Jump to content

Bienala Cezar Ivănescu, la Muzeul de Artă Vizuală


Recommended Posts

Bienala Cezar Ivănescu, la Muzeul de Artă Vizuală

Vineri, 8 mai, ora 12.00, la Muzeul de Arta Vizuala Galati, are loc vernisajul Expozitiei de Arte Plastice si Decorative "Bienala Cezar Ivanescu". "Expozitia organizata de Alexandru Pamfil reprezinta o premiera pentru Muzeul de Arta Vizuala. Raspunzand solicitarii domnisoarei Clara Lucia Arustei - fiica lui Cezar Ivanescu- de a marca memoria unuia dintre cei mai mari poeti romani contemporani, Alexandru Pamfil a transformat simpla reconstituire documentara a unei vieti intr-o manifestare al carui deziderat este sa deschida o alta perspectiva asupra acestei personalitati: aceea de sursa de inspiratie pentru artele plastice."

http://phakiru.blogspot.com/2009/05/bie ... nescu.html

Link to comment
Share on other sites

Bienala de arta plastica Cezar Ivanescu

Bienala de arta plastica Cezar Ivanescu este la prima editia si va avea loc la Galati, vineri, 8 mai, la Muzeul de Arta Vizuala. „Initiativa lui Alexandru Pamfil de a organiza o bienala de arte plastice dedicata poetului Cezar Ivanescu este legata in mod firesc de traditia cultivata de muzeu, in cele peste patru decenii de existenta, de a evidentia interferentele intre artele vizuale si literatura, muzica sau alte arte.

Modul de conceptie al manifestarii pune in valoare atat viabilitatea operei unui mare creator cat si ecoul pe care aceasta il poate avea in perceptia artistilor care opereaza cu imagini, indiferent de tehnica abordata. Opera lirica a lui Cezar Ivanescu - in care sensuri adanci, metafizice, un simt al sacralitatii, alfrumusetii lucrurilor simple se impletesc, o opera continuand "linia regala a poeziei romanesti", asa cum spunea poetul - ofera un bogat univers de corespondente spirituale creatiei plastice. Asa cum era de asteptat, ansamblul lucrarilor selectat pentru expozitie este de o mare diversitate stilistica si tehnica ceea ce din punct de vedere al unitatii expozitionale putea fi un risc. Nu s-a intamplat acest lucru in primul rand datorita stiintei organizatorului de a face corelatii care sa sustina logica vizuala a expunerii.

Trebuie sa precizam ca intentia curatorului nu a fost sa ofere "ilustratii" la opera lui Cezar Ivanescu cisa dea posibilitatea artistilor ca pornind de la atmosfera dezvoltata de lirica poetului sa re-creeze universuri proprii imbogatite de aceasta. Astfel, privitorului i se propun "lecturi in imagini plastice", meditatii "tacute" dar care capata sonoritatea emanata uneori de culoare si forma.

Lucrarile Aureliei Calinescu, apropiate ca spiritualitate de poezia lui Cezar Ivanescu, par saconfigureze imagini provenite din sfere superioare unde materia se transforma in fluxuri ale unor forte magice.

Intalnim in expozitie compozitii apropiate uneori de o zona suprarealista, recompunand fantasticul din constructii fabuloase (Gheorghe Andreescu), din grafisme si pete de culoare (Nicolae Einhorn), plasmuind fiinte imponderabile, dematerializate (Ion Radu) sau instalatii cu tenta arhaica (Dan Mateescu). O forta speciala o au siluetele filiforme macerate de spatiul activ ce le inconjoara ale lui Alexandru Pamfil, sau tragica fiinta umana intoarsa asupra ei insasi a lui Alexandru Pamfil jr.

Zona abstractului este prezenta in expozitie si amintim din acest domeniu: compozitiile expresive ale lui Cristian Radu, Petre Lavrente, constructiile cu sugestii arhaice ale lui Mihai Pamfil, armoniile calde ale lui Sterica Badalan, ritmurile concentrice ale Mihaelei Lefterache, ale Rodicai Toader, compozitiile tasiste ale lui Adrian Moldovan si Daniela Cristofor.

Secvente din ambientul naturii asupra caruia ochiul pictorului opereaza decupaje semnificative capata si el valente poetice asa cum se intampla in lucrarile de un lirism retinut ale Janei Andreescu, Gabriela Georgescu, Vasile Neagu, Nicolae Placicov sau in compozitiile lui Gheorghe Mihai-Coron, Maria Iliescu, Teodor Visan si Gabriela Ricsan.

Acelasi lirism, dar continut de forme unde domina un sens al decorativului inalnim la Daniella Tamara Codreanu, Miruna Hasegan, Cristina Ramba Hirtescu, Relu Angheluta. Alteori semnele plastice cu conotatii simbolice evolueaza intr-un spatiu marcat de consistenta materiei picturale (Petru Tulei, Elena Dascalescu, Mariana Tomozei Cocos) sau dimpotriva de asceza cromatica (Gheorghe Mosorescu).

Aceasta prima editie a Bienalei de arte plastice "Cezar Ivanescu" este imbogatita de prezenta unor tapiserii de o deosebita expresivitate si rafinament, semnate de nume importante din plastica romaneasca, cum sunt Gheorghe Gogescu sau Viorela si Vintila Mihaescu.

Portretul Zamfirei Birzu si fotografiile pline de forta evocatoare ale lui Eugen Harasim marcheaza in expozitie chipul sever si meditativ al poetului caruia ii este dedicata manifestarea.

Nu lipsesc din ansamblul expozitional nici obiectul pictat (Vasile Pop-Negresteanu), colajul textil (Sorina Fador Vadeanu, Madalina Berzentu), diversele tehnici ale graficii (Cornelia Nicolaescu Burlacu, Magda Isacescu, Laurentiu Burlacu, Crenguta Corina Macarie, Simona Soare, Xenia Stan) iar in zona artelor tridimensionale propun un incitant dialog intre materie si semnificatiile dezvoltate Gheorghe Terescenco, Adrian Vadeanu, Eduard Costandache, Silviu Dan Pamfil, Catalin Buruiana, Gheorghe Nour.

Expozitia organizata de Alexandru Pamfil reprezinta o premiera pentru Muzeul de Arta Vizuala. Raspunzand solicitarii domnisoarei Clara Lucia Arustei - fiica lui Cezar Ivanescu- de a marca memoria unuia dintre cei mai mari poeti romani contemporani, Alexandru Pamfil a transformat simpla reconstituire documentara a unei vieti intr-o manifestare al carui deziderat este sa deschida o alta perspectiva asupra acestei personalitati: aceea de sursa de inspiratie pentru artele plastice."

Mariana Tomozei Cocos, critic de arta

http://www.rgnpress.ro/Cultura/Culte/Bi ... nescu.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.