Jump to content

Promoţie dublă de ingineri


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Promoţie dublă

De două ori mai mulţi proaspeţi îngineri

* Numărul mare de studenţi care vor părăsi sistemul universitar va crea probleme financiare Universităţii „Dunărea de Jos” *

În plină criză economică, piaţa muncii din Galaţi se pregăteşte să absoarbă în vară un număr dublu de absolvenţi de facultăţi tehnice. Este vorba despre studenţii din anul al V-lea pe sistemul clasic şi de cei din anul al IV-lea pe sistemul Bologna, ambii fiind ani terminali. În condiţiile în care anual terminau facultatea în jur de 600 de studenţi, anul acesta numărul de absolvenţi ingineri va fi dublu, adică aproximativ 1200. Dincolo de posibilul blocaj care se va produce pe piaţa muncii, inclusiv Universitatea „Dunărea de Jos” va avea o serie de pierderi. Practic, începând cu anul universitar viitor vor fi mai puţini studenţi, ceea ce înseamnă că şi alocaţia bugetară va scădea proporţional. „În ce priveşte reducerea de studenţi, să nu uitaţi că şi anul trecut am pierdut 25 la sută de la facultăţile netehnice datorită procesului Bologna, iar anul acesta ne grăbim să pierdem încă 20 la sută de la specializările tehnice. Aceste reduceri de studenţi înseamnă şi din punct de vedere financiar nişte probleme pe care vom încerca să le rezolvăm cum vom şti mai bine”, a declarat rectorul „Dunării de Jos”, Viorel Mînzu. Acesta a precizat că anul trecut pierderea de studenţi a mai fost atenuată de numărul mare de locuri de la masterat. „Anul acesta tot 770 de locuri la masterat avem, aşa că nu mai putem compensa pierderile nici măcar parţial, cum s-a întâmplat anul trecut. Studenţii de anul al cincilea vor dispărea cu totul, vom avea numai patru ani în derulare”, a mai spus Viorel Mînzu. Anul acesta va absolvi ultima promoţie pe sistemul clasic, iar începând din toamnă în universităţile din România vor fi studenţi care urmează doar programe de studiu pe modelul Bologna.

http://www.viata-libera.ro/articol-De_d ... eri_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.