Jump to content

Bugetul judeţului


dcp100168

Recommended Posts

Bugetul judetului, mai mare cu 300 de miliarde de lei vechi

Presedintele Consiliului Judetului, Eugen Durbaca asteapta cu nerabdare sedinta de consiliu la care se va discuta bugetul judetului pentru 2008. Banii veniti prin CJ sunt mai multi si vor fi repartizati dupa o noua lege.

Vizibil mai mult!

Anul acesta bugetul Consiliului Judetului este de 1.660 de miliarde de lei vechi, fara rectificari, dar seful CJ spera ca suma sa se rotunjeasca spre 2.000 de miliarde cu tot cu rectificari, fata de 1.340, cat a fost bugetul CJ anul trecut. Pentru drumuri judetene, se vor acorda 90 de miliarde de lei cu 20 mai multe fata de anul trecut, bugetul pentru scolile ajutatoare va fi si el suplimentat, iar la pentru Protectia Copilului s-au repartizat din start 356 de miliarde, astfel incat toti asistentii maternali vor primi anul acesta toate drepturile care li se cuvin, plus diferentele restante din anii trecuti.

Lifturile, refinantate

Seful Consiliului Judetului are de rezolvat in acest an aceeasi problema - lifturile de la Spitalul Judetean. "Daca anul trecut initial la spitale am dat 20 de miliarde, acum s-au repartizat, dupa propunerea pe care am facut-o, 30 de miliarde de lei. Avand in vedere ca la Spitalul Judetean am dat bani pentru trei lifturi de la jumatatea anului trecut si nici pana acum nu sunt puse in functiune macar doua lifturi, avem promisiunea ca in urmatoarele doua-trei zile vor fi gata doua lifturi si peste o saptamana al treilea lift. Acum am dat pentru lifturi, in mod special, in prima faza, trei miliarde, pentru inca aproximativ trei lifturi mari, dar banii se vor da in baza unui protocol care va cuprinde faptul ca licitatia pentru firma care va executa aceste lifturi va fi stabilita de o comisie de licitatie de la CJ si activitatea de refacere a lifturilor va fi urmarita de anul acesta de CJ ca sa nu mai fie situatii ca inlocuirea lor sa dureze jumatate de an", a spus plin de speranta Eugen Durbaca.

Discutii aprinse pe repartizare

Dupa ce presedintele Organizatiei Judetene a Partidului Democral Liberal s-a aratat nemultumit de faptul ca fondurile de echilibrare se vor da de anul acesta prin Consiliul Judetului, Eugen Durbaca a incercat sa arate ca noua lege este mult mai buna. "Repartizarea banilor pentru echilibrarea comunelor, bani necesari pentru functionarea corecta din punct de vedere al salariilor, al cheltuielilor curente ale fiecarei primarii se face de catre Consiliul Judetean, un lucru foarte bun, in ciuda faptului ca am ascultat si eu la televizor unde politicieni galateni condamna acest lucru, dar din punctul meu de vedere, o fac in necunostinta de cauza. Pentru ca pana anul acesta se facea o formula care nu satisfacea cheltuielile primariilor, astfel incat ajunsesem in luna octombrie la o serie de primarii care nu mai aveau bani pentru functionare", a mai amintit seful CJ.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

Ar fi intersant de văzut cât sunt bugetele altor judeţe. Voi încerca să aflu ceva date.

Link to comment
Share on other sites

Pe site-ul Consiliului Judeţean am găsit următorul document.

Şi un articol din Viaţa Liberă, pe această temă.

Planuri financiare la început de an

SE ÎMPARTE BUGETUL JUDEŢULUI

* Primim cu 30 de milioane de lei mai mult decât anul trecut * Vor fi continuate obiectivele începute, dar se vor deschide şi alte lucrări noi

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Durbacă, s‑a declarat mulţumit de legea bugetului de stat din acest an, prin care sumele necesare funcţionării primăriilor nu mai sunt distribuite, prin Ministerul Finanţelor, conform formulei, ci prin consiliile judeţene. Durbacă a precizat că bugetul alocat în acest an judeţului Galaţi este, din start, mai mare cu peste 30 de milioane de lei faţă de anul 2007 (adică, anul trecut bugetul a ajuns la 134 milioane lei, cu toate rectificările aplicate, în timp ce acum, la început de an, s‑au alocat 166 de milioane lei, iar "cu toate rectificările sperăm să se ajungă la 200

milioane lei").

Ca atare, preşedintele CJ spune că în acest an primăriile comunale vor primi fonduri mai mari "indiferent de culoarea politică" şi că şi la nivelul consiliului vor fi demarate noi investiţii "în special în drumuri judeţene şi comunale", dar vor fi continuate şi cele începute în anii trecuţi: extinderea Grădinii Zoologice, amenajarea Complexului Zătun, amenajări la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, înfiinţarea Muzeului Satului în Pădurea Gârboavele etc.

"Putem lua creditul"

Alte obiective vor fi realizate cu fonduri suplimentare; astfel, pentru amenajarea Pădurii Gârboavele există un proiect european, iar pentru construcţia unui nou sediu pentru Muzeul de Artă Vizuală se vor folosi fondurile din creditul bancar pe care CJ Galaţi îl va obţine. "Estimăm că licitaţia pentru desemnarea firmei de construcţie pentru Muzeul de Artă Vizuală va avea loc în jurul datei de 15 martie", a declarat Eugen Durbacă, infirmând spusele liderului PD‑L Galaţi, Mircea Toader, care susţinea, la sfârşitul săptămânii trecute, că CJ nu a câştigat, în instanţă, procesul intentat de democraţi pe tema creditului bancar. "Nu este adevărat, au fost două procese deschise de dânşii, printr‑o acţiune se spunea că este ilegală contractarea creditului şi prin alta se cerea blocarea CJ în negocierea cu băncile. Noi am câştigat � şi avem hotărâre irevocabilă � dreptul de a negocia cu băncile, pentru a lua creditul. Până când se va judeca procesul pe fond, care poate să dureze mai mulţi ani şi în care oricum legea este de partea noastră, noi putem lua creditul", spune Eugen Durbacă, precizând că "persoana în cauză, că nu vreau să dau nume, a făcut o declaraţie politică şi nimic mai mult".

Revenind la obiectivele care vor primi în acest an mai multe fonduri decât anul trecut, preşedintele CJ a spus că vor fi suplimentate cu două milioane lei fondurile pentru repararea drumurilor judeţene, cu un milion de lei, cele alocate şcolilor ajutătoare, iar Direcţia pentru Protecţia Copilului va primi 35,6 milioane lei. Din această sumă, Eugen Durbacă spune că toţi cei 600 de asistenţi maternali îşi vor primi drepturile băneşti, inclusiv datoriile de anul trecut, în valoare totală de 800.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile de îmbrăcăminte pentru copiii aflaţi în îngrijire. Toate aceste repartizări vor fi supuse votului consilierilor judeţeni în şedinţa programată pentru ultima zi a acestei luni.

Autor: Maria Măndiţă

Link to comment
Share on other sites

Noua formulă, conform căreia sumele de echilibrare a bugetelor locale sunt repartizate de Consiliul Judeţului, nu este deloc pe placul democrat-liberalilor, care sunt hotărâţi să meargă în instanţă, dacă la sedinţa CJ de la sfârşitul lunii nu se iau măsuri de împărţire corectă a banilor între localităţile judeţului. Reprezentanţii PD-L au arătat că noua formulă crează discriminări enorme, în favoarea localităţilor conduse de primari PNL, PSD şi PC. Astfel, potrivit PD-L, Bereşti-Meria va primi circa 220.000 de lei, în condiţiile în care, după formula de anul trecut, ar fi primit 1,36 milioane de lei. Municipiilor Galaţi şi Tecuci urma să le fie repartizate 1,455 milioane lei, respectiv 3,501 milioane lei, iar după noua formulă suma este zero.

Link to comment
Share on other sites

S-a bătut palma

* Bugetul judeţului a trecut fără dispute între consilierii judeţeni * Bugetul este cu 5% mai mare decât anul trecut şi se ridică la 140 de milioane de lei

Anuntatele certuri dintre consilierii PC si PSD, pe de o parte, si cei din PNL si PD-L, pe de alta parte, au fost anulate din start. Inaintea zilei de ieri, grupurile de consilieri judeteni au purtat negocieri, asa incat grupurile liberale si democrat-lioberale au iesit multumite. Un amendament al vicepresedintelui CJ, Marcela Sighinas, prin care primarii PNL vor primi in acest an in jur de doua milioane de lei pentru investitii si un amendament al consilierului PD, David Craiu, prin care tot in jur de doua milioane de lei se indrepta spre primarii democrati au linistit apele in privinta acestui proiect.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Lupta pentru banii celor mai mari judete

Lupta pentru sefia consiliilor judetene inseamna in termeni economici accesul la gestionarea celor mai mari bugete locale. In topul judetelor cu cele mai mari venituri, pe primul loc se afla Prahova, cu un buget al CJ de 81 mil. € (valoare calculata laun curs estimat de 3,55 lei/€) in 2008, urmat de Timis, cu 75 mil. € si Iasi cu 71 mil. €. Pentru comparatie, cea mai bogata administratie ramane Bucuresti, autoritatile avand la dispozitie peste 1,3 mld. €.

Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, a declarat pentru Business Standard ca prioritatile bugetelor locale vor fi stabilite in functie de alocarea de fonduri europene, iar domeniile prioritare vor fi cele de infrastructura si mediu. “Bugetele vor evolua in urmatorii ani in functie de bugetul national”, a precizat Voinea. Potrivit analistului Gabriel Biris, domeniul prioritar al consiliilor locale ar trebui sa fie infrastructura.

Potrivit datelor culese de Business Standard, dintre primele zece judete in functie de numarul de locuitori, Prahova are cel mai mare buget al Consiliului Judetean, cu aproape 81 milioane de euro. Printre candidatii la sefia CJ Prahova se numara actualul presedinte, fostul conservator Florin Anghel, fostul presedinte al CJ din perioada 2000-2004, social-democratul Mircea Cosma si fostul prefect al judetului Prahova, Nicolae Alexandri, din partea PNL. Un alt consiliu judetean cu un buget semnificativ este cel din Timis, condus in prezent de democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc. Totalul veniturilor inregistrate de CJ Timis in acest an se ridica la peste 268 milioane de lei (75 mil. euro). Pentru sefia acestui consiliu se lupta si senatorul PSD, Ilie Sarbu, care are in vedere sporirea banilor din bugetul local prin aplicarea proiectelor sale prioritare - drumurile judetene si cele nationale care traverseaza judetul, pentru care are in vedere o finantare europeana. “Finantarea proiectelor mele legate de drumuri se poate face foarte bine din fonduri europene”, a aratat pentru Business Standard senatorul Ilie Sarbu. Peste 254 milioane de lei (71 mil. euro) s-au strans si in bugetul Consiliului Judetean Iasi, pentru a carui sefie, cele mai multe sanse le are senatorul PD-L Dan Carlan. Alt judet cu un buget consistent este si Constanta, al carui Consiliu Judetean beneficiaza in 2008 de 230 milioane de lei (64 mil. euro). Presedintia acestui consiliu este ravnita de actualul sef al CJ, pesedistul Nicusor Constantinescu, cel care are si cele mai mari sanse. Peste 214 milioane de lei (60 mil. euro) s-au strans in 2008 in bugetul CJ Suceava. Pentru sefia acestuia a ales sa se lupte si democrat-liberalul Gheorghe Flutur, fost ministru si senator. Consiliul Judetean Cluj are un buget pe 2008 de peste 201 milioane de lei (56 mil. euro). Alaturi de actualul sef al CJ, liberalul Marius Nicoara, a intrat in cursa electorala pentru acest fotoliu si deputatul PSD Vasile Soporan. De asemenea, bugetul Consiliului Judetean Brasov, condus de liberalul Aristotel Cancescu, se ridica la aproape 200 de milioane (56 mil. euro). Pentru sefia CJ Brasov s-a inscris in cursa si senatorul PSD Octavian Neagoe. In Bacau, Consiliul Judetean, condus de pesedistul Dragos Adrian Benea, dispune in 2008 de un buget total de peste 186 milioane de lei (52 mil. euro). De altfel, adversar declarat al edilului Bacaului - liberalul Romeo Stavarache -, actualul sef al CJ este favoritul cursei electorale pentru aceasta functie. Benea este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov. Pentru a-l invinge pe Benea, PNL si PD-L au lansat in cursa electorala doi parlamentari: deputatii Ioan Palar, respectiv Vasile Nistor. In judetul Dolj, Consiliul Judetean, cu un buget de peste 173 milioane de lei (48 mil. euro), este vanat si de senatorul PD-L, Radu Berceanu. Bugetul rectificat al Consiliului Judetean Galati, condus de conservatorul Eugen Durbaca, se ridica la aproape 167 milioane de lei (47 mil. euro). Ministrul pentru IMM-uri, liberalul Ovidiu Silaghi, s-a inscris in lupta electorala pentru sefia Consiliului Judetean Satu-Mare. Bugetul acestuia se ridica la peste 164 milioane de lei (46 mil. euro). Ministrul a declarat pentru Business Standard ca bugetul CJ ar putea creste daca s-ar pune la punct infrastructura - prioritatea programului sau electoral, alaturi de dezvoltarea turismului. Deputatul Cezar Preda a ales sa dea politica de la centru pentru sefia CJ Buzau, in cazul in care va iesi invingator in cursa pentru locale. Bugetul consiliului din acest judet se ridica la peste 145 milioane de lei (41 mil. euro). In opinia lui Preda fondurile europene pot ajuta la cresterea veniturilor judetului. Pentru sefia Consiliului Judetean Arges, al carui buget depaseste 143 milioane de lei (43 mil. euro), se bat atat actualul presedinte, Constantin Nicolescu (PSD), cat si doua nume sonore in politica de la centru: vicepresedintele PNL, deputatul Adrian Miutescu, si unul dintre liderii PD-L, deputatul Cristian Boureanu. Consiliul Judetean Vrancea, condus in prezent de social-democratul Marian Oprisan, a avut un buget de peste 115 mil. lei (35 mil. euro) in 2007. Pentru sefia consiliului s-a inscris in cursa si deputatul PNL Nini Sapunaru.

Argumentul competitiv al fiecarui judet din tara va fi analizat mai detaliat si in cadrul proiectului “Miza judetelor” de la Money Channel, care va debuta la inceputul lunii iunie dupa primul tur al alegerilor locale. “Dezbaterea pe care o vom televiza pentru inceput in sase dintre judetele tarii va aduce fata in fata oamenii de afaceri - care vor construi lista de prioritati economice-presedintele Consiliului Judetean, adica cu cel de semnatura caruia va depinde realizarea acestor proiecte”, spune Daniel Apostol, realizator la Money Channel. “Vom prezenta pas cu pas realizari sau nerealizari ale principalelor obiective din agenda electorala care au ca obiect MIZA judetului respectiv”, spune si redactorul-sef Sorin Freciu.

http://www.standard.ro/articol_45045/lu ... udete.html

2_4df55d2a90d3abe8675cdb1f939a6a7b_thumb

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.