Jump to content

Război între "Dunărea de Jos" şi "Danubius"


dcp100168

Recommended Posts

Războiul celor două robe

Universităţile „Dunărea de Jos” şi „Danubius”, în conflict deschis

Scandalul vânzării licenţelor a născut ieri şi un război între cele două universităţi de la Galaţi: universitatea de stat „Dunărea de Jos” şi cea privată, „Danubius”. Un război „rece”, care mocnea de mai multă vreme, a izbucnit prin declaraţiile celor doi rectori: pe de o parte prof. dr. Viorel Mînzu, de la „Dunărea de Jos” şi de cealaltă parte prof. dr. Benone Puşcă, de la „Danubius”.

Primele declaraţii războinice le-a făcut rectorul Viorel Mînzu, care, deşi nu a rostit numele „Danubius”, a trimis în mod evident săgeţi către această universitate privată. Viorel Mînzu spune însă că nu face altceva decât să contraatace la un război pe care l-ar fi deschis „Danubius” prin tot felul de sesizări legate de acreditarea specializării „Drept” din cadrul Facultăţii de Drept de la „Dunărea de Jos”. „Din nefericire, concurenţa pe piaţa educaţională s-a mafiotizat. O universitate concurentă a făcut mai multe acţiuni de denigrare a universităţii noastre şi mai multe plângeri la toate forurile, în legătură cu acreditarea unei anumite specializări de la noi. Şi cred că şi acţiunea pe care aţi văzut-o face parte din această luptă de supravieţuire dintre universităţi. Eu sunt sigur că este aşa”, a declarat rectorul Viorel Mînzu, care a recunoscut apoi, la insistenţele presei, că este vorba despre acreditarea specializării de drept, de la Facultatea de Drept.

După ce a auzit declaraţiile lui Viorel Mînzu, rectorul „Danubius”, Benone Puşcă, a admis că trimiterea e clară la adresa universităţii pe care o conduce. „Mă surprinde afirmaţia lui Viorel Mînzu, pentru că eu l-am considerat un prieten adevărat. Eu nu aş putea vorbi de rău despre „Dunărea de Jos” pentru că ei au realizări extraordinare. Viorel Mînzu este un om de calitate, dar probabil că alţii l-au influenţat şi îmi pare rău că s-a lăsat influenţat. Eu, dacă am ceva, am cu cei de la ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, n.r.), care nu aplică aceeaşi unitate de măsură când vin la noi şi când merg în altă parte. Mă gândesc dacă să dau în judecată pentru asemenea afirmaţie, pe care eu o consider neadevărată. În ce-l priveşte pe rectorul Viorel Mînzu, aştept să îşi ceară scuze şi, după aceea, dacă nu voi primi scuzele lui, voi proceda în consecinţă, potrivit legii”, a declarat rectorul „Danubius”, Benone Puşcă.

Întrebat dacă a făcut sesizări legate de acreditarea unor specializări ale „Dunării de Jos”, rectorul „Danubius” a negat afirmaţiile. „Eu am reclamat ARACIS că aplică unităţi de măsură inegale. Când se duce la stat, ARACIS e mumă, la noi când vine e ciumă”, a spus Benone Puşcă. Acesta a recunoscut totuşi că a avut discuţii la ARACIS legat de acreditarea specializării „Drept” de la „Dunărea de Jos”. „M-a întrebat preşedintele Comisiei ce ştiu şi i-am zis că nu e bine. A doua zi după şedinţă, îl sun. „Ce-aţi făcut?” Voiam să întreb dacă a verificat dosarul atent. Şi îmi spune: „Domnule rector, s-a hotărât la un nivel superior”. Şi atunci i-am dat telefon preşedintelui ARACIS: „Domnule preşedinte, ştiţi că v-am spus eu că ARACIS pentru unii e mumă, pentru alţii e ciumă. Iată, am un caz, mi-aţi spus să vă dau un caz concret. Vă dau cazul acesta fiindcă ştiu foarte exact. Nu m-aş încumeta să fac o afirmaţie gratuită”. Eu nu spun să moară capra vecinului, dar lasa-mă şi pe mine să trăiesc. Şi eu vreau să trăiesc corect, cinstit, nu prin necinste, nu prin fraudă. Că dacă acolo se face o anchetă, iese rău de tot”, a mai afirmat rectorul Danubius, Benone Puşcă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Univ ... his_2.html

Link to comment
Share on other sites

Universităţile Danubius şi Dunărea de Jos, despre „Războiul celor două robe”

„Nu putem rămâne indiferenţi, ca membri ai comunităţii noastre academice, la aşa-zisul „Război al celor două robe!” şi aceasta, pentru că, după părerea noastră (şi a oricui vrea să judece lucrurile din această perspectivă), atât „Danubius”, cât şi „Dunărea de Jos” sunt două componente majore ale învăţământului românesc, indiferent de acuzele pe care, la un moment dat, şi le-ar pune „în spate” fiecare din ele. Şi ne întrebăm: De ce? De ce, în felul său, chipurile discret, ca subiect al două articole, recent apărute în „Viaţa liberă”, domnul prof. univ. dr. Viorel Mînzu este convins că răul pleacă de la noi? De la „Danubius”, adică. Ce mare secret, dacă ar fi să aibă dreptate domnul Rector al „Dunării de Jos”, ar fi dezvăluit, inelegant, cum se sugerează, cineva de la „Danubius”.

E drept, se pune în discuţie, după câte spune „presa”, lipsa de cadre adecvate la Facultatea de Drept a Universităţii „Dunărea de Jos”. În fapt, s-ar fi „deconspirat” că facultatea în cauză nu îndeplineşte condiţiile de acreditare, impuse de A.R.A.C.I.S. Mai exact, că nu dispune de conferenţiari şi profesori în proporţia cerută de legislaţia în vigoare.

Dar, domnule Rector al „Dunării de Jos”, acesta e un adevăr pe care îl ştie toată lumea, de vreme ce chiar site-ul dumneavoastră relevă, cu meritorie obiectivitate acest fapt, de unde reies şi alte lucruri, la care „presa” nu s-a mai referit.

Suntem surprinşi, de asemenea, că domnul Rector afirmă, tranşant, că, astăzi, învăţământul „s-a mafiotizat”. Nu ştim să fie aşa. Asemenea lucruri, credeţi-ne, în comunitatea noastră academică nu se întâmplă.

Nu legăm această afirmaţie de cazul conferenţiarului care, nu ştim din ce raţiuni, ar fi ajuns să tranzacţioneze (dacă e adevărat) o lucrare de licenţă. Motivele pot genera o amplă discuţie, ajungându-se, probabil, la concluzia că şi aici, ca pretutindeni, „Căile Domnului sunt încurcate”.

În definitiv, profesorul nu este o entitate exclusivistă: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!”. Profesorul e om, şi omul … greşeşte. Important este să mergem, şi în legătură cu el, la… rădăcinile acestui comportament, ajutându-l să se corecteze.

În acest spaţiu, cel al robelor danubiene, este loc pentru fiecare universitate. Să zicem, deci, un spaţiu al coexistenţei! Greşeala noastră, capitală, este că am îndrăznit. Că ne-am născut liberi. O instituţie liberă pe acest pământ dunărean. Şi asta oamenii par să nu poată ierta.

De aceea, am zis că, în aprecierea condiţiilor de acreditare a celor două instituţii, nu trebuie să existe două măsuri. Iar arbitrul, A.R.A.C.I.S., care în Consiliul său nu are jurişti, ar trebui totuşi să judece cu aceeaşi măsură pe fiecare. Şi, poate, că noi, cei de „aici” şi Dumneavoastră, cei de „dincolo”, degeaba ne etalăm orgoliile, dacă de ele este vorba. Nu s-ar fi întâmplat acest incident dacă A.R.A.C.I.S. ar fi judecat totdeauna drept, deplin, şi după standard.

Am fost acuzaţi că noi suntem, cumva, în spatele emisiunii „Şcoală, stradă şi spital”, subintitulată „Universitatea Tarabă”, difuzată duminică, 26 aprilie 2009, de postul de televiziune Realitatea TV! Iată, vă trimitem răspunsul trustului Realitatea Media, care afirmă negru pe alb: „postul de televiziune Realitatea TV nu a primit nici o sesizare trimisă de un reprezentant al Universităţii Danubius din Galaţi, cu privire la fraude comise la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi” (Semnează: Producător Departament Investigaţii, Cristina Cileacu).

Aşadar, scânteia a pornit din altă parte. Nu credeţi că prezenţa la emisiune a unui reprezentant al Coaliţiei Universităţilor Curate clarifică acest dubiu? Noi credem că da”.

Semnează: Departamentul de Relaţii publice al Universităţii „Danubius” din Galaţi

* * *

Universitatea „Dunărea de Jos”: „Nu există nici un conflict cu Danubius”

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. Viorel Mînzu, consideră că nu există niciun fel de conflict între instituţia pe care o conduce şi Universitatea „Danubius” din Galaţi. „Noi am aflat că la Ministerul Educaţiei şi la ARACIS s-au făcut nişte sesizări legate de acreditarea specializării «Drept» de la noi, iar eu nu am spus niciodată că ar fi vorba despre „Danubius”. Într-o discuţie pe care am avut-o recent cu rectorul «Danubius», prof. dr. Benone Puşcă, acesta m-a asigurat că sesizările nu au plecat de la ei. Iar eu nu am niciun motiv să nu îl cred pe domnul rector Benone Puşcă, pentru care am tot respectul. Aşa că, din punctul nostru de vedere, nu avem nici un fel de conflict cu «Danubius»”, a conchis rectorul Viorel Mînzu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Univ ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Universitatea "Dunărea de Jos" îşi cere Dreptul în instanţă

Facultatea de Drept de la "Dunărea de Jos" nu mai poate organiza examen de licenţă şi concurs de admitere. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a cerut suspendarea procedurii de acreditare a Facultăţii de Drept din Galaţi, în urma depunerii unor sesizări. Universitatea "Dunărea de Jos" a contestat la Curtea de Apel Galaţi decizia şi acuză Universitatea "Danubius" că încearcă să pună beţe în roate universităţii de stat gălăţene.

Universitatea "Dunărea de Jos" s-a lansat într-un val de acuzaţii la adresa Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) printr-o acţiune în justiţie, după ce agenţia a cerut suspendarea procedurii de acreditare a Facultăţii de Drept din Galaţi. Iniţial, Comisia de Experţi Permanenţi - Ştiinţe Juridice din cadrul ARACIS a decis în şedinţa din 26.03.2009 ca dosarul de acreditare a programului de studii universitare de licenţă la drept din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" să primească aviz favorabil. Dosarul a fost înaintat la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, urmând ca specializarea Drept să fie inclusă în lista celor a căror acreditare ar fi trebuit aprobată prin hotărâre de Guvern. Surpriză! ARACIS a decis în ultimul moment să suspende procedura de acreditare, cu motivarea că au apărut o serie de sesizări. Ce implică acest lucru? Imposibilitatea susţinerii concursului de admitere şi a examenului de licenţă.

"Această măsură constituie o ilegalitate şi un abuz"

Pentru a lămuri lucrurile, l-am contactat pe rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Viorel Mânzu, care în primă fază nu a dorit să discute despre cererea de chemare în judecată a ARACIS, ce poartă semnătura sa şi ştampila instituţiei de învăţământ. Rectorul Viorel Mânzu susţine că Facultatea de Drept din Galaţi este, de fapt, acreditată şi că toate instituţiile de învăţământ superior trebuie să îndeplinească acele criterii de performanţă stabilite de ARACIS. Din dosarul deshis la Curtea de Apel Galaţi, rezultă exact contrariul. Dar mai bine să-l lăsăm tot pe rectorul Viorel Mânzu să argumenteze: "Ministerul Educaţiei a blocat procedura de acreditare, cu consecinţa imposibilităţii de a desfăşura activitatea didactică la facultate, respectiv de a organiza examenul de licenţă şi concurs de admitere. Această măsură constituie o ilegalitate şi un abuz de natură a ne aduce prejudicii atât materiale, cât şi în planul reputaţiei universitare".

Luptă în justiţie

În dosarul de la instanţă, ARACIS este acuzată de conducerea Universităţii "Dunărea de Jos" că, prin mijloace nelegale, a încercat blocarea acreditării Facultăţii de Drept pentru a favoriza Universitatea "Danubius", cea de-a doua universitate gălăţeană la care de studiază Dreptul, dar care este privată. Precizăm că informaţiile din dosar au fost consultate în prezenţa vicepreşedintelui Curţii de Apel Galaţi, judecătoarea Irina Boldea, pentru a risipi orice umbră de îndoială asupra autenticităţii afirmaţiilor de mai sus. Facem această precizare deoarece rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" a evitat, în timpul discuţiilor cu reporterul nostru, să facă orice fel de referire la Universitatea "Danubius". Totuşi, în dosarul de la instanţă, în cererea de chemare în judecată a ARACIS, este precizat: "prin mijloace pe cât de nelegale, pe atât de lipsite de onestitate, s-a încercat blocarea acreditării noastre în vederea câştigării competiţiei în învăţământul juridic gălăţean de către concurenta noastră, Universitatea "Danubius", care a şi formulat o astfel se sesizare".

Cu alte cuvinte, Universitatea de stat gălăţeană se luptă în instanţă cu ARACIS, dar se pare că necazurile îi vin de la Universitatea "Danubius". Oricum ar sta lucrurile, acţiunea în justiţie a Universităţii "Dunărea de Jos" nu va avea prea curând sorţi de izbândă. Şi asta pentru că, la cererea ARACIS, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea dosarului până pe 26 iunie, când instanţa supremă se va pronunţa asupra cererii de strămutare a procesului la o altă instanţă din ţară.

"Noi nu am făcut nicio sesizare"

Contactat de noi în legătură cu acuzaţiile din instanţă ale conducerii Universităţii "Dunărea de Jos", rectorul Universităţii "Danubius", Benone Puşcă, ne-a declarat: "Noi nu am făcut nicio sesizare la ARACIS. Nici nu era nevoie. Facultatea de Drept a Universităţii Danubius este acreditată definitiv din 2002. Facultatea de Drept de la Universitatea "Dunărea de Jos" este acreditată provizoriu de 12 ani. (...) Am fost întrebat chiar de către preşedintele comisiei ARACIS despre îndeplinirea condiţiilor de acreditare la Facultatea de Drept de la Universitatea "Dunărea de Jos". Mi s-a cerut un răspuns sincer şi atunci i-am spus că nu îndeplineşte condiţiile, pentru că asta este realitatea", susţine rectorul Benone Puşcă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Razboiul nu este cumva intre Manzu si Chebac? (avand in vedere ca doamna Chebac paraca figura pe la Danubius), intreb si eu asa ca omul care a auzit zvonuri despre foarte multi bani si avansari promise de Pusca, doamnei presedinte a CJ, dar miroase a razboiul rozelor Chebac (nimeni)? / Manzu (un DOMN PROFESOR), de care primul si sotia lui se tem foarte, mai ales ca ultimul este, daca nu Recunoscut, cel putin Cunoscut si Apreciat pe plan international, iar capusele Chebaci se simt amenintate :!:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cert este ca cei care au terminat la Danubius , abia au o bruma de cunostinte si despre ei chiar se poate spune ca si-au cumparat o diploma....Aceeasi chestie e valabila si cu cei de Spiru Haret...Examenele tip grila, culese de pe net si facute acasa sunt incomparabile cu examenele date la Dunarea de Jos, unde chiar se face carte ...Acolo ori stii , ori nu...

Link to comment
Share on other sites

Acolo ori stii , ori nu...

Da, am auzit. Numa profesori corecti si studenti eminenti la Dunarea de Jos :d

Sa stii ca nu e mare branza intre cele 2. Sunt la baie din aproape toate punctele de vedere, iar daca se mai gaseste cate un fraier de profesor care chiar vrea sa faca treaba, nu stiu cat de mult este lasat si pentru cine naiba se chinuie. E aceeasi situatie pe care o intalnim peste tot in tara asa ca mare branza nu reprezinta pentru galateni respectivul .

Link to comment
Share on other sites

Chiar ma intrebam uneori, de ce oare marii uneversitari galateni si personajele importante ale orasului, isi trimit copiii la studii prin strainatate (daca nu sunt prosti gramada)

Probabil stiu ei ceva despre calitatea invatamantului in universitatile galatene...

Mi se pare normal sa existe diferende intre universitari caci si la tagma asta orgoliile si mancatoriile sunt la ordinea zilei, ca si la medici.

Sunt oameni cu scoala si mi se pare normal... :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Cert este ca cei care au terminat la Danubius , abia au o bruma de cunostinte si despre ei chiar se poate spune ca si-au cumparat o diploma....Aceeasi chestie e valabila si cu cei de Spiru Haret...Examenele tip grila, culese de pe net si facute acasa sunt incomparabile cu examenele date la Dunarea de Jos, unde chiar se face carte ...Acolo ori stii , ori nu...

Sa fim seriosi...o data ce ai intrat la facultate, indiferent de 'felul' ei...nu ai cum sa nu o termini...

Sunt absolventa a facultatii Danubius. Termen de comparatie nu am...poate doar un an de "Istorie si Litere" la Dunarea de Jos, dar abandonat nu dupa mult timp, considerand ca nu pot face fata la doua facultati odata, decat de trec ca prin branza prin ele.

Facultatea este bunicica, sa spunem, profesorii avand, evident, 'pregatire', ba chiar una aleasa, sunt seriosi si etc...deci nu lipseste decat ca elementul in cauza sa se puna cu burta pe carte. In rest, se ofera toate conditiile la cel mai inalt grad.

Desigur, am intalnit si coleg,care, in anul doi de facultate, sa pronunte corect(in mintea lui) procurator in loc de procuror....sunt sigura ca si el a absolvit in cele din urma :)

Deluxe, mama, retine, nivelul ridicat/sau din contra al "brumei de cunostinte" depinde numai de aluatul din tine. E simplu ca buna ziua, ori vrei sa inveti, ori ba. Diploma, tot ti-o primesti, egal ca-i stat sau privat, asta ti-o garantez :d

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.