Jump to content

Staţiunea Durău


 Share

Recommended Posts

Drumeţii la extreme

Povestea din staţiunea Durău

Cine nu a vizitat, până acum, fermecătoarele locuri din Ceahlău nu ar trebui să mai stea prea mult pe gânduri. Poate, să reflecteze mai îndelung la momentul ales pentru vacanţă – de 1 mai, staţiunea Durău a fost plină la refuz, ceea ce nu este întotdeauna pe placul tuturor. Mai ales dacă mergi la munte pentru a te odihni şi, special, de a scăpa de vecinii „bine crescuţi” care ştiu să se distreze cu manele date la maxim şi grătare sub balcon… Aşadar, exceptând posibilii mârlani pe care îi poţi întâlni chiar şi în inima Parcului Naţional Ceahlău, totul este acolo minunat. Dar să le luăm pe rând.

Staţiunea – pensiuni, hotel şi mănăstire

Staţiunea Durău nu este câtuşi de puţin mare. Pensiunile sunt aproape unele lângă altele, iar pentru cazare (cu preţuri cuprinse între 70 şi 120 de lei – fără mâncare) este bine să sunaţi la telefon înainte de ajunge aici, mai ales că una se postează pe internet şi alta găseşti la faţa locului. La hotel „Bradul” te poţi caza oricând şi chiar poţi sta bine-mersi cu 120 lei/noapte (cu reducere 20% dacă rămâi mai mult de două nopţi) dacă faci excepţie de câteva aspecte, precum: lipsa pliculeţelor cu şampon din baie, lipsa benzii de securitate de pe toaletă (aşa, să te convingi că s-a spălat după ultimii turişti), faptul că în fiecare dimineaţă trebuie să cauţi la bucătărie chelneriţa pentru a face comanda, faptul că preţul omletei cu caşcaval variază de la zi la zi (?!) faptul că dacă se sparge un pahar cu suc pe jos, în sala de mese, îţi vei lipi pantofii trei zile de gresie. În rest, se doarme bine (dacă nu ai neşansa să se cazeze lângă tine nişte vajnici apărători ai manelelor), se mănâncă mulţumitor, iar aerul de munte face toţi banii, cum se spune. În staţiune se poate vizita Mănăstirea Durău, o ctitorie din sec XVII a uneia din fiicele domnitorului Vasile Lupu, pictura fiind realizată către marele artist Nicolae Tonitza.

Gâfâind prin pădure

Pentru o plimbare pe unul din traseele din Parcul Naţional Ceahlău, taxa de intrare este de 3,5 lei/adulţi. Sfat: dacă nu sunteţi un împătimit al muntelui, ci un simplu sedentar de birou, care crede că a veni la munte înseamnă a ieşi din maşină, cinci minute, a respira puţin aer curat şi a intra apoi, repede, în camera de hotel, nu vă duceţi pe munte! Ascultaţi un sedentar care nu a respectat acest sfat minim şi s-a amăgit, crezând că distanţa prezentată pe hartă e la fel de mică şi în realitate. Ce s-a întâmplat: un traseu Durău (850 metri altitudine) - cabana Fântânele (1.220 metri altitudine), estimat de cunoscători a fi realizat într-o oră şi jumătate, l-am făcut în patru ore. După care, traseul Cabana Fântânele-Cascada Duruitoarea (1.250 de metri), estimat de profesioniştii muntelui a se efectua în 45 de minute a fost făcut în trei ore. Exceptând durerea atroce de picioare, disperarea de a nu se termina niciodată drumul abrupt, frustrarea de a fi depăşit chiar şi de bătrânele de 60 de ani (?!) şi enervarea de a vedea că până şi în parcul naţional există mârlani care aruncă pungi de plastic în pădure sau rup flori, drumul este extrem de frumos, pădurea, minunată, ca într-o poveste. Cabana Fântânele este însă un loc de neînţeles pentru cei neobişnuiţi cu aşa ceva; o sală de mese destul de îngrămădită, în care mirosurile se amestecă exploziv, preţuri mult mai mari decât în staţiune (o cutie cu bere clasică – 9 lei!), dormitoare cu minim şapte paturi (15 lei/noapte/pat) şi … cam atât. Cascada Duruitoarea este însă fantastică, deşi traseul este atât de dur (repet, pentru cei neobişnuiţi cu drumeţiile pe munte), încât ai impresia că nici Niagara n-are merita atâta efort…

http://www.viata-libera.ro/articol-Pove ... u___2.html

Link to comment
Share on other sites

Nu mai e ce-a fost odată. Retrocedările de teren acordate Mitropoliei, au redus drastic din potenţialul zonei. Am vorbit cu un localnic, vara trecută: „Nu mai vine nimeni iarna, nu prea mai are la ce...”. Până mai acu vreo zece ani, aici era o pârtie de schi.

Ascultaţi un sedentar care nu a respectat acest sfat minim şi s-a amăgit, crezând că distanţa prezentată pe hartă e la fel de mică şi în realitate. Ce s-a întâmplat: un traseu Durău (850 metri altitudine) - cabana Fântânele (1.220 metri altitudine), estimat de cunoscători a fi realizat într-o oră şi jumătate, l-am făcut în patru ore. După care, traseul Cabana Fântânele-Cascada Duruitoarea (1.250 de metri), estimat de profesioniştii muntelui a se efectua în 45 de minute a fost făcut în trei ore.

:lol:

Ei, nici chiar aşa! Dar dacă te opreşti la fiecare zece paşi să stai cinci minute... Şi ăsta e chiar cel mai uşor traseu! Concediul trecut, am plecat pe la orele zece din camping (trei km în afara staţiunii), amstat un pic la slujbă la mănăstire, apoi am urcat la Fântânele, o oră, apoi am mai stat un ceas la o ciorbă şi o mămăliguţă cu brânză la cabană. Într-adevăr, cam pestriţ peisajul dar asta e. Ca o paranteză, dacă vrei cu adevărat să vezi împătimiţii muntelui, mai parcurgi un drum de vreo trei-patru ceasuri, până la cabana Dochia, sus, pe culme.

Drumul spre Duruitoarea nu e dificil, dar îţi trebuie niscaiva încălţări mai solide, nu tenişi ori sandale, pentru câteva povârnişuri. Sunt chiar vreo două izvoare pe drum. La o jumate de ceas după ce ai plecat de la Fântânele ajungi la Poiana Viezuri, unde ai şansa să te întâlneşti cu cei ce vin direct din staţiune, către cascadă.

Oameni buni, lăsaţi camerele cu TV, aer condiţionat şi frigider. Aveţi aşa ceva şi acasă! ;)

Link to comment
Share on other sites

Cum urci putin mai sus de cabana Fintinele, pe traseul spre Vf Toaca- Dochia, sint niste tufe dese de zmeuris... Mmmmmm... am stat cu orele acolo...

La fel si spre Duruitoarea, chiar la intersectia cu traseul care coboara de la Fintinele...

taxa de intrare este de 3,5 lei/adulţi

Cum naiba, acum 2 ani era 7 lei de persoana... Sau nu mai tin eu minte bine.... :lol: batrinete, batrinete...

Am stat la o pensiune "Vraja muntelui" sau ceva de genul asta, dar niste camere ff mici la mansarda.

De mincat, a fost chiar ok la Bradul. Ieftin si bun. Acum 2 ani :d

Ce s-a întâmplat: un traseu Durău (850 metri altitudine) - cabana Fântânele (1.220 metri altitudine), estimat de cunoscători a fi realizat într-o oră şi jumătate, l-am făcut în patru ore.

Ce e asta? :d Nici mergind cu spatele nu ai cum sa il faci asa de greu... Fiica-mea avea 3 ani si a urcat singura... Nu am facut mai mult de o ora...

Nu mai spun ca in timpul asta vorbea fara oprire.. Singe de oltean, ce sa-i faci... :d

Link to comment
Share on other sites

Acum 2 ani de Craciun am fost la Durau.

Am urcat pe zapada cu fetita mea de 4 ani la Fantanele fara nici o problema. Au venit si ai mei parinti (67 ani) si s-au descurcat excelent.

Nu inteleg cum poti face 4 (patru) ore pe acest traseu !!! Intradevar, este mai abrupt dar... vorba lui Katman... poate a mers cu spatele si, adaug, cu o tigara aprinsa ! :d

Prima oara am fost la Durau la inceputul anilor 80. Cred ca aveam 5, poate 6 ani. Era doar un schit si un singur hotel proaspat construit. Acum hotelul e in paragina. Zicea un localnic ca a fost special lasat de izbeliste ca sa-l cumpere Trita Fanita... Ma rog, ma depaseste chestiunea.

Aerul de acolo este SUPERB !

Am stat la Complexul Turistic Vanatorul (exact la intrarea in statiune). Mi-a fost recomandat de niste prieteni. E construit cu arhitectura rustica, cu tot tacamul. Am fost multumiti de cazare si de masa.

Partia de schi, este intradevar pe domeniul manastirii si poate din aceasta cauza nu s-au mai facut investitii. Pacat caci s-ar face bani frumosi din aceasta activitate si ar avea toti de castigat.

Totusi, in general, statiunea mi-a lasat impresie ca s-ar putea face mult mai multe deoarece exista mult potential in zona. Peisajele, aerul sunt excelente.

In definitiv totul se rezuma la ce asteptari ai si ce efectiv gasesti la fata locului.

Link to comment
Share on other sites

Aaaaa, ce mi-am adus aminte (ca a pomenit Toto de cum era pe vremuri:))

La Durau in holul hotelului am vazut prima emisiune color la TV din viata mea!!!!!!

Telejurnalul, bineinteles... mi-a ramas pe retina fundalul albastru... Si apoi un film, "Julia". Foarte prost, apropo... :lol:

Nu puteam sa imi iau ochii de la ecran, mi se parea o minunatie :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.