Jump to content

Scade numărul de cai din Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Scuterul a înlocuit căruţa

* În 14 luni, în judeţul Galaţi au dispărut 9196 cai * La 31 decembrie 2007 erau 33.286 de capete, iar acum sunt doar 24.630 * Caii au ajuns la lei, la salam sau în ciorba de... vită *

Să vezi şi să nu crezi, în 14 luni de zile, efectivele de cai din judeţul Galaţi au scăzut cu aproximativ 27 la sută. Mai precis, dacă la 31 decembrie 2007 existau în scriptele oficiale 33.286 de capete, la 1 martie 2009 mai figurau doar 24.630. Cum ar veni, în circa 420 de zile au dispărut din efective 9.196 de cabaline, deci cam 22 pe zi. Foarte multe, trebuie să recunoaştem, mai ales dacă ţinem cont că în ultimii zece ani fluctuaţiile au fost reduse. Plus/minus câteva sute pe an.

Explicaţiile acestui fenomen sunt - paradoxal - şi simple, dar şi complicate. Sunt simple pentru că scăderea efectivelor de cai este un fenomen natural, pe fondul aplicării normelor europene (exigente) privind protecţia animalelor şi a progresului tehnologic.

În acelaşi timp, sunt complicate deoarece totul s-a produs foarte brusc şi pare să aibă o legătură cu samsarii de cai. Prin judeţ cutreieră mai multe „echipaje” de comercianţi de cai, care cumpără pe întrecute patrupede de la ţărani. Scopul declarat: revânzarea către producătorii italieni de salam sau către grădinile zoologice. Realitatea: cu totul alta. Există informaţii că o mare parte dintre caii cumpăraţi din judeţul Galaţi sunt transformaţi în... „carne de vită” pe teritoriul judeţelor Vaslui şi Vrancea, iar apoi se duc în comerţ pe diferite filiere. Evident, carnea de cal este cât se poate de comestibilă, însă ni se pare corect să fie vândută ca atare (şi legal), nu „botezată” şi „la negru”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scut ... uta_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.