Jump to content

Concurs de porumbei voiajori la Tg.Bujor


dcp100168

Recommended Posts

Columbofilii doljeni îşi trimit porumbeii în Târgu Bujor din Galaţi

Mii de porumbei vor pleca, sâmbătă, din Craiova, spre Galaţi, pentru a participa la cel de-al patrulea concurs de acest gen din 2009. Astfel, columbofilii doljeni se vor întâlni, pe 16 mai, la Şcoala Nr. 14 din Craiova (Bariera Vâlcii), unde îşi vor îmbarca porumbeii în maşini speciale de transport, care îi vor duce pe voiajori în Tîrgu Bujor din Galaţi, locul de unde vor fi lansaţi de către delegaţii lansatori. “Sâmbătă, la ora 15.00, ne vom întâlni cu toţi crescătorii de porumbei din Dolj, mai exact din Craiova, Segarcea, Băileşti, Amărăştii de jos, Pleniţa şi localităţile din apropierea Băniei, care vor să participe la concursul de la Tîrgu Bujor, locul de unde porumbeii trebuie să se întoarcă acasă, la stăpânii lor. Eliberarea porumbeilor va avea loc duminică dimineaţa iar crescătorii îşi aşteaptă favoriţii să sosească acasă pe la orele prânzului. Preconizăm că la concurs vor participa în jur de 4000 de voiajori”, ne-a declarat Lucian Drulă, unul dintre organizatorii concursului, membru al Asociaţiei Columbofile Dolj.

Fiecare porumbel are un număr unic de înregistrare

Aşadar, voiajorii care participă la zbor sunt înregistraţi pe fişele de concurs, fiind identificabili după inelul pe care, obligatoriu, îl poartă toată viaţa şi care, este unic. Peste inel se aşează un manşon de cauciuc (o clemă). În cazul în care crescătorul dispune de un constatator electronic, nu se pune clema, ci pe piciorul celălalt al porumbelului se introduce un CIP electronic unic. Pe manşonul de cauciuc sunt trecute numere de înregistrare. După aceste proceduri, porumbeii sunt îmbarcaţi în maşina de transport, care îi duce în localitatea de unde vor fi eliberaţi.

După lansare, voiajorii dau câteva ture de orientare, apoi, în funcţie de pregătire şi aptitudini, pornesc spre casele lor în grupuri mari, care se micşorează pe parcurs, în fruntea plutonului rămânând porumbeii cei mai buni. Fiind păsări gregare, de stol, sunt tentaţi să zboare împreună, dar, când sunt lansaţi porumbei din mai multe oraşe, de exemplu, vor trebui să se despartă, iar aici intervine curajul şi inteligenţa lor. Când un porumbel ajunge acasă, columbofilul îi ia clema de concurs de pe picior. Apoi o introduce într-un ceas sigilat, care va marca pe o bandă timpul exact la care a sosit porumbelul. „Porumbeii care au cipuri electronice sunt înregistraţi automat la intrarea în crescătorie. Evident, porumbeii trebuie să fie bine educaţi şi să intre imediat, altfel degeaba ajung acasă într-un timp bun, dacă nu intră să poată fi înregistraţi”, ne-a precizat organizatorul.

„Ulterior, fiecare crescător va merge cu ceasul constatator la sediul clubului, la o dată stabilită pentru desigilarea ceasurilor şi evaluarea sosirilor. După desigilare se întocmeşte clasamentul concursului. În funcţie de timpul realizat (din momentul eliberării şi până la sosirea acasă) şi distanţa parcursă se calculează viteza medie pe care a realizat-o fiecare porumbel. Câştigătorul concursului este porumbelul care a realizat viteza cea mai mare”, a încheiat Lucian Drulă.

http://www.cvlpress.ro/articol.php?id=3359

Link to comment
Share on other sites

După 365 de km, parcurşi în 5 ore

Porumbeii s-au întors acasă

Columbofilii doljeni care au participat la cel de-al patrulea concurs de anul acesta, organizat, duminică, la Târgu Bujor din Galaţi, au scăpat de emoţii. Toţi porumbeii s-au întors cu bine la stăpânii lor, după ce au parcurs o distanţă de 365 de kilometri (pe linie aeriană) în numai cinci ore. Duminică, la prima oră a dimineţii, toţi porumbeii au fost pregătiţi de lansare, după ce arbitrii au verificat inelele porumbeilor şi au completat foile de arbitraj cu seriile acestora. „Duminică, la ora şapte dimineaţa, porumbeii au fost lansaţi. Concursul a decurs foarte bine, vremea a fost foarte bună, pentru că nu a bătut vântul, iar voiajorii au sosit acasă la ora douăsprezece, după ce au parcurs o distanţă de 365 de kilometri, bineînţeles, prin aer”, ne-a precizat Lucian Drulă, unul dintre organizatorii evenimentului şi, totodată, membru al Asociaţiei Columbofile Dolj. Numărul voiajorilor care s-au întrecut în aer a fost de aproximativ 3.400, fiecare dintre aceştia plecând la zbor în perfectă stare de sănătate, lucru demonstrat de certificatele sanitar-veterinare semnate de medicul veterinar, întrucât aceasta este una dintre regulile de bază ale concursurilor. Toţi columbofilii înscrişi în concurs deţin câte o crescătorie, special amenajată pentru porumbei, locul unde aceştia se întorc întotdeauna. Chiar dacă sunt transportaţi la foarte mare distanţă de casă, voiajorii se întorc în crescătorii, ghidându-se după o “metodă” numai de ei ştiută. Cu toate că ceasurile constatatoare nu au fost desigilate pentru a fi calculată viteza de zbor a fiecărui porumbel – aşadar anunţul este, deocamdată, neoficial –, se pare că marele câştigător al concursului de la Târgul Bujor este craioveanul George Vochin, care a avut înscrişi în competiţie 74 de voiajori. „Este aproape sigur că cel care va câştiga este George Vochin, ai cărui porumbei au scos cel mai bun timp. De altfel, la toate etapele a fost mereu câştigător”, a mărturisit Lucian Drulă.

http://www.cvlpress.ro/articol.php?id=3451

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.