Jump to content

Apă Canal Galaţi, operator regional de apă şi canalizare


dcp100168

Recommended Posts

Operatorii de apă şi canal din 12 judeţe şi-au îmbunătăţit activitatea cu 6,5 milioane euro de la UE

România a folosit 6,5 milioane euro din banii UE pentru a eficientiza activitatea operatorilor de apă şi canalizare din 12 judeţe şi a pregăti crearea unor structuri regionale care să poată avea acces sporit la fondurile structurale, a declarat, joi, un reprezentant al Ministerului Mediului. "Ministerul Mediului, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi un consorţiu format din trei companii din Olanda, Franţa şi România au implementat proiectul FOPIP, în valoare de 6,5 milioane euro din fonduri de pre-aderare, care urmăreşte eficientizarea activităţii operatorilor de apă şi canal, îmbunătăţirea relaţiei acestora cu clienţii şi restructurarea sistemelor în vederea organizării operatorilor regionali", a spus directorul general al Autorităţii de Management pentru POS Mediu, Silviu Stoica. Judeţele care au fost implicate în acest proiect sunt Argeş, Braşov, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Satu Mare, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea. El a explicat că regionalizarea este foarte importantă pentru atragerea de fonduri structurale importante, "de 100 milioane euro la nivelul fiecărui judeţ". "Din 245 de operatori de apă şi canalizare existenţi ar trebui să rămână 45 în interval de cinci ani", a completat Sorin Caian, unul dintre oficialii care au contribuit la realizarea FOPIP. Preşedintele Asociaţiei Române a Apelor, Vasile Ciomoş, a adăugat că a fost creat, de asemenea, un sistem de comparare a performanţelor celor 12 operatori, care până la finalul lui 2010 - când România trebuie să facă prima raportare privind gradul de conformare la Directivele de apă potabilă şi de apă uzată -, va fi extinsă la nivel naţional. "Investiţiile pentru captarea apei, tratare, distribuţie, reţele de canalizare şi epurare sunt foarte costisitoare. Operatorii trebuie să înţeleagă că doar prin regionalizare vor reuşi să atragă fonduri mari de la Uniunea Europeană", a mai spus Stoica. Oficialul de la Ministerul Mediului a reamintit că România poate beneficia de 3,5 miliarde euro pentru sectorul de apă şi apă uzată, din fondurile structurale alocate în perioada 2007-2013.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Reţele de apă şi canalizare în mediul rural

Patru comune din judeţul Galaţi au devenit membre ale Asociaţiei Intercomunitare „Serviciul Regional Apă Galaţi”. Este vorba despre comunele Cuza Vodă, Matca, Pechea şi Slobozia Conachi, ale căror consilii locale au devenit membre ale asociaţiei. Din asociaţia respectivă mai fac parte CJ Galaţi şi consiliile locale ale municipiilor Galaţi, Tecuci, oraşelor Bereşti şi Tg. Bujor şi ale comunelor Barcea, Braniştea, Cosmeşti, Cuza-Vodă, Drăguşeni, Fundeni, Independenţa, Iveşti, Lieşti, Matca, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Şendreni, Tudor Vladimirescu şi Umbrăreşti. În luna februarie 2008, Consiluiul Local Galaţi a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional de Apă Galaţi”, având ca asociaţi iniţiali municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Tg. Bujor şi comuna Şendreni. Conform statutului, asociaţia are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare. Asociaţia a fost înfiinţată în ideea că alimentarea cu apă şi reţele de canalizare din judeţul Galaţi nu se află la standarde europene şi că fiecare comunitate în parte nu are puterea financiară să îmbunătăţească aceste servicii. Prin asociere însă, comunităţile locale pot accesa fonduri europene.

http://www.viata-libera.ro/articol-Rete ... al__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Apă-Canal devine operator regional până la sfârşitul lunii septembrie

Primii paşi în vederea transformării societăţii Apă-Canal în operator regional au fost făcuţi. Marţi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional APĂ Galaţi” – din care fac parte Consiliul Judeţean şi primăriile localităţilor care vor beneficia de serviciile societăţii – a adoptat trei hotărâri: desemnarea Apă-Canal drept operator regional, majorarea capitalului social al societăţii şi modificarea actului său constitutiv.

Mai sunt, însă, multe etape birocratice pe care Apă-Canal trebuie să le parcurgă până când va putea elibera prima factură în calitate de operator regional. Aceste etape trebuie depăşite până la sfârşitul lunii septembrie. „Procesul de transformare a Apă-Canal din societate edilitară în operator regional trebuie să fie gata în două luni”, a declarat, ieri, directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

După aceea, societatea va prelua în operare sistemele de distribuţie a apei potabile şi de evacuare a apelor uzate – acolo unde ele există – din municipiul Tecuci, din oraşele Târgu Bujor şi Bereşti şi din 16 comune: Şendreni, Barcea, Braniştea, Cosmeşti, Cuza-Vodă, Drăgăneşti, Fundeni, Independenţa, Iveşti, Lieşti, Matca, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Umbrăreşti. Pentru că, dintre aceste localităţi, puţine au reţele de apă şi de canalizare, Apă-Canal va trebui să le sistematizeze pe cele care nu au. Costurile vor fi suportate de Uniunea Europeană. „Pentru a pune la punct reţelele de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din toate aceste localităţi, vom primi 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bani pe care va trebui să îi consumăm până în anul 2015”, a spus Gelu Stan.

Vor mai urma alte două etape de finanţare, astfel încât, până în 2020, Apă-Canal să le poată furniza servicii tuturor localităţilor din judeţul nostru. „Până în 2018 va trebui să tragem conducte de apă şi de canalizare şi în localităţile sub 5.000 de locuitori, iar până în 2020 şi în loalităţile sub 2.000 de locuitori”, a explicat directorul Apă-Canal.

Înainte de a începe să se extindă în judeţ, societatea a modernizat reţelele de distribuţie a apei potabile şi de evacuare a apelor uzate din municipiul Galaţi, tot cu bani de la UE. Accesând un grant de 60 de milioane de euro din Fonduri ISPA (Instrument for Structural Policies for pre-Accesion, în traducere Instrumente pentru Politici Structurale pentru pre-Aderare), Apă-Canal a extins şi a înnoit sistemele de distribuţie ale apei potabile şi de evacuare a apelor uzate din oraş. Lucrările, finalizate în proporţie de 70-80 la sută, trebuie să se încheie până la sfârşitul acestui an. De teamă că nu se va încadra în termen şi, conform uzanţelor europene, va trebui să plătească restul lucrărilor de la bugetul local, Apă-Canal i-a cerut Uniunii să prelungească termenul de execuţie cu un an.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa-Canal_devine_operator_regional_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Apă Canal a devenit operator regional

Societatea de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din municipiul Galaţi, Apă-Canal, a devenit, ieri, operator regional cu acte în regulă. „Joi s-a semnat contractul de delegare între Apă Canal şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Galaţi”, a declarat directorul societăţii, Gelu Stan.

Asta înseamnă că, de luna viitoare, Apă Canal le va putea tăia facturi pentru apa livrată şi consumatorilor din judeţ. Deocamdată, doar celor din şapte localităţi. „De la 1 octombrie, Apă Canal va furniza servicii de alimentare cu apă sau de canalizare în municipiul Tecuci, în oraşul Târgu Bujor şi în comunele Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea şi Pechea. În aceste localităţi existau reţele de apă şi canal şi servicii care gestionau aceste reţele, servicii de la care noi am preluat activitatea şi personalul”, a explicat Carmen Condurache, coordonator investiţii în cadrul Apă Canal.

Cele şapte localităţi îi aduc un aport de 10.400 de consumatori societăţii Apă Canal, pe lângă cei existenţi în municipiul Galaţi. În viitor, operatorul va furniza servicii de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare şi în celelalte comune din judeţ, însă în multe dintre ele va trebui să introducă reţele şi, pentru asta, încearcă să obţină bani europeni din Fondul de Coeziune.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa_Canal_a_devenit_operator_regional_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Apă Canal angajează 125 de oameni

Societatea de distribuţie a apei potabile în municipiul Galaţi, Apă Canal, care a devenit operator regional pe 23 septembrie, preluând serviciile de apă şi canalizare din 7 localităţi ale judeţului, a început să facă angajări. Practic, unitatea preia echipele care lucrau până acum pe reţelele de apă şi canalizare din cele 7 localităţi şi care erau plătite de primării. „Din municipiul Tecuci preluăm 92 de persoane, din oraşul Târgu Bujor preluăm 15 persoane, iar din comunele Pechea – 8, Umbrăreşti – 4, Iveşti – 3, Lieşti – 2 şi Barcea – 1. În total, 125 de oameni, cărora li se face angajarea la Apă Canal cu data de 1 octombrie 2010 şi care semnează în aceste zile noile contracte individuale de muncă”, a declarat directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru. Înainte de acest val de angajări, Apă Canal avea 967 de salariaţi. Cei mai mulţi erau din Galaţi, iar puţinii care se aflau în afara graniţelor municipiului lucrau la staţiile care captau apa şi o pompau către reşedinţa de judeţ.

În următoarele luni, Apă Canal îşi va mări din nou numărul de angajaţi. Societatea va prelua angajaţii serviciilor de apă şi canalizare din alte şase localităţi – oraşul Bereşti şi comunele Braniştea, Cosmeşti, Fundeni, Piscu şi Şendreni – care vor intra, la rândul lor, sub umbrela operatorului regional.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa_Canal_angajeaza_125_de_oameni_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Apă Canal se împrumută la BERD

Apă Canal împrumută 13,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banii îi sunt necesari pentru acoperirea propriei cote de cofinanţare a proiectului de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare în toate localităţile gălăţene cu mai mult de 10.000 de locuitori, până în anul 2013.

BERD nu dă, însă, banii cu una, cu două. „Pentru a ne împrumuta cele 13,1 milioane de euro, instituţia bancară ne-a impus două condiţii. Prima este recuperarea penalităţilor de 3,6 milioane de lei de la distribuitorul de apă caldă şi căldură, Apaterm, şi achitarea penalităţilor de 3,4 milioane de lei către furnizorul de energie, Electrica, iar aici sper ca Primăria să mă ajute să realizez o compensare. A doua condiţie este plata penalităţilor de 1,1 milioane de lei către furnizorul de apă brută, ArcelorMittal Galaţi”, a declarat, ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii BERD, directorul Apă Canal, Gelu Stan.

Aceste chestiuni trebuie clarificate până în luna mai, când Apă Canal trebuie să semneze contractul de creditare cu oficialii BERD. Potrivit datelor precontractuale, operatorul regional va împrumuta 13,1 milioane de euro şi va returna banii în termen de 15 ani, cu o dobândă de maximum patru la sută.

Pe lângă Apă Canal, care va pune la dispoziţie aceste 13,1 milioane de euro, vor mai contribui cu bani la extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în judeţ şi statul român, care va oferi 14,4 milioane de euro, şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (din care fac parte Consiliul Judeţului Galaţi, Primăria municipiului Galaţi şi primăriile tuturor localităţilor beneficiare ale acestui proiect), care va da 2,4 milioane de euro. Cei mai mulţi bani, circa 100 de milioane de euro, vor veni de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune. Grantul, care este nerambursabil, reprezintă aproape 80 la sută din bugetul total al proiectului, estimat la 130 de milioane de euro.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa_Canal_face_un_imprumut_la_BERD_2.html

Link to comment
Share on other sites

Problema este ca acest proiect este total insuficient pentru realizarea scopului propus. Daca se va realiza cate ceva pentru Galati, pentru Tecuci, cel putin, este absolut iluzoriu. Reteaua principala de apa este aproape inexistenta, reteaua secundara extrem de veche. Pierderile de apa depasesc 30%. Se propun doar vreo 600m fata de vreo 16 Km minim necesari. La canalizare, situatia este mult mai grava. Ar cam trebui vreo 45 km. Nici celelalte locatii nu stau mai bine. Adica, dupa inceperea lucrarilor, trebuie un nou imprumut. Ca titularul este interesat mai mult de Galati dar a "mascat" cu preluarea exploatarilor Tecuci, Tg.Bujor, Pechea, Liesti-Ivesti etc., este doar o partiala explicatie.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Peste două milioane de euro de la CJ pentru apa judeţului

Consiliul Judeţului a aprobat, în ultima sa şedinţă, cofinanţarea proiectului „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Galaţi”, precum şi aprobarea întocmirii Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici aferent proiectului.

Fondurile sunt accesate de CJ prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007–2013. Astfel, judeţul va primi pentru infrastructura de apă şi canalizare 2,3 milioane de euro, iar Consiliul va cofinanţa cu 228.860 de euro, în trei ani.

Anul acesta vor fi investiţi 46.468 de euro, peste 79.000 de euro urmând să fie investiţi anul viitor şi peste 101.000 de euro, în 2013. Operator regional al proiectului este SC Apă Canal SA Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Peste_doua_milioane_de_euro_pentru_apa_judetului_2.html

Link to comment
Share on other sites

46.468 + 79.000 + 101.000 = 226.468. Ma rog, "peste" 226.468 euro.

La o adica, da, peste 200 de mii poate insemna si vreo 2,3 milioane. Cu o mica marja de aproximare.

Chiar nu citeste nimeni articolele inainte de a fi publicate? :-??

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Apă Canal a luat 116 milioane de euro de la UE

Uniunea Europeană i-a aprobat un grant nerambursabil de 116 milioane de euro operatorului regional Apă Canal. Societatea va folosi aceşti bani în scopul extinderii reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare în mediul rural, în anii următori. Suma exactă este 116.763.476 de euro şi vine din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Vor mai contribui cu bani statul român, Consiliul Judeţului Galaţi şi primăriile localităţilor în care vor ajunge conductele de apă şi de canalizare, precum şi Apă Canal, care s-a împrumutat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a-şi putea plăti cota. Bugetul total se va ridica la circa 130 de milioane de euro, potrivit unor estimări mai vechi ale operatorului.

Cu aceşti bani vor fi introduse sau extinse reţelele de apă şi de canalizare din aglomerările Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor, Pechea şi Lieşti, până în anul 2014. Simultan, se va lucra şi la staţia de epurare a apelor uzate din Galaţi, care a fost ridicată tot cu bani europeni, dar care este incompletă. „Staţia noastră nu are toate treptele de epurare. Ea deversează apele uzate după ce le-a separat mecanic de reziduuri. Aşa a fost proiectată şi aşa va fi pusă în funcţiune în vară. După ce vom obţine finanţarea prin POS Mediu, vom implementa şi ultima treaptă, biologică şi terţiară, care presupune tratarea apelor uzate şi curăţarea lor de nitraţi, înainte de deversare. Implementarea acestei trepte va costa 23 de milioane de euro, dintre cele peste 100 de milioane aşteptate de la UE”, declara directorul Apă Canal, Gelu Stan, în luna mai, imediat după depunerea la Bruxelles a cererii la finanţare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

László Borbély a semnat contracte de finanţare în valoare de 333.636.456 Euro

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a semnat marţi, 23 august 2011, contractele de finanţare pentru proiectele „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău”, „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani” şi “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi ape uzate în judeţul Galaţi”. Proiectele vizează extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Bacău, Botosani si Galaţi si au o valoare totală de 333.636.456 Euro, din care 285.730.513 Euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune.

“Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi ape uzate în judeţul Galaţi” vizează efectuarea de investiţii privind extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, a sistemului de colectare a apelor uzate în Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor, Pechea si Lieşti precum şi în localităţile limitrofe, de către beneficiarul proiectului, respectiv Operatorul Regional " S.C. Apă Canal S.A. Galaţi. Valoarea contractului de finanţare este de 116.763.476 Euro, din care 99.248.955 Euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune, iar perioada de implementare este 2011 - 2014.

amosnews.ro

Link to comment
Share on other sites

130 de milioane de euro ajung în judeţul Galaţi

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a semnat astăzi, alături de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, contractul de finanţare a proiectului “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi ape uzate în judeţul Galaţi, proiect a cărei valoare se ridică la aproximativ 130 de milioane de euro.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 40 de luni – până la 31 decembrie 2014 şi are printre obiective realizarea a 126 de puţuri de captare pentru apa potabilă, reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune a apei, reabilitarea şi extinderea a 230 de km de reţea de distribuţie a apei, realizarea a 10 staţii de pompare a apei potabile, precum şi o serie de investiţii în extinderea reţelei de canalizare – 338 de km, realizarea staţiilor de pompare a apei uzate şi a unor staţii de epurare a apei uzate.

„Pentru Galaţi, semnarea acestui contract reprezintă un plus de valoare, adăugând aceste 130 de milioane de euro la celelalte 285 de milioane de euro atrase de judeţul Galaţi. Poate că a mers greu la Galaţi! Recunosc şi eu acest lucru pentru că a fost o continuitate a programului ISPA şi ştiţi şi dumneavoastră că atunci când lucrurile sunt amestecate întotdeauna mai sunt şi sincope. Dar lucrul acesta nu înseamnă că nu este ceea ce noi ne-am propus pe angajamentele pe care noi le avem la nivel local sau naţional. Avem multe proiecte pe mediu în derulare – Aria Protejată Pădurea Gârboavele, Aria Lunca Prutului Inferior, Grădina Zoologică şi pot spune că lucrurile se mişcă altfel la Ministerul Mediului”, a precizat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

feldefel.net

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Guvernul a stabilit proiectele UE prioritare

Guvernul a redactat o listă cu 60 proiecte finanţate de UE care vor fi urmărite prioritar, majoritatea la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%, chiar dacă valoarea totală a acestora depăşeşte 7 miliarde euro, scrie MEDIAFAX. Intenţia este ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la finele anului viitor. Lista include proiecte de infrastructură locală, protecţie a mediului, termoficare, construcţie de autostrăzi şi drumuri naţionale, pentru care contribuţia financiară a Uniunii Europene reprezintă mai mult de jumătate din total, respectiv 4,7 miliarde euro din valoarea cumulată de 7,3 miliarde euro a lucrărilor. Toate aceste lucrări trebuie finalizate în intervalul 2012-2015.

Pe această listă a fost inclus şi un proiect din judeţul Galaţi:

- Galaţi (contract în valoare de 129,8 milioane euro, semnat în 2011 şi având ca termen de finalizare anul 2014, cu intenţia ca de la un stadiu actual de implementare de 0% să ajungă la 5% la sfârşitul anului viitor),

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Se extinde sistemul de canalizare din judeţ

S.C.Apă Canal derulează un proiect de modernizare, reabilitare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare din Galaţi. Acesta se va desfăşura pe durata a trei ani.

Proiectul are în vedere modernizarea sitemului de alimentare cu apă şi de canalizare atât a oraşului Galaţi, cât şi a zonelor Lieşti, Tecuci, Târgu Bujor şi Pechea. "în momentul de faţă se desfăşoară deja 9 contracte: un contract de produs, două de servicii şi şase de lucrări. Contractul de produs este semnat şi este în derulare, cele de servicii sunt în licitaţie şi postate pe SEAT, contractele de lucrări - 3 din ele sunt în procedură de licitaţie şi postate pe SEAT cu deschiderea aplicaţiilor cu data de 15 decembrie 2011, iar celelalte trei sunt în analiză" a spus directorul tehnic al S.C. Apă Canal, NIţă Podaru. Până la finele lui 2014, toate zonele din jurul localităţilor mai sus numite vor avea un grad ridicat de conectare la canalizare şi anume de 97%. Potrivit spuselor directorului tehnic de producţie Niţă Podaru, valoarea totală a proiectului este de 129.805.560 euro cu o contribuţie a societăţii de 13.042.084 euro.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Reţeaua de alimentare cu apă se extinde în judeţ

Investiţia cu finantare europeană totalizează 129.805.560 euro şi priveşte reabilitarea şi extinderea reţelei de apă potabilă, precum şi a sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate din judeţ, beneficiarul direct al proiectului fiind operatorul regional Apă Canal. Lucrările de investiţii privesc aglomerările de populaţie, respectiv oraşele Galaţi (25.640.000 euro), Tecuci (18.600.000 euro), Târgu Bujor (6.760.000 euro), precum şi cele rurale: Pechea (19.258.000 euro) Pechea şi Iveşti-Lieşti (34.904.000 euro).

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară cuprindea şase localităţi membre – Tecuci, Tg. Bujor, Bereşti, Pechea, Lieşti şi Iveşti – cu o populaţie cifrată la 85.971, însă numai 22.095 (25%) de locuitori au gospodăriile racordate la reţeaua de canalizare. Raportat la numărul total al locuitorilor unei localităţi, cel mai bine stă acum Tecuciul – cu un grad de conectare de 42%, iar cel mai prost, Iveşti – cu 1,32% (doar 136 de persoane au gospodăriile sunt racordate la reţeaua de canalizare). La Tg. Bujor - 24,44%, Bereşti - 10,16%, Pechea - 8,75%, Lieşti - 6%.

Până în 2014, toate cele şase localităţi vor avea o rată medie de conectare la canalizare de 97%, ţinta propusă fiind conectarea în proporţie de 100%. Totalul populaţiei beneficiare a proiectului se situează în jurul valorii de 395.000 de locuitori.

Proiectul constă în măsuri pentru reabilitarea şi construirea staţiilor de tratare a apei, extinderea şi reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei, precum şi extinderea şi reabilitarea reţelelor de canalizare, incluzând construcţia de staţii de pompare a apei uzate, conducte de refulare, construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare.

Tarifele aferente serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare aplicate din 1 iulie 2011 diferă în localităţi, urmând ca în viitor acestea să ajungă la valori similare. Deocamdată, valorile acestora se prezintă astfel: Tecuci - 1,56 lei/mc, Tg. Bujor - 1,3 lei/mc, Bereşti - 1,31 lei/mc, Pechea - 1,3 lei/mc, Lieşti -1,3 lei/mc şi Iveşti - 1,56 lei/mc.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

BERD analizează un împrumut de 55,5 milioane lei pentru Apa Canal Galaţi

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) analizează acordarea unui împrumut în monedă locală de până la 55,5 milioane lei (13,2 milioane euro) pentru Apa Canal Galaţi, destinat îmbunătăţirii infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Galaţi. Conducerea BERD va discuta aprobarea finanţării în mai 2012.

Proiectul face parte dintr-un program regional de investiţii, de 545.8 milioane lei (128,8 milioane de euro), finanţat prin granturi semnificative din partea Uniunii Europene, Guvernului României şi autorităţilor locale, în cadrul Programului Fondurilor de Coeziune. Prin acest proiect, compania Apa Canal Galaţi va extinde şi va reabilita reţeaua operată în judeţul Galaţi şi va îmbunătăţi serviciile de apă şi canalizare din cinci localităţi din judeţ, respectiv Galaţi, Tecuci, Târgu Buşor, Pechea şi Lieşti. Investiţiile vor permite reducerea semnificativă a pierderilor de apă, vor optimiza costurile operaţionale şi vor extinde furnizarea de apă, respectiv colectarea apelor reziduale, precum şi serviciile de tratare din judeţul Galaţi, în conformitate cu directivele UE.

Împrumutul BERD, echivalent cu 13,2 milioane de euro, este un sub-proiect al unei facilităţi de 200 de milioane de euro aprobată de bancă pentru co-finanţarea proiectelor din sectorul apei şi apelor reziduale din România.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Galaţiul îşi extinde sistemul de alimentare cu apă şi canalizare prin PNDI

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia publică deschisă pentru proiectarea şi execuţia a 39 de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate şi 60 de sisteme de alimentare cu apă al unor localităţi din judeţele: Alba, Galaţi, Ilfov, Dâmboviţa şi Tulcea. Lucrările se vor derula în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (vezi Anexa). Valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor este de 284.732.803 lei fără TVA.

Durata maximă de proiectare a lucrărilor este de o lună pentru fiecare obiectv de la data ordinului de începere a proiectarii şi 12 luni pentru fiecare obiectiv de la data ordinului de începere a execuţiei. Ofertantul câştigător va realiza toate studiile de teren necesare proiectării şi execuţiei lucrărilor, costurile pentru acestea vor fi cuprinse în oferta financiară a respectivului obiectiv.

Criteriul de atribuire al contractului este cel mai mic preţ. Valoarea estimată defalcată pentru fiecare judeţ este: Alba – 86.816.600 lei, Galaţi – 53.687.545 lei, Ilfov – 39.792.194 lei, Dâmboviţa – 59.818.184 lei, Tulcea – 44.618.280 lei.

În termen de 30 de zile de la semnarea contractului, operatorul economic declarat câştigător are obligaţia de a prezenta autorităţii contractante dovada că dispune de surse de finanţare (extras de cont dacă finanţarea e asigurată din surse proprii sau angajament ferm al finanţatorului în cazul în care acesta apelează la alte surse de finanţare). Plata contractului se va face începând cu 2013 în limita creditelor aprobate.

SISTEM DE CANALIZARE ŞI EPURARE A APELOR UZATE

Nr. crt. Municipiul/ Oraşul/ Comuna Denumire obiectiv

1 Tecuci Extindere reţele de canalizare sistem separativ menajere şi pluviale în municipiul Tecuci

2 Bălăşeşti Prima înfiinţare reţea de ape uzate (canalizare şi staţii de epurare a apei) în localitatea Bălăşeşti, sat Ciureştii Noi jud. Galaţi

3 Bălăşeşti Prima înfiinţare reţea de ape uzate(canalizare şi staţii de epurare a apei) în localitatea Bălăşeşti, sat Bălăşeşti jud. Galaţi

4 Cavadinesti Sistem de canalizare şi staţie de epurare a apei uzate în sat Vădeni, comuna Cavadineşti, judeţul Galaţi

5 Griviţa Înfiinţare sistem de canalizare şi staţie de epurare comuna Griviţa, judeţul Galaţi

6 Independenţa Înfiinţare reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Independenţa, judeţul Galaţi

7 Tuluceşti Extindere reţea canalizare comuna Tuluceşti judeţul Galaţi

ALIMENTAREA CU APĂ A LOCALITĂŢILOR

Nr. crt. Municipiul/ Oraşul/ Comuna Denumire obiectiv

1 Nicoreşti Alimentare cu apă sat Ionăşeşti, comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi

2 Cosmeşti Extindere reţea cu apă sat Cosmeşti, comuna Cosmeşti, judeţul Galaţi

3 Cosmesti Alimentare cu apă satul Cosmeşti Vale, comuna Cosmeşti, judeţul Galaţi

4 Priponeşti Prima înfiinţare a sistemului de alimentare cu apă în satul Lieşti, comuna Priponeşti , judeţul Galaţi

5 Bălăşeşti Modernizare şi extindere reţea de alimentare cu apă (captare,staţie de tratare a apei şi rezerva de apă), în comuna Bălăşeşti, sat Bălăşeşti, judeţul Galaţi

6 Bălăşeşti Modernizare şi extindere reţea de alimentare cu apă (captare,staţie de tratare a apei şi rezerva de apă), în comuna Bălăşeşti, sat Ciureştii Noi, jud. Galaţi

7 Cavadineşti Alimentare cu apă sat Vădeni, comuna Cavadineşti, Judeţul Galaţi

8 Suhurlui Înfiinţare gospodărie de apă, localitatea Suhurlui, Judeţul Galaţi

9 Gohor Înfiinţare sistem alimentare cu apă satele Berheci, Poşta, comuna Gohor, judeţul Galaţi

10 Buciumeni Extindere sistem public de alimentare cu apă comuna Buciumeni, judeţul Galaţi

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

BERD acordă un împrumut de 12,8 milioane euro pentru infrastructura de apă şi canalizare din Galaţi

BERD împrumută suma de 55,5 milioane de lei (12,8 milioane euro) companiei Apă Canal Galaţi pentru a cofinanţa un program de investiţii al Uniunii Europene de 551,7 milioane de lei (127 milioane euro), conceput pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor de apă în conformitate cu directivele europene.

Apă Canal Galaţi este compania de furnizare a apei şi deserveşte aproximativ 400.000 de locuitori. Finanţarea BERD va fi folosită pentru modernizarea infrastructurii în oraşele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor, Pechea şi Lieşti.

Compania Apă Canal Galaţi va utiliza împrumutul pentru investiţii în reţelele de tratare, furnizare, şi distribuţie a apei, precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate.

Proiectul va permite companiei să reducă în mod semnificativ pierderile de apă şi să îmbunătaţească calitatea serviciilor de apă şi canalizare furnizate de catre Apă Canal Galaţi.

De la începutul operaţiunilor în România, BERD a investit peste 5,7 miliarde euro în diferite sectoare economice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Lucrări UE de 4 miliarde euro asumate prioritar de Guvern avansează slab, unele sunt chiar în regres

Peste o treime dintre proiectele UE asumate ca prioritate de Guvern au avansat extrem de slab în primul semestru, în multe cazuri cu un ritm de execuţie de nici măcar jumătate de procent, existând şi lucrări pentru care gradul de realizare este indicat acum chiar în scădere faţă de începutul anului. Datele analizate de MEDIAFAX reflectă evoluţia proiectelor pe parcursul primelor şase luni ale acestui an, în perioada mandatelor Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta. O evoluţie foarte slabă a fost înregistrată şi în primăvara acestui an, autorităţile justificând atunci situaţia prin faptul că lucrările nu au putut avansa din cauza iernii.

Lista proiectelor cu finanţare UE considerate ca prioritare de către Executivul român, în valoare totală de 14 miliarde euro, a fost convenită de Guvern cu oficialii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional la sfârşitul anului trecut, majoritatea fiind atunci la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat să ridice gradul de execuţie aproape de 50%, dacă termenul de finalizare nu expiră chiar în acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.

Ultimele date privind evoluţia acestor proiecte în intervalul 31 decembrie 2011-30 iunie 2012 relevă însă că, pentru mai mult de o treime dintre proiecte, în valoare totală de aproape 4 miliarde euro, nu a fost înregistrat niciun progres, că ritmul de execuţie a fost foarte slab sau că situaţia chiar s-a înrăutăţit, fiind indicat acum un grad de realizare mai mic decât în urmă cu şase luni.

În categoria lucrărilor pentru care ritmul de execuţie a fost extrem de modest se află cele pentru reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Braşov (o investiţie de 189 milioane euro, cu un ritm de execuţie care a avansat în primul semestru de la 5% la 6,93%), Arad (139 milioane euro, de la 0,62% la 3,15%), Dâmboviţa (140 milioane euro, de la 5,50% la 6,14%), Iaşi (141 milioane euro, de la 1,20% la 5,44%), Brăila (95 milioane euro, de la 1,50% la 2,79%), Ilfov (76 milioane euro, de la 2,32% la 7,25%), Alba (102 milioane euro, de la 6,68% la 8,53%), Buzău (99 milioane euro, de la 0% la 3,09%), Timiş (118 milioane euro, de la 0,01% la 0,14%), Covasna (86 milioane euro, de la 0,10% la 0,70%), Hunedoara-Valea Jiului (40 milioane euro, de la 4,20% la 7,86%), Neamţ (107 milioane euro, de la 0% la 1,47%), Sibiu (100 milioane euro, de la 0% la 0,30%), Mureş (110 milioane euro, de la 0% la 1,21%), Bihor (83 milioane euro, de la 2,50% la 3,57%), Prahova (162 milioane euro, de la 0% la 1,40%), Bacău (117 milioane euro, de la 0% la 1,09%), Galaţi (129 milioane euro, de la 0% la 0,17%), Dolj (150 milioane euro, de la 0% la 0,20%).

...

La începutul acestei luni, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri prioritare pentru creşterea capacităţii de absorbţie de fonduri europene a eşuat, că autorităţile de execuţie refuză asistenţa instituţiilor financiare şi că administraţia este "paralizată" în actualul context naţional, se arată într-un document oficial.

Ca răspuns la aceste informaţii, Guvernul a transmis un comunicat în care minimalizează importanţa avertismentelor primite din partea Comisiei Europene, arătând că acestea reprezintă doar "o abordare generală" a Comisiei faţă de România privind implementarea Planului de absorbţie a fondurilor UE.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Apă Canal a atras doar 0,17 la sută din fondurile europene

Ultimele date privind evoluţia proiectelor cu finanţare europeană, în valoare totală de 14 miliarde euro şi considerate ca prioritare de către Executivul român, relevă că pentru mai mult de o treime dintre proiecte ritmul de execuţie a fost foarte slab sau că situaţia chiar s-a înrăutăţit, fiind indicat acum un grad de realizare mai mic decât în urmă cu şase luni.

Cu un ritm extrem de scăzut al implementării figurează şi proiectul pentru reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată derulat de municipalitatea gălăţeană prin SC Apă-Canal. Potrivit datelor, până în prezent, din cele 129 milioane euro s-a atras doar 0,17 la sută. Explicaţia vine din partea conducerii Apă-Canal: "Suntem un popor de contestatari, există firme specializate în a contesta licitaţiile pentru că le permite legislaţia în vigoare. Chiar şi în acest moment avem trei proiecte din opt suspendate din cauza contestaţiilor şi mai avem alte trei în procedură de evaluare, dar şi aici este posibil să apară contestaţii. Doar două au fost adjundecate", spune directorul Apă-Canal Galaţi, Gelu Stan.

Ca răspuns la aceste informaţii, Guvernul a transmis un comunicat în care minimalizează importanţa avertismentelor primite din partea Comisiei Europene, arătând că acestea reprezintă doar "o abordare generală" a Comisiei faţă de România privind implementarea Planului de absorbţie a fondurilor UE.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Licitaţiile pentru construcţia reţelelor de apă şi canal din reţelele din judeţ au fost suspendate

* Start eşuat în proiectul de extindere a sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din judeţ

După ce prima încercare a operatorului Apă Canal de a găsi constructori pentru lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din aglomerările Lieşti, Pechea şi Tecuci - Târgu Bujor a eşuat, lucrurile nu merg ca unse nici la a doua încercare. Procedurile de licitaţie, relansate în luna august, au fost suspendate după ce un potenţial ofertant a contestat caietul de sarcini. "Procedurile de licitaţie vor fi reluate după soluţionarea contestaţiei de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)", au declarat, joi, oficiali ai Apă Canal.

Asta presupune, însă, un munte de hârtii pe care operatorul trebuie să le întocmească şi să le trimită cât mai repede la CNSC. Toate aceste chichiţe procedurale nu fac decât să întârzie startul lucrărilor şi să dea peste cap întreg calendarul proiectului de modernizare a reţelelor de apă şi de canalizare din judeţ. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi, potrivit normelor instituite de UE, orice lucrare neterminată la timp nu mai este decontată de Bruxelles.

Cele trei lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din aglomerările Lieşti, Pechea şi Tecuci - Târgu Bujor, a căror licitare este suspendată în prezent, au valori estimate de 135 de milioane de lei (Lieşti), 91 de milioane de lei (Pechea) şi 82,8 milioane de lei (Tecuci - Târgu Bujor), iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Doar două contracte atribuite până acum

Proiectul de reabilitare şi extindere a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi are o valoare totală de 551,7 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani reprezintă fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeană, completate cu fonduri de la bugetul de stat, din bugetele locale şi de la Apă Canal. Societatea contribuie cu 55,5 milioane de lei, bani pe care i-a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Până acum, Apă Canal nu a reuşit să atribuie decât două contacte - cel de asistenţă tehnică şi cel de modernizare a Staţiei de Epurare din Galaţi. Contractul de asistenţă tehnică a fost câştigat de Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică din Bucureşti, care va lucra la acest proiect timp de 37 de luni pentru un onorariu de 18 milioane de lei. Contractul de furnizare a sistemului de uscare a nămolului în Staţia de Epurare a fost câştigat de Terrom Galaţi, care are la dispoziţie 25 de luni să achiziţioneze şi să monteze echipamentul, totul pentru 13,6 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Licitaţii controversate la Apă Canal. Afaceri urât mirositoare la staţia de epurare

* Galaţiul are probleme grave cu poluarea Dunării * Finalizarea epurării - bani sunt, lipseşte voinţa * Vorbe frumos curgătoare şi documente cu „abateri grave” * Licitaţie cu repetiţie, contestaţii şi deznodământ în ceaţă *

Binecuvântat de ape ca niciun alt judeţ, Galaţiul se codeşte să le epureze după ce le uzează din plin. Şi asta cu toate că Uniunea Europeană impune racordarea integrală la canalizare şi staţii de epurare până în 2019.

În ritmul de până acum însă, s-a calculat că abia în 12 ani se va atinge 100% racordare la canalizare, iar epurarea integrală abia în 29 de ani (!). UE încă mai speră şi pune la dispoziţie fonduri generoase şi nerambursabile - 100 de milioane de euro numai pentru judeţul Galaţi, alţi 30 de milioane fiind contribuţie locală.

Doar că operatorul judeţean de apă-canal e incapabil să finalizeze licitaţiile pentru a cheltui bănetul.

Brăilenii dau clasă cu apă chioară

Pe 16 noiembrie 2011, vecinii noştri cofluviali îşi inaugurau staţia de epurare la normele europene valabile din 2019, iar fostul primar al Galaţiului se lăuda că şi a noastră va fi gata curând.

Primul oraş cu ieşire la Dunăre care a inaugurat o nouă staţie de epurare a apelor uzate este Isaccea, apoi Drobeta Turnu Severin în iulie 2011. Tulcea a construit cam 55-60 la sută, Măcinul cam tot aşa, Sulina doar 40 la sută.

Practic, doar staţia brăilenilor întoarce în Dunăre ape perfect curate, inclusiv microbiologic. A gălăţenilor va face asta - cică - după 2015. Deşi, la cât a durat ISPA, triplu de cât se prevăzuse, e posibil ca în 2019 să fim tot pasibili de amenzi europene pentru poluare…

Licitaţie pe „vorbe”

Staţia de la Galaţi, făcută prin ISPA şi inaugurată anul trecut, a costat peste 20 de milioane de euro. Asigură doar decantarea apei şi fermentarea nămolului. Pentru neutralizarea microbiologică şi chimică a apei, staţia trebuie completată tehnologic şi asta costă alte 20 de milioane de euro.

Lucrarea a fost scoasă la licitaţie prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Anunţul a apărut pe 13 decembrie anul trecut, zi cu ghinion se pare. Pentru că minunea n-a rezistat trei zile, criteriile fiind contestate pe 16 decembrie de o firmă bucureşteană, Drum Art SRL.

Criteriile folosite la evaluarea metodologiei lucrărilor sunt considerate ca „interpretabile şi subiective”, punctând „mai curând imaginaţia ofertanţilor în a detalia şi a descrie cât mai multe «etape» sau «activităţi» specifice”. Criteriile de evaluare acordau 30 de puncte preţului ofertei, 30 costului operaţional maxim garantat şi 40 metodologiei lucrărilor.

Concret, se dădeau 40 de puncte din 100 pe… „vorbe” înşiruite frumos despre cum va aborda constructorul lucrările pe etape. Descrierea urma să fie jurizată de specialiştii Apă Canal şi ex-city-managerul Florin Popa pe post de şef al comisiei. Adică de specialiştii unei firme căreia îi explodează canalizarea nou-nouţă la prima ploaie şi city-managerul proslăvit cu mega-salarii de ultra-retrogradul Dumitru Nicolae...

Răzgândeală cu viteza apei îngheţate

Pe 19 decembrie, înainte ca Drum Art să ajungă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Apă Canal dă cu stângu-n dreptu’ şi anulează licitaţia pe motiv că „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire”. Şi nu sunt semnale că a fost cineva sancţionat pentru aceste „abateri”…

Anunţul refăcut a apărut pe SEAP abia după alte două luni. Crăciun, Revelion, vacanţe, îngheţ... Pe 24 februarie 2012, cei interesaţi observă că s-au schimbat doar două rânduri: în loc de 30 p - preţ, 30 p - cost de operare şi 40 p - metodologie de execuţie, se acordă 30 de puncte preţului şi restul costului operaţional. Rezonabil, în sfârşit, ar spune unii. Ei bine, nu!

Apă Canal face legea din mers

În noile cerinţe se mai strecoară ceva: o „portiţă”. În loc de 160 de milioane de lei cifră de afaceri minimă anuală pe ultimii trei ani, formularea devine „medie globală” şi aşa pot pătrunde şi constructori mai mici. Dar şi mai nervoşi.

După o lună şi un teanc de clarificări scrise, două firme se plâng la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Pe 22 martie, Intec SRL reclamă verificările ICECON impuse utilajelor, pe lângă cele ISCIR şi ITP. Verificări ce nu sunt cerute aceloraşi 11 utilaje şi într-o licitaţie paralelă, organizată pentru staţiile de epurare Tecuci şi Târgu Bujor.

Pe 27 martie, Super A+K SRL înaintează la rândul său o contestaţie cu aceleaşi doleanţe, dar o retrage după 7 zile. Inspiraţie? Posibil, fiindcă a doua zi, pe 5 aprilie, CNSC respinge contestaţia Intec SRL ca neîntemeiată.

Procedură disputată, dar terminată în… linişte

Pe 11 mai s-au deschis ofertele. Doar că procedura de atribuire nu s-a mai finalizat, cel puţin oficial. Nimeni nu ştie să fi fost desemnat vreun câştigător.

Aşadar, Dunărea are toate şansele să mai curgă la fel ca până acum: poluată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Apă Canal - la Primărie sau la privat?

Societatea Apă Canal ba se împotmoleşte în licitaţii, ba îşi transformă canalizările în arteziene la prima ploaie mai serioasă. „Credeţi că Apă Canal ar funcţiona mai bine dacă ar fi privatizată sau trebuie să rămână în subordinea Primăriei?” - aceasta este întrebarea la care ne-au răspuns gălăţenii:

Gheorghe Mohonea, 70 de ani: „Tot ce este privatizat, dar serios, e mai bine decât sub supravegherea Primăriei. Există şi o responsabilitate mai mare din partea celor din mediu privat. Mie mi se pare normal să fie privatizată, decât să fie lăsată în cadrul Primăriei. Aici se astupă gunoaiele, se aruncă sub preş”.

Ilie, 58 de ani: „Ar trebui să rămână în cadrul Primăriei. Aşa cum a fost şi până acum. Edilii oraşului ştiu să pună punctul pe i mai bine decât cineva privatizat. Sunt mulţumit de cum au decurs până acum lucrările Apă Canal. Poate cu noul primar se va face o treabă mai bună decât acum. Contează şi cine conduce”.

Fane Dumitraşcu, 65 de ani: „Eu stau pe strada Gării şi nu am avut probleme niciodată. Am auzit, ştiu că explodează canalizările, nu este normal, dar nu ştiu dacă ar trebui să se privatizeze sau dacă ar merge mai bine dacă s-ar privatiza. Depinde şi cine o ia”.

Elena, 60 de ani: „Sunt mulţumită de cum au decurs până acum lucrările Apă Canal. Nu ştiu ce să zic despre privatizare... Cred că e în regulă dacă rămâne în continuare la Primărie, asta dacă lucrurile merg bine peste tot. Eu nu am avut probleme, din punctul meu de vedere societatea ar putea să rămână în continuare la Primărie, dar prin oraş am văzut că sunt şi canalizări sparte, văd că se consumă apa aiurea”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.