dcp100168 Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Campioana de haiku* Gălăţeanca Simona Frosin i‑a devansat pe maeştriGălăţeanca Simona Frosin, studentă în anul IV la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (Universitatea Bucureşti), este câştigătoarea Premiului al II‑lea la un concurs internaţional de haiku, la care autori celebri precum Clelia Ifrim (România) sau James Kirkup (teoretician şi expert în haiku) au obţinut doar menţiuni. La 9 ani, Simona publica poezie în revistele franceze şi francofone. În 2006 a primit un premiu pentru eseu din partea Revistei "Dunărea de Jos" (unde publică în mod constant). La finele lui 2007, Simona a participat la concursul de haiku organizat anual de Mainichi Daily News, în limbile engleză şi franceză � mai mult într‑un exerciţiu personal, nicidecum cu gândul că va câştiga: "Tata m‑a convins. Până atunci scrisesem mai mult eseuri şi poezii. Am considerat‑o o provocare", spune Simona. "Am trimis un haiku în franceză, care în traducere sună astfel: "Pulberi de aur.../ Gauguin ar fi fost uimit ‑/ Lan de rapiţă". Culoarea soarelui mi‑a purtat noroc. Nu sunt tocmai o fire solară, dar mi‑ar plăcea să pot emite raze... Premiul acesta a venit pentru mine absolut neaşteptat. Uitasem de concurs: este, dacă vreţi, un premiu venit de niciunde". Absolventă a CNVA, Simona recunoaşte că la facultatea pe care o urmează în capitală nu se pune atât de mare accent pe limbile străine cum şi‑ar fi dorit şi cum se face la Galaţi, la liceul pe care l‑a urmat: "Premiul îl dedic, bineînţeles, părinţilor mei. Sunt o fire ezitantă şi, dacă nu m‑ar fi convins tata, nu aş fi trimis acel haiku". În paranteză fie spus, tatăl Simonei, cunoscutul traducător şi scriitor Constantin Frosin, a participat, de asemenea, la concurs, însă... fără succes. Ucenica şi‑a depăşit maestrul! Un Săgetător care a evoluat în zborul săgeţii, a luat un start aparent calm, dar a ţâşnit din blockstart direct pe unul dintre locurile fruntaşe... Haiku înseamnă reducere la esenţă: "Dacă poţi scrie un eseu, cred că poţi şi să reduci totul la esenţă. Comprimarea e uneori necesară. Filozofia de viaţă cred că se regăseşte mai bine în câteva cuvinte decât în pagini întregi". Deşi gândeşte astfel, Simona spune că, deocamdată, preferă să se bucure de libertatea de exprimare pe care ţi‑o dă un eseu: "Încă sunt în etapa în care savurez detaliile, nu pot să mă rezum întotdeauna la chintesenţă". Premiul pentru haiku a aprins în ea dorinţa de a vedea Japonia. Iar dacă va mai scrie haiku, o va face în limba engleză � preferata ei...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22240
Recommended Posts