Jump to content

Jaf armat la o casă de schimb valutar


dcp100168

Recommended Posts

Jaf armat la o casă de schimb valutar din Galaţi

O casă de schimb valutar din centrul municipiului Galaţi, de pe strada Brăilei, a fost jefuită, sâmbătă, în jurul orei 9.30, de doi indivizi mascaţi care au ameninţat-o pe casieră cu pistolul, după care au furat în jur de 15.000 de lei noi şi au dispărut, fără să rănească pe cineva. Potrivit Cristinei Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, cei doi indivizi care aveau glugi pe cap şi feţele acoperite cu batiste şi eşarfe au ameninţat-o cu un pistol şi cu un dispozitiv cu electroşocuri pe casiera unei case de schimb valutar situată pe o stradă centrală din municipiu. Conform sursei citate, în timpul jafului, uşa de la ghişeul casei de schimb valutar era deschisă, iar seiful era descuiat. La ora transmiterii acestei ştiri, casiera dă declaraţii poliţiştilor sosiţi la faţa locului, care au încercuit zona. Cristina Tatulici a mai spus că la ora 9.22 casiera a sunat la Poliţie şi a relatat că a fost ameninţată de doi indivizi cu glugi pe cap şi cu batiste şi eşarfe la gură."Cei doi erau tineri, potrivit declaraţiilor casierei. Nu am identificat foarte mulţi martori la faţa locului, unde, la ora actuală, se află poliţiştii, care au început ancheta şi ridică urme papilare", a spus Tatulici. Aceasta a adăugat că deocamdată nu există un cerc de suspecţi şi că poliţiştii încearcă să culeagă cât mai multe date de la martori şi vizionează imaginile care au fost surprinse de camerele de supraveghere ale casei de schimb valutar. Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Galaţi, casiera a apăsat imediat butonul de panică şi într-un minut au ajuns la faţa locului reprezentanţii firmei de pază cu care casa de schimb valutar are contract în acest sens, iar poliţiştii au ajuns la locul jafului în trei minute de la momentul în care au fost chemaţi.

Jaf armat la o casă de schimb valutar din centrul Galaţiului

Doi bărbaţi, cu feţele acoperite şi înarmaţi cu un pistol cu eletroşocuri şi o armă de foc, au furat 15.000 de lei de la o casă de schimb valutar din centrul Galaţiului, după ce au ameninţat-o pe casieră, transmite corespondentul NewsIn. "La ora 09:22, s-a primit un apel la numărul unic de urgenţă 112, referitor la un jaf comis casa de schimb valutar BIF. Cea care a apelat serviciul de urgenţă, Mihaela T., în vârstă de 34 de ani, a spus că în casa de schimb valutar au intrat doi bărbaţi, îmbrăcaţi cu hanorace şi purtând eşarfe sau batice pe faţă. Unul dintre ei avea asupra lui un pistol cu electroşocuri, iar celălalt un pistol de foc. După ce au ameninţat casiera, au sustras din casă suma de 15.000 de lei", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, subcomisarul Cristina Tatulici. Casa de schimb valutar BIF este amplasată la blocul BR3 din cartierul Mazepa, o zonă ultracentrală a municipiului Galaţi.

Jaf armat la o casă de amanet din Galaţi

Un jaf armat a avut loc în jurul orei 9.20 la o casă de schimb valutar de pe strada Brăilei, din municipiul Galaţi. Două persoane mascate au ameninţat casieriţa cu pistolul, după care au furat 15.000 de lei, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Cei doi indivizi au intrat în spatele blocului pe un gang. E vorba de doi tineri peste 1.75, bine făcuţi, cu feţele acoperite şi cu glugi pe faţă, iar partea de jos a feţei era acoperită cu fulare. Atacatorii au intrat în casa de schimb valutar, unde au ameninţat casiera cu un baston electric şi un pistol şi au furat 15.000 lei. Victima nu a fost rănită şi a apăsat butonul de panică, în trei minute au venit agenţii de pază. Casa este prevăzută cu cameră de supraveghere. În prezent, poliţia îi interoghează pe cei de la parter şi etajul 1. Lângă casa de amanet se află mai multe magazine, iar cei care au magazinele deschise sunt interogaţi de oamenii legii.

Link to comment
Share on other sites

Autorii jafului armat de la casa de schimb din Galaţi nu au purtat mănuşi

Autorii jafului armat petrecut sâmbătă dimineaţă, la o casă de schimb valutar din cartierul gălăţean Mazepa, nu au purtat mănuşi, criminaliştii găsind numeroase urme de amprente la faţa locului, transmite corespondentul NewsIn. La ora difuzării acestei ştiri, în interiorul casei de schimb valutar BIF din Mazepa se află doar criminaliştii, care ridică urmele găsite. "Se pare că autorii jafului armat nu au purtat mănuşi, iar ofiţerii criminalişti adună toate amprentele pe care le găsesc în interiorul casei de schimb valutar", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, subcomisarul Cristina Tatulici. În acelaşi timp, sunt interogaţi martorii: casiera, precum şi personalul şi clienţii unei frizerii din apropiere. Poliţia încearcă să obţină astfel cât mai multe date despre autorii jafului, în condiţiile în care casiera casei de schimb, încă în stare de şoc, nu poate spune semnalmentele celor doi atacatori. "Casiera nu a putut spune nici măcar ce culoare aveau hainele autorilor jafului. Colegii mei vorbesc cu martorii care, la momentul producerii jafului, se aflau în frizeria de lângă casa de schimb. Tot ce ştim până acum este că cei doi autori sunt tineri, dar e prematur să vorbim de un cerc de suspecţi", a spus subcomisarul Cristina Tatulici.

Jaful armat a fost surprins de camerele de supraveghere existente în interiorul casei de schimb valutar. Poliţiştii urmează să vizulizeze înregistrarea de sâmbătă dimineaţă abia după ce finalizează cercetarea la faţa locului. Doi bărbaţi, îmbrăcaţi în hanorace cu glugă şi având feţele acoperite cu eşarfe, au intrat sâmbătă dimineaţă în casa de schimb valutar BIF, amplasată la blocul BR3 din cartierul Mazepa, o zonă ultracentrală a municipiului Galaţi. Cei doi au ameninţat-o pe casieră, Mihaela T., de 34 de ani, cu o armă cu electroşocuri şi cu un pistol şi au sustras aproximativ 15.000 de lei (933 lei, 942 de dolari şi 2604 euro, n.r.) din seiful casei de schimb, după care au fugit. Casiera a apăsat imediat butonul de panică şi a sunat la numărul unic de urgenţă 112, apelul ei fiind înregistrat la ora 09:22, potrivit Poliţiei.

Jaful armat de sâmbătă dimineaţă este perfect asemănător unuia petrecut în luna ianuarie, la periferia municipiului Galaţi, în Micro 40. Pe 27 ianuarie, în cursul dimineţii, doi necunoscuţi având feţele acoperite de glugi şi eşafe au pătruns într-o casă de schimb valutar din zonă şi, după ce au ameninţat casiera cu un baston cu electroşocuri, au dispărut cu 16.400 de lei . Deşi au fost filmaţi de camerele video din incintă, ei nu au fost găsiţi nici până astăzi.

Link to comment
Share on other sites

12 ani de "istorie"

La Galati, istoria atacurilor la casele de schimb valutar dateaza din vara lui 1997. Atunci, Laura Iftimie (20 ani), casiera la casa de schimb valutar Nasty Change din Galati, a fost impuscata de doi indivizi, care au jefuit casa de schimb valutar. Cei doi au fost prinsi si condamnati la inchisoare pe viata.

Alt atac a avut loc in noiembrie 2001 la casa de schimb valutar Nova 2000, dar s-a soldat doar cu ranirea casierei si a unui agent. Acest atac a fost revendicat de Constantin Pasaris, dar se pare ca a fost doar o revendicare strategica in cursul procesului.

A urmat atacul la casa de schimb valutar "Colibri", situata pe strada Brailei, vizavi de sediul Politiei Judetene. Hotul nu s-a sinchisit de asta si a dat atacul in jurul orei 17.00, cand zona era foarte circulata. El a intrat in magazin mascat cu un fes, a luat 5.000 de euro si a fugit, abandonand fesul in zona.

Un atac produs pe 14 iunie 2008 la casa de schimb valutar "Romero" din cartierul galatean Micro 38 s-a sfarsit tragic si pentru vanzatoare, si pentru agresor. Cand a patruns in casa de schimb, vanzatoarea Mirela Stresina (27 ani), casatorita de un an si insarcinata in luna a doua, a fost atacata cu cutitul de hotul care patrunsese in incinta, prin acoperis, inca din cursul noptii. Femeia a fost lovita cu cutitul de 14 ori si a murit la spital. In iulie, in baza analizelor ADN, politistii de la Investigatii Criminale l-au identificat pe agresor, in persoana lui Alexandru Rabacu (19 ani), fiul unui fost politist din orasul Targu Bujor. Recent, in Vinerea Mare, Rabacu si-a pus capat zilelor in Penitenciarul pentru Minori si Tineri de la Tichilesti.

http://www.romanialibera.ro/a152774/cri ... lutar.html

Link to comment
Share on other sites

Nu prea cred ca in 12 ani sa fi fost doar 4 atacuri la casele de schimb valutar. Asta ar insemna ca Galatiul are o politie bine pusa la punct de care hotilor le e cam teama. Ceea ce nu e adevarat. Nu suntem in Japonia unde hotii sunt inchisi pe viata sau ucisi pentru orice fapta minora si unde politia isi face bine treaba.

Link to comment
Share on other sites

Dacă ar fi fost cum spui, cred că nu mai era deschisă nici o casă de schimb sau de amanet... Ori poate stătea pitit sub tejghea un individ, cu arma pregătită :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ceea ce vroam eu sa spun e ca nu cred ca 4 atacuri in 12 ani. Ci vreo 4 sau 5 pe an. Nu in fiecare zi cum ai inteles tu ca inca nu suntem nici in vestul salbatic. Da oricum astea 4 prezentate sunt cele mai importante. Domnu admin ne poate lamuri mai exact si cate nesemnificative au fost in 12 ani in afara de cele 4 semnificative descrise mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Poliţia l-a reţinut pe unul dintre autorii jafului armat de la casa de schimb valutar din Galaţi

Unul dintre autorii jafului armat produs în data de 2 mai la o casă de schimb valutar din Galaţi a fost reţinut, iar al doilea este căutat în continuare de poliţişti, transmite corespondentul NewsIn.

Poliţiştii îi cunosc identitatea celui de-al doilea autor şi au informaţii că la atac ar fi participat o a treia persoană, care a asigurat transportul. Autorii jafului armat petrecut sâmbătă, la o casă de schimb din cartierul Mazepa, au fost identificaţi de poliţişti în urma unor informaţii primite de colegii de la Poliţia de Frotieră.

Marius Adrian Sava, în vârstă de 24 de ani, din Galaţi, a fost invitat miercuri la Poliţie, unde a declarat că nu are nicio legătură cu jaful. El a fost lăsat să plece, dar a fost ridicat câteva ore mai târziu. În timpul percheziţiei făcute de poliţişti la domiciliul său, au fost găsite cele două arme folosite la jaf - un pistol de jucărie şi un baston cu electroşocuri - dar şi o armă cu gaze, pentru care Sava nu avea autorizaţie.

De asemenea, au fost găsiţi 400 de euro şi 1.000 de lei, restul banilor care i-au revenit lui Sava, circa 4.500 de lei, fiind cheltuiţi. Poliţiştii spun că bărbatul a cumpărat mâncare, ţigări şi vopsea de păr pentru concubina sa. Marius Adrian Sava, reţinut încă de miercuri pe bază de ordonanţă, urmează să fie prezentat joi Judecătoriei Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Poliţia îl caută şi pe cel de-al doilea autor al jafului armat de sâmbătă. Este vorba de George Ion Alexandru, zis Pici, de 19 ani. El este din Galaţi, dar locuieşte în Italia, împreună cu mama sa. Poliţiştii au declarat că tânărul a fost văzut miercuri în Galaţi şi este o chestiune de timp până va fi prins. Pe numele său se va solicita emiterea unui mandat de arestare în lipsă şi urmărirea generală.

Au apărut, de asemenea, indicii că o a treia persoană a participat la jaf. Nu a intrat în casa de schimb valutar, ci i-a transportat cu maşina personală pe atacatori. Identitatea sa este necunoscută pentru moment.

Potrivit Poliţiei, autorii jafului au studiat în amănunt activitatea casei de schimb valutar înainte de a da lovitura. Apoi, au încercat să intre în incintă de mai multe ori, dar s-au răzgândit din cauza împrejurărilor nefavorabile: prima dată pentru că patronul casei de schimb era acolo, a doua oară pentru că asociaţia de proprietari de la parterul blocului BR 3 - unde este amplasată şi unitatea exchange - avea program de încasări şi era foarte multă lume, iar a treia oară, pe 1 mai, pentru că era închis. Totodată, Poliţia a infirmat declaraţia casierei casei de schimb referitoare la faptul că cei doi atacatori nu ar fi purtat mănuşi. Spusele casierei au atras o muncă titanică din partea criminaliştilor, care au cules zeci de amprente din incintă şi le-au comparat cu cele existente în baza de date a Poliţiei, rezultatul fiind zero. Abia după ce au vizionat înregistrările video surprinse de camerele de supraveghere în timpul jafului de sâmbătă, poliţiştii şi-au dat seama că cei doi atacatori au purtat mănuşi chirurgicale, pentru că le "străluceau" mâinile.

Link to comment
Share on other sites

Bărbatul reţinut în cazul jafului armat de la o casă de schimb valutar din Galaţi a fost arestat

Bărbatul reţinut în cazul jafului armat comis în 2 mai la o casă de schimb valutar din centrul municipiului Galaţi a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX. Marius Adrian Sava, de 24 de ani, care fusese reţinut miercuri de către poliţiştii gălăţeni, a primit mandat de arestare pentru 29 de zile, sub acuzaţia de tâlhărie, a declarat Robert George Florea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi. Potrivit acestuia, s-a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă şi pentru pe cel de-al doilea suspect în acest caz, Ion George Alexandru, de 19 ani. În acest caz, s-a dispus, însă, conform procedurii, citarea prealabilă a celui în cauză.

Link to comment
Share on other sites

Mandat de arestare emis în lipsă pentru al doilea autor al jafului de la o casă de schimb

Un mandat de arestare a fost emis, luni, în lipsă, de Judecătoria Galaţi, pe numele celui de-al doilea autor al jafului armat comis în 2 mai la o casă de schimb valutar din municipiul Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX. Astfel, magistraţii au emis mandat de arestare în lipsă pe numele lui Ion George Alexandru, de 19 ani, a declarat corespondentului MEDIAFAX Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Galaţi. Potrivit acestuia, tânărul, care este acuzat de tâlhărie, a fost dat în urmărire şi în consemn la frontieră.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi a mai spus că ancheta continuă pentru identificarea celui de-al treilea tânăr implicat în acest caz, care i-ar fi transportat pe cei doi autori cu maşina, după comiterea jafului.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tânăr din Galaţi, urmărit pentru tâlhărie, prins când încerca să iasă din ţară cu acte false

Un tânăr din Galaţi, dat în urmărire pentru tâlhărie, a fost prins de poliţiştii de frontieră din Arad, în timp ce încerca să iasă din ţară cu documente false, el declarându-le vameşilor că a găsit actele şi că le-a folosit pentru că a ştiut că este urmărit şi că nu poate pleca din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, tânărul s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, pe unde încerca să iasă din ţară, legitimându-se cu o carte de identitate românească, transmite corespondentul MEDIAFAX. Poliţiştii de frontieră au constatat că existau diferenţe de fizionomie între persoana prezentă în punctul de trecere şi cea din documentul de identitate, motiv pentru care au început cercetările, rezultând că tânărul care intenţiona să iasă din ţară, este dat în urmărire generală, pe numele său fiind emis, de Judecătoria Galaţi, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru infracţiunea de tâlhărie. Tânărul Ion A., care are 19 ani şi este din judeţul Galaţi, a declarat că a găsit documentul de identitate pe care l-a prezentat la ieşirea din România şi că l-a folosit pentru că dorea să ajungă în Italia şi legal nu putea, ştiind că este dat în urmărire generală. Poliţiştii de frontieră i-au întocmit tânărului actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca acesta să fie prezentat procurorilor.

Link to comment
Share on other sites

A fost prins şi al doilea suspect în cazul tâlhăriei de la schimb valutar

Referitor la tâlhăria care a avut loc la data de 2 mai 2009, când, de la o casa de schimb valutar din municipiul Galaţi a fost sustrasă suma de 15.000 lei, precizăm că la 20.05.2009 a fost prins şi cel de-al doilea suspect, în persoana lui I. GEORGE-ALEXANDRU, de 19 ani, fără ocupaţie, urmărit general, din Galaţi, care folosindu-se de o carte de identitate aparţinând unei alte persoane, a încercat să părăsească teritoriul României prin punctul Nădlac - Arad. Fiind prezentat Judecătoriei Galaţi, instanţa a confirmat mandatul de arestare preventivă pe care acesta îl avea emis în lipsă.

Totodata, prin extinderea cercetărilor, a fost identificat şi conducătorul autoturismului cu care cei doi autori s-au deplasat la comiterea faptei, ca fiind C. DAN, de 18 ani, din comuna Vânători, judeţul Galaţi, elev, faţă de care s-a luat măsura reţinerii pe timp de 24 ore pentru comiterea infracţiunii de complicitate de tâlharie. Cel în cauză urmează a fi prezentat Judecătoriei Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Link to comment
Share on other sites

Complicele la jaful armat din 2 mai, de la Galaţi, nu a fost arestat pentru a-şi putea da bacul

Judecătorii gălăţeni au respins, vineri, propunerea de arestare a complicelui la jaful armat petrecut la o casă de schimb valutar pe 2 mai, magistraţii ţinând cont de faptul că tânărul, elev în clasa a XII-a, trebuie să susţină examenul de bacalaureat, transmite corespondentul NewsIn. "A fost respinsă propunerea Parchetului de arestare preventivă şi s-a luat faţă de inculpatul Cojocaru Dan măsura interdicţiei de a părăsi judeţul Galaţi, având în vedere faptul că este elev în clasa a XII-a într-un liceu din Galaţi şi locuieşte în comuna Vânători", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi, judecătorul Robert George Florea. Înainte de a pronunţa sentinţa, magistraţii au avut în vedere că fapta comisă de tânăr nu a fost la fel de gravă precum cea săvârşită de autorii jafului, dar şi că, în mai puţin de o lună, băiatul trebuie să susţină examenul de bacalaureat. Dan Cojocaru, care împlineşte 19 ani pe 31 mai, a asigurat transportul către şi dinspre casa de schimb, în ziua în care cei doi autori ai jafului armat, Marius Adrian Sava şi George Alexandru Ion, au dat lovitura.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Autorii jafului armat de la casa de schimb valutar din Galaţi au fost trimişi în judecată

Procurorii gălăţeni au dispus, marţi, trimiterea în judecată în stare de arest a celor trei tineri care au jefuit casa de schimb valutar din centrul oraşului în data de 2 mai, transmite corespondentul NewsIn. "S-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest a inculpaţilor Sava Marius Adrian, Ion George Alexandru şi Cojocaru Dan pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie, în ceea ce îi priveşte pe Sava Marius Adrian şi Ion George Alexandru, şi de complicitate la tâlhărie, în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cojocaru Dan. Cei trei inculpaţi au recunoscut săvârşirea faptei", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, procurorul Sorin Leau. Cei trei riscă până la 20 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. De asemenea, ei vor fi obligaşi să-i restituie proprietarului casei de schimb valutar pe care au jefuit-o banii furaşi, pe care i-au cheltuit. De altfel, reprezentantul legal al casei de schimb jefuite, SC DIF SRL, a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 13.168 lei, reprezentând prejudiciul nerecuperat până acum.

George Alexandru Ion şi Marius Adrian Sava au intrat, pe 2 mai, în jurul orei 9.00, într-o unitate exchange din cartierul Mazepa, o zonă ultracentrală a municipiului Galaţi. Ei au fost precauţi şi şi-au acoperit capul şi faţa cu glugi şi eşarfe. Cei doi au ameninţat-o pe casieră, Mihaela Tăbăcilă, de 34 de ani, cu un baston cu electroşocuri şi cu un pistol şi au sustras din seiful casei de schimb 933 de lei, 942 de dolari americani şi 2.640 euro, în total 15.000 de lei, după care au fugit cu o maşină condusă de Dan Cojocaru. Casiera a apăsat imediat butonul de panică şi a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Patru zile mai târziu, pe 6 mai, Marius Adrian Sava a fost prins în urma unei informaţii primite de Poliţia de Frontieră. El a fost invitat la Poliţie, unde a declarat că nu are nicio legătură cu jaful. A fost lăsat să plece şi ridicat câteva ore mai târziu. În timpul percheziţiei făcute de poliţişti la domiciliul său, au fost găsite cele două arme folosite la jaf - un pistol şi un baston cu electroşocuri - dar şi o armă cu gaze, pentru care Sava nu avea autorizaţie. De asemenea, au fost găsiţi 400 de euro şi 1.000 de lei, restul banilor care i-au revenit lui Sava, circa 4.500 de lei, fiind cheltuiţi. A doua zi, pe 7 mai, el a fost arestat preventiv pentru tâlhărie. Marius Adrian Sava este din Galaţi, nu are ocupaţie şi nici antecedente penale.

Partenerul său, George Alexandru Ion, zis "Pici", are rezidenţă în Italia, la Treviso, unde locuieşte cu mama sa. Judecătoria Galaţi a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele său pe 11 mai, când tânărul a fost dat în urmărire generală. Pe 20 mai, el a încecat să iasă din ţară prin Vama Nădlac din judeţul Arad, folosindu-se de o carte de identitate ce îi aparţine unei alte persoane. George Alexandru Ion are antecedente penale.

Complicele celor doi, Dan Cojocaru din comuna Vânători, a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pe 22 mai, însă judecătorii au respins propunerea procurorilor pentru a-i permite tânărului să susţină examenul de bacalaureat. După apelul Parchetului, Cojocaru a fost introdus în arest.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.