Jump to content

Serviciile medicale din spitale vor fi plătite


dcp100168

Recommended Posts

Din toamnă,

Sănătatea, pe bani

* Din toamnă, oamenii vor plăti o parte din serviciile medicale din spitale. Eliminarea gratuităţii vine din cauza lipsei banilor de la Ministerul Sănătăţii. Oamenii sunt însă de părere că momentul ales de Guvern este cât se poate de nepotrivit pentru o asemenea măsură.

Din septembrie, oamenii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru consultaţii sau intervenţii chirurgicale efectuate în cadrul spitalelor. Reprezentanţii Guvernului spun însă că persoanele care cotizează la Casa de Asigurări vor beneficia de un pachet minim medical în condiţii de gratuitate. "Despre coplată se vorbea de mult. Ea este menită să îmbunătăţească serviciile medicale, să încurajeze concurenţa între unităţile spitaliceşti, dar să încurajeze şi sistemul privat de sănătate", ne-a declarat dr. Costinela Georgescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt de părere că măsura va elimina vechile obiceiuri practicate în instituţiile medicale. "O altă problemă care sperăm să fie rezolvată este cea a banilor pe sub masă. Astfel, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să mai dea mici atenţii", a continuat dr. Costinela Georgescu. Oamenii cred că dacă legea se va aplica, se vor gândi de două ori înainte de a merge la urgenţe. "Peste tot în lume se plătesc serviciile medicale, astfel şi calitatea este alta. Doar că momentul în care vine această măsură nu prea este bun. Vor fi puţini oameni care îşi vor mai permite să meargă la spital şi nu mi se pare normal. Mulţi nu îşi vor mai permite de ruşine să meargă la medic, deşi plătesc lunar pentru sănătate din venituri", ne-a spus o bătrână, fost cadru medical.

http://www.impartial...index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Coplata în Sănătate ar putea intra în vigoare din 2010

Tichetele de sănătate nu vor mai fi implementate de la 1 septembrie, aşa cum s-a anunţat iniţial, ci din 2010, însă numai dacă autorităţile vor menţine soluţia de coplată a serviciilor medicale, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. "De la 1 septembrie, vor fi analizate propunerile venite de la Colegiul Medicilor, de la pacienţi şi de la comisiile de experţi din minister. Legea nu este gata, încă se lucrează la ea. Tichetele de sănătate vor fi implementate, dacă se va menţine această idee, abia din 2010", au mai spus reprezentanţii ministerului.

Ministrul Sănătăţii anunţa, atât la sfârşitul lunii aprilie, cât şi la sfârşitul lunii iunie, că pachetul de servicii şi sistemul tichetelor de sănătate vor fi definitivate la 1 iulie, urmând ca pe timpul verii să fie făcută o campanie de informare, astfel încât implementarea să poată fi făcută de la 1 septembrie. "Începând din această toamnă, se vor introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii. Prin introducerea acestor tichete de sănătate, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înlăturarea practicii şpăgii date de pacienţi medicilor. Pachetul de servicii va fi implementat de la 1 septembrie, iar în timpul verii urmează să fie făcută o campanie de informare", preciza, la sfârşitul lunii iulie, Ion Bazac.

Şi preşedintele Casei de Asigurări de Sănătătate, Irinel Popescu, a precizat, la sfârşitul lunii mai, că românii vor utiliza tichetele de sănătate în unităţile sanitare, de la 1 septembrie. "Un grup de experţi ai Băncii Mondiale, împreună cu experţi de la noi, lucrează la introducerea după 1 iulie a unui sistem de coplată. Ministrul Sănătăţii s-a angajat ca până la 1 iulie să definească condiţiile în care aceasta să fie introdusă, iar de la 1 septembrie să devină operaţională", a declarat Popescu. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat, în iulie, că dacă peste 50% dintre români nu sunt de acord cu introducerea tichetelor de sănătate, această măsură nu va fi aplicată împotriva voinţei populaţiei. Astfel, Ministerul Sănătăţii efectuează sondaje lunare, până în septembrie. Dacă mai puţin de jumătate dintre români se vor pronunţa împotriva tichetelor, acestea vor fi utilizate începând cu 1 septembrie.

Tichetul pentru sănătate desemnează contribuţia personală a pacientului la plata serviciilor de sănătate, a medicamentelor şi a dispozitivelor. Acesta se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însa nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă, potrivit ministrului Sănătăţii. Tichetul va reprezenta o sumă de bani, în limita a cel mult 600 de lei pe an, pe care pacientul o va plăti la unităţile sanitare pentru anumite servicii medicale, inclusiv consultaţii, spitalizări, analize de laborator şi alte investigaţii. Excepţie face asistenţa medicală de urgenţă, unde serviciile rămân gratuite. Dacă, însă, un pacient se prezintă la Urgenţă, iar acolo se va constata, ulterior, că respectivul caz nu reprezinta, de fapt, o urgenţă medicală, el va trebui să plătească pentru serviciile de 20 de lei.

Categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Astfel, persoanele asistate social, pensionarii cu mai puţin de 700 de lei pe lună, şomerii, tinerii sub 18 ani şi persoanele cu handicap nu vor plăti tichete pentru sănătate. Suma anuală a contribuţiilor pentru aceste categorii, care trebuie susţinută din fonduri publice, este estimată la 550 de milioane de lei.

Potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii, un pacient va avea, în medie, o contribuţie personală prin tichete de 350 de lei pe an. Suma reprezintă contravaloarea a circa 2 episoade de spitalizare continuă, 2 spitalizări de câte o zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigatie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă.

Intervenţiile chirurgicale şi analizele în spitale vor rămâne gratuite, în sensul că ele se acoperă integral din contribuţiile la asigurările de sănătate. În spital, pacientul va plăti suplimentar prin tichetul pentru sănătate doar pentru internare, şi nu mai mult de 50 de lei pe un episod de internare care presupune mai mult de două zile, indiferent de durată. În spital se vor mai plăti şi eventuale investigaţii de înaltă performanţă, însă nu mai mult de 200 de lei - cât va costa pacientul o investigaţie de înaltă tehnologie precum un RMN cu substanţă de contrast.

Odată cu introducerea tichetelor, prezenţa medicului de familie la cabinet va fi de şapte ore pe zi, concomitent cu încurajarea vizitelor la domiciliu, care vor fi acoperite parţial din fonduri publice, spre deosebire de situaţia actuală, în care vizitele în afara programului de lucru sunt suportate integral de pacient.

Ministrul Sănătăţii estimează că, în urma introducerii sistemului de tichete, vor fi colectate de la populaţie peste 700 de milioane de lei. Fondurile rezultate din tichetele pentru sănătate vor rămâne la furnizorul de servicii, adică la personalul medical şi la spitale. Din aceste sume se vor putea suplimenta atât fondurile pentru investiţii, cât şi veniturile personalului medical.

Pachetul General de Servicii Medicale, care include şi tichetele de sănătate, a fost aprobat de guvern pe 1 iulie.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Taxe în loc de spagă? Nu. Şpagă plus taxe

Noul program de taxe pentru anumite consultaţii sau pentru internarea la cerere şi coplată, ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 septembrie dar a fost amânat până la 1 ianuarie 2010 cu ale sale "tichete de sănătate" cu tot, pare a fi un subiect de mare mândrie pentru cei care l-au conceput. Iniţiatorii legii spuneau că decât să strecoare bolnavul câte o atenţie medicului sau asistentului, mai bine să plătească o taxă modică, care poate fi chiar mai mică decât sumele "mercurialului" şpăgii care circulă de la om la om prin fiecare unitate sanitară. Privită din acest punct de vedere, situaţia ar fi pe drept cuvânt chiar o realizare, mai ales că dacă la multe lucruri poţi renunţa, la atenţiile pentru sănătatea ta nu prea poţi să o faci şi asta o ştie oricine a călcat, în calitatea de pacient, mai ales prin spitale. În plus o altă parte bună a noului program ar fi că aşa se mai adună nişte bani la stat. Bani la stat se vor aduna din aceste taxe sau coplăţi, dar sunt şanse minime ca şpaga să dispară din obiceiurile pământului. Mai ales că măsura va intra în vigoare chiar la începutul lui 2010 an în contul căruia deja s-au acumulat anumite cheltuiele ce ar trebui practic plătite tot în acest an. Aşa că este posibil ca atunci cu greu să se mai plătească anumite drepturi salariale, şi cum nevoia de bani va fi mare peste tot, este la fel de greu de crezut că se va renunţa cu totul la şpagă. Dacă stai să-i asculţi pe cei care bat spitalele de ani buni, de nevoie, împovăraţi de boli, îţi dai seama repede că oamenii aceştia nu cred că nici într-o sută de ani se va renunţa la tradiţionala atenţie. Mai degrabă la şpaga care oricum va fi dată şi primită din 2010 se vor mai plăti şi taxe tot pentru serviciile iniţial gratuite, apoi plătite cu chitanţă şi număr de înregistrare pentru care oricum s-a dat "atenţia". Sau poate nu, şi taxele vor face uitată şpaga. Dar această din urmă supoziţie e la fel de sigură ca aterizarea unui OZN pe Faleză.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Guvernul a aprobat sistemul de coplata pentru serviciile medicale

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind introducerea mecanismului de coplata pentru serviciile din sanatate, a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, sistemul va fi implementat in luna iunie sau iulie 2011, dupa dezbaterea in Parlament a proiectului de lege. Coplata va fi efectuata prin tichete moderatoare de sanatate, iar plafonul contributiei anuale este de 600 de lei. Peste aceasta suma, nu se va mai percepe coplata, a precizat ministrul. Tichetul moderator pentru sanatate va functiona ca un instrument de plata si va contine elemente de identificare ale pacientului.

"Sistemul de coplata se va aplica la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale. Nu se va aplica la serviciile de urgenta", a precizat Cseke Attila. Potrivit acestuia, in urma introducerii coplatii, se vor aduna circa 378 de milioane de lei, bani care vor ramane la furnizorii de servicii medicale. "Aceste sume vor putea fi folosite pentru cresterea calitatii serviciilor medicale", a mai spus ministrul sanatatii.

Acesta a precizat ca exista cateva categorii de persoane care sunt exceptate de la coplata: pensionarii care primesc sub 700 de lei lunar, copiii cu varsta de pana la 18 ani si studentii de pana in 26 de ani care nu au venituri. Ministrul sustine ca potrivit estimarilor, vor fi 8,6 milioane de persoane scutite de la coplata.

Sumele care se vor plati pentru fiecare serviciu medical in parte vor fi stabilite prin norme metodologice. Potrivit ministrului, se preconizeaza o suma de 5 lei pentru un consult la medicul de familie si de 10 lei pentru un consult la spital.

Cseke Attila a mai spus ca proiectul de lege va fi trimis in Parlament si dupa aprobarea acestuia, vor fi elaborate normele de aplicare. Acestea vor stabili si modalitatea in care vor ajunge tichetele moderatoare de sanatate la pacienti.

Ministrul sanatatii a precizat ca introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale este un angajament luat de Romania in fata FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8067974-guvernul-aprobat-sistemul-coplata-pentru-seviciile-medicale.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Şeful DSP aruncă bomba: „Coplata nu va elimina şpaga din spitale”

Medicii gălăţeni nu văd o ieşire din criză a sistemului medical odată cu introducerea coplăţii. „Micile atenţii" ale pacienţilor la internare sau la simpla vizită la doctor reprezintă singura coplată ce va funcţiona perfect.

Conform nolui proiect pacienţii vor plăti o sumă de bani, contra unei chitanţe, pentru fiecare consultaţie la spital, la medicul de familie sau la medicul din ambulatoriu, dar nu mai mult de 600 de lei pe an, adică în jur de 50 de lei pe lună.

Şpaga nu moare

Cu toate că serviciile medicale vor fi plătite de două ori de către contribuabili, o dată prin asigurările de sănătate şi o dată prin coplată, obiceiurile acestora de a-şi „exprima mulţumirea" faţă de medici nu vor dispărea. Cel puţin aşa crede şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. „Ideea coplăţii este bună. Problema este că nu a fost gândită cum trebuie. Cine va plăti dacă elevii, pensionarii şi alte categorii sunt scutite. Tot asiguraţii. În acelaşi timp nu vor dispărea atenţiile pacienţilor pentru medici. Nu se va schimba această mentalitate prea curând", spune Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Şi o parte dintre medicii gălăţeni consideră că sistemul gândit de minister nu are logică şi că un lucru este sigur: şpaga nu va dipărea, pentru că tarifele sunt destul de mici.

Mai exact, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei. Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar în afara programului său de lucru, 20 de lei. Când vom chema ambulanţa vom plăti 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei. Vor fi scutite de la plata tichetelor de sănătate persoanele defavorizate: persoanele asistate social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, şomerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.

„Aacest proiect a fost făcut fără cap şi fără coadă. Acest sistem de coplată nu va aduce niciun beneficiu sănătăţii. Având în vedere că nici medical şi nici pacientul nu câştigă de pe urma coplăţii, omul va da bani medicilor dacă asta vrea. Nu va dispărea acest fenomen", spune şi Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Sunt şi păreri pro. „Coplata este bună. Prestez, tai chitanţă şi toată lumea este fericită. Iar despre atenţiile pacienţilor, dacă omul vrea să dea, dă. Acum nu mai are ce pe criza asta. Nu mai are omul vacă la ţară, nu mai are găini", spune Corneliu Marinescu, medic neurochirurg.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Seful-DSP-Coplata-elimina-spitale_0_432556844.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Legea care introduce coplata îin sistemul medical, adoptată de Senat

Plenul Senatului, a votat, luni, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege care introduce coplata in sistemul medical. Legea care prevede introducerea "tichetului moderator de sanatate" pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost votata cu 53 de voturi "pentru" si 51 "impotriva". Suma maxima de plata va fi de 600 lei anual pentru un pacient, prag peste care nu se va mai percepe coplata. Legea adoptata de Senat a plecat spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Proiectul de lege are in vedere obligativitatea coplatii in sistemul medical pentru toti asiguratii, cu exceptia copiilor, pana la 18 ani. Exceptati mai sunt si tinerii pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi sau absolventi, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, a ucenicilor sau a studentilor daca nu realizeaza venituri din munca. De asemenea, sunt scutiti de coplata bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate si pensionarii care au venituri de pana la 700 de lei lunar. Potrivit Ministerului Sanatatii, in total, de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane.

Potrivit Ministrului Sanatatii, Attila Cseke, prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii si tarifele de coplata, iar in prezent se preconizeaza, de exemplu, plata a 5 lei pentru un consult la medicul de familie si a 10 lei pentru un consult la spital.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8369044-legea-care-introduce-coplata-sistemul-medical-votata-senat.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Cât trebuie să plătești la medic de la 1 ianuarie 2012

De la 1 ianuarie vei plăti obligatoriu 5 lei pentru o consultație la medicul de familie și 10 lei pentru o consultație la medicul specialist. Sistemul coplății va funcționa pe parcursului anului 2012, până la intrarea în vigoare a noii legi a Sănătății.

Coplata intră în vigoare din 2012. Camera Deputaților a adoptat pe 22 noiembrie proiectul de lege care prevede introducerea coplății în sistemul medical.

Concret, ce înseamnă coplata?

Pentru fiecare standard, stabilit prin lege. Doar urgențele și bolile endemo-epidemice vor fi în continuare gratuite.

Grilele prevăzute de lege sunt următoarele: 5 lei pentru o consultație la medicul de familie, 7 lei pentru o vizită la domiciliu a medicului de familiei în afara programului de lucru, 10 lei pentru o consultație la medicul specialist, 20 de lei o consultație la medicul specialist în afara orelor de program. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei per episod de internare. Reiterăm pentru limpiditate că sistemul de coplată se va aplica la medicul de familie, la medicul specialist și în spitale.

Nu vei plăti însă pentru toate consultațiile la medic dintr-un an calendaristic. Ci până la pragul de 600 de lei. Tot ce depășește nivelul de 600 de lei devine servicii peste acest prag sunt gratuite.

"Suma maximă privind coplata pe asigurat pe an calendaristic este de 600 lei. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată", se precizează în alineatele 2 și 3 din articolul 213 al legii.

Mai mult, suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de asigurat.

CUM SE VA MONITORIZA CâT AI PLĂTIT ȘI CâND

Fiecărui asigurat i se va elibera (de la medicul de familie, cel mai probabil, încă nu se știe cu certitudine, așteptăm publicarea normelor de aplicare) un tichet moderator de sănătate, prin care se va face dovada coplății și se va monitoriza plata serviciilor medicale de care a beneficiat într-un an.

CINE VA FI EXCEPTAT DE LA COPLATĂ

Minorii;

Tinerii până la 26 de ani care nu realizează venituri;

Pensionarii care au venituri doar din pensii de maximum 740 de lei pe lună;

Pacienții incluși în programe naționale de sănătate nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale aferente afecțiunii de bază (pentru care au fost incluși în programul național), dacă și numai dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.

ATENȚIE

Coplata nu trebuie confundată cu contribuția asiguraților la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Sunt contribuții diferite și nu sunt interșanjabile. Concret, dacă achiți contribuția la Fond, nu înseamnă că ești exceptat de la coplată. Și invers.

Coplata nu trebuie confundată cu asigurările complementare/suplimentare care vor intra în vigoare din 2013. Precizăm că mecanismul coplății va fi aplicat până la intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătății, care va reglementa casele private și asigurările suplimentare (nu știm încă dacă așa se vor numi. în orice caz, e vorba de asigurări pentru contribuția peste nivelul standard impus pentru pachetul minimal de servicii medicale, care urmează să fie și el finalizat în scurt timp).

DACĂ NU VREAU SĂ ACHIT COPLATA, CE SE îNTâMPLĂ?

încă nu știm cum își propune Ministerul Sănătății să sancționeze pe cei care nu vor vrea să achite coplata per serviciu medical. Sancțiunile vor fi reglementate în legislația secundară, care urmează să apară. Medicii de familie au introdus coplata din 14 iunie 2011, însă nu au avut succes până acum cu acest sistem. De ce? Pacienții nu vor să o achite și medicii nu pot condiționa actul medical (invocând coplata). Rămâne de văzut ce mecanisme va propune Ministerul Sănătății pentru a obliga asigurații să achite coplata (dacă vor fi sancțiuni și dacă da, în ce vor consta ele).

Reiterăm că decizia a fost luată în contextul în care medicii de familie refuzau să semneze contractul-cadru, pentru că le-ar fi falimentat cabinetele. Iar pentru că nici Ministerul Sănătății nici CNAS nu au avut cum să onoreze solicitările medicilor care au cerut 200 de milioane de lei pentru a-și susține cabinetele, medicii au recurs la soluția taxării suplimentare.

DE CE AVEM NEVOIE DE COPLATĂ

Introducerea sistemului de coplată este una din principalele clauze ale angajamentului financiar al Guvernului asumat față de FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială în anul 2009.

Măsura vrea pe de o parte să responsabilizeze pacienții în ceea ce privește consumul de servicii medicale (în ultimii ani am înregistrat o creștere irațională a internărilor nejustificate în spital) și pe de altă parte să reducă semnificativ plățile informale din sistem.

Sumele încasate din coplată constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale, adică spital, cabinet de medicină de familie sau altă unitate sanitară, și vor fi folosite pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate. Ministerul Sănătății estimează că mecanismul coplății va aduce în sistem circa 378 de milioane de lei pe an, bani care rămân integral la furnizorul de servicii medicale.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Coplata în sistemul medical, blocată de lipsa normelor metodologice

Coplata în sistemul de sănătate e blocată în continuare de lipsa normelor metodologice care să facă legea efectivă, deşi conform textului, publicat la sfârşitul toamnei trecute în Monitorul Oficial, ar fi trebuit să se poată aplica începând de luni.

Ideea de a impune asiguraţilor o contribuţie suplimentară la solicitarea fiecărui serviciu medical e veche şi a venit pe fondul lipsei cronice de fonduri din sistemul sanitar, însă punerea ei în aplicare pare dificilă, mai ales în an electoral. Ideea de a introduce coplata în sistemul sanitar datează din anul 2009, când a fost motivată ca o sursă suplimentară de venituri în sănătate.

În acelaşi timp, se dorea să se realizeze o redirecţionare a pacienţilor către medicii de familie şi o scădere a presiunii exercitată asupra spitalelor. Coplata resprezintă acea contribuţie pesonală a pacientului în momentul în care accesează sistemul de sănătate, fie că este vorba de consultaţii, analize sau internări. Iniţial, în lege a fost propusă ca sumă pentru coplată cinci lei pentru o vizită la medicul de familie, zece lei pentru mediucl specialist şi 50 de lei pentru un episod de spitalizare.

Totodată, se prevedea o sumă maximală de 600 de lei, suportată pe an de fiecare pacient. În foma adoptată, actul normativ prevede procente din valoarea serviciilor medicale, iar cuantumul acestei sume şi valoarea serviciilor medicale vor fix stabilite ulterior, cu menţiunea că în cursul unui an, suma percepută drept coplată nu poate depăşi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Forma finală a legii prevede categoriile scutite de la coplată, respectiv copiii până la 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici fără venituri, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei, precum şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate. Normele de aplicare sunt elaborate şi ele urmează să fie discutate de conducerea ministerului cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional împreună cu reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate.

Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat recent în presă că, cel mai probabil, reglementările privind coplata vor intra în vigoare în a doua jumătate a anului. Ritli Ladislau şi-a exprimat intenţia de a modifica Legea coplăţii, aprobată deja de parlament, astfel încât suma pe care o vor achita anual românii pentru serviciile medicale să fie una fixă care nu ar trebui să depăşească 350 de lei, ceea ce reprezintă jumătate din salariul minim pe economie.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Vom plăti câte o taxă pentru fiecare serviciu medical

* În ciuda contribuţiei lunare la fondul de asigurări de sănătate, vom fi nevoiţi să plătim de fiecare dată când vom avea nevoie de medic

De la intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, persoanele care vor avea nevoie de orice serviciu medical vor fi nevoite să plătească o taxă. Sistemul poartă numele de coplată şi va fi aplicat indiferent de serviciile medicale incluse în pachetul de asigurări medicale de bază sau într-un pachet facultativ. Coplata reprezintă una dintre repercusiunile acordurilor încheiate între Guvern şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Suma plătită poate varia între 4 şi 5 lei în sistemul de medicină primară şi între 40 şi 90 de lei în spitale.

Totul ne va scoate bani din buzunar

Reprezentatnţii Executivului motivează măsura de introducere a coplăţii ca pe un mod de a limita excesul de cerere de servicii, pe de o parte şi de reducere a riscului raportărilor false de servicii medicale. "Există suspiciunea la ora actuală că sunt furnizori de servicii care raportează servicii pe care nu le-au făcut. Introducând coplata în această formă, furnizorul va trebui să falsifice o factură fiscală ca să poată face o raportare falsă", a explicat dr. Vasile Cepoi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Practic, ori de câte ori vom avea nevoie de un serviciu medical, vom fi constrânşi să plătim o taxă. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care deja vom contribui la fondul unic de asigurări de sănătate pentru aceleaşi servicii medicale. Guvernul vine şi de această dată cu o altă perspectivă, afirmănd faptul că taxa plătită va fi un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate.

Excepţii

Coplata se va încasa pentru serviciile oferite de către medicul de familie, de medicul din spital şi de cel din ambulatoriul pentru specialităţile clinice, recuperare, medicină fizică si balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură sau investigaţii paraclinice.

Pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 de lei pe lună, minorii, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, fără venituri, dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu, ucenici sau studenţi nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale. De asemenea, serviciile vor fi gratuite pentru pacienţii cu boli incluse în programele naţionale de sănătate, gravidele şi lăuzele. Sistemul medical de urgenţă va fi şi el scutit de la plata acestei taxe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata

Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata, autoritatile romane nu s-au angajat la niciun termen fata de Fondul Monetar International, a declarat sambata ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, dupa discutiile cu misiunea FMI, transmite Agerpres. "Coplata urmeaza sa fie negociata cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale. Legea zice ca nivelul coplatii se stabileste in urma negocierilor. O majoritate a asociatiilor pacientilor se impotriveste coplatii. Probabil ca vor dura foarte mult. Negocierile vor demara saptamana viitoare. Discutiile anterioare (n.r. - cu delegatia FMI) erau ca in toamna sa fie introdusa coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru ca din Parlament legea a iesit cu aceasta prevedere, si anume ca nivelul taxei si serviciile se stabilesc prin negociere si, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen", a explicat ministrul Sanatatii, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Pacienţii vor plăti parţial serviciile din spitale, din martie - acord cu FMI

Pacientul va plăti din luna martie a acestui an o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale,cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisoarii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

"În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arată în document.

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

 

Link to comment
Share on other sites

Eugen Nicolăescu: Coplata va fi achitată doar la externare, o singură dată pe caz şi nu va depăşi suma de 10 lei

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat, marţi, că sistemul de coplată va fi aplicat doar la externarea pacienţilor şi că nu va depăşi, cu siguranţă, suma de 10 lei, potrivit b1.ro. "În primul rând, coplata este o activitate care aparţine guvernului Boc, este inclusă în acordul cu FMI şi este transformată în condiţionalitate şi deci trebuie respectată. Este îndeplinirea unei condiţionalităţi din care România este parte, făcută de altă guvernare, dar la care noi nu renunţăm. Coplata, am reuşit să o negociem în discuţiile cu FMI, să nu se aplice la toate serviciile medicale, ci să se aplice numai la serviciile spitaliceşti pe caz externat", a explicat ministrul.

Acesta a ţinut să clarifice că această taxă se va plăti doar la externare."Deci se internează cineva şi plăteşte numai când se externează. Dacă a fost internat prin urgenţă, nu plăteşte nimic la externare. Se plăteşte o singură dată pe caz externat, nu pe săptămână, nu pe lună, nu pe serviciu.

Valoarea ei va fi până la 10 lei, nu s-a hotărât dacă o vom face diferenţiată pe diferite specialităţi. Avem discuţii deschise cu asociaţiile profesionale, cu cele de pacienţi", a mai precizat Nicolăescu.

romanialibera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Conducerile spitalelor gălăţene, depăşite de situaţie. Doar la Psihiatrie s-a stabilit valoarea coplăţii

* Celelalte spitale urmează să stabilească cuantumul acestei taxe abia de săptămâna viitoare, în cel mai optimist caz, adică după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern

Chiar dacă intră în vigoare de la 1 aprilie, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” este singura unitate spitalicească cu paturi din judeţ care a stabilit valoarea coplăţii. Astfel, pacienţii internaţi în acest spital vor plăti o singură dată, la externare, suma de 6 lei.

Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru minori, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. De asemenea, sunt scutiţi de la plata taxei şi ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc lunar 740 de lei.

În cazul celorlalte spitale din Galaţi, valoarea coplăţii urmează să fie stabilită după 1 aprilie. Cu alte cuvinte, la externare, spitalul nu va putea să spună câţi bani îi datoraţi. Instituţiile medicale vizate ar fi trebuit să convină asupra valorii coplăţii, prin organizarea unei şedinţe de consiliu de administraţie, până la intrarea în vigoare a taxei. Problema este însă mai veche. „Deşi legea prevede ca astfel de consilii de administraţie să se organizeze lunar, sunt şi cazuri în care nu au mai fost ţinute de cel puţin doi ani. Este cazul Maternităţii „Bunavestire”. Şi la Spitalul Municipal din Tecuci erau astfel de probleme, dar odată cu schimbarea managerului lucrurile s-au remediat. Spitalele din subordinea Consiliului Judeţului (Judeţeanul, Pneumoftiziologia şi Infecţioasele) au probleme cu organizarea consiliilor de administraţie, dar asta din cauza faptului că CJ nu a desemnat membrii pentru aceste adunări”, explică directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Potrivit hotărârii luată de executiv, coplata poate avea valoarea cuprinsă între 5 şi 10 lei. În cazul Spitalului de Copii „Sf. Ioan”, datorită specificului instituţiei, coplata nu se aplică.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Spitalele gălăţene au stabilit valoarea coplăţii

Opt din cele zece spitale din judeţul Galaţi au stabilit deja valoarea coplăţii. La Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, Maternitate şi Spitalul de Boli Infecţioase, pacientul va trebui să plătească la externare suma fixă de 10 lei. La Spitalul de Psihiatrie, suma este de 6 lei. Cea mai mică taxă - 5 lei - o vor plăti unii dintre pacienţii Spitalului Militar, Spitalului de Pneumoftiziologie şi Spitalului Orăşenesc din Târgu Bujor. În cazul Spitalului din Tecuci, până la ora actuală nu se ştie ce valoare va avea coplata. În cazul Maternităţii, spre exemplu, potrivit conducerii instituţiei, doar aproximativ 10 la sută dintre paciente vor plăti taxa. Deşi aceasta ar fi trebuit achitată de la 1 aprilie, conform noului Contract-cadru, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a publicat încă normele de aplicare ale Contractului ceea ce face imposibilă aplicarea măsurii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Coplata n-a adus mai nimic în spitalele gălăţene

Într-o lună de la introducere, coplata a adus Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi un venit de 8.000 de lei. La Spitalul CFR Galaţi, cei 218 pacienţi externaţi luna trecută au plătit instituţiei 2.180 lei. La Spitalul de Tecuci, 61 de persoane au plătit câte 7 lei la externare. Cea mai mică sumă, 5 lei, au avut-o de plătit foştii pacienţi ai Spitalului Orăşenesc din Târgu Bujor. La Spitalul TBC, 171 de pacienţi au plătit la externare, în vreme ce la Spitalul de Boli Infecţioase numărul acestora a fost de 23. Spitalul de Psihiatrie a încasat bani de la 37 de foşti pacienţi, iar la Maternitatea „Bunavestire”, ca urmare a specificului instituţiei, coplata a fost aplicată la doar 11 paciente.
O măsură destul de nepopulară în  rândul oamenilor, coplata nu pare să aducă beneficii notabile pentru spitalele gălăţene. Cu o valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei, taxa trebuie plătită o singură dată, la externare. Pacienţii nu trebuie să plătească pentru spitalizare de zi sau pentru internare de urgenţă. De asemenea, bolnavii cronici, copiii, gravidele şi pensionarii cu venituri din pensie sub 740 de lei pe lună nu achită coplata.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Gălăţenii au cotizat peste 120.000 de lei la externarea din spital

Cinci, şase, şapte sau zece lei sunt sumele pe care gălăţenii care au nevoie de îngrijiri medicale în spitalele din judeţ trebuie să le scoată din buzunar, la externare, pentru coplată. În funcţie de categoria spitalului, fiecare din cele opt unităţi medicale cu paturi din judeţ care pot percepe aceasta taxă a adunat, după puteri şi mai ales după numărul de pacienţi, sume care variază între 1.600 de lei şi 71.000 de lei.
Cum era de aşteptat, cea mai mare unitate medicală a judeţului, Spitalul de Urgenţă, a reuşit să strângă în 2013 cei mai mulţi bani de la pacienţi, respectiv 71.490 de lei. Unitatea sanitară percepe pentru fiecare pacient externat, cu condiţia ca acesta să nu facă parte din categoriile scutite, câte zece lei.
„Excepţie de la achitarea acestei taxe fac minorii până la 18 ani, pacienţii cuprinşi în programele naţionale de sănătate şi cei care au pensii mai mici de 740 de lei”, a subliniat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Urmează în top Spitalul CFR, care a strâns 19.900 de lei, Spitalul de Boli Infecţioase - cu 17.470 de lei, Spitalul TBC - cu 6.365 de lei, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci - cu 4.032 de lei, Maternitatea „Buna Vestire” - cu 3.010 lei, Spitalul Tg. Bujor - cu 2.690 de lei şi Spitalul de Psihiatrie - cu doar 1.608 lei. La Spitalul de Copii nu s-a strâns niciun ban, pentru că minorii nu achită coplata.

Cât plătim la fiecare spital

Spitalul de Urgenţă, Spitalul de Boli infecţioase, Maternitatea „Buna Vestire”, Spitalul CFR - 10 lei
Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci - 7 lei
Spitalul de Psihiatrie - 6 lei
Spitalul Tg. Bujor, Spitalul TBC - 5 lei

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Coplata, o măsură ineficientă în spitalele gălăţene. Bani puţini, birocraţie multă

77.840 de lei a încasat Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în 2014, din coplata achitată de unii dintre pacienţii internaţi. Deşi suma ar putea părea semnificativă la o primă vedere, lucrurile se schimbă complet când aflăm că aceşti bani reprezintă abia 0,065 la sută din bugetul de venituri şi cheltuieli al celui mai mare spital din Galaţi. Dintre cei 32.871 de pacienţi externaţi din această unitară pe tot parcursul anului trecut, doar 7.784 s-au încadrat în categoriile de pacienţi pentru care coplata este obligatorie.
În data de 1 aprilie 2013, conducerea spitalului a stabilit valoarea acestei taxe la 10 lei. La momentul introducerii coplăţii, autorităţile au motivat că astfel vor fi împuşcaţi doi iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte, vor fi descurajaţi pacienţii care se internează nemotivat, scăzând astfel costurile cu spitalizarea lor, iar pe de altă parte se vor aduna bani în bugetul spitalului. La peste doi ani de la implementare, niciunul dintre cele două deziderate nu a fost îndeplinit. Numărul de spitalizări nu a scăzut aproape deloc, iar suma adunată din coplată nu ajunge nici pentru a acoperi contravaloarea seringilor, spre exemplu.
Mai mult, asemenea multor altor spitale din Galaţi şi din ţară, şi Spitalul Judeţean se confruntă de ani buni cu o lipsă gravă de personal. În aceste condiţii, o parte dintre angajaţi trebuie să se ocupe acum şi de toată birocraţia ascunsă în spatele coplăţii. Teoretic, dacă un pacient refuză să plătească taxa de externare, spitalul poate recupera banii doar dându-l în judecată, o măsură de asemenea fantasmagorică, având în vedere contravaloarea coplăţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.