Jump to content

Gălăţeanul Tudor Caranfil, în elita mondială cu „Vârstele peliculei"


Recommended Posts

Posted

A aparut primul volum al „Istoriei cinematografiei in capodopere” de Tudor Caranfil

Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. Volumul I. De la „Stropitorul stropit” la „Rapacitate” (1895-1924), sub semnătura lui Tudor Caranfil (ediţia a doua, adnotată şi adăugită), a apărut la Editura Polirom. Este cel de-al treilea titlu din colecţia CINEMA, lansată în luna aprilie a acestui an. Plecînd de la definiţia „capodoperei”, care se referă nu doar la calităţile estetice ale unui film, ci şi la locul istoric pe care a reuşit să-l ocupe acesta, autorul disecă, „povesteşte” şi analizează producţii cinematografice de reper din istoria celei de-a şaptea arte, trecînd prin „greii” începutului de secol XX: D.W. Griffith, Charles Chaplin, Max Linder, Eric von Stroheim. Analiza apreciatului critic de film porneşte din mai multe perspective: elaborarea mizanscenei, definirea specificului muncii actorului şi a regizorului, comunicarea de idei dintre creatorii aşa-ziselor „filme de autor”. Din cuprins: Stropitorul stropit • Voiajul în lună • Marele jaf al trenului • Microbii veseli • Independenţa României • Naşterea unei naţiuni • Judex • Intoleranţă • Viaţă de cîine • Comoara lui Arne • Muguri zdrobiţi • Semnul lui Zorro • Nanuk eschimosul • Cei trei muschetari • Opinia publică (Pariziana) • Neobişnuitele aventuri ale lui Mister West • Rapacitate

Tudor Caranfil (n. 1931, Galaţi), absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti în 1957, este critic şi istoric de film, realizator de emisiuni TV. În anii ’60 a iniţiat Seara prietenilor filmului, prima formă a Cinematecii române. Este invitat permanent al Festivalurilor de la Cannes şi de la Berlin şi membru în juriul FIPRESCI. Participă la diferite festivaluri româneşti şi internaţionale de film, precum cele de la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Rotterdam, San Francisco. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), F.W. Murnau (1968), Romanul unui film: „Cetăţeanul Kane” (1978, ediţia a II-a, Cartea Românească, 2008), Dicţionar de filme româneşti (2002), Dicţionar universal de filme (2002), Pe aripile vîntului (2003).

http://www.prwave.ro/index.php?option=c ... &Itemid=80

  • 1 year later...
Posted

A aparut al treilea volum din „Istoria cinematografiei in capodopere”

În colecţia Cinema a editurii Polirom a apărut al treilea volum din Istoria cinematografiei în copodopere: Vîrstele peliculei. De la „Cîntăreţul de jazz” la „Luminile oraşului” (1927-1931). Tudor Caranfil abordează în volumul trei al Istoriei cinematografiei în capodopere perioada în care se tranşează disputa dintre filmul „mut” şi cel sonor şi al cărei început este marcat de premiera Cîntăreţului de jazz. Tot în această perioadă au loc şi primele decernări ale Premiilor Oscar (stagiunea 1927-1928), care, deşi la început ignoră complet noile „talkies”, ajung în cîţiva ani să le recunoască valoarea. Marii regizori ai vremii – printre care Dreyer, King Vidor, Sjöström, Dovjenko, Von Sternberg, Renoir, Murnau, menţionaţi în acest volum – au fost nevoiţi să se adapteze din mers la noile mijloace tehnice. Dar părerile erau împărţite: pe de o parte, Eisenstein credea în filmul sonor şi în „cuvintele revelatoare”, pe cînd Chaplin considera cuvîntul fatal pentru celebrul său tramp, creat prin şi bazat exclusiv pe „alfabetul mişcării, poezia gestului”. Dedicată acestui moment de cotitură a cinematografiei, autorul aruncă un fascicul de lumină asupra altor treisprezece opere reprezentative ale artei cinematografice din perioada 1927-1931.

http://www.prwave.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=20497&Itemid=80

  • 1 year later...
Posted

Gălăţeanul Tudor Caranfil, în elita mondială cu „Vârstele peliculei"

Ciclul „Vârstele peliculei“ al autorului român a fost inclus în selecta listă a „Celor mai bune cărţi de film din lume“. Pentru criticul în vârstă de 80 de ani, este încununarea unei cariere prestigioase şi a unei pasiuni concretizate în numeroase cărţi şi emisiuni de televiziune.

Selecta listă a „Celor mai bune cărţi de film din lume" cuprinde 112 cărţi din 27 de ţări şi a fost realizată de un juriu internaţional independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA), cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). „The Best Books on Film" se doreşte un instrument de lucru al criticii de film adresat industriei editoriale. Astfel, PFA şi FIPRESCI urmăresc să impună în colecţiile de cinema ale editurilor acele cărţi considerate esenţiale de breaslă. Este pentru prima dată de la iniţierea conceptului, în 2008, când un autor român pătrunde în această „elită" a criticilor şi istoricilor de film.

O muncă de-o viaţă

Faptul este important şi pentru că scenariul filmului „Restul e tăcere" este scris de regizorul Nae Caranfil, fiul criticului de film, plecând de la paginile tatălui său despre geneza filmului din 1912 „Indepedenţa României". Acestea se află în volumul „În căutarea filmului pierdut", din 1988. Povestea realizării primului lungmetraj al cinematografiei româneşti este reluată de Tudor Caranfil în primul volum al seriei sale „Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei", republicat în aceste zile de Polirom, într-o a doua ediţie adnotată şi adăugită.

Proiectul editorial „Vârstele peliculei" (titlu pe care-l purta şi emisiunea sa de educaţie cinematografică de la Televiziunea Română, realizată în anii '70 şi reluată la începutul anilor '90) a fost lansat de Tudor Caranfil în anii comunismului. Cele patru volume au apărut în anii '80, iar ultimul în primii ani de postcomunism. Acum, cărţile sunt republicate de Editura Polirom într-o a doua ediţie adnotată şi adăugită, sub titlul „Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei". Primul volum al „Istoriei cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei" a apărut în 2009, în colecţia „Cinema" a Editurii Polirom, şi acesta se află acum la o a doua ediţie adnotată şi adăugită.

Până în acest moment, patru volume au fost deja publicate, sub următoarele titluri: „De la «Stropitorul stropit» la «Rapacitate» (1895-1924)", „De la «Ultimul dintre oameni» la «Don Juan» (1924-1927)", „De la «Cântăreţul de jazz» la «Luminile oraşului» (1927‑1931)", „De la «A noastră-i libertatea» la «Pe aripile vântului» (1931-1939)". Ultimul volum, inedit, al seriei este programat să apară la începutul anului 2012.

Iniţiator al Cinematecii

Tudor Caranfil s-a născut în 1931, la Galaţi. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti în 1957. S-a afirmat în calitate de critic şi istoric de film, precum şi de realizator de emisiuni TV. În anii '60 a iniţiat „Seara prietenilor filmului", prima formă a Cinematecii române. A mai publicat: „7 capodopere ale filmului mut" (1966), „F.W. Murnau" (1968), „Romanul unui film: «Cetăţeanul Kane»" (1978), „În căutarea filmului pierdut" (1988), „Dicţionar de filme româneşti" (2002), „Dicţionar universal de filme" (2002), „Pe aripile vântului" (2003).

adevarul.ro

  • 8 months later...
Posted

Tudor Caranfil şi-a finalizat capodopera

* Tudor Caranfil - Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei - vol. 5. De la "Cetăţeanul Kane" la "Trăiască Mexicul!" (1939-1979)

În colecţia "Cinema" a editurii Polirom, a apărut al V-lea volum, şi ultimul, al proiectului editorial "Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei", semnat de renumitul critic de film Tudor Caranfil. Vârstele peliculei este primul proiect editorial ce aparţine unui autor român şi care a fost inclus în lista celor mai bune cărţi de film, propusă editorilor europeni de un juriu internaţional independent, cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Dacă primul volum al seriei a fost dedicat apariţiei şi cristalizării estetice a "filmului mut", al doilea descria apogeul "Marelui Mut", al treilea, răscrucea apariţiei sunetului, iar al patrulea volum analiza soluţiile pe care artişti cu temperamente diferite le-au găsit în manipularea posibilităţilor tehnice ale imaginii sonorizate, în cel de-al cincilea volum Tudor Caranfil deconspiră detaliile fascinante din spatele camerelor de filmat şi oferă o înţelegere aprofundată a poveştilor din filmele analizate.

Volumul cuprinde comentariile detaliate (alături de nesfîrşitele serii de anecdote) ale lui Tudor Caranfil asupra cîtorva filme reprezentative pentru perioada 1939-1979: Cetăţeanul Kane (1941, Orson Welles), Speranţa (1945, André Malraux), Domnul Verdoux (1947, Charlie Chaplin), Al 41-lea (1956, Grigori Ciuhrai), Trăiască Mexicul! (Serghei Eisenstein).

Iată câteva dintre cele mai cunoscute filme analizate de Tudor Caranfil în cele cinci volume ale Istoriei cinematografiei:

· Vol. I: De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924) (2009)

Marele jaf al trenului (The Great Train Robbery), Independenţa României, Viaţă de cîine (A Dog's Life), Semnul lui Zorro (The Mark of Zorro), Rapacitate (Greed)

· Vol. II: De la "Ultimul dintre oameni" la "Don Juan" (1924-1927) (2009) Ultimul dintre oameni (Der letzte Mann), Crucişătorul Potiomkin (Bronenosets Potyomkin), Octombrie (Oktiabr), Al şaptelea cer (Seventh Heaven), Don Juan

· Vol. III:De la "Cântăreţul de jazz" la "Luminile oraşului" (1927‑1931) (2010) Cântăreţul de jazz (The Jazz Singer), Patimile Ioanei d'Arc (La Passion de Jeanne d'Arc), Femeia în luna (Die Frau im Mond), Pămînt (Zemlia), Luminile oraşului (City Lights)

· Vol. IV: De la "A noastră-i libertatea" la "Pe aripile vîntului" (1931-1939) (2011) A noastră-i libertatea (À nous la liberté), Pământ fără pâine (Las Hurdes), Triumful voinţei (Triumph des Willens), Timpuri noi (Modern Times), Pe aripile vântului (Gone with the wind)

· Vol. V: De la "Cetăţeanul Kane" la "Trăiască Mexicul!" (1939-1979) (2012) Cetăţeanul Kane (Citizen Kane), Speranţa (L'Espoir/Sierra de Truel), Domnul Verdoux (Monsieur Verdoux), Al 41-lea (Sorok pervâi), Trăiască Mexicul! (¡Que viva México!)

Tudor Caranfil (n. 1931, Galaţi), absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti în 1957, este critic şi istoric de film, realizator de emisiuni TV. În anii '60 a iniţiat "Seara prietenilor filmului", prima formă a Cinematecii române. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), F.W. Murnau (1968), Romanul unui film: "Cetăţeanul Kane" (1978; ediţia a II‑a, 2008), În căutarea filmului pierdut (1988), Dicţionar de filme româneşti (2002; ediţia a II‑a, 2004), Dicţionar universal de filme (2002; ediţia a II‑a, 2003; ediţia a III‑a, 2008), Pe aripile vântului (2003). În 2011 i s‑a acordat Premiul "D.I. Suchianu" pentru întreaga carieră de critic şi istoric de cinema.

zf.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.