Jump to content

Siderurgiştii anunţă noi mişcări de protest


dcp100168

Recommended Posts

Unul din sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi anunţă noi mişcări de protest în Galaţi şi Bucureşti

Sindicatul Solidaritatea, al doilea ca mărime pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi, anunţă că va organiza noi acţiuni de protest la mijlocul lunii mai, simultan în Galaţi şi Bucureşti, conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Gheorghe Tiber, liderul Solidarităţii. Potrivit documentului citat, sindicaliştii sunt nemulţumiţi, în primul rând, de lipsa de reacţie pe care au avut-o instituţiile statului ce au obligaţia de a verifica în ce măsură compania ArcelorMIttal Galaţi îşi respectă obligaţiile asumate prin contractul de privatizare, transmite corespondentul MEDIAFAX. "În perioada 14-18 mai, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor şi Federaţia "Solidaritatea - Virgil Săhleanu" a Metalugiştilor din România vor organiza o acţiune de protest (a treia), miting sau pichetare a Guvernului şi Preşedinţiei României, la adresa acestor instituţii care aveau şi au obligaţia elaborării unei strategii coerente şi realiste pentru industria metalurgică şi care nu au promovat sau au ignorat măsurile de coerciţie asupra patronilor din ramură, prin care să-i oblige la efectuarea investiţiilor şi continuarea afacerii/activităţii unităţilor deţinute în România. Această acţiune se va derula simultan: în faţa porţii principale a Sidexului (actual ArcelorMittal Galaţi) sau Prefectura Galaţi. Vor fi invitate şi celelale sindicate din Sidex Galaţi, precum şi din ramura metalurgică", se arată în comunicatul de presă transmis de Gheorghe Tiber.

Acesta este cea de-a treia mişcare de protest importantă din acest an în care se implică sindicatul Solidaritatea.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Metalurgiştii din CSDR vor picheta, miercuri, sediile Guvernului şi al Preşedinţiei

Membrii Federaţiei Sindicale "Solidaritatea - Virgil Săhleanu" a Metalurgiştilor, afiliată la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), vor picheta, miercuri, sediul Guvernului şi pe cel al Preşedinţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sector. Protestatarii se vor aduna, între orele 10.00 şi 12.00 în faţa sediului Guvernului, apoi, între 12.30 şi 14.30, vor picheta Palatul Cotroceni, potrivit unui comunicat de marţi. Pentru aceste acţiuni, sindicaliştii au obţinut autorizaţie din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, potrivit sursei citate. Sindicaliştii protestează pentru "salvarea Cocseriei şi a ceea ce se mai poate din Sidex şi metalurgia naţională", potrivit sursei citate.

La mijlocul lunii aprilie, siderurgiştii şi metalurgiştii au pichetat sediul Ministerului Finanţelor, din cauza problemelor din siderurgie şi a celor privind păstrarea locurilor de muncă. Reprezentanţii siderurgiştilor şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice au stabilit, atunci, să aibă mai multe întâlniri tripartite la care să participe şi partea patronală, după sărbătorile pascale, pentru a găsi împreună soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă în acest sector.

Link to comment
Share on other sites

Peste 200 de siderurgişti de la ArcelorMittal vor protesta în faţa sediului Guvernului şi Preşedinţiei

În jur de 200 siderurgişti, membri ai Sindicatului „Solidaritatea”, de pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi vor protesta, miercuri, în Capitală, în faţa sediului Guvernului şi Preşedinţiei, pentru a semnala autorităţilor dificultăţile de ordin social şi economic din metalurgia românească, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „Protestăm împotriva acestor instituţii care au obligaţia elaborării unei strategii coerente şi realiste pentru industria metalurgică şi care au ignorat măsurile de coerciţie asupra patronilor din ramură, prin care să-i oblige la efectuarea investiţiilor şi continuarea activităţii unităţilor deţinute în România”, a afirmat preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Alături de cei 200 de salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi, la acţiunea sindicală din capitală se vor deplasa şi 40 de pensionari din oraşul de la Dunăre, care vor protesta alături de siderurgişti. Acţiunea de protest este îndreptată şi împotriva închiderii nejustificate a Uzinei Cocso-Chimice, uzină unde lucreză aproximativ 1400 de oameni şi a cărei încetare a activităţii ar putea duce la oprirea întregului flux primar, adică furnale şi oţelării.

Link to comment
Share on other sites

Peste 200 de angajaţi ai Arcelor Mittal pichetează Guvernul

Protest în coşciug la Guvern. Aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai Combinatului Siderurgic şi Metalurgic Galaţi au protestat azi-dimineaţă timp de o oră în Piaţa Victoriei. Aceştia sunt nemulţumiţi de decizia luată de guvernanţi de a închide unităţile din cadrul combinatului. „Vrem să avem locuri de muncă, vrem să ne putem plăti dările la stat şi să ne creştem copiii. Partidele politice se pregătesc de alegeri şi vor să închidă combinatul. Guvernanţii noştrii nu sunt în stare să ia nici o măsură.”, a declarat Petrişor Chiriloiu, protestatar. Dacă în Consiliul de astăzi se decide închiderea combinatului, pe 9 iunie decizia va fi pusă în practică. „Dorim să continuăm protestele. Am luat hotărârea ca de la data de 1 iunie până la data de 9 iunie să protestăm zi şi noapte prin rotaţie, ca să putem merge şi la muncă”, a declarat Marian Melinte, liderul protestatarilor.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/bucu ... pdate.html

Siderurgiştii de la ArcelorMittal Galaţi cer implicarea statului pentru salvarea sectorului

Aproximativ 150 de siderurgişti au pichetat, miercuri, sediile Guvernului şi al Palatului Cotroceni, cerând implicarea statului, astfel încât ArcelorMittal să investească în retehnologizarea sectorului. Protestatarii au pichetat sediul Guvernului, între orele 10.00 şi 12.00, iar pe cel al Preşedinţiei, între 12.30 şi 14.30. Liderul Sindatului "Solidaritatea Mittal", Gheorghe Tiber, a declarat că dacă staul nu va lua măsuri pentru sectorul siderurgiei, salariaţii din acest domeniu vor porni o "răscoală socială". Tiber a spus că dacă patronii nu vor să investească în acest domeniu, atunci "să preia statul combinatele, pentru ca sectorul să fie funcţional". Liderul sindical a arătat că acţiunile de protest au fost programate pentru miercuri, pentru că în această zi are loc Adunarea Generală a Acţionarilor de la ArcelorMittal Galaţi care vor consfinţi, prin vot, hotărârea de închidere a cocseriei. "Această decizie este una extrem de gravă şi nejustificată, deoarece pune în pericol funcţionarea combinatului, în aproximativ un an şi jumătate se va închide fluxul cald. Această decizie a patronatului mai înseamnă, de asemenea, şi disponibilizarea a 1.500 de oameni", a declarat Gheorghe Tiber. Sindicaliştii au huiduit şi au adus în faţa Guvernului şi a Palatului Cotroceni un coşciug pe care scria "Siderurgia îngropată de Mittal cu ajutorul Guvernului". Protestarii au strigat "Vrem să muncim!", "Trădătorul" - în faţa sediului Preşedinţiei - şi au avut pancarte pe care scria "Dacă oţel nu e, nici buget nu e! Dacă buget nu e, voi ce mai împărţiţi?!", "Mittal, nr. 1 în lume, noi nu avem bani de pâine", "Guvernanţi de ocazie: nu există viitor fără siderurgie/metalurgie", "Sunt sclav Mittal şi vreau să fiu plătit omeneşte". În timpul protesului de la palatul Cotroceni, sindicaliştii au spus că nu au venit să susţină un candidat, ci au venit să ceară ajutor la cea mai înaltă instituţie a statului, doarece au primit promisiuni anul trecut că nu se va închide Combinatul de la Galaţi. Delegaţia sindicaliştilor a depus la Guvern şi la Palatul Cotroceni un memoriu cu revendicările lor.

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi, invitaţi la discuţii la Cotroceni

Patru lideri sindicali de la ArcelorMittal şi un lider al Sindicatului Pensionarilor Combinatului au fost invitaţi miercuri la discuţii la Palatul Cotroceni, în urma protestului organizat în faţa Administraţiei Prezidenţiale. Invitaţia a venit în momentul în care unul dintre liderii sindicali constata, de la microfonul staţiei de amplificare, că "domnul preşedinte ori nu a venit din Franţa, ori nu are timp". Un muncitor de pe platforma siderurgică se întreba dacă preşedintele e la masă acum. "Noi suntem sătui de fasole şi guşă, ei mânâncă muşchi de căprioară". "De ce au dat Sidex pe 50 de milioane?", se mai întreba muncitorul.

Liderii sindicali aşteptau, la ora transmiterii acestei ştiri, să intre în Palatul Cotroceni să depună măcar un dosar cu problemele pe care le au la Combinat, dacă nu vor putea vorbi chiar cu preşedintele Traian Băsescu, în timp ce protestarii scandau "Trădătorul!" sau "Domnul preşedinte, sorbiţi din cafeaua conştiinţei şi treceţi la fapte!".

Link to comment
Share on other sites

O delegaţie a salariaţilor de la ArcelorMittal Galaţi a fost primită la Palatul Cotroceni

În urma protestelor de astăzi din faţa Guvernului şi a Preşedinţiei, o delegaţie sindicală a siderurgişitilor gălăţeni a fost primită la Palatul Cotroceni, unde reprezentanţii sindicali au stat la o discuţie cu Gabriel Pişcociu, consilierul de stat, transmite corespondentul Informaţia.ro (AmosNews). “Am fost primiţi de Gabriel Pişcociu. Am putut astfel să-i oferim atât un memoriu, cât şi să stăm la o discuţie. Noi am cerut ca siderurgia românească şi, în particular, cea gălăţeană să fie ajutate cumva de autorităţile statului. Ni s-a promis că în următoarele două săptămâni ni se va oferi un răspuns asupra modalităţilor de sprijinire a oamenii care riscă să rămânănă fără loc de muncă în acest sector”, a explicat Petrică Pălămidă, lider sindical în cadrul Sindicatului “Solidaritatea”. Dacă la Palatul Cotroceni protestarii s-au bucurat de atenţia consilierului Gabriel Pişcociu, la Guvern, sindicaliştii nu au fost băgaţi în seamă de nimeni, pentru că executivul era ocupat cu o acţiune de inventariere. “Nu ne-a primit nimeni, erau în inventariere, aşa ni s-a spus de către funcţionarii de la Guvern”, a explicat Petrică Pălămidă.

Link to comment
Share on other sites

Luni - miting în faţa Prefecturii

Sindicatul Solidaritatea din cadrul ArcelorMittal Galaţi a decis, în cadrul unei şedinţe de coordonare a sindicatului, să iniţieze mai multe acţiuni de protest în următoarea perioadă, transmite corespondentul MEDIAFAX. Gheorghe Tiber, liderul sindicatului, a spus că sindicatul a luat decizia să iniţieze în următoarea perioadă mai multe acţiuni de protest. "Vom continua acţiunile de luptă pe două fronturi. În primul rând, vom continua să întocmim şi vom depune plângeri şi sesizări penale, civile comerciale şi discriminatorii la toate instituţiile cu atribuţiuni (la Poliţie, Parchete, DNA şi chiar la CSAT). Apoi, vom susţine aceste petiţii şi plângeri prin organizarea de manifestări de protest periodic, la cel mult zece zile. Aceste acţiuni se vor desfăşura în diferite locaţii - la turnul administrativ al ArcelorMittal, la porţile combinatului, la Prefectură, la Tribunal, la Parchet, la Poliţie, în Bucureşti şi chiar în Luxemburg", a susţinut Gheorghe Tiber. Potrivit acestuia, o primă astfel de acţiune va avea loc chiar luni, între orele 10:00 şi 12:00, în faţa Palatului Administrativ unde îşi are sediul Prefectura judeţului Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

"Vom continua acţiunile de luptă pe două fronturi. În primul rând, vom continua să întocmim şi vom depune plângeri şi sesizări penale, civile comerciale şi discriminatorii la toate instituţiile cu atribuţiuni (la Poliţie, Parchete, DNA şi chiar la CSAT). Apoi, vom susţine aceste petiţii şi plângeri prin organizarea de manifestări de protest periodic, la cel mult zece zile. Aceste acţiuni se vor desfăşura în diferite locaţii - la turnul administrativ al ArcelorMittal, la porţile combinatului, la Prefectură, la Tribunal, la Parchet, la Poliţie, în Bucureşti şi chiar în Luxemburg", a susţinut Gheorghe Tiber.

Măi, am o vecină care, pentru o problemă la care autorităţile locale nu i-au dat răspuns favorabil, a început cu tot felul de petiţii, pornind de la preşedintele ţării, senat, guvern, CSAT, ş.a.m.d. în jos...

După banalele răspunsuri gen „...am luat cunoştinţă, cazul dv. a fost repartizat...”, acum a început nişte procese. Da' aia-i cam dusă, săraca...

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi protestează faţă de închiderea Cocseriei

Câteva zeci de siderurgişti, membri ai sindicatului „Solidaritatea” de pe platforma combinatului ArcellorMittal Galaţi, au protestat, între orele 10.00 şi 12.00, în faţa Prefecturii, în semn de nemulţumire faţă de decizia de închidere definitivă a Cocseriei şi a bateriei 6, proceduri tehnologice programate să înceapă astăzi, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Protestatarii au huiduit şi fluierat patronatul ArcelorMittal şi au afişat pancarte pe care scria „Stop închiderii UCC”, „Borş Ionelul „îndoaie „oţelul”, „Guvernaţi de ocazie/ Nu există viitor fără siderurgie”, Sidex-bunul poporului, nu al tagmei jefuitorilor”, „Total profit 664, 8 milioane euro. Aici sunt banii noştri”. Pe toată durata protestului, huiduielile siderurgiştilor au fost acompaniate de o muzică funebră care să sugereze moartea combinatului gălăţean.

Sindicatul „Solidaritatea” va organiza proteste cel puţin o dată pe săptămână şi cel mult la zece zile. „Vom organiza astfel de acţiuni de protest la poarta combinatului, la Guvern, şi în ziua alegerilor”, a spus Tiber.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sindicatul Solidaritatea anunţă noi proteste la poarta ArcelorMittal Galaţi

Sindicatul Solidaritatea, a doua grupare ca mărime de pe platforma combinatului siderurgic, organizează noi acţiuni de protest la principala cale de acces în ArcelorMittal Galaţi, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX Gheorghe Tiber, liderul Solidarităţii. Siderurgiştii sunt nemulţumiţi, în primul rând, de închiderea Uzinei Cocso-Chimice, dar şi de slaba reacţie a organismelor statului abilitate să intervină în acest caz. "Protestăm faţă de închiderea Uzinei Cocso-Chimice şi, în general, a combinatului, dar şi faţă de slaba reacţie pe care o au cei care ar trebui să facă ceva, şi ne referim aici, în primul rând, la AVAS", a declarat Gheorghe Tiber. Acţiunea va avea loc luni, 15 iunie, în faţa principalei căi de acces în combinat, unde au avut loc majoritatea acţiunilor sindicale.

Link to comment
Share on other sites

Proteste târzii la Combinat

Siderurgiştii vor protesta azi în faţa principalei căi de acces în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, nemulţumiţi fiind de închiderea Uzinei CocsoChimice, dar şi de slaba reacţie a statului. ”Protestăm faţă de închiderea Uzinei CocsoChimice şi în general, a combinatului, dar şi faţă de slaba reacţie pe care o au cei care ar trebui să facă ceva, şi ne referim aici în primul rând la AVAS”, a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Solidaritatea.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

Câteva zeci de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi protestează în faţa unităţii

Aproximativ 50 de salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi protestează, luni după-amiază, în faţa principalei căi de acces în combinat, fiind nemulţumiţi, în primul rând, de închiderea Uzinei Cocso-Chimice, dar şi de slaba reacţie a autorităţilor abilitate să intervină în acest caz. Protestul a început în jurul orei 14.30, fiind organizat de Sindicatul Solidaritatea, transmite corespondentul MEDIAFAX. Protestatarii au afişant bannere pe care au scris: "Guvernanţi, nu distrugeţi siderugia românească", "Guvernul României sponsorul lui Mittal" şi "A fost odată Sidex, mândria siderurgiei româneşti". Acţiunea de protest este programată să se încheie la ora 16.00.

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii au protestat faţă de neimplicarea statului în criza ce afectează metalurgia gălăţeană

Circa 100 de siderurgişti, membri ai sindicatului „Solidaritatea” de pe platforma combinatului ArcellorMittal Galaţi, au protestat, între orele 14.00 -16.00, cerând autorităţilor statului să se implice mai mult în problemele metalurgiei, aflată în pragul colapsului, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). În faţa principalei căi de acces în unitatea siderurgică, protestatarii au huiduit şi fluierat patronatul ArcelorMittal şi au afişat pancarte pe care scria „Borş Ionelul „îndoaie „oţelul”, “Făbricuţă de oţel asta vrea Borş Ionel”, „Guvernaţi de ocazie/ Nu există viitor fără siderurgie”, “Guvernanti nu distrugeti siderurgia românească”, Sidex-bunul poporului, nu al tagmei jefuitorilor”, „Stop închiderii UCC”. Siderurgiştii sunt nemulţumiţi de faptul că statul nu se preocupă de soarta siderurgiei gălăţene, dezinteres ce ar putea lăsa fără un loc de muncă peste 11.000 de salariaţi. Protestatarii mai cer, totodată, patronatului ArcelorMittal să părăsească platforma siderurgică, pentru a veni alţi investitori.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Siderurgiştii gălăţeni protestează la Bucureşti

Sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi vor protesta joi, 9 iulie, la Bucureşti, faţă de faptul că întreaga clasă politică ignoră problemele metalurgiei româneşti, în vreme ce patronatele fac în aşa fel încât efectele crizei economice să fie cel mai acut receptate de către salariaţi. Reprezentanţii structurii sindicale amintite mai sus susţin că aproximativ 50 de siderurgişti gălăţeni de la ArcelorMittal vor lua parte la această acţiune care se va desfăşura, în paralel, atât în apropierea Preşedinţiei, cât şi a Guvernului României. "Protestăm faţă de apatia şi lipsa de preocupare a factorilor de putere politică din România, faţă de situaţia economică care se agravează pe zi ce trece. Actuala criză afectează din ce în ce mai dramatic salariaţii din metalurgie: concedieri, închideri de capacităţi de producţie, şomaj, datorii ce nu mai pot fi achitate, sărăcie şi excluziune socială", se arată într-un comunicat de presă al FSS Metarom.

Reprezentanţii salariaţilor mai susţin şi că în astfel de situaţii ar fi necesară implicarea fermă a statului care a permis "cumpărarea pe mai nimic a întreprinderilor metalurgice", şi care tolerează în aceste momente comportamentul "brutal" al patronatelor. "Costurile recesiunii sunt suportate în cea mai mare măsură de către angajaţi. Salariaţii şi sindicatele au fost abandonate de către stat în mâinile unor patronate agresive, interesate doar cum să-şi maximizeze profiturile", mai spun sindicaliştii. Cei de la FSS Metarom au identificat şi probleme punctuale pe care doresc să le comunice autorităţilor în speranţa că aceştia vor lua, în cele din urmă, atitudine. Dintre aceste vom aminti lipsa unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură care îi face pe angajaţi să fie extrem de vulnerabili în faţa patronatelor, salarizarea execrabilă din metalurgie, dar şi refuzul factorilor de putere din România de a desecretiza contractele de vânzare-cumpărare ale unităţilor economice din metalurgie, fapt care induce suspiciunea unor tranzacţii dubioase, făcute în defavoarea statului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Side ... sti_2.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii din metalurgie protestează la Guvern şi Preşedinţie

Sindicatele afiliate FSS Metarom vor picheta mâine, 9 iulie, între orele 12.00-14.00, sediul Preşedinţiei şi Guvernului, pe motiv că instituţiile statului nu se implică în rezolvarea problemelor sociale şi economice din metalurgia românească, aflată în pragul colapsului, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Potrivit secretarului general al FSS Metarom, Nicolae Coman, la pichetarea de mâine vor participa 200 de siderurgişti din toată ţara de la 30 de unităţi siderurgice. De la ArcelorMittal Galaţi vor participa la pichetare 50 de siderurgişti.

Link to comment
Share on other sites

Aproape 100 de sindicalişti din metalurgie protestează la Guvern, cerând lucrări de infrastructură

Aproape 100 de sindicalişti din metalurgie protestează la această oră în Piaţa Victoriei, solicitând Executivului demararea lucrărilor de infrastructură şi acordarea de garanţii guvernamentale combinatelor siderurgice, pentru a se putea împrumuta la bănci. "În acest moment nicio bancă nu mai dă bani combinatelor siderurgice şi nu mai dispunem de lichidităţi pentru a cumpăra materia primă şi pentru plata energiei. Riscăm ca toate combinatele siderurgice din România să intre în faliment până la sfârşitul anului", a declarat joi, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Metalurgie (METAROM), Nicolae Coman. El a precizat că sindicaliştii vor depune la Guvern, după încheierea protestului, un memoriu prin care solicită demararea lucrărilor de infrastructură şi "să se facă comenzi de stat pentru oţel", pentru a revitaliza activitatea din siderurgie. Potrivit sindicaliştilor, de la începutul acestui an au fost disponibilizaţi din industria metalurgică peste 6.000 de angajaţi, iar 60% din personalul rămas este în prezent în şomaj tehnic.

Coman a mai spus că alţi 100 de sindicalişti de la combinatele din Galaţi, Roman şi Hunedoara pichetează la această oră Palatul Cotroceni. În faţa Guvernului protestează sindicalişti de la Alro Slatina, Silcotub Zalău, Oţelinox Târgovişte şi Mechel Câmpia Turzii. "Dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate, vom organiza un miting în Bucureşti în luna septembrie, la care vor participa peste 2.000 de angajaţi din siderurgie", a mai spus Coman.

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii din siderurgie au dat un ultimatum de 10 zile Guvernului să soluţioneze revendicările

Sindicaliştii din siderurgie, care au protestat joi în faţa Guvernului şi la Palatul Cotroceni, aşteaptă ca solicitările lor privind acordarea garanţiilor guvernamentale combinatelor siderurgice să fie rezolvate în maximum 10 zile, a declarat, pentru NewsIn, liderul Metarom, Nicolae Coman. "Am depus un memoriu la Guvern şi aşteptăm un răspuns la revendicările angajaţilor din siderurgie în maximum 10 zile, iar dacă Guvernul nu va dori să rezolve problemele din siderurgie ne pregătim de mittingul din septembrie din Bucureşti, la care vor participa aproape 2.000 de angajaţi", a precizat secretarul general al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Nicolae Coman. Aproape 200 de sindicalişti din metalurgie au protestat, joi, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, pentru a cere demararea lucrărilor de infrastructură şi acordarea de garanţii guvernamentale combinatelor siderurgice, astfel încât să poată lua credite de la bănci.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ziua Siderurgistului, sărbătorită prin miting

Conducerea sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi pregăteşte zilele acestea protestul care va avea loc pe 8 septembrie, exact de Ziua Metalurgistului. "Am început deja să împrăştiem fluturaşi prin care le cerem oamenilor să ni se alăture. Cu cât vom fi mai mulţi, cu atât sunt mai multe şanse ca mesajul nostru să fie auzit acolo unde trebuie. În plus, tot în cadrul acţiunilor de pregătire a protestului, am cerut autorizarea Primăriei Galaţi pentru miting şi marş şi aşteptăm răspunsul dumnealor", ne-a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea.

Amintim faptul că sindicaliştii au anunţat în urmă cu câteva zile faptul că vor organiza un amplu protest exact de Ziua Metalurgistului, pe 8 septembrie. "Acţiunea se îndreaptă împotriva lui Mittal şi a politicienilor români corupţi de către el, care au lăsat România fără industrie (căci fără Sidex nu putem vorbi despre industrie în România), împotriva directorilor care îi obligă pe oameni să muncească în condiţii de insecuritate şi pe salarii de nimic. Vom protesta şi împotriva celorlalte lichele - angajaţi ai Combinatului sau lideri de sindicat care nu sunt decât complici la mai multe nedreptăţi, în schimbul firmiturilor aruncate de Mittal", declara Tiber în momentul anunţării acestei decizii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ziua ... ing_2.html

Link to comment
Share on other sites

Protest necondiţionat al siderurgiştilor

De ziua lor, salariaţii din combinatul gălăţean vor "sărbători" printr-o amplă acţiune de protest. Angajaţii ArcelorMittal Galaţi îşi vor cere drepturile, mâine, în faţa Prefecturii la ora stabilită, indiferent dacă au sau nu acordul autorităţilor. „N-am primit încă niciun răspuns de la Primărie, chiar dacă am depus actele pentru obţinerea autorizaţiei de o săptămână. Dar noi mergem înainte cu pregătirile”, ne-a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea în urmă cu câteva ore. Protestul urmează să înceapă la 12.30, pe platforma de lângă Teatrul Dramatic, de unde sutele de siderurgişti care sunt aşteptaţi la manifestare vor mărşălui până în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. La 14.30 salariaţii combinatului vor susţine un miting împotriva situaţiei actuale din companie. Gheorghe Tiber a explicat ca siderurgistii vor protesta „împotriva lui Mittal şi al politicienilor români care au lasat România fara industrie”.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... tilor.html

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii gălăţeni de la ArcelorMittal cer naţionalizarea combinatelor Sidex şi Siderurgica

Sindicatul Solidaritatea din combinatul ArcelorMittal Galaţi, care protestează marţi în tot oraşul, cere retrocedarea către stat a fostelor Sidex Galaţi şi Siderurgica Hunedoara, aflate acum în proprietatea companiei ango-belgiene ArcelorMittal, transmite corespondentul NewsIn. "Solicităm demararea de urgenţă a tuturor procedurilor de reziliere a contractelor de privatizare ale Sidex Galaţi şi Siderurgica Hunedoara. Motivul: grave şi iremediabile nerespectări ale obligaţiei asumate de către 'investitorul' LNM Holdings NV (acum ArcelorMittal, n.r.). Solicităm, de asemenea, demararea procedurilor necesare pentru naţionalizarea combinatelor Sidex şi Siderurgica şi, eventual, revânzarea acestora unor investitori corecţi şi serioşi, care să respecte legile ţării în favoarea statului şi a lucrătorilor", se arată în nota de protest adresată Instituţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nota de protest a fost depusă de liderii Solidaritatea la Prefectură marţi, în timpul pichetului care a debutat la ora 12.30 şi care a adunat 100 de persoane.

În document se mai arată necesitatea desecretizării contractelor de privatizare semnate de statul român şi de compania lui Lakshmi Mittal în afacerile "Sidex" şi "Siderurgica", constituirea unor comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze condiţiile de privatizare a celor două unităţi, de la evaluare şi vânzare până la monitorizare post-privatizare, precum şi pedepsirea personalor vinovate de eventualele prejudicii cauzate statului român. "Solicităm crearea şi dispunerea tuturor măsurilor de identificare a persoanelor vinovate de comiterea eventualelor nereguli descoperite în toate cele trei faze ale instrăinării celor două combinate: evaluare-negociere-vânzare şi monitorizare postprivatizare, precum şi recuperarea măcar a unei părţi a pierderilor provocate României prin confiscarea averilor fraudulos acumulate de acele persoane", se arată în nota de protest semnată de sindicatul Solidaritatea.

Protestele programate marţi de organizaţia sindicală din combinatul gălăţean au debutat la ora 12.30, cu un pichet în faţa Palatului Prefecturii, unde s-au adunat 100 de lideri sindicali de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, colegi de la unităţile-surori ArcelorMittal Hunedoara şi ArcelorMittal Roman, precum şi câţiva pensionari care au lucrat în Sidex, membri ai Asociaţiei Pensionarilor pentru Conciliere. Protestatarii au început pichetul cu un moment de reculegere în memoria liderului sindical de la fabrica de ţevi Tepro Iaşi (acum ArcelorMittal Iaşi), Virgil Săhleanu, ucis pe 7 septembrie 2000. Manifestanţii au afişat pancarte cu mesaje precum: "Mittal Lakshmi şi şleahta lui pun siderurgia-n cui", "Guvernul României = Sponsorul lui Mittal", "A fost odată Sidex Galaţi - România" sau "Vând loc de muncă la ArcelorMittal Galaţi". Protestul continuă, la ora difuzării acestei ştiri, cu un marş pe două mari artere din Galaţi, până la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde la 14.30 va începe un miting. Preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, în timpul pichetului, că manifestaţia de marţi este "poate" ultimul semnal de alarmă adresat guvernanţilor cu privire la siderurgia românească, a cărei soartă trezeşte îngrijorarea liderilor sindicali.

Ziua de desfăşurare a protestelor nu a fost aleasă întâmplător: pe 8 septembrie este celebrată Sfânta Marie Mică, ocrotitoarea muncitorilor din metalurgie.

Protest ignorat de siderurgiştii ArcelorMittal

Doar câţiva siderurgişti au participat astăzi la protestul organizat de sindicatul Solidaritatea, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Siderurgiştii au huiduit şi fluierat patronatul ArcelorMittal şi au afişat pancarte pe care scria „Guvernaţi de ocazie/ Nu există viitor fără siderurgie”, “Guvernanti nu distrugeti siderurgia românească”, Sidex-bunul poporului, nu al tagmei jefuitorilor”, “Vând loc de muncă la ArcelorMittal”. Marşul siderurgiştilor a pornit din faţa prefecturii şi s-a finalizat cu un miting ce s-a desfăşurat de la ora 14.30 pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Potrivit liderului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, protestul are ca prim scop atragerea atenţiei Guvernului asupra faptului că sectorul siderurgic riscă să dispară din România. Siderurgiştii au depus o notă la Prefectură care a cuprins cinci solicitări vizând desecretizarea dosarului de privatizare, naţionalizarea combinatului, confiscarea averilor acumulate de persoanele implicate în privatizare şi implicarea sindicaliştilor în comisiile de anchetă.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.