Jump to content

Numărul infractorilor minori creşte


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Elevi după gratii

Numărul infracţiunilor constatate comise de minorii gălăţeni este în creştere în primele patru luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este de circa zece cazuri, dar situaţia este agravată de faptul că aceşti minori au început să comită mai des fapte grave cum ar fi omorul, tâlhăria urmată de moartea victimei sau tentativa de omor. Poliţiştii gălăţeni sunt îngrijoraţi de creşterea numărului infracţiunilor comise de minori şi mai ales de minorii elevi. "Din ce în ce mai mulţi elevi comit infracţiuni, de la omoruri la furtişaguri. Infracţionalitatea minorilor este în creştere în acest an faţă de anul trecut şi la fel şi cea a elevilor minori. Această situaţie ne îngrijorează. Legislaţia este prea permisivă, sunt lăsaţi să îşi termine şcoala în libertate, ceea ce pe de o parte este bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să găsim o cale comună de acţiune pentru a limita acest fenomen", a precizat şeful IPJ Galaţi, cms. şef Fănel Aramă.

Ca să dea exemple concrete, poliţiştii au oferit câteva date statistice legate de infracţionalitatea cu autori minori şi, implicit, cu autori elevi. "În primele patru luni ale acestui an au fost cercetaţi 199 de minori în judeţul Galaţi, 135 fiind din mediul urban. Ca şi infracţiuni constatate, în primele patru luni ale acestui an s-au înregistrat 59 de infracţiuni comise de minori faţă de 48 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cele 59 de infracţiuni cu autori minori, 55 au fost comise de elevi. Şi este vorba de infracţiuni grave. De exemplu, omorul comis de doi elevi de 17 ani, amândoi elevi de liceu", a precizat cms. Adrian Dura. Liceul Auto, Liceul de Marină, Liceul "Emil Racoviţă", Colegiul "Paul Dimo", Grupul Şcolar "Gheorghe Asachi", Şcoala nr. 18, Liceul de Artă, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala de Arte şi Meserii Tecuci sau Şcoala nr. 2 Tecuci sunt câteva dintre unităţile de învăţământ gălăţene ai căror elevi actuali/foşti au fost implicaţi în comiterea unor infracţiuni, de la omor la furt sau tâlhărie.

"Necazul porneşte din familie"

Aceasta este opinia cms. şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale al IPJ Galaţi, omul care a stat faţă în faţă şi cu elevii ori minorii care au omorât oameni sau au comis tâlhării, pe urma cărora a fost până i-a prins, dar şi cu părinţii acestora. "În toate aceste situaţii necazul porneşte din familie. Suntem, este adevărat, într-o perioadă în care valorile societăţii se schimbă iar multe dintre valorile pe care le aveam noi acum nu mai sunt respectate. Şi aici intervine rolul familiei în educarea copiilor. Din păcate sunt multe cazuri de infracţiuni comise de minori sau de dispariţii ale minorilor, unde ne întâlnim cu părinţi care habar nu au ce anturaj au copii lor, unii află de la noi că ai lor copii sunt exmatriculaţi de 2-3 ani. Familia este esenţială în educarea unui copil, iar dacă acesta a crescut după nişte valori strâmbe, este tare greu să îl mai aducem pe făgaşul normal", a precizat cms. şef Ştefan Căpătan.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.