Jump to content

Un gălăţean, soldat roman la Roma


dcp100168

Recommended Posts

Petrişor: «Ce greu e costumul de soldat roman!»

Petrişor, soldatul roman de la Roma. Oamenii plătesc între 5 şi 7 euro pentru o poză cu el. Petrişor trebuie să le zâmbească tuturor, chiar dacă, după o zi de stat în soare, cu un costum ce cântăreşte cât greutatea lui, este epuizat. Pentru a atrage turiştii, autorităţile locale din Roma încearcă să redea puţin din atmosfera care exista pe vremea Imperiului Roman. Astfel că frumuseţea monumentelor antice romane este înviorată de prezenţa unor bărbaţi îmbrăcaţi în costume de soldaţi romani, ale căror coifuri colorate atrag atenţia multor turişti străini. Printre cei care au ales să îmbrace costumul roman se află şi un român. Petrişor Susandu (24 de ani), din Galaţi, a venit în Italia în urmă cu trei ani şi jumătate şi munceşte ca şofer la o companie de mobilă. Însă de doi ani şi jumătate, la sfârşit de săptămână, obişnuieşte să îmbrace costumul de soldat roman şi aşteaptă turiştii în faţa Pantheonului, pentru fotografii. El colaborează cu o firmă care are autorizaţie să desfăşoare acest gen de activitate în Roma şi este plătit cu 40 de euro pe zi. Românul e foarte mândru de meseria lui şi foarte mult îl ajută faptul că ştie să vorbească trei limbi străine. “Vin aici aproape la fiecare sfârşit de săptămână. Îmi face plăcere să port costumul roman. Toţi turiştii mă privesc cu admiraţie şi se poartă foarte frumos cu mine, mai ales turistele. E un al doilea serviciu pentru mine, care mă ajută să-mi rotunjesc veniturile”, spune Petrişor. Nu e uşor ce face. Stă în picioare de dimineaţa până seara, trebuie să fie mereu disponibil şi cu zâmbetul pe buze. În plus, costumul e foarte greu, iar vara, căldura este aproape insuportabilă: “În luna august, căldura poate ajunge până la 38 de grade Celsius şi nu scade până la apusul soarelui. Costumul e confecţionat din metal şi piele şi e foarte greu, cântăreşte aproape cât mine”, spune Petrişor.

http://www.click.ro/Click_de_Duminica/r ... ldat-roman

Link to comment
Share on other sites

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume

Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,

Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume

Triumfător în lupte, un nume de Traian!

... zice imnul nostru ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

acu 2000 de ani ...ma rog vreo 1600 ...roma a trimis aici o multime de delicventi...eu zic ca este timpul sa ne platim datoria istorica si sa-i trimitem inapoi si cu dobanda aferenta.... :lol: pai de pe la aia ne curge sangele asta de roman....toti delicventii din roma cand s-au intanlit cu fetitele noastre extrem de ....primitoare si ospitaliere....asta da nastere la un popor cu un destin maret....cand ma gandesc la asta ma apuca o mandrie nationala ca mai ,mai data viitoare votez cu vadim

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.