Jump to content

Superfestival de jazz la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Zile şi nopţi de jazz consacrat

Peste două săptămâni, Galaţiul primeşte o infuzie puternică de jazz autohton. Prima ediţie a Festivalului „Days and nights” debutează vineri, 8 mai, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor. Evenimentul aduce în oraşul de la Dunăre unele dintre cele mai mari nume ale genului din România, artişti consacraţi. Girul pentru reuşita serilor îl dau, de asemenea, directorul festivalului, Pedro Negrescu, şi cei doi prezentatori, aproape nelipsiţi de la acest tip de evenimente, Florian Lungu şi Mike Godoroja. Timp de trei zile, pentru trei ore în fiecare seară, jazzul va fi rege la Galaţi, aşa cum nu a mai fost de mult. „Am cântat cu toţi cei care vin în festival, îi ştiu îndeaproape pe fiecare”, ne-a declarat Pedro Negrescu, cunoscut basist de jazz născut în Galaţi. Acesta va urca pe scena festivalului şi în calitate de instrumentist, nu numai în cea de director de eveniment.

Nume grele ale genului

În prima seară, trioul Maria Răducanu îl va avea ca invitat pe chitaristul Krister Jonsson din Suedia. În partea a doua urcă pe scenă şi un saxofon, cu Garbis Dedeian Quartet, trupă care promovează un jazz de factură be-bop, după cum a prezentat-o directorul festivalului.

În seara a doua, o legendă românească a genului, Marius Popp Quintet va prezenta ultimele sale compoziţii, incluse pe noul album al grupului. Pedro Negrescu Trio încheie a oua seară de festival cu un jazz ceva mai liric.

Nici seara de duminică nu îi va dezamăgi pe iubitorii acestui gen muzical. La Galaţi se vor afla Mircea Tiberian şi instrumentiştii din quartetul său, iar în partea a doua, ca într-un finish de zile mari, Johnny Răducanu and friends.

Debut în forţă

Prima ediţie a festivalul de la Galaţi va fi, cu alte cuvinte, o trecere în revistă a celor mai proeminente figuri ale jazzului autohton. Pentru 30 de lei pe seară, iubitorii genului nici nu ar trebui să mai stea pe gânduri. „Vom asculta un jazz mai puţin standard. Am vrut să fac festivalul cât mai atractiv. Bineînţeles, mi-ar fi plăcut să aduc şi mai multe nume, dar cred că organizarea unui eveniment de acest tip, într-un an de criză financiară, este de invidiat”, declară Pedro Negrescu, în speranţa ca sponsorii care susţin debutul festivalului să fie la fel de receptivi şi la următoarele ediţii. De altfel, organizatorul, Cristian Ureche, directorul general al publicaţiei „Zile şi nopţi”, crede că fără sponsorii generoşi nici nu s-ar fi putut ţine acest festival.

Program

- Maria Răducanu Trio, Garbis Dedeian Quartet - vineri, 8 mai, ora 19,00

- Marius Popp Quintet, Pedro Negrescu Trio - sâmbătă, 9 mai, ora 19,00

- Mircea Tiberian Quartet, Johnny Răducanu and friends - duminică, 10 mai, ora 19,00

http://www.viata-libera.ro/articol-Zile ... rat_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trei seri de jazz, la Casa de Cultură a Studenţilor

De vineri seară, pentru trei zile consecutiv, Casa de Cultură a Studenţilor găzduieşte Festivalul de Jazz „Zile şi nopţi”. La Galaţi se vor afla unele dintre cele mai grele nume din jazz din România. Gălăţenii ar trebui să se bucure cu atât mai mult cu cât organizatorii evenimentului îşi propun să continue festivalul, devreme ce au anunţat că se află la prima ediţie.

Vineri, 8 mai, la Galaţi se vor afla Maria Răducanu Trio şi Garbis Dedeian Quartet, sâmbătă vor urca pe scenă Marius Popp Quintet şi Pedro Negrescu Trio, iar ultima seară aparţine lui Mircea Tiberian, Johnny Răducanu şi bandului lor.

Atmosfera va fi întreţinută de Florian Lungu şi Mike Godoroja, în calitate de prezentatori, de altfel nelipsiţi de la evenimentele de acest gen din ţară. Concertele încep, zilnic, de la ora 19,00.

Expoziţie de pictură inclusă în festival

Pe toată perioada derulării festivalului, gălăţenii sunt invitaţi să se oprească la Casa de Cultură a Studenţilor, la o expoziţie de pictură. Lucrările expuse sunt realizate de o elevă de clasa a VII-a, născută la Bârlad. Berta Maria Moldoveanu învaţă la Liceul de Artă şi Muzică „Nicolae Tonitza” şi s-a remarcat deja prin lucrările sale, după cum afirmă oameni din domeniu. Pe lângă expoziţii de grup în ţară şi străinătate, tânăra are în palmares numeroase expoziţii personale, dar şi premii la manifestări culturale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Trei ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.