Jump to content

Unui gălăţean i s-a retrocedat lacul lui Eminescu!


dcp100168

Recommended Posts

Lacul lui Eminescu a ajuns la particulari

Lacul lui Eminescu, menţionat în multe poezii şi devenit loc de atracţie pentru toţi cei care ajung la locurile natale ale poetului nepereche se află în proprietatea familiei medicului veterinar Dorin Vasiliu şi soţiei acestuia, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Emil Vasiliu din Galaţi, unchiul lui Dorin Vasiliu, a obţinut în instanţă 1.339,2 hectare de pădure, una dintre suprafeţele retrocedate incluzând şi lacul lui Eminescu. Dorin Vasiliu şi-a reprezentat unchiul în toate demersurile legale.

Până la retrocedare, suprafaţa de pădure şi lacul s-au aflat în proprietatea statului şi în administrarea Direcţiei Silvice Botoşani.

Dorin Vasiliu declară că a purtat nişte discuţii cu primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, vizând un posibil schimb de terenuri, dar care încă nu au fost finalizate. Primarul Verginel Gireadă speră să Primăria va prelua lacul şi zona aferentă acestuia pentru a le pune în valoare aşa cum merită.

Comisia de fond funciar, învinsă în instanţă

Comisia judeţeană de fond funciar a respins printr-o hotărâre din 10 februarie 2006, cererea lui Emil Vasiliu vizând retrocedarea a 1339,2 hectare de pădure. Acesta s-a adresat instanţei care în 2007 a anulat hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar şi a dispus recunoaşterea dreptului de proprietate pentru respectiva suprafaţă. Hotărârea instanţei a rămas definitivă printr-o decizie din 20 septembrie 2007. Ulterior, printr-o altă hotărâre din 9 noiembrie 2007, Comisia judeţeană de fond funciar a recunoscut dreptul de proprietate pentru cele 1.339,2 hectare repartizate pe raza a trei comune, respectiv Mihai Eminescu, Suliţa şi Băluşeni. În pădurea Stânceşti, Emil Vasiliu a primit 372,7 hectare, suprafaţă care include şi lacul lui Eminescu. Din respectiva suprafaţă Dorin Vasiliu mai deţine în prezent aproximativ 50 de hectare.

monitorulbt.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Consiliul Judeţean Botoşani vrea să cumpere lacul cu nuferi

Consiliul Judeţean (CJ) vrea să cumpere lacul cu nuferi de la Ipoteşti, după ce a fost retrocedat unei persoane fizice. Potrivit preşedintelui CJ, în şedinţa ordinară ce va avea loc la sfârşitul acestei luni va fi dezbătut un proiect ce prevede stabilirea procedurilor de achiziţie. Astfel, va fi desemnată o comisie de negociere, se va face o evaluare a lacului, urmând ulterior să fie înaintată proprietarului. „Nu mi se pare firesc ca acest obiectiv să fie la dispoziţia unui persoane particulare”, a menţionat Mihai Ţâbuleac.

Iniţial, autorităţile judeţene i-au propus proprietarului două variante în vederea transferării lacului în patrimoniul public. O soluţie ar fi fost un schimb de teren cu Primăria Mihai Eminescu, iar a doua cumpărarea de către autorităţile judeţene. Proprietarul a ales a doua variantă.

În paralel, autorităţile desfăşoară un proiect privind modernizarea drumului forestier ce face legătura cu obiectivul turistic. În prezent se achiziţionează terenul aferent pentru modernizarea drumului.

Din 2007, lacul este în proprietatea medicului veterinar Dorin Vasiliu şi a soţiei acestuia, Minodora Vasiliu. Contactat, medicul a precizat că este de acord cu vânzarea lacului pentru că implica anumite costuri inutile. „Nu am fost de acord cu schimbul de teren, pentru că suprafaţa care îmi era oferită nu avea nicio valoare. Lacul mă costa mult, în fiecare lună făceam curăţenie, dar nu aveam nicio taxă”, a declarat Dorin Vasiliu.

Emil Vasiliu din Galaţi, unchiul lui Dorin Vasiliu, a obţinut în instanţă 1.339,2 hectare de pădure, una dintre suprafeţele retrocedate incluzând şi lacul lui Eminescu. Dorin Vasiliu şi-a reprezentat unchiul în toate demersurile legale. Până la retrocedare, suprafaţa de pădure şi lacul s-au aflat în proprietatea statului şi în administrarea Direcţiei Silvice Botoşani.

http://www.monitorulbt.ro/Actualitate/2011-02-18/CJ+vrea+sa+cumpere+lacul+cu+nuferi

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Impas în negocierile pentru lacul lui Eminescu

Consiliul Judeţean (CJ) şi proprietarul lacului cu nuferi par a nu ajunge la o înţelegere în privinţa transferului de proprietate. Judeţul a demarat procedurile de negociere cu proprietarul lacului, însă diferenţele dintre cele două părţi par destul de mari. Astfel, comisia de negociere poate oferi maxim 76.000 de lei, sumă trecută în raportul evaluatorului, în timp ce proprietarul, medicul veterinar Dorin Vasiliu, ar solicita o sumă mult mai mare.

„Se pare că există încă o distanţă între ce a propus comisia şi ce pretinde proprietarul. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să ne oprim aici”, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ.

Iniţial, autorităţile au propus un schimb de terenuri cu Primăria comunei Mihai Eminescu, însă tranzacţia a fost refuzată de proprietar.

Din 2007, lacul este în proprietatea medicului veterinar Dorin Vasiliu şi a soţiei acestuia. Emil Vasiliu din Galaţi, unchiul lui Dorin Vasiliu, a obţinut prin instanţă 1.339,2 hectare de pădure, una dintre suprafeţele retrocedate incluzând şi lacul lui Eminescu. Dorin Vasiliu şi-a reprezentat unchiul în toate demersurile legale.

Până la retrocedare, suprafaţa de pădure şi lacul s-au aflat în proprietatea statului şi în administrarea Direcţiei Silvice Botoşani.

monitorulbt.ro

Link to comment
Share on other sites

Of, dar de ce nu ii trece prin cap sa il pastreze si sa il puna el in valoare turistica? Adica sa perceapa o taxa? Macar asa ar fi mult mai curata zona. Daca ajunge iar pe mana primariei, va ajunge GROAPA DE GUNOI!!!

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Consiliul Judeţean revendică lacul lui Eminescu

Lacul cu nuferi face obiectul unui proces de retrocedare iniţiat de autorităţile judeţene, după ce nu s-a ajuns la o înţelegere pe care amiabilă cu proprietarul. Demersurile de aducere a lacului cu nuferi în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) au început anul trecut. Iniţial s-a încercat o negociere directă, însă diferenţele dintre cerere şi ofertă au fost prea mari şi s-a apelat la instanţă pentru soluţionarea cauzei. Procesul a fost sistat, însă, după ce proprietarul a anunţat că nu mai este de acord să vândă. Acum s-a deschis un nou proces, dar de această dată pentru retrocedarea lacului, preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac menţionând că este un obiectiv de utilitate publică.

Lacul este din 2007 în proprietatea medicului veterinar Dorin Vasiliu şi a soţiei acestuia, Minodora Vasiliu. Emil Vasiliu din Galaţi, unchiul lui Dorin Vasiliu, a obţinut prin instanţă 1.339,2 hectare de pădure, una dintre suprafeţele retrocedate incluzând şi lacul lui Eminescu. Dorin Vasiliu şi-a reprezentat unchiul în toate demersurile legale. Până la retrocedare, suprafaţa de pădure şi lacul s-au aflat în proprietatea statului şi în administrarea Direcţiei Silvice Botoşani.

monitorulbt.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.