Jump to content

"Moaşte" de animale


Recommended Posts

Luni, 18 Mai 2009 00:10

Exclusiv-Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Jurnaliştii ziarului DEZVĂLUIRI au descoperit faptul că o raclă din biserica Mănăstirii Celic Dere (judeţul Tulcea) adăposteşte “moaşte” de animale!

Acestea au rămas la mănăstire din anul 2001, când o echipă de antropologi a cercetat moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. Cercetătorii au identificat rămăşiţele pământeşti ale celor doi sfinţi şi au lăsat la mănăstire alte oase descoperite în acelaşi loc (cetatea Halmyris), dar care nu au nicio legătură cu Epictet şi Astion. Studiul semnat de Nicolae Miriţoiu şi Andrei Soficaru precizează clar că e vorba de oase de bărbaţi, femei, copii şi chiar de... porci şi oi. Maica ce asigură servicii de ghid pentru vizitatorii mănăstirii le spune turiştilor că în raclă se află moaştele unor sfinţi neidentificaţi, descoperite la Halmyris alături de cele ale Sfinţilor Epictet şi Astion.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Oasele au fost cercetate la Mănăstirea Celic Dere

În vara anului 2001, o echipă de arheologi româno-americană condusă de profesorul Mihail Zahariade, care lucra în cetatea Halmyris (satul Dunavăţ, judeţul Tulcea), a făcut o descoperire deosebit de importantă. Sub altarul unei bazilici, arheologii au dat de o criptă în care au descoperit osemintele a doi martiri creştini. Pe baza documentelor istorice, profesorul Zahariade a bănuit că ar putea fi vorba de sfinţii Epictet şi Astion şi i-a telefonat imediat Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. La solicitarea acestuia, oasele au fost duse la Mănăstirea Celic Dere, unde au fost studiate timp de mai multe zile de către antropologii Nicolae Miriţoiu şi Andrei D. Soficaru, care au stabilit că este vorba de moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.

“Noi am găsit la mănăstire mai multe oase, din două înmormântări distincte. Oasele descoperite în criptă s-au dovedit a fi ale sfinţilor Epictet şi Astion, despre a căror viaţă şi martiriu vorbesc documente precum . Ele au fost luate de către Arhiepiscopul Tomisului, probabil în baza unor documente semnate cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea, cărora le aparţineau de drept. Celelalte oase analizate de noi provin dintr-o înmormântare ulterioară şi sunt oase de bărbaţi, femei, copii şi chiar de porci şi oi. Ştiu că reprezentanţii Bisericii s-au grăbit atunci să afirme că unul dintre schelete ar aparţine unui episcop al locului, dar nu poate fi vorba de aşa ceva, căci oasele erau ale unei femei”, ne-a declarat Andrei Soficaru.

Episcop... femeie şi oase de animale

Iată ce menţionează studiul semnat de către cei doi antropologi, apărut în anul 2003, în revista de specialitate “Peuce” a ICEM Tulcea: “Prima problemă ce ne atrage atenţia o reprezintă înmormântarea nr. 2, practicată la o dată ulterioară spargerii şi jefuirii criptei (...). Interpretării acesteia de către descoperitori ca aparţinând unei înalte feţe bisericeşti, eventual un episcop, i se opun însă atât sexul feminin, cât şi poziţia chircită a scheletului. Neclară ni se pare de asemenea şi situaţia celorlalte oseminte ce aveau bileţele cu notaţia , asupra cărora descoperitorii nu au făcut însă nici un fel de precizări. După cum rezultă din analiza lor, este vorba de resturi osteologice disparate de la 3 copii şi de la cel puţin 5-6 adulţi-maturi de ambele sexe. De asemenea, împreună cu ele au fost identificate şi oseminte de animale (ofrande?)”.

“Sfinţi neidentificaţi descoperiţi o dată cu Epictet şi Astion”

Descoperirea moaştelor Sfinţilor Epictet şi Astion i-a picat ca o mănuşă noului Arhiepiscop al Tomisului ÎPS Teodosie (intronizat la Constanţa cu doar câteva luni înainte). Teodosie a încercat să acrediteze ideea că acesta e un semn divin şi a organizat ample procesiuni cu moaştele sfinţilor, pe care le-a depus într-un final la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

În tot acest timp, restul oaselor au rămas într-un coşciuc împodobit cu o pânză aurie, expus vizitatorilor în biserica-demisol a mănăstirii Celic Dere. Maica ce deserveşte funcţia de ghid al mănăstirii (foto) le spunea turiştilor că acolo se află moaştele unor sfinţi neidentificaţi, descoperiţi împreună cu Epictet şi Astion.

„Eu le-am spus să îngroape oasele în cimitirul mănăstirii”

Am încercat să vedem ce părere au reprezentanţii Bisericii în legătură cu prezenţa oaselor de animale în Biserică şi am stat de vorbă cu Părintele Andrei, Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului. “Nu ştiam că în acel coşciug se află oase de animale, dar pentru că nu era clară provenienţa acestora, i-am recomandat maicii stareţe să le îngroape în cimitirul mănăstirii. Pe de altă parte, Mănăstirea Celic Dere se află acum sub jurisdicţia Episcopiei Tulcii şi vă recomand să vorbiţi cu Episcopul de Tulcea”.

Asta am şi încercat să facem, dar Episcopul Visarion, vizibil speriat de prezenţa unor ziarişti în biroul său (vezi recentul scandal creat în Arhiepiscopia Tomisului după un material realizat cu camera ascunsă de doi jurnalişti) ne-a trimis la consilierul cultural: “Eu sunt venit aici de puţin timp şi nu vă pot răspunde la aceste întrebări”. Consilierul cultural, Pr. Felix Lucian Neculai nu ştia nici el mai mult despre prezenţa “moaştelor” de animale în biserica mănăstirii Celic Dere. După ce a încercat să minimalizeze gravitatea acestui fapt, ne-a asigurat că dacă este adevărat se vor lua măsuri.

Aşteptăm şi noi măsurile promise de oficialul Episcopiei Tulcii; până atunci însă le recomandăm credincioşilor care vizitează biserica-demisol a mănăstirii Celic Dere să nu se mai închine la “moaştele” din sicriu. Ele aparţin unor animale! :lol:

sursa:http://www.dezvaluiri.ro/ancheta/3668-moate-de-porci-i-oi-la-mnstirea-celic-dere.html

Atentie ce sarutati sau atingeti, s-ar putea sa venerati resturile de la masa episcopala de craciun sau paste... ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.