Jump to content

Noaptea muzeelor, la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bucureştenii au făcut cozi la muzee, în Noaptea Muzeelor

Muzeele bucureştene au fost luate cu asalt, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mii de oameni mergând să vadă colecţiile şi evenimentele organizate de cele 12 instituţii muzeale care au anunţat că-şi vor ţine deschise gratuit porţile până în zori, cu prilejul Nopţii Muzeelor.

Sărbătoarea Muzeelor, iniţiată în urmă cu patru ani de Ministrul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, a început să prindă foarte bine şi în România. Astfel, dornici de eveniment, mai ales că era unul gratuit, bucureştenii au ieşit sâmbătă seara din case pentru a merge la cele 12 muzee care şi-au anunţat participarea la Noaptea Muzeelor: Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional Cotroceni.

Gândită ca o iniţiativă care să atragă toate categoriile de public, dar în special tinerii şi cei care în general nu merg la aceste instituţii, Noaptea Muzeelor şi-a atins scopul, mii de oameni colindând străzile din Bucureşti pentru a vedea colecţiile muzeelor. Mai mult, unele dintre cele 12 instituţii muzeale, printre care Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Muzeul Grigore Antipa au fost luate efectiv cu asalt, vizitatorii formând în faţa intrărilor cozi care se întindeau pe o distanţă de circa o sută de metri.

Cu toate acestea, dacă te ţineau nervii şi îţi venea rândul să vizitezi muzeul, oferta era variată. Spre exemplu, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), publicul a fost martorul unor spectacole de animaţie teatrală, proiecţii video, jocuri de sunet şi lumină, vizibile încă din curtea instituţiei, toate inspirate din colecţiile din muzeu, sub titulatura "Confesiuni de amorul artei". Totodată, publicul a putut vizita gratuit Galeria Naţională şi Galeria de Artă Europeană, audia mini-recitaluri de muzică clasică, performance-uri, precum cel în regia lui Carmen Lidia Vidu - "Grup de muzicanţi", inspirat de tabloul omonim semnat de Magdalena Rădulescu, expus în Galeria de Artă Românească Modernă - , dar şi proiecţii de filme, desfăşurate sub titulatura "Avangarda de ieri, avangarda de azi".

Deşi mai puţin accesibil publicului din cauza amplasării, în Palatul Parlamentului, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) s-a plasat în topul celor mai vizitate instituţii muzeale de "Noaptea Muzeelor". Publicul nu s-a dat bătut în faţa distanţei considerabile de la poarta pe care se intră în curtea Palatului Parlamentului şi intrarea în MNAC, în condiţiile în care accesul cu maşina este permis doar pentru persoanele autorizate. Toată lumea a părut mulţumită la vederea expoziţiilor muzeului, "Animations/Fictions" - o expoziţie de lucrări din colecţia FNAC / Fond National d'Art Contemporain, Paris. "Animations/Fictions" investighează utilizările diverse ale benzii desenate şi desenului animat în lucrările unor artişti contemporani ai scenei franceze şi internaţionale, precum Boris Achour, Pierre Bismuth, Wim Delvoye, Gerard Deschamps, Erro, Pierre Huyghe. Tot la MNAC, publicul a putut vizita expoziţia "The Louvre is my studio, the street is my museum", care cuprinde zeci de lucrări ale artistului bosniac Braco Dimitrijevic.

Aglomeraţie a fost şi la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional de Geologie, toate situate în Piaţa Victoriei.

Dacă la MŢR aglomeraţia era justificată de diversitatea de evenimente organizate pentru public, printre care şi un spectacol de lumini şi proiecţii în aer, prin copaci şi pe ziduri - ANGELUS, ENGEL, ANDĚL, ANGEL, ARHANGHEL, ÎNGERI - realizat de artistul Philipp Geist, cunoscut în Europa pentru instalaţiile sale din sfera multimedia, dar şi de mititeii şi berea care se servesc în mod tradiţional în curtea instituţiei, nici la Muzeul Antipa cozile nu erau mai mici - de circa o sută de metri, fiind aproape descurajante, deşi instituţia s-a remarcat prin mai multe manifestări speciale, printre care şi "Noaptea devoratorilor de documentare", o proiecţie-maraton de documentare organizată cu participarea National Geographic Channel.

Tot la Antipa, vizitatorii au putut audia "Simfonia naturii", un concert inedit de muzică de cameră susţinut de către Philharmonia, Orchestra de cameră a Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română", în program regăsindu-se creaţii ale unor compozitori celebri, precum Antonio Vivaldi şi Piotr Ilici Ceaikovski, dar şi lucrarea "Divertisment pentru orchestra de coarde", semnată de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

În acelaşi timp, la Muzeul de Geologie vizitatorii au fost invitaţi la "Noaptea indiană" prin intermediul fotografiilor, a muzicii şi a artei culinare.

Un alt muzeu vizitat de bucureşteni a fost sâmbătă noaptea şi "George Enescu", găzduit în Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Deschis în mod tradiţional cunoscătorilor şi iubitorilor muzicii clasice, Muzeul Enescu a propus în Noaptea Muzeelor mai multe recitaluri de lieduri, un concert coral şi unul de muzică religioasă, dar şi proiecţii de filme - "Enescu în inima mea", realizat de Florica Gheorghescu, şi "Enescu, la răspântie de vremi", realizator Ada Brumaru.

Şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a atras atenţia publicului încă de la ora 20, manifestările propuse vizitatorilor cuprinzând atât expoziţii, cât şi spectacole de teatru, prezentate sub titulatura "Sub semnul Thaliei". La muzeu, vizitatorii a beneficiat şi de ghidaj gratuit la expoziţiile permanente "Tezaur istoric" şi "Lapidarium", dar şi la expoziţia temporară "Oraşele României".

Tot la MNIR a fost prezentată piesa de teatru "R&J", după "Romeo şi Julieta" de William Shakespeare, în regia lui Răzvan Lungeanu, distribuţia spectacolului fiind formată din elevi din trupa Experimenthalia, a Liceului "Ion Neculce". Spectacolul a fost urmat de reprezentaţia de teatru social "Avem! Ce ne costă să păstrăm?", pe teme privind protejarea patrimoniului cultural naţional, oferit de Fundaţia "Chance for Life", şi de montarea "O noapte furtunoasă", în interpretarea studenţilor din anul II de la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC.

Aglomeraţie a fost, sâmbătă noaptea, şi la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, unde, cu toate că majoritatea sălilor instituţiei au fost închise, în curtea din interior a fost gândit un programul special "Floare de Lotus", care a inclus spectacole de dans modern, jonglerie şi magie, un concert de orgă şi spectacole de teatru, precum "Femei, femei, femei" de Mihail Sebastian, interpretat de studenţii de la Universitatea Hyperion.

De Noaptea Muzeelor, un autobuz special a circulat pe traseul celor 12 muzee participante la eveniment. Totodată, vizitatorilor care parcurgeau cel puţin opt muzee din circuit şi colecţionau biletele de intrare li s-a promis un cadou surpriză.

Dincolo de latura pozitivă, Noaptea Muzeelor în Capitală a subliniat şi un aspect probabil cunoscut, la noi, faptul că publicul nu este foarte bine pregătit pentru evenimente de acest fel. Astfel, publicul mai puţin obişnuit cu muzeele a fost tentat să palpeze exponatele, spre nemulţumirea angajaţilor şi a personalului de la pază, care s-a văzut nevoit să intervină de câteva ori mai "apăsat". Totodată, în jurul muzeelor implicate în proiect nu au existat suficiente locuri de parcare pentru vizitatori, ale căror maşini au umplut spaţiile destinate mijloacelor de transport în comun, dar şi zonele interzise explicit parcării.

Un alt aspect care a nemulţumit o parte dintre vizitatori a fost acela că, deşi figura pe lista muzeelor înscrise pentru programul Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" a fost deschis doar până la ora 20.00, deoarece vizitele nesupravegheate ar fi putut reprezenta un pericol de incendiu. Cu toate acestea, bucureştenii interesaţi să viziteze muzeul s-au îngrămădit în parcarea instituţiei, plecând după ce oamenii de la pază le-au explicat că acesta se va deschide duminică dimineaţa, la ora 9.00.

Înfiinţată în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, Noaptea Muzeelor a cunoscut în 2007 o afluenţă de 1,3 milioane de vizitatori în 956 de muzee franceze şi rezultate similare în 960 de muzee din 41 de ţări din Europa participante la eveniment.

Iniţiativa vizează construirea şi consolidarea unei reţele de muzee europene în jurul unui eveniment comun. Scopul este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor. Manifestarea este un eveniment patronat de Consiliul Internaţional al Muzeelor şi Consiliul Europei.

A fost şi la Galaţi o "chestie" din asta la un moment dat şi n-a călcat nimeni prin muzeele locale... :o

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Peste 30 de instituţii din întreaga ţară vor participa la Noaptea Muzeelor

Peste 30 de muzee, din Bucureşti şi din ţară, vor participa anul acesta, între 16 şi 17 mai, la Noaptea Muzeelor, un eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat la a cincea ediţie. În provincie, muzeele participante, pe lângă expoziţiile proprii, vor atrage publicul şi cu recitaluri de poezie, vocale şi instrumentale, proiecţii de imagini inedite şi de filme documentare, spectacole de teatru, precum şi lecţii de dans medieval şi maniere cavalereşti. Printre participanţii din ţară, de anul acesta, se numără şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Prima ediţie a Nopţii muzeelor a avut loc pe 14 mai 2005.

Link to comment
Share on other sites

Noaptea Muzeelor, marcată la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii

În noaptea de 16 spre 17 mai 2009, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi va marca, alături de mai multe instituţii de cultură din România şi Europa, acţiunea intitulată sugestiv „Noaptea Muzeelor”, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Potrivit directorului general al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Moroianu, gălăţenii vor putea redescoperi în «Noaptea Muzeelor» următoarele expoziţii: „Călătorie prin mări şi oceane”, „Moluştele în arte şi arhitectură” şi „Expediţii româneşti în Bazinul mediteranean, 2005-2007”. De asemenea, Acvariul instituţiei şi Planetarimul îi aşteaptă pe toţi „devoratorii de muzee” să intre în minunata lume a peştilor şi în fascinantul univers al astronomiei. Intrarea în muzeu va fi gratuită pentru toţi vizitatorii.

Link to comment
Share on other sites

Muzeul de Artă Vizuală. Galeriile de artă vor fi deschise, gratuit, între orele 19,00 – 24,00. Se pot vizita cele trei expoziţii deschise recent - Bienala de Arte Plastice „Cezar Ivănescu”, expoziţia de grafică şi sculptură George Sorin Purcaru, manifestarea-concurs „Camil Ressu”, unde elevi de la mai multe licee de artă din ţară şi-au adus lucrările - dar şi cele permanente.

Muzeul Judeţean de Istorie. Sâmbătă, de la ora 11,00 şi până la miezul nopţii, se poate intra gratuit. La sediul central, proiecţie-documentar ”70 de ani de muzeografie gălăţeană”, iar la „Casa Cuza Vodă” şi la „Casa Colecţiilor”, expoziţiile permanente. Tot la „Casa Colecţiilor” (fosta farmacie Ţinc), de la ora 18,00, se vernisează expoziţia „Smaranda Brăescu – regina aerului”.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii va fi deschis până la ora 2,00 noaptea. Acces gratuit începând cu ora 20,00. Expoziţii: „Călătorie prin mări şi oceane”, „Moluştele în arte şi arhitectură” şi „Expediţii româneşti în Bazinul mediteranean, 2005-2007”.

Link to comment
Share on other sites

Frumoasa privelistea de pe acoperisul Muzeului de Stiintele Naturii ! Mi-ar fi placut sa fie si fatada iluminata ca de sarbatori.

Off topic ( deoarece nu a fost inclus in manifestari): Nota 10, o acord, fara echivoc, celor de la Muzeul satului de la Garboavele. Cel putin in privinta atentiei si apropierii fata de vizitator, a priceperii in captarea atentiei, descrierea si explicarea obiectivelor si a istoricului acestora. Curatenia, prezenta florilor, grija pentru amanunt m-au facut sa-mi promit sa revin cu fiecare trecere pe la Garboavele. :)

Nu stiu cui apartin terenul si resturile cladirilor care se interpun intre drumul principal si locatia muzeului, dar autoritatile sigur ar putea sa faca ceva - sa le renoveze sau sa elibereze terenul.

P.S. A aparut si un punct de vanzare de obiecte de artizanat, amplasat la intrarea pe drumul de acces. :). La sfarsitul urmator de saptamana este si concert de muzica populara.

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenilor le plac mai mult muzeele noaptea decât ziua

Originară din Franţa, "Noaptea internaţională a Muzeelor" a fost serbată şi în Galaţi. Sute de oameni au putut admira până târziu în noapte un spectacol acvatic nocturn, expoziţii cu oraşul din perioada interbelică ş.a. Organizatorii s-au arătat încântaţi, ţinând cont de faptul că numărul vizitatorilor a depăşit orice aşteptare.

Ajunsă în Galaţi, "Noaptea internaţională a Muzeelor" a înregistrat un real succes după ce sute de gălăţeni au vizitat muzeele din oraş în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deşi a fost pentru prima dată când instituţiile de cultură au avut porţile deschise până târziu în noapte, oamenii spun că evenimentul a fost foarte bine pus la punct. La "Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii", gălăţenii au putut admira un spectacol acvatic nocturn la demisolul clădirii. La etaje superioare, ei au putut compara Galaţiul din expoziţii care relatau înfăţisarea oraşului în perioada interbelică şi din ziua de azi. "După ora 20, toţi oamenii au putut intra gratuit. Muzeul a fost deschis până la ora 2.00, iar numărul vizitatorilor a fost extrem de mare. Dacă de obicei aici vin mai mulţi copii, în noaptea de sâmbătă spre duminică au venit oameni de toate vârstele. Normal, evenimentul ar fi trebuit să aibă loc luni, dar este zi lucrătoare şi ne-am gândit că ar fi mai bine să organizăm evenimentul la sfârşitul săptămânii", ne-a spus Gabriela Patriche, şeful secţiei "Muzeu" din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Nici celelalte muzee din Galaţi nu s-au lăsat mai prejos. Intrarea după ora 20.00 a fost de asemenea gratuită iar instituţiile de cult au fost pregătite special pentru acest eveniment. "Atât la Muzeul de Istorie cât şi la Casa Colecţiilor, oamenii au putut admira lucruri pe care nu le vezi în fiecare zi. Am avut expuse obiecte de mobilier vechi de aproape o sută de ani şi cel mai interesant, o încăpere dedicată primei românce care a sărit cu paraşuta, Smaranda Brăescu. Trei luni de acum încolo, oamenii mai pot admira lucruri care îi aparţineau şi elicea de la avionul pe care îl pilota în perioada interbelică. Este un personaj interesant de studiat, mai ales că pentru prima oară a zburat pe aerodromul din Tecuci", susţine Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi. Organizatorii spun că în anii următori evenimentul ar putea lua o adevărată amploare, ţinând cont de succesul de la sfârşitul săptămânii trecute.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 2 weeks later...

Dacă a fost gratis, vizitatorii au dat năvală în muzee!

Aşa cum se aşteptau, reprezentanţii muzeelor din Galaţi au fost asaltaţi sâmbătă noaptea de mii de vizitatori. Porţile acestora vor fi deschise şi marţi, de Ziua Internaţională a Muzeelor.

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi au venit sâmbătă noaptea peste 4.000 de vizitatori. Cu mic, cu mare, publicul a luat cu asalt muzeul gălăţean încă de la ora 18.00. „Pentru prima dată, publicul vizitator a avut acces în spaţiul tehnologic al acvariilor, grupuri succesive de câte 30 persoane fiind ghidate de către specialiştii muzeului în acest domeniu atât de frumos pe care îl reprezintă lumea peştilor", spune purtătorul de cuvânt al muzeului, Florin Matei. Chiar dacă vremea nu a fost propice pentru observaţiile astronomice, proiecţiiile de la Planetariu au fost pe placul celor pasionaţi de astronomie iar filmele documentare prezentate au atras numeroşi vizitatori.

La Muzeul de Arte Vizuale numărul celor care au venit să vadă expoziţiile a fost neaşteptat de mare. „Mulţi, peste 1.000 de oameni, au călcat pragul muzeului nostru pentru a vedea exponatele din patrimoniul muzeului sau expoziţiile temporare. Pot să vă spun că la început, pe la ora 18.00, am făcut faţă cu greu abundenţei de vizitatori", spune purtătorul de cuvânt al muzeului, Ada Simona Biriş. Printre cei care au semnat în cartea de onoare a muzeului se putea regăsi şi însemnări în franceză sau în engleză!

La muzeul de Istorie au ajuns aproape 1.000 de oameni care n-au fost dezamăgiţi: au avut de vizitat două expoziţii deschise chiar în acea zi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/NOAPTEA_MUZEELOR-_Daca_a_fost_gratis-vizitatorii_au_dat_navala_in_muzee_0_262773991.html

Link to comment
Share on other sites

Mâine este o nouă zi cu intrarea liberă la muzeele gălăţene

După ce săptămâna trecută gălăţenii au putut intra liber la toate instituţiile muzeale cu ocazia evenimentului denumit „ Noptea Muzeelor", mâine va fi o nouă şansă de a se vizita în mod gratuit sălile de expoziţie. Muzeele gălăţene sărbătoresc alături de instituţiile de gen din lumea întreagă, la 18 mai 2010, Ziua Internaţională a Muzeelor, eveniment inaugurat de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) în anul 1977. Astfel, în acestă zi specială, intrarea în cadrul instituţiilor muzeale va fi gratuită pentru toate categoriile de vârstă, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Maine_este_o_noua_zi_cu_intrarea_libera_la_muzee_0_263373833.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Noaptea Muzeelor 2011 va avea loc pe 14 mai

Noaptea Muzeelor va avea loc anul acesta pe 14 mai, peste 40 de instituţii din toată ţara deschizându-şi porţile vizitatorilor toată noaptea, cu expoziţii şi evenimente speciale, potrivit site-ului dedicat acestei manifestări în România, www.noapteamuzeelor.ro.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul, în timp ce în România, peste patruzeci de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive.

Pe lista oficială a manifestării figurează şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, dar probabil că şi alte instituţii gălăţene se vor înscrie în program până pe 14 mai.

Link to comment
Share on other sites

Aşa cum anticipam, vor mai intra în program şi alte instituţii gălăţene: Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Mixt Tecuci, Muzeul de Istorie Galati şi Centrul Cultural Dunarea de Jos - Galati, Salonul Artelor.

Link to comment
Share on other sites

Posibil traseu special de transport în comun la „Noaptea muzeelor”

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 14-15 mai, în toată lumea se sărbătoreşte „Noaptea muzeelor”, proiect în care sunt angrenate, deopotrivă, Direcţia pentru Cultură, muzeele gălăţene (Istorie, Artă, Complexul de Ştiinţele Naturii) şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, după cum a declarat Cătălin Negoiţă la conferinţa de presă de ieri: „Am gândit acest eveniment în scopul de a le oferi un pic de bucurie gălăţenilor, dar şi celor ce se vor afla în oraşul nostru în acea noapte, motiv pentru care, de la ora 18 şi până la 1 noaptea, am cerut Primăriei şi sper să avem astăzi şi avizul favorabil pentru a exista o linie specială de transport în comun, care va merge pe traseul: Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Muzeul de Istorie, Centrul Cultural, Muzeul de Artă, în aşa fel încât gălăţenii să poată vizita toate aceste obiective, iar fiecare dintre instituţiile de cultură va avea pregătite surprize. Dintre acestea, amintim numai una, cea de la Muzeul de Artă Vizuală, unde va fi un concert de jazz cu artişti gălăţeni”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

"Noaptea muzeelor" la Galaţi

În noaptea de 14 spre 15 mai 2011, muzeele din Galaţi vor organiza, alături de mai multe instituţii de cultură din România şi Europa, o serie de manifestări care să marcheze „Noaptea Muzeelor”. Cu această ocazie, Primăria va pune la dispoziţia celor interesaţi două autobuze care să circule între instituţiile de cultură gălăţene, între orele 18.00 şi 2.00.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Muzeul de Istorie, Centrul Cultural "Dunărea de Jos" şi Muzeul de Artă Vizuală îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să pornească într-un adevărat maraton cultural, în ”Noaptea Muzeelor”.

Pentru ca toată lumea să se bucure nestingherită de programul oferit de instituţiile de cultură gălăţene, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Galaţi a soliciat primăriei să pună la dispoziţia doritorilor două autobuze care să circule între Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Muzeul de Artă Vizuală. "Autobuzele vor pleca la interval de jumătate de oră pe ruta Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul de Istorie, Centrul Cultural Dunărea de Jos şi Muzeul de Artă Vizuală", a spus Cătălin Negoiţă, directorul DJCPN Galaţi.

Programul instituţiilor de cultură în ”Noaptea Muzeelor”

Gălăţenii, şi nu numai, amatori de cultură şi ştiinţă, pot redescoperi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii următoarele expoziţii: "Migraţia în lumea animală", "Fasmidele - curiozităţi ale naturii", "Diversitatea mineralelor" şi fotoexpoziţia „Opreşte-te, clipă!”- de Cornel Pufan. Acvariul instituţiei îi aşteaptă pe toţi vizitatorii să intre în minunata lume a peştilor, în acest an publicul având ocazia să viziteze şi spaţiul tehnologic al acvariilor. Observatorul astronomic îi aşteaptă pe iubitorii de astronomie să vadă expoziţia permanentă "Descoperă singur Universul", expoziţia permanentă "Sistemul solar" şi fotoexpoziţia "O scurtă incursiune prin Univers". Intrararea publicului la muzeu în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, în intervalul 18.00 - 02.00.

Muzeul de Istorie Galaţi aşteaptă publicul larg, tot în acelaşi interval orar, să participe la vernisajul expoziţiei temporare: „Mihail Kogălniceanu – Repere ale unui stil de viaţă”, dedicată împlinirii a 120 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mihail Kogălniceanu.

Centrul Cultural "Dunărea de Jos" organizează, începând cu ora 18.00,vernisajul expoziţiei „Drumul cânepii - Calea vieţii, De la tehnică la simbol”. Expoziţia, pe care o veţi putea vedea la sediul Centrului, precede deschiderea, pe 15 mai, a Muzeului Satului de la Pădurea Gârboavele.

La Muzeul de Artă Vizuală Galaţi gălăţenii pot vedea, cu începere de la ora 19.00, filmul documentar britanic "Yes Men Fix The World", ce marchează lansarea proiectului cultural “Documentar britanic” / “British Documentary”. De la ora 22.00, împătimiţii muzicii jazz sunt aşteptaţi la un concert susţinut de către artiştii Teatrului Muzical ”Nae Leonard”. În aceeaşi seară, vizitatorii vor mai putea vedea şi expoziţia de bază a muzeului: "Diploma Camil Ressu" - expoziţie temporară cu lucrări ale elevilor de la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin” Galaţi şi expoziţia "Valori patrimoniale".

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 5.000 de gălăţeni au vizitat muzeele din oraş. Chiar şi participanţii la o nuntă

Peste 2000 de galaţeni au trecut pragul Muzeului de Artă din Galaţi cu ocazia manifestării culturale „Noaptea Muzeelor”. Spre surpriza tuturor, la miezul noptii, printre vizitatori s-au numărat şi participanţii la o nuntă, alaiul intrând în muzeu cu mireasa în frunte. Petrecăreţii fugiseră de la un restaurant din apropiere şi au ales să ascundă mireasa „furată” printre opere de artă.

Noaptea Muzeelor a atras mii de vizitatori şi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, publicul gălăţean dovedindu-se a fi un adevărat devorator de cultură în cadrul acestei acţiuni desfăşurate la nivel european. Oameni de toate vârstele au venit să vadă la lumina serii şi a nopţii Acvariul, Observatorul Astronomic şi expoziţiile temporare deschise în cadrul muzeului. La expoziţia „Migraţii în lumea animală”, în zona interactivă, ecranele multi-touch au fost preferatele publicului, în special ale copiilor.

„Am venit noaptea la muzeu cu părinţii şi mă bucur mult. Ziua am mai fost aici, dar acum parcă e mai interesant”, a spus Cosmin, un băieţel de 9 ani. „Fasmidele, curiozităţi ale naturii” şi „Diversitatea mineralelor” au fost alte două puncte de atracţie în acestă noapte specială. La acvarii, specialiştii din cadrul muzeului au deschis drumul şi către zona tehnologică a Acvariului, spaţiu ascuns de obicei ochiului vizitatorilor. „Mi-a plăcut să vin la muzeu noaptea şi să descopăr lumea din spatele acvariilor. Dacă jos vedem acvariile cu peşti din toate zonele lumii, aici – în spate – vedem munca celor care fac posibil ca toţi aceşti peşti să ne bucure privirea ori de câte ori venim la Acvariul gălăţean”, a adăugat Marian V., în vârstă de 43 ani.

Vremea bună a dat posibilitatea Observatorului Astronomic să ofere publicului observaţii astronomice în condiţii de vizibilitate optime. Pe terasa de observaţii astronomice şi la Planetariu au urcat aproximativ 3.000 de gălăţeni în cele opt ore dedicate Noapţii Muzeelor.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Noaptea muzeelor 2012, la Ştiinţele Naturii

În noaptea de 19 spre 20 mai, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va marca, alături de mai multe instituţii de cultură din România şi Europa, acţiunea intitulată sugestiv „Noaptea Muzeelor”, manifestare al cărei scop este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor în atmosfera nopţii.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va fi deschis până la ora 1.00 noaptea, iar intrarea, începând cu ora 18.00 a zilei de 19 mai, va fi gratuită pentru toţi vizitatorii. Gălăţenii, şi nu numai, amatori de cultură şi ştiinţă, pot redescoperi la muzeul gălăţean, în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: "Viaţa în pădure", "Artizanii naturii" şi "Diversitatea mineralelor".

De asemenea, Acvariul instituţiei îi aşteaptă pe toţi vizitatorii să intre în minunata lume a peştilor, în acest an publicul având ocazia să viziteze şi spaţiul tehnologic al acvariilor. Specialiştii de la Acvariu au pregătit pentru public microexpoziţia „Peşti cartilaginoşi actuali – rechini, pisici şi vulpi de mare”.

Observatorul astronomic îi aşteaptă pe iubitorii de astronomie să vadă expoziţia permanentă "Descopera singur Universul", expoziţia permanentă "Sistemul solar" şi fotoexpoziţia "O scurtă incursiune prin Univers". Terasa de observaţii astronomice este pregătită cu toate instrumentele de noapte pentru toţii „vânătorii de stele”. Proiecţia multimedia "Două bucăţele de sticlă" de la Planetariu îi va încânta cu siguranţă pe mulţi dintre „devoratorii de muzee”. În sala de programe educative şi activităţi interactive vor fi transmise imagini cu Luna în direct de la telescopul principal al Observatorului Astronomic, pe un ecran-plasmă de diagonală mare.

Intrararea publicului la muzeu în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, în intervalul 18.00 – 01.00. Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.

Link to comment
Share on other sites

Muzeul de Artă Vizualã sărbătoreşte Noaptea Muzeelor

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi îşi deschide porţile sâmbătă, 19 mai, între orele 17.00-1.00, pentru a sărbători Noaptea Muzeelor.

Sâmbătă, la ora 19.00, va debuta şi ediţia a doua a proiectului „British Documentary”, iniţiat de British Council Romania, în cadrul programului „New Work-New Audiences”. Proiectul urmăreşte familiarizarea publicului român cu cele mai bune documentare britanice contemporane, premiate la Festivalul Grierson, din Marea Britanie, şi nu numai. În Noaptea Muzeelor vor fi difuzate trei documentare, proiecţiile continuând ulterior în fiecare joi, de la 18.30, până pe 5 iulie inclusiv.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

5.000 de vizitatori la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

Aproximativ 5000 de persoane au vizitat Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi în Noaptea Muzeelor, instituţia gălăţeană fiind luată cu asalt de public imediat după ora de începere a manifestării. Chiar dacă vremea a fost potrivnică, vizitatorii nu au dat înapoi şi au venit la muzeu, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă.

Florin Matei

Responsabil Relaţii Publice, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Mii de gălăţeni au participat la Noaptea Muzeelor

Numărul gălăţenilor care au ieşit din casă sâmbătă pentru a participa la Noaptea Muzeelor este semnificativ, în ciuda vremii care părea, cel puţin după amiază, potrivnică. Aproape 5.000 de vizitatori a înregistrat Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (în ciuda faptului că nu a mai existat, ca anul trecut, linia specială de transport în comun, până la sediu), 4.000 au fost la Muzeul de Artă Vizuală, unde au putut admira, pe lângă expoziţiile deschise, Târgul “Handmade by Me”, standul propriu al instituţiei şi au putut viziona cele trei producţii prezentate în cadrul British Documentary (care va continua, joia seara, până pe 5 iulie); Muzeul de Istorie, cu cele trei secţii deschise până după miezul nopţii – sediul, Casa Cuza Vodă şi Casa Colecţiilor – a însumat peste 8.300 de vizitatori, care au primit steguleţe promoţionale, au participat la o tombolă (premiile urmând a fi anunţate în ziarul nostru săptămâna aceasta), au vizionat expoziţiile proaspăt deschise şi au ascultat două concerte – unul de muzică clasică şi unul de jazz, susţinute de elevii Liceului de Artă “D.Cuclin”.

Şi Centrul Cultural “Dunărea de Jos” a reuşit performanţa de a înregistra aproape 500 de participanţi la prima şezătoare organizată vreodată în mijlocul oraşului (au fost mai greu de cuantificat, neexistând bilete, ca la celelalte instituţii) – gălăţenii prinzându-se în horă, mâncând turte şi acultând cântece din cimpoi şi fluier.

"Noaptea muzeelor" a fost iniţiată în 2005, la propunerea lui Donnedieu de Vabres, pe atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros. Ediţia din acest an a fost, la Galaţi, cea mai reuşită de până acum, depăşind aşteptările organizatorilor şi răplătind, din plin, efortul acestora de a atrage gălăţenii să le treacă pragul. Măcar o dată pe an, când e gratis!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Peste 7.000 de vizitatori în Noaptea Muzeelor la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii
Noaptea Muzeelor, organizată de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, a atras peste 7.000 de vizitatori înregistraţi oficial prin acordarea de bilete gratuite.Publicul a început să vină în număr mare încă de la demararea evenimentului. Acvariul şi spaţiul tehnologic al acestuia au fost un punct de atracţie pentru vizitatori, mai ales că aici a avut loc şi vernisajul unei expoziţii temporare, intitulate „Pescuit, prohibiţie şi conservarea ihtiodiversităţii”. Copiii au avut o surpriză plăcută în cadrul expoziţiei „Viaţa în pădure”, unde - special pentru Noaptea Muzeelor - a fost instalată o masă multifuncţională tip multi-touch screen, la care micuţii puteau să realizeze propriul lor... insectar electronic. Terasa de Observaţii Astronomice şi Planetariul au fost un alt loc aglomerat din muzeu în acestă seară. La telescopul pus să observe Luna se formase o coadă considerabilă. Chiar dacă ceasul arăta ora 1 noaptea publicul continua să vină la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, semn că la Galaţi există un loc unde oamenii vin cu plăcere.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de gălăţeni au luat cu asalt muzeele

Mii de gălăţeni au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ediţia din acest a Nopţii Europene a Muzeelor. Bilanţul a depăşit toate aşteptările: la fiecare dintre cele trei instituţii de cultură - Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” (cu secţiile aferente - sediul din strada Domnească, nr.25, Muzeul „Casa Cuza Vodă” şi Casa Colecţiilor), precum şi la Muzeul de Artă Vizuală, numărul vizitatorilor a depăşit orice record din anii anteriori, situându-se între 7.000 şi 8.000 de persoane.
La Ştiinţele Naturii, acvariul şi spaţiul tehnologic al acestuia (maternitatea de peşti) au fost un punct de atracţie pentru vizitatori, mai ales că acolo a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Pescuit, prohibiţie şi conservarea ihtiodiversităţii”. Copiii au avut o surpriză plăcută în cadrul expoziţiei „Viaţa în pădure”, unde - special pentru Noaptea Muzeelor - a fost instalată o masă multifuncţională tip multi-touch screen, la care micuţii puteau să realizeze propriul lor... insectar electronic. Terasa de Observaţii Astronomice şi Planetariul au fost, de asemenea, două locuri aglomerate.
La Muzeul de Istorie, era trecut de ora 1,00 din noapte şi vizitatorii încă mai poposeau în faţa armelor de foc şi a armelor albe de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, prezentate în expoziţia de la sediul din strada Domnească nr.25.
La Muzeul de Artă Vizuală, Strada Mare, Momo şi actorii de la Uninvented Theatre, dar şi proiecţia filmului „Poziţia Copilului” (regia Călin Peter Netzer) şi Ursul de Aur câştigat de peliculă anul acesta la Berlin, au atras atât de mulţi gălăţeni încât nu a rămas nici un loc neocupat în generoasa curte a instituţiei.
Păcat că, la Muzeul de Artă, aceasta a fost ultima noapte în care publicul a mai avut acces în instituţie. Începând din luna iunie, sediul de pe Domnească va deveni amintire, muzeul urmând să se mute la blocul V3, de pe strada Traian.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi-a anunţat participarea la „Noaptea Muzeelor” 2014

Şi în 2014, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România organizează, pe data de 17 mai, evenimentul „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeaşi noapte, scenarii diferite”. Conform site-ului oficial, până la această dată, de la nivelul judeţului Galaţi, s-a înscris, ca participant la această manifestare, doar Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Publicul amator de cultură şi ştiinţă poate redescoperi la muzeul gălăţean următoarele expoziţii: „Simţurile animalelor nocturne”, „El şi Ea în lumea vie” şi „Minerale şi cristale - Universul subpământean”. De asemenea, Acvariul îi aşteaptă pe toţi vizitatorii să intre în minunata lume a peştilor, publicul având ocazia de a purta un dialog cu specialiştii muzeului despre tehnica, procedeele şi metodele acvaristice prin care se asigură desfăşurarea complexităţii inter-relaţiilor dintre vieţuitoare şi mediul lor de viaţă.

Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 20.00 - 1.30, unde sunt pregătite toate instrumentele de noapte pentru a observa Luna, planetele Jupiter, Saturn şi principalele stele vizibile în această perioadă, dacă vremea va fi bună şi va permite acest lucru. La Planetariu, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze spectacolul „Planete”, după următorul program: 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 00.00, 01.00.

Tot de „Noaptea Muzeelor”, curioşii pot vizita la CMSN expoziţia de reptile vii sau pot intra la un film 3D.

De menţionat este faptul că intrarea este liberă doar la expoziţiile proprii ale muzeului gălăţean. La expoziţia de reptile vii, biletul de intrare este de 3 lei/copii, 5 lei/adulţi, în timp ce la cinema 3D biletul costă 7 lei/persoană.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.