Jump to content

Compania Beyler, în procedură de insolvenţă


dcp100168

Recommended Posts

Producătorul de uşi Beyler investeşte 70 milioane euro într-un ansamblu rezidenţial la Galaţi

Producător de uşi şi sisteme din PVC Beyler investeşte în intervalul 2008-2009 suma de 70 milioane euro în dezvoltarea unui ansamblu rezidenţial de zece blocuri la Galaţi şi intenţionează să iniţieze în viitor proiecte imobiliare la Bucureşti. "Ansamblul de blocuri de la Galaţi este primul nostru proiect imobiliar, iar în viitorul apropiat ne dorim să ne extindem şi la Bucureşti. În România, cererea de apartamente noi, moderne şi de calitate bună este în continuare foarte ridicată, acesta fiind motivul pentru care ne-am hotărât să ne implicăm în acest domeniu", a declarat, vineri, Mehmet Fazlioglu, consilier administrativ al firmei, deţinută integral de investitori turci. Ansamblul va cuprinde zece blocuri cu 1.400 de apartamente, primele patru unităţi urmând să fie finalizate în acest an, iar restul de şase în 2009. Locuinţele vor avea un preţ de vânzare de 1.100-1.300 de euro pe metru pătrat. Investiţia va fi asigurată din fonduri proprii şi credite bancare.

Potrivit lui Fazlioglu, firma mizează în acest an pe o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro, incluzând segmentul imobiliar. Anul trecut, Beyler a avut vânzări totale de 19 milioane de euro, generate din comercializarea uşilor metalice, de interior, accesoriilor precum şi a profilelor şi tâmplăriei din PVC, nivelul pentru aceste activităţi din acest an urmând să urce la 24 milioane de euro. Exporturile vor ocupa în 2008 o pondere de 25-30% din vânzările firmei, de la 20% în anul precedent. Beyler exportă în Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. Firma are centrul de producţie la Galaţi şi puncte de lucru în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj, Iaşi şi Constanţa. Totodată, Beyler deţine magazine proprii la Arad, Oradea şi Giurgiu, şi o reţea de colaboratori la nivel naţional.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Beyler va construi primele imobile cu 17 etaje din Galaţi

Dupa ce s-a imbogatit cu primele blocuri al caror regim de inaltime ajunge pana la 14 etaje, Galatiul va avea, incepand de anul viitor, si primele imobile cu 17 niveluri. Acestea vor forma cel de-al doilea complex rezidential construit de producatorul galatean de usi metalice Beyler. Construcţia "BeyCity 1" a a inceput in acest an.

viewtopic.php?f=12&t=225&p=423&hilit=beyler#p423

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Abia astept sa le vad si pe acestea. Apropo cat mai aveti pana ve-ti ajunge sa construiti unul cu vreo 40 sau 50 de etaje? ca timisorenii v-o iau inainte. Am auzit ca in Timisoara vrea sa se faca primul zgaraie-nori din tara. Deja a inceput sa lucreze la constructie mi se pare. Ar fi f frumos sa vanda Galatiul unui investitor neamt un pic de teren si sa construiasca neamtul ala zi si noapte continuu si sa ajunga la final cand timisorenii ajung pe la jumate :d

Link to comment
Share on other sites

Beyler trece de la uşi la vile

Producătorul de uşi şi sisteme din PVC Beyler Galaţi intenţionează să îşi relocheze activitatea în urma unei investiţii de şapte milioane de euro, urmând ca pe terenul actualei fabrici să dezvolte un cartier de 150 de vile, proiect care va necesita fonduri de 40 de milioane de euro. Investiţia pentru construcţia noii fabrici va fi derulată pe parcursul anului viitor, urmând ca proiectul imobiliar să fie iniţiat în 2010, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Mehmet Fazlioglu, consilier administrativ al firmei, deţinută integral de investitori turci. Ambele proiecte vor fi desfăşurate pe un teren de 9,5 hectare, aflat în proprietatea companiei. Unul din motivele pentru decizia de relocare a activităţii este eficientizarea procesului de producţie şi diminuarea cheltuielilor, a spus Fazlioglu.

Beyler produce uşi metalice, de interior, profile şi tâmplărie din PVC. Potrivit sursei citate, în noua fabrică va fi extinsă doar producţia de uşi de interior, de la 600 până la 1.000 de unităţi pe zi. Compania investeşte în intervalul 2008-2009 suma de 70 milioane euro în dezvoltarea unui alt proiect rezidenţial la Galaţi, care va cuprinde zece blocuri cu 1.400 de apartamente. Primele patru blocuri, cu 384 de locuinţe urmează să fie finalizate în acest an, iar restul de şase în 2009. Preţul de vânzare porneşte de la minim 1.000 de euro pe metru pătrat, plus TVA.

Pe de altă parte, Beyler intenţionează să înceapă în 2009 un proiect imobiliar în Capitală, ale cărui coordonate nu sunt finalizate, în contextul în care terenul nu a fost deocamdată achiziţionat. Potrivit lui Fazlioglu, firma mizează în acest an pe o cifră de afaceri de cel puţin 60 de milioane de euro, incluzând segmentul imobiliar. Anul trecut, Beyler a avut vânzări totale de 19 milioane de euro, generate din comercializarea uşilor metalice, de interior, accesoriilor precum şi a profilelor şi tâmplăriei din PVC. În primele şase luni ale anului, afacerile din activitatea de producţie au urcat de la opt la zece milioane de euro.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Am vazut in mare proiectul celor de la Beyler si sincer, mi se pare un ansamblu rezidential foarte reusit. Toate cele 4 BeyCity vor fi gata pana in 2010 din cate stiu, iar aproape un sfert dintre ele au si fost vandute sau rezervate.

Link to comment
Share on other sites

Mie mi se pare un procent bun acest sfert vandut si rezervat, cu atat mai mult cu cat e vorba de un complex rezidential si avand in vedere ca termenul final al primului bloc e undeva in a doua parte a lui 2009.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Revolta unui investitor străin

România, încotro?

"O ţară trebuie să aibă foarte mult aur - România n‑are; trebuie să aibă foarte mult petrol - România n‑are; trebuie să aibă foarte mult gaz - România n‑are. Atunci, România trebuie să aibă cât mai multă producţie, ceea ce atrage tot mai mulţi investitori. Dar dacă în România se opreşte şi producţia, atunci investitorul nu mai face investiţii aici sau alege să plece în altă ţară". Este opinia unui investitor străin, turc de origine, care afirmă că, în ultimii ani, guvernul român n‑a mai făcut nimic concret pentru a‑i proteja pe oamenii de afaceri care fac producţie. La aceasta se adaugă, mai nou, şi scumpirea fără măsură a ratelor la creditele bancare, ceea ar putea avea ca efect punerea pe chituci a economiei româneşti.

China, doar unul din pericole

Mehmet Fazlioglu, director la Beyler SA, este de 17 ani în România. A început cu producţia de uşi metalice, a continuat cu uşi de interior, cu profile şi tâmplărie PVC cu geam termopan, iar de curând, Beyler s‑a transformat şi într‑un dezvoltator imobiliar. Cei 17 ani se "traduc", astfel, în investiţii şi producţie, an de an. În ultimii doi ani, însă, lucrurile s‑au schimbat pe piaţa românească. În rău, afirmă Mehmet Fazlioglu. "În ultimii doi ani, guvernul României nu face ce trebuie sau cum trebuie. Dau un exemplu: în 2004, la Beyler lucrau 1.500 de angajaţi. Anul acesta, numărul lor a scăzut până la 700. De ce s‑a întâmplat asta? Pentru că guvernul României nu face nimic să ajute producătorii. De exemplu, vin uşi metalice din China, produse foarte ieftine, care aproape nu au nici TVA şi care nu se fac nici cu angajaţi români. De la aceste produse chinezeşti, România nu are niciun avantaj. Noi producem aici uşi metalice care costă 150 de euro, iar cele din China vin cu 60 de euro. Pentru că noi nu plătim aceleaşi salarii mici ca în China, iar toate utilităţile de aici sunt mai scumpe. Noi aici plătim salarii pentru angajaţii români, plătim taxe, plătim TVA. Acum producem 500 de uşi pe zi. Dacă nu ar veni cele din China, am produce 1.000 de uşi pe zi, am dubla numărul salariaţilor şi am mări salariile. Ar câştiga şi statul român, prin impozite şi taxe. Am cumpăra tot de aici, din România, toate materialele necesare: tablă, fier, vopsea, lemn, iar ar câştiga şi ceilalţi producători din România. Plus că, dacă am mări salariile, nici românii n‑ar mai pleca la muncă în Spania sau Italia; sau cei deja plecaţi s‑ar întoarce şi ei acasă. De aceea, statul român trebuie să susţină producătorii", afirmă Mehmet Fazlioglu, care este de acord că problema este una generală, a întregii economii.

Criza financiară, un alt pericol

În mod normal, nici convulsiile de piaţa bancară nu au cum să ajute economia. Dobânzile cresc de la o zi la alta, locuinţele nu mai reprezintă o garanţie sigură pentru bănci, iar cele mai multe dintre veniturile cetăţenilor, obligaţi să se supună unor norme de creditare mult mai stricte, nu mai sunt luate in considerare. Site‑urile specializate arată că, la un împrumut ipotecar în lei, dobânda anuală efectivă (DAE) a ajuns la 18%, iar în cazul creditelor de consum, dobânda a trecut de 25%. La creditele în euro, dobânzile sunt mai mici, dar riscul valutar este foarte mare având în vedere cotaţiile la care a ajuns moneda europeană în ultima vreme. "În mod normal, în condiţii de criză, ar trebui scăzute dobânzile sau să fie acordate credite pentru investitori, trebuie făcut ceva. Însă România face invers. Băncile au crescut dobânzile şi au impus noile condiţii de creditare, ceea ce este foarte rău. Dacă lucrurile merg tot aşa, se opreşte toată piaţa. Pentru că oamenii, dacă vor să cumpere ceva nou, fac credit, nu cumpără cu banii cash. Fac credit pentru casă, pentru maşină, fac credit pentru foarte multe lucruri. Însă în condiţiile actuale, nici acest lucru nu se mai poate, producătorii fiind, evident, printre cei mai afectaţi Iar criza se poate adânci, dacă România nu mai produce nimic", a încheiat directorul Beyler SA.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27754

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Compania Beyler SA Galaţi în procedură de insolvenţă, creditorii cer 120 de milioane de lei

Compania gălăţeană Beyler, unul dintre cei mai mari producători de uşi metalice, uşi de interior, profile PVC şi tâmplărie PVC cu geam termopan din România, a intrat în procedura de insolvenţă, creditorii solicitând 120 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Până la primul termen al procesului, de joi, creditorii s-au înscris cu creanţe în valoare de 120 de milioane de lei, lichidatorul acceptând, în urma analizei, creanţe de 118 milioane de lei. Magistraţii Tribunalului Galaţi au decis, joi, să amâne judecarea procesului de insolvenţă al companiei gălăţene şi au solicitat ca până la data de 8 iunie să fie definitivat tabelul creditorilor, un nou termen de judecată fiind stabilit pentru 9 iulie.

Mai multe bănci susţin că ar avea de recuperat peste 80 de milioane de lei de la producătorul de uşi şi sisteme din PVC Beyler Galaţi, companie deţinută integral de investitori turci. Astfel, în tabelul creditorilor s-au înscris BancPost cu 46 de milioane de lei, Piraeus Bank - 21,5 milioane de lei, Raiffeisen - 15 milioane de lei, BRD - 1 milion de lei, cărora li se alătură, la categoria crditorilor importanţi, şi compania CST Logistik - cu 15 milioane de lei. În total, creditorii garantaţi au de recuperat 98 de milioane de lei. Printre principalii creditori fără garanţie se numără Electrica, cu 500.000 de lei. Printre creditori mici se numără şi 37 de persoane fizice, majoritatea cumpărători de apartamente în complexul rezidenţial BeyCity.

Beyler a început în 2007 dezvoltarea unui proiect rezidenţial la Galaţi, ce ar fi trebuit să cuprindă zece blocuri cu 1.400 de apartamente. Primele patru blocuri cu 384 de locuinţe ar fi trebuit finalizate în 2008, dar nu au fost terminate nici până în prezent, fiind în diferite stadii de execuţie.

Înfiinţată în 2001, compania Beyler avea în 2007, conform ultimelor date prezentate de Ministerul de Finanţe, o cifră de afaceri de 59.649.980 lei, un profit de 712.493 şi un număr de 648 de angajaţi.

Link to comment
Share on other sites

Numai 37 de cumpărători de apartamente? Şi ăştia cred că au dat doar un avans...

Păi să te implici în costruirea de blocuri - zece blocuri totalizând 1400 apartamente - fără a avea altă acoperire decât avansul depus de cei 37, mi se pare ...aventură e puţin spus.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Şi fără case, şi datornici la bănci

Aşa au ajuns cele 37 de familii de gălăţeni care au plătit între 80.000 şi 100.000 de euro pentru un apartament în blocurile Beyler Construct, pentru a se trezi acum că nu au niciun cuvânt de spus la Adunarea Creditorilor iar cele trei bănci care deţin împreună circa 70% din creanţele societăţii intenţionează să numească un alt administrator judiciar, al cărui onorariu se ridică doar pentru început la 20.000 de euro.

Situaţia în care se găsesc tinerii care au dat bani serioşi în vederea achiziţiei unui apartament în utopicile de acum blocuri Beyler Construct este una dramatică. Familiile au făcut împrumuturi la bănci, ce variază între 80.000 şi 100.000 de euro, în ideea de a achiziţiona locuinţe, dar s-au trezit până la urmă fără apartamente şi datori vânduţi pentru mulţi ani de acum încolo. Societatea Beyler Construct a intrat în insolvenţă şi a propus un plan de reorganizare celor trei bănci care au cele mai mari creanţe. În total, este vorba de peste 23 de milioane de euro, bani pe care Piraeus Bank, Bancpost şi Raiffeisen Bank au prioritate în a-i recupera în favoarea creditorilor chirografari, cum sunt numiţi tinerii care au rămas doar cu paguba de pe urma acestei afaceri. Joia trecută a avut loc o întâlnire de adunare a creditorilor, condusă de actualul administrator judiciar numit de Tribunalul Galaţi, Violeta Anghelahăr, iar surprizele au continuat pentru cele 37 de familii de gălăţeni, care au plătit în total 2,2 milioane de euro pentru nişte apartamente care nu există.

Price Water House ar putea fi noul administrator judiciar

Conform informaţiilor furnizate de administratorul judiciar Violeta Anghelahăr, reprezentanţii celor trei bănci amintite anterior au cerut fără prea multe discuţii înlocuirea sa cu SC Price Water House, o altă societate de lichidări judiciare. Nimic de spus până acum, numai că bizare sunt condiţiile în care vine noul administrator judiciar. "Au cerut înlocuirea mea cu Price Water House. Pentru planul lor de reorganizare ar trebui să se plătească 20.000 de euro iar apoi, pentru fiecare lună de administrare judiciară a Beyler Construct, câte 5.000 de euro, iar anul următor câte 3.000 de euro pe lună. Mi se pare exagerat de mult, iar familiile care au făcut credite la bănci nu au avut niciun cuvânt de spus", ne-a declarat administratorul judiciar Violeta Anghelahăr.

În perioada imediat următoare judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Galaţi va decide cine va fi administrator judiciar la Beyler Construct şi ce cale trebuie urmată: reorganizare sau lichidare judiciară.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Si-au dorit apartamente, dar au cumparat schite! Cu 100.000 de euro

Si-au cumparat apartamente din faza de proiect si au ramas cu schitele. Au patit-o 40 de familii din Galati, care au platit intre 50 si 100.000 de euro fiecare, cu gandul la o locuinta noua. Doar ca cel care le-a luat banii a dat faliment. Santierul a inghetat in momentul in care bancile au inceput sa puna presiune pe constructor. Desi initial i-au acordat doi ani de gratie, s-au razgandit si l-au somat sa plateasca primele rate. Cum, insa, daca nu a vandut toate apartamentele? Cu toate acestea, patronul turc are un plan de reorganizare a activitatii, dornic, spune el, sa salveze situatia: "Daca acesta va functiona, ei (n.r. clientii) isi vor recupera sumele achitate cu titlul de pret la apartamentele pe care le-au contractat. Iar daca planul nu va functiona, atunci se va intra in procedura falimentului" , spune Mirela David, avocat. Investitia in cele patru blocuri din Galati era estimata la 30 de milioane de euro.

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/s ... -euro.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

PriceWaterhouse Coopers a fost numit administrator judiciar la SC Beyler SA

Tribunalul Galaţi a decis, la cererea băncilor, să înlocuiască administratorul judiciar la societatea care se ocupa de construcţia blocurilor Beyler, în ciuda onorariului de 20.000 de euro pe care îl percepe societatea de lichidare şi administrare judiciară. Cele 37 de familii de gălăţeni, care au plătit între 80.000 şi 100.000 de euro pentru un apartament, trebuie să se supună acum deciziilor luate de noul administrator judiciar.

Gălăţenii care s-au încumetat să plătească în avans preţul cerut de SC Beyler pentru un apartament în blocurile ce urmau să fie construite au făcut împrumuturi la bănci ce variază între 80.000 şi 100.000 de euro, dar s-au trezit până la urmă fără locuinţe şi datori vânduţi pentru mulţi ani de acum încolo. Societatea Beyler a intrat în insolvenţă şi a propus un plan de reorganizare celor trei bănci care au cele mai mari creanţe. În total, este vorba de peste 23 de milioane de euro, bani pe care Piraeus Bank, Bancpost şi Raiffeisen Bank au prioritate în a-i recupera în favoarea celorlalţi creditori, printre care se numără şi tinerii care au rămas doar cu paguba de pe urma acestei afaceri. La penultima întâlnire a creditorilor, condusă de administratorul judiciar numit iniţial de Tribunalul Galaţi, Violeta Anghelahăr, reprezentanţii celor trei bănci amintite au cerut fără prea multe discuţii înlocuirea sa cu SC PriceWaterhouse, o altă societate de lichidări judiciare. Conform informaţiilor furnizate de administratorul judiciar Violeta Anghelahăr, pentru planul de reorganizare al SC PriceWaterhouse ar urma să se plătească 20.000 de euro, iar apoi, pentru fiecare lună de administrare judiciară a SC Beyler câte 5.000 de euro, iar în anul următor câte 3.000 de euro pe lună.

În ciuda onorariului piperat, Tribunalul Galaţi a decis în şedinţa din 7 iulie 2009 să numească SC PriceWaterhouse în calitate de nou administrator judiciar. Judecătorul sindic a dispus ca SC PriceWaterhouse să convoace adunarea creditorilor de la SC Beyler pentru a putea fi ales un comitet al creditorilor şi desemnat preşedintele acestuia. Comitetul creditorilor trebuie, la rândul său, să-şi exprime punctul de vedere faţă de mai multe solicitări ce vizează precizarea creanţelor, dar şi faţă de contestaţiile care s-au depus deja împotriva tabelului preliminar al datoriilor. Cele 37 de familii de gălăţeni, care au plătit în total 2,2 milioane de euro pentru nişte apartamente care nu există, vor merge acum pe mâna comitetului creditorilor şi nu pot decât să spere ca la finalul procesului să recupereze măcar ceva din sumele investite. Instanţa de judecată trebuie să decidă finalmente dacă SC Beyler SA are şanse reale să revină pe linia de plutire în cadrul unui proces de reorganizare sau singura soluţie este lichidarea judiciară. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 septembrie 2009.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=14

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...
Culmea e ca s-au gasit si "fraieri" care sa plateasca avans pentru un apartament in Galati la pret de oras european !

Nu stiu exact cit costa un apartament la beyler, dar daca fac comparatie cu cele construite pe faleza, eu zic ca pretul nu era departe fata de cel al unui apartament vechi de 30 de ani.

Mai precis, un apartament de 2 camere etaj 7, suprafata 56mp in mazepa costa la acea vreme (inainte de "criza" imobiliara) 65-70.000 EUR, iar un apartament cu 2 camere, 80mp, etaj 5, vedere la Dunare, gresie/faianta/centrala termica pe faleza era 80.000 -90.000EUR.

Deci piata imobiliara mergea pe preturi nesimtit de mari (ca in toata tara de altfel) incit costul unui apartament il depasea binisor pe cel din multe capitale europene. Cred ca mai putin conta (desi nu era de neglijat) cuantumul rezultat din "afaceri interne".

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Pagubă de 2,2 milioane de euro

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc o nouă înfăţişare la Tribunalul Galaţi în cazul procesului deschis de creditori împotriva dezvoltatorului SC Beyler. Greva magistraţilor a împiedicat însă acest lucru.

Dezvoltatorul Beyler a început construcţia unui complex rezidenţial, campania de promovare incluzând şi o promoţie: cei ce achiziţionau un apartament, intrau automat într-o tragere la sorţi pentru 20 de autoturisme. Cei aproximativ 40 de clienţi, care au plătit avansuri cuprinse între 80.000-100.000 de euro, se află acum în imposibilitatea de a-şi recupera banii, întrucât dezvoltatorul se află în proces de insolvenţă. Practic, două dintre firmele din cadrul grupului Beyler, implicate în construcţia şi vânzarea apartamentelor din acest complex, se află în pragul falimentului, potrivit datelor de pe pagina de internet a Tribunalului Galaţi.

Între cumpărători se numără şi câteva firme, care au achiziţionat mai multe imobile.

Cele trei bănci care au creditat construcţia blocurilor Beyler, Piraeus Bank, Bancpost şi Raiffeisen Bank au prioritate în recuperarea debitelor, în valoare de 23 de milioane de euro. Instituţiile au obţinut numirea companiei PriceWaterhouse ca lichiditator judiciar. Acesta trebuie să pună în aplicare un plan de reorganizare a dezvoltatorului. Dacă acesta nu va funcţiona, instanţa ar putea decide falimentul constructorului.

Surse apropiate procesului susţin că în comitetul creditorilor nu este înscris niciun client persoană fizică. În acest context, clienţii persoane fizice nu mai au aproape nicio şansă să îşi recupereze banii. “Nu au cum să dea în judecată dezvoltatorul pentru că acesta este în insolvenţă. Tot ce ar mai putea face ar fi să profite de noile schimbări legislative şi să solicite să li se facă acte de vânzare-cumpărare pe imobilele pentru care au plătit avans, chiar dacă acestea nu sunt finalizate”, au declarat sursele citate.

Astfel, în momentul în care executorul va scoate la licitaţie bunurile dezvoltatorului, clienţii persoane fizice ar putea primi o sumă de bani, după ce băncile creditoare îşi vor fi recuperate debitele.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... -de-avans/

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Dezvoltatorul a construit cu banii tăi şi e în faliment? Vezi cum poţi să-ţi creşti şansele de a-ţi recupera banii

Clientii unui proiect rezidential din Galati, dezvoltat de o firma aflata de un an in insolventa, vor sa mearga in instanta pentru a obtine statutul de co-finantatori ai cartierului. La ce i-ar ajuta acest lucru? In loc de simpli clienti, ei ar intra in randul finantatorilor care au prioritate la recuperarea datoriilor, cum sunt si bancile. Avocatul Romeo Cosma explica pentru cititorii DailyBusiness.ro cum se procedeaza intr-un astfel de caz.

In mod normal, clientii finali ai dezvoltatorilor imobiliari sunt ultimii pe lista recuperarii creantelor, in cazul unei proceduri de insolventa. Motivul? Acestia nu au garantii, spre deosebire de banci sau alti parteneri de afaceri ai dezvoltatorului. "Persoanele fizice au o sansa sa aiba prioritate in tabelul creditorilor daca probeaza in fata instantei acest statut de co-finantatori. Totusi, natura juridica a banilor trebuie sa aiba o baza contractuala. Depinde foarte mult de ce anume se stipuleaza in contractele acestora. Daca sunt pur si simplu contracte de vanzare-cumparare, atunci nu se poate pune problema unui statut de co-finantator", spune avocatul Romeo Cosma. "Daca se dovedeste ca sumele avansate de clienti au fost utilizate ca finantare (deci, ca dezvoltatorul a construit pe banii viitorilor locatari - n.r.), acestia au mari sanse sa obtina ceea ce doresc", mai spune Cosma.

Ce argumente au clientii proiectului din Galati?

Cativa clienti ai proiectului rezidential BeyCity, aflat in stadii incipente ale constructiei si dezvoltat de firma Beyler SA, vor sa fie considerati co-finantatori ai proiectului de catre instanta. Un astfel de statut ar aduce creantele clientilor persoane fizice intr-un punct in care ar putea sa-si recupereze banii mai rapid. In prezent, acestia sunt considerati creditori chirografari, adica ultima veriga din "lantul trofic" al tabelului de creditori, cei care isi recupereaza, de obicei, partial sau chiar deloc datoriile. "Noi am virat banii in acelasi cont in care banca deschis o linie de creditare a proiectului. Acesta este motivul pentru care ne consideram co-finantatori ai proiectului", spune unul dintre clienti pentru DailyBusiness.ro. Din punct de vedere procedural, creditorii persoane fizice trebuie sa conteste tabelul de creante pentru a-si schimba statutul, ceea ce mai multi clienti au facut deja, potrivit datelor tribunalului Galati. "Se pare ca prima batalie urmeaza sa o pierdem, insa nu ne vom opri aici. Ne vom revendica drepturile in fata instantei", mai spune clientul proiectului rezidential din Galati.

Pe piata rezidentiala locala este cunoscut faptul ca multi dezvoltatori si-au autofinantat proiectele din banii clientilor. Totusi, natura sumelor platite de clienti trebuie sa apara in contracte ca fiind folosite ca finantare, pentru a avea sanse mai mari sa urce in ierarhia creditorilor care isi recupereaza banii cu prioritate.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/dezvoltatorul-a-construit-cu-banii-tai-si-e-in-faliment-vezi-cum-poti-sa-ti-cresti-sansele-de-a-ti-recupera-banii-40247

Link to comment
Share on other sites

Coşmar imobiliar la Bey City

În ultima vreme piaţa imobiliară a fost blocată. Nimeni nu mai cumpără, deşi oferte de vânzare sunt multe. Această situaţie datează de aproximativ un an de zile, de când au început să se facă simţite efectele crizei economice. Însă, în 2007, ofertele de vânzare erau suficiente, iar băncile acordau credite imobiliare celor interesaţi să îşi achiziţioneze o locuinţă. Cum ofertele erau multe, reclama a fost, şi acum trei ani sufletul comerţului.

Dictonul de mai sus şi-a făcut treaba în cazul proiectului imobiliar gălăţean „Bey City”. Proiectul a fost gândit şi pus în practică de patronii firmei Beyler S.A., turcii care au intrat pe piaţa gălăţeană cu uşile metalice, şi se dorea a fi un minunat ansamblu rezidenţial de locuinţe. Cum planurile au fost făcute, a început reclama pentru vânzarea viitoarelor apartamente. Şi nu au avut mult de căutat, mai ales că oferta era de nerefuzat. Nu doar proiectul a contat în ochi cumpărătorilor, ci şi numele finanţatorului, Bancpost. Totul a mers bine, cumpărătorii au venit într-un timp relativ scurt, aşa că s-a demarat construcţia. Gălăţenii au început să vireze banii într-un cont deschis la Banc Post şi aşteptau cu mare nerăbdare finalizarea blocurilor pentru a se putea muta. Aceasta este partea frumoasă a poveştii, care a ţinut până în februarie 2009, când firma Beyler a intrat în faliment. De atunci au început problemele.

În jur de 90 de oameni au aflat că au dat banii pe un vis frumos, care nu se va împlini niciodată. Ba, mai mult, visul lor s-a transformat într-un adevărat coşmar.

Şi cu banii luaţi, şi fără apartament

Gălăţenii care s-au trezit în 2009 în acest coşmar au început să facă, pe cont propriu, cercetări pentru a afla ce se va întâmpla cu banii daţi, dar şi cu apartamentele nefinalizate în care sperau să se mute etc.

Trei dintre aceşti păgubiţi au venit şi la „Viaţa liberă”, pentru a ne spune povestea lor. „Reclama a fost cea care m-a încântat. Macheta blocurilor arăta minunat. Oferta era de nerefuzat, mai ales că în pliantele lor se spunea că, cu cât avansul este mai mare, cu atât preţul apartamentului este mai mic. La vremea respectivă abia făcusem nunta, aşa că următorul pas era să ne cumpărăm un apartament, ca mai apoi să avem şi un copil. Am dat un avans de 100 de milioane de lei vechi şi am semnat o promisiune bilaterală cu cei de la Beyler. Am fost la notarul Marina Claudiu Cornel, notarul ales de firma Beyler, unde am semnat actele. Pentru mine a fost o garanţie numele Bancpost-ului, care era finanţator, şi faptul că totul se făcea cu acte. Am negociat cu patronii firmei preţul apartamentului, pentru care trebuia să plătesc 70.000 de euro. Am făcut împrumut la bancă, am ipotecat casa părinţilor şi am achitat toată suma. La un moment dat, când am mers pe şantier să văd cum înaintează construcţia, am realizat că apartamentul cu două camere pe care l-am cumpărat era cam mic. Am mers şi am vorbit cu patronul şi am stabilit cu el să mai dau o diferenţă de 10.000 de euro şi să primesc un apartament cu 3 camere. Această sumă trebuia plătită la finalizare, în mai 2009. Nu i-am mai plătit, deoarece în februarie 2009 firma a intrat în insolvenţă”, ne-a povestit M.B..

„Cam aceeaşi poveste am şi eu”, ne-a spus domnul George Iacob, un alt gălăţean păgubit, care a continuat cu alte informaţii interesante: „Eu am negociat preţul apartamentului la 75.000 de euro, pe care trebuia să îi plătesc în mai multe tranşe. Când am semnat contractul cu ei, am primit o notificare prin care eram înştiinţat că trebuie să depun banii doar în contul Beyler deschis la Bancpost, nu în altă parte, pentru că altfel pierd banii. Am fost chiar şi la un avocat, care mi-a certificat că acest aspect este în favoarea mea. Cu toate aceste date, am mers încrezător înainte. La un moment dat, când am fost să depun o rată la Bancpost mi s-a spus că nu trebuie să mai plătesc la ei, ci într-un alt cont la Garanti Bank. Am insistat la bancă, ştiind de notificarea pe care am primit-o de la început, şi până la urmă mi-au primit banii. Asta era prin octombrie 2008. Am dat în total 55.000 de euro, urmând să mai achit încă 20.000 la finalizare.

Poveste se repetă şi la doamna Nicoleta Sterian. „Am achitat întreaga sumă de la început. Nu am vrut rate. Am mers la notarul pe care ni l-a indicat firma, chestie care, trebuie să recunosc, mi s-a părut un pic dubioasă”. Am semnat acea promisiune de vânzare-cumpărare, fără să mi se spună că terenul este ipotecat la Bancpost. Nu a fost nicio secundă vorba de vreo ipotecă asupra terenului, pentru că, orice român, când aude de ipotecă, nu se bagă să cumpere. Poate de aceea nici nu am fost înştiinţaţi”. Teoretic, notarul ar fi trebuit să informeze cumpărătorii asupra existenţei ipotecii.

Un faliment, mulţi păgubiţi

Gurile rele spun că se ştia că firma Beyler va intra în faliment. „Probabil că au şi un sâmbure de adevăr aceste zvonuri. În octombrie 2008 deja se vorbea de virat banii într-un alt cont de la Garanti Bank, lucru pe care unii cumpărători chiar l-au făcut”, ne-a mai spus domnul Iacob. Mai mult decât atât, în decembrie 2008, Bancpost merge la cadastru şi îşi intabulează dreptul de ipotecă pentru suma de 1.520.000 euro plus dobânzile aferente în baza contractului de ipotecă nr. 5854/2007 şi pentru suma de 10.000.000 de euro şi 3.336.600 lei şi celelalte obligaţii de plată aferente contractului de ipotecă nr. 7111/2007.

În februarie 2009, Firma Beyler S.A a intrat în insolvenţă, iar un an mai târziu se face şi un plan de reorganizare, la propunerea firmei. Conform acestui plan, Bancpost-ul este pe primul loc, fiind garantată, pentru recuperarea creanţelor, cu suma de 34.380.720,77 lei. Pe lângă Bancpost, mai sunt alte 66 de persoane juridice (printre care trei bănci, primăriiile din Galaţi, Bucureşti, Târgu Jiu, Târgovişte, Suceava, ITM Galaţi etc.) şi 42 de persoane fizice, care au de recuperat bani de la Beyler. Persoanele fizice, sunt însă pe ultimele locuri în lista de recuperare a banilor.

Banca vrea tot

„Bancpost a venit şi şi-a cerut drepturile pentru că şi-a înscris dreptul de ipotecă. La început, Bancpost, pe de o parte, era finanţator, iar noi, cumpărătorii, ţinând cont că puneam bani în contul băncii pentru construcţia blocurilor, eram, pe cealaltă parte, tot finanţatori. Dacă, la început, am fost cofinanţatori, de ce acum, când firma e în insolvenţă, nu avem aceleaşi drepturi? Banca vrea înapoi toţi banii plus dobânda aferentă, iar nouă, cei care am contribuit cu bani la construcţie, nu ne rămâne decât să ne plângem de milă. Bancpost îşi recuperează creanţa, iar nouă ne-au propus să ne restituie 15 la sută din suma achitată, pe termen de trei ani. Adică 5 la sută pe an, începând din trimestrul şapte (adică de la anul). Ne întrebăm de ce banca nu ne recunoaşte drepturile? În planul de reorganizare scrie că bunurile mobile şi imobile de pe terenul cu pricina sunt ale Banc Post, care nu ne recunoaşte dreptul de proprietate. Noi am cumpărat aceste apartamente pentru că Bancpost reprezenta o garanţie, iar acum ne dăm seama că de fapt a fost mână în mână cu Beyler şi ne trage ţacă”, a mai adăugat George Iacob.

Ce spun oficialii

O parte dintre păgubiţi au mers şi au depus o plângere la DNA pentru a se face cercetări şi a se afla cine se face vinovat de faptul că ei şi-au pierdut banii. Alţii însă dau vina pe notarul care a facilitat semnarea actelor. Am luat legătura cu cei de la DNA, procurorul-şef Gheorghe Ivan, pentru a afla ce s-a întâmplat cu plângerea oamenilor, dar ne-am lovit de bariera formalităţilor din România. Cum nu am reuşit să aflăm de la DNA ce s-a întâmplat cu plângerea, am sunat la Camera Notarilor Publici, pentru a afla o poziţie vizavi de ceea ce a făcut notarul. Preşedintele Camerei Notarilor, Bogdan Ciucă, a dezbătut problema în Colegiul director. „Am supus atenţiei colegiului această problemă. Am hotărât ca în această săptămână să se întrunească o comisie de anchetă, formată din trei notari, unul de la Galaţi, unul de la Vrancea şi unul din Brăila, care să meargă în control la biroul notarului Marina Claudiu Cornel. Se vor face verificări şi până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea şi un raport final al anchetei, pe care îl vom face public. Dacă se dovedeşte că domnul notar Marina a greşit, atunci se vor lua măsurile necesare. Până la finalul anchetei însă nu ne putem pronunţa în legătură cu acest caz”, ne-a informat Bogdan Ciucă.

Aşadar, cu un plan de reorganizare în care cumpărătorii de bună credinţă ai apartamentelor Beyler sunt pe ultimele locuri şi cu două anchete în desfăşurare, păgubiţilor nu le rămâne decât să îşi trăiască în continuare coşmarul şi să spere că poate într-o zi cineva le va face şi lor dreptate.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cosmar_imobiliar_la_Bey_City_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Bunuri ale Beyler, scoase la licitaţie

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi a scos la licitaţie mii de profile industriale ale SC Beyler Pro SRL, pentru recuperarea datoriilor pe care societatea le are la bugetul de stat. Necazurile grupului de firme Beyler au început odată cu criza economică. Iniţial unul dintre principalii investitori străini din Galaţi, grupul cu capital turcesc a intrat în colaps, cea mai grea pierdere fiind în zona imobiliară, unde un amplu proiect de blocuri de locuinţe a rămas nefinalizat.

La licitaţia organizată de DGFP Galaţi, în data de 18 august, vor fi scoase la vânzare aproape 17.000 de profile (canat cu trei camere, toc, traversă, etc.), bunuri evaluate la 64.500 lei. Este a doua tentativă a fiscului de recuperare a datoriilor prin valorificarea acestor bunuri, în cadrul licitaţie urmând să aibă prioritate cei ce vor opta pentru cumpărarea întregului ansamblu de bunuri.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bunurile_Beyler_scoase_la_licitatie_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Speranţe în cazul apartamentelor de la Beyler

Anul trecut, scriam în paginile ziarului nostru despre cei 90 de gălăţeni care au dat banii pe un vis frumos, apartamentele pe care le construia societatea Beyler, în ansamblul Bey-City. Oamenii au făcut împrumuturi la bancă şi au achitat, fie parţial, fie integral, suma cerută de constructor, aşteptând să se mute în apartamentul viselor lor. În 2009, însă, firma Beyler a intrat în faliment, aşa că oamenii au rămas şi fără bani şi fără apartamente. De atunci şi până acum, cumpărătorii aşteaptă să li se facă dreptate.

Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Galaţi îşi continuă cursul şi, din fericire pentru cumpărători, se întrevede, se pare, o rază de speranţă. Luni, 31 ianuarie, când va fi un nou termen în acest dosar, ar trebui să se discute despre posibilitatea întocmirii actelor de vânzare-cumpărare pentru cei care au achitat apartamentele de la Bey-City. „Unii dintre noi am achitat în totalitate apartamentele, însă Banca Bancpost, care are ipotecă de prim rang asupra terenului, refuză cu orice preţ să ne întocmească acte de vânzare-cumpărare. Ultima dată când am fost la Bucureşti, pentru că ei nu au vrut să vină la Galaţi, am discutat cu reprezentanţii Bancpost şi ni s-a spus să stăm liniştiţi, că ei vor să ne facă acte de vânzare-cumpărare. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în momentul de faţă”, ne-a spus George Iancu, unul dintre cumpărători.

Cei implicaţi în acest coşmar imobiliar au speranţe din ce în ce mai mari că li se va face dreptate. „Am aflat că s-a creat un precedent în Bucureşti. Într-o situaţie asemănătoare este şi ansamblul rezidenţial Terra Rezidence, susţinut de BCR. Şi acolo dezvoltatorul imobiliar a intrat în insolvenţă, iar conducerea activităţii debitoarei este asigurată tot de către PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL, ca şi în cazul Beyler. După trei ani de procese, BCR le-a recunoscut drepturile oamenilor care au cumpărat apartamente şi li se restituie banii sau pot opta pentru acte de vânzare-cumpărare. Acum mă întreb de ce nu putem intra oi în posesia apartamentelor? De ce BancPost nu ne recunoaşte drepturile? Vor să muşamalizeze tot şi să ne lase pe stradă şi cu datorii la bănci de plătit, neavând apartamente. Dacă BCR a putut, cei de la BancPost, de ce nu pot?”, se plânge George Iancu.

George Iancu este doar unul dintre cei care aşteptă cu sufletul la gură decizia judecătorilor. Vom reveni şi noi cu amănunte după ce instanţa se va pronunţa în acest caz.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sperante_in_cazul_apartamentelor_de_la_Beyler_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

O nouă amânare în dosarul Beyler

Pe 31 ianuarie dosarul Beyler a avut termen şi s-a discutat posibilitatea întocmirii actelor de vânzare-cumpărare pentru cei care au achitat apartamentele de la Bey-City. La acea dată, magistraţii au amânat pronunţarea pentru 9 februarie.

Ieri, însă, pronunţarea a fost din nou amânată, pentru data de 18 februarie, pentru ca cei înscrişi la masa credală să mai depună câteva înscrisuri la dosar.

Aşteptăm şi data de 18, să vedem dacă instanţa se va pronunţa sau nu.

http://www.viata-libera.ro/articol-O_noua_amanare_in_dosarul_Beyler_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Prima veste bună în cazul Beyler

Gălăţenii care şi-au dorit un apartament în ansamblul Bey City au primit prima veste bună. Instanţa de judecată a decis vineri perfectarea actelor de vânzare-cumpărare pentru toţi cei care şi-au achitat integral apartamentele ce urmau să fie construite de Beyler S.A.

De asemenea, magistraţii au dispus ca şi pentru cei care au achitat doar o parte din sumă să se facă acte de vânzare-cumpărare, urmând ca aceştia să devină proprietari abia în momentul în care vor achita integral apartamentele.

Instanţa a constatat şi faptul că apartamentele care fac obiectul vânzării-cumpărării sunt ipotecate în favoarea băncii Bancpost, centrul de afaceri Galaţi.

Vă reamintim că firma Beyler a început construcţia acelor apartamente în anul 2007, timp în care o parte dintre cumpărători au plătit rate la Bancpost. O altă parte au achitat integral apartamentele şi au aşteptat să se mute în casa mult visată. Visul lor s-a transformat însă într-un coşmar în anul 2009, când firma Beyler a intrat în faliment. De atunci şi până pe 18 februarie, când instanţa de judecată a decis perfectarea actelor de vânzare-cumpărare între Beyler S.A., prin administratorul judiciar, şi cumpărători, toţi cei care au dat banii pentru apartamente au stat cu sufletul la gură aşteptând să le facă cineva dreptate.

Acum, prin hotărârea dată vineri, cei aproximativ 90 de cumpărători ai apartamentelor de la Bey City au obţinut o victorie. Nu se poate spune că au câştigat şi războiul, pentru că decizia dată de magistraţii Tribunalului Galaţi poate fi atacată cu recurs. Mai mult decât atât, cumpărătorii mai au mult de luptat şi de aşteptat până se vor muta în casa mult visată, mai ales că nu se ştie cum se va termina procesul de faliment şi cine va construi în continuare blocurile.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prima_veste_buna_in_cazul_Beyler_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

SC Pro West Investment SRL a preluat toate produsele mărcii Beyler

Subscrisa, S.C. BEYLER S.A. - in reorganizare judiciara, societate impotriva careia a fost deschisa procedura de insolventa in temeiul sentintei comerciale nr.230/26.02.2009 pronuntata de Tribunalul Galati - Sectia Comerciala, prin administrator judiciar PricewaterhouseCoopers Business Recovery Service S.P.R.L., desemnat prin incheiere de sedinta din data de 09.07.2009, aduce la cunostinta urmatoarele:

* SC Pro West Investment SRL a preluat fabrica pentru toate produsele marcii Beyler.

Comunicatul complet

fereastra.ro

Link to comment
Share on other sites

Firma Beyler, amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Deşeuri toxice extrem de periculoase au fost abandonate în depozitele producătorului de uşi metalice. În cazul unui accident, aceste substanţe ar otrăvi solul şi pânza freatică pe o suprafaţă foarte mare.

Comisarii Gărzii de Mediu Galaţi au amendat societatea comercială Beyler SA cu suma de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor periculoase provenite din activitatea de producţie.

Conform legislaţiei de mediu, producătorul de uşi metalice avea obligaţia să încheie un contract cu o firmă specializată în ridicarea, tratarea şi neutralizarea deşeurilor toxice, dar nu a îndeplinit această obligaţie.

“Ei ar fi trebuit să continue lucrările de evacuare a deşeurilor, care nu au fost eliminate în totalitate şi nici la termen. Ar fi trebuit gestionate printr-o societate autorizată, cu care să încheie un contract de prestări servicii, dar nu au făcut-o”, ne-a declarat comisarul Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Top ţepe imobiliare cu case

Sute de români au visat o casă nouă, iar dezvoltatorii au profitat. Atât de mult, încât i-au lăsat fără case și acum plătesc ratele la bănci.

...

Bey-City - Galați

De ghinion nu au fost ocoliți nici gălățenii care au plătit în 2007 pentru locuințe în proiectul rezidențial de la Galați, Bey-City, dezvoltat de turcii de la Beyler, producător de uși metalice. În 2009, firma a intrat în insolvență, scria Viața Liberă. Aproape 90 de persoane au plătit fie un avans, fie suma întreagă pentru locuințele mult visate. Cel mai mare creditor în acest caz este Bancpost, banca care a finanțat proiectul. Instanța a decis la începutul acestui an, perfectarea actelor de vânzare-cumpărare în cazul celor care au plătit integral apartamentele, urmând ca și pentru cei care au plătit doar un avans, să se realizeze contractele, după achitarea restului de bani.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.