Jump to content

"Sărbătoarea Bujorului", la Roşcani


dcp100168

Recommended Posts

"Sarbatoarea Bujorului", la Roşcani

Vicepremierul Dan Nica a participat duminica, alaturi de presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Chebac, si mii de galateni, la cea de-a XXVI-a editie a Serbarii Campenesti "Sarbatoarea Bujorului", in Padurea de la Roscani. Ca in fiecare an pe scena, special amenajata in Padurea de la Roscani, au urcat, spre marea bucurie a publicului, atat artisti amatori cat si profesionisti, de la Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului", si pana la Sofia Vicoveanca si mai tanara solista Viorica Macovei.

http://www.ziare.com/Dan_Nica_prezent_l ... 54470.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sărbătoarea Bujorului, sărbătoare câmpenească, tradiţională care are loc în fiecare an în pădurea de la Roşcani, va avea loc anul acesta in data de 23 mai 2010, adica peste o luna. Cine are cunostiinta si poate impartasi celorlalti orice informatie despre organizarea evenimentului, este rugat(a) sa o faca mai jos. Poate vom afla mai multe si mai repede decat in cazul 'Festivalului Scrumbiei 2010'!

Pentru inspiratie si comparatie, va propun sa plecam de la ce s-a petrecut in 2009:

Roscani,2009

Sunt utile: calitate traseu rutier 2010, variante de transport pana la Roscani, preturi, alte posibilitati de recreere din zona, recomandarile celor din Târgu Bujor. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

„Sărbătoarea Bujorului” 2010, în pădurea de la Roşcani

Primarul oraşului Tg. Bujor, Ştefan Arfire, contrazice gurile rele, respectiv, cele care au lansat zvonul că în acest an, din cauza situaţiei grele din ţară, nu se va mai ţine „Sărbătoarea Bujorului”. „Nu este adevărat. Deşi în aceste vremuri de strângere a curelei la maxim, când nu sunt bani, este dificil să organizezi o sărbătoare populară de amploarea acesteia, noi nu vrem să ne dezicem în faţa oamenilor. În fond, pentru ei, e o bucurie la care au dreptul! Că nu ne vom mai putea permite, ca altădată, să invităm nume mari ale muzicii populare româneşti, publicul va înţelege. Totul este programat să aibă loc duminică, 23 mai, în pădurea de 72 de hectare de la Roşcani. Contăm pe sprijinul Consiliului Judeţului Galaţi în deplasarea în pădure a Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului. Bineînţeles, vom invita formaţiile artistice din zonă - de la Căminele Culturale Cavadineşti, Oancea, Frumuşiţa, Tuluceşti şi Suceveni, de la Casa de Cultură din Bereşti”, ne-a declarat Ştefan Arfire.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ESarbatoarea_Bujorului%E2%80%9D_in_padurea_de_la_Roscani_2.html

Link to comment
Share on other sites

Totul este programat să aibă loc duminică, 23 mai, în pădurea de 72 de hectare de la Roşcani.

Daca este un program, care este acela? Sau se rezuma la stabilirea datei si a zonei ? Ce vom face, vom cauta prin padurea de 72 de hectare, dupa mirosul gratarelor si dupa sunetele orchestrei?

Link to comment
Share on other sites

„Sărbătoarea Bujorului”

Duminică, 23 mai, în pădurea de la Roşcani are loc ediţia cu nr. 27 a „Sărbătorii Bujorului”. Este centrată pe petrecere, distracţie la iarbă verde şi voie bună. Ieri, pregătirile pentru primirea publicului şi a invitaţilor erau pe ultima sută de metri. După cum ne-a precizat primarul oraşului Tg. Bujor, Ştefan Arfire, deschiderea oficială este programată pentru ora 11.

În poieniţa consacrată cântecului şi dansurilor, scena pentru artişti. Spectacole ce vă vor face să uitaţi puţin de tensiunile din ţară legate de diminuarea salariilor şi a pensiilor. Cu două zile în urmă, sfidându-se vremea sucită, reprezentanţii Bujorului au împărţit negustorilor suprafeţele din centrul comercial de o zi al pădurii. Prioritate vor avea micii, berea, cârnaţii la grătar, vinul. Ca noutate, în decorul natural cu stejari şi iarbă de Roşcani se va oferi şi pizza. Pizza de Tg. Bujor, pregătită la comandă de specialistele lui Nelu Căluian.

Deplasarea spre pădure a celor dependenţi de transportul în comun, după cum ne-au comunicat organizatorii sărbătorii, se va face, pe traseul auto Tg. Bujor-Moscu-Băneasa-Pădurea Roşcani, cu autobuze de la S.C. Dumony şi microbuzele de pe traseul de Galaţi. Locul de îmbarcare, autogara de la Tg. Bujor.

De la Galaţi şi din judeţ, circa 60 de invitaţi (număr de criză, fiindcă în anii normali, când întâmpinarea se făcea cu pâine, sare, îmbrăţişări şi flori, treceau de 110-120). Sunt aşteptaţi prefectul, subprefectul, preşedintele Consiliului Judeţului şi vicepreşedinţii, şefii de inspectorate, directori importanţi, reprezentanţi de la Direcţia de Sănătate Publică până la Garda de Mediu, Finanţe şi Sanepid, indiferent de culoarea lor politică.

http://www.viata-libera.ro/articol-Invitatie_la_%E2%80%9ESarbatoarea_Bujorului%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

am inteles ca a fost ok la sarbatoarea bujorului, chiar imi pare rau ca nu am ajuns,din motive familiare,dar as vrea cu siguranta sa ajung la cea a salcamului, care de regula e la o saptamana dupa cea a bujorului. De aceea as fi tare curios daca este adevarat si daca se mai tine la Beresti, si cand?

Daca stie cineva as fi tare recunoscator daca imi transmite si mie, fie aici sau pe mail.

- mal: razvancardon@yahoo.com sau tel: 0755 454 635. Cu mult respec!

Link to comment
Share on other sites

„Sărbătoarea Bujorului” 2010 - fără Fuego

Ar fi fost o greşeală dacă, pentru 2010, Primăria Tg.Bujor ar fi tăiat de pe listă „Sărbătoarea Bujorului”. Cei doi mari inamici ai acesteia, criza economică şi reprizele de ploi se la sfârşitul săptămânii trecute, nu l-au putut face pe primarul Ştefan Arfire să coboare garda. Cu cheltuieli de 7-8 ori mai mici decât la ediţiile anterioare, dar cu un plus de chibzuială, a rezultat o petrecere populară fără excese. Numărul celor veniţi în pădure, la jumătate în comparaţie cu vremurile bune. Pentru nouă ore, stejarii, cu fermitate, s-au interpus între lumea venită la „Sărbătoare…” şi sabia pregătită de Guvern să taie 25 la sută din salariile bugetarilor şi 15 la sută din pensii, protejând-o, permiţându-i să-şi reîncarce bateriile. În toate, o infiltrare de seriozitate made in Occident: gălăgie puţină, acces civilizat la tarabele cu de-ale gurii, fraternitate cu forţele de ordine, lipsa beţivilor tradiţionali. Lăcomia la rupt bujori, estompată. Spectacolul muzical-coregrafic prezentat de Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, privit cap-coadă: un succes marca director artistic Vasile Plăcintă şi colaboratorii săi. Soliştii şi dansatorii, răsplătiţi de public cu aplauze sincere.

În 2009, vocea Sofiei Vicoveanca – a fost plătită cu 1.000 de euro! – a răsunat în întreaga pădure. Ştefan Arfire: „Conform programării iniţiale, în acest an ar fi trebuit să vină la Roşcani Irina Loghin şi Fuego, dar criza ne-a obligat să reducem drastic cheltuielile… Dacă astăzi l-am fi avut pe scenă pe Fuego, lumea ar fi venit de aseară să prindă locuri”.

La alimentaţia publică, o lecţie de la Jeniţă Mantu, din Huşi. S-a prezentat la Roşcani cu 5 bucătari şi vânzători, oferind 11 preparate din carne şi hamsii, expuse la marea meserie. Pulpe, piept şi aripioare de pui, frigărui din carne de porc, cârnaţi-spirală („La festivalurile din oraşe vând cu 7 lei/100 de grame, numai aici dau cu 4”). Reducere de preţ explicabilă: mulţi dintre oamenii de rând, constrânşi de lipsa de bani, au venit la „Sărbătoare…” cu pacheţele de acasă.

Comisarul Ion Oprea, în civil: a ţinut pădurea sub control ca la venirea unui şef de stat. Floarea poliţiştilor din Tg. Bujor şi din vreo 12 comune, gata să intervină. Plus jandarmii şi mascaţii.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ESarbatoarea_Bujorului%E2%80%9D_-_Fuego_amanat_pentru_la_anul_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

„Sărbătoarea Bujorului” 2011, pe 22 mai

În desfăşurătorul de activităţi publice pentru luna mai, organizate de Primăria Tg. Bujor, ediţia a XXXIII-a a „Sărbătorii Bujorului” ocupă locul central.

Primarul oraşului, Ştefan Arfire, s-a deplasat în Pădurea Roşcani, să vadă cu ochii săi ce fac bujorii, să aprecieze când vor înflori. Nu dă greş în stabilirea duminicii când poienile acestei micro-păduri de stejar trebuie, conform tradiţiei, să aparţină cântecelor şi dansurilor de tot felul, petrecerilor la iarbă verde, veseliei populare.

Primarul Arfire: „Ediţia din acest an va avea loc pe 22 mai. Ne aflăm în faza obţinerii aprobărilor. Ca particularitate faţă de anii precedenţi, sărbătoarea se va situa, din perspectiva cheltuielilor financiare, la nivelul minim. Nu ne mai putem permite, de exemplu, să invităm mari solişti de muzică populară românească, din Capitală. Accentul va fi pus pe prezenţa pe scenă a formaţiilor artistice gălăţene şi pe partea de comerţ”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Regizorul Sergiu Nicolaescu vine la Roşcani

Informaţii de ultima oră despre „Sărbătoarea Bujorului”. La ediţia sa din acest an, în Pădurea Roşcani, locul în care la 22 mai sunt aşteptaţi 7.000 de oameni, vor fi prezente, după cum am aflat de la primarul oraşului Tg. Bujor, Ştefan Arfire, numeroase personalităţi de Bucureşti. Ne-au atras atenţia, întâi de toate, celebrităţile: regizorul, actorul şi politicianul Sergiu Nicolaescu, cantautorul de muzică folk – şi deputat PSD totodată – Victor Socaciu, violonistul, dirijorul şi deputatul Mădălin Voicu, interpretul de muzică folk George Nicolescu...

Amenajată în aer liber, scena va fi, ca şi la ediţiile anterioare, inima „Sărbătorii…”. Vor evolua pe ea, în ton cu miezul petrecerilor populare din poienile pădurii, artiştii Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului”, ai Centrului Cultural Dunărea de Jos, din Galaţi. Teatrul Muzical „N. Leonard” va fi reprezentat de valorile sale de estradă. Şi încă ceva important: s-a anunţat deja că va cânta şi Victor Socaciu.

Comercianţii, în fierbere şi ei. S-au primit cereri pentru a li se repartiza spaţii, de-a lungul drumului ce leagă şoseaua Băneasa-Roşcani de poiana rezervată cântecelor şi dansurilor, de la firme din Huşi, Iaşi, Brăila, Bârlad, Buzău, Galaţi. Taxa pentru închirierea unui metru pătrat, 13 lei. Atribuirea suprafeţelor, la faţa locului, se va face joi, 19 mai. Pentru copii, tobogane gonflabile şi alte atracţii similare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Regizorul Sergiu Nicolaescu vine la Roşcani

Informaţii de ultima oră despre „Sărbătoarea Bujorului”. La ediţia sa din acest an, în Pădurea Roşcani, locul în care la 22 mai sunt aşteptaţi 7.000 de oameni, vor fi prezente, după cum am aflat de la primarul oraşului Tg. Bujor, Ştefan Arfire, numeroase personalităţi de Bucureşti. Ne-au atras atenţia, întâi de toate, celebrităţile: regizorul, actorul şi politicianul Sergiu Nicolaescu, cantautorul de muzică folk – şi deputat PSD totodată – Victor Socaciu, violonistul, dirijorul şi deputatul Mădălin Voicu, interpretul de muzică folk George Nicolescu...

Amenajată în aer liber, scena va fi, ca şi la ediţiile anterioare, inima „Sărbătorii…”. Vor evolua pe ea, în ton cu miezul petrecerilor populare din poienile pădurii, artiştii Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului”, ai Centrului Cultural Dunărea de Jos, din Galaţi. Teatrul Muzical „N. Leonard” va fi reprezentat de valorile sale de estradă. Şi încă ceva important: s-a anunţat deja că va cânta şi Victor Socaciu.

Comercianţii, în fierbere şi ei. S-au primit cereri pentru a li se repartiza spaţii, de-a lungul drumului ce leagă şoseaua Băneasa-Roşcani de poiana rezervată cântecelor şi dansurilor, de la firme din Huşi, Iaşi, Brăila, Bârlad, Buzău, Galaţi. Taxa pentru închirierea unui metru pătrat, 13 lei. Atribuirea suprafeţelor, la faţa locului, se va face joi, 19 mai. Pentru copii, tobogane gonflabile şi alte atracţii similare.

viata-libera.ro

Multumim de info!

A hotarat sa nu pierd nici o manifestare de gen campeneasca din acest an,asa ca voi fi prezentla Roscani.

Link to comment
Share on other sites

Sărbătoarea Bujorului din Pădurea Roşcani – 22 mai 2011

Preşedintele Consiliului Judeţului Galati, Eugen Chebac, a fost prezent, alături de mii de galaţeni, la cea de a XXVIII-a ediţie a Sărbătorii Bujorului, eveniment care a avut loc, ca în fiecare an, în Pădurea de la Roşcani.

Ca în fiecare an pe scena, special amenajată în Pădurea de la Roşcani, au urcat, spre marea bucurie a publicului, artiştii de la Ansamblul folcloric “Doina Covurluiului”, din cadrul Centrului Cultural “Dunărea de Jos” Galaţi dar şi cei de la Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi. Surpriza de la acestă ediţie a Sărbătorii Bujorului a reprezentat-o prezenţa a doi mari cantautori români pe scena din pădurea de la Roşcani: Victor Socaciu şi George Nicolescu, care au susţinut câte un recital de excepţie.

Departamentul de Comunicare al Consiliului Judeţului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Da,intradevar au fost cateva persoane din elita Galateana si cateva ansambluiri folclorice (solisti), dar am ales sa stau la umbra, undeva in spatele scenei sub coroana padurii de stejar.

Bere, micii si voia buna au fost la ei acasa de dimineata pana seara tarziu.

Despre bujori nu mai spun ca si ei au fost in toata splendoarea lor printre copacii din padure,deci una peste alta a fost un sfarsit de saptamana nemaipomenit de frumos,cine nu a ajuns o sa le para rau.

Asteptam autoritatile sa repete figura si la floarea salcamului.

post-4686-0-87458300-1306382928_thumb.jp

post-4686-0-46053500-1306382949_thumb.jp

post-4686-0-58353800-1306382981_thumb.jp

post-4686-0-30277700-1306383002_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Peste o mie de oameni la Sărbătoarea Bujorului

Oameni de toate vârstele au venit ieri, de la primele ore ale dimineţii, în pădurea de la Roşcani, ca să se bucure de Sărbătoarea Bujorului. Serbarea câmpenească se ţine aici, an de an, aşa că oamenii s-au obişnuit şi ştiu unde să vină atunci când au chef de distracţie.
Începând de la intrarea în pădure dinspre statuia lui Ioan Vodă cel Cumplit erau parcate automobilele celor veniţi la distracţie. Peste trei sute, am apreciat noi. Dar cum sărbătoarea a fost a tuturor, fumul de mici şi fleici se ridica şi deasupra Mercedesurilor GLK trase la marginea pădurii şi deasupra bicicletelor legate de trunchiuri de copac sau a căruţelor de la care caii fuseseră deshămaţi în preajma poienilor, ca să pască în voie.
Oamenii n-au mai ţinut cont de nimic. Au băut bere, au mâncat mici sau pur şi simplu au stat pe pătură, la umbră, şi au ascultat medlodiile populare interpretate de artiştii Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi.
„Vin în fiecare an şi de fiecare dată îmi place. Avem nevoie de sărbătoarea asta. Uitaţi-vă, numai, în jur, ca să vedeţi că oamenii se simt bine. E frumos, îmi place, vin de mulţi ani la rând şi voi continua să vin şi de-acum încolo. Ce poate fi mai frumos de atât?”, a apreciat Matei Irimia, în vârstă de 63 de ani. „Vin în fiecare an şi voi continua să vin. Este muzică bună, distracţie şi vrem ca serbarea să se organizeze şi în anii următori, la fel cum s-a organizat până acum”, ne-a declarat şi Marian Popa, în vârstă de 36 de ani.
Zeci de comercianţi au adus la serbare mărfuri de toate soiurile: de la mitraliere de plastic, jucării şi haine mai vechi sau mai noi, până la oale şi telefoane. Am numărat vreo patru sau cinci tarabe cu mititei, cârnăciori, fleici şi dozatoare de bere şi mai multe atracţii de bâlci la care câştigi premii dacă reuşeşti să dai tare cu pumnul în sac sau să dărâmi castele din cutii, nimerindu-le cu mingi. Erau şi tobogane gonflabile de mari dimensiuni, în care copiii cei mici se putea juca fără să se rănească. Din loc în loc, mai apărea câte un lăutar cu trompetă sau acordeon.
Cu o cheltuială minimă, aşa cum ne informa primarul oraşul Târgu Bujor, Laurenţiu Gâdei, în cursul săptămânii trecute, oamenii s-au distrat pe cinste. Şi au venit în număr mare, semn că serbarea câmpenească nu e nici pe departe una pe care oamenii să o fi uitat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sărbătoarea Bujorului sau ziua în care pădurea de la Roşcani prinde farmec şi culoare

Duminică, 11 mai, gălăţenii sunt aşteptaţi cu mic cu mare, la tradiţionala serbare câmpenească "Sărbătoarea Bujorului", în pădurea de lângă Roşcani.

Ajunsă la cea de-a 30-a ediţie, sărbătoarea din acest an va fi presărată cu folclor autentic, meşteri populari şi multă voie bună! «Am pregătit pentru oaspeţii noştri un program folcloric, din care nu vor lipsi artiştii Centrului Cultural “Dunărea de Jos” , fanfara, Laura Lavric, dar şi interpreţi de folclor din Tîrgu Bujor şi localităţile învecinate. De asemenea, am invitat şi mai mulţi meşteri populari din judeţ, vom avea tradiţionalii mici, dar şi multe alte surprize. Sunt convins că va fi o adevărată serbare câmpenească», ne asigură primarul oraşului Tîrgu Bujor, Laurenţiu Gîdei.

Sărbătoarea din acest an se bucură şi de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism care a pus la dispoziţie scena, sonorizarea, bannere şi flayere.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.