Jump to content

Începe programul de vaccinare a copiilor


Recommended Posts

Posted

DSP Galaţi demarează programul de vaccinare

Începând cu săptămâna viitoare, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Galaţi va iniţia două acţiuni, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, prima dintre ele, vizând conştientizarea populaţiei adulte despre necesitatea vaccinului la copii şi a doua acţiune pune în prim plan demararea procesului de vaccinare a copiilor din comunităţile sărace ori cele locuite în majoritate de rromi. De asemenea, la nivelul judeţului Galaţi morbiditatea şi mortalitatea au o rată foarte scăzută.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi va “marca“ Săptămâna Europeană a Vaccinării împotriva bolilor contagioase, prin muncă şi anume desfăşurarea programului organizat la nivel naţional, de vaccinare a copiilor. Astfel, conducerea Direcţiei şi-a anunţat intenţia de a implementa în perioada imediat următoare, două tipuri de acţiuni. Prima dintre ele se referă la încercarea cadrelor medicale de a face posibilă conştientizarea populaţiei, cu privire la beneficiile vaccinului şi a doua, este cea referitoare la vaccinarea copiilor de vârste fragede. Astfel, conform declaraţiei dr. Costinela Georgescu, directorul DSP Galaţi, procesul de vaccinare va fi realizat în comunităţile locuite preponderent de populaţia rromă, ori în cele în care factorii socio-economici sunt precari. “Este pentru a treia oară consecutiv când România desfăşoară astfel de acţiuni. Săptămâna aceasta ne propunem două tipuri de activităţi. Prima are drept scop informarea populaţiei despre importanţa vaccinării pentru sănătatea copiilor noştri. Al doilea obiectiv este de a acţiona la nivelul comunităţilor cu anumit specific de viaţă privind recuperarea copiilor cu vârstă de la zero la trei ani care nu au fost cuprinşi în campaniile de vaccinare“, a declarat dr. Costinela Georgescu, şeful DSP Galaţi.

Retrospectiva activităţii campaniei din anii precedenţi

Statistica din anii trecuţi arată că la nivelul judeţului Galaţi, atât morbiditatea, cât şi rata mortalităţii cauzate de bolile contagioase este scăzută, undeva la 99%, deoarece vaccinurile distribuite populaţiei şi-au făcut efectul în proporţie de 95%. “În anul 2008, şi chiar pe ultimii cinci ani, mortalitatea şi morbiditatea au fost zero la boli transmisibile, de tipul tuse convulsivă, poliomelită. Doar două cazuri de rujeolă am înregistrat, unul în 2005, altul în 2006, la copiii vaccinaţi conform vârstei, dar cu afecţiuni imunologice dobândite şi un singur caz de hepatită virală de tip B“, a explicat dr. Mariana Ioan, epidemiolog judeţean în cadrul DSP Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Posted

Şase localităţi gălăţene în atenţia epidemiologilor

Cum acoperirea vaccinală este de peste 95%, mai mare decât cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în judeţul Galaţi mortalitatea şi morbiditatea prin boli transmisibile este aproape de zero. În cadrul actualei Săptămâni Europene a Vaccinării, autorităţile sanitare gălăţene au ca obiective informarea populaţiei şi eliminarea restanţelor la vaccinarea copiilor din zonele cu risc din nordul judeţului.

Ghidigeni, Toflea, Brăhăşeşti, Tălpigi, Iveşti şi Lieşti sunt localităţile gălăţene unde există comunităţi, majoritatea de rromi, expuse riscului din punct de vedere epidemiologic, deoarece acolo părinţii nu îşi aduc întotdeauna copiii la vaccinat. De aceea, acum, în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării, imunizarea copiilor din aceste comunităţi, copii rămaşi restanţieri la vaccinare, reprezintă unul dintre obiectivele autorităţilor sanitare gălăţene. De fapt, aceste comunităţi sunt singurele care au astfel de probleme, în general de mentalitate, per total acoperirea vaccinală a judeţului fiind mai mult decât bună.

Cel de-al doilea obiectiv al acestei săptămâni speciale destinate vaccinării îl constituie intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei asupra beneficiilor vaccinării. "În urma unui studiu realizat în 11 ţări europene s-a demonstrat că, din punct de vedere financiar, este mult mai ieftină o campanie de vaccinare decât tratamentul bolilor ce pot apărea dacă nu se face imunizarea. De exemplu, tratarea unui bolnav de rubeolă costă între 200-400 de euro, pe când vaccinarea unei persoane împotriva rubeolei costă doar 0,19 euro. De aceea, în cadrul acestei săptămâni a vaccinării vrem să scoatem în evidenţă şi să informăm părinţii cât de important este să îşi vaccineze copiii", a precizat directorul DSP Galaţi, Costinela Georgescu. Că Galaţiul nu are probleme mari la capitolul vaccinare o dovedeşte şi faptul că în ultimii cinci ani au existat doar două cazuri de îmbolnăvire cu rubeolă şi unul cu hepatita B, dar la copii care aveau sisteme imunitare cu deficienţe. "În ceea ce priveşte vaccinarea cu vaccin difterotetanicpertusis, aici avem o acoperire de 96,14%, la vaccinarea antihepatitică acoperirea este de 96,19%, iar vaccinarea antipolio are o acoperire de 96,38%. Asta dovedeşte că stăm mai bine decât cere OMS. Dar asta deoarece noi vaccinăm şi copiii care, din diferite motive, nu au fost imunizaţi la vreme şi facem asta în fiecare lună, nu doar o dată pe an", a precizat dr. Mariana Ioan, epidemiolog judeţean din cadrul DSP Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

  • 4 months later...
Posted

Calendarul vaccinării copiilor

De la naştere şi până la vârsta de 14 ani, un băiat face nu mai puţin de 7 tipuri de vaccinuri, iar o fată 8 tipuri. Evident, fiecărui copil i se administrează mai multe doze din anumite tipuri de vaccin, la intervale diferite de timp. Medicul care aplică vaccinul trebuie să aibă detalii complete privind starea de sănătate a copilului şi eventualele afecţiuni de care acesta suferă sau a suferit în trecut, pentru a putea stabili dacă poate sau nu să fie vaccinat în siguranţă la momentul respectiv.

Primele 6 luni sunt vitale

Unui nou-născut i se face încă dinainte de a părăsi maternitatea un vaccin împotriva hepatitei B şi un altul împotriva tuberculozei (BCG).

Odată ce a împlinit două luni, bebeluşului, băiat sau fată, trebuie să i se administreze, simultan, potrivit calendarului de vaccinare intrat în vigoare la 1 octombrie 2008, vaccinul diftero-tetanic (DTF), cel antipoliomielitic injectabil şi încă un vaccin împotriva hepatitei B. Aceeaşi schemă de vaccinare i se va aplica celui mic la împlinirea vârstei de şase luni.

Între timp, însă, la patru luni, se mai administrează un vaccin DTF şi unul antipoliomielitic injectabil, simultan.

Între 13 şi 15 luni, copilului trebuie să i se facă un nou vaccin DTF şi, simultan cu acesta, unul antirujeolic şi antirubeolic, dar şi unul poliomielitic oral (picături administrare pe limbă).

O altă doză de vaccin DTF i se va administra copilului abia la vârsta de 4 ani.

Vaccinuri la vârsta şcolară

Încă din clasa I, la vârsta de 7 ani, elevului i se administrează un vaccin antirubeolic şi antirujeolic.

Apoi, la vârsta de 9 ani, în clasa a III-a, urmează un nou vaccin antipoliomielitic oral.

În clasa a VIII-a, la 14 ani, se face vaccin DTF tuturor elevilor şi antirubeolic doar fetelor. Toate aceste vaccinări se realizează în cadrul campaniilor şcolare de specialitate.

În plus, unora dintre copii li s-ar putea administra şi vaccinuri antigripale, dat fiind că se apropie cu paşi repezi vremea rece, care favorizează apariţia afecţiunilor de acest tip. Nu în ultimul rând, după ce se va finaliza producţia loturilor de vaccin împotriva gripei noi, unii dintre cei mici ar putea fi imunizaţi.

În ceea ce priveşte vaccinurile obligatorii, v-am oferit informaţii, în paralel, asupra clasei în care se face vaccinul şi asupra vârstei copilului, pentru că, evident, unii s-ar putea să mai rămână în urmă cu materia şi să mai repete o clasă sau alta, o dată sau de mai multe ori. Părinţii şi medicii trebuie să aibă mare grijă, să ţină socoteala!

http://www.viata-libera.ro/articol-Cale ... lor_2.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.