Jump to content

Colectarea selectivă a gunoiului


dcp100168

Recommended Posts

Selectarea deşeurilor, cerinţă europeană

Proiect pilot pentru gunoi

Proiectul ISPA privind gestionarea gunoiului menajer din municipiul Galaţi presupune şi selectarea deşeurilor, motiv pentru care primăria a ales trei zone din oraş în care a implementat un proiect-pilot. Potrivit declaraţiilor şefului Direcţiei Tehnice, Laurenţiu Jalbă, cele trei zone alese pentru acest proiect-pilot sunt: blocurile ANL de la Gară, strada Saturn, blocurile C7,C8 şi C18 şi Micro 39, în zona numită "Prinţ şi Cerşetor". În fiecare din acest punct au fost amenajate pubele speciale, de pildă, la ANL-urile de la gară, în fostul punct gospodăresc, au fost amplasate recipiente pentru depozitarea PET-urilor, pentru deşeurile solide, provenite din construcţii şi altul pentru hârtie, iar în apropierea blocurilor, în spaţii special amenajate, pubele pentru gunoiul menajer. Oamenii din zonă nu sunt foarte fericiţi însă de perspectiva de a sta cu pubele de resturi menajere chiar sub ferestre şi spun că primăria ar fi trebuit să găsească un alt loc pentru ghene. "Rămâne de văzut cum vor reacţiona şi cetăţenii, deoarece, pentru ca un astfel de sistem să funcţioneze, oamenii trebuie să colecteze acasă separat gunoiul", ne-a spus Laurenţiu Jalbă.

În afară de educarea cetăţenilor, ca să funcţioneze acest proiect pilot autorităţile trebuie să ia în serios şi armata de oameni care scotocesc toată ziua în containere, după PET-uri, hârtie şi metal, deşeuri pe care apoi le vând la centrele specializate de reciclare. Cel puţin pentru început, cele trei puncte unde s-au amplasat pubelele vor fi supravegheate de poliţişti comunitari, am mai aflat de la şeful Direcţiei Tehnice.

Poate că nu vom reuşi în doi-trei ani să ajungem la performanţa nemţilor care colectează, separat, gunoiul menajer, hârtia, metalul şi sticla (albă, verde şi maro, fiecare în pubelă proprie în care nu se poate umbla!), însă acţiunea primăriei este un pas înainte către ceea ce numim standarde europene de viaţă.

Rămâne de văzut, după o lună, care din cele trei cartiere va ieşi "învingător" în lupta cu noul tip de colectare a gunoiului, cu atât mai mult cu cât în zilele noastre încă se mai practică aruncarea deşeurilor de la fereastră şi nu doar în cartierele mărginaşe!

Link to comment
Share on other sites

Asta până o să-şi intre Mediul în atribuţiuni. În combinat, de vreo câteva luni se fac controlale de la Mediu iar şefii sunt disperaţi, mereu aruncă câte o privire prin pubele. Dacă văd plastice, lemne sau cartoane printre resturile de la pacheţel ne pun să le scoatem! Chiar am fost puşi, săpătmâna trecută, câţiva inşi, să facem asemenea lucru.

Link to comment
Share on other sites

Eh niste sefi sa puna o echipa de muncitori sa selecteze gunoiul e una, dar sa vina garda de mediu si sa puna pe toti 300 000 de locuitori ai unui oras la lucru din vina unor indivizi care probabil ar fi in jur de 3000 care nu au cei 7 ani de acasa, mai greu... cred ca vom vedea doar echipele salubritatii muncind la selctarea gunoiului. O idee ar fi sa ne mai bage inca o taxa sau sa mareasca taxa la gunoi pe faptul ca le dam de munca in plus :d

Mai bine ar pune pe politistii astia comunitari sa supravegheze pe cine nu are cei 7 ani de acasa si cum l-a prins nu amenda, ci lucru in folosul comunitatii timp de 3 luni. In fiecare zi cand vine de la servici sa se duca sa efectueze lucru in folosul comunitatii. Intre orele 16.00 si 0.00

Link to comment
Share on other sites

e misto ca de acum trebuie sa-mi umplu balconul cu gunoi... o galeata de hartie, una de ciment, una de peturi... etc...

s-au trezit tarziu tare autoritatile astea, eu vazusem lucrul asta in Germania la inceputul anilor 90, si banuiesc ca erau de ceva ani implementate...

e excelenta ideea insa vor dura vreo 30 de ani pana o sa se obisnuiasca poporul roman sa selecteze gunoiul

Link to comment
Share on other sites

Pe munte Garda de Mediu umbla cu pistol la centura si cum sa va zic, au 2 m inaltime mai toti si un spate de bloc...si chiar sunt pusi pe treaba. Daca ar fi asa si pe la noi ar pleca toti cu gunoiul inapoi in casa si l-ar selectiona in sufragerie pe covor.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Pe munte Garda de Mediu umbla cu pistol la centura si cum sa va zic, au 2 m inaltime mai toti si un spate de bloc...si chiar sunt pusi pe treaba. Daca ar fi asa si pe la noi ar pleca toti cu gunoiul inapoi in casa si l-ar selectiona in sufragerie pe covor.... :lol:

:lol: ... abia astept!

Oricum, lasand gluma la o parte, trebuie facut ceva. Va fi greu dar in cativa ani ne vom obisnui si cu asta!

Link to comment
Share on other sites

Eu personal, abia astept sa se faca ceva serios in aceasta privinta.

Nu este deloc greu sa selectezi gunoiul, noi chiar o facem si copilul nostru cand duce ceva la "gunoi" stie deja ca hartia se pune in sacul cu hartii, plasticul la plastic si gunoiul menajer la galeata.

Ca sa se respecte aceste "normative", trebuie instaurat un sistem de amenzi usturatoare!!!! Ca omu' nu intelege nici de vorba buna, nici de bataie ci doar daca-l ustura puternic la portofel. Si daca acumuleaza astfel de amenzi neplatite catre Consiliul Local, atunci sa nu isi poata face niciun credit, sa nu poata achizitiona niciun bun care necesita acceptul primariei. Eiii, si sa vezi atunci cum scoatem hartiuta dintre resturile de pepene ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Sa vedeti cum s-a ajuns la Braila! Au pus niste containere din astea de depozitare selectiva a gunoiului intr-un cartier dar le-a imprejmuit cu un gard metalic impotriva cainior si a tuciuriilor care cauta in gunoi. Acum intrebarea principaa este; "Oare cata viata o avea gardu metalic?" :d Las ca nu dureaza mult si ajunge la fier vechi. Vina va fi a tuciuriilor desigur.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bun gasit !Buna treaba, insa,daca ne vaitam ca in povestea cu drobul de sare nu v-om ajunge nicaieri.Sunt citeva probleme importante ;1)amenajarea spatiilor de amplasare a pubelelor,acoperite sursa de apa si canalizare;

2)dotarea cu pupele inscriptionate cu destinatia fiecaruia, la capacitatea zonei respective;3)elaborarea unui regulament , masuri specifice depozitarii resturilor din plastic, hirtie, aluminiu, etc si gunnoi menajer ;4)transmiterea acestuia prin asociatiile de locatari tuturor cetatenilor din comunitate cu mentiunea ,,am luat la cunstinta pentru care semnez'';5)montarea unei camere de luat vederi in zona pentru a supraveghea spatiul respectiv(se va incredinta monitorul unui voluntar din zona respecteva care va anunta imediat organele abilitate petru a interveni )6)pina la formarea simtului uman cu noua forma de viata cu regulile ce se impun este necesara supravegherea directa a containerilor de catre persoane instruite ,care sa intervina ori de cite ori sesizeaza abateri de la normele bunei convetuiri.Acestea pot fi, jandarmi ,gardieni care sa faca planton la aceste puncte de colectare.sa-i intoarca pe cei ce nu au gunoiul selectat, sa ia masuri de sanctionare atunci cind lasa gunoiul la intimplare,etc.Sa nu spuneti ca o sa coste mult!Costa enorm de puti toate acestea cu conditia sa nu fie scose la licitatie !Fondurile necesare sa fie distribuite pe asociatii si acestea cu meseriasi, locatari din asociatie, unii dintre ei cu datorii la intretinere li se pot stinge o parte din datorii prin munca pentru comunitate.In felul acesta intro unitate de timp pot fi realizate toate punctele de colectare la indicatorii scontati.Trebuie curaj si vointa!Din partea primarieii! :P

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Diferenţele contează!

Şi la gunoi stăm mai prost decât Brăila!

Din ciclul „dacă ei pot, la noi de ce nu se poate?”, ne-am gândit astăzi să vă prezentăm o altă diferenţă – care ţine de buna sau proasta, după caz, gospodărire a administraţiei locale – dintre Galaţi şi Brăila: colectarea separată a gunoiului. Dacă la Galaţi această acţiune a rămas la stadiul de experiment – în condiţiile în care în municipiu se derulează un important proiect european de gestionare a gunoiului menajer, prin programul ISPA! – la Brăila deja, pe străzi, au apărut tomberoane mari, pentru sticlă, hârtie şi plastic, aşa cum există şi la Bucureşti şi cum se întâlnesc atât de des pe străzile oricărui oraş european civilizat. La Galaţi, însă, suntem încă la stadiul în care locatarii aruncă pungile cu gunoi din casă la… cutiile de gunoi de pe alei (şi nu la ghenă), asta în cazul în care punga nu zboară direct de la fereastră…

Scurt istoric al unui maldăr de gunoi

Încă de acum doi ani, dar mai cu seamă în vara trecută, în alegerile locale, gălăţenilor care locuiesc la case individuale li se promitea de către primar că vor primi, din partea municipalităţii, pubele ecologice, din plastic, astfel încât gunoiul să nu se mai colecteze în ligheane sau găleţi sparte – o modalitate pe cât de supărătoare pentru ochii tuturor (nu doar ai vreunui turist rătăcit prin Galaţi), pe atât de periculoasă – din punct de vedere al sănătăţii publice.

Anul trecut, primarul Dumitru Nicolae (ales pentru a treia oară consecutiv) a fost interpelat de prefectul de atunci, Gabriel Panaitescu, care i-a cerut să rezolve problema. Şi atunci, ca şi în decembrie 2007, primarul a promis că gălăţenii vor primi, gratuit, din partea primăriei, pubele…

În 2008, directorul SC Ecosal Prest SA, Ion Ionescu, spunea că o pubelă costă, în comerţ, circa 200 de lei, însă, în funcţie de mărimea comenzii, dar şi de ofertele primite, directorul credea că „se pot achiziţiona la jumătate de preţ”.

În total, în Galaţi sunt circa 18.000 de case individuale. Întrebat acum dacă aceste pubele au fost şi distribuite, conform promisiunilor, gălăţenilor, primarul ocoleşte întrebarea: „La o parte am dat…”. În capitală, societatea de salubrizare a distribuit tuturor locatarilor din case pubele cu însemnele ei. Asta da, reclamă!

„Ei şi ce?”

Altă întrebare – aceeaşi problemă: de ce la Brăila se colectează gunoiul, de mai bine de o lună, în pubele separate (sticlă, plastic, hârtie), în timp ce la Galaţi nu? „Am fost şi eu şi să ştiţi că în pubele acelea numai separat nu se colectează gunoiul”, a replicat, vizibil nemulţumit de comparaţie, primarul Galaţiului.

La noi, în vara lui 2008, s-a demarat un proiect-pilot, în cadrul programului ISPA privind gestionarea gunoiului menajer din municipiul Galaţi, care presupune şi selectarea deşeurilor. S-au amplasat pubele de hârtie, plastic şi deşeuri solide doar în trei zone - blocurile ANL de la Gară, pe strada Saturn (C7,C8 şi C18) şi Micro 39, la „Prinţ şi Cerşetor”.

La aproape un an de la proiectul-pilot, lucrurile sunt neschimbate la Galaţi. Primarul explică: „nu le-am înfiinţat, pentru că programul pe gunoi are prevăzute diverse etape, iar în acest moment suntem la etapa de amenajare a staţiei de sortare a gunoiului. După aia, începem cu dotările de colectare selectivă. O să punem pubele separate în continuare. Tot îmi daţi exemplu la Brăila, dar ştiţi cât e taxa de gunoi acolo? E de trei ori mai mare ca la noi”.

Totuşi, conform datelor oficiale de la Primăria Brăila, tariful de salubritate este de 5,7 lei/persoană/lună, iar la Galaţi taxa de salubritate este de 3,7 lei/persoană/lună…

Link to comment
Share on other sites

„nu le-am înfiinţat, pentru că programul pe gunoi are prevăzute diverse etape, iar în acest moment suntem la etapa de amenajare a staţiei de sortare a gunoiului. După aia, începem cu dotările de colectare selectivă. O să punem pubele separate în continuare. Tot îmi daţi exemplu la Brăila, dar ştiţi cât e taxa de gunoi acolo? E de trei ori mai mare ca la noi”.

Bre, mă leşi? Sunt destui oameni care vin la gunoi cu maculatura şi pet-rile separat, sau cu saci de sticle, ori haine vechi. Deci, omul e cât de cât dornic...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

S-a finalizat licitaţia pentru pubele de colectare selectivă

Din decembrie, gălăţenii vor trebui să îşi arunce gunoiul în pubele speciale, care vor fi amplasate în faţa fiecărei scări de bloc. Primăria Galaţi a finalizat licitaţia pentru echipamentele necesare colectării deşeurilor şi dotării unităţii de sortare a materialelor reciclabile. Ofertele câştigătoare pentru cele patru poziţii licitate se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro. Din cele zece companii prezente, două au reuşit să întrunească toate condiţiile şi să ofere cele mai bune preţuri.

Astfel, Grădinariu Import Export s-a angajat ca, pentru 931.000 de euro, să ofere mai multe tipuri de utilaje grele. Este vorba de două vehicule de încărcare cu colectare prin spate, având cuvă colectoare şi macara pentru golirea containerelor; de două vehicule de colectare cu echipament de încărcare prin spate; de două vehicule cu sistem de ridicare cu macara şi cârlig pentru încărcarea şi descărcarea containerelor de 30 m3 şi de două vehicule cu sistem de ridicare cu braţe pentru încărcarea şi descărcarea containerelor de 5,5 m3.

Compania Iridex Grup Plastic va trebui să furnizeze, contra sumei de 788.700 de euro, un număr de 660 (220 pentru sticla, 220 pentru hârtie şi 220 pentru plastic) containere tip Igloo. 32 containere subterane (16 pentru plastic şi 16 pentru hârtie) vor fi aduse de Grădinariu Import Export, pentru 158.950 de euro.

Aceiaşi firmă va livra şi 176 containere de 5,5 m3 pentru deşeuri verzi şi deşeuri voluminoase şi 176 containere de 5,5 m3 pentru deşeuri din demolări, pentru care va primi 662.000 de euro. Toate sumele nu includ TVA.

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii.

http://www.adevarul...._340166406.html

Link to comment
Share on other sites

Degeaba au aparut toberoanele alea mari de plastic colorate ca de cele mai multe ori sunt GOALE. Au gurile mici incat brailenii nici nu se obosesc sa bage ceva in ele. Si am vazut de exemplu ca harta (biletele de tramvai ) daca baga nu le baga doar la hartie ci in care cos apuca.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Au sosit containerele tip iglu pentru colectarea selectivă a gunoiului

Din ianuarie, gălăţenii vor trebui să îşi arunce gunoiul în pubele speciale, care vor fi amplasate în faţa fiecărei scări de bloc. Ei vor putea să depoziteze plasticul, sticla şi hârtia în containere diferite, acestea urmând a transportate la staţia de sortare, pentru a fi pregătite corespunzător în vederea reciclării.

Deja 75 din cele 660 de containere - igloo pentru colectare selectivă au fost livrate, iar în momentul de faţă se lucrează la stabilirea amplasamentelor. „Ne bucurăm că implementarea Proiectului ISPA de gestionare a deşeurilor se apropie de final la Galaţi. Dacă vremea va ţine cu noi, din ianuarie vom putea vedea instalate containerele igloo pe străzi", ne-a declarat Mircea Ostache, şeful unităţii de implementare a proiectului ISPA-deşeuri.

Conform aceleiaşi surse, containerele pentru materialele reciclabile se vor afla, în principiu, în vechile puncte de depozitare. „Avem în lucru o campanie de conştientizare care va cuprinde afişe explicite. Reuşita colectării selective în Galaţi depinde, în primul rând, de disponibilitatea şi receptivitatea cetăţenilor faţă de noul sistem. Noi sperăm să fie un succes", a mai spus Ostache.

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii. Proiectul constă în închiderea actualei gropi de gunoi, amenajarea şi exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, construcţia unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi, desigur, instituirea colectării selective a deşeurilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Au_venit_igloo-urile_pentru_colectarea_selectiva_0_373762719.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Sistemul de colectare selectivă a gunoiului se mai lasă aşteptat

Viceprimarul Mircea Răzvan Cristea (PNL) a declarat că sistemul de colectare selectivă a deşeurilor va fi implementat în municipiul Galaţi până la mijlocul lunii iunie. Potrivit acestuia vor fi puse în funcţiune peste 1.000 de platforme în faţa blocurilor şi vor fi amplasate pubele pentru hârtie, sticlă şi plastic. ”În faţa blocului vor avea trei pubele pentru colectare selectivă şi una la mai mare distanţă de unde locuiesc, unde e şi pubela de acum, dar într-un loc ceva mai civilizat, unde să îşi ducă deşeurile de gospodărie şi unde să aibă acces şi cei care nu vor să facă treaba asta de selectare”, a explicat viceprimarul.

Cristea a mai afirmat că se doreşte ca noile platforme de gunoi să fie protejate cu garduri, astfel încât să nu aibă acces oricine la acestea, dat fiind şi faptul că de multe ori deşeurile sunt împrăştiate de câini. Autorităţile se gândesc chiar să pună lacăte la porţile de intrare, însă potrivit lui Cristea, acest aspect va fi discutat cu asociaţiile de proprietari.

Există însă şi o veste proastă pentru gălăţeni. Taxa de habitat s-ar putea majora anul viitor. Cristea a spus însă că nu neaparat din cauza noului sistem de colectare a deşeurilor, ci pe fondul scumpirii carburanţilor.

Partea bună este că frecvenţa de ridicare a gunoiului de către societatea ”Ecosal” va creşte de trei ori, susţine Cristea. În ceea ce priveşte noua groapă de gunoi, aceasta poate fi funcţională însă mai sunt de lămurit anumite aspecte procedurale, şi, în plus, drumul de acces la aceasta încă nu este finalizat.

Deocamdată autorităţile se gândesc la un slogan pentru conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte colectarea selectivă a gunoiului. Mai în glumă, mai în serios, viceprimarul Mircea Răzan Cristea a spus că cineva a propus ca sloganul acestei campanii să fie ”Şi Dumitru Nicolae selectează la gunoaie”.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Administratie&articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Chiulangii din CL blochează colectarea selectivă a gunoiului la Galaţi

Indiferenţa aleşilor locali a întârziat realizarea acestui important proiect care beneficiază de finanţare europeană. Pentru rezolvarea problemei în al 12-lea ceas, viceprimarul Mircea Răzvan Cristea a propus organizarea unei şedinţe de îndată a CL. Implementarea programului este întârziată din cauza faptului că, de două luni, nu există cvorum în cadrul Consiliului Local pentru aprobarea unui proiect de hotărâre în acest scop. Este vorba de un document care prevede transferarea din administrarea Consiliului Local în cea a Serviciului Public Ecosal a bunurilor: „staţie de sortare, staţie de compostare, punct verde de colectare Micro 13B". La ultimele două şedinţe ale CL au fost prezenţi doar 14 consilieri şi ar fi fost nevoie de 18 voturi pentru ca proiectul să treacă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Investiţii de 4,2 milioane euro băgate „în conservare”

De mai bine de un an şi jumătate, unul dintre proiectele importante pentru Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor din Galaţi stă „în conservare”, blocat între formalităţile pe care proiectul le implică şi indiferenţa din Consiliul Local. Aproape 4,2 milioane de euro s-au investit prin ISPA în „Construcţia unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi a două puncte verzi de colectare”.

Contractul a fost semnat în iulie 2008, iar lucrările au fost finalizate în octombrie 2009. De atunci până în prezent a fost „linişte şi pace”. Vreun an şi mai bine, până prin martie 2011, a durat ca Primăria Galaţi să convingă Comisia Europeană să accepte ca gestionarea deşeurilor să se facă nu printr-un parteneriat public-privat, aşa cum era prevăzut iniţial în memorandul de finanţare, ci prin intermediul societăţii municipalităţii, Ecosal, variantă ce se speră a fi cu vreo 30 la sută mai ieftină.

Dar chiar şi aşa, după ce Comisia şi-a dat OK-ul, nu a putut fi adoptată hotărârea de trecere a locaţiilor respective în administrarea Ecosal din cauza consilierilor care au tras chiulul şi au împiedicat formarea cvorumului în şedinţele de CL, ultimul episod de acest fel fiind chiar la începutul acestei luni.

Ca o ironie a sorţii, proiectul staţiei de sortare a deşeurilor şi al punctelor verzi de colectare mai are parte de o „cireaşă” şi în… instanţă. Mai exact, Primăria se judecă cu executantul lucrării, SC Vâlceana SA, miza fiind undeva la 470.000 euro!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Deşeuri în trei culori

În gestionarea deşeurilor va fi importantă şi colectarea selectivă a gunoaielor. Despre noua staţie de sortare şi compostare şi punctele verzi de colectare a deşeurilor, proiect în valoare de 4,2 milioane de euro, „Viaţa liberă” a scris deja, inclusiv despre faptul că la nivelul Consiliului Local se bate pasul pe loc în ceea ce priveşte trecerea acestor obiective în administrarea Ecosal.

Dar pe partea de colectare selectivă se mai derulează un program cu o valoare de aproape 3 milioane de euro. În cadrul acestuia se va forma un lanţ de colectare în care elementele cheie vor fi 660 de igluuri de colectare a deşeurilor, 32 de containere subterane, dar şi 528 de containere pentru deşeuri verzi sau din demolări. Toate acestea vor fi manevrate cu ajutorul a 8 maşini speciale, dotate cu macarale, spaţiu de depozitare etc.

Igluurile vor fi colorate diferit, în funcţie de natura deşeurilor ce urmează a fi colectate: albastre, pentru hârtie şi carton; galbene, pentru plastic şi metal; verzi, pentru sticlă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Colectarea selectivă a deşeurilor în Galaţi va începe la finele lunii august

Consilierii locali ai Galaţiului au reuşit, în sfârşit, să adune gunoiul… de sub preşul municipiului, unde îi aştepta din luna mai. Prin votul aleşilor locali, Serviciul Public Ecosal şi-a mărit zestrea de utilaje şi containere şi este mai aproape de colectarea selectivă a deşeurilor. Ecosal aştepta din luna mai adoptarea proiectului de hotărâre prin care trec în administrarea sa: Staţia de sortare, Staţia de compostare, Punctul verde de colectare din Micro 13B şi Punctul verde de colectare situat pe strada Etna nr.29.

După cum se arată în raportul de specialitate al proiectului, Staţia de sortare şi tratare a deşeurilor procesează deşeurile reciclabile de tip hârtie şi carton, PET-uri etc., preluate din reţeaua de colectare selectivă şi separă fracţia organică care ulterior va fi compostată cu producere de biogaz ce va fi valorificat într-o instalaţie conexă de producere a curentului electric. Staţia de compostare realizează sortarea tuturor tipurilor de deşeuri de ambalaje colectate la sursă sau prin reţeaua de colectare selectivă şi asigură reducerea cantităţii de materie organică depozitată în depozitul ecologic Tirighina. Cele două puncte verzi sunt amenajate pentru depozitarea temporară a deşeurilor voluminoase, provenite din gospodării şi a deşeurilor periculoase casnice care nu fac obiectul managementului convenţional de deşeuri.

Utilaje noi

Ecosal a primit în administrare şi 8 autovehicule speciale, dotate cu macarale şi spaţiu de depozitare pentru ridicat şi transportat gunoiul, 660 de containere tip igloo şi 32 de containere subterane care vor face parte din fluxul de colectare selectivă. Valoarea totală a containerelor se ridică la aproximativ 5 milioane de lei, iar autovehiculele valorează peste 4,7 milioane de lei.

Directorul Ecosal, Ion Ionescu, este încântat şi nu prea de zestrea cu care a fost dotată unitatea pe care o conduce. Motivul? „Camioanele pot transporta 2 tone de gunoi, dar nu au decât 420 de cai putere! Cele 660 de containere igloo sunt din plastic şi nu din fibră de sticlă aşa cum mi-aş fi dorit să fie”, ne-a spus Ionescu.

În ciuda nemulţumirii, directorul Ecosal susţine că salariaţii său vor demara la finele lunii colectarea selectivă a deşeurilor în municipiu. Cele 660 de containere sunt colorate diferit, în funcţie de natura deşeurilor pe care le vor „înghiţi”: albastre, pentru hârtie şi carton, galbene, pentru plastic şi metal şi verzi, pentru sticlă. Ele vor fi amplasate în cartierele oraşului, iar containerele subterane vor fi puse cu precădere în zona centrală.

Mai trebuie spus că programul de colectare selectivă a deşeurilor se derulează cu bani europeni - aproape 3 milioane de euro, fonduri ISPA. Vă reamintim că întregul proiect ISPA - deşeuri, care implică şi închiderea gropii de gunoi de la Tirighina şi construirea unei noi celule de depozitare, după principii ecologice, are o valoare totală de aproximativ 23 de milioane de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.