Jump to content

Graffiti este o artă!

toxicone

Recommended Posts

aaaa poi :-? dak s-ar leagaliza care ar mai fi tota chestia cu graffiti ne-am duce la zid respectiv am desena si am pleca acasa..unde ar mai fi toa bucuria cand iti vezi desenu si sa stii k ai riscat atat sa faci?..

aaaa poi :-? dak s-ar leagaliza care ar mai fi tota chestia cu graffiti ne-am duce la zid respectiv am desena si am pleca acasa..unde ar mai fi toa bucuria cand iti vezi desenu si sa stii k ai riscat atat sa faci?..

Deci, până la urmă, are dreptate să se ia lumea de voi, nu? :twisted:

bai toxic...am intrat din greseala aici, daaaaaaaaar...pe cine crezi ca prostesti ca pui poze de pe internet ? In primul rand se vede ca peretele ala nu este in galati...sunt multe straturi de vopsea in spate..taguri date cat mai sus sa se vada...nu exista pereti din astia in gl( putini sunt asa in romania)...in al 2-lea rand nu stii sa dai asa bine..iti place sa te faci cunoscut pe net ? poate agati pe cineva cu poze care nu sunt ale tale.. esti tru tare..nu iti place vandalismul..nu esti de acord cu chestiile ilegale..zi frumos ca nu esti in stare si iti este frica sa dai la strada ..e plina tara de wannabe si trendosi .. graffere.. semnat: sice

in primul rand dragul meu graffer care ai dat 2 bomburi obosite la orange si esti king ... toxic da de foarte mult timp si da de 10 ori mai bn decat tine (se semneaza de curand cu toxic)

NU E SMECHERIE SA DAI BOMBURI LA STRADA CUM AI DAT U si ii desconsideri pe cei care dau piese la periferie sau in alte parti !

aia nu este poza de pe net dragule ... desi ai dreptate, nu este dat in galati ... e dat in cernavoda, sub pod ...

si oricum noi preferam sa fim necunoscuti si sa dam in locuri nepopulate ... nu o facem pentru faima ci pur si simplu o facem de placere ca hobby spre deosebire de tine care vrei sa ajungi in varf ...

data viitoare cand dau ceva cu toxic o sa scriu mare ... "4 sice" sa nu mai vorbesti aiurea. salut

• 4 weeks later...

imi plac grafurile cu gust adik: un desen frumos, interesant,

imi plac grafurile facute cu matritza: transmite anumite mesaje si se intelege ce e acolo!

Insa urasc Tagurile, scrisurile de prost gust ,ex: osk, p---, fortzza otelu, feritiva de 21, idu-ri de mess, nr de tel etc etc etc etc is mazgaleli aiurite!!! in nici un caz nu e arta sau ceva interesant!! sunt o mizerie de doi bani!! daca nu te pricepi lasa-te frate nu strica aiurea peretii!!!!

• 1 month later...

Mie.mi place grafitti,binenteles nu acele vulgaritati,dar imi place sa le studiez si sincer si fara suparare,nu ma deranjeaza.

Nu aveti pereti?va dau eu o idee unde ar fi pereti cu duiumul.Provocare provocatoare !!!! Peretii sutelor de garaje construite abuziv.Sunt sigura ca ptr construirea lor nu au cerut parerea nimanui,dar deranjeaza.Si aveti si o tema pe problema asta :P;)

• 7 months later...

Talente în derivă

Graffiti pe toate gardurile

Un oraş murdar. Aşa arată Galaţiul în plin centru, după pereţii cotropiţi de armata iubitorilor de graffiti care nu iartă nimic. Autorii sunt copii şi tineri

Am văzut cu ochii mei un grup de patru copii de şcoală, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, care desenau de zor pereţii caselor de pe strada Culturii. Le-am şi fotografiat spatele. Dacă ajungeam cu câteva clipe mai devreme, poate reuşeam să-i prind cu faţa şi să ajut la identificarea lor. Pentru că unele case erau proaspăt văruite şi sunt sigură că proprietarii ar fi fost interesaţi să-şi scoată cheltuielile pentru o nouă lucrare, neapărat necesară.

Scara blocului în care locuiesc, la stradă, a fost şi ea îngrijită din banii locatarilor. Acum poartă amprenta unor scrieri bizare, e murdărită în fel şi chip. Cine şi-a încercat puterile pe faţadele BR-urilor nu ştie nimeni, însă cunosc multe persoane interesate să afle. Mă îndoiesc, de asemenea, că părinţii nu văd ce fac odraslele, nu-i întreabă de ce cumpără sprayuri cu vopsea etc.

N-am inventat noi roata

Moda graffiti nu e nouă. Ca tot ce ni se pare nouă că descoperim, şi roata asta a fost inventată de alţii. Grecii şi romanii au lăsat urme ale acestei arte-îndeletniciri pe zidurile mormintelor sau pe ruine. Secolul XX a fost marcat în America de un curent graffiti atât de violent încât a obligat autorităţile din New York la măsuri drastice. Mai ales că amprenta desenelor de pe pereţii oraşului era cea a bandelor în acţiune. S-a creat chiar o Uniune a Artiştilor de Graffiti în dorinţa de a certifica într-un fel existenţa unor persoane care simt nevoia de a se exprima prin această formă de artă modernă. Oraşe mari din lume au căutat, şi unele chiar au găsit, modalitatea de a veni în sprijinul celor care desenează pe pereţi, oferindu-le spaţiul de manifestare, galerii de metrou, zone publice, garduri ale unor întreprinderi desfiinţate, tramvaie etc., încercând să descurajeze astfel vandalismul, pentru că aceste acţiuni, făcute fără acordul proprietarului, aşa se numesc. La Londra, Amsterdam şi Paris, am văzut zone în care autorităţile chiar îi încurajează pe artişti să îşi facă treaba nestingheriţi şi să producă artă deosebită, fără să se teamă că vor fi prinşi sau arestaţi pentru vandalism sau încălcarea proprietăţii private.

Libertatea de a face orice

La noi, acţiunile graffiti au apărut după 1990. Nu pentru că înainte copiii şi tinerii n-ar fi ştiut de existenţa vopselei sau a markerului, ci pentru că n-ar fi îndrăznit să le folosească niciodată pe pereţii unei case. Libertatea ne-a adus şi această nonşalanţă cu care ne batem joc de munca altora. Însă tot libertatea ne-a oferit şi sentimentul de frustrare că nu putem face tot ce vrem, nu ne putem manifesta talentul, fără a încălca legea. Să ne înţelegem bine, este ilegal să mâzgăleşti cum vrei tu pereţii întâlniţi în cale. Există sancţiuni pentru asta.

Cui pe cui se scoate

Revenind la Galaţi, de la sculpturile în metal de pe Faleză şi până la clădirile noi sau vechi din centru, graffiti mâzgăleşte masiv oraşul, îi dă un aer de suburbie mizeră şi neîngrijită. Şi, dacă am văzut cum poliţiştii comunitari amendează tot ce mişcă pe spaţiu verde sau bicicliştii, posesorii de câini, persoanele violente şi prost crescute, nu văd de ce n-ar face acelaşi lucru şi cu cei care îşi încearcă talentul pe unde apucă. Pe de altă parte, există suficiente locuri unde cei care simt nevoia să-şi exerseze înclinaţiile artistice prin graffiti ar putea desena în voie. Trebuie numai să le ofere cineva un spaţiu anume, cineva care înţelege că şi asta este o modalitate de decomplexare, uneori, sau chiar de afirmare artistică, în multe cazuri. Amendaţi când mâzgălesc la întâmplare, „talentaţii” din urbe ar putea acoperi cu graffiti multe locuri unde ochiul şi spiritul gospodăresc al edililor n-a ajuns încă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Graf ... ile_2.html

• 8 months later...

Pereţii cu simboluri naziste devin o obişnuinţă

Şi la Galaţi, zilnic apar (şi dispar) lozinci sau simboluri naziste pe pereţi. Cele mai multe sunt puse pe seama teribilismului unor puşti.

În ultimii ani, la Galaţi au apărut numeroase inscripţii cu substrat fascist, nazist sau xenofob. De notorietate sunt "picturile" apărute în 2008 în zona Şcolii generale Mihai Eminescu din plin centrul oraşului, unde au apărut zvastici şi "lozinci" care îndemnau la ură rasistă. "Ucideţi jidanii!" şi "Moarte ţiganilor manelari" ni s-au părut cele mai şocante, deşi şi "Heil Hitler" ni s-a părut a fi un mesaj la fel de periculos.

Locuri favorite ale neonaziştilor mai sunt pe Faleza Dunării (unde toţi pereţii sunt tapetaţi seara cu desene ciudate şi mesaje de multe ori cu subtrat rasial, xenofob, fascist sau satanist.) şi în zona complexurilor comerciale din Ţiglina I, II şi III.

În urmă cu puţină vreme un grup de "desenatori" au desenat zvastici pe monumentul ţăranilor morţi la răscoala din 1907 şi pe o serie de clădiri de pe strada Domnească. Deocamdată autorii nu au fost identificaţi, dar autorităţile cred că este vorba despre teribilişti, nu de nazişti.

Ipoteza lor pare plauzibilă, dar există destule semnale că grupările naţionaliste cu aripi extremiste au reprezentanţi şi la Galaţi. Ne referim aici în special la membri ai grupărilor "Noua dreaptă", "Gebeleizis" sau "Pumnul de fier".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Alarmant-Peretii_cu_simboluri_naziste_devin_o_obisnuinta_0_253174775.html

Da, ce sa zic, a dat pokemoneala in ei. Aici, autoritatile sunt de vina pentru ca nu asigura nimic. Aici ma refer la: locuri special amenajate unde "artistii" cu spray-uri si carioci isi pot exersa talentele, patrule nocturne de asa-zisi Politisti Comunitari care sa-i prinda pe "artisti" si sa-i amendeze cu sume de cateva ori mai mari decat salariul mediu pe economie, daca nu, munca in folosul comunitatii (cine e prins, poate servi exemplu pentru ceilalti) si un cadru legal bine pus la punct. Sa vedem atunci cine va mai avea "inspiratii artistice".

• 8 months later...
  • 3 months later...

Galaţi Graffiti

Locuim în Galaţi, dar am putea uşor să numim oraşul în care ne-am născut Galaţi Graffiti. Clădiri întregi de pe str. Brăilei şi de pe str. Domnească abia respiră aerul primăverii sub mantaua graffiti.

Dacă unii profesori, oameni de cultură ai Galaţiului, au încercat să aducă în atenţia noastră vechile clădiri ale Galaţiului de altădată, cea mai recentă lucrare în acest sens fiind cartea lui Valentin Bodea, ”Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea”, iată că sunt şi oameni care vor să lase o urmă pe unde au trecut, schilodind monumentele de arhitectură din Galaţi, fără să se gândească la cum ar fi să încerce să facă şi bine.

Fenomenul graffiti a fost semnalat prin anul 1971, atunci când New York Times a realizat un material în care vorbea despre un „artist graffiti” care semna cu pseudonimul Taki 183. Doi ani mai târziu, sociologul Hugo Martinez, profesor la City College din New York, a fondat Uniunea Artiştilor de Graffiti pentru a promova artiştii graffiti-ului. El era conştient că aceşti „artişti ai străzii” aveau potenţial şi cel mai bine era să îşi arate talentul prin intermediul unor expoziţii organizate.

Mă gândesc acum că într-un viitor nu foarte îndepărtat, cei care cred că au talent în arta graffiti-ului, ar putea să se adresese persoanelor îndreptăţite să îi ajute să organizeze o expoziţie. Ar fi mult mai bine aşa! E greu de suportat agresiunea vizuală, grafitti-ul care parcă iese din clădire şi îţi străpunge privirea... Cei care au realizat astfel de „lucrări” nu au, cu siguranţă, nicio remuşcare şi au uitat că a fi liber nu înseamnă să faci tot ceea ce îţi pofteşte inima, ci a nu-l agresa prin comportamentul tău pe cel de lângă tine.

monitoruldegalati.ro

• 2 weeks later...

Grafitti – intre vandalism si arta stradala

Cuvântul “graffiti” din limba italiană este pluralul substantivului “graffito”, deși forma de singular a devenit obscură și este folosită în istoria artei, cu referire la opere de artă realizate prin zgârierea desenului pe o suprafață. Ambii termenii englezești provin din italiană, cel mai probabil de la “graffiato”, participiul trecut al verbului “graffiare” (a zgâria); “grafferii” antici își scrijeleau opera pe pereți, înainte de apariția spraiului cu vopsea. Aceste cuvinte derivă la rândul lor de la grecescul γραφειν (graphein), care înseamnă “a scrie”.

Pentru o mica galerie puteti intra pe link-ul de mai jos.

http://www.atac-galati.ro/acufest/?p=75

• 4 months later...

„Dezmăţ" artistic în Galaţi! Graffiti pe majoritatea faţadelor din oraş

Galaţiul a ajuns să semene cu un ghetou. Se poate convinge de acest lucru orice gălăţean sau turist care face o plimbare pe principalele străzi Domnească sau Brăilei. Proprietarii de imobile, responsabili de curăţarea faţadelor, acuză Poliţia că nu intervine pentru a-i pune la respect pe adolescenţii cu pretenţii de artist.

O plimbare prin centrul Galaţiului te poate transpune în atmosfera din gheoturile americane, pe care le-am văzut în filmele cu gangsteri. Cauza e că aproape pe toate edificiile de pe strada Domnească, şi nu numai, se regăsesc inscripţii şi picturi cu graffiti. Vorbim despre aceeaşi stradă pe care Primăria intenţionează să o transforme în pasaj pietonal, la fel cum au toate oraşele importante din Europa.

Pictorii de graffiti nu ţin cont de menirea şi importanţa obiectelor pe care lasă urme. Mâzgâlite au fost, deopotrivă, sediul Romtelecom, Agenţia Naţională de Administrare FIscală, sediul Partidului Social Democrat, iar lista poate continua.

Autorilor le-a fost frică, totuşi, să picteze pe clădirea Primăriei, a prefecturii şi a Catedralei. Nu au ocolit însă Biserica grecească, monument istoric ce datează din 1864.

„Avem mari greutăţi cu copiii care au mâzgâlit. E un mare păcat ce fac ei. E ceva diabolic! Am anunţat autorităţile, dar nu se ia nicio măsură pentru stârpirea acestor obiceiuri urâte. Ăştia cu graffiti abia aşteaptă să fie pereţii curaţi ca să murdărească din nou. Nici nu înţeleg ce scriu ei", a declarat Constantin Stoica, preot la Biserica grecească din Galaţi.

Proprietarii clădirilor spun că nici nu reuşesc să roadă urmele de graffiti, că autorii au grijă să picteze din nou. Aurel Manole, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Galaţi a renunţat să mai cureţe faţada magazinului uniunii, situat pe strada Domnească. „Tot românul se crede artist, dar ăştia sunt nişte pseudo artişti, copii teribilişti, de bani gata care consumă banii părinţilor. Nu intră în atribuţiile noastre să păzim faţada, atâta timp cât sunt oameni plătiţi să-i prindă pe autori. E foarte greu să cureţi această vopsea, pentru că pătrunde în zid. Trebuie să răzuieşti câţiva milimetri", a declarat Aurel Manole.

Potrivit Legii faţadelor, intrată în vigoare recent, proprietarii de imobile au obligaţia de a întreţine faţadele. „Se consideră ca exteriorul cladirii înobilează spaţiul public. Aceste faţade, chiar dacă din punct de vedere al proprietăţii aparţin titularului, totuşi ne agresează pe noi, trecătorii, indiferent de statutul nostru. Primăria va avea un program de monitorizare, şi în momentul în care determină că proprietarii nu întreprind nicio acţiune pentru curăţarea faţadei, vor fi sunaţi să o facă, iar ulterior sancţionaţi", a declarat Teodora Voicilă, architect şef al Galaţiului.

Amenda pentru cei care nu respectă această obligaţie este între 2.000 şi 8.000 de lei. Termenul de efectuare a lucrărilor este de 12 luni de la primirea notificării din partea administraţiei locale. Pentru a da exemplu altor proprietari de imobile, Primăria a demarat un proiect de reparare şi întreţinere a faţadelor. În primă fază, sunt evidenţiate problemele şi determinate intervenţiile care urmează a fi făcute.

Pe de altă parte, Poliţia Locală este organul care are competenţa să amendeze cetăţenii care murdăresc clădirile. Contactat telefonic de cinci ori, seful Poliţiei Locale Cristian Gâscă s-a eschivat să ne spună care sunt realizările instituţiei pe care o conduce la combaterea fenomenului picturilor ilegale. Nu am aflat de la el nici câte sancţiuni au fost aplicate.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, scrierea sau desenarea fără drept pe pereţii clădirilor sau garduri şi în alte locuri publice constituie o contravenţie. Amenda este de la 100 la 500 de lei.

adevarul.ro

• 3 months later...

Teroriştii cu sprayul vandalizează Galaţiul. Mii de clădiri sunt sluţite, iar revopsirea lor ar costa 16 milioane de euro!

Moda artei graffiti încearcă să se impună şi la Galaţi. Din păcate, însă, aspectul artistic s-a pierdut pe parcurs, iar fenomenul graffiti este acum doar o amplă campanie de mâzgălire a clădirilor, mai ales a celor proaspăt renovate. Cel puţin jumătate dintre imobilele oraşului poartă pe ele semne şi simboluri care n-au nicio logică şi niciun fior artistic. Doar mâzgăleală!

Pe orice stradă a Galaţiului ai merge, dai doar peste pereţii mâzgăliţi. Pe strada Brăilei, spre exemplu, din centru şi până la Trei Star, absolut toate clădirile de pe partea stângă sunt acoperite cu semne misterioase. La fel pe strada Domnească, de la Parcul Eminescu şi până la Mioriţa.

N-au scăpat nici faţadele proaspăt renovate, dar nici clădirile simbolice ale oraşului. Până şi imobilele permanent păzite, cum ar fi Palatul Justiţiei sau Primăria, poartă pe ele semne hidoase şi mesaje de genul „Hai Oţelul!" De altfel, acest mesaj este cel mai des întâlnit (împreună cu forma italienizată „Forzza Oţelul"). Evident, obscenităţile sunt şi ele în top. Hârtia nu suportă respectivele cuvinte, aşa că vă lăsăm doar să vă imaginaţi ce obsesii sexuale şi-au expus golanii pe pereţii blocurilor din centru.

Cei mai mulţi dintre gălăţenii cu care am vorbit sunt nemulţumiţi de faptul că imobilele publice şi private sunt mâzgălite.

„Nu este deloc bine ceea ce se întâmplă. Oraşul începe să arate ca un ghetou. Mă întreb de ce Poliţia şi cei de la Primărie nu iau măsuri", spune Marian Marcu (38 ani). Şi Aurica Vasiliu (53 ani) are o opinie asemănătoare: „Mi-au murdărit gardul cu tot de felul de semne sataniste. Tocmai ce-l vopsisem. Să se ia măsuri, că ni s-au urcat golanii în cap!".

În schimb, Vasilica Tonu (56 ani) are un ton mai ponderat: „Tineretul din ziua de azi are viaţă grea. Aşa se distrează ei. Nu e bine că murdăresc clădirile, dar şi Primăria e de vină. Să le facă un loc unde să deseneze".

Dincolo de partea artistică, trebuie să vorbim şi despre costuri. Zugrăvirea faţadei unei clădiri vandalizate costă între 2.000 şi 20.000 de lei, în funcţie de tipoul clădirii şi mărimea ei. O estimare neoficială (ţinând cont că în Galaţi sunt 14.000 de clădiri, dintre care jumătate sunt mâzgălite) arată că, „teroriştii cu sprayul" au produs o pagubă de circa 70 de milioane de lei, adică vreo 16 milioane de euro. Scump!

Obsedaţi de curbe

Peste 99% dintre aşa-zisele desene sunt de fapt acte de vandalisme. N-au niciun sens, nicio logică. O spune chiar „Jazz", unul dintre cei mai cunoscuţi artişti în graffiti din Galaţi. „Ăştia nu ştiu să deseneze, frate. Sunt obsedaţi de curbe fără logică. Nişte fraieri cu apucături de golani!", e de părere Jazz.

Tânărul artist (are 19 ani) este student la arte plastice şi a încercat să organizeze câteva locuri pentru desene graffiti. „Într-o vreme, convenisem cu Primăria să desenăm pe faleză. Dar gaborii (N.R.: poliţiştii) nu ne-au mai lăsat. Suntem doar vreo 5-6 în Galaţi care ne pricepem la asta, dar din cauza mâzgălitorilor avem şi noi interzis la desenat", ne-a mai spus Jazz.

Amenda este între 100 şi 500 de lei

Potrivit legii privind liniştea şi ordinea publică „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice (...)"constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei. Între lege şi realitate există, însă, o distanţă considerabilă, dat fiind că, în 2011, doar cinci gălăţeni au fost amendaţi pentru că au mâzgălit faţadele unor clădiri publice. La un aşa „scor", e evident că fenomenul nu poate fi controlat.

adevarul.ro

• 8 months later...

Strada, ca fenomen artistic - Graffiti şi desene noi

* Altă grafică în altă tehnică, pe zidurile oraşului

Oamenii nu ţin să se exprime numai în expoziţii, unde creatorii intră mai greu şi publicul mai rar, ci şi pe stradă! Dacă pe trotuare calci peste desenele cu cretă ale copiilor, pe ziduri poţi vedea producţia celor mai mari, de pildă un portret pictat cu şablon de un anonim, de pe parapetul treptelor de marmură care coboară spre Faleza Dunării.

De ceva vreme, un alt artist amator (?) al străzii a preferat altă tehnică: desene alb-negru, în copie, mărite, lipite pe aceeaşi marmură pe care cineva a scris cu spray mai demult: „PE VREMEA LUI CEAŞCĂ (Ceauşescu, n.red.) AŞA CEVA NU EXISTA!” Alături, două alte desene în copie xerox, probabil mărită, pe coli mari de hârtie lipită pe zid, pe care cineva a încercat să le cojească. Unul, interesant, este un portret stilizat, alături, un fel de răpire din serai cu grafisme interesante şi amintind de arta japoneză. Ultimul desen are un „frate” pe peretele unui bloc de lângă Hotel Galaţi.

Cei care protestează că „se murdăresc” zidurile pot fi împăcaţi: lucrările se pot curăţa mai uşor decât cele la care s-au folosit vopsele. Alţii ar spune că, la un oraş tern, chiar avem nevoie de mai multe astfel de încercări. Suntem curioşi cum vor comenta graffiştii, dar şi plasticienii recunoscuţi. Acum câţiva ani, a existat chiar un proiect pentru colorarea unor ziduri gălăţene anoste sau dărăpănate, nefinalizat însă…

Graffiti, vrem, nu vrem - peste tot în lume...

Pro sau contra apariţiei fenomenului graffiti (la noi trenurile şi autobuzele au scăpat, deocamdată, în alte ţări fenomenul fiind interzis ori tolerat), dar clădirile din toate oraşele României capătă „semnătura” tinerilor graffişti. Pe lângă oferta de graffiti obişnuită ochilor gălăţenilor, de la mâzgâleli şi simple semnături la tehnici migălite, omagiu adus unor artişti consacraţi în domeniu sau chiar echipe - SERM, de exemplu, este un tagg (desen propriu numai unui anume grup de graffitişti), nume reprodus/omagiat şi la noi pe ziduri. În zona complexului Ancora, desenul conţine mesaje de tipul „ME GUSTAS GALAŢI!” (Îmi place Galaţiul), ori „DOAMNE AJUTĂ!”, ambele mesaje „de bine”, lângă anul producţiei, 2012, apar, iată, şi manifestări noi: desene pe hârtie, lipite de zid. Din păcate, copii ale unor desene, fără culoare. În orice ţară din lume (exceptând Coreea de Nord), mai ales acolo unde trăiesc mulţi tineri, mai ales unde sunt tineri revoltaţi sau pur şi simplu energici, cu îndemânare sau chiar cu talent, lumea se colorează. A devenit o artă neoficială sau chiar ilegală a străzii, considerată când vandalism, când moft, cu rădăcini încă din antichitate şi reinventată în anii ´70, în suburbiile newyorkeze. De pildă, la Berlin este liber să desenezi, la Hong Kong s-au instalat camere care să protejeze trenurile de „vandali”… Interzis sau acceptat, ne enervează sau ne place, curentul nu mai poate fi ignorat.

viata-libera.ro

• 3 weeks later...
  • 4 years later...

Metoda ingenioasă găsită de tinerii din Galaţi pentru a-şi spune păsurile: au reinventat zidul plângerii urban

Pe Faleza Dunării din oraşul Galaţi există un loc în care mesajele de protest faţă de nedreptăţi sunt scrise cu vopsea, cu markerul, cu orice, pe un imens zid care străjuieşte nişte scări ce asigura accesul către fluviu. Oameni cu simţul civic foarte dezvoltat, gălăţenii au găsit o metodă ingenioasă de a-şi spune păsurile, alta decât protestele publice din faţa Prefecturii, care sunt o realitate de câteva luni, chiar dacă între timp numărul de manifestanţi s-a redus mult ca număr, de la mii la sute, apoi la zeci şi chiar la mai puţin decât atât.

În zona Falezei Dunării, pe zidurile din travertin ce străjuiesc scările ce leagă zona superioară (rutieră) pe cea inferioară (pietonală), mii de mâini au desenat (cu mai mult sau mai puţin talent) de-a lungul anilor o sumedenie de mesaje de protest. Nu-i mai puţin adevărat că, periodic, cei de la Primărie mai spală zidurile, însă asta nu-i descurajează pe cei chitiţi să-şi spună punctul de vedere.

În esenţă, nimic din ceea ce este criticabil nu scapă ochiului vigilent al gălăţenilor, fie că vobim despre „profesori ciufuţi”, „politicieni corupţi” sau aspecte edilitare deranjante. Evident, sloganurile „pieţei publice” se regăsesc şi pe zidurile de pe Faleza Dunării, căci „Jos corupţia!” şi „Vrem dreptate!” vor rămâne mereu mesaje puternice, cu rădăcini adânci în realitate. Interesant este că nici Fiscul (ANAF) - care este condus de ministrul de Finanţe Viorel Ştefan, gălăţean de felul lui - nu scapă de nişte scatoalce zdravene, fiind numit nici mai mult, nici mai puţin decât „gestapoul României”.

Situaţia este îndulcită însă de altcineva, care scrie mare, printre rândurile adresate ANAF, „Am găsit fericirea!”. Unde a găsit-o, în ce stare şi ce are de gând să execute cu ea, fericirea, nu ne lămureşte, dar îi dăm credit autorului mesajului căci, la o adică, important e să descoperi. Valorificarea vine de la sine.

Nici televiziunile nu scapă de o analiză acidă din partea „mesagerilor” gălăţeni. Astfel, Antena 3 este denumită „casă de nebuni”, iar B1TV „spălătoria de personaje compromise”. Deh, fiecare cu opinia lui, că de asta trăim în originala democraţie românească.

Însă dincolo de principiile generale, generoase, legate de libertate, democraţie, corupţie, sentimente samd, gălăţenii care scriu mesaje la zidul plângerilor de pe Faleza Dunării au şi subiecte concrete, cu subiect, predicat şi nume propriu. Aflăm, astfel, că un profesor de la Colegiul Naţional Vasile Alexandri (n-o să-i dăm numele din considerente de imagine) este „prof ciufut, căruia totul îi pute” sau că o profesoară Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza (CNAIC) „a transformat orele în prilej de milogeală despre lefurile profilor”. De asemenea, o serie de personalităţii ale politicii locale şi naţionale sunt invitate la, să zicem, relaţii sexuale cu autorul mesajului, „Jos” este cuvântul cel mai des folosit, iar printre toate aceste forme mai mult sau mai civilizate de exprimarea opiniei transpar, din loc în loc, mesaje romantice în adevăratul sens al cuvântului. E drept, unele sunt de-a dreptul agramate, dar ce mai contează când flacăra iubirii duduie atât de frumos în sufletele împricinaţilor.

Gălăţenii care folosesc malul Dunării doar pentru plimbare, nu pentru a-şi exersa spiritul protestatar, au păreri împărţite despre  zidul plângerilor. Bunăoară, Vasile Morun, un bărbat trecut binişor de graniţa celor şapte decenii, crede că primăria ar trebuie să le dea amendă celor care „mâzgălesc” zidurile. „La ei acasă aşa fac? Scriu prostii pe pereţi? Să fie amendaţi zdravăn, că e urât ce se întâmplă. Toată ziua jos, jos, jos. Să ne mai lase, domnule, cu protestele şi mesajele. Să se ducă la muncă!”, este de părere Vasile Morun. În schimb, Alexandru (25 ani) crede că libertatea de exprimare civică şi artistică nu trebuie îngrădită. „E foarte bine că există un astfel de loc. Şi mai bine ar fi dacă ar citi ce scriu oamenii şi cei de la Primărie. Au un sondaj de opinie gratis pe zidurile astea”, spune Alexandru.

adevarul.ro

• 5 years later...

Amenzile maxime pentru graffitiurile de pe clădiri se vor mări de peste 12 ori

Legea 260/2022, care se va aplica din 24 august, va introduce în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice.

Prevederea este menită să sancționeze în mod explicit graffitiurile, mai ales când acest fenomen afectează clădirile de patrimoniu istoric și cultural, potrivit inițiatorilor propunerii.

Cei care vor fi sancționați pentru desenele ilegale vor fi obligați să-și înlăture “creația”, readucând bunul deteriorat la starea inițială. Reparația va trebui făcută în termen de 15 zile calendaristice.

reperul.ro