Jump to content

Desţânţărizarea oraşului


dcp100168

Recommended Posts

Ţânţarii ne pândesc din tufişuri

Anofelul şi fotosinteza

Nu am ajuns nici la jumătatea lunii mai şi deja ne omoară ţânţarii! Magicienii, care au susţinut, în această săptămână, un spectacol stradal de iluzionism, în Grădina Publică, au simţit asta pe propria piele; la fel şi gălăţenii care au revenit repede, din pricina pişcăturilor, cu picioarele pe pământ, după ce li s-a părut că batistele pot ieşi din gura unui om, sau că banii de 1 leu se pot transforma în bancnote de 10 lei! Nici pe Faleză lucrurile nu stau mai bine. Ţânţarii îi iau cu asalt pe gălăţenii ieşiţi la plimbare şi nu e de mirare: pe "malul verde" de pe Faleza Superioară iarba îţi ajunge la piept.

Şeful Serviciului Administrarea Domeniului Public Galaţi, Eduard Grosu, spune că "în prezent, muncitorii noştri se ocupă de spaţiile verzi din parcuri [probabil în Grădina Publică nu au ajuns încă!]. Pe faleză am acţionat o dată în această primăvară, înainte de Festivalul Scrumbiei, însă este adevărat, iarba a crescut din nou, ca urmare a ploilor. Pe Faleza Superioară vom începe să cosim pe 15 mai". Cât priveşte faleza inferioară, am aflat că iarba înaltă va mai rămâne o perioadă, până la "asfaltare". Cum care? Cea care ar trebui să astupe gropile săpate de firma turcească angajată să realizeze lucrările Ispa, lucrări ce ar fi trebuit să se termine pe 15 martie, apoi 15 aprilie etc.

Ţânţarii? "Urmează să demarăm procedurile pentru licitaţie, în vederea stabilirii furnizorului de substanţă activă. Noi acţionăm potrivit programului trasat de primărie, aşa că prima dezinsecţie ar trebui să o facem în iunie. De ce aşa târziu? Pentru că am primit banii târziu", ne-a explicat Eduard Grosu, deşi proiectul de buget din acest an a fost aprobat, totuşi, în februarie, iar acum suntem în mai! "Cu toate acestea, promit să încerc să fac o dezinsecţie, cu tunurile de ceaţă, pe 20 mai, cel târziu", am primit, totuşi, o promisiune.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24025

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

În Galaţi

Asediul ţânţarilor şi căpuşelor

* Fiindcă nu s-a aplicat niciun insecticid, iar vegetaţia nu a fost tăiată la timp, Galaţiul este asediat de ţânţari şi căpuşe * Acum aşteptăm (puşchea pe limbă!) ţânţarul-tigru, care dă frisoane, la propriu şi la figurat, în Italia şi în alte ţări europene

De la un biolog specializat în entomologie (care până în 2006 îşi desfăşura activitatea în defunctul "Compartiment vectori" din cadrul Direcţiei Sanitare - Medicină Preventivă) am aflat că perioada optimă de stârpire a larvelor de ţânţari este luna aprilie. Această primă etapă asigură eficienţa celei de‑a doua, care ar trebui să fie în curs, dar semnele sunt de‑a dreptul timide. Aşadar, istoria se repetă şi noi ne scărpinăm de zor în timp ce la licitaţia pentru dezinsecţie se dau lupte grele mai ales că suntem în perioadă electorală...

Pericol pentru animale şi om

Colac peste pupăză, de parcă nu ar fi suficientă ameninţarea ţânţarilor - şi veţi vedea de ce de anul acesta este de‑a dreptul redutabilă - ne‑am procopsit şi cu căpuşe. Şi nu doar prin pădurile şi poienile din jurul oraşului, ci chiar în mijlocul acestuia. Am primit la redacţie mai multe sesizări pe această temă. Unii cititori ne‑au sesizat faptul că au găsit în blana animalelor mai multe asemenea insecte. Altcineva ne‑a telefonat la redacţie pentru a ne informa că în faţă la Unicom, pe frunzele vegetaţiei dintr‑un parc, se pot vedea cum stau agăţate căpuşe pe spatele frunzelor. Or, cu căpuşele nu este de glumit, căci, dacă se prind de pielea omului încep să sugă sânge, iar dacă se încearcă desprinderea lor, prin zdrobire există riscul provocării unei infecţii locale sau chiar a unei encefalite virale.

Am fi victime sigure ale "tigrului" zburător

Şi dacă tot vorbim de pericole, entomologii serviciilor de sănătate publică din alte ţări europene (unde reforma sanitară nu a scos pe tuşă specialiştii în vectori ai bolilor transmisibile, aşa cum s‑a considerat oportun la noi) sunt în alertă din cauza unui musafir nedorit ‑ ţânţarul... tigru. Prezenţa acestei specii de ţânţar care provine din Asia a fost observată în mai multe ţări europene. Alarmant este faptul că insecta respectivă transmite boli fatale precum febra tifoidă, febra hemoragică (adică ebola !!!), febra Chikungunya, febra denga şi altele.

Periculoasa insectă s‑a stabilit deja în nordul Italiei, unde a transmis febra Chikungunya mai multor persoane, dar a fost semnalată şi în Germania şi Olanda, după cum informează prestigiosul cotidian "The Independent".

Poate măcar amenzile vor avea ecou

Din fericire, noi suntem încă în situaţia de a întreba: "Ce aşteptaţi stimaţi reprezentanţi ai autorităţilor, mult prea preocupaţi de alegeri? Să ajungă şi la noi ţânţarul-tigru? Trebuie să vă reamintim despre epidemia de meningoencefalită cu virus West‑Nile, care în 1996 a necesitat spitalizarea a 500 de persoane dintre care cinci au decedat. Şi de recidiva acesteia în 2005?

Am întrebat‑o pe dr. Mihaela Ghiurcă, director adjunct al Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică, coordonator al Departamentului de Sănătate Publică, fosta "Medicină Preventivă", de ce nu s‑a făcut o dezinsecţie până în prezent şi cât de expuşi riscului de transmitere a unor boli infecţioase prin intermediul ţânţarilor şi căpuşelor suntem...

"Indiscutabil, trebuia realizată dezinsecţia până acum. Noi, ASPJ am făcut demersurile necesare în timp util, dar au rămas fără rezultat. Prima adresă transmisă Primăriei este din 24 martie, cu numărul de înregistrare 1034, iar a doua a fost transmisă pe 8 iunie a.c.. Urmează ca dna dr. Moise, inspectorul şef al Inspecţiei Sanitare de Stat să decidă aplicarea de măsuri contravenţionale. Unele primării din judeţ (nu şi cea din Galaţi) au răspuns că nu dispun de fondurile necesare, motiv pentru care am solicitat implicarea Consiliului Judeţean. Dacă s‑ar fi făcut dezinsecţia la timp, nu ar mai fi apărut nici căpuşele întrucât substanţele insecticide recomandate de dna dr. Ioan sunt polivalente. Din păcate nu s‑a făcut aşa încât nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu avem probleme epidemiologice."

Aceasta este de altfel singura alternativă şi pentru noi, cei mult mai interesaţi de propria sănătate decât de competiţia electorală! Da' apropo, oare cum de nu s‑a gândit nimeni că din avioanele utilitare se pot împrăştia şi fluturaşi electorali odată cu insecticidul?

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24509

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Al doilea război contra ţânţarilor

Recunoaşteţi, seara, nu poţi sta cinci minute sub cerul liber fără să fii eminamente ciuruit de hoardele de ţânţari flămânzi. Deşi mai e un pic şi vine toamna, Ecosal a început ‑ şi bine a făcut ‑ o acţiune de combatere a ţânţarilor şi căpuşelor. De la directorul Ecosal, Ion Ionescu, am aflat că au pornit la luptă trei maşini, fiecare cu câte trei angajaţi. Forţele suplimentare sunt asigurate de alţi doi salariaţi, înarmaţi cu tunuri de stropit. "Maşinile sunt dotate cu rezervoare cu apă, cu soluţie şi atomizoare. Când termină soluţia, se întorc la bază şi reîncarcă. Nouă angajaţi plus două persoane cu tunurile înseamnă 11 oameni. Am început de la Cartierul Siret, Micro 21, 20 şi venim spre oraş. Este a doua acţiune de combatere a ţânţarilor şi căpuşelor. Din câte ştiu eu, pe linie guvernamentală, urmează o acţiune de combatere a omizii păroase, şi în aer şi la sol", ne‑a declarat Ion Ionescu. L‑am întrebat de ce se acţionează acum, şi ne‑a explicat că a luat această decizie după ce a consultat specialiştii de la Direcţia Sanitar Veterinară, medicul veterinar din cadrul Primăriei şi profesioniştii firmei specializate B‑Geti, cu care Ecosal a încheiat contract pentru această acţiune. "Mi‑au spus că este a doua perioadă de maximă proliferare a acestor insecte. Prima acţiune de combatere a ţânţarilor a avut loc înainte de 1 iunie. Acţiunea costă 270 de milioane de lei vechi. DSV ne‑a recomandat cea mai bună soluţie, caotrin", ne‑a declarat Ion Ionescu. Acesta este foarte optimist în privinţa efectelor pe care le va avea desţânţărirea. Vom trăi şi vom vedea.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26333

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Astăzi începe desţânţărirea

* Substanţa letală pentru ţânţari va fi împrăştiată din aer, cu avionul şi la sol, cu atomizoarele în intervalul orar 5.00-9.00 *

Gălăţenii exasperaţi de ţânţarii care atacă la… drumul mare în ultimul timp trebuie să ştie că începând de astăzi, 25 mai, în oraş, se declară război anofelilor. Cu alte cuvinte, astăzi începe acţiunea de dezinsecţie, program care va dura cel puţin trei zile, aşa după cum ne-a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Ion Ionescu, directorul societăţii locale de salubritate Ecosal – cea care se ocupă în acest an de program, ne-a declarat că „vom acţiona atât la sol, cât şi aerian. La sol, vom folosi cele şase atomizoare pe care le deţinem, câte trei în fiecare maşină şi vom începe cu cartierul Dimitrie Cantemir, unde sunt cei mai mulţi ţânţari. Acţiunea se va desfăşura în intervalul orar 5.00-9.00 şi cu avionul şi la sol şi se va relua seara, doar dacă temperaturile vor fi scăzute, pentru că substanţa trebuie împrăştiată pe răcoare, pentru a avea efect. Pentru această acţiune vom mobiliza 12 angajaţi Ecosal”. Cum am primit mai multe sesizări cu privire la ţânţarii care le strică gălăţenilor plimbările pe Faleză, am întrebat când vor ajunge „tunurile de ceaţă” şi prin vegetaţia de la malul Dunării? „Pe miercuri-joi, probabil, vom ajunge. Vom lua toate cartierele la rând”, ne-a mai spus Ion Ionescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Asta ... ea__2.html

Link to comment
Share on other sites

Nu-ş' ce să spun ... nu prea i-a ieşit lui Nicolae, niciodată, acţiunea asta ... pe vremea lui Durbacă, dacă „plimba” de vreo două-trei ori avionul pe deasupra oraşului, se cunoştea ...

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca de vina ar fi primarul; ci mai degraba numarul tantarilor de atunci si numarul lor de acum. Dupa cum se stie tantarii se inmultesc enorm de rapid. Mai ales ca Dunarea e mediul lor.

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca de vina ar fi primarul;

Ar mai fi si o alta solutie, si anume sa ii rugam frumos sa plece si sa nu ne mai suga singele asa degeaba...

... si apoi am putea sa ii rugam si pe tintari acelasi lucru.... :twisted: :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Prima campanie împotriva ţânţarilor

Prima campanie împotriva ţânţarilor este în plină desfăşurare. Acţiunea a debutat luni, 25 mai, şi este programată să dureze până la începutul săptămânii viitoare, a anunţat viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Zilnic sunt realizate aproximativ zece zboruri cu avionul utilitar, iar la sol se operează cu cinci atomizoare, în intervalul orar 5.00 – 9.00, şi se va relua seara, doar dacă temperaturile vor fi scăzute, pentru că substanţa trebuie împrăştiată pe răcoare, pentru a avea efect. Suma totală alocată doar pentru acestă primă etapă este de aproximativ 100.000 de lei. Pentru această acţiune au fost mobilizaţi 12 angajaţi Ecosal.

Link to comment
Share on other sites

Victorieee ;)

Ţânţarii invadează centrul Galaţiului

„Mă numesc Vasile Luca, locuiesc pe strada Dr. Carnabel, dar, de fapt, nu prea mai pot sta în curtea şi în casa mea din cauza ţânţarilor. Locuiesc de zece ani aici şi ţin să vă spun că în nici un an n-a fost atât de copleşitoarea agresiunea nesuferitelor insecte”, ni s-a plâns cititorul nostru. „Am văzut şi eu avioanele care se învârteau prin văzduhul Galaţiului, dar am impresia că soluţia pe care o împrăştiau era diluată rău din moment ce ţânţarii o duc mai bine ca niciodată”, a ţinut să-şi completeze reclamaţia domnul Vasile Luca. Facem precizarea că domnul Luca nu e singurul care a tras un asemenea semnal. E posibil ca ploaia de acum câteva zile să fi contribuit şi ea la diluarea otrăvurilor ţânţăreşti, e posibil să fie adevărată şi bănuiala gălăţeanului de pe Dr.Carnabel, altfel o stradă situată în buricul târgului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Tant ... lui_2.html

Link to comment
Share on other sites

vinerea trecuta am fost la fotbal, ca de obicei... insa ca de data asta n-a fost niciodata de cand mergem noi la fotbal... o mie de tantari pe metrul patrat... nu puteai sa respiri... te intepau si prin tricou, si prin jambiere... era dezastru... iti intrau in gura si cand alergai si cand stateai pe loc... incredibil !!!

Link to comment
Share on other sites

Copy -> Paste (La fel si eu ...)

Lunea trecuta am fost la fotbal, ca de obicei... insa ca de data asta n-a fost niciodata de cand mergem noi la fotbal... o mie de tantari pe metrul patrat... nu puteai sa respiri... te intepau si prin tricou, si prin jambiere... era dezastru... iti intrau in gura si cand alergai si cand stateai pe loc... incredibil !!?? Deloc ! Intra in natura lucrurilor, in obisnuinta ... de a se face totul de mantuiala!

Nu stiu ce substante au folosit sau daca au acoperit toate zonele!

Cine stie!?? Poate ca si tanatrii astia sunt ca virusii gripali... isi schimba "tulpina" , devin mai rezistenti de la un an la altul!

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Desţânţărirea ajunge şi în Centru

După articolul "Ţânţarii invadează centrul Galaţiului…", am primit un răspuns de la Direcţia Tehnică a Primăriei Galaţi, prin intermediul purtătorului de cuvânt Nicoleta Manole. Iată ce ne-a declarat vizavi de invazia ţânţarilor şi a căpuşelor din centrul Galaţiului şi nu numai. „Acţiunea (n.r. - desţânţărirea) a fost începută în data de 25 mai, dar a fost suspendată din cauza ploilor din ultimele zile. Acţiunea s-a desfăşurat simultan în aer şi la sol şi a început în cartierele Dimitrie Cantemir, Barboşi, Micro 19, 20, 21, 18, 17, Siderurgiştilor Vest, Aurel Vlaicu, Ţiglina I, II, III, Mazepa I şi Mazepa II”. „La sol, acţiunea s-a desfăşurat folosindu-se pompe cu patru atomizoare, iar avioanele au făcut câte cinci zboruri dimineaţa şi seara, în virtutea unui contract încheiat între Ecosal şi Aviasan.” Mai aflăm că substanţa folosită a fost Kautrine CE 15 – 5 şi că, în centrul oraşului şi deci şi în spaţiul părculeţului de care am pomenit, n-au ajuns încă echipele de desţânţărire; despre căpuşe, la fel, încă nu se poate spune nimic. Am mai fost informaţi că acţiunea va fi reluată joi dimineaţă, dacă nu cumva ploaia va împiedica acest lucru.

http://www.viata-libera.ro/articol-Dest ... tru_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Misiune imposibilă - exterminarea ţânţarilor

În ultimii ani ţânţarii par a fi rezultatul unor teste de laborator, care, prin diverse modificări genetice, îi fac indestructibili. Mai mult, până şi vremea nefavorabilă este de partea lor. După cum ne informează viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, "Operaţiunea de dezinsecţie din acest an se desfăşoară cu o oarecare întârziere, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Acţiunea a început în data de 25 mai şi s-a desfăşurat în două etape: cu avionul şi la sol. Cu avionul au fost efectuate 10 zboruri: cinci dimineaţa şi cinci seara, conform unui contract încheiat între Ecosal şi Aviasan, şi s-au folosit 30 de litri de substanţă K-otrine CE15/5. La sol dezinsecţia s-a făcut în următoarele zone: Micro 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 38, 39 C, Ţiglina 1, 2, Mazepa 1, 2, Valea Oraşului, zona Gării, Centru, Cartier Dimitrie Cantemir, Aurel Vlaicu 1 şi 2, Siderurgiştilor Vest şi sat Barboşi. Acţiunea va continua în cartierele Micro 39 A, B, Micro 40, zona Bariera Traian, sat Fileşti şi se va termina în data de 17 iunie dacă vor fi condiţii meteo favorabile". Şi sperăm ca vremea să mai ţină şi cu noi. Am pierdut de mult timp speranţa de a câştiga războiul, dar, cel puţin, o bătălie acolo...

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

se mai aude ceva cu programul asta? ziua este prea cald iar seara cand o scot pr fiimea la plimbare...ajungem acasa ciuruita de piscaturi.tot o dau cu autan dar nu pare sa aiba cine stie ce efect.saptamana trecuta a avut o piscatura de tantar pe pleoapa....in fiecare seara ii umplem frigiderul lu' domn primar....de parca ii pasa....

Link to comment
Share on other sites

Misiune imposibilă - exterminarea ţânţarilor

În ultimii ani ţânţarii par a fi rezultatul unor teste de laborator, care, prin diverse modificări genetice, îi fac indestructibili. Mai mult, până şi vremea nefavorabilă este de partea lor. După cum ne informează viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, "Operaţiunea de dezinsecţie din acest an se desfăşoară cu o oarecare întârziere, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Acţiunea a început în data de 25 mai şi s-a desfăşurat în două etape: cu avionul şi la sol. Cu avionul au fost efectuate 10 zboruri: cinci dimineaţa şi cinci seara, conform unui contract încheiat între Ecosal şi Aviasan, şi s-au folosit 30 de litri de substanţă K-otrine CE15/5. La sol dezinsecţia s-a făcut în următoarele zone: Micro 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 38, 39 C, Ţiglina 1, 2, Mazepa 1, 2, Valea Oraşului, zona Gării, Centru, Cartier Dimitrie Cantemir, Aurel Vlaicu 1 şi 2, Siderurgiştilor Vest şi sat Barboşi. Acţiunea va continua în cartierele Micro 39 A, B, Micro 40, zona Bariera Traian, sat Fileşti şi se va termina în data de 17 iunie dacă vor fi condiţii meteo favorabile". Şi sperăm ca vremea să mai ţină şi cu noi. Am pierdut de mult timp speranţa de a câştiga războiul, dar, cel puţin, o bătălie acolo...

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=3

astia isi bat joc de noi !!pesemne isi inchipuie ca toata lumea e limitata,sau se bazeaza pe faptul ca romanu e las si tace chitic !

apa choiara au folosit,pentru ca nu e nici o schimbare !

Link to comment
Share on other sites

De joi avem desţânţărizare

Se pregăteşte un întreg război (este vorba chiar de tunuri; tunuri cu gaze) împotriva ţânţarilor gălăţeni. De mâine, timp de trei zile, 19 tunuri servite de patru echipaje de câte patru oameni, vor da cu soluţie Kaotrine C 15/5. În parcuri, va fi împrăştiată la sol soluţie împotriva căpuşelor. Vor fi folosite 15 atomizoare. Iar vremea se anunţă bună pentru această operaţiune.

http://www.viata-libera.ro/articol-De_j ... are_2.html

Link to comment
Share on other sites

Dar despuricirea orasului cand urmeaza? Subsolurile sunt pline de purici, iarba la fel. Toata lumea se plange de purici chiar si in apartamente (1-2 bucati aduse probabil de afara).

Exemplu concret de subsol plin de purici: blocul 2A - Sider. Vest. Daca e necesar trimit si o poza cu persoana care a fost nevoita sa intre in acel subsol si a iesit afara cu sosete de purici in 5 minute.

Primarul ar trebui sa auda sa vada mai multe - orasul geme de tantati, purici, capuse, caini vagabonzi si alte insecte si mamifere.

O alta solutie in afara de 3 l/zbor/otrava ineficienta nu exista??

Link to comment
Share on other sites

Daca s-ar da cu otrava eficienta, nu credeti ca s-ar depune si pe gratarelele nea garajistilor? si cand iei ar iesi la un gratarel ce credeti ca s-ar intampla cu micii si apoi cu ei? Si desigur cei care au garaje majoritatea probabil sunt prea importanti, cum sunt stapanii garajelor din spatele tribunalului :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Daca s-ar da cu otrava eficienta, nu credeti ca s-ar depune si pe gratarelele nea garajistilor? si cand iei ar iesi la un gratarel ce credeti ca s-ar intampla cu micii si apoi cu ei? Si desigur cei care au garaje majoritatea probabil sunt prea importanti, cum sunt stapanii garajelor din spatele tribunalului :lol::lol::lol:

Dar stii ce suparare mare as avea daca le-ar murii si micii cu fum cu tot? Oricum otrava primarului e mai ptin toxica decat E-urile din mici :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nici Aradul nu se dezminte in ceea ce priveste destantarirea, dar trebuie sa recunosc: Galatiul e criminal....de tolerant cu bietele dar neiertatoarele vietati :lol:

Saptamana trecuta am stat in Brasov. Noaptea puteam sa dorm cu geamurile deschise, fara plasa, lumina aprinsa...nici urma de tantarel!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.