Jump to content

Moaştele Sf.Grigore Palama, la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Moaştele Sf.Grigore Palama, la Galaţi

Anul acesta se implinesc 650 de ani de la recunoasterea oficiala a Mitropoliei Tarii Romanesti si de la trecerea la Domnul a Sfantului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc, ale carui cinstite moaste vor fi aduse la Bucuresti pentru a fi venerate intre 29 aprilie si 1 mai, iar apoi se vor afla la Galati, intre 1-4 mai.

http://www.rgnpress.ro/Cultura/Culte/Lu ... resti.html

Link to comment
Share on other sites

Moaştele Sfântului Grigorie Palama, aduse la Patriarhie şi apoi în Episcopia Dunării de Jos

O delegaţie a Mitropoliei de Veria, Kampania şi Nausa din Grecia va aduce, miercuri, la Patriarhie, spre închinare, moaştele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc anul acesta 650 de ani, apoi vor fi duse la Galaţi. Reprezentanţii Bisericii din Grecia vor fi întâmpinaţi la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", la orele 18.30, de o delegaţie a Patriarhiei Române. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, racla cu moaşte va fi întâmpinată în jurul orelor 19.30 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de membri ai Sfântului Sinod. Moaştele vor rămâne spre închinare la Catedrala Patriarhală până în dimineaţa zilei de 1 mai, orele 9.00, după care vor fi duse în biserica-paraclis studenţesc "Sfântul Grigorie Palama" din incinta Universităţii Politehnice Bucureşti, unde vor rămâne până la ora 14.00. În după-amiaza zilei de 1 mai, delegaţia din Grecia va pleca la Galaţi, în Episcopia Dunării de Jos, unde moaştele Sfântului Grigorie Palama vor fi aşezate spre închinare până în 4 mai.

Link to comment
Share on other sites

Sute de pelerini, asteptati sa se inchine la moastele Sfantului Grigorie

Pelerinii sunt asteptati astazi la Patriarhia Romana, sa se inchine la moastele Sfantului Grigorie Palama. Racla cu sfintele moaste a fost adusa din Grecia, pentru a marca 650 de ani de la moartea fostului Arhiepiscop al Salonicului. Moastele Sfantului Grigorie Palama au fost depuse miercuri seara la Patriarhie. Au fost aduse de o delegatie din Grecia, a Mitropoliei de Veria, Kampania si Nausa, care a fost intampinata de Preafericitul Parinte Daniel si de membri ai Sfantului Sinod. Zeci de credinciosi au venit sa se roage. Vineri dimineata moastele sfantului vor fi depuse pentru cateva ore in biserica din incinta Universitatii Politehnice din Bucuresti, care ii poarta hramul. Apoi, vor fi duse la Galati. Unul dintre cei mai importanti teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, Sfantul Grigorie Palama a fost Arhiepiscop al Salonicului. A fost canonizat in 1368, la Sinodul din Constantinopol, pentru lupta dusa impotriva ereticilor.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/sut ... gorie.html

Link to comment
Share on other sites

Moaştele Sfântului Grigorie Palama au fost depuse la Catedrala Episcopiei "Dunărea de Jos"

Credincioşi gălăţeni sunt aşteptaţi la Catedrala episcopală pentru a se ruga la moaştele Sfântului Grigorie Palama. Moaştele au fost depuse spre a fi venerate de către credincioşi pe baldachinul din faţa Catedralei Episcopale din Galaţi până în ziua de 4 mai, când se vor întoarce în Grecia, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Racla cu moaştele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului, în al cărui scaun a păstorit şi Sfântul Atanasie, a sosit la Catedrala episcopală din municipiul Galaţi, vineri, la orele 17: 30, adusă de către o delegaţie a Mitropoliei de Veria – Grecia.

Racla cu aceste sfinte moaşte, la care se vor adăuga şi cele ale Sf. Atanasie şi Sf. Vasile cel Mare vor fi depuse spre a fi venerate de către credincioşi pe baldachinul din faţa Catedralei Episcopale din Galaţi până în ziua de 4 mai, când se vor întoarce în Grecia. Manifestările vor culmina în ziua de duminică, 3 mai, prin săvârşirea la Catedrala Dunării de Jos a slujbei Sfintei Liturghii (orele 9:30), prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod, precum şi de delegaţii Bisericilor Ortodoxe surori, după care se va îndeplini procedura canonică de proclamare a cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului şi păstor al creştinilor de la Dunăre.

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ 5.000 de oameni, la Liturghia oficiată de PF Daniel la Catedrala Epsicopală din Galaţi

Aproximativ 5.000 de oameni au fost prezenţi, duminică dimineaţă, la Catedrala Episcopală "Dunărea de Jos" din Galaţi, la Liturghia oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmite corespondentul MEDIAFAX. O mare parte a credincioşilor a venit la Catedrala Episcopală din Galaţi nu doar pentru slujbă, ci şi pentru a venera moaştele a trei sfinţi, expuse la intrarea în catedrală. Evenimentul la care participă şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel face parte din seria manifestărilor dedicate proclamării cinstirii Sfântului Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului. Cu acest prilej, au fost aduse de către o delegaţie a Mitropoliei de Veria - Grecia, la Catedrala Episcopală din municipiul Galaţi, moaştele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului, în al cărui scaun a păstorit şi Sfântul Atanasie. Alături de această raclă, credincioşii se mai pot închina şi la moaştele Sf. Atanasie şi Sf. Vasile cel Mare, depuse spre a fi venerate pe baldachinul din faţa Catedralei Episcopale din Galaţi până luni, când se vor întoarce în Grecia. Sfântul Ierarh Atanasie a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la mănăstirea "Sfântul Nicolae" din oraşul Galaţi, pe vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, duminică dimineaţă, de PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, şi a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod.

Link to comment
Share on other sites

De astăzi, calendarul ortodox român mai are un sfânt

De astăzi, calendarul ortodox român mai are un sfânt. Este vorba despre Sfântul Ierarh Atanasie al III–lea, Patriarhul Constantinopopului. Episcopia Dunării de Jos va oficia, la Galaţi, ceremonia de introducere a noului sfânt în calendar. Pentru că acest sfânt era înscris deja în calendarele bisericilor ortodoxe din Rusia şi Grecia, Sfântul Sinod a hotărât ca şi în România să fie prăznuit la 2 Mai.

Ortodocsii sarbatoresc de acum un nou sfant: Atanasie al III-lea Patelarie

Fost Patriarh al Constantinopolului, el a intemeiat la mijlocul secolului al 17-lea o biserica la Galati, unde a si slujit vreme de 12 ani. S-a retras apoi in Ucraina, unde a si murit. Se spune ca a fost inmormantat de calugari stand pe tronul patriarhal, iar trupul sau a ramas perfect conservat.

La ceremonia ce a avut loc duminica la Catedrala Episcopala din Galati, 4.000 de credinciosi au venit sa se inchine la moastele aduse special din Ucraina. Patriarhul Daniel, mitropoliti din toata tara si oficiali ai bisericii din Grecia si Rusia, tari in care sfantul este praznuit deja, au participat la ceremonia de la Galati. Credinciosii au inaltat deja primele rugi catre Atanasie al III-lea Patelarie.

Pe langa moastele sfantului Atanasie, la Galati au fost aduse si ramasitele unui alt sfant - Grigore Palama, arhiepiscop de Salonic in secolul al 14-lea. Vor mai ramane in fata Catedralei Episcopale pana luni seara.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/ort ... larie.html

Link to comment
Share on other sites

Noul sfânt Atanasie, canonizat la Episcopia "Dunării de Jos"

În prezenţa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române - Preafericitul Daniel, şi a ministrului Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu, a fost canonizat azi oficial, în catedrala Episcopiei „Dunării de Jos”, sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, transmite corespondentul Informatia.ro (Amos News). În jur de 10.000 de gălăţeni şi brăileni au ţinut să fie prezenţi duminică la Episcopia “Dunării de Jos” de la Galaţi pentru a participa la slujba de canonizare a unui noului sfânt în calendarul ortodox din România, Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului. Astfel, pe data de 3 mai a fiecărui an, se va serba viaţa şi numele noului sfânt. La eveniment au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, episcopul “Dunării de jos” - PreaSfinţia Sa Casian Crăciun, ministrul Culturii şi Cultelor - Theodor Paleologu, cât şi oficialităţi locale.

În ceea ce priveşte viaţa noului sfânt Atanasie, aceasta începe începe în 1580, când s-a născut în oraşul Rethimno din insula Creta, primind la botez numele de Alexios. Apoi în anul 1626, o veche scriere bisericească arată că Sfântul Atanasie, se afla în Ţara Românească, unde profesa ca dascăl pentru fii de boieri. Cu învoirea voievodului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei, Patriarhul ecumenic Atanasie este găzduit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galaţi, în anul 1642. În oraşul de la Dunăre va sluji până prin 1653, când pleacă după ajutoare în Rusia. Pe drumul de întoarcere spre Galaţi, în timpul unei noi călătorii din anul 1654, obosit de greutatea drumului, Sfântul Atanasie îşi dă sufletul în mâinile lui Dumnezeu la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Lubensk, în Rusia Mică (Ucraina de astăzi), la 5 aprilie 1654, în a treia zi a Sfintelor Paşti. Moaştele sfântului Atanasie însoţite şi de cele ale sfântului Grigorie Palama au sosit vineri la Episcopia „Dunării de Jos” şi se vor întoarce mâine în Grecia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.