Jump to content

"Casa de vis" de la Mailoo a... fugit cu banii


dcp100168

Recommended Posts

Ţeapa de la Mailoo Construct

Coşmarul casei de vis

„Te poţi muta în casa visată chiar de la 31 august 2008. Complexul este situat la 5 minute de oraş, la intrarea în comuna Vânători” – aşa începea fluturaşul promoţional distribuit de „dezvoltatorul imobiliar” Mailoo Construct pentru ansamblul de locuinţe „Nord 26 Residence”. Suntem în mai 2009, iar „casa visată” s-a transformat în coşmar. Distanţa de 5 minute este cât o veşnicie, iar Mailoo Construct a cerut reorganizarea, intrând sub protecţia legii falimentului. 66 de creditori s-au înscris pe tabelul preliminar al creanţelor, iar totalul general al creanţelor înscrise se ridică la 9,285 milioane lei. Adică aproximativ 2,3 milioane de euro! „Inamicul public nr. 1” al acestor creditori este administratorul Mailoo Construct, Ştefan Constantin, un băiat de doar 25 de ani.

Falimentul, ca afacere

Afacerea este chiar frumoasă. Cumperi nişte teren viran la Vânători cu 3 euro/mp. Vinzi un loc de casă şi torni fundaţiile la alte 26. Te duci apoi la bancă, iei un împrumut şi girezi cu aceste fundaţii, care cresc valoarea terenului. Ridici apoi casele până la roşu, plătind (sau nu!) diverşii furnizori şi parteneri. Te duci la altă bancă. Iei un alt împrumut, mai mare, pe care-l girezi cu locuinţele. Iei avansuri de mii de euro de la zeci de persoane care voiau să se mute în „casa visată”.

Îţi cumperi vreo patru limuzine (de exemplu BMW 320, X5 sau seria 3 şi un Audi A3) şi o „bărcuţă” de 185.421 de lei cu care să te duci la mare (pe Dunăre!), plus un teren pentru un „fleac” de 3,2 milioane lei şi apoi spui că eşti în insolvenţă, băgându-te sub protecţia legii. Chiar opreşti 10.000 de euro din avansurile plătite de clienţi, în baza unui articol dintr-un antecontract de vânzare-cumpărare destul de dubios, prin care Mailoo Construct nu-şi asumă nimic, dar cere totul. Nu e rău deloc! Un calcul estimativ arată astfel: ai intrat în afacere cu câteva zeci de mii de euro şi scoţi cel puţin un milion şi jumătate de euro pe persoană fizică, băgându-ţi firma în faliment.

Prejudiciul de 2,3 milioane de euro este doar cel de pe hârtie. În realitate, efectele sunt mult mai mari. Multe din firmele de pe lista creditorilor pot intra, la rândul lor, în faliment sau pot fi executate de stat sau de furnizori pentru plata facturilor emise şi neîncasate. Pentru că, din păcate, în România statul se pare că îi protejează pe cei care vor să se îmbogăţească peste noapte, pe banii altora.

Lista creditorilor, ca în „Pagini Galbene”

Lista creditorilor SC Mailoo Construct poate fi confundată cu „Pagini Galbene”. Adică în ea găseşti de toate: persoane fizice şi firme din Galaţi, dar şi din alte oraşe - Bucureşti, Brăila sau Ploieşti, cabinete de avocatură şi notariale, firme de audit, Primăria Galaţi, Direcţia de Finanţe, bănci (de exemplu BCR, Bancopost, Unicredit, Marfin Bank etc). E de mirare totuşi cum aceste bănci au acordat sume mari de bani, în valoare totală de peste un milion de euro, unui administrator fără experienţă al unei firme înfiinţate în 2007 şi care, iată, a intrat în insolvenţă în 2008!

„Mi-a vândut o casă ipotecată”

Şerban Iliescu, administrator al SC Milenium, ne-a declarat: „Pe data de 24.09.2008, am semnat un antecontract de vânzare-cumpărare cu Ştefan Constantin (în calitate de persoană fizică) pentru un teren situat în localitatea Vânători, pentru care el a declarat, sub sancţiunea prevăzută de art.292 Cod penal, că nu a mai fost vândut, donat sau ipotecat în favoarea vreunei alte persoane fizice sau juridice. În aceeaşi zi, am semnat un alt antecontract de vânzare-cumpărare cu SC Mailoo Construct SRL, reprezentată prin Ştefan Constantin, care se obliga să-mi vândă un imobil-locuinţă care urma să se construiască pe terenul respectiv. Am achitat un avans, urmând ca la 31.10.2008 să-mi fie predată casa şi să achit diferenţa de bani”. „Dar, la data de 31.10, casa nu era terminată, iar în luna următoare, Ştefan Constantin a început procedura de faliment prin reorganizarea firmei Mailoo Construct. Mi s-a părut ciudat că trebuia să închei contractul de vânzare-cumpărare abia la două zile după ce achitam suma integrală. Ducându-mă la Oficiul de Cadastru Galaţi, am cerut extrasul de carte funciară pentru teren şi casă şi am descoperit că, de fapt, la data de 15.05.2008 (deci cu patru luni înainte), Ştefan Constantin ipotecase terenul în favoarea Egnatia Bank SA (actuala Marfin Bank) pentru suma de 4,340 milioane de lei (un milion de euro – n.r.), cu interdicţie de înstrăinare şi grevare”. „Acest fapt arată clar că Ştefan Constantin a făcut uz de fals şi înşelătorie, conform art.292 Cod penal, pe care singur l-a introdus şi semnat în antecontractul încheiat cu mine. Din extrasul de carte funciară pentru imobil reiese că SC Mailoo Construct l-a ipotecat, tot pe 4,340 milioane lei şi tot în favoarea Marfin Bank SA, cu interdicţie de înstrăinare şi grevare, la data de 10.10.2008. Astfel, pe lângă faptul că eu am rămas cu avansul pierdut, Ştefan Constantin îmi cere să-i şi achit un teren şi o casă ipotecate, sau 10.000 de euro în caz de reziliere a antecontractului”. „Indiferent că o termina, că n-o termina, că dădea faliment etc. eu trebuia să-i dau 10.000 de euro. Deci şi într-un caz şi în celălalt, eu sunt cel păgubit ca client. Dar sunt păgubit şi ca furnizor, pentru că firma mea a executat lucrări pentru Mailoo Construct, lucrări neachitate nici până acum”.

„Reţeta” afacerii

O altă firmă păgubită este SC Avitest SRL, al cărei administrator ne-a declarat: „Am plătit şi eu avans pentru casă către Mailoo Construct, iar când m-am dus să-i fac plata integrală, Ştefan Constantin m-a amânat, a refuzat să întocmească pe loc actul de vânzare-cumpărare, dorind să fac un contract de împrumut sau tot un antecontract de vânzare-cumpărare. Ulterior am cerut extrase de carte funciară şi am descoperit motivele acestei amânări, pentru că terenul şi casa erau ipotecate către bancă, cu toate că în antecontract se specifica expres că nu sunt ipotecate”.

Aşadar, reţeta după care s-a procedat în aceste cazuri este următoarea: se vindea terenul pe persoană fizică la nişte preţuri fabuloase (55.000- 60.000 de euro), aici fiind de fapt profitul (fără TVA, fără impozit pe profit şi alte taxe datorate la stat), iar lucrările la casă se făceau pe firmă. Dacă firma dă faliment, rămân cu banii încasaţi ca persoană fizică.

Prinde orbul…

Ambii noştri interlocutori au cerut returnarea avansurilor de către Mailoo Construct dar, întrucât firma este în procedură de faliment, au fost înscrişi la masa credală a societăţii, cu şanse minime de a-şi mai recupera banii. „Cred că cea mai bună soluţie pentru a ne lua banii înapoi ar fi să ne adunăm toţi creditorii, să facem plângere penală împotriva administratorului Ştefan Constantin şi să dăm în judecată firma Mailoo Construct, pentru tragerea la răspundere penală şi administrativă a lui Ştefan Constantin şi executarea averii firmei. Problema e că şi-a transferat cam toate bunurile neipotecate ale firmei pe persoană fizică”, mai spune Şerban Iliescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cosm ... vis_2.html

Link to comment
Share on other sites

si voi chiar credeti ca pe acest pusti l-a dus mintea sa faca asa ceva? nu va intrebati cine sunt parintii lui? va spun eu: tac-su e director la un santier naval (mangalia sau constanta, nu mai stiu exact) si ma-sa e mare expert contabil. am avut norocul sa colaborez cu acest pusti (spun noroc pt ca mi-am recuperat banii) la mai multe obiective care acesta le-a pus in opera. inaintea acelui cartier "minunat" domnia sa facea mansarde. va dati seama pe mana cui au incaput acele blocuri!! in cazul mansardelor (vreo 7 la numar) si la fel in cel al cartierului de vile, meseriasii erau doar cativa, ii numarai pe degetele de la o mana. restul? diferite persoane din diferite medii si categorii sociale care nu aveau nici in clin nici in maneca cu ceea ce trebuia ei sa faca. adica erau boschetari alcoolici (canda meseriasi), lucratori agricoli din comunele invecinate orasului, necalificati( necalificatii erau rigipsari :lol: ) si multe alte specimene care numai de constructii nu le ardea lor. mai mult de atat, erau platiti cu mult peste medie.

Îţi cumperi vreo patru limuzine (de exemplu BMW 320, X5 sau seria 3 şi un Audi A3) şi o „bărcuţă” de 185.421 de lei cu care să te duci la mare si completez eu: rezervi o masa (mai maricica) in club divino in fiecare seara.

aste generatia de maine, astia sunt cei care i-au crescut si educat. btw, stiu pe cineva care vinde o casa din cartierul minunat. ceva doritori??

Link to comment
Share on other sites

Drept la replică

Reorganizarea Mailoo Construct, o măsură de protecţie a creditorilor

„Nord 26 Residence” este primul ansamblu rezidenţial finalizat în Galaţi, situat la trei minute de Metro. Beneficiază de infrastructură (drum, trotuar, gard perimetral), utilităţi (gaze, electricitate, apă, canalizare) şi finisaje moderne de înaltă calitate. Dat în folosinţă din trimestrul IV 2008, ansamblul este o adevărată oază de linişte şi relaxare, ferit de agitaţia oraşului. Din cele 26 de vile, mai mult de jumătate sunt deja locuite, iar predarea celorlalte imobile este în curs de finalizare. Dar, pentru că situaţia financiară nefavorabilă nu a ocolit nici firma Mailoo Construct, societatea a solicitat deschiderea procedurii de reorganizare, nu pe cea a falimentului (lichidării), tocmai pentru a proteja interesele creditorilor (furnizorilor etc.) şi pentru a-şi continua activitatea. Mailoo Construct a demarat lucrările la sfârşitul anului 2007, ansamblul rezidenţial fiind finalizat la sfârşitul lui 2008. Societăţi cu potenţial şi experienţă mai mari nu au reuşit să realizeze într-un interval atât de scurt proiecte de o asemenea amploare.

Solicitarea procedurii de reorganizare a activităţii şi finalizarea ansamblului de vile demonstrează preocuparea societăţii Mailoo Construct de a valorifica proiectul şi de a-şi achita absolut toate obligaţiile către creditori. Situaţia economico-financiară a societăţii relevă capacitatea acesteia privind acoperirea debitelor. Reorganizarea este o măsură demnă, perfect legală, nu este nimic ruşinos în ea. Zeci sau sute de societăţi comerciale mult mai mari decât Mailoo Construct, din toată lumea, au solicitat procedura de reorganizare, pentru a depăşi probleme financiare temporare. Această solicitare a procedurii de reorganizare este consecinţa neîncasării sumelor datorate de către o parte din clienţii noştri şi a nerespectării de către aceştia a termenelor de plată. Asta deşi Mailoo Construct încheiase cu aceştia antecontracte de vânzare-cumpărare cu termene scadente bine definite şi acceptate de părţi.

Vânzările se desfăşoară în parametri cât se poate de normali. Ba dimpotrivă, acum este cea mai bună ofertă: societatea îşi păstrează flexibilitatea la modalităţile de achiziţie a unei vile, dată fiind şi relaţia pe care o are cu diverse instituţii bancare. Chiar mai mult, în această perioadă clienţii pot opta pentru case complet mobilate de un producător de renume pe plan naţional. Ca şi produs, cei de la Mailoo Construct îşi asigură clienţii de cea mai bună calitate şi îi invită să se convingă direct la ansamblul „Nord 26 Residence”.

Cât despre cele două societăţi comerciale (Millenium – administrator Şerban Iliescu şi Avitest – administrator Marinela Buhăescu) care au contractat imobile de la SC Mailoo Construct – deşi nu au respectat termenii contractuali, ei au fost înţeleşi şi au primit amânări de peste jumătate de an la plata sumelor restante. În aceste condiţii nu se poate spune decât că ei au prejudiciat societatea Mailoo Construct, şi nu invers. Vizavi de cele declarate de administratorii celor două societăţi (afirmaţii nesusţinute legal), Mailoo Construct şi administratorul său, Ştefan Constantin, vor folosi toate mijloacele legale pentru ca astfel de acuzaţii fără niciun temei să aibă consecinţe grave pentru cei care le iniţiază.

Ştefan Constantin, administrator SC Mailoo Construct

http://www.viata-libera.ro/articol-Reor ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

Poate o fi teapa, poate nu. Dar tot in VL de azi am gasit la publicitate anunt cu vanzarea de vile construite de firma in cauza, cu poza, tot-frumos. Acum, o fi, n-o fi etic sa primesti bani pentru publicitate (si inselarea clientilor, nu?) si, in acelasi timp sa promovezi "fundatii" la nivel de vile...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bla..Blaaa, dar nu cred ca e foarte usor pentru cei care au vizat la aceste case, au facut sacrificii foarte mari pentru a achita o parte din bani, si cand sa finalizeze sa constate ca nu au platit cui trebuia, adica aceste case nu sunt ale lui Mailoo, ci ale bancii...Sunt persoane care au achitat chiar in intregime casa, iar cand sa intocmeasca actul de vanzare-cumparare nu au avut cum, deoarece dl "Stefan", nu a boinevoit sa trimita banii mai departe bancii unde era ipotecata casa, ci si i-a insusit pentru sine, sau pentru a-si plati alte datorii...

Iar oamenii asteapta "reorganizarea" sau dreptatea judecatoarei....pe banii lor - pe muzica lor...Sunt sume imense de zeci sau sute de mii de euro, aruncati pe ferestrele lui Mailoo...

Link to comment
Share on other sites

Bla..Blaaa, dar nu cred ca e foarte usor pentru cei care au vizat la aceste case, au facut sacrificii foarte mari pentru a achita o parte din bani, si cand sa finalizeze sa constate ca nu au platit cui trebuia, adica aceste case nu sunt ale lui Mailoo, ci ale bancii...Sunt persoane care au achitat chiar in intregime casa, iar cand sa intocmeasca actul de vanzare-cumparare nu au avut cum, deoarece dl "Stefan", nu a boinevoit sa trimita banii mai departe bancii unde era ipotecata casa, ci si i-a insusit pentru sine, sau pentru a-si plati alte datorii...

Iar oamenii asteapta "reorganizarea" sau dreptatea judecatoarei....pe banii lor - pe muzica lor...Sunt sume imense de zeci sau sute de mii de euro, aruncati pe ferestrele lui Mailoo...

Bine spus, Adorata... E un adevar crud faptul ca ceea ce este expus aici poate avea loc in societatea pe care o reprezentam fara a se incerca macar vreo rectificare a situatiei. Conceptul care a stat la baza acestor actiuni intrece cu mult definitia cuvantului teapa. Este o crima sa te joci cu sperantele oamenilor, sa distrugi fericirea si stabilitatea unor vieti, a unor cupluri care si-au pus sufletul, eforturile si toate sperantele de viitor intr-o particica din acest proiect. Sa asistam la aceasta intreaga sarada de tertipuri cvasi-legale care in totalitatea lor se cheama "Reorganizarea Mailoo" pare inimaginabil. Sunt convins ca "Domnul" Stefan va ajunge exact acolo unde ii este locul - si anume intr-o camasa vargata intr-o cladire de pe strada Traian si nu in scaunul primariei Galati asa cum i s-a descris "dumnealui" intr-un vis juvenil de marire. Pacat ca un baiat atat de tanar si-a permis sa faca tot ceea ce a facut jucandu-se in mod inconstient de-a Adultii fara a realiza adevaratele implicatii directe ale actiunilor lui. Ce e mai grav este ca parintii lui i-au fost alaturi pe tot parcursul intregului circ si deci acestia sunt probabil adevarata cauza a tuturor. Costurile si pierderile acestui proiect sunt imens mai mari decat cele stabilite la masa credala. Vise distruse si vieti ranite, oameni care acum apuca sovaielnic si inevitabil pe un drum nou, nedorit si neintrevazut, consecinte pe care nici macar o ulterioara recuperare a sumelor implicate nu le vor mai putea redresa...

Link to comment
Share on other sites

Nu e corect sa judecati si sa faceti atatea supozitii si critici, fara a fi in tema. Oricine poate veni sa isi dea cu parerea, dar atata timp cat nu exista nici o certitudine pentru aceste acuzatii, Stefan Constantin merita macar prezumtia de nevinovatie.

Daca vreti o parere obiectiva si zic eu, mai informata, sau mai apropiata decat voi:

Planul de afaceri era perfect, bine gandit si urma sa aduca profituri frumusele. Inceputul a fost ca-n povesti, au inceput sa curga banii, ce om ar fi rezistat sa nu isi faca diverse capricii cand afacerile merg bine? Mai ales unul tanar, care abia incepe sa guste succesul si sa simta roadele muncii proprii. Care e problema cu masinile, barca, sau ce si-a mai luat? Pentru varsta lui, pentru evolutia lui, dar mai ales pentru orasul asta in care valorile materiale parca primeaza, era evident sa inceapa asa. Iar asta nu inseamna ca era doar o parte din plan. Il cunosc pe baiat, e un om bun. Nu a vrut sa insele pe nimeni, nu a vrut sa "traga o teapa" asa cum v-ati exprimat. Da, a vrut sa se realizeze, da, a vrut bani, dar putea foarte bine sa isi atinga telurile astea fara nici o problema si fara sa comita vreun delict. Vina nu a fost a lui ci a circumstantelor economice mondiale. Nu e vorba de gasirea unui tap ispasitor imaterial aici, ci de purul adevar. Perioada de recesiune, nu mai exista putere de cumparare, nu se mai acorda credite,nu se mai cumpara case; mii de firme au clacat, dar poate nu sunt judecati toti administratorii atat de aspru si de eronat. In plus, daca tot dam detalii, exista mai multe cazuri la Nord 26 Residence de neplata, si chiriasi care totusi nu sunt evacuati. De ce? Pentru ca Stefan Constantin e un om bun, pentru ca nu ar avea nici el nici un beneficiu daca le-ar face lor un rau( chiar daca ii evacueaza, casele tot necumparate raman momentan; daca nu ii evacueaza, nici nu pierde nici nu castiga nimic), asa cum nici voi toti care comentati aiurea nu aveti vreun beneficiu, ci doar ii stricati imaginea tanarului.

Link to comment
Share on other sites

Inceputul a fost ca-n povesti, au inceput sa curga banii, ce om ar fi rezistat sa nu isi faca diverse capricii cand afacerile merg bine? Mai ales unul tanar, care abia incepe sa guste succesul si sa simta roadele muncii proprii. Care e problema cu masinile, barca, sau ce si-a mai luat? Pentru varsta lui, pentru evolutia lui, dar mai ales pentru orasul asta in care valorile materiale parca primeaza, era evident sa inceapa asa.

deja intentia de fraudare se transforma intr-o dubla iresponsabilitate:

a tanarului care se apuca de afaceri, si are ghinionul sa-i mearga bine

a celor care au contractat cu un ....plod.

Link to comment
Share on other sites

Nu e corect sa judecati si sa faceti atatea supozitii si critici, fara a fi in tema. Oricine poate veni sa isi dea cu parerea, dar atata timp cat nu exista nici o certitudine pentru aceste acuzatii, Stefan Constantin merita macar prezumtia de nevinovatie.

Te asigur mzzz (oricine ai fi tu) ca daca ajungem sa punem astfel de acuzatii pe masa, suntem si in masura sa o facem, adica in directa cunostinta de cauza. Nu stiu de ce am impresia ca nu te afli printre cei sau in apropierea celor care au achitat sume de ordinul zecilor de mii de euro si care la ora actuala asteapta o solutionare ce este inca departe de a se intrevedea. Deasemenea, te asigur ca stresul creeat de astfel de situatii in cadrul unei familii este atat de mare, incat consecintele sunt de cele mai multe ori grave.

Planul de afaceri era perfect, bine gandit si urma sa aduca profituri frumusele. Inceputul a fost ca-n povesti, au inceput sa curga banii, ce om ar fi rezistat sa nu isi faca diverse capricii cand afacerile merg bine?

Da... planul intr-adevar parea perfect dar nu si pentru clienti din punct de vedere al riscului. Analizand situatia la rece, observam ca la baza sta chiar principiul vechiului joc piramidal. Cumperi pamant si torni o fundatie, ipotechezi pe o oarecare suma (medie), torni alte 25 de fundatii - iar ipotechezi pe o suma mai mare, construiesti o casa - iar ipotechezi, si tot asa. Care era acel plan frumos cand ideea de baza era sa incaseze bani in urma unor antecontracte pe care nu avea dreptul sa le semneze? Cum poti cataloga ca si un "plan perfect cu profituri frumusele" a vinde ceva ce nu este al tau si a incasa sume fabuloase pentru bugetul romanului de rand? Sa nu uitam ca este uz de fals pe care el nu s-a ferit sa-l faca privindu-si toti clentii in ochi cu privirea lui senina. Sincer, nu inteleg ce vrei sa explici pentru ca orice explicatie pe care ai dat-o este departe de adevar. Este un plan logic, demonstrat, actualmente dezbatut de catre cei in masura sa o faca si nu de catre cei care cred ca il cunosc pe "Domnul" Stefan sau cred ca stiu "cam" despre ce este vorba in cartierul Nord 26.

Cum spuneam... Principiul jocului piramidal este de a investi minim, a castiga progresiv increderea clientilor tai si a da impresia unei afaceri legale dar cu beneficii frumoase de ambele parti doar pentru a duce incasarile finale spre cel mai inalt prag inainte de a le face disparute.

Capriciile si inconstienta acestui baiat au adus multa suferinta si stres tuturor clientilor lui. NICIUNUL dintre cei care au semnat vreun act cu Stefan Constantin nu are dreptul de a locui in vreunul dintre imobile. Stefan Constantin nu avea dreptul sa vanda ceva ce nu-i apartinea iar banii pe care i-a incasat in mod ilegal depasesc cu mult sumele investite de dumnealui in capriciile amintite mai sus. Si deci "bunatatea" lui nu trebuie privita prin prisma faptului ca prelungeste agonia unor familii prin a le lasa deocamdata sa locuiasca in imobile care nu-i apartin si nu i-au apartinut niciodata dar pe care dansii le-au achitat integral sau partial din bani munciti cu greu si truda. Adevarata lui "bunatate" se vede prin faptul ca planul "perfect" al dumnealui a facut astfel incat linistea si frumusetea vietilor acelor familii sa ajunga la un final atat de abrupt. Oameni care si-au pus economiile lor de o viata impreuna cu sperantele lor de viitor in mainile un tanar care si-a bazat intregul plan "perfect" pe o infractiune grava. Ce este atat de greu de inteles ??

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.