Jump to content

Locuinţele ANL vor fi vândute chiriaşilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Noutăţi pentru chiriaşii ANL

Casele închiriate tinerilor prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) vor putea fi vândute doar chiriaşilor al căror venit mediu pe membru de familie nu depăşeşte dublul salariului mediu brut pe economie şi care se obligă să nu vândă altor persoane locuinţa, timp de cinci ani de la data cumpărării. Preţul de cumpărare va trebui achitat integral şi va fi cel puţin egal cu valoarea de inventar actualizată a locuinţei şi cu preţurile de grilă stabilite de notari. Locuinţele vor putea fi cumpărate după un interval de cinci ani de la data închirierii, iar titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia pot achiziţiona o singură dată o astfel de locuinţă, se arată într-un comunicat al Guvernului. Cumpărătorul nu trebuie să deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv o casă de vacanţă, iar valoarea casei va fi stabilită de autorităţile administraţiei publice locale sau de firmele care administrează imobilele, pe baza unei evaluări autorizate. La evaluare nu va fi luat în considerare plusul de valoare adus locuinţei prin lucrări efectuate de către chiriaş pe cheltuială proprie. În cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora va fi inclusă în preţul locuinţelor. Centralele termice rămân în administrarea consiliilor locale până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc. "Locuinţele pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiştilor din sistemul de învăţământ sau sănătate nu pot fi vândute, având în vedere că acestea sunt exploatate în mod similar locuinţelor de serviciu, fiind situate în incinta sau în apropierea unităţilor în care îşi au activitatea solicitanţii. În acest context, respectivele locuinţe rămân exclusiv în proprietate publică", se arată în comunicatul Guvernului.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Locuinţele ANL vor fi vândute chiriaşilor

Guvernul a decis vinzarea locuintelor ANL catre chiriasi, a anuntat premierul Emil Boc marti seara. E vorba despre 14.745 de locuinte, pretul mediu de vinzare prognozat fiind de 40.000 de euro pe locuinta. Boc a mai spus ca pretul fiecarei locuinte va fi stabilit de primaria care le-a construit. Guvernul mizeaza pe stringerea a 590 de milioane de euro din vinzarea locuintelor ANL. "Facem acest pas pentru a gasi resurse pentru continuarea constructiei de locuinte pentru tineri", a declarat Emil Boc. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, a anuntat ca vor putea cumpara locuintele tinerii care au stat deja minim trei ani in chirie.

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobil ... asilor.htm

Link to comment
Share on other sites

Până la publicarea deciziei guvernamentale

Vânzarea ANL-urilor mai aşteaptă

Deşi premierul Emil Boc a anunţat, pe 29 aprilie, că locuinţele ANL vor putea fi vândute chiriaşilor, valoarea unei astfel de locuinţe variind între valoarea de inventar şi 40.000 de euro, până în prezent, la nivelul primăriei municipiului Galaţi nu s-a stabilit nimic concret. „Am auzit de decizia Guvernului, însă până nu văd hotărârea publicată în Monitorul Oficial, nu mai spun nimic. Până acum, s-au emis vreo 30 de hotărâri privind vânzarea apartamentelor ANL… Eu nu sunt adeptul vânzării, însă dacă aşa se decide, să încasăm bani pentru a continua lucrările de construcţie, le vom vinde”, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Potrivit declaraţiilor lui Emil Boc, la nivel naţional vor fi vândute aproximativ 14.700 de locuinţe ANL, în urma vânzării urmând să se încaseze 590 de milioane de euro. La nivelul municipiului Galaţi, potrivit site-ului oficial al ANL, au fost construite şi date în folosinţă în perioada 2001-2008, 732 de apartamente ANL, din care 247 în cartierul Dimitrie Cantemir, 206 la Gară, 152 în Micro 17 şi 127 în Micro 13 B. Dacă toate aceste apartamente ar fi vândute cu suma de 40.000 de euro, s-ar încasa aproape 30 de milioane de euro.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vanz ... ta__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Primul pas spre vânzarea ANL-urilor

Consiliul Local Galaţi a făcut primul pas în vederea vânzării locuinţelor ANL. Aleşii au aprobat trecerea locuinţelor pentru tineri construite în Micro 13 B, în zona Gării, în Micro 17 şi în Cartierul Dimitrie Cantemir, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Tinerii chiriaşi ai apartamentelor ANL nu trebuie să fie deloc îngrijoraţi, acest transfer nu le afectează cu nimic chiria sau celelalte drepturi şi facilităţi. Decizia consilierilor locali era necesară pentru reglementarea juridică a terenurilor respective. Potrivit funcţionarilor publici din Primărie, mutarea era necesară pentru pregătirea demersurilor legate de vânzarea acestor locuinţe către tineri.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prim ... or__2.html

Link to comment
Share on other sites

Aleşii au aprobat trecerea locuinţelor pentru tineri construite în Micro 13 B, în zona Gării, în Micro 17 şi în Cartierul Dimitrie Cantemir, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Tinerii chiriaşi ai apartamentelor ANL nu trebuie să fie deloc îngrijoraţi, acest transfer nu le afectează cu nimic chiria sau celelalte drepturi şi facilităţi.

Deosebirea va fi la momentul vanzarii - nu va lua banii primaria locala, si statul...si iar se vorr duce banii pe apa garlei pierderilor

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Statul vinde locuinte ANL evaluate intre 20.000- 30.000 de euro

Un numar de 235 de locuinte ANL din Titu, Nehoiu, Timisoara si Curtea de Arges au fost deja evaluate pentru a fi vandute catre chiriasi, declara secretarul de stat in cadrul MDRL, Ioan Andreica, citat de NewsIn. Potrivit oficialului, un apartament cu doua camere intr-un bloc construit inainte de 2004, din cele patru localitati, a fost evaluat intre 20.000 de euro si 30.000 de euro, in timp ce o grasoniera a fost evaluata la mai putin de 20.000 de euro. "Cu cat blocurile sunt mai noi, cu atat preturilor vor urca, insa pentru un apartament cu doua camere intr-un bloc construit inainte de 2004, intr-un oras de provincie, preturile sunt undeva intre 20.000 si 30.000 de euro", a precizat Andreica.

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobil ... 0-euro.htm

Probabil că şi la Galaţi vor fi aceleaşi preţuri. Care, de fapt, cred că sunt cele normale... în ciuda unei pieţe imobiliare încă aberant de sus.

Link to comment
Share on other sites

Cate persoane cu venituri reduse, care intrunesc conditiile de a primi un apartament ANL si care locuiesc deja intrunul, cunoasteti?

Evident, TOTI cei care au primit apartament indelinesc conditiile. Altfel nu le-ar fi primit, nu? :lol:

Lasand gluma la o parte, apartamentele "ANL" nu se propun celor cu venituri reduse. Aceasta categorie face obiectul altor "oferte". Cei care au ajuns (si acum vorbesc serios) in aceste apartamente trebuie sa-si plateasca chiria (mica, ce-i drept), toate utilitatile, toate fondurile solicitate de asociatii - de rulment, de reparatii, etc. - si orice alte daravele, mai putin impozitul pe locuinta. Deci apartamentele ANL nu sunt neaparat pentru persoanele cu venituri reduse. La evaluarea doasarului chiar trebuie sa faci dovada ca ai de unde "sustine" casa.

Raspunzand direct la intrebare: putine, dar nu din vina ANL.

Link to comment
Share on other sites

Vânzarea ANL-urilor din Galaţi, în ceaţă

Deşi în alte localităţi din ţară primăriile au estimat valoarea apartamentelor ANL ce ar urma să fie vândute chiriaşilor, la Galaţi acest lucru rămâne învăluit în mister. Primarul Dumitru Nicolae spune că nu este adeptul vânzării apartamentelor ANL, în condiţiile în care administraţia locală nu dispune decât de foarte puţine locuinţe. Apartamentele ANL ar fi, astfel, un fond locativ al administraţie locale la care primarul nu ar dori să renunţe. În plus, Dumitru Nicolae a declarat că ar fi indicat ca banii încasaţi din vânzarea locuinţelor ANL ar trebui să revină administraţiilor locale, care să construiască alte case şi nu ar trebui viraţi la bugetul de stat. Totuşi, edilul şef al Galaţiului a spus că „dacă legea mă va obliga să le vând, le voi vinde, însă nu sunt adeptul…”, precizând că „şi la Galaţi s-a estimat preţul apartamentelor”, dar nu a vrut să prezinte public aceste date.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vanz ... a___2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Autoritatile locale au primit unda verde pentru vanzarea de locuinte chiriasilor ANL

Executivul a aprobat trecerea in domeniul privat al statului a 3.510 locuinte construite prin Agentia Nationala de Locuinte, a anuntat ministrul dezvoltarii, Vasile Blaga, dupa sedinta de miercuri a Guvernului. Astfel autoritatile locale pot incepe sa vanda locuinte ANL catre tinerii care au locuit cu chirie in ele. Insa, persoanele care cumpara aceste locuinte trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand, trebuie sa achite pretul integral la vanzarea locuintei, iar titularul contractului de inchiriere sa nu aiba in proprietate o alta locuinta. De asemenea, titularul poate beneficia o singura data de dreptul de a cumpara o locuinta ANL si nu o poate instraina pe o perioada de 5 ani de la dobandire. Venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu trebuie sa depaseasca salariul mediu brut pe economie.

Ministrul Vasile Blaga a afirmat ca, la momentul actual, pot fi vandute 11.500 de locuinte, din cele 24.500 de locuinte construite de ANL.

http://economie.hotnews.ro/stiri-consum ... or-anl.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

14.800 de euro pentru două camere în Nehoiu

Tot luna trecută a fost vândută şi prima locuinţă ANL către cel care era până atunci chiriaş. Preţul plătit de o familie de tineri pentru un apartament cu două camere din oraşul Nehoiu a fost de 14.800 de euro. Până în prezent, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a scos la vânzare 6.983 de unităţi locative. Evaluarea şi vânzarea locuinţelor sunt realizate de autorităţile publice locale. Persoanele care achiziţionează aceste locuinţe sunt cele care au plătit timp de trei ani chirie, trebuie să achite preţul integral, să nu aibă în proprietate o altă locuinţă şi să nu înstrăineze casa pe o perioadă de cinci ani de la data dobândirii.

http://www.gandul.info/financiar/ardeal ... te-5154976

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

S-au stabilit preturile la ANL-uri

Chiriasii blocurilor ANL care si-au primit locuintele de mai bine de 5 ani de zile ar face bine sa-si calculeze banii pentru cumpararea apartamentelor. Ieri, ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a anuntat preturile la care se vor vinde garsonierele si apartamentele de acest tip. Potrivit acesteia, locuintele ANL destinate inchirierii familiilor de tineri pot fi vindute la un tarif de sub 19.140 euro pentru o garsoniera, sub 26.950 euro pentru un apartament cu doua camere si nu mai mult de 36.014 euro pentru cele cu trei camere.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Chiriasii ANL pot cumpara locuintele dupa doar un an de stat cu chirie

Chiriasii care locuiesc in locuintele ANL pot cumpara apartamentele dupa doar un an de stat cu chirie, potrivit unei ordonante de urgenta publicata joi, 4 martie, in Monitorul Oficial. Precedentul termen minim era de trei ani. Astfel, Ordonanta de Urgenta nr. 14/2010 prevede ca "locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere numai la solicitarea acestora dupa expirarea a minimum 1 an de inchiriere neintrerupta".

Am o singură nedumeriere. Dacă ANL-ul s-a dat pentru cei cu venituri modeste, care nu pot plăti chirie la preţul pieţei, cum reuşesc ei într-un singur an să le cumpere?

Link to comment
Share on other sites

Nu s-au dat neaparat celor cu venituri modeste. Asta e o perceptie gresita. Din contra, toti cei care "primeau" un apartament ANL trebuiau sa faca dovada ca au venituri suficiente pentru a plati hangaralele specifice unei locuinte. Despre cum pot achizitiona? Poate girand un credit fix cu apartamentul ANL si dovedind ca au banii pentru plata ratelor...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Când se vând ANL-urile?

Deşi mulţi dintre locatarii blocurilor ANL sunt interesaţi de achiziţionarea acestor apartamente, deocamdată autorităţile nu au normele necesare pentru a le putea vinde. Cel puţin până acum, nu au ajuns cereri de acest tip pe masa administraţiei locale. Potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, cel mai devreme în perioada august-septembrie municipalitatea ar putea fi pregătită să înceapă demersurile pentru vânzarea acestor apartamente.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cand_se_vand_ANL-urile_2.html

Link to comment
Share on other sites

Nu s-au dat neaparat celor cu venituri modeste. Asta e o perceptie gresita. Din contra, toti cei care "primeau" un apartament ANL trebuiau sa faca dovada ca au venituri suficiente pentru a plati hangaralele specifice unei locuinte. Despre cum pot achizitiona? Poate girand un credit fix cu apartamentul ANL si dovedind ca au banii pentru plata ratelor...

ironic este faptul ca au primit apartamente la ANL si persoane defavorizate precum si tineri fara prea mari venituri...

care acum nu prea pot sa-si plateasca chiria sau intretinerea

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

56 de chiriaşi ANL vor să devină proprietari

La ultima videoconferinţă cu prefecţii, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, i-a acuzat pe primari că tergiversează vânzarea apartamentelor ANL şi că în realitate nu vor să le înstrăineze pentru că în acest fel ar rămâne fără venitul substanţial la buget reprezentat de chiria plătită de locatari. Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco susţine că ministrul nu are dreptate. Zilnic, Serviciul Spaţiu Locativ primeşte întrebări legate de casele ANL, iar până în prezent au fost depuse, la Primăria municipiului Galaţi, 56 de solicitări de cumpărare a apartamentelor ANL. Hotărârile Consiliului Local care vizează apartamentele disponibile pentru a fi vândute au fost deja trimise la minister: „Problema este că trebuie să facem acele documente cadastrale pentru a putea vinde locuinţele ANL către populaţie. Cred că la începutul lui august, cei care doresc ar trebui să poată cumpăra apartamentele ANL”, a declarat Ciumacenco.

http://www.viata-libera.ro/articol-Chiriasii_vor_sa_devina_proprietari_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Transfer de proprietate pe teritoriul brăilenilor

Vrea, nu vrea, municipalitatea trebuie să vândă locuinţele ANL, chit că până acum nu a anunţat nimic oficial în acest sens. Pe lista locuinţelor pe care ministrul Elena Udrea le vrea vândute sunt şi cele din Cartierul Cantemir, unde locatarii nu au nici acum buletine de identitate.

Pentru a vinde ANL-urile este necesar ca terenul aferent construcţiilor să fie trecut în domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale. Pe ordinea de zi a proximei şedinţe CL, aleşii vor avea şi un proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Galaţi a suprafeţei de 3,56 ha situată în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila, Tarlaua 18, Parcela 87, unde au fost lucrările de construcţie, iar locuinţele rezultate au fost date în folosinţă.

Mai trebuie spus că, graţie Guvernului Năstase, municipiul Galaţi deţine în proprietatea publică o suprafaţa totală de 1.000 ha situată în extravilanul comunei Vădeni, dar, din această suprafaţă, doar 8,90 ha a fost rezervată ANL-urilor şi doar pe cele trei hectare şi jumătate sunt construite locuinţe pentru tineri destinate închirierii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Transfer_de_proprietate_3.html

Link to comment
Share on other sites

Vânzarea a 700 de locuinţe ANL din Galaţi ar putea fi decisă miercuri

Guvernul ar putea transfera, miercuri, aproape 2.000 de apartamente construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în proprietatea privată a statului, pentru a putea fi vândute către chiriaşi. Potrivit agendei probabile de lucru a Executivului, remise marţi către Agerpres, Cabinetul ar putea lua în discuţie un proiect de hotărâre de guvern 'pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional şi aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora'. Locuinţele la care se referă proiectul prezent sunt în judeţele Galaţi, Bacău, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Vâlcea, Suceava, Bihor. Cele mai multe sunt situate în Galaţi, aproape 700.

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/imobiliare/vanzarea-a-aproape-2-000-de-locuinte-anl-in-atentia-guvernului-196198.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.