Jump to content

Armatorul miliardar care mânca o dată pe zi


Recommended Posts

Posted

Amintirile unor pagini de ziar

„Cât de ofilit este leul nostru, totuşi avem şi noi milionarii noştri“

Viaţa socială în toate nuanţele sale era în atenţia ziarelor din perioada interbelică. Reportajele despre viaţa unor oropsiţi erau contrabalansate cu ştiri despre excesele unor mari bogătaşi. „Vedetele“ din presa autohtonă erau politicienii, în timp ce bogătaşii care apăreau în paginile mondene erau din străinătate şi în special din America, ţara miliardarilor, deşi uneori se mai strecurau şi „extravaganţe“ ale bogătaşilor neaoşi. Cheltuirea unor mari sume de bani pe nimicuri părea să fie ceva normal în ochii lumii, atunci când era vorba de un miliardar, în schimb, cumpătarea sau chiar traiul sărăcăcios al unui avut era o culme a extravaganţei.

Aşa cum relatează ziarul „Universul“ din ediţia de 7 mai 1931, un armator „a lăsat 1 miliard lei moştenire, dar mânca odată pe zi“: „Azi, a încetat din viaţă la Galaţi marele armator grec Athanasulis. Neavând nici un fel de rude au fost avertizate parchetul şi consulatul general al Greciei. Athanasulis a lăsat o moştenire de circa un miliard de lei şi trăia în ultimii ani în cea mai neagră mizerie. Când i s-a îmbălsămat corpul, spre a fi expediat probabil în Grecia, medicii n-au găsit măcar o pereche de ciorapi în locuinţa lui. Zeci de vapoare, proprietatea lui Athanasulis, fac curse între România şi Orient. Defunctul a jucat mare rol la bursele din Galaţi, Brăila şi Constanţa şi spunea prietenilor săi că, spre a face economie, mânca o dată pe zi“.

http://www.ziarullumina.ro/articole;900 ... ostri.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.