minexfor Deva, la care detin impreuna 62,4% din actiuni.

CNVM l-a amendat recent pe omul de afaceri Catalin Chelu cu 5.000 de lei pentru ca detine impreuna cu alte persoane si firme cu care actioneaza in mod concertat peste 1% din actiunile SIF Oltenia (SIF5) si i-a solicitat acestuia sa vanda pachetul de actiuni care depaseste 1% din capitalul societatii de investitii financiare, asa cum prevede legea.

Totodata, CNVM a respins si numirea lui Catalin Chelu in functiile de presedinte si director la SIF Moldova (SIF2).

Omul de afaceri a declarat atunci ca va ataca deciziile CNVM in justitie pentru ca n-a incalcat nicio lege.

Scandalul a izbucnit in urma Adunarii Generale a Actionarilor de la SIF Oltenia de la sfarsitul lunii august care a hotarat pastrarea in functie a lui Staicu, insa, potrivit informatiilor din piata, conducerea SIF5 a anulat voturile unor pachete de actiuni reprezentand circa 8% din capitalul SIF pe motiv ca ar fi detinute de persoane care actioneaza in mod concertat cu Catalin Chelu.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... i-3377566/

  • 3 weeks later...
Posted

SIF2 suspendă drepturile de vot ale persoanelor care acţionează în mod concertat cu Chelu

Conducerea SIF Moldova (SIF2) a hotărât suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor ale căror deţinători sunt suspectaţi că ar acţiona în mod concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, cu care ar controla mai mult de 1% din societatea de investiţii, peste nivelul maxim admis de lege. În şedinţa de luni, conducerea companiei a hotărât ca limitarea drepturilor de vot să fie realizată după metoda "pro-rata", pentru deţinerile vizate, care reprezintă 8,542% din capitalul social al SIF Moldova, se arată în comunicatul transmis de companie, citat de NewsIn. O altă controversă legată de Cătălin Chelu şi deţinerile sale la o societate de investiţii financiare are ca obiect acţiunile SIF Oltenia. La jumătatea lunii septembrie, arbitrul pieţei de capital i-a dat o amendă de 5.000 lei lui Cătălin Chelu şi i-a solicitat să îşi reducă deţinerile la SIF Oltenia, după ce a stabilit că el a acţionat în mod concertat în cadrul a două adunări generale, depăşind limita legală de 1% din acţiuni.

Săptămâna trecută, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins contestaţiile lui Cătălin Chelu, în care omul de afaceri acuza arbitrul pieţei de capital că l-a anchetat şi sancţionat în mod nelegal pentru deţinerea concertată la SIF Oltenia, potrivit raportului de activitate al CNVM.

Totodată, autoritatea de reglementare i-a mai obligat, la sfârşitul lunii trecute, pe Cătălin Chelu şi Ionel Stan să facă oferte publice obligatorii de preluare pentru companiile Transtec Tecuci, Spit Bucovina şi Minexfor Deva, acuzându-i că acţionează în mod concertat la aceste companii. Potrivit arbitrului pieţei, dovezile că Ionel Stan şi Cătălin Chelu acţionează în mod concertat sunt voturile identice date de cei doi în mai multe adunări ale acţionarilor convocate de companiile în cauză.

http://www.curierulnational.ro/print/110852

Posted

Catalin Chelu, revocat din CA al SIF Moldova

Actionarii SIF Moldova l-au revocat pe omul de afaceri Catalin Chelu din functia de membru in Consiliul de Administratie si l-au ales pe Dumitru Tudor in pozitia ramasa vacanta, potrivit informatiilor publicate de Societatea de Investitii Financiare Moldova. In plus, actionarii au decis ca structura Consiliului de Administratie sa ramana neschimbata pana la viitoarea AGA, cu sase membri, desi initial pe ordinea de zi era propusa si discutarea suplimentarii cu un loc a numarului de administratori.

La jumatatea lunii septembrie, CNVM nu l-a recunoscut pe Chelu in functiile de presedinte si director general al SIF Moldova si a cerut convocarea unei adunari generale in care sa fie ceruta si parerea actionarilor cu privire la mentinerea omului de afaceri in functia de membru al CA.

Dumitru Tudor, cel care l-a inlocuit pe Chelu in CA, controleaza aproape 0,95% din actiunile societatii de investitii financiare. Totodata, potrivit datelor BVB, Dumitru Tudor controleaza si 5,04% din actiunile Biofarm, iar la Electroarges are 5,96% din titluri.

http://www.financiarul.com/articol_1725 ... ldova.html

  • 1 month later...
Posted

Chelu dă cu bumerangul în SIF-uri

Acţiunea judiciară demarată de una dintre firmele controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu pentru desfiinţarea pragului de deţinere de 1% la SIF-uri a ajuns la Curtea Constituţională. Unele voci susţin că acţiunea lui Chelu va avea efect de bumerang, limitând deţinerile concertate la 0,1%, în lipsa unui cvorum suficient pentru a majora pragul.

Comrimet SA Galaţi, unul dintre acţionarii concertaţi ai SIF Oltenia, ar putea obţine la Curtea Constituţională eliminarea pragului maxim de deţinere de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare. Societatea face parte dintr-un grup concertat de firme aflate în jurul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, care a contestat unele hotărâri ale AGA din luna august 2008 - privind menţinerea în fruntea SIF Oltenia a lui Dinel Staicu - şi ale cărui voturi au fost anulate de CNVM tocmai pe motiv de concertare. Societatea a contestat şi legea pieţei de capital (Legea nr. 297/2004), care limitează pragul de deţinere la 1%, considerând-o anticonstituţională. În acte, societatea Comrimet SA este deţinută majoritar (98%) de Lineas Trade SA Galaţi, patronată, la rândul ei, de Culea Delicia (98%) şi Nela Tudor (2%), personaje din anturajul lui Cătălin Chelu. Acesta din urmă, care a pierdut războiul din umbră atât pentru controlul SIF Moldova, cât şi pentru SIF Oltenia, spune că nu-şi va vinde acţiunile care depăşesc pragul legal şi că o să se judece cu statul la instituţiile europene dacă va pierde la Curtea Constituţională. „Nici nu mă gândesc să renunţ. Voi merge oriunde este nevoie. Nu pot să oblige pe cineva să vândă acţiunile. Este un abuz împotriva dreptului la proprietate“, spune Chelu.

Efect de bumerang?

Teodor Buzatu, membru în CA la SIF Oltenia, susţine însă că exemplele din economiile capitaliste recomandă limitarea pragului. „Legea limitează dreptul de deţinere la SIF-uri, pe care le tratează ca pe nişte fonduri de investiţii. Făcând comparaţie cu ce se întâmplă în Europa, eu spun că este normal să se limiteze pragul de deţinere. Astfel unde am ajunge? Doi inşi ar cumpăra tot SIF-ul. Desfiinţarea pragului ar duce limitarea la cea stabilită prin statut, adică de 0,1%, care i-ar afecta pe investitori. Pe de altă parte, pentru schimbarea statutului, ar fi nevoie de o AGA cu un cvorum de 75% din capitalul social, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată la SIF Oltenia“, a spus Buzatu. „Asta este o petardă, o intoxicare. E doar o problemă de statut. Sunt sigur că o putem rezolva. Sunt căi logice de a depăşi această problemă“, răspunde Chelu. La AGA din 14/15 noiembrie, SIF Oltenia a suspendat dreptul de vot pentru 51,5 milioane de acţiuni, reprezentând 8,89% din capitalul social al SIF Oltenia - acţiunile fiind deţinute de un grup controlat de Cătălin Chelu. Ca urmare, din actualul CA nu mai face parte nici o persoană care să-i reprezinte interesele. În aceeaşi zi, AGA de la SIF Moldova a decis revocarea lui Cătălin Chelu din CA, în locul său intrând omul de afaceri Tudor Dumitru. Anterior, Chelu nu a fost validat de CNVM în funcţiile de preşedinte/director general al SIF Moldova. Decizia CNVM a fost luată ca urmare a amendării lui Chelu cu 5.000 de lei pentru depăşirea pragului legal de deţinere de 1% la SIF Oltenia şi pentru „folosirea unui limbaj inadecvat şi care nu corespunde cerinţelor de bună purtare şi integritate“, prevăzute de legea pieţei de capital, în cadrul AGA din 29 august de la SIF Oltenia şi în mai multe articole de presă şi emisiuni televizate.

http://www.gds.ro/Economie/2008-12-22/C ... &tip=toate

  • 3 weeks later...
Posted

11 firme din cercul lui Catalin Chelu au dat in judecata SIF Moldova

Mare parte din grupul de firme care au depus, recent, contestatii in instanta cu privire la anularea hotaririlor AGA de la SIF Oltenia prin care a fost ales un nou consiliu de administratie au procedat identic si in cazul Societatii de Investitii Financiare Moldova din Bacau. Societatea a fost chemata in judecata de firmele Amicosottis, Revan Com Galati, Epsomatic, Lineas Trade, Libron Consulting, Goras Consulting, Cibrosat, Groval Trade, Amattis, Mattera Com si Celule Electrice Bailesti pentru anularea deciziilor luate de Adunarea Generala a Actionarilor din 15 noiembrie, cind actionarul Catalin Chelu a fost revocat din functia de administrator, cu 72,77% din voturile exprimate. Primul termen de judecata s-a si consumat, ieri, 7 ianuarie, in dosarul deschis de Groval Trade, la Tribunalul Bacau.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aplicat, in vara acestui an, mai multe sanctiuni si avertismente lui Catalin Chelu, in urma adunarii actionarilor SIF Oltenia, in care el a fost acuzat de concertarea actiunilor pe care le detine, el si alti actionari din sfera sa de influenta. La SIF Moldova, Chelu si firmele sau persoanele care detin actiuni si sint in cercul sau, detin peste 8,5% din actiuni. Preventiv, pentru AGA pe care a tinut-o in noiembrie, conducerea SIF Moldova a suspendat dreptul la vot al celor care detin mai mult de 1% din capitalul social, prag maxim stipulat de lege. O lista a actionarilor din cercul lui Chelu a si fost postata pe saitul societatii. AGA s-a tinut, iar una dintre hotariri a fost iesirea lui Chelu din CA. Omul de afaceri galatean a fost numit, de CA, si presedinte al SIF Moldova, tot in vara anului trecut, dar dupa evenimentele de la SIF Oltenia CNVM nu a aprobat aceasta numire.

Sarabanda a inceput in decembrie

SIF Moldova a fost chemata prima data in instanta pentru anularea hotaririlor AGA din noiembrie la sfirsitul anului trecut. Cererea a fost formulata tot de un actionar, respectiv societatea Celule Electrice Bailesti, care se afla tot sub controlul lui Catalin Chelu, ca si celelalte. Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Bacau - sectia comerciala si de contencios administrativ si a avut un prim termen de judecata. Obiectul dosarului este “Cerere de ordonanta presedintiala pentru suspendarea vremelnica a hotaririlor Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din 15 noiembrie, pina la solutionarea cererii de anulare a acestor hotariri”, asa cum apare si in patru dintre cele sapte dosare deschise, in aceasta cauza, pe rolul Tribunalului din Bacau.

Nici Dumitru Tudor nu este agreat in CA

CNVM a aprobat, initial, hotarirea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor SIF Moldova din data de 15 noiembrie, conform careia actionarii au decis ca nu este oportuna mentinerea lui Catalin Constantin Chelu in functia de membru al Consiliului de Administratie al societatii, dar s-a opus si la alegerea actionarului Dumitru Tudor pe un post vacant de doi ani in CA. In aceasta baza, a emis o ordonanta, prin care CA-ul societatii din Bacau avea obligatia de a convoca, in termen de cel mult 30 de zile de la data emiterii acestei ordonante AGA, in vederea numirii unui nou membru al CA. Ulterior, CNVM a revenit si a cerut ca actionarii SIF Moldova sa se pronunte “la prima adunare generala”, fara a mai fixa o data anume, dar este de prevazut ca aceasta ar putea fi adunarea generala anuala, tinuta de obicei la sfirsitul lunii aprilie.

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2009 ... ldova.html

Posted

Chelu a vândut 700.000 de acţiuni SIF Moldova

Societatea Revan Com din Galati, controlata de Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa, a vandut in ultimile trei zile aproximativ 700.000 de titluri SIF Moldova (SIF2), valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 396.000 lei (aproximativ 100.000 euro). Tranzactiile s-au desfasurat la un pret mediu de 0,575 lei/actiune, actiunile societatii financiare fiind cotate azi, la ora 11:00 la un pret de achizitie de 0,555 lei/actiune, in scadere cu 1,8% fata de nivelul de referinta de miercuri. Titlurile tranzactionate reprezinta aproximativ 0,13% din totalul numarului de actiuni SIF2, in timp ce capitalizarea societatii financiare se ridica la 288 mil. lei.

http://www.zf.ro/zf-24/chelu-a-vandut-7 ... a-3715078/

Posted

Catalin Chelu: Nu am legatura cu Revan Com. Nu am vandut eu la SIF2

Societatea Revan Com din Galati, considerata asociata cu omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa, a vandut in ultimele trei zile aproximativ 700.000 de titluri ale SIF Moldova (SIF2), valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 396.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro). Revan Com se numara printre societatile carora conducerile SIF Moldova si SIF Oltenia (SIF5) le-au limitat dreptul de vot la 1%, pe motiv ca ar actiona concertat cu omul de afaceri. De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a cerut mai multor companii, printre care si Revan Com, sa vanda din actiunile detinute la SIF2 si SIF5, pe motiv ca ar depasi in mod concertat pragul de 1%.

Omul de afaceri din Galati sustine insa ca nu are nicio legatura cu firmele respective si nici cu vanzarile realizate de Revan Com. "N-are nicio legatura tranzactia Revan Com cu mine. Nu detin aceasta companie, iar suspiciunea ca exista companii care actioneaza in mod concertat in cadrul SIF2 si SIF5 este una eronata. Hotararea CNVM de a-mi reduce participatiile in cadrul celor doua societati financiare este o bazaconie", a declarat Catalin Chelu.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... 2-3717022/

Posted

Inca o firma din grupul lui Chelu isi vinde actiunile la SIF2

Firma Amattis din Galati, care se regaseste pe lista firmelor care actioneaza in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu emisa de conducerea SIF Moldova (SIF2), a vandut in sedinta de marti un pachet de 530.000 de actiuni SIF2 pentru 306.000 de lei (72.000 de euro).

In ultima saptamana, o alta firma din Galati, Revan Com, a vandut circa 2 milioane de actiuni SIF2, la preturi cuprinse intre 0,55 si 0,6 lei/actiune. Pachetele de actiuni vandute de cele doua companii reprezinta aproape 0,5% din capitalul SIF Moldova.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat in noiembrie pe omul de afaceri Catalin Chelu pentru depasirea pragului de detinere la SIF2 si SIF5 si l-a somat sa-si vanda participatiile care depasesc 1%. Potrivit raportarilor emise de conducerile SIF2 si SIF5, Chelu controleaza 9,89% din actiunile SIF Oltenia, impreuna cu 25 de firme si patru persoane fizice, iar la SIF Moldova detine 8,54% din capital, alaturi de 30 de firme si trei persoane fizice, printre care Revan Com si Amattis.

http://www.zf.ro/zf-24/inca-o-firma-din ... 2-3745446/

Posted

Inca trei actionari din cercul lui Chelu au dat in judecata SIF Moldova

Alti trei actionari au chemat in judecata Societatea de Investitii Financiare Moldova din Bacau, intr-un dosar inregistrat la Tribunalul Bacaui. cei trei sint firmele Debrocon, Fimansat si Zorder, care se adauga primului lot de 11 firme, actionari ai SIF Moldova, care au chemat societatea in judecata pentru a se anula hotaririle ultimei adunari generale a actionarilor.

Primii 11 reclamanti in aceasta speta sint Amicosottis, Revan Com Galati, Epsomatic, Lineas Trade, Libron Consulting, Goras Consulting, Cibrosat, Groval Trade, Amattis, Mattera Com si Celule Electrice Bailesti. sI ei au cerut anularea deciziilor luate de Adunarea Generala a Actionarilor din 15 noiembrie, cind actionarul Catalin Chelu a fost revocat din functia de administrator, cu 72,77% din voturile exprimate. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aplicat, in vara acestui an, mai multe sanctiuni si avertismente lui Catalin Chelu, in urma adunarii actionarilor SIF Oltenia, in care el a fost acuzat de concertarea actiunilor pe care le detine, el si alti actionari din sfera sa de influenta. La SIF Moldova, Chelu si firmele sau persoanele care detin actiuni si sint in cercul sau, detin peste 8,5% din actiuni. Preventiv, pentru AGA pe care a tinut-o in noiembrie, conducerea SIF Moldova a suspendat dreptul la vot al celor care detin mai mult de 1% din capitalul social, prag maxim stipulat de lege. O lista a actionarilor din cercul lui Chelu a si fost postata pe saitul societatii. AGA s-a tinut, iar una dintre hotariri a fost iesirea lui Chelu din CA. Omul de afaceri galatean a fost numit, de CA, si presedinte al SIF Moldova, tot in vara anului trecut, dar dupa evenimentele de la SIF Oltenia CNVM nu a aprobat aceasta numire.

SIF Moldova a fost chemata prima data in instanta pentru anularea hotaririlor AGA din noiembrie la sfirsitul anului trecut. Cererea a fost formulata tot de un actionar, respectiv societatea Celule Electrice Bailesti, care se afla tot sub controlul lui Catalin Chelu, ca si celelalte. Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Bacau - sectia comerciala si de contencios administrativ si a avut un prim termen de judecata. Obiectul dosarului este “Cerere de ordonanta presedintiala pentru suspendarea vremelnica a hotaririlor Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din 15 noiembrie, pina la solutionarea cererii de anulare a acestor hotariri”, asa cum apare si in patru dintre cele sapte dosare deschise, in aceasta cauza, pe rolul Tribunalului din Bacau.

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2009 ... ldova.html

  • 2 weeks later...
Posted

Omul de afaceri Cătălin Chelu spune că din cauza crizei valoarea activelor sale a scăzut la jumătate

Omul de afaceri Cătălin Chelu a declarat că, din cauza crizei economice, a pierdut aproximativ jumătate din averea sa, faţă de nivelul la care era estimată anul trecut, însă spune că chiar şi aşa nu are probleme foarte mari deoarece nu are credite consistente la bănci. Plasat pe poziţii total diferite în topurile realizate anul trecut de "Capital" şi "Adevărul", Chelu susţine că estimarea celor din urmă este corectă şi că a pierdut, din primăvara anului trecut şi până în prezent, jumătate din cele 200 de milioane de euro pe care le-ar fi avut, transmite corespondentul MEDIAFAX. "S-a făcut evaluarea în două reviste diferite, dar unii şi-au făcut treaba cu conştinciozitate, iar alţii... Valoarea activelor mele era, anul trecut, în mod real, în jur de 180-200 de milioane de euro. Hai să zicem cam la jumătate mi s-au uscat activele, e o cădere continuă din primăvara anului trecut. Acum, mai am cam 100 de milioane, dar aceste cifre sunt relative", a declarat, vineri, Cătălin Chelu.

Omul de afaceri susţine, totuşi, că nu a avut probleme foarte mari deoarece nu este foarte legat de sistemul bancar. "Pentru mine, nu sunt aşa mari problemele pentru că nu am fost cu expunere pe bănci prea mult. Pierderea e o noţiune relativă şi, dacă n-ai fost expus pe bănci şi nu eşti obligat să vinzi, şi astfel practic să te blochezi, nu e cazul. Pierderile sunt relative până în momentul în care le marchezi: dacă vinzi ceva la un preţ foarte scăzut, atunci ai o pierdere, dar dacă doar pe hârtie se înregistrează nu e o pierdere. Vizavi de valoarea activelor, chiar mult uscată, ca să zic, aşa cum se prezintă acum, creditele mele bancare sunt nesemnificative şi asta practic îmi oferă un confort", afirmă Chelu.

Chiar şi în condiţiile crizei actuale, omul de afaceri se vede, la sfârşitul anului 2009, în continuare în rândul elitei economice. El crede, în schimb, că toţi vor avea de suferit. "Bineînţeles că voi fi în Top 300, dar cu activele mult diminuate, la fel ca toată lumea. Nu pot să dau cifre, pentru că nu ştiu evoluţia din acest an. În prezent, valoarea activelor mele a scăzut şi la fel se întâmplă la toată lumea, cine nu recunoaşte, nu spune adevărul", consideră Chelu.

Anul trecut, averea lui Cătălin Chelu era estimată de revista Capital la 53-56 de milioane de euro şi la 180-185 de milioane de către cei de la Adevărul. Chelu este acţionar la mai multe societăţi comerciale, printre care se numără Celule Electrice Băileşti, Favil Râmnicu Vâlcea, Vulturul Comarnic, CIT Tecuci, Mecanica Rotes Târgovişte, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina Suceava, UPSS Bătăşani, Galgros Galaţi, Cony Sat etc.

Posted

Trei firme controlate de Chelu au vândut în ianuarie 1,02% din acţiunile SIF Moldova

Trei firme controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu au vândut în ianuarie, la BVB, 1,02% din acţiunile SIF Moldova, pentru care au încasat 2,8 milioane lei, iar două dintre societăţi au cedat şi aproape 0,2% din titlurile SIF Oltenia, pentru 503.000 de lei. Firmele Revan Com, Amattis şi Scop Line, toate din Galaţi, au vândut luna trecută 5,3 milioane de acţiuni SIF Moldova, la preţuri care au variat între 0,3924 lei şi 0,595 lei, potrivit raportărilor remise Bursei de intermediarul operaţiunilor, societatea de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

Conform unui raport din noiembrie 2008 al Consiliului de Administraţie (CA) al SIF Moldova, Chelu acţiona concertat împreună cu 30 de firme şi trei persoane fizice la societate, controlând 8,54% din acţiuni. Printre firmele enumerate se regăsesc şi cele trei societăţi care au vândut acţiunile SIF Moldova.

Omul de afaceri a vândut şi acţiuni SIF Oltenia, prin intermediul firmelor Scop Line şi Amattis, în valoare de 503.000 de lei, la preţuri care au variat între 0,4446 lei şi 0,4874 lei.

Potrivit unui raport din noiembrie 2008 al conducerii SIF Oltenia, Chelu deţinea în mod concertat cu 25 de firme şi încă patru persoane fizice 9,89% din titlurile societăţii de investiţii financiare. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat anul trecut pe Chelu şi a cerut ca omul de afaceri să-şi reducă participaţiile la SIF Molodva şi SIF Oltenia la 1%, limita maximă admisă de reglementările pieţei de capital.

  • 1 month later...
Posted

Trei candidati pentru sefia SIF3 vin din firmele lui Chelu

Trei dintre cei 16 candidati inscrisi in competitia pentru Consiliul de Administratie al SIF Transilvania (SIF3) sunt manageri in firmele controlate de omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai cunoscuti investitori in SIF-uri. Doi dintre acesti candidati au negat ca l-ar reprezenta pe Catalin Chelu. „Nu il reprezint pe domnul Chelu. Eu candidez fiind delegat de societatea Amatis, cu care firma pe care o conduc are relatii comerciale“, a declarat Edy Gabriel Minjineanu, director general al Comat Galati, la care Catalin Chelu este principalul actionar, cu 31,2% din titluri, potrivit celor mai recente raportari la Bursa. „Nu stiu sigur daca Amatis are vreo legatura cu domnul Chelu, o sa-l intreb pe administrator“, a mai adaugat Gabriel Minjineanu pentru Business Standard. La randul sau, Maria Serban, economist la Vulturul Comarnic, spune ca „domnul Chelu nu are legatura cu candidatura mea. Mi-am depus candidatura pentru a adauga un plus de experienta la cariera mea“. Omul de afaceri galatean controleaza firma prahoveana, avand 46,7% din actiuni. Pe la Vulturul a trecut, ca administrator, si candidatul Petru Mihalcea, directorul general al Galgros Galati, unde Catalin Chelu are 54,1% din actiuni. Un al patrulea candidat este economist la Metchim Galati, oras cunoscut ca fief al lui Catalin Chelu. Dintre cei 16, sapte candidati fac parte din conducerea actuala a SIF3. Alti doi vin din Constanta, unde sunt directorii unor agentii locale de case de brokeraj, printre candidati numarandu-se si Mihnea Barbulescu, expert in relatii cu investitorii, care lucreaza pentru o societate de administrare de active. Nici acest candidat nu a dorit sa comenteze eventualele legaturi ale altor candidati cu Catalin Chelu. „Doresc ca transparenta SIF sa fie mai mare si ca unicul scop al administrarii sale sa fie interesele actionarilor“, a spus Mihnea Barbulescu. „Nu am date ca sa pot spune ca persoanele din Galati fac parte din vreo echipa a domnului Chelu“, spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, mentionand ca unele companii actionare la SIF3 sunt controlate de firme off shore, iar altele, din Galati, au emis actiuni la purtator. Catalin Chelu nu a putut fi contactat.

http://www.standard.ro/articol_86482/tr ... chelu.html

Posted

Instanta confirma revocarea din functie a lui Catalin Chelu

Tribunalul Bacau a respins cererea Groval Trade Galati, de anulare a hotararilor luate de catre actionarii la SIF Moldova in adunarea generala din 15 noiembrie, cand Catalin Chelu a fost revocat din functia de membru al consiliului de administratie, potrivit unui comunicat transmis luni Bursei. Potrivit comunicatului, hotararea Tribunalului Bacau a ramas irevocabila.

Saptamana trecuta, cinci firme actionare la SIF Moldova au chemat in judecata compania, pentru a cere anularea acelorasi hotarari luate in adunarea generala din 15 noiembrie 2008, cand Catalin Chelu a fost revocat din functia de administrator. La adunarea generala a actionarilor SIF Moldova (SIF2) din 15 noiembrie, Catalin Chelu a fost revocat din functia de membru al consiliului de administratie cu 72,77% din voturile exprimate.

http://www.frontnews.ro/social-si-econo ... helu-28372

  • 4 weeks later...
Posted

Lupta pentru CA la SIF-uri scoate la iveala actionarii puternici

Banca Transilvania, Catalin Chelu, PSV Company impreuna cu Asociatia Salariatilor Petrom si Broadhurst Investment sunt cateva dintre grupurile care si-au consolidat puternic pozitia in cadrul SIF-urilor in ultimii ani, controland pachete importante din aceste societati, care la randul lor detin active importante din economie. Conducerile a patru SIF-uri au facut pana acum publice listele cu actionarii care actioneaza in mod concertat si detin pachete importante de actiuni, limitandu-le acestora drepturile de vot in adunarea general a actionarilor (AGA) la 1%. Aceasta masura, ceruta de CNVM, are rolul de a limita influenta pe care grupurile respective o au in luarea deciziilor in AGA. In acest an miza este cu atat mai mare, in conditiile in care patru SIF-uri isi aleg membrii Consiliilor de Administratie pentru urmatorii patru ani, iar actionarii importanti incearca sa capete un rol mai important in luarea deciziilor privind administrarea activelor celor cinci societati, care valorau la sfarsitul lunii martie peste 1,1 mld. euro.

Cel mai important investitor in SIF-uri ramane omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care controleaza impreuna cu un grup de 35 de firme si persoane fizice circa 9,58% din SIF Oltenia (SIF5), 7,7% din SIF Moldova (SIF2) si 2,06% din SIF Banat-Crisana (SIF1), potrivit raportarilor celor trei SIF-uri. Valoarea totala a participatiilor acestui grup, la pretul de ieri din piata, este de peste 18,5 mil. euro.

O parte dintre firmele raportate de SIF Moldova si SIF Oltenia ca actionand in mod concertat cu Catalin Chelu se regasesc si pe lista publicata ieri de SIF Transilvania. Aici insa sunt grupate in patru grupuri, carora li s-a limitat in parte dreptul de vot la 1%. Cel mai consistent pachet este controlat de grupul in care apare si Chelu, care detine circa 4,04% din SIF3, celelalte trei grupuri detin fiecare putin peste 1%. In total, actiunile acestor companii reprezinta 7,1% din capitalul SIF3, valoarea participatiilor fiind de 6,8 mil. euro.

Chelu: Concertarile sunt o fantasmagorie a sefilor SIF

Catalin Chelu sustine insa ca nu are nicio legatura cu firmele si persoanele respective. "Sunt niste fantasmagorii ale presedintilor SIF, care sunt disperati sa nu-si piarda functiile si concerteaza pe oricine. Din toate persoanele enumerate pe listele alea nu stiu daca am relatii cu doua dintre ele. Legea e absurda, e cea mai buna jucarie pe care Parlamentul le-a facut-o cadou sefilor SIF", a declarat Catalin Chelu.

Totusi, o serie de firme la care Chelu detine actiuni au propus mai multi candidati pentru CA la toate cele cinci SIF-uri.

Un alt grup puternic de actionari este cel grupat in jurul Bancii Transilvania, care detine 12,43% din SIF Banat-Crisana (SIF1), participatie care valoreaza pe Bursa circa 13 mil. euro. Horia Ciorcila, presedintele bancii si alti doi membri din conducerea BT, care detin actiuni SIF1 in nume propriu, candideaza pentru cate un loc in CA la SIF1. Participatia grupului de la BT a crescut semnificativ fata de sfarsitul lui 2007, cand era estimata la 7,5%. Grupul are participatii si la alte SIF-uri, insa nu la fel de mari.

Fondurile de investitii straine detin si ele participatii semnificative la SIF-uri. Cel mai important este fondul american Broadhurst, condus de Siminel Andrei, care detine participatii de pana la 1,5% la trei SIF-uri, valoarea actiunilor depasind 5 mil. euro. La SIF Transilvania (SIF3), Broadhurst este raportat ca actionand in mod concertat cu firma Cocor de catre conducerea SIF.

ING Luxemburg, cu 1,43% din SIF Moldova, si Eastern Eagle Fund, cu 1,1% din SIF Transilvania, sunt alti doi investitori straini puternici pe SIF-uri, conform ultimelor raportari.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... i-4233386/

Posted

Acţionarii SIF Muntenia au ales noi reprezentanţi

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au aprobat, sâmbătă, distribuirea unui dividend brut de patru bani pe acţiune, pentru exerciţiul financiar aferent anului trecut, şi au ales 6 membri noi în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA), au declarat pentru MEDIAFAX surse din acţionariatul societăţii. Investitorii i-au reconfirmat în funcţiile de membri ai CRA pe Sorin Marian Coclitu, Adrian Andrici, Radu Teodor Bugeac, Antonel Cristi Bunu şi pe Mircea Stelian Petrescu. Antonel Cristi Bunu, care a fost reales în funcţia de membru al CRA, este director în cadrul CCC Blue Telecom, companie controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu. Alături de aceştia, în noua componenţă a CRA se regăsesc Cătălin Doica, Marian Hoinaru, Dinu Marian, Ion Lisca, director general la Grupul Financiar Muntenia în perioada 1998-2009, Gheorghe Glaman şi Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al băncii UniCredit Ţiriac.

SIF Muntenia este singura dintre SIF-uri ale cărei active sunt administrate de o companie, SAI Muntenia Invest, nu de un Consiliu de Administraţie propriu. Muntenia Invest este condusă de preşedintele CA, Petre Pavel Szel.

Acţionarii SIF Transilvania i-au reconfirmat pe cinci administratori şi au ales încă doi

Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) i-au reconfirmat în funcţie, sâmbătă, pe cinci dintre vechii membrii ai Consiliului de Administraţie (CA), printre care şi directorul general, Mihai Fercală, l-au ales administrator pe directorul general adjunct, Floriean Firu, şi o persoană din partea lui Chelu. Pentru şedinţa de sâmbătă şi-au exprimat votul acţionari care deţin 41,12% din capitalul social al SIF Transilvania. Iniţial, AGOA trebuia să se deruleze vineri, însă nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, respectiv 50% din capital plus o acţiune. Pentru vineri şi-au exprimat votul acţionari care deţin 33,7% din capitalul social. Fercală a fost în vechiul mandat preşedinte al SIF Transilvania. Alături de Fercală şi Firu, pe lista candidaţilor pentru una dintre cele şapte funcţii de administrator au fost înscrise 16 persoane, printre care Valentin Rata, care a fost şi vicepreşedinte CA, precum şi patru membrii ai Consiliului de Administraţie, respectiv Gheorghe Luţac, Ştefan Szabo, Aurel Besliu şi Radu Constantin. "În afară de mine au mai fost realeşi domnii Valentin Raţă, Ştefan Szabo, Gheorghe Luţac, Radu Constantin, precum şi Foriean Firu. O persoană nouă este Petru Mihalcea", a declarat Fercală pentru MEDIAFAX. Noul administrator, Petru Mihalcea, l-a înlocuit pe Marin Râmneantu. Mihalcea este director general al Galgros Galaţi şi membru în CA de la UPSS Botoşani (UPSS) şi Altur Slatina (ALT), firme la care omul de afaceri Cătălin Chelu deţine pachete semnificative de acţiuni.

  • 1 month later...
Posted

CNVM îl obligă pe Chelu să lanseze oferte de preluare la Altur şi la alte trei firme de pe Rasdaq

CNVM îl obligă pe omul de afaceri Cătălin Chelu să lanseze oferte publice obligatorii de preluare, împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, la firmele Altur Slatina, Mecanica Rotes Târgovişte, Comat Galaţi şi Vitimas Tecuci.

Astfel, Cătălin Chelu, Mecanica Rotes Târgovişte (METY), Celule Electrice Băileşti (CLEL), Galgros Galaţi, Revan Com Galaţi, Vulturul Comarnic, Cezar Rîmar şi alte persoane cu care acţionează în mod concertat în cadrul producătorul de componente auto Altur Slatina(ALT) au obligaţia să depună la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii ordonanţei, documentaţia aferentă ofertei publice obligatorie de preluare a companiei, se arată în buletinul săptămânal al Comisiei. Potrivit ultimelor raportări de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Chelu deţine indirect, prin Mecanica Rotes şi Celule Electrice, 42,99% din Altur.

De asemenea, Chelu împreună cu firma Amicosottis, persoanele fizice Cezar Rîmar şi Maricel Stan, precum şi alte persoane cu care aceştia acţionează în mod concertat în ceea ce priveşte producătorul de articole de robinetărie Mecanica Rotes Târgovişte au obligaţia să deruleze oferte de preluare, într-un termen similar. În structura acţionariatului Mecanica Rotes, firmă listată pe piaţa Rasdaq, se regăsesc Amirastar Trading din Galaţi, cu 30,39% din titluri, Amicosottis din acelaşi oraş, cu 22,79%, şi omul de afaceri Cătălin Chelu, cu 12,2%.

Totodată, Chelu împreună cu Rîmar Cezar, firma Debrocons Galaţi, Altur Slatina şi celelalte persoane cu care acţionează în mod concertat trebuie să lanseze, oferta de preluare la compania Comat Galaţi (COTM), specializată în comerţul de produse industriale. Capitalul Comat Galaţi este deţinut de omul de afaceri Cătălin Chelu (31,23%), firma Debrocons Galaţi (15,41%), iar fondul de investiţii Broadhurst controlează 11,8%.

O ofertă de preluare trebuie realizată şi pentru firma Vitimas Tecuci (VITK), la care Chelu acţionează în mod concertat cu Cezar Rîmar şi Maricel Stan. Producătorul de maşini agricole din Tecuci este controlat în proporţie de 47,7% de Chelu, în timp ce Cezar Rîmar are 19,97% din capital. Printre acţionarii firmei se regăseşte si AVAS, cu 22% din capital.

Legislaţia pieţei de capital prevede că atunci când un investitor ajunge să deţină mai mult de 33% din titlurile unei companii trebuie să lanseze o ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni.

Posted

Trei firme controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu au început să vândă acţiuni Altur

Trei firme controlate de Cătălin Chelu au început să vândă din acţiunile deţinute la producătorul de componente auto Altur Slatina (ALT), care este controlată de omul de afaceri, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a obligat pe acesta să lanseze o ofertă de preluare a societăţii. Conform celor mai recente raportări remise Bursei de Valori Bucureşti, Chelu deţine indirect, prin Mecanica Rotes şi Celule Electrice, 42,99% din Altur.

De la data la care CNVM l-a obligat pe omul de afaceri să lanseze oferta de preluare, firmele Vulturul Comarnic (VULT), Comat Galaţi şi Celule Electrice Băileşti (CLEL) au vândut mai multe pachete de acţiuni ale Altur, reprezentând 0,19% din capitalul producătorului de componente auto. Valoarea cumulată a tranzacţiilor realizate de cele trei firme este de 66.368 de lei. Titlurile au fost vândute la preţuri cuprinse între 0,0369 lei şi 0,0429 lei. Investitorii de la Bursă au reacţionat vizibil la ordonanţa Comisiei şi au ridicat preţul acţiunilor Altur cu 26,22%, de la 0,0347 lei la 0,0438 lei.

Posted

Firmele lui Chelu au vândut aproape 1% din SIF Oltenia şi SIF Moldova în ultimele 2 luni

Cinci firme, prezumate a acţiona în mod concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu la SIF-uri au vândut în ultimele două luni 0,98%, respectiv 0,8% din capitalul SIF Moldova şi SIF Oltenia, după adunările generale din a doua jumătate a lunii aprilie. Groval Trade, Lineas Trade, Libron Consulting, Mattera Com şi Amattis au obţinut 7,68 milioane lei, în ultimele două luni din vânzarea unor pachete importante de acţiuni la SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5).

Până în a doua parte a lunii aprilie, Cătălin Chelu acumulase prin intermediul firmelor sale participaţii importante în cadrul societăţilor de investiţii financiare (SIF), care i-ar fi oferit un cuvânt greu de spus la adunările acţionarilor din 24 aprilie, când la patru dintre cele cinci SIF-uri au fost aleşi membrii în consiliul de administraţie pentru un nou mandat.

Astfel, la SIF Moldova, Cătălin Chelu era prezumat că deţine 8,85% din capitalul societăţii, prin intermediul firmelor sale, cu mult peste pragul maxim de participaţie de 1%, stabilit prin lege. În consecinţă, înaintea adunărilor acţionarilor, din 24/25 aprilie, conducerea SIF Moldova a suspendat drepturile de vot pentru 34 de acţionari prezumaţi ca acţionând în mod concertat cu Cătălin Chelu. De la încheierea alegerilor la SIF Moldova, până în prezent, firma Groval Trade, bănuită că ar fi controlată de Chelu, a vândut în mod treptat 5,08 milioane acţiuni SIF Moldova, reprezentând 0,98% din capitalul companiei, pentru care a obţinut 3,55 milioane lei.

În cazul SIF Oltenia, firmele lui Chelu au început să vândă treptat acţiuni, din prima jumătate a lunii mai, pentru care au obţinut 4,13 milioane lei, până în prezent. Astfel, până la jumătatea lunii iunie, Lineas Trade, Groval Trade, Libron Consulting, Mattera Com Galaţi şi Amattis au vândut 4,65 milioane acţiuni SIF Oltenia, reprezentând 0,8% din capitalul social. La adunarea din aprilie de la SIF Oltenia, unde acţionarii companiei au votat pentru acordarea de dividende, Chelu şi firmele sale, prezumate a acţiona concertat, au avut drepturile de vot suspendate pentru 8,58% din capitalul social al SIF5.

Şi la celelalte SIF-uri, conducerile societăţilor au limitat drepturile de vot ale unor grupuri de firme, suspectate că ar acţiona în mod concertat cu Chelu, la adunările generale din 24 aprilie. Astfel, la SIF Muntenia (SIF4), Cătălin Chelu deţinea împreună cu mai multe firme şi persoane fizice 19,58 milioane de acţiuni SIF4, înaintea adunării generale din 24 aprilie, adică 2,43% din capitalul social, ceea ce a dus la suspendarea a 1,43% din drepturile de vot ale acestora.

La adunările de la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3), Chelu şi firmele sale au avut suspendate drepturile de vot pentru 2,06%, respectiv 3% din capitalul social al companiilor. La SIF Muntenia, SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania tranzacţiile derulate de Cătălin Chelu şi de firmele sale au fost nesemnificative sau inexistente, după adunările din 24 aprilie, când au fost prezumaţi a acţiona în mod concertat cu peste 1% din capitalurile sociale ale celor cinci societăţi.

http://www.newsin.ro/bursa-vinzari-chel ... &hid=media

Posted

AIPC cere oprirea de la transfer a acţiunilor firmelor lui Chelu

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut CNVM să suspende de la tranzacţionare acţiunile a 4 firme pentru care omul de afaceri Cătălin Chelu, împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, a fost obligat să lanseze oferte publice de preluare, potrivit Mediafax. AIPC a cerut suspendarea de la tranzacţionare a firmelor Altur Slatina (ALT), Mecanica Rotes Târgovişte (METY), Comat Galaţi (COTM) şi Vitimas Tecuci (VITK). O altă solicitare a asociaţiei este blocarea, la Depozitarul Central, a tranzacţiilor cu acţiunile pe care Chelu şi persoanele cu care acţionează concertat le deţin la firmele respective.

Solicitările asociaţiei vin în contextul în care 3 firme controlate de Chelu au vândut mai multe pachete de acţiuni deţinute la producătorul de componente auto Altur Slatina (ALT), care este controlată de omul de afaceri, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a obligat să lanseze o ofertă de preluare a societăţii. "Având în vedere intenţia clară de a înstrăina unor terţe persoane pachetele de acţiuni care depăşesc procentul de 33% din capitalul social, cu planul evident de a eluda în continuare prevederile legislative incidente, făcând astfel imposibilă derularea din punct de vedere tehnic a ofertelor de preluare obligatorii şi în consecinţă intenţia celorlalţi investitori din piaţă de a cere în instanţă obligarea respectării legislaţiei privind piaţa de capital. (...) Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital solicită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să dispună blocarea şi indisponibilizarea la Depozitarul Central, ca măsură asiguratorie în vederea protecţiei investitorilor şi asigurării unei pieţe ordonate, a acţiunilor deţinute, la companiile Vitimas Tecuci, Comat Galaţi, Mecanica Rotes Tîrgovişte şi Altur Slatina", se spune într-un comunicat al AIPC.

Posted

Pragul la SIF-uri ramane neclintit inca trei saptamani

Curtea Constitutionala a amanat din nou luarea unei decizii privind constitutionalitatea pragului maxim de detinere de la SIF-uri, de 1% din capitalul social, noul termen fiind data de 7 iulie. Curtea Consitutionala trebuia sa judece pe 2 iunie exceptia de neconstitutionalitate a pragului de 1% la SIF-uri, care a fost ridicata de firma Comrimet Galati intr-un proces cu SIF Oltenia, insa a stabilit ca termen de pronuntare data de 16 iunie.

Pragul de 1% a fost contestat puternic, mai ales dupa adunarile generale ale actionarilor de la SIF-uri din aprilie, cand voturile mai multor grupuri de actionari au fost limitate la 1% de catre conducerile SIF pe motiv de actiune concertata. Reprezentantii Bursei de Valori au anuntat ca vor propune Ministerului de Finante o initiativa legislativa de ridicare a pragului la 5%, o propunere similara fiind discutata in comisiile de buget si finante din Senat si Camera Deputatilor.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... i-4559742/

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.