Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pe 10 mai

Festivalul Bujorului, la Rediu

Duminică, 10 mai, la Rediu, are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Bujorului. Ajunsă deja o tradiţie (la „concurenţă” cu Roşcaniul), manifestarea îşi propune să promoveze tradiţiile locale şi să încurajeze protejarea mediului. „Festivalul nu este o întâmplare. În imediata vecinătatea a comunei avem o arie protejată cu totul specială, dedicată bujorului românesc şi altor specii rare”, ne-a declarat Gheorghe Buruiană, primarul de la Rediu.

Festivalul de la Rediu va avea două părţi distincte. Prima parte, care începe la ora 9,00, cu festivitatea de deschidere, va consta în o serie de programe artistice susţinute de şcolile din Rediu şi Suhurlui, precum şi de la Şcola generală „Grigore Moisil” din Galaţi (ansamblul „Ciobănaşul” îndrumat de prof. Traian Ilisan). Vor avea loc şi o mulţime de întreceri sportive (cu premii!) patronate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, în vreme ce latura ecologistă va fi atinsă prin lansarea numărului 5 al revistei „Eco-Logos”, editată la Rediu. În partea a doua a manifestării, începând cu ora 11,00, vor avea loc mai multe concerte, susţinute de formaţiile: „Olympus” (a comunităţii elene din Galaţi), „Bujoreanca” (de la Cavadineşti) şi „Albastru” (din Vaslui).

Organizatorii ne-au mai spus că au pregătit participanţilor şi o mulţime de suprize. Aşa că nu ezitaţi: mergeţi duminică la Rediu, la o gură de aer curat şi o porţie de folclor. Merită.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fest ... diu_2.html

Posted

Cu ce se poate ajunge la Rediu? Transurb nu pune nici un autobuz special? sau CFR vreun personal? doar cu masina personala ?

  • 2 weeks later...
Posted

Festivalul Bujorului a fost un succes

* A treia ediţie a tânărului festival din pădurea Plevna a adunat câteva mii de oameni *

Duminică, în pădurea Plevna din comuna Rediu, a avut loc a treia ediţie a Festivalului Bujorului. La eveniment, căruia bunul Dumnezeu i-a dăruit o vreme superbă, au participat câteva mii de oameni, veniţi din Rediu, Plevna, Băleni, Cuca, Suhurlui, Scînteieşti, Pechea şi chiar şi mai de departe. Dintre evenimentele primei părţi a zilei amintim: prezentarea numărului 5 al revistei „Eco - Logos” (acţiune de care s-au ocupat elevele Doina Miron şi Iulia Isaia); suita de dansuri populare suţinută de piticii grădiniţei Rediu (sub îndrumarea educatoarelor Maria Dumitrache şi Marioara Miron); spectacolul de cântece şi dansuri populare aduse pe scenă de elevii de la Şcoala de Arte şi Meserii Rediu, Şcoala generală Plevna şi Şcoala Gimnazială Suhurlui (îndrumaţi de cadrelor didactice Catrina Dajbog, Nicoleta Neicu, Nela Dimian şi Mihaela Dajbog); tradiţionala (deja) paradă a costumelor din materiale reciclabile, apoi „Crosul Bujorului”, pe patru categorii de vârstă, câştigatorii fiind premiaţi de Direcţia Judeţeană de Sport. La vremea prânzului, au urcat pe scenă invitaţii: ansamblul „Ciobanaşul” de la Şcoala nr.38 „Grigore Moisil” din Galaţi (cooordonator prof. Traian Ilisan); grupul „Olympos” al comunităţii elene din municipiul Galaţi (dansurile tradiţionale din Elada), ansamblul „Bujoreanca” de la Cavadineşti (venit cu tot cu primarul Aurel Florea). Către seară şi după lăsare întunericulul, atmosfera a fost întreţinută de formaţia „Albastru”, de la Vaslui.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fest ... ces_2.html

  • 2 years later...
Posted

Festivalul „Bujorul Românesc” de la Rediu

* Dacă, din cauza vremii, nu va putea avea loc, se reportează pentru 29 mai *

La Rediu, sâmbăta ce vine, bujorul va fi la mare cinste – se va ţine, în Pădurea Plevna, Festivalul „Bujorul Românesc”, ediţia a V-a. Organizatori: primarul comunei, Gheorghi Buruiană şi câteva cadre didactice inimoase, de la şcoala gimnazială din localitate.

Ora de începere, 8.30. Pe de o parte, scena de 60 de metri pătraţi, cu oferta sa pentru publicul iubitor de muzică populată adevărată, dansuri şi momente de voie bună. Pe de alta, „atracţia” numită mici, cârnăciori la grătar, bere la firul ierbii…

Vor evolua, într-un spectacol cu cinci „calupuri” artistice distincte, Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural Dunărea de Jos – profesionist (se vor deplasa în pădure, din partea acestei instituţii, 35 de oameni, ca să fie, de la A la Z, totul OK), „Junii Cudalbilor”, apoi solii – în plan artistic - ai Comunităţii Elene din Galaţi, prezenţi pentru a patra oară în Pădurea Plevna, la reîntâlnirea cu admiratorii lor, care nu i-au uitat, Ansamblul „Bujoreanca” al Căminului Cultural Cavadineşti, cu eşantioane de simţire românească proprii Văii Horincei şi, nu în ultimul rând, prestaţia gazdelor.

În programul festivalului, cros. Pentru fete, întreceri pe 800 de metri, iar pentru băieţi, pe 1.500 – aşa au hotărât „părţile”, respectiv, primarul Buruiană şi Direcţia Judeţeană de Sport Galaţi. Se vor înmâna medalii, diplome, tricouri, dulciuri. De subliniat că întrecerile sportive au nume: Memorialul Puiu Zarif. Antrenor regretat de cei care l-au cunoscut, Zarif şi-a legat numele, între altele, în istoria sportului gălăţean, de performanţele a cinci campioni naţionali la cros, pregătiţi de el.

Primarul Gheorghi Buruiană s-a gândit şi la copii. Aceştia, în Pădurea Plevna, sâmbătă, vor avea la dispoziţie un mini-parc de distracţii marca S.C. Comavis, din Galaţi.

viata-libera.ro

La capitolul „de-ale gurii” se contează pe preparatele culinare oferite de S.C. Dunărea Catering. Ca număr de participanţi aşteptaţi, 1.400-1.500.

Posted

Membrii trupei Akikai au destins atmosfera la "Sărbătoarea Bujorului" de la Rediu

Ajunsă la a patra ediţie, "Sărbătoarea Bujorului" organizată de autorităţile locale din Rediu s-a bucurat de o serie de invitaţi de marcă din lumea artistică.

Pe lângă Ansamblul "Doina Covurluiului" şi artişii Comunităţii Elene din Galaţi, organizatorii i-au invitat la sărbătoare şi pe membrii trupei Akikai, cei care au avut în acest an un parcurs de excepţie la show-ul de televiziune "Românii au Talent", ajungând până în marea finală.

"Sunt încântată să-i văd în realitate pe aceşti super-sportivi. M-au lăsat fără cuvinte după ce i-am văzut la ProTV, senzaţie pe care am trăit-o şi astăzi", spune Diana Ciucă, una dintre spectatoare.

"Am venit cu drag la această sărbătoare şi vreau să ştiţi că noi nu facem politică! Nu suntem adepţii niciunui partid, am venit pentru spectacol", spune Vasile Volanschi, liderul trupei.

adevarul.ro

  • 11 months later...
Posted

Căpuşele ameninţă Sărbătoarea Bujorului

* Invazia de căpuşe din această primăvară pune sub semnul întrebării desfăşurarea uneia dintre cele mai populare serbări câmpeneşti din judeţul Galaţi, Sărbătoarea Bujorului * Primarul de la Rediu a luat deja decizia amânării acesteia deoarece pădurea comunei e plină de căpuşe, iar edilul de Târgu Bujor a planificat o dezinsecţie în poienile de la Roşcani înainte de a da startul petrecerii

Ghiorghi Buruiană, primarul comunei Rediu, acolo unde peste 1.000 de oameni se adună anual în mai să celebreze Sărbătoarea Bujorului, a amânat festivităţile, speriat de invazia de căpuşe. "Oamenii care au ieşit la iarbă verde de Paşti şi de 1 Mai au plecat imediat din pădure, alungaţi de căpuşe. Zilele trecute, un consătean a fost muşcat, câinele cu care noi am fost să verificăm poienile s-a umplut de căpuşe, e ceva de groază! Am primit şi avertizări de la Romsilva, de la Mediu, de la Prefectură, aşa că, deocamdată, nu pot să organizez sărbătoarea din cauza pericolului la care ar fi expuşi oamenii. O amân până când voi fi sigur că nu li se va întâmpla nimic", a declarat, marţi, Buruiană.

Serbarea câmpenească de la Rediu, cu picnicuri şi spectacole în aer liber, va ajunge anul acesta la a şasea ediţie, dacă va mai fi organizată.

Sărbătoarea Bujorului, stropită din belşug cu insecticid la Roşcani

Locul tradiţional de adunare a celor care ţin praznicul bujorului este, însă, ceva mai la nord de Rediu, în pădurile Roşcaniului. De foarte mulţi ani, acolo vin în luna mai circa 7.000-8000 de petrecăreţi din Galaţi, din judeţele învecinate (Brăila, Buzău, Vaslui) şi tocmai din Iaşi. Ei sunt aşteptaţi şi anul acesta, dar numai după ce organizatorii pun la punct ultimele detalii ale evenimentului: căpuşele şi... capul de afiş.

"Pe 20 mai ţinem Sărbătoarea Bujorului în pădurea de la Roşcani. Până atunci, stropim pădurea împotriva căpuşelor şi căutăm vedeta care să fie cap de afiş şi căreia îi vor face deschiderea ansamblul «Doina Covurluiului» al Centrului Cultural «Dunărea de Jos» şi artiştii căminelor culturale din zonă", a dezvăluit primarul oraşului Târgu Bujor, Ştefan Arfire.

Edilul a precizat că, pe lângă forţele de ordine şi pompierii care vor sta pe aproape, în poienile Roşcaniului vor fi şi echipaje SMURD, care să le acorde petrecăreţilor primul ajutor, în caz de nevoie.

Romsilva trimite mai mulţi pădurari

Pe 20 mai, de Sărbătoarea Bujorului, Ocolul Silvic Galaţi va suplimenta numărul de pădurari de la Roşcani. "Vor fi zece oameni de-ai noştri acolo", a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, George Luca.

Potrivit oficialului, isteria căpuşelor este uşor exagerată, dar instituţia analizează problema. "Părerea mea este că e o exagerare, căpuşe sunt în fiecare an. Noi analizăm, însă, unele soluţii de combatere a invaziei de căpuşe, propuse de Protecţia Plantelor", a spus George Luca.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.