Jump to content

Averea lui Dan Nica, verificată de ANI


dcp100168

Recommended Posts

Averea lui Nica, verificată de ANI

Agenţia Naţională de Integritate verifică averea vice-premierului Dan Nica, ministrul Administraţiei şi Internelor, în urma constatării unor inadvertenţe în documentele demnitarului, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, confirmând, luni, această investigaţie. Surse din ANI susţin că între declaraţiile de avere ale ministrului Nica din anii 2007 şi 2008 ar exista anumite inadvertenţe, respectiv că demnitarul ar fi trecut la capitolul venituri din declaraţia de avere de anul trecut sume identice cu cele din anul precedent. Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, confirmând informaţia, a spus: "Există o investigaţie vizându-l pe ministrul Dan Nica. Din păcate nu pot da alte detalii, fiind vorba de o investigaţie în curs". Investigaţia ANI a venit ca urmare a unui articol din Academia Caţavencu privind un imobil din Galaţi care ar aparţine demnitarului, însă ar figura pe numele unui apropiat al acestuia.

Inspectorii ANI verifică averea lui Dan Nica

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate verifică averea vicepremierului Dan Nica în urma unor materiale apărute în presă şi după ce au fost găsite neconcordanţe între declaraţia de avere depusă la finele anului 2008 şi cea depusă în februarie 2009, potrivit ziarului "Gardianul". Potrivit "Gardianul", inspectorii ANI s-au sesizat după apariţia în "Academia Catavencu” a unei anchete referitoare la averea ministrului Nica. Potrivit săptămânalului, o vilă din Galaţi, pe care demnitarul ar fi primit-o la finalul mandatului de ministru al Comunicaţiilor, a fost trecută iniţial pe numele socrilor, respectiv al finului său. În prezent, imobilul este trecut pe numele unui anume Valentin Mititelu, gălăţean ca şi Nica. Ziariştii de la “Academia Catavencu” au relatat că, înainte ca vila să fie trecută în anul 2005 pe numele lui Mititelu, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) cumpăra de la acesta, la sfarşitul anului 2004, un teren de 3,5 hectare pe care urma să se ridice un sediu de protocol. În acea perioadă, ANRC era în subordinea lui Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicaţiilor. Terenul, aflat în apropiere de Zărneşti, a fost achiziţionat de ANRC cu 450.000 de euro, însă Mititelu l-ar fi "adunat" metru cu metru de la localnici, la preţ de unu, cel mult doi euro. Inspectorii Agenţiei au constatat totodată, potrivit "Gardianul", anumite neconcordanţe în declaraţiile de avere ale vicepremierului Dan Nica. Astfel, potrivit declaraţiei din 30 decembrie 2008, demnitarul menţionează venituri realizate ca deputat, de 50.097 de lei, pentru anul fiscal 2007. În 23 februarie 2009, cand era deja vicepremier, Dan Nica nu a schimbat această menţiune, consemnând la rubrica venituri aceeaşi sumă, pentru acelaşi an fiscal, deşi funcţia nu mai era aceeaşi.

Dan Nica a declarat luni seara, la Realitatea TV, că va pune la dispoziţia ANI toate documentele necesare verificărilor, dar a spus că decizia verificării este una politică. "Eu le pun la dispoziţie toate documentele, să facă toate verificările pe care le doresc, pentru că eu nu am niciun fel de problemă, dar este păcat că suntem într-o zonă politică, cu instituţii serioase care trebuie să ia decizii serioase", a spus Nica. "ANI, această instituţie fondată de PNL, a început acest joc de-a verificarea. Din informaţiile pe care le am, mai sunt doi miniştri din Cabinet care sunt verificaţi, domnul Videanu şi domnul Blaga", a adăugat Nica.

Preşedintele ANI, Alexandru Macovei, a refuzat să comenteze luni, la Realitatea Tv, informaţiile apărute în presă despre verificarea averii lui Nica, argumentând că legea nu îi permite să facă comentarii despre investigaţiile care ar putea fi pe rolul Agenţiei de Integritate. "Ştiţi bine că legea îmi interzice să fac comentarii despre investigaţii care sunt pe rolul ANI. Nu pot comenta acest lucru", a declarat el. Macovei a revenit asupra declaraţiei şi a precizat că este vorba despre investigaţii care "ar putea fi pe rolul ANI". "Nu pot să îmi explic cum a ajuns în presă această informaţie. În cursul unei investigaţii se trimit adrese către o muţime de instituţii care trebuie, conform legii, să furnizeze informaţii despre anumite persoane inspectorilor de integritate. Aşa că trebuie să înţelegeţi că o investigaţie nu se face sub un clopot închis, ci sunt implicate o sumedenie de instituţii", a adăugat preşedintele ANI. El a precizat că într-o investigaţie pot fi implicate 10 până la 15 instituţii, prin urmare bănuiala privind lipsa de confidenţialitate a ANI este "neîntemeiată".

"Povestea" vilei...

Vicepremierul Nica îşi ascunde vila de pe faleza Dunării

Link to comment
Share on other sites

“Acest joc de-a verificarea”, declara Nica

Ministrul Dan Nica a declarat, la Realitatea TV, ca va pune la dispozitia ANI toate documentele necesare verificarilor, dar ca decizia verificarii este una politica. "Eu le pun la dispozitie toate documentele, sa faca toate verificarile pe care le doresc, pentru ca eu nu am niciun fel de problema, dar este pacat ca suntem intr-o zona politica, cu institutii serioase care trebuie sa ia decizii serioase", a spus Dan Nica.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... e-ani.html

Link to comment
Share on other sites

DAN NICA – ministrul administratiei si internelor – 138.808 euro

In declaratia de avere depusa pe site-ul Guvernului, ministrul de interne Dan Nica precizeaza ca detine, in Galati, un apartament in suprafata de 100,9 mp, achizitionat in anul 1993, valoarea sa de impozitare fiind de 87.903 RON. Dan Nica mai spune ca detine un autoturism Audi A4, fabricat in 2002, o colectie de bijuterii din aur si argint achizitionata in perioada 1980-2002, o colectie de tablouri, o colectie de timbre românesti si straine, ceasuri si icoane in valoare totala de 149.000 RON.

La capitolul “active financiare”, ministrul de interne declara patru conturi si doua depozite deschise toate la Banc Post. Astfel, Nica a deschis cele patru conturi in anii 2000, 2001, 2003 si 2003, cu valori dupa cum urmeaza: 768 RON, 19.928 RON, 4.055 USD si 45.959 RON. Cele doua depozite au fost deschise in anul 2007, respectiv 2008, in primul depunând 20.660 euro, iar in cel de-al doilea, 18.290 euro. Dan Nica precizeaza ca detine 40% din actiunile firmei Viticom SRL, in valoare de 15.110 RON.

La capitolul venituri realizate in anul 2008, ministrul Dan Nica declara ca a incasat de la Camera Deputatilor suma de 50.097 RON, in timp ce sotia sa, medic primar la Spitalul Universitar Elias din Capitala, a incasat venituri de 26.935 RON. Nica mai sustine ca a incasat dividende de la SC Viticom SRL in valoare de 11.414 RON.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... -euro.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.