Sari la conținut

Apă Canal Galaţi, operator regional de apă şi canalizare


dcp100168

Postare recomandata

Diferenţe în administrarea unei utilităţi de bază. Jumătate dintre gălăţeni beau apă ”monopolizată”

28 este numărul localităţilor din judeţul Galaţi unde gestionarea infracstructurii de alimentare cu apă potabilă este asigurată în prezent de „Apă-Canal”, la acestea adăugându-se şi zona de agrement de la Gârboavele. Jumătate dintre comune nu au aderat încă la operatorul zonal de gestionare a reţelei, din diverse motive, unii primari intenţionând chiar să nu o facă niciodată.

Lungul drum al realizării reţelelor de alimentare cu apă potabilă în judeţul Galaţi, îndeosebi în mediul rural, a cunoscut suişuri şi coborâşuri, cu toate plusurile şi minusurile contabilizate de fiecare administraţie locală în parte, locuitorii judeţului reuşind, în majoritate, să facă pasul uriaş de la puţul din colţul uliţei, la robinetul din bucătărie. La nivel administrativ, problemele nu s-au oprit la branşarea gospodăriilor la utilitatea de bază, următorul pas fiind chestiunea gestionării, pe termen lung, al infrastructurii. Predarea reţelelor realizate prin fonduri europene, proprii sau din alte surse, către operatorul regional „Apă-Canal” s-a dovedit pentru unii o chestiune de rutină, în timp ce pentru alţii, a fost o corvoadă, nerezolvată nici în ziua de astăzi. Motivele, diverse. Din cele 64 de unităţi administrativ teritoriale existente în judeţ, 37 sunt membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare „Serviciul Apă-Canal” Galaţi, condiţie esenţială pentru a putea demara procedurile de predare. Dintre acestea, potrivit datelor furnizate de Apă-Canal Galaţi, 28 de comune au reţelele de apă administrate de operatorul regional.

„La sfârşitul anului 2017, Societatea Apă Canal S.A. Galaţi opera în 27 de localităţi din judeţ, respectiv municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşele Târgu Bujor şi Bereşti şi comunele Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea, Pechea, Şendreni, Movileni, Cosmeşti, Slobozia Conachi, Bereşti Meria, Smârdan, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu, Piscu, Braniştea, Fundeni, Independenţa, Drăgăneşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Valea Mărului, Rădeşti şi zona de agrement Gârboavele. Începând cu 1 septembrie 2018 am preluat operarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în comuna Cuca, iar de la 1 octombrie urmează să începem operarea serviciului de alimentare cu apă potabilă şi în comuna Nicoreşti”, a precizat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al SC Apă-Canal Galaţi. 

Cum lesne se poate observa, cu excepţia oraşelor şi a celor două municipii, comunele unde Apă-Canal a preluat reţelele de alimentare află în centrul şi mai ales zona de vest a judeţului. Restul unităţilor administrativ-teritoriale, chiar dacă o parte fac parte deja din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, nu au fost incluse în planul operaţional al agentului economic. Motivele diferă de la caz la caz.

„Nu vrem să scumpim apa”

Este afirmaţia edilului unei comune aflate la nici 20 de kilometri de Galaţi, aflată în plină expansiune. Este vorba de Tuluceşti, unde primarul Petrică Bratu susţine că se află în plin proces de extindere a reţelei de canalizare. În ce priveşte apa potabilă, reţeaua acoperă tot intravilanul vechi al comunei, cu o mică excepţie, zona intersecţiei DN 24 D cu DN 26. „Nu am predat reţeaua de apă şi nici nu vedem de ce am face-o. Motivul principal ar fi că s-ar scumpi prea mult apa în comună. Preţul de acum, pe care îl plătesc oamenii de aici, este de 3,10 lei pe metrul cub, cu tot cu TVA, iar la canalizare, 1,80 lei, cu TVA. Dacă am preda la Apă-Canal ar fi mult prea scump. Deocamdată nu avem motive nici să aderăm la Asociaţia Comunitară. Dacă aşa am găsi surse de finanţare pe care nu le putem obţine din altă parte, poate am adera”, ne-a explicat primarul Petrică Bratu.

Mai la nord, tot pe flancul estic, situaţia se schimbă, într-o comună mult mai mică şi unde restanţele la plata facturilor au fost la un pas de a întrerupe furnizarea curentului electric la pompele de alimentare. La Vlădeşti, comună membră a Asociaţiei Comunitare, sunt potrivit primarului Eracli Drujescu, 608 abonaţi la reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi majoritatea sunt restanţieri cronici la plată. „Cu greu reuşim să-i lămurim să plătească. Ei înţeleg să plătească când au bani, nu înţeleg că întreţinerea şi plata curentului necesar funcţionării pompelor costă bani în fiecare lună! S-au adunat datorii la Electrica de 127 de milioane de lei vechi şi am fost la un pas să ne taie curentul. Am reuşit să strângem vreo 67 de milioane, să mai achităm din datorie, să nu taie curentul. Până şi cei doi oameni care munceau la acest serviciu au plecat din cauză că nu le-am mai putut plăti salariile. Facem demersuri să achităm toată restanţa, să facem inventarul la tot ce înseamnă reţea şi apoi să o predăm la Apă-Canal. Atunci, dacă nu vor plăti, vor fi debranşaţi”, ne-a declarat joi, 20 septembrie, primarul Eracli Drujescu. În prezent locuitorii din Vlădeşti plătesc pentru un metru cub de apă 2,62 lei. Dacă vor deveni abonaţi ai Apă-Canal, tariful perceput va creşte la 4,69 lei pentru un metru cub.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Cel mai mare proiect european din Galaţi. 180 milioane de euro pentru infrastructura de apă şi canalizare

Operatorul regional Apă Canal SA Galaţi derulează în prezent cel mai mare proiect în infrastructura de apă şi apă uzată din judeţul Galaţi. Cu o valoare de aproximativ 180 de milioane de euro, proiectul are ca beneficiari 21 de unităţi administrativ-teritoriale (inclusiv  municipiul Galaţi) plus Consiliul Judeţean.

Societatea Apă Canal SA Galaţi a semnat, pe 20 decembrie 2017, cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, contractul de finanţare nr. 158/20.12.2017, aferent investiției „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014 – 2020”, finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. Durata contractului este de 105 luni, respectiv până la data de 31.12.2023, iar valoarea totală a contractului de finanţare este de 822.694.181 lei cu TVA inclus. Finanţarea nerambursabilă prin Fondul de Coeziune este în valoare de 511.757.962 lei, la care se adaugă o finanţare din bugetul de stat – de 78.268.862 lei, finanţare din bugete locale – în valoare de 12.041.366 lei și contribuția societăţii Apă Canal – de 90.123.337 lei. Valoarea neeligibilă inclusă în proiect este de 130.502.654 lei, reprezentând TVA.

Beneficiarii investiţiilor, peste 150.000 de gălăţeni

Obiectivul principal al proiectului este înfiinţarea unor sisteme centralizate de alimentare cu apă și canalizare în judeţul Galați, pentru asigurarea unei ape potabile corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ, protejarea mediului prin înfiinţarea sistemelor noi de canalizare menajeră, creşterea gradului de confort și de conectare al populaţiei. Se continuă astfel procesul de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată din etapa 2007-2013 în zonele urbane cu peste 10.000 de locuitori. Investiţiile propuse vizează domeniul alimentării cu apă, constând în reabilitarea și extinderea unui număr de trei sisteme zonale de alimentare cu apă – Galați, Tecuci şi Berești - și realizarea unui sistem de alimentare nou în Cosmești Vale, acestea deservind un număr de 46 localități grupate în 21 de UAT-uri. Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă va fi de peste 116.000 de locuitori, reprezentând aproximativ 20 la sută din populația totală a județului. Sunt propuse, de asemenea, investiții în domeniul apei uzate, constând în extinderea sistemelor de canalizare în 14 aglomerări, populaţia beneficiară a investiţiilor de canalizare-epurare a apelor uzate fiind de circa 45.800 de locuitori, adică aproximativ 7,6 la sută din populaţia totală a judeţului Galaţi.

Iată şi care sunt principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului:

a) investiţii în domeniul alimentării cu apă: extinderea reţelelor de distribuţie, aducţiuni de apă potabilă reabilitate şi extinse, reabilitare şi extindere a unor tronsoane de conducte de distribuţie, reabilitare şi construire de rezervoare noi, reabilitare, extindere şi construire de staţii de pompare, construirea de dispecerate SCADA (sisteme computerizate care au rolul de a comanda şi monitoriza procesele tehnologice), realizarea de foraje noi, realizarea unor staţii noi de tratare şi de clorinare a apei;

b) investiţii în domeniul apei uzate: extindere reţele de canalizare gravitaţională, reabilitare şi construire unor staţii de pompare, revitalizare sisteme SCADA locale;

c) achiziţionarea unor echipamente de operare.

În cadrul proiectului, Apă Canal SA Galaţi a achiziţionat cinci autospeciale pentru întreţinerea şi exploatarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare, în valoare totală de 4,7 milioane lei, cu TVA inclus. Acestea sunt un autoutilaj excavator-aspirator, două autocisterne, un autocurăţitor combinat şi un autolaborator mobil pentru detectarea pierderilor de apă.

Execuţia lucrărilor, începută efectiv în Galaţi, Tecuci şi alte şase localităţi

Etapele necesare obţinerii finanţării şi semnării tuturor contractelor de lucrări au fost parcurse la timp, ceea ce reprezintă o adevărată performanţă, proiectul Galaţiului fiind cel de-al patrulea semnat la nivelul întregii ţări şi ţinând cont de faptul că, din 45 de proiecte la nivelul întregii ţări, doar şase au fost aprobate până acum. Pentru proiectul derulat de Apă Canal Galaţi, urmează implementarea contractelor de lucrări, adică lucrările efective, o etapă care se anunţă foarte dificilă, pentru că ea depinde în primul rând de antreprenori care, la rândul lor, depind de forţa de muncă calificată, greu de găsit în acest moment în România.

Conform managerului de proiect, Carmen Condurache, actualmente sunt în derulare contracte de lucrări în toate UAT-urile incluse în proiect, respectiv: municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Bereşti, comunele Bereşti Meria, Drăgăneşti, Umbrăreşti, Barcea, Lieşti, Iveşti, Fundeni (Hanu Conachi), Piscu, Tudor Vladimirescu, Independenţa, Braniştea, Şendreni, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Smârdan, Cosmeşti şi Movileni. Lucrările sunt programate să fie finalizate pe 5 august 2020 pentru Bereşti-Bereşti Meria (iar pentru Staţia de Epurare a Apelor Uzate – SEAU – Bereşti, pe 3 iunie 2021), pe 5 aprilie 2020 pentru Tecuci, pe 22 august pentru comunele Drăgăneşti, Umbrăreşti, Barcea, Lieşti, Iveşti, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, pe 5 decembrie 2020 pentru Cosmeşti-Movileni (iar pentru SEAU Movileni, pe 3 iunie 2021), pe 24 ianuarie 2021 pentru municipiul Galaţi şi comuna Smârdan şi pe 19 august 2021 pentru Fundeni (Hanu Conachi), Piscu, Tudor Vladimirescu, Independenţa, Braniştea şi Şendreni.

În toate UAT-urile s-au predat amplasamentele lucrărilor, s-au demarat activităţile premergătoare execuţiei propriu-zise, respectiv autorizarea şi execuţia organizărilor de şantier, proiectarea lucrărilor care sunt în sarcina antreprenorilor. Execuţia propriu-zisă este demarată în municipiile Galaţi şi Tecuci, în oraşul Bereşti şi în comunele Bereşti Meria, Cosmeşti, Movileni şi Smârdan. În perioada următoare va demara execuţia lucrărilor şi în Fundeni (Hanu Conachi), Piscu, Tudor Vladimirescu, Independenţa, Braniştea şi Şendreni. În Drăgăneşti, Umbrăreşti, Barcea, Lieşti, Iveşti, Pechea, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă, execuţia urmează să demareze după obţinerea autorizaţiei de construire, acesta fiind un contract de tip proiectare şi execuţie.

În municipiul Galaţi, investiţii la Fileşti şi în Valea Oraşului

Investiţiile destinate municipiului reşedinţă de judeţ reprezinta circa 20 la sută din valoarea totală a proiectului. În zonele limitrofe, valoarea lucrărilor este de circa 7 la sută pentru UAT Şendreni şi de circa 6 la sută pentru UAT Smârdan. Scopul proiectelor finanţate prin POIM 2014-2020 este de a respecta angajamentele statului român incluse în Tratatul de aderare, respectiv de a asigura conformarea cu Directiva nr. 98/83/CE din 3 noiembrie 1998 – calitatea apei destinate consumului uman – şi Directiva 91/271/CEE din 21 mai 1991 privind tratarea apelor reziduale urbane, respectiv extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de apă uzată, iar pentru apă uzată, colectarea şi epurarea acestora pentru aglomerări cu peste 2000 l.e. (termenul „locuitor echivalent” reprezintă suma persoanelor plus numărul convenţional de persoane cu care se echivalează gradul de poluare a unei activităţi economice, care evacuează ape uzate preepurate compatibile cu apele uzate menajere provenite de la om). Din acest motiv, spune managerul de proiect Carmen Condurache, în cadrul acestui proiect, în municipiul Galaţi sunt incluse doar câteva lucrări de reabilitare conducte, respectiv cca. 12 km conducte apă (din care cca. 9 km conducte magistrale Dn 800mm şi Dn 1000 mm) şi cca 1,4 km colector canalizare, ponderea fiind extinderea reţelelor de apă şi apă uzată.

O lucrare de reabilitare deosebit de importantă pentru municipiul Galaţi este reabilitarea Staţiei de tratare Fileşti care include reabilitarea rezervoarelor de 15.000 mc şi reabilitarea instalaţiilor hidraulice din cadrul acesteia. Foarte importantă este şi execuţia unei staţii de pompare apă pluvială cu capacitatea de 920 l/s, ce se va amplasa în zona Valea Oraşului, pentru a se evita inundarea acestei zone la precipitaţii abundente.

Identificarea terenurilor, o mare problemă

În derularea unor proiecte atât de complexe cum este acesta, cu o valoare – repetăm – de aproape 180 de milioane de euro, ştii când începe ziua de lucru, însă nu ştii niciodată când se termină, spune managerul de proiect Carmen Condurache: „E nevoie de multă implicare şi de un efort susţinut, un efort continuu, de la faza de concept şi până la finalizarea proiectului. Departamentul Implementare Proiecte (format din 17 persoane) reprezintă nucleul activităţii de implementare a proiectelor de investiţii derulate de Apă Canal SA Galaţi. Alături de echipa de proiect s-a aflat o echipă de specialişti experimentaţi în domenii variate ale construcţiilor şi furnizării de utilităţi publice ce fac parte din echipa de exploatare a Apă Canal şi ai consultantului Asocierea Ramboll South East Europe SRL, care, împreună, au depus eforturi deosebite care au condus la obţinerea finanţării pentru acest proiect”.

Care au fost cele mai mari probleme întâmpinate? am întrebat-o pe Carmen Condurache. „În primul rând, cea mai mare problemă o reprezintă obţinerea terenurilor pentru realizarea investiţiilor, având în vedere că lipsa terenurilor e o problemă la nivel naţional. Toate terenurile prinse în aceste proiecte trebuie să fie în domeniul public. La momentul actual, sunt dificil de identificat terenuri aflate în domeniul public şi cumva plasate în zona posibilă de execuţie a investiţiilor. Dar, cu sprijinul reprezentanţilor UAT-urilor, cu care am colaborat excepţional de bine, s-au făcut mari eforturi şi s-au identificat terenurile, pe care ni le-au pus la dispoziţie.

A fost apoi obţinerea aprobărilor şi avizelor de la deţinătorii de utilităţi – drumuri şi căi ferate, care iarăşi este o problemă identificată la nivel naţional, şi asta pentru că asemenea proiecte sunt foarte complexe. Documentaţia care stă la baza aprobării unei cereri de finanţare de la Comisia Europeană este extraordinar de complexă. În cazul nostru, care a mers foarte repede – noi suntem al patrulea proiect aprobat din ţară – am ajuns să avem primii din ţară toate contractele de lucrări licitate, contractate şi semnate. Ultimul a fost semnat pe 22 octombrie, luna trecută”.

Documentaţia care stă la baza aprobării unei cereri de finanţare de la Comisia Europeană este extraordinar de complexă. În cazul proiectului Apă Canal, acest lucru se „traduce” printr-un număr de bibliorafturi care ar putea umple fără probleme o întreagă încăpere. Doar motive de spaţiu şi de organizare a muncii au făcut ca aceste bibliorafturi să fie împărţite în mai multe camere. În aceste condiţii, durata unui proiect, de la concepere până la implementare, poate fi şi de şase ani.

„Din păcate, localităţile noastre sunt amplasate de-a lungul căilor ferate sau drumurilor naţionale. Există legislaţia în domeniu care impune o zonă de protecţie pe care nicicum n-o poţi respecta. Imobilul este construit în zona de siguranţă a drumurilor sau căilor ferate, iar noi trebuie să mergem cu infrastructura în afara lui, pentru că, dacă intrăm pe proprietate, nu mai este eligibilă pe proiect. A fost foarte greu, pentru că o aprobare de genul ăsta presupune derogări cu tot felul de documente justificative... În final, am reuşit, dar sunt în ţară colegi care nici la ora actuală nu au obţinut aceste aprobări.

Toate problemele de care v-am spus sunt la nivel naţional, noi nu avem nicio problemă punctuală pe proiect. Toate sunt general valabile şi au condus la situaţia ca, din 45 de proiecte (din care 42 sunt ale operatorilor regionali), doar şase proiecte să fie aprobate până acum. Din păcate, perioada de programare este 2014-2020, iar la sfârşitul lui 2018 sunt doar şase proiecte aprobate!”.

Birocraţia reînnoirii avizelor

„Ca să semnăm ultimul contract în 22.10.2018, primii paşi (planificarea pentru acest proiect) au fost când s-a semnat contractul de asistenţă tehnică pentru pregătirea documentaţiei necesare aprobării cererii de finanţare. Asta s-a întâmplat în 20 martie 2015, deci acum trei ani şi jumătate. În condiţiile în care, de regulă, durata de valabilitate a unui aviz e de circa 12 luni, vă puteţi imagina cam de câte ori ar fi trebuit reînnoite aceste avize. Şi sunt şi costuri foarte mari.

În 2016, în decembrie, a fost o ordonanţă prin care cineva s-a sesizat şi a modificat legea urbanismului şi chiar aşa era formularea: de la momentul conceperii, deci de la nivelul studiului de fezabilitate, şi până la finalizarea implementării investiţiei respective, avizele să rămână valabile, bineînţeles, dacă nu sunt modificate condiţiile de la elaborare. Din păcate, n-au trecut patru luni din 2017 şi s-a abrogat ordonanţa respectivă, în continuare se încearcă modificarea legii pentru a reintroduce această prevedere, care este absolut obligatorie”, spune managerul de proiect Carmen Condurache.

Situaţie critică în domeniul forţei de muncă

Cu siguranţă, una dintre cele mai mari probleme în derularea unui astfel de proiect o reprezintă forţa de muncă calificată, mai exact lipsa ei. Având în vedere că, în ultimii ani, nu au mai fost proiecte mari pe infrastructura de apă, bineînţeles că muncitorii calificaţi au migrat spre alte zări, mai calde sau mai bine plătite. Mai ales că fiecare constructor din România plăteşte cum poate şi cum vrea, dar nu mai jos de limita impusă de lege. Şi cum, la noi, limita este acum salariul minim...

„Deocamdată, nu avem întârzieri cauzate de lipsa forţei de muncă dar, dacă nu se identifică soluţii, cu siguranţă se vor produce întârzieri. Ce înţeleg de la antreprenorii noştri este că, tocmai pentru a preîntâmpina aceste întârzieri, au demarat acţiunile legale pentru a importa forţă de muncă calificată din afara României”, a mai spus Carmen Condurache.

31 decembrie 2023, ultima zi „eligibilă”

Contractul de finanţare pentru proiectul derulat de Apă Canal este până în 31.12.2023. „Aceasta este practic ultima zi în care cheltuielile mai sunt eligibile, pentru a fi decontate. După data respectivă, dacă Doamne fereşte mai rămân lucrări, se pot plăti din banii operatorului şi din bugetul local, pentru că din bugetul de stat şi din fondurile de coeziune nu se mai pot plăti. Din totalul valorii, 13,02 la sută e contribuţia Apă Canal, pe care o face din împrumuturi bancare, iar diferenţa este din sursă publică. Şi sursa asta se compune din: 85 la sută - Fondul de Coeziune, de la Comisia Europeană, 13 la sută – bugetul de stat şi 2 la sută – bugete locale. Această finanţare publică este practic cheltuiala eligibilă, care poate fi plătită pe contract până la 31.12.2023. Restul, cei 13,02 la sută al operatorului, poate fi plătit şi după, numai din categoria surselor care nu mai pot fi rambursate de autoritatea de management. Noi sperăm să nu ajungem la momentul acela, deşi situaţia e critică, tot la nivel naţional, din cauza forţei de muncă”, spune Carmen Condurache.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Apă Canal S.A. Galaţi, fraudată cu peste un milion de lei

Curtea de Conturi a efectuat un control la S.C. Apă Canal S.A. Galaţi la sfârşitul anului trecut şi a constatat că societatea care se ocupă cu gospodărirea resurselor de apă, captarea, tratarea şi distribuţia apei, precum şi colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate din Galaţi a fost fraudată de o sumă consistentă de bani în cel mai simplu mod cu putinţă. În anul 2017, Apă Canal S.A. Galaţi a efectuat plata a 1.024.998 lei, pe numele unui furnizor (Fluid Group Hagen SRL) în alt cont decât cel prevăzut în contractul încheiat între cele două părţi. Plata a fost efectuată de către o salariată a societăţii ca urmare a primirii unei solicitări prin email, prin care se comunica schimbarea contului bancar de către societate fără să verifice sau să respecte procedurile operaţionale aferente documentelor de plată.

"Plata s-a efectuat ca urmare a unei solicitări primite pe email, prin care se comunica schimbarea contului bancar al societăţii furnizoare, fără ca această cerere să fie direcţionată către registratura unităţi şi conducerea acesteia, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impuneau, precum şi fără a efectua minime verificări, la furnizor sau la unitatea bancară înscrisă în email cu privire la realitatea datelor comunicate", se arată în raportul de control al Curţii de Conturi, în care se mai specifică: "Facem precizarea că entitatea, deşi a luat măsura plângerii penale către Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Galaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi, respectiv, neglijenţă în serviciu, fiind constituite două dosare penale, totuşi nu s-a îndreptat şi împotriva salariatei care a efectuat, în mod direct, plata nejustificată, în vederea atragerii răspunderii materiale pentru paguba adusă patrimoniului entităţii publice".

Reprezentanţii S.C. Apă Canal S.A. Galaţi nu au dorit să comenteze cele întâmplate atât timp cât cercetarea penală este în curs.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

În judeţul Galaţi, consumul mediu de apă în gospodărie este de 94,9 litri/persoană/zi

Societatea Apă Canal S.A. Galaţi a făcut publice rezultatele unei analize efectuate la nivelul consumul mediu de apă potabilă în gospodărie la nivelul anului 2018 din care reiese că gălăţenii consumă 94,9 litri/ persoană/ zi. Repartizarea acestui consum pe tipuri de activităţi din gospodărie este: baie (duş, îngrijire personală, etc.) - 36%, toaletă - 29%, spălat rufe - 16%, băut/gătit - 8%, curăţenie casă/spălat vase - 6%, altele - 3% şi grădinărit - 2%.

"La nivel european, consumul mediu de apă de la robinet este 120 litri/persoană/zi (date disponibile la nivelul anilor 2014 şi 2015). România înregistrează a patra cea mai coborâtă valoare a utilizării apei în sectorul gospodăriilor şi al serviciilor, conform Eurostat, respectiv 74 litri /persoană/zi. Situaţia la nivelul ţării este cu atât mai îngrijorătoare, dacă avem în vedere evoluţia consumului: 120,54 litri/persoană/zi în 2001, 79,45 litri/persoană/zi în 2011 şi 74 litri/persoană/zi în 2015. Datele Eurostat indică, pentru perioada 2001-2011, că cele mai mari scăderi în utilizarea apei de către sectorul casnic au fost înregistrate de România (cu 52%). (...) La nivelul judeţului Galaţi consumul mediu de apă în gospodărie, de 94,9 litri/ persoană/zi, se află peste media naţională (74 litri/persoană /zi), dar mult sub media la nivelul Uniunii Europene, de 120 litri/persoană/zi", se arată în analiza socităţii Apă Canal S.A. Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Reprezentanţii Comisiei Europene i-au băgat în şedinţă pe preşedintele CJ Galaţi şi directorul Apă Canal S.A.

Şeful Unităţii pentru România în cadrul Departamentul pentru politică regională şi urbană - DG Regio al CE, Carsten Rasmussen, a fost la Galaţi special pentru a verifica modul în care decurge implementarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi. Acesta, împreună cu secretarul de stat al Ministerului Fondurilor Europene, Cezar Caleap, şi directorul general al Autorităţii de Management pentru POIM, Cătălin Bălan, s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, directorul general al Direcţiei Regionale Infrastructura Galaţi, Silvia Buhlea, şi directorul general al societăţii Apă Canal S.A. Galaţi, Gelu Stan, în vederea unor discuţii cu privire la stadiul implementării acestui proiect care are o valoare totală de aproape 200 milioane de euro.

Misiunea de monitorizare efectuată în Galaţi, s-a desfăşurat în data de 09 iulie 2019, iar comisia prezentă la Galaţi a efectuat vizite la obiectivele ce se realizează în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014 - 2020”, care are o valoare totală de 822.694.181,44 lei cu T.V.A. inclus, din care 602.068.190 lei reprezintă surse publice de finanţare, respectiv fondul de coeziune 511.757.961,50 lei, bugetul de stat 78.268.864,70 lei, bugete locale 13.041.363,80 lei şi 90.123.336,79 lei reprezintă contribuţia proprie financiară a operatorului regional Apă Canal S.A. Galaţi.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului sunt:

a) investiţii în domeniul alimentării cu apă: extinderea reţelelor de distribuţie, aducţiuni de apă potabilă reabilitate şi extinse, reabilitare şi extindere a unor tronsoane de conducte de distribuţie, reabilitare şi construire de rezervoare noi, reabilitare, extindere şi construire de staţii de pompare, construirea de dispecerate SCADA (sisteme computerizate care au rolul de a comanda şi monitoriza procesele tehnologice), realizarea de foraje noi, realizarea unor staţii noi de tratare şi de clorinare a apei;
b) investiţii în domeniul apei uzate: extindere reţele de canalizare gravitaţională, reabilitare şi construire unor staţii de pompare, revitalizare sisteme SCADA locale;
c) achiziţionarea unor echipamente de operare.

În cadrul acestui proiect, Apă Canal S.A. Galaţi a reuşit să achiziţioneze cinci autospeciale pentru întreţinerea şi exploatarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare, adică un autoutilaj excavator-aspirator, două autocisterne, un autocurăţitor combinat şi un autolaborator mobil pentru detectarea pierderilor de apă.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

Se extind reţelele de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi

În următorii doi ani de zile, vor fi reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare, staţiile de pompare a apei uzate, dar vor fi realizate şi branşamente, racorduri, subtraversări şi supratraversări în oraşul Bereşti şi comunele Bereşti-Meria, Şendreni, Braniştea, Independenţa, Piscu, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Movileni, Cosmeşti şi Smârdan din judeţul Galaţi.

Societatea Apă Canal S.A. Galaţi a anunţat semnarea contractului de lucrări „GL-CL-09 Lucrări de apă şi apă uzată în aria de operare”, din cadrul „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020”, proiect finanţat din fonduri europene. În cadrul „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014 - 2020”, societatea Apă Canal S.A. Galaţi a relicitat şi semnat, în data de 02 iunie 2020, contractul de lucrări „GL-CL-09 Lucrări de apă şi apă uzată în aria de operare” cu S.C. Arcif AG S.R.L. în calitate de lider al Asocierii S.C. Arcif AG S.R.L. - S.C. Arcon AG S.R.L. - S.C. M.I.S.A S.R.L. - S.C. Proconstrind S.R.L. Contractul semnat are o valoare de 28.083.243 lei, fără TVA şi va avea o durată de execuţie de 20 de luni, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor de 36 luni.

Contractul de lucrări include realizarea serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări aferente sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată, respectiv:
- Extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile pe o lungime de 18,026 km;
- Instrumentaţie pentru transmiterea datelor în sistemul SCADA pentru reţelele de apă şi canalizare;
- Reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 36,275 km, inclusiv conductele de refulare de la staţia de pompare a apelor uzate;
- Construcţia a 9 staţii de pompare a apelor uzate;

Sursele de finanţare şi valorile fiecărei surse, din cadrul acestui contract sunt: finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, în valoare de 20.762.784,04 lei, fără TVA; Bugetul de Stat în valoare de 3.175.484,62 lei, fără TVA; Bugetul Local în valoare de 488.536,10 lei, fără TVA şi contribuţia Societaţii Apă Canal S.A. Galaţi în valoare de 3.656.438,24 lei, fără TVA. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Locuitorii celui mai mare bazin legumicol din România vor avea apă şi canalizare

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, alături de primarul localităţii Matca şi de directorul Apă Canal Galaţi, au semnat marţi, 24 noiembrie, un protocol pentru realizarea infrastructurii de apă şi canalizare în cel mai mare bazin legumicol al ţării, la Matca.

Cu o populaţie de aproape 12.000 de oameni, Matca este singura mare localitate din judeţul Galaţi care nu are nici acum apă şi canalizare. Asta deşi, paradoxal, localitatea este în momentul de faţă cel mai mare bazin legumicol al ţării. O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca. Mai nou, tot mai mult comune din zonă (aflată în imediata apropiere a oraşului Tecuci) au prins gustul afacerii cu legume în spaţii protejate, aşa că solariile din Matca, Corod, Cudalbi, Drăgăneşti şi Comeşti  acoperă circa 1.000 de hectare, deci cam o cincime din suprafaţa cultivată „sub folie” în România.

”Am făcut primul pas pentru a corecta o eroare a fostei administraţii din Matca, care acum ceva ani s-a retras dintr-un proiect cu fonduri europene pe apă şi canalizare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În urma protocolului semnat, vor fi demarate în regim de urgenţă studiile şi măsurătorile necesare, astfel încât să fie obţinute fondurile pentru realizarea de la zero a infrastructurii de apă şi canalizare. Este vorba de o investiţie estimată la 20 de milioane de euro, pentru realizarea a 50 de kilometri de reţea de apă şi canalizare.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Cel mai mare proiect cu fonduri europene din județ, afectat de pandemie

Cel mai mare proiect pe fonduri europene din județul Galați, în valoare de 180 milioane de euro și derulat de operatorul regional Apă Canal SA pe infrastructura de apă și apă uzată, va deveni și mai mare, prin adăugarea unui proiect complementar, în valoare de circa 40 milioane de euro. Comuna Matca este cea care va beneficia de această extindere, aceasta nefiind prinsă în proiectul inițial. Implementarea proiectului are însă de suferit în contextul pandemiei. Din cauza dificultăților întâmpinate de antreprenori, trei din cele zece contracte de lucrări au fost reziliate, unul dintre ele vizând chiar municipiul Galați. Alte contracte s-au prelungit și există în continuare înștiințări pentru cererea extinderii perioadei, provocate de pandemia cu SARS-COV-2. Operatorul ApăCanal dă asigurări că, până la termenul final al contractului de finanțare, 31 decembrie 2023, toate contractele de lucrări aflate în implementare se vor finaliza.

Societatea Apă Canal SA Galaţi a semnat, pe 20 decembrie 2017, cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, contractul de finanţare nr. 158/20.12.2017, aferent investiției "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galați, în perioada 2014-2020", finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. Finalizarea contractului trebuie să aibă loc până la data de 31.12.2023, iar valoarea totală a contractului de finanţare este de 822.694.181 de lei cu TVA inclus. Finanţarea nerambursabilă este în valoare de 511.757.962 de lei, la care se adaugă o finanţare din bugetul de stat - de 78.268.862 de lei, finanţare din bugete locale - în valoare de 12.041.366 de lei și contribuția societăţii Apă Canal - de 90.123.337 de lei. Valoarea neeligibilă inclusă în proiect este de 130.502.654 de lei, reprezentând TVA.

Peste 150.000 de gălăţeni vor beneficia de aceste investiții

Obiectivul principal al proiectului este înființarea unor sisteme centralizate de alimentare cu apă și canalizare în judeţul Galați, pentru asigurarea unei ape potabile corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ, protejarea mediului prin înfiinţarea sistemelor noi de canalizare menajeră, creşterea gradului de confort și de conectare al populaţiei. Se continuă astfel procesul de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată din etapa 2007-2013 în zonele urbane cu peste 10.000 de locuitori.
Investiţiile propuse vizează domeniul alimentării cu apă, constând în reabilitarea și extinderea unui număr de trei sisteme zonale de alimentare cu apă - Galați, Tecuci şi Berești - și realizarea unui sistem de alimentare nou în Cosmești Vale, acestea deservind un număr de 46 localități, grupate în 21 de UAT-uri. Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă va fi de peste 116.000 de locuitori, reprezentând aproximativ 20 la sută din populația totală a județului.
Sunt propuse, de asemenea, investiții în domeniul apei uzate, constând în extinderea sistemelor de canalizare în 14 aglomerări, populaţia beneficiară a investițiilor de canalizare-epurare a apelor uzate fiind de circa 45.800 de locuitori, adică aproximativ 7,6 la sută din populaţia totală a judeţului Galaţi.

Pandemia a lovit în faza de implementare

Toate etapele necesare obţinerii finanţării şi semnării tuturor contractelor de lucrări au fost parcurse la timp, ceea ce a reprezentat o adevărată performanţă, proiectul Galaţiului fiind cel de-al patrulea semnat la nivelul întregii ţări. În urmă cu doi ani, existau 45 de proiecte la nivel național, dar numai șase fuseseră aprobate până la momentul respectiv. Proiectul de la Galați depășise cu succes și două mari probleme cu care se confruntau toți operatorii la nivel național: identificarea și obținerea terenurilor pentru investiții, iar apoi obținerea aprobărilor și avizelor de la deținătorii de utilități (drumuri și căi ferate).

"Noi am ajuns să avem primii din ţară toate contractele de lucrări licitate, contractate şi semnate", spunea, în 2018, managerul de proiect, Carmen Condurache, afirmând că etapa următoare - implementarea contractelor de lucrări, adică lucrările efective - se anunța foarte dificilă, pentru că aceasta depindea în primul rând de antreprenori, care, la rândul lor, depindeau de forţa de muncă calificată, tot mai greu de găsit în acest moment în România. Și a avut dreptate.
O parte din lucrări erau programate să fie finalizate încă din primăvara și vara anului 2020: pe 5 august pentru Bereşti-Bereşti Meria (iar pentru Staţia de Epurare a Apelor Uzate - SEAU - Bereşti, pe 3 iunie 2021), pe 5 aprilie pentru Tecuci, pe 22 august pentru comunele Drăgăneşti, Umbrăreşti, Barcea, Lieşti, Iveşti, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, pe 5 decembrie pentru Cosmeşti-Movileni.
A intervenit pandemia, antreprenorii au început să se confrunte cu dificultăți neprevăzute, unele contracte s-au reziliat, astfel că aceste termene n-au mai putut fi respectate.

Trei contracte reziliate, printre care și cel pentru municipiul Galați

"În ceea ce privește stadiul lucrărilor, actualmente sunt în derulare lucrări în următoarele UAT-uri incluse in proiect: municipiul Tecuci, comunele Drăgănești, Umbrărești, Barcea, Liești, Ivești, Fundeni (Hanu Conachi), Piscu, Tudor Vladimirescu, Independența, Braniștea, Șendreni, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cosmești și Movileni. Lucrările incluse în cadrul contractelor aflate în derulare se vor finaliza în cursul anului 2022. Progresul fizic cumulat la nivelul proiectului este de circa 45 la sută, iar cel mai avansat contract este GL-CL-05 (SEAU Movileni, SEAU Berești, Depozit nămol SEAU Galați, Depozit nămol UAT Șendreni), cu un progres fizic de circa 91 la sută. Acest proiect include două stații de epurare și două depozite temporare de nămol. Stația de epurare Movileni va trata apa uzată din comunele Movileni și Cosmești. Actualmente nu este finalizată toată rețeaua de canalizare, care se execută în cadrul altui contract (GL-CL-03), aflat în implementare. În ceea ce privește stația de epurare Berești, aceasta va trata apa uzată din orașul Berești și comuna Berești Meria. Actualmente nu este finalizată rețeaua de canalizare, care se execută în cadrul contractului GL-CL-04, contract reziliat la acest moment. În consecință, punerea în funcțiune a celor două stații de epurare este afectată de lipsa apei uzate, din cauza întârzierilor în implementarea contractelor de lucrări în cadrul cărora se execută rețelele de canalizare", spune managerul de proiect.
De la data semnării contractului de finanțare și până la acest moment, din cauza dificultăților întâmpinate de către antreprenori, au fost reziliate trei din cele zece contracte de lucrări, ca urmare a intrării în insolvență a antreprenorilor și denunțării de către administratorii judiciari a acestor contracte. Unul dintre acestea a fost scos din nou la licitaţie şi atribuit, acum fiind în implementare.
"Cele două contracte reziliate și care urmează a fi relicitate includ lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în municipiul Galați și comuna Smârdan (contract GL-CL-01) și în orașul Berești și comuna Berești Meria (contract GL-CL-04). Contractul reziliat și relicitat, aflat în implementare, este GL-CL-09, care include rețele de apă și apă uzată în mai multe UAT-uri pentru conformare de la circa 90-92 la sută până la 100 la sută, respectiv: orașul Berești, comunele Berești Meria, Fundeni (sat Hanu Conachi), Piscu, Tudor Vladimirescu, Independența, Braniștea, Șendreni, Smârdan, Cosmești și Movileni. Aceste întârzieri generate de reziliere și relicitare au produs și produc în continuare întârzieri în implementarea proiectului. Localitățile în care lucrările sunt cele mai întârziate sunt cele incluse în contractele reziliate, respectiv, municipiul Galați, orașul Berești și comunele Berești Meria și Smârdan", spune Carmen Condurache.

Comuna Matca, inclusă într-un proiect complementar

Scopul proiectelor finanțate prin POIM 2014-2020 este de a respecta angajamentele statului român incluse în Tratatul de aderare, respectiv de a asigura conformarea cu Directiva nr. 98/83/CE din 3 noiembrie 1998 - calitatea apei destinate consumului uman și Directiva 91/271/CEE din 21 mai 1991 privind tratarea apelor reziduale urbane, respectiv extinderea sistemelor de alimentare cu apă și de apă uzată, iar pentru apele uzate, colectarea și epurarea acestora pentru aglomerări cu peste 2.000 de locuitori echivalenți (l.e.). În ceea ce privește gradul de conformare, pentru toate UAT-urile incluse în proiect se va asigura conformarea cu directiva apei și a apei uzate, respectiv un grad de conectare la apă conformă de 100 la sută și 100 la sută colectarea și tratarea apelor uzate pentru aglomerări de peste 2.000 l.e.
"Tot pentru a se putea respecta Directivele nr. 98/83/CE din 3 noiembrie 1998 și 91/271/CEE din 21 mai 1991, societatea Apă Canal SA Galați a promovat un proiect de investiții complementar, "Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și elaborare documentații de atribuire pentru proiectul de reabilitare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare în județul Galați - etapa 2", în valoare de 3.277.693 de lei, finanțat tot prin POIM 2014-2020. În cadrul acestui proiect se vor întocmi studiul de fezabilitate și documentațiile de atribuire pentru: înființare sistem de alimentare cu apă și de canalizare în comuna Matca, singura aglomerare din județul Galați care are peste 10.000 de locuitori echivalenti și care nu a respectat termenele de conformare din Directivele europene privind calitatea apei potabile și colectarea și tratarea apei uzate; reabilitarea unor conducte magistrale aferente sistemului de alimentare cu apă a municipiului Galați, având o importanță foarte mare în asigurarea continuității și calității necesarului de apă al municipiului Galați. Astfel, în comuna Matca se va înființa un sistem centralizat de alimentare cu apă din sursa de profunzime a municipiului Tecuci și un sistem de canalizare care va colecta apa uzată din comuna Matca și o va trata în stația de epurare a municipiului Tecuci. Actualmente, cererea de finanțare este transmisă la Ministerul Fondurilor Europene, urmând ca după finalizarea evaluării acesteia să se semneze contractul de finanțare. În paralel, societatea Apă Canal SA Galați a demarat procedura de achiziție publică, cu clauză suspensivă. Prin implementarea acestui proiect, se va întocmi Aplicația de finanțare pentru execuția lucrărilor în infrastructura de apă și apă uzată în comuna Matca și municipiul Galați, în valoare estimată de circa 43 milioane de euro. Aceste lucrări constau în rețele de apă și apă uzată pentru toți locuitori din comuna Matca și reabilitarea a circa 15 km conducte aducțiune și circa 3,2 km rețea distribuție aferente municipiului Galați", precizează Carmen Condurache.

Ce urmează

Proiectele sunt afectate de lipsa forței de muncă, iar unii antreprenori au solicitat și primit avize de existență a cazului de forță majoră, eliberate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați. Prin urmare, nu se poate enunța un termen de finalizare cert la acest moment, însă Apă Canal SA dă asigurări că toate contractele de lucrări aflate în implementare vor fi finalizate până la termenul final al contractului de finanțare, care este 31 decembrie 2023.
În ceea ce privește contractul din municipiul Galați, acesta este reziliat și trebuie relicitat. Fiecare stație de epurare va putea fi pusă în funcțiune când rețeaua de canalizare din aria care colectează apa uzată va fi finalizată și cetățenii își vor executa rețele interioare pentru racordarea la rețeaua publică de canalizare.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Lucrările la reţeaua de apă și canalizare, întârziate cu 11 luni

Conductele uriașe care au putut fi văzute, timp de mai multe luni, pe scuarul de pe strada Brăilei au fost îngropate în cele din urmă, dar lucrările la reabilitarea sistemului de apă și canalizare al municipiului Galați sunt departe de a fi finalizate. Proiectul respectiv este inclus în cadrul proiectului regional de 220 de milioane de euro pe care operatorul regional Apă Canal SA îl derulează în întreg județul și avea ca termen de finalizare luna ianuarie 2021. Din cauza pandemiei, contractul a fost reziliat și urmează să se organizeze o nouă licitație, în condițiile în care progresul fizic al lucrărilor din municipiu este de numai 18 la sută.

Înlocuirea conductei magistrale de apă amplasate pe scuarul de pe strada Brăilei, pe tronsonul  cuprins între Potcoava de Aur și Tribunal, a reprezentat o parte nu atât importantă, cât foarte... vizibilă a contractului ”GL-CL-01 - Alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan”, parte integrantă a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galati, în perioada 2014 – 2020”, derulat de Apă Canal. După cum ”Viața liberă” a scris recent în articolul ”Cel mai mare proiect pe fonduri europene din județul Galați, afectat de pandemie”, trei contracte de lucrări din tot județul au fost reziliate, ca urmare a intrării în insolvență a antreprenorilor și denunțării de către administratorii judiciari a acestor contracte. Unul dintre cele trei a fost relicitat și actualmente este în implementare, iar celelalte două urmează a fi relicitate, printre ele numărându-se și contractul care vizează lucrările în infrastructura de apă și apă uzată în municipiul Galați și comuna Smârdan.

Contractul GL-CL-01 prevede, printre altele, reabilitatea și extinderea rețelelor de distribuție pe mai multe străzi din municipiul Galați, extinderea rețelelor în cartierele Barboși și Filești, reabilitarea gospodăriei de apă Filești, realizarea unei conducte de aducțiune apă tratată spre Cișmele și Smârdan, o stație de apă tratată în zona Traian Nord, un sistem de preluare a apelor pluviale din Valea Orașului etc.

Contractul GL-CL-01 avea ca termen inițial de finalizare luna ianuarie 2021, dar a fost extins până pe 14 noiembrie 2021, am aflat de la reprezentanții Apă Canal SA, care ne-au explicat și de ce s-au produs întârzierile. ”Progresul fizic al lucrărilor este de 18 la sută. S-au schimbat conductele pe Brăilei, pe la intrarea în oraș, la Smârdan s-a lucrat mai mult. În cadrul contractului GL-CL-01, care include lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în municipiul Galați, a fost inclusă și lucrarea de reabilitare a conductei magistrale de apă Dn 800 mm, amplasată pe scuarul de pe str. Brăilei, tronson cuprins între Tribunalul Galați și Potcoava de Aur. Până la rezilierea contractului s-a executat înlocuirea conductei de apă, lucrarea derulându-se cu dificultate din cauza mai multor factori. Unul dintre acești factori a fost întârzierea în aprovizionarea conductei, aceasta fiind importată din Franța, iar pandemia a afectat atât producerea, cât și transportul la șantier. Un alt factor care a general întârzieri a fost generat de rețelele edilitare care au intersectat traseul conductei și care au necesitat lucrări suplimentare (intersecții cu instalațiile de semaforizare, traversare tunel tehnic, rețele electrice etc.)”, ne-au declarat reprezentanții Apă Canal.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...

Apă Canal anunţă punerea în funcţiune a 6 km de conductă magistrală nouă pentru aducţiunea de la Vadu-Roşca

Societatea Apă Canal S.A. Galaţi anunţă, prin intermediul unui comunicat remis presei astăzi, miercuri, 20 ianuarie 2021, că, în cadrul „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă si Apă Uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014 - 2020“, au fost finalizate lucrările de reabilitare/înlocuire a 6.000 metri liniari de conductă magistrală de aducţiune apă brută Dn1000mm FD de la Vadu Roşca.

Apă Canal menţionează că în cursul săptămânii viitoare (25-27 ianuarie 2021) se va executa cuplarea acestei noi conducte şi punerea în funcţiune. „Pe întreaga lungime a conductei de apă reabilitată s-au realizat cămine noi de vane/armături, cămine de branşament pentru gospodăriile de apă de pe traseul conductei, toate echipate cu armături noi, performante. De asemenea, s-au montat mai multe vane de separaţie care vor permite izolarea unor tronsoane mai mici de conductă în cazul viitoarelor intervenţii, astfel încât disconfortul creat consumatorilor afectaţi de sistarea apei să se reducă semnificativ“, se arată în comunicatul citat.

Totodată, începând de joi, 21 ianuarie 2021, societatea va efectua manevrele necesare suplimentării necesarului de apă pentru consumatori. „În toată perioada lucrărilor de cuplare a noii conducte magistrale se vor lua măsuri de asigurare a serviciului de alimentare cu apă în parametri. Pentru aceasta, începând din 21 ianuarie 2021 se vor efectua manevrele necesare suplimentării necesarului de apă pentru consumatorii din municipiul Galaţi cu debit din sursa de suprafaţă (Dunărea), iar pentru localităţile de pe traseul conductei magistrale de la Vadu-Roşca se va asigura apă din conducta de aducţiune de la captarea Salcia-Lieşti“, precizează Apă Canal.

Sursa de apă brută de adâncime - captarea Vadu-Roşca, situată în judeţul Vrancea - este esenţială pentru alimentarea cu apă a consumatorilor din municipiul Galati arondaţi Staţiei de Repompare Fileşti, dar şi a consumatorilor din comunele/satele de pe traseul conductei magistrale de aducţiune: sat Vadu-Roşca, sat Fundeni, Sat Lungoci, parţial sat Hanu Conachi, comuna Piscu, parţial comuna Independenţa, parţial sat Braniştea, Aglomerarea Pechea (comunele Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea).

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cuplarea celor 6 km de conductă magistrală nouă pentru aducţiunea de la Vadu-Roşca, finalizată

În cursul zilei de marţi, 26 ianuarie 2021, au fost finalizate lucrările de cuplare a celor 6.000 metri liniari de conductă magistrală de aducţiune apă brută Dn1000mm FD de la Vadu Roşca, conductă reabilitată/înlocuită în cadrul Contractului de lucrări GL-CL-06 „Staţie de tratare Lieşti, inclusiv conductele de aducţiune de la Vadu Roşca şi către Gospodăria de Apă Salcia“ din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014 - 2020“, anunţă societatea Apă Canal S.A. Galaţi.

„Lucrările iniţiale de construcţie a aducţiunii Vadu-Roşca pentru alimentarea cu apă a oraşului Galaţi s-au desfăşurat în perioada 1967-1968. Conducta veche a fost înlocuită cu una nouă din material modern, respectiv fontă ductilă (FD), cu o durată de viaţă dublă faţă de conductele montate la construcţia iniţială a aducţiunii. Spălarea şi dezinfecţia tronsonului nou de conductă a început încă din după-amiaza zilei de 26.01.2021, urmând ca în cursul zilei de 27.01.2021, să demarăm operaţiunile specifice pentru punerea în funcţiune a tronsonului, respectiv reîncărcarea cu apă a întregii conducte magistrale“, precizează societatea.

Reamintim că sursa de apă brută de adâncime - captarea Vadu-Roşca, situată în judeţul Vrancea - este esenţială pentru alimentarea cu apă a consumatorilor din municipiul Galati arondaţi Staţiei de Repompare Fileşti, dar şi a consumatorilor din comunele/satele de pe traseul conductei magistrale de aducţiune: sat Vadu-Roşca, sat Fundeni, Sat Lungoci, parţial sat Hanu Conachi, comuna Piscu, parţial comuna Independenţa, parţial sat Braniştea, Aglomerarea Pechea (comunele Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea).

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Fonduri europene pentru apă şi canalizare la Matca şi Galaţi

Astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean, a fost prezentat oficial un nou proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare în județul Galați. Proiectul vizează localitatea Matca și magistralele de apă ale municipiului Galați. Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 43 de milioane de euro, fonduri europene prin Fondul de Coeziune.

“În acest moment, în județul Galați se derulează o investiție de amploare, de aproximativ 180 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare în 21 de localități.

Cu o populație de peste 12.000 de oameni, Matca este singura mare localitate din județ care nu este în prezent conectată la o astfel de infrastructură, după ce în trecut s-a retras dintr-un proiect cu fonduri europene pe apă şi canalizare. Noul proiect, care vine în completarea investiției de amploare ce se implementează acum, se referă la realizarea a 100 de km de reţea de apă şi canalizare în Matca și la schimbarea mai multor magistrale de alimentare cu apă a municipiului Galați. Este vorba de peste 18 km de conducte mari care aduc apa de la punctul de captare Salcia Liești și de la Priza Dunării”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Până în acest moment, a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea întregii documentații tehnice, în valoare de 3,9 milioane de lei.

“La sfârșitul anului viitor, după ce se vor finaliza toate studiile tehnice, vom demara licitația pentru începerea lucrărilor. Pentru acest proiect avem deja certitudinea că vom obține fondurile necesare. Conform estimărilor, valoarea investiției de la Matca este de aproximativ 19,5 milioane de euro, iar investiția pentru magistralele de apă este de aproximativ 23 de milioane de euro”, a declarat Gelu Stan, directorul general Apă Canal S.A.

În prezent, în județul Galați se implementează un proiect de dezvoltare a rețelei de apă și canalizare în 21 de localități. Investiția prevede realizarea a 249 de km de reţea de apă potabilă, 535 de km de reţea de canalizare,  stații de epurare,  foraje și staţii de tratare a apei. Investiția este realizată în proporție de 50%.

Consiliul Județean Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu bani UE, 100 de km de reţele de apă și canalizare pentru cel mai mare bazin legumicol din judeţul Galaţi

La finele anului 2017, Apă Canal SA Galaţi a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene un contract de finanţare aferent proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, cu o durată de 105 luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2023. Reamintim că valoarea totală a acestuia, finanţat prin Fondul de Coeziune (POIM 2014 - 2020), este de circa 180 de milioane euro, TVA inclus. Acum, proiectul este suplimentat pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare şi în comuna Matca, cel mai mare bazin legumicol acoperit din judeţ.

Proiectul, despre care "Viaţa liberă" a mai scris în decembrie anul trecut, are ca scop realizarea de lucrări în infrastructura de apă şi apă uzată în 22 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din județ. Amintim aici doar câteva cifre relevante: extinderea aducțiunilor aferente zonelor de apă din sistem cu mai mult de 50 de kilometri, reabilitarea a peste 35 de kilometri de aducțiune, extinderea rețelei de distribuție a apei potabile cu peste 160 de kilometri și construirea a 20 de stații de pompare pe segmentul alimentării cu apă, extinderea rețelei de canalizare gravitațională cu peste 420 de kilometri și a conductelor de canalizare sub presiune (conducte de refulare) cu circa 102 kilometri, precum și construirea a peste 150 de stații de pompare în domeniul apei uzate.

O investiţie de 19,5 milioane de euro pentru Matca

Vineri, 19 martie 2021, a avut loc o conferință de presă care a marcat suplimentarea acestui proiect cu un act adițional în valoare de circa 42,5 milioane euro.

Directorul general al Apă Canal SA, Gelu Stan, a precizat că necesitatea realizării sistemului de alimentare cu apă și canalizare în comuna Matca derivă tocmai din faptul că în această binecunoscută zonă legumicolă rețeaua de apă freatică nu este potabilă, ca atare nu poate fi utilizată la uz casnic. Doar aici, valoarea investiției este de 19,5 milioane de euro, fiind vorba despre realizarea a 100 de kilometri de reţea de apă şi canalizare.

Peste 12.000 de beneficiari

Comuna Matca, atestată documentar prima dată în “Descriptio Moldaviae” a lui Dimitrie Cantemir, are, potrivit site-ului primăriei din localitate, o populaţie de 12.085 de locuitori. Comuna Matca este renumită prin producţia sa de legume, cultivate mai ales în solarii. Fondul funciar, în cadrul căruia cel agricol reprezintă circa 94 la sută, constituie principalul potenţial natural al comunei.

Matca este zona din judeţ cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu legume în spaţii acoperite, respectiv 685 de hectare dintr-un total de 955 de hectare de teren. Matca a fost înscrisă şi pe „harta internaţională” a producătorilor. Şi asta pentru că roşiile de Matca, „marca înregistrată” a localnicilor, au ajuns deja şi prin pieţele de peste hotare. În acest context, accesul la o sursă de apă potabilă cu flux constant este extrem de important, iar proiectul cu fonduri europene vine să acopere o nevoie stringentă.

”Dacă la nivel național, doar 11 operatori de apă lucrează pe acest program (POIM – n.r.), trebuie precizat că acest proiect complementar este o premieră”, a menționat Gelu Stan. Directorul general al operatorului regional de apă a adăugat că la nivelul proiectului inițial, din 2017, opt contracte sunt în prezent în derulare, iar altele două sunt din nou scoase la licitație. De altfel, pentru zonele Berești, Berești-Meria și Smârdan, se așteaptă deschiderea ofertelor, joi, 25 martie.

”Procesul de regionalizare al operatorului de apă va continua. Dacă la această dată, doar 34 din cele 65 de UAT-uri sunt operate de Apă Canal SA, intenția este de a le prelua pe toate până în anul 2030” a precizat același Gelu Stan. În ceea ce privește spinoasa problemă a prețului metrului cub de apă în Galați, directorul general al Apă Canal a ținut să menționeze că acesta este influențat de costurile cu energia electrică, în contextul în care 50 la sută din apa consumată provine din zona Vrancea, de la aproximativ 80 de kilometri. Reducerea acestor costuri este avută în vedere la nivelul operatorului, fiind adus în discuție primul parc fotovoltaic realizat din fonduri proprii la Șendreni. Valoarea acestei investiții este de circa trei milioane de euro.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Apă Canal SA se extinde în comunele Vânători şi Scânteieşti

Aria de operare a societăţii Apă Canal S.A. Galaţi s-a extins, începând cu 01 aprilie 2021, şi ajunge la 36 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) prin preluarea în operare a comunelor Vânători şi Scânteieşti. Apă Canal SA Galaţi ajunge astfel în 96 localităţi din judeţul Galaţi, cu o populaţie de 425.676 locuitori, reprezentând aprox. 80% din populaţia judeţului. Acţiunea de perfectare a contractelor de furnizare/prestare cu noii clienţi, beneficiari ai serviciului de alimentare cu apă potabilă, este în curs de finalizare în ambele comune, cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale. După preluare, se va demara înlocuirea tuturor contorilor de la limita de proprietate cu contori electromagnetici cu citire la distanţă.

„Mulţumim locuitorilor celor două comune pentru disponibilitatea manifestată în vederea semnării contractelor. Precizăm că, doar contractul de furnizare încheiat cu Apă Canal S.A. Galaţi asigură continuitatea furnizării serviciului după 01 aprilie 2021. Menţionăm, de asemenea, că personalul Apă Canal S.A. Galaţi împreună cu reprezentanţii primăriilor locale procedează la inventarierea faptică a bunurilor/mijloacelor fixe concesionate (reţele, foraje, staţii pompare, echipamente etc), situaţiei terenurilor din domeniul public - zone de protecţie sanitară, inventarierea punctelor de consum energetic pentru alimentarea cu apă potabilă, verificarea parametrilor de calitate ai apei potabile. Se fac demersurile necesare pentru perfectarea contractelor pentru alimentarea cu energie electrică a punctelor de consum, a contractelor cu Apele Române pentru apa brută (foraje), pentru obţinerea Licenţei modificatoare ANRSC şi preluarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, a autorizaţiilor de gospodărire a apelor şi autorizaţiilor de mediu”, se arată într-un comunicat al Apă Canal SA Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Proiect pentru modernizarea sistemului de apă și de canalizare

Astăzi, la sediul Primăriei municipiului Galați, a avut loc semnarea contractului de proiectare pentru reabilitarea și extinderea sistemului de apă și canalizare ce vizează peste 20 de kilometri de conducte, în cadrul unui proiect cu fonduri europene derulat de operatorul Apă Canal.

„Conducte vechi, de peste 30 de ani, vor fi înlocuite. Este vorba despre un proiect care vizează modernizarea celor două mari rețele care alimentează orașul cu apă potabilă, dar și a altor conducte. Proiectul presupune realizarea a 11,7 km de conducte de la Priza Dunării până la Uzina de Apă, la Stația de Pompare Filești și în apropiere, precum și în zona Turnul de Apă. Mai mult, în completare se vor realiza aducțiuni exterioare în zonele Șendreni și Liești, cuprinzând 8,8 kilometri de conducte”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai societății Apă Canal SA Galaţi şi ai proiectantului TPF INGINERIE S.R.L.

Proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și elaborare documentații de atribuire pentru proiectul de reabilitare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare în județul Galați - etapa 2” este co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. .

Durata contractului este de 17 luni de la data ordinului de începere, iar valoarea contractului este de 3.305.486,80 lei cu TVA. Finanţarea proiectului este asigurată prin finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în valoare de 2.361.062 lei; finanţare nerambursabilă din bugetul de stat de 388.880,80 lei; finanţare din bugetul local în valoare de 27.777,20 lei. Valoarea neeligibilă inclusă în proiect este de 527.766,80 lei, reprezentând TVA.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Prima stație de epurare din zona Movileni-Cosmești

Continuă lucrările derulate de operatorul regional Apă Canal SA în județ pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, precum și pentru protejarea resurselor de apă. Investiția de peste 230 milioane de euro, bani europeni obținuți în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020, are în vedere extinderea rețelei de apă și canalizare în peste 20 de localități (Galați, Tecuci, Berești, Berești-Meria, Movileni, Cosmești, Șendreni, Braniștea, Independența, Matca, Piscu, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Smârdan, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Liești, Ivești, Umbrărești, Barcea, Drăgănești), precum și pentru construirea de la zero a mai multor stații de tratare a apelor uzate menajere.

"După ce în ultimele luni au fost rezolvate problemele majore cu apa din Vânători, specialiștii din domeniu au reușit să pună în funcțiune și prima stație de epurare a apelor uzate menajere din zona Movileni (Tecuci) și Cosmești, mai ales că lucrările la infrastructura de apă și canalizare sunt destul de avansate în cele două localități", a precizat președintele Consilului Județean Galați, Costel, Fotea, pe pagina de Facebook.

Noua stație este dotată cu multiple instalații și echipamente pentru epurarea apelor uzate menajere, conform normelor de mediu ale Uniunii Europene. Astfel, apa care ajunge în râul din zonă este curată, cu beneficii pentru sănătatea populației, dar și pentru mediul înconjurător.

La momentul semnării proiectului, în decembrie 2017, durata contractului a fost prevăzută a fi de 105 luni, respectiv până la data de 31.12.2023.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, realizat în proporţie de 57%

În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Apă Canal SA a prezentat stadiul implementării proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020, finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Durata contractului este de 105 luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, iar valoarea totală, după ultimul act adiţional, este de 889.975.308 lei, cu TVA inclus, adică aproximativ 178 milioane de euro. Prin intermediul acestui proiect, se înfiinţează şi se extind sisteme centralizate de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Galaţi.

Astfel, se lucrează la reabilitarea şi extinderea unui număr de 3 Sisteme Zonale de Alimentare cu apă - Galaţi, Tecuci, Bereşti - şi realizarea unui Sistem de alimentare nou în Cosmeşti Vale, acestea deservind un număr de 46 localităţi grupate în 22 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT). Populaţia beneficiară a investiţiilor de alimentare cu apă va fi de 129.671 de locuitori, reprezentând aproximativ 20,7% din populaţia totală a judeţului.

De asemenea, se derulează lucrări în domeniul apei uzate, constând în extinderea sistemelor de canalizare în 14 aglomerări, din care 10 grupate în 2 clustere, deservind un număr de 43 de localităţi grupate în 22 de UAT-uri. Populaţia beneficiară a investiţiilor de canalizare-epurare a apelor uzate va fi de aproximativ 44.242 de locuitori, reprezentând aproximativ 7,07% din populaţia totală a judeţului.

Potrivit declaraţiilor directorului general al Apă Canal SA, Gelu Stan, stadiul implementării proiectului este de 56-57%, judeţul nostru situându-se pe locul 2 la nivel naţional, doar Vrancea având un stadiu mai avansat cu doar 3-4 procente în plus faţă de Galaţi. Gelu Stan a afirmat că proiectul a întâmpinat şi greutăţi, unele dintre firmele de construcţii prestatoare au dat faliment, altele se confruntă cu lipsa forţei de muncă.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Contract reziliat și reatribuit în cel mai mare proiect cu fonduri UE din județ

Așa cum ați putut afla recent din paginile cotidianului nostru (VEZI AICI), proiectul Apă Canal SA aferent investiției regionale de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020, finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), se află, în prezent, la un stadiu fizic de realizare de circa 56%.

Obiectivul principal este reprezentat de înființarea și extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apă și canalizare în județul Galați, în vederea asigurării apei potabile corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ, protejarea mediului prin înființarea și extinderea sistemelor noi de canalizare menajeră, creșterea gradului de confort și de conectare a populației. Date despre întregul proiect am publicat în articolul "Cel mai mare proiect cu fonduri europene din județ, afectat de pandemie" (VEZI AICI).
Investițiile în domeniul alimentării cu apă constau în reabilitarea și extinderea unui număr de trei sisteme zonale de alimentare cu apă - Galați, Tecuci, Berești - și realizarea unui sistem de alimentare nou în Cosmești Vale, acestea deservind un număr de 46 de localități, grupate în 22 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă va fi de 129.671 de locuitori, reprezentând aproximativ 21% din populația totală a județului. În plus, în domeniul apei uzate, reabilitările și modernizările înseamnă extinderea sistemelor de canalizare în 14 aglomerări, din care 10 grupate în două clustere, deservind un număr de 43 de localități, grupate în 22 de UAT-uri. Populația beneficiară a investițiilor de canalizare-epurare a apelor uzate va fi de aproximativ 44.242 de locuitori, reprezentând aproximativ 7% din populația totală a județului.
În implementarea proiectului și pentru a respecta prevederile legale, au fost pregătite și atribuite zece contracte de lucrări, trei contracte de servicii și patru contracte de furnizare.
Cel mai "voluminos" dintre acestea are în vedere alimentarea cu apă și canalizare în aglomerările Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independența, Piscu, Braniștea, Șendreni, cu o valoare atribuită de aproape 166 milioane de lei, exclusiv TVA. Contractul a fost încheiat cu Hidroconstrucția SA, la finele lunii iulie 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 20 august 2018, cu termen de finalizare data de 26 mai 2022 și cu un stadiu fizic actual de peste 65 la sută.
Nici pe departe atât de avansată se prezintă situația în cazul alimentării cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan. Contractul inițial, în valoare de aproape 140 milioane de lei fără TVA a fost încheiat, tot în luna iulie 2018, cu asocierea Rotary Construcții SRL - Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 SA, dar a fost reziliat în octombrie anul trecut. După finalizarea unei noi proceduri de achiziție publică, a fost semnat un nou contract, cu asocierea Tancrad SRL - Citadina '98 SA, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 2 august anul acesta, progresul fizic al lucrărilor fiind de doar 1,29%.
Un alt contract semnificativ are în vedere realizarea Stației de Tratare de la Liești, inclusiv conductele de aducțiune de la Vadu Roșca și către gospodăriile de apă (GA) Salcia, Berești și Cosmești Vale, cu o valoare de circa 67,8 milioane de lei, exclusiv TVA. Acesta fost atribuit companiei Tancrad SRL, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în luna noiembrie 2018, iar progresul fizic al investiției este de aproape 82%.
În ceea ce privește lucrările pentru alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Pechea și Liești, acestea au revenit asocierii Hidroconstrucția SA - Eco Aqua Design SRL, cu ordin de începere a lucrărilor emis în luna iulie 2018, la o valoare de circa 65,5 milioane de lei, exclusiv TVA. Și aici stadiul fizic al investiției se apropie de 82 de procente, conform datelor prezentate recent de operatorul regional Apă Canal SA.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Stație nouă de tratare a apei, la Liești

Cu ajutorul banilor europeni accesați de Apă Canal SA, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, la Liești se construiește o stație modernă pentru tratarea apei care provine din captările de adâncime de la Vadu Roșca și Salcia Liești. Din cele două puncte de captare a apei sunt alimentate toate localitățile aflate de-a lungul DN 25, de la Drăgănești și până la intrarea în municipiu, inclusiv orașul Galați și comunele Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Pechea.

"În cadrul acestei importante investiții s-au amenajat mai mulți kilometri de rețea de apă potabilă, s-au modernizat șase kilometri din magistrala de apă de la Vadu Roșca și s-a construit un rezervor de peste 10.000 de metri cubi. De asemenea, se va rezolva și problema apei de la Smârdan. Lucrările sunt gata în proporție de 90%, astfel încât stația va fi pusă în funcțiune în primăvara anului viitor. Este o investiție de peste 70 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană", a precizat, recent, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Reamintim că, în prezent, în județ este în derulare o investiție de peste 230 milioane de euro. Aceste fonduri europene, cu cofinanțare asigurată de Apă Canal SA, sunt utilizate pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare în peste 20 de localități. Este vorba despre municipiile Galați și Tecuci, orașul Berești, dar și comunele Berești-Meria, Movileni, Cosmești, Șendreni, Braniștea, Independența, Matca, Piscu, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Smârdan, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Liești, Ivești, Umbrărești, Barcea și Drăgănești.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Extinderea rețelelor de apă și canalizare continuă în județ

După cum ați putut afla deja din paginile cotidianului nostru, în județul Galați se implementează de către compania Apă Canal SA o amplă investiție cu bani europeni, de aproximativ 230 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în peste 20 de localități (https://www.viata-libera.ro/eveniment/171286-lucrarile-de-apa-si-canalizare-din-judet-gata-in-proportie-de-56-la-suta). 
Una dintre multele lucrări din cadrul acestei importante investiții presupune o amplă modernizare a gospodăriei de apă de la Berești, aflată într-o avansată stare de degradare. 
”S-a intervenit deja pentru consolidarea bazinului de captare a apei, au fost reabilitate camerele de vane, s-a lucrat la stațiile de tratare, s-au înlocuit peste patru kilometri de țevi de aducțiune, au fost montate conducte noi și s-a intervenit și la partea de armături. În acest moment, constructorul realizează ultimele reglaje ale echipamentelor”, a declarat recent, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. 
Conform aceleiași surse, tot în zona Berești s-a construit și o stație modernă de epurare a apelor. De asemenea, în acest moment se lucrează și la extinderea rețelei de apă și canalizare. În zonă, extinderea rețelei de distribuție a apei potabile este prevăzută a se realiza pe aproape 17,5 kilometri, iar cea a rețelei de canalizare pe o lungime de peste 25 de kilometri. 
Lucrările din zona aglomerării Berești au o valoare de circa 42,3 milioane lei (exclusiv TVA) și se află, începând din vara acestui an, în sarcina asocierii SGM Contractor SRL – Arcif AG SRL – Arcon AG SRL – Romtim Instal SRL, urmare derulării unei noi proceduri de achiziție publică. Durata contractului este până la data de 3 decembrie 2022, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor de 48 de luni.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

În Galaţi, pandemia a ridicat nivelul de clorinare a apei potabile

Gălăţenii au putut obseva că uneori apa potabilă de la robinet are un puternic miros de clor. Prezenţa acestui element în apa potabilă este obligatorie, clorul utilizându-se pentru eliminarea bacteriilor şi a altor microbi din apa potabilă.

La o consultare a indicatorilor de calitate a apei potabile furnizată de societatea APA CANAL SA Galaţi, se poate oberva că, din ce în ce mai des, la mai multe staţii nivelul clorului rezidual liber este mai ridicat decât nivelul maxim admis de 0,500 mg/l, aşa cum prevede legislaţia, şi ajunge adeseori până la 0,650 mg/l.

Aceste depăşiri se datorează faptului că potrivit unor recomandări ale OMS, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a emis o adresă, în luna aprilie 2021, din care reiese că în condiţii epidemiologice deosebite concentraţia de clor poate fi la ieșire din uzină până la 0,650 mg/l pentru ca, la capăt de reţea, să fie 0,10 şi dă asigurări că nu reprezintă nicio problemă pentru sănătatea celor care o consumă.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Stația de repompare Filești este pentru prima dată în plină modernizare

Primăria municipiului Galați și operatorul Apă Canal informează că Stația de repompare Filești, care asigură alimentarea cu apă pentru jumătate din oraș de aproximativ 50 de ani, se află pentru prima dată în plină modernizare, grație uneia dintre cele mai mari investiții cu fonduri europene ce vizează înlocuirea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, incluzând atât instalații, cât și rezervoare.

Stația de repompare Filești a fost pusă în funcțiune în anul 1968, fiind dotată cu 2 rezervoare a câte 15.000 mc, o staţie de clorinare și 6 electropompe. De la data punerii în funcțiune, aceasta nu a beneficiat de lucrări de modernizare. Stația de repompare Filești alimentează cu apă aproape jumătate din oraș: cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiștilor Vest, Micro 14 (inclusiv Viaduct), I.C. Frimu, Filești, Micro 38, Micro 39A, Micro 39 B Micro39C, Micro 40, Micro 13 B, precum și Cartierul Traian Nord.

Stația de repompare Filești este supusă acum reabilitării integrale. Astfel, sunt reabilitate cele două rezervoare existente de mari dimensiuni (2 x 15.000 mc) din Stația Filești, fiind în derulare atât lucrări de construcții, cât și lucrări de instalații hidraulice. Rezervorul nr. 2 a fost deja finalizat și pus în funcțiune. Lucrările vizează în acest moment rezervorul nr.1.

Întrucât investiția de la Stația de repompare Filești este de mare anvergură și presupune lucrări foarte complexe, acestea au fost etapizate. A fost demarată deja  cea mai importantă etapă, programată pentru anul 2022: înlocuirea conductelor de aspirație Dn1000mm si Dn800mm, a celor 6 noduri hidraulice și a armăturilor de mari dimensiuni, inclusiv a camerelor de vane aferente rezervoarelor de apă.

Această etapă este o adevărată provocare, atât pentru constructor, cât mai ales pentru APĂ CANAL Galați, operatorul reușind să asigure continuitatea alimentării cu apă a consumatorilor din zonele arondatepe tot parcusul derulării investiției, concomitent cu asigurarea frontului de lucru pentru constructor.

Pentru anul 2023, anul finalizării reabilitării Stației de repompare Filești, vor mai rămâne de executat lucrări la conductele de refulare si armăturile aferente.

Valoarea investiției la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galați este de aproximativ 15.000.000 lei, fără TVA. Obiectivul investiției este îmbunătățirea și siguranța serviciului de alimentare cu apă a populației din zona deservită de Stația Filești.

Toate aceste lucrări fac parte din contractul „GL-CL-01 – Alimentare cu apă și canalizare în Aglomerările Galați și Smârdan” semnat de operatorul Apă Canal cu S.C. TANCRAD S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. TANCRAD S.R.L. – S.C. CITADINA 98 S.A. Contractul are o valoare de 139.761.252,19 lei fără TVA, iar lucrările trebuie să se încheie până la sfârșitul anului 2023.    Contractul face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Galați în perioada 2014-2020”, în valoare de 180 de milioane de euro, derulat la nivelul județului Galați de către SC APĂ CANAL SA, având ca beneficiari 22 de unități administrativ-teritoriale.

Municipiul Galați este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafață (Dunărea) şi sursa subterană (cele două fronturi de captare: Salcia-Liești și Vadu-Roșca). Cele două captări se află la aproximativ 70 km depărtare, una în vestul orașului Galați (front Salcia–Liești), iar celălaltă în județul Vrancea (frontul Vadu-Roșca). De la cele două captări, apa brută este transportată la Stația de pompare Şerbeşti, iar de aici către Stația de repompare Filești prin două conducte de aducțiune: Dn 1000 mm, respectiv Dn 800 mm.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Staţia de tratare a apei de la Lieşti, aproape gata

La Lieşti se realizează cu fonduri europene o staţie modernă de tratare a apei de Vrancea, ce provine din captările de la Vadu Roşca şi Salcia Lieşti. Staţia este gata mai bine de 83%, urmând să fie realizată în curând şi partea de automatizare, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

"Se fac paşi importanţi în vederea înfiinţării şi extinderii sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Galaţi. Astfel, la Lieşti se realizează cu fonduri europene o staţie modernă de tratare a apei de Vrancea, ce provine din captările de la Vadu Roşca şi Salcia Lieşti. Cu ajutorul tehnologiei, duritatea apei va scădea, reducându-se totodată şi cantităţile de fier şi magneziu. Este o staţie de capacitate mare, având în vedere că din cele două captări de apă se alimentează o parte din municipiul Galaţi, precum şi localităţile: Drăgăneşti, Barcea, Umbrăreşti, Iveşti, Lieşti, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Piscu, Independenţa, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea, Braniştea, Şendreni, iar în viitor şi localitatea Smârdan. Staţia este gata mai bine de 83%, urmând să fie realizată în curând şi partea de automatizare. În judeţul Galaţi se implementează un amplu proiect cu fonduri europene de modernizare şi extindere a infrastructurii de apă şi canalizare. Valoarea investiţiilor este de peste 230 de milioane de euro şi vizează peste 20 de localităţi din judeţ", spune Costel Fotea.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Cadă plină cu nămol, de la robinet

Fotografia de mai sus nu este una artistică, alb-negru. Într-adevăr, cada este albă și nămolul este negru, dar „combinația” rezultată reprezintă ceea ce a rămas pe fundul căzii unui gălățean care locuiește în Micro 39C, pe strada Ionel Fernic.
Joi, 7 aprilie, Apă Canal a anunțat oprirea apei potabile în zonă timp de 20 de ore, din cauza unor lucrări. Marian C. a oprit apă în cadă, „regulamentar”, precum și în mai multe recipiente, ca rezervă pentru orele în care apa urma să fie întreruptă. A rămas șocat atunci când, după ce a golit cada, a văzut nămolul rămas în urmă. „Nu e prima dată când apa de la robinet e foarte murdară. Se întâmplă de multe ori când se reia furnizarea apei după ce a fost oprită o perioadă de timp. Mă miră însă faptul că nămolul ăsta este de la apa de dinainte de lucrări, nu de după”, ne-a spus gălățeanul.
Conform purtătoarei de cuvânt a operatorului Apă Canal SA, Cornelia Arnăutu, motivul pentru care apa este atât de murdară ar putea fi dat de un cumul de factori. „Pe de o parte, foarte multă lume din zonă a oprit apă pentru perioada lucrărilor, iar debitul foarte mare consumat a perturbat turbiditatea apei. S-a consumat foarte multă apă și s-a adunat tot de pe rețea, inclusiv de pe țevi. Pe de altă parte, pe strada Ionel Fernic am avut o avarie miercuri seară, pentru remedierea căreia s-a oprit furnizarea și apoi s-a repornit. Și aceasta ar putea fi o explicație a situației pe care ne-ați semnalat-o”, a spus reprezentanta Apă Canal.
Reamintim că, de la 1 aprilie, tarifele percepute de Apă Canal pentru furnizarea apei potabile au crescut cu aproximativ 35 la sută.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nou depozit de nămol la Şendreni

Potrivit societăţii APA CANAL S.A. Galaţi, obiectivul face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Galaţi în perioada 2014-2020“, proiect de peste 230 milioane de euro, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) şi implementat de societate. APA CANAL precizează că, încă din 2014, valorifică nămolul provenind din staţiile de epurare, oferidu-l gratuit agricultorilor. Nămolul (bogat în azot, fosfor, potasiu, sulf, mangan, calciu, magneziu, zinc şi cupru) este transportat şi împrăştiat de societate, cu mijloace auto specifice, fără costuri pentru fermieri.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.