Jump to content

Prea puţine grădiniţe cu program prelungit


dcp100168

Recommended Posts

Prea mulţi copii şi prea puţine grădiniţe

Programul încărcat pe care îl au îi obligă pe părinţi să caute pentru micuţii lor în special grădiniţe cu program prelungit, chiar dacă sunt conştienţi că pentru acest lucru vor scoate din buzunare sume destul de ridicate, în unele cazuri de două ori mai mari decât salariul minim pe economie. Cu toate acestea, oferta grădiniţelor cu program prelungit este destul de săracă, chiar dacă se vor lua în calcul şi unităţile de învăţământ particulare. Potrivit datelor furnizate de Nicoleta Crânganu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, judeţul nostru dispune de 255 de grădiniţe, însă dintre acestea doar 23 au program prelungit (19 sunt în municipiul Galaţi, restul fiind în Tecuci), adică părinţii îşi aduc copiii la ora 7-8-9, depinde de programul lor, şi îi iau la 16-17-18, tot în funcţie de program. În aceste grădiniţe, pe lângă programul obişnuit, copiii au un program de masă şi somn.

"Locuri în grădiniţe ar trebui să fie pentru toată lumea şi, de fapt, sunt. Problema este că mulţi părinţi doresc să îşi dea copiii la grădiniţe cu program prelungit, din pricina programului lor de serviciu. Or, acestea sunt într-adevăr puţine faţă de solicitări. În schimb, există suficiente locuri la grădiniţele cu program normal, iar copiii care au bunicii în Galaţi pot frecventa aceste unităţi de învăţământ preprimar", ne-a explicat Nicoleta Crânganu. Practic, "bătaia" pe aceste locuri este destul de strânsă atât din cauza programului părinţilor, dar şi cauza sumelor de aproape trei ori mai mici faţă de cele pe care le vor plăti gălăţenii dacă îşi duc micuţii la unităţi de învăţământ particulare, în municipiul nostru fiind şase astfel de grădiniţe. "Dacă la o grădiniţă particulară suma plătită lunar este cuprinsă între 800-1.200 de lei, în cazul unităţilor de învăţământ particular suma este stabilită împreună de comitetul de părinţi în funcţie de numărul de mese din fiecare zi şi poate ajunge la maxim 400 de lei", ne-a spus Magdalena Gaiu, inspector adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

În aceste condiţii, majoritatea părinţilor, de teamă ca micuţii lor să nu rămână fără locuri la gradiniţă, merg să-şi înscrie copiii încă din luna iunie, imediat după ce se încheie anul şcolar. "Înscrierea la grădiniţe se face, în mod normal, începând cu luna iunie, la sfârşit de an şcolar, pentru anul şcolar următor, dar părinţii îşi pot înscrie copiii şi în toamnă. Numai că în toamnă s-ar putea să nu mai găsească locuri la grădiniţele cu program prelungit. În fapt însă, mulţi dintre părinţi se interesează de locurile din grădiniţe cu mult înainte ca înscrierile să înceapă", a declarat Crânganu.

57 de grădiniţe în mediul urban

Dacă la grădiniţele cu program prelungit oferta este limitată, în ceea ce priveşte unităţile cu program normal oferta este aproape dublă, însă şi în această situaţie există numeroase probleme, cum ar fi săli insuficiente faţă de numărul de copii care vin la o singură grădiniţă, în funcţie de domiciliul lor. Astfel, 57 sunt în mediul urban (3 la Târgu-Bujor, 2 la Bereşti, 12 la Tecuci şi restul la Galaţi) şi 174 de grădiniţe sunt în mediul rural. "Pe lângă grădiniţele cu program normal, există şi una cu program săptămânal, unde copiii sunt duşi la început de săptămână şi luaţi la sfârşitul acesteia - Grădiniţa Nr. 32 Galaţi", a spus Crânganu.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Taxă de ajutor de educatoare

* Anul acesta, deficit de 3.000 de locuri la program prelungit * Părinţii sunt dispuşi să plătească în jur de 30 de lei pe lună pentru ajutor de educatoare, ca să poată prinde loc la o grupă cu program prelungit * Două grădiniţe noi şi alte trei extinderi nu sunt finalizate din lipsa fondurilor *

Părinţii a 3.000 de copii gălăţeni vor fi nevoiţi să renunţe anul acesta la visul de avea copiii înscrişi la grădiniţe cu program prelungit. Criza locurilor la grădiniţe s-a acutizat şi la noi în ultimul timp, mai ales că nu s-a mai construit nimic nou, iar ceea ce s-a început va rămâne neterminat din cauza lipsei de fonduri.

Inspectoarea de la învăţământul preprimar, Ana Secrieru, ne-a declarat că la grădiniţele cu program prelungit din Galaţi s-au depus deja aproximativ 3.000 de cereri care nu au putut fi soluţionate. „Grupele de la toate aceste grădiniţe funcţionează şi aşa cu mult peste numărul de copii admis de lege, unele chiar la dublu. Nu ne putem permite să lucrăm cu grupe chiar de trei ori mai mari decât este legal. Aşa că i-am orientat spre grădiniţe cu program normal. Asta e situaţia”, susţine inspectoarea.

De ceva vreme, la grădiniţele unde numărul de copii de la grupă este aproape dublu faţă de maximul admis de lege, părinţii au hotărât să plătească şi un ajutor de educatoare, pentru că doar un singur cadru didactic nu ar face faţă. „Avem aproape 40 de copii la grupa mică. Cu vârste între 3 şi 4 ani. Oricât am vrea, nu putem să facem faţă. Să nu le primim deloc copiii, nu ar fi fost o soluţie, dar nici nu poate avea grijă de ei o singură educatoare. Omul vrea să ştie că îşi lasă aici puiul în siguranţă. Atunci au hotărât că mai bine plătesc din propriile buzunare un ajutor de educatoare”, ne spune un cadru didactic, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Despre această practică se ştie la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nu apare stipulată în nicio lege. Dar, pe de altă parte, şcolile pot oferi servicii contra cost către comunitate. Aşa s-a găsit această soluţie de compromis. Părinţii ar fi trebuit astfel să apeleze la o grădiniţă particulară, unde costurile sunt mult mai mari. „Dintre cele aproximativ 20 de grădiniţe cu program prelungit, în pe puţin jumătate se apelează la acest ajutor de educatoare, altfel nu s-ar descurca. Şi aşa, anual, rămân copii care sunt trimişi la program normal, deşi părinţii şi-ar fi dorit la program prelungit. Ajutoarele de educatoare sunt de obicei studente la facultăţile cu profil pedagogic, în special cele cu specializare limba engleză, care şi aşa predau opţional această disciplină copiilor. Din banii obţinuţi de grădiniţă, o parte constituie salariul ajutorului de educatoare, iar o altă parte intră în venitul propriu al grădiniţei”, ne-a mai spus inspectoarea de specialitate.

Soluţia pentru reglementarea acestor lucruri ar fi construirea a cât mai multor grădiniţe. În prezent sunt prinse cinci investiţii la acest capitol, două grădiniţe noi şi trei extinderi. Niciuna dintre ele nu este însă terminată.

Până atunci, părinţii vor fi nevoiţi să plătească în continuare (deşi învăţământul de stat este, teoretic, gratuit) pentru a-şi putea lăsa copilul la o grădiniţă cu program prelungit. Chiar şi aşa, părinţii sunt totuşi mulţumiţi că au prins un loc şi că nu sunt nevoiţi să plătească sute de lei pe lună, la o unitate particulară.

http://www.viata-libera.ro/articol-Criz ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

In schimb bisericile se inmultesc ca si ciupercile dupa ploaie, pe bani publici - inclusiv de la Consiliul Local. :oops:

Grija pentru viata viitoare prevaleaza...primarul nostru are si motive sa aiba astfel de griji, in detrimentul galatenilor cu copii :(

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Criză de grădiniţe

Preşcolari la conservă

* Unele grupe de la grădiniţele cu program prelungit au un efectiv de copii dublu faţă de cel prevăzut în lege * Ajutoare de educatoare şi taxe suplimentare * Investiţii sistate pe un an de zile *

Grădiniţele se pregătesc pentru noul an şcolar cu grupe de câte 30-40 de copii. Spaţiile sunt insuficiente, iar personalul, la fel. Copiii vor sta la ore precum în cutiile de conserve, înghesuiţi în săli supraaglomerate. Grupele de preşcolari depăşesc cu mult numărul maxim de copii admis de lege în multe dintre grădiniţele din municipiu, în special în cele cu program prelungit. Normele Ministerului Educaţiei,k care prevăd ca numărul maxim de copii să fie de 20, sunt încălcate în majoritatea grădiniţelor cu program prelungit.

„Sperăm să se mai retragă”

Una dintre cele mai aglomerate grădiniţe este „Motanul Încălţat” din Micro 19. „Avem 42 de copii la grupa mică. Şi am spus stop, că cereri mai erau. Ce poţi face? Cartierul este mare şi vin la noi copii şi din Cartierul Dimitrie Cantemir”, ne spune directoarea de la „Motanul Încălţat”, Stanca Oprea.

Şi la Grădiniţa „Step by step”, tot din Cartierul Dunărea, sunt 40 de copii la grupa mică, iar cereri neonorate sunt vreo 30: „Oricât am vrea, nu-i putem primi pe toţi. Şi aşa suntem foarte aglomeraţi. Sperăm să se mai retragă. Din experienţa anilor anteriori, unii copii nu reuşesc să se acomodeze şi sunt retraşi”, ne spune directoarea Geanina Popa.

Situaţie complicată şi la Grădiniţa Nr. 36 „Mihai Eminescu”, singura cu program prelungit care a mai făcut înscrieri anul acesta. La unele instituţii – cum ar fi Grădiniţa „Sf. Sterian” – conducerea a ales să nu mai facă înscrieri anul acesta la grupa mică pentru a evita supraaglomerarea. „Avem 140 de locuri şi peste 200 de copii înscrişi. La unele grupe avem 28, la altele chiar 36 de copii. Vin la noi copii din Tiglina I, Mazepa 2, blocurile de la Faleză”, ne spune directoarea Carmen Nechita. Aceasta spune că o altă problemă cu care se confruntă e faptul că, deşi s-a început modernizarea bucătăriei acum trei ani, în 2008 şi în 2009 nu au mai venit fonduri. „Avem promisiuni. Am fost în audienţe. Sperăm să se rezolve problema. Altfel se va deteriora tot ceea ce s-a făcut”, mai spune Carmen Nechita.

Sala de clasă, sală de mese şi dormitor

Pentru că fiecare părinte în parte vine şi plânge că are nevoie musai de un loc la o grădiniţă cu program prelungit, înscrieri peste numărul admis de lege s-ar mai fi făcut. Însă grădiniţele se confruntă şi cu o lipsă acută de spaţiu. Unele, cum este „Sf. Nicolae”, au clasele trei în una: sală de activităţi, sală de mese şi dormitor. Nu au unde să se extindă. În mod paradoxal, majoritatea instituţiilor care au un număr mare de copii au totuşi autorizaţie sanitară: „Sunt părinţi care-şi iau copiii acasă după ora 12.00 şi nu avem câte doi în pat. Am avut noroc şi că au venit în inspecţie când lipseau mulţi, astfel nu au fost probleme cu autorizaţia”, ne mărturiseşte o altă directoare.

Taxa de ajutor de educatoare

Cu atât de mulţi copii e lesne de înţeles că, mai ales la grupele mici, educatoarele au mult de lucru şi sunt depăşite de situaţie. La propunerea educatoarelor, părinţii au hotărât să plătească din buzunarele proprii şi un ajutor de educatoare, pentru că doar un singur cadru didactic nu ar face faţă. Despre această practică se ştie la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nu apare stipulată în nicio lege.

Dar, pe de altă parte, unităţile de învăţământ pot oferi servicii contra cost către comunitate. Aşa s-a găsit această soluţie de compromis. Aproape jumătate dintre grădiniţele cu program prelungit apelează la această modalitate, altfel nu s-ar putea descurca. „Nu cunoaştem exact care sunt grădiniţele care practică acest sistem, aceste lucruri fiind stabilite de către fiecare unitate în parte la şedinţele cu părinţii”, susţine inspectoarea de specialitate Ana Secrieru.

Zeci de copii nu au prins loc

„Dacă am fi înscris toţi copiii de la ai căror părinţi am primit cereri, am fi ajuns la 400 de copii, pe 140 de locuri, nu la 200, câţi avem până în prezent”, ne mai spune directoarea de la „Mihai Eminescu”. Şi de la alte cadre didactice am aflat acelaşi lucru: grădiniţele nu au putut înscrie atâţia copii câte cereri ar fi fost. Fie merg la grădiniţele cu program normal, fie la cele particulare, unde plătesc între 5 şi 7 milioane de lei vechi pe lună, fie apelează la bunicii din dotare.

Investiţii în paragină

Cu toată această criză acută de spaţii pentru grădiniţă, banii pentru investiţiile începute în anii anteriori au fost sistaţi. Singurele fonduri care s-au alocat au fost pentru extinderea de la „Luceafărul” şi pentru finalizarea Grădiniţei Nr. 24. Extinderea de la Grădiniţa Nr. 5 şi noua grădiniţă din Micro 20 au fost lăsate în paragină. „Anul acesta nu s-a primit niciun leu şi nici nu sunt şanse să se mai primească ceva. Abia din 2010 dacă va fi prinsă. Ni s-a spus că s-au alocat fonduri acolo unde lucrările erau avansate mai mult de jumătate”, ne spune directoarea centrului financiar care răspunde de construirea noii grădiniţe din Micro 20.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pres ... rva_2.html

Link to comment
Share on other sites

"Dacă la o grădiniţă particulară suma plătită lunar este cuprinsă între 800-1.200 de lei, în cazul unităţilor de învăţământ particular suma este stabilită împreună de comitetul de părinţi în funcţie de numărul de mese din fiecare zi şi poate ajunge la maxim 400 de lei", ne-a spus Magdalena Gaiu, inspector adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Fratilor, da' unde se crede donsoara Magdalena Gaiu? In Bucuresti?? De unde a scos sumele astea atat de mari?

hmm..ori de azi preturile sunt mai mari in Galati decat in Arad, si afla je de-abia acum, ori femeia spune minciuni frustrate.

Pe fii-mea am dus-o la gradinita particulara. Are doi ani si un pic, nu mananca inca tot singura, deci inca asistata, mai foloseste si cate-un pampers, deci inca si schimbata, si platesc 500lei/luna (la care mai adaug masa de 7 lei/zi - deci un total maxim maximorum de 640lei). Grupa mica e de 10 copii, maxim 12, cu doua educatoare. In acesti bani este inclus tot. Nu mi se mai cere sa aduc nimic de acasa. Nici creioane, nici plastelina, caietele sau ce naiba o mai exista. In pret sunt incluse si ore de gimnastica ritmica si engleza. (parca-i fac reclama gradinitei, da's buna, nu? :twisted: ) Daca trei zile n-am chef sa o duc, pentru cele 3 zile mi se calculeaza suma aferenta si mi se restituie.

Deci, ce ii poate poate oferi fetei mele o alta gradinita sa platesc mai mult de atat?Sunt multumita, iar copila mea fericita.

P.S. Si din preturile ce le-am auzit de la celelalte mamici, eu platesc destul de piperat pentru o gradi particulara.

Asa ca, iar ma repet, de unde 800-1200lei/luna..in Galati?Ce-au innebunit?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nu, dna inspector nu minte. Sunt gradinite in Galati care percep taxa cel putin egala cu 800 lei/luna. Dar gradinita care perrcepea 1200 lei/luna percepe acum doar 900lei, ca sa atraga mai multi clienti. Oricum la aceasta taxa (in care sunt incluse rechizitele, 2 mese si 2 gustari, uniforme, transport etc) se adauga si costurile disciplinelor optionale.

Link to comment
Share on other sites

ENORM!

Eu imi duc fata la o respectabila si dorita gradinita particulara din Arad. Platesc cu TOTUL 640 lei/pe luna (sunt incluse: program prelungit(pana la ora 18), mic dejun, gustare la ora 10, masa de pranz, gustare la ora 16, rechizite, toate articolele consumabile (plastelina, caiete de colorat etc) , costurile disciplinelor suplimentare - gimnastica artistica, lb.engleza)! Si cu toate acestea...este una din gradinitele scumpe ale orasului, in varianta in care nivelul de trai aici este ceva mai ridicat, deci salarii mai mari, dar si preturi mai mari la toate serviciile.

Deci...facand o comparativa....al cui pret e nejustificat? al gradinitei din arad sau al celei din galati?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.