Jump to content

Liceenii învaţă să voteze


dcp100168

Recommended Posts

Antrenament pentru vot

* Elevii de liceu sunt aşteptaţi miercuri la urne. Nu este însă vorba despre un proces electoral propriu-zis, ci despre o acţiune de simulare a procesului de vot pentru Parlamentul European.

Proiectul denumit "Alegeri europene - Repetiţie Generală", coordonat de Asociaţia Pro Democraţia, include elevii claselor a XI-a şi a XII-a din 45 de licee din ţară. Din Galaţi vor participa elevii a trei licee: Colegiul Naţional "Al. Ioan Cuza", Colegiul Economic "Virgil Madgearu" şi Grupul Şcolar "Radu Negru". Astfel, miercuri la Galaţi se vor amenja secţii de votare la Casa de Cultură a Sindicatelor, sala Ateneu, iar elevii vor avea posibilitatea să voteze între orele 9.00 şi 15.00. Scopul, spun organizatorii, este acela de a-i informa pe elevi cu privire la procesul de derulare a alegerilor şi la grupurile politice din cadrul Parlamentului European. "Este o acţiune educativă, de informare despre ce înseamnă Parlamentul European. Nu are nicio conotaţie ideologică. Se va vorbi despre grupuri şi nu despre partide. Este o formă atractivă de participare la vot. Nu vom face campanie electorală niciunuia dintre partide", a ţinut să precizeze preşedintele APD Galaţi, Fănel Spulber.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

Slabă prezenţă şi la votul simulat!

Cât de cool este să votezi?

* Asociaţia Pro Democraţia a organizat, la Galaţi, simularea alegerilor europarlamentare cu elevii de liceu * Chiar şi aduşi cu clasa

şi după o săptămână de promovare, prezenţa la urne a fost de doar 21,8%! * Prea puţini elevi au fost curioşi să vadă cum este cu votul *

Miercuri, de la ora 9.00 la ora 15.00, 761 de elevi din trei unităţi de învăţământ din Galaţi – Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” şi Grupul Şcolar „Radu Negru” – au fost aşteptaţi la urne, în cadrul unei acţiuni derulate de Asociaţia Pro Democraţia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei. Acţiunea, denumită "Alegeri europene - Repetitie generala" a fost o simulare a procesului de vot adresat elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a şi a urmărit familiarizarea tinerilor cu procedura de vot, mai ales pe fondul lipsei de interes manifestată în ultima perioadă de tineri faţă de procesul electoral. La nivel naţional, acţiunea de ieri s-a adresat elevilor din 45 de licee din 15 localităţi din ţară şi a beneficiat de finanţare europeană. Valoarea totală a proiectului este de 83.000 euro (fonduri structurale prin programul Phare 2006), din care Asociaţia Pro Democraţia contribuie cu 8.800 euro, restul banilor fiind alocat de UE, am aflat de la coordonatorul local al proiectului, Gabriela Iordăchiţă. În ciuda bugetului destul de important, cabinele de vot nu aveau perdele, ca la alegerile adevărate, o „scăpare a celor de la Bucureşti”, am aflat de la organizatori. O altă diferenţă faţă de alegerile adevărate a fost aceea că alegătorii au fost aduşi cu clasa; chiar şi aşa, procentul a fost unul modest: din 761 de elevi aşteptaţi la urne, au votat doar 166, adică 21,8 la sută. Pentru a nu avea nicio conotaţie electorală, pe buletinele de vot nu au apărut numele partidelor din România, implicate în campanie, ci cele ale grupurilor politice din PE, iar rezultatul acestei simulări va fi făcut public pe 8 iunie, după votul pentru PE, am mai aflat de la preşedintele Pro Democraţia Galaţi, Fănel Spulber. Elevii care au votat, ieri, ne-au spus că „este o experienţă nouă, interesantă” şi au adresat un mesaj colegilor lor de 18 ani, care ar putea vota pe 7 iunie: „mergeţi la vot, pentru că este dreptul vostru de a alege şi de a vă impune părerea! Să votezi este cool!”

http://www.viata-libera.ro/articol-Cat_ ... ezi_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.